Téma

ŠPEKÁČKY NA ČERNÉM PIVU BABICA


ŠPEKÁČKY NA ČERNÉM PIVU BABICA je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Mohu pít alkohol s diabetem? Možná se ptáte na tuto běžnou otázku, pokud máte cukrovku nebo prediabetes. Alkoholické nápoje mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín a pití alkoholu může mít krátkodobé i dlouhodobé následky. Pokud si myslíte, že se bez piva neobejdete a máte cukrovku, tak můžete jako kompromis zkusit pivo Birell s nízkým obsahem alkoholu. Pro lidi s diabetem je nealkoholické pivo a nealkoholické nápoje dobrou volbou. Birell má několik druhů nízkoalkoholických piv, z nichž čtyři druhy s velmi podobnou chutí, jako má pivo alkoholické.


Birell při cukrovce

Pivo bez alkoholu Birell může být pro diabetiky dobrou volbou. Diabetikům může pomoci snížit obsah kalorií a alkoholu ve vypitém pivu přechodem na pivo s nízkým obsahem alkoholu bez výrazné újmy na chuti. Birell tak může být zdravý kompromis pro diabetiky milující pivo.

Na co si dát pozor při pití piva Birell při cukrovce? Na sacharidy, na cukry obsažené v daném nápoji Birell. Birell má ve své nabídce celkem 14 nápojů s příchutí podobnou skutečnému pivu, ale jen s nízkým obsahem alkoholu. Alkohol se v těchto nápojích vyskytuje v množství od 0,3 až po 0,5 % z celkového vypitého objemu. Klasické alkoholické pivo má obsah alkoholu 4 až 5 %. Sacharidy tyto nápoje obvykle obsahují v množství okolo 5 gramů na 100 ml. Právě množství 100 ml je optimální míra těchto piv na jeden drink. Další drink pak za hodinu. Větší objemy vypité naráz by mohly mít negativní dopady na cukr v krvi.

Birell podobný klasickému pivu

Birell s názvem Za Studena Chmelený je nealkoholické pivo, jež vyniká plnou chutí inspirovanou českými ležáky. Ta je dána použitím několika druhů sladů a výraznější příjemnou chmelovou hořkostí. Díky harmonickému sladění všech chutí je velmi dobře pitelný a láká k dalšímu doušku. Skvělý zážitek z napití piva Birell dotváří jedinečné chmelové aroma podpořené procesem studeného chmelení.

PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 96 kJ / 23 kcal;
  • Sacharidy 5,4 g;
    • z toho cukry 2,3 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl 0 g.

Birell podobný pivu IPA

Birell Stylu IPA je nealkoholické pivo, jehož chuť je inspirována pivy stylu IPA. Je typický svou osvěžující chutí a náznakem citrusového aroma získaným díky studenému chmelení odrůdou chmele Citra.

PRŮMERNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 87 kJ / 21 kcal;
  • Sacharidy 5,0 g;
    • z toho cukry 2,4 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl 0 g.

Birell podobný světlému pivu

Vylepšený Birell Světlý obsahuje vyšší podíl karamelového sladu pro plnější chuť, na konci vaření přidáváme chmel Sládek, který zajistí výraznější aroma, a nově využíváme procesu rmutování namísto infuze. Podtrženo sečteno, vylepšený Birell Světlý s chutí bohatší na chmel a slad oslní i ty nejzkušenější pivaře.

PRŮMĚRNÁ VÝŽIVOVÁ HODNOTA (NA 100 ML)

  • Obsah alkoholu max. 0.5 % obj.;
  • Energie 87 kJ / 21 kcal;
  • Sacharidy 5 g;
    • z toho cukry 2,4 g;
  • Bílkoviny < 0,5 g;
  • Sůl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kyselina močová jak na ni

Puriny v pivu

Pivo obsahuje sice 30 mg purinů na 100 ml, ale vzhledem k množství, které se obvykle u piva spotřebuje, je dietně absolutně nevhodné. Při dně je vhodné omezit konzumaci alkoholu. Nejen proto, že některé druhy alkoholických nápojů obsahují puriny, ale i proto, že alkohol obecně snižuje schopnost vylučování kyseliny močové z těla. Vysoké množství purinu je obsaženo například v pivě, které by se tudíž při tomto onemocnění nemělo konzumovat. Nejhorší je pak kvasnicové pivo. Ani volba nealkoholického piva (v nealkoholickém pivu) neznamená výhru. V nealkoholickém pivu jsou obsaženy guanosiny, ze kterých následně kyselina močová vzniká, proto tato alternativa není vhodná.

Zdroj: článek Denní potřeba purinů

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVANÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šindlerova.

prosim o odpověd, mohu pít po obědě pivo , příležitostně becherovku děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin není vhodné kombinovat s alkoholem. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti a alkohol v pivu nebo v Becherovce může ovlivnit účinky warfarinu. Pití velkého množství alkoholu může změnit účinnost warfarinu. Pokud tuto kombinaci již užíváte, tak je potřeba pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Podle výsledků pak bude možná potřeba změnit dávku vašeho warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin

Jak dělá utopence Dita P.

Ingredience: 1 kg špekáčků s vysokým obsahem masa, sůl, pepř, 5 cibulí nakrájených na tenká kolečka, 3 feferonky nakrájené na tenké proužky, 2 feferonky v celku

Ingredience na lák: 750 ml octa, 2 lžíce krupicového cukru, 4 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 lžička hořčičných semínek

Postup: Nejdřív si připravíme lák. Do kastrolu nalijeme ocet, přidáme cukr a všechno koření a na mírném plameni zahříváme, až skoro k bodu varu, a mícháme, aby se cukr rozpustil. Sundáme z plotny a necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a každý podélně nakrojíme tak, aby na jedné straně držel při sobě. Na vnitřní, rozevřené straně je osolíme, opepříme, proložíme plátky cibule a několika proužky feferonek. Špekáčky sklapneme do původního tvaru, propícháme je vidličkou, aby dobře nasály lák, a případně spojíme párátkem, aby držely pohromadě. A teď je pěkně utopíme. Na dno sklenice rozložíme cibuli, pár proužků feferonek nebo jednu v celku a pak špekáčky. Další vrstva je stejná: cibule, feferonky a špekáčky. Poslední vrstva je cibulová. Pěkně je ve sklenici přimáčkneme a zalijeme, aby byly všechny utopené v nálevu. A teď už musíme jen 10 dní vydržet.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Příběh

Ve svém příspěvku PLZEŇSKÉ PIVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr polak.

Jak je to tedy s puriny v plzeňském pivu? Nabyl jsem dojmu, že plzeň ano, ostatní piva na. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Plzeňské pivo

Pivo na vlasy

I když je sporné, zda kukuřice, rýže, nebo pšeničný protein v pivu může skutečně proniknout do vlasů a vytvořit zde zpevňující film, tak není pochyb o tom, že po pivu vlasy vypadají hustší. Právě tento volumizující účinek může být přičítán proteinům zanechaných na vlasovém vláknu, ale patrně také bude souviset, že vlasy mírně nabobtnají po nanesení piva. Díky bobtnání vlasů po pivní masce, je proto pivo ideální právě pro jemné vlasy.
Pivo jako péče na vlasy je i levná alternativa domácí péče, ve srovnání s komerčně prodávanými volumizéry – zahušťovací tonika, která jsou dostupná na trhu za pěti násobné ceny, než je lahev piva. Použijete li pivo na vlasy, tak zabije dvě mouchy jednou ranou. Jednak pivem přidáte svým vlasům na objemu a k tomu ještě současně potáhnete kutikuly se zářivým leskem. Je to díky tomu, že pivo dodá vlasům kromě vitamínů B i proteiny pocházející ze sladu a chmele, které opraví poškozené vlasy a posílí celkovou strukturu vlasu. Mezitím, maltóza a sacharóza, což jsou cukry v pivě, utáhnou vlasové kutikuly pro zvýšení lesku vlasů.

Zdroj: článek Šampon z piva pro silné a lesklé vlasy

Příběh

Ve svém příspěvku PURINY V PIVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš Martinák.

Děkuji za pěkný článek, nedávno mě zjistili vysokou hladinu k. močové (odjakživa mám bolestivé problémy s prsty u nohou o prstech na ruce ani nemluvě). Dnu způsobuje většina jídel a pitiva, co mám rád, takže se časem budu muset těchto pochutin vzdát.

Ještě jednou děkuji, Aleš.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Puriny v pivu

Puriny v pivu

Diskuzí ohledně piva při onemocnění dnou je opravdu nespočet. Platí však jedno pravidlo: dodržet 100% dietu bez zdrojů kyseliny močové nelze, vyskytuje se v mnoha potravinách, které do racionálního stravování patří, navíc jakákoliv „striktní“ dieta je zvláště pro staršího člověka nepříjemná a může jej ohrožovat například nedostatkem důležitých živin (zdroje kyseliny močové jsou často i zdroji kvalitních bílkovin, které jsou ve stravě velmi důležité). Lze to tedy brát tak, že dieta při dně by měla být v podstatě běžná racionální dieta s důrazem na vyvarování se excesům (přejedení masem, nárazová větší konzumace alkoholu, nárazová větší konzumace potravin, které jsou na zdroje kyseliny močové obzvláště bohaté), není nutné nic 100% vynechat a je třeba velmi dbát na dostatečný příjem tekutin. Občasné pití menšího množství piva tedy nepředstavuje zásadní problém. Tudíž opět připomínáme, že u jakéhokoliv pacienta, ale u staršího zvláště, je potřeba dbát na to, aby jakékoliv doporučené změny režimu (a také jakékoliv nasazené léky) byly opravdu oprávněné a přínosné – to musí zhodnotit ošetřující lékař, který pacienta zná.

Zdroj: článek Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Foff.

Dobrý den paní Vinšová,
uvádíte zde např. pivo Plzeň 13 mg/100g, ale jinde (Bc.Jakub Vinš v publikaci České nemoci 12.1.2023) uvádí-purinová dieta-pivo patří mezi hlavní spouštěče dny. To je velký rozpor, předpokládám ,že se nejedná jen o shodu jména.Jak tomu rozumět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lidé s onemocněním dnou bohužel nemohou pít běžné pivo. V opačném případě riskují vzplanutí záchvatu dny. Pivo (i to nealkoholické) obsahuje puriny díky sladu a hlavně díky pivovarnickým kvasnicím. Čím méně je pivo filtrované, tím má vyšší obsah purinů. Pivo navíc obsahuje alkohol, který přirozeně zpomaluje vylučování kyseliny močové. Kyselina močová je výsledný produkt přítomnosti purinů v lidském organismu. Obsah purinů v pivu je udáván pro množství 100 ml, ale běžně zkonzumované množství piva bývá v litrech. Když si člověk nemocný se dnou dopřeje nedělní oběd s porcí masa a zapije to obvyklým množstvím piva, přijme extrémní množství purinů, které díky alkoholu navíc zůstanou v těle déle a způsobí velmi bolestivé komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Pivovarské kvasnice Pangamin

Pangamin je osvědčený přírodní zdroj téměř všech vitaminů skupiny B. Pivovarské kvasnice, podobně jako jiné droždí, jsou vlastně houby Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces boulardii. Jde o látku nahořklé/nakyslé chuti, která se používá v procesu vaření piva. Mikroskopické jednobuněčné pivní kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae, pracují v ještě nezkvašeném pivu na tom, aby přeměnily část cukru na alkohol. Tehdy se velmi rychle množí – jejich množství vzroste až pětinásobně, protože mají dostatek potravy (cukru). Ve chvíli, kdy se v pivu dosáhne předepsaného množství alkoholu, jsou z něj přemístěny do jiného pracovního prostředí, nejčastěji melasy, sladu nebo obilí, kde se množí dál, a tedy i dále pracují. Například z osmi tun melasy dokážou za 10 hodin vyrobit deset tun pivovarských kvasnic, tedy Pangaminu.

V tomto prostředí se mohou kvasnice pěstovat i za přítomnosti různých minerálních látek, například chromu nebo železa, nebo selenových solí. Tyto látky pak na sebe kvasinky navážou a tím se změní jejich forma z anorganické na organickou, a tak se zvýší jejich vstřebatelnost až dvacetinásobně. Pivovarské kvasnice jsou oblíbeným výživovým doplňkem díky své vynikající nutriční hodnotě. Obsah vitaminů v pivovarských kvasnicích je významný a nachází se v něm velké množství B-komplexů.

Zdroj: článek Pivní kvasnice

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A 2X10°ST. PIVO VEČER - NÁSLEDKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotný Milan.

Dobrý den,
měl jsem večer 2xpivo 10 st., ve 22 hod. jsem ulehl a ve 24 jsem se probudil a šel zcela při smyslech do kuchyně, po chvilce u pracovního stolu jsem se ojevil na podlaze - usnul jsem ve stoje . Je to po tom pivu ? Nebo kde hledat příčinu takového chování ?? Velmi špatně jinak spím v noci přes den jen krátké úseky času.
Kde hledat příčinu takového stavu ? Nestalo se mi to poprvé !!! je mi 87 roků.
Přeji hezký den
Novotný Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neusnul jste ve stoje v pravém slova smyslu. Ztratil jste na chvíli vědomí a nejspíše jste se i poranil úderem při nekoordinovaném pádu na podlahu. Žádné omdlení není jen tak, když neznáte jeho příčinu. Nelze vyloučit, že alkohol z piva může být příčinou, ale také nemusí a proto je nanejvýš vhodné poradit se s odborníkem. Buď se svým praktickým lékařem a nebo lépe lékařem geriatrem, který se specializuje na zdravotní komplikace přicházející s pokročilým věkem. Geriatrickou ambulanci najdete ve větších městech, například v Pardubicích je ambulance geriatrie v tamní nemocnici. Více informací se dozvíte na stránkách Pardubické nemocnice: https://pardubice.nempk.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a 2x10°st. pivo večer - následky

Alkohol při dně

Alkohol brání vylučování kyseliny močové z těla, protože se v těle metabolizuje na kyselinu mléčnou, která následně „soutěží“ s kyselinou močovou v ledvinách při eliminaci moči, a tak v těle zůstávají vyšší hladiny kyseliny močové.

Lze tedy shrnout, že alkohol přispívá k vyšší hladině kyseliny močové v těle. Alkohol rovněž zvyšuje množství ATP, které se přeměňuje na AMP, což je dobrý základ pro kyselinu močovou. Bylo zjištěno, že jeden alkoholický nápoj denně stačí na to, aby výrazně zvýšil riziko dny u pacientů s genetickými předpoklady pro toto onemocnění. Uvádí se však, že víno nemá takovou spojitost se zvýšeným rizikem ve srovnání s konzumací piva. Například riziko dny vzrostlo o 49 % u každé porce piva denně. Při konzumaci jiného alkoholu se riziko zvýšilo o 15 %. Vzhledem k tomu, že lihovina obsahuje více alkoholu než pivo, vědci dospěli k závěru, že skutečným viníkem rizika pravděpodobně v pivu nebude jen alkohol.

Zdroj: článek Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. https://www.zbozi.cz/?q=dud…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Obsah purinů v pivu

Kvasnicové pivo obsahuje 30 mg purinů na 100 g výrobku. Pivo – půllitr – obsahuje 25 purinů. Nahraďte pivo vínem. Kvasinky v pivu podle nedávného výzkumu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi, kdežto malé množství (1 sklenička) vína naopak hladinu mírně snižuje.

Zdroj: článek Potraviny obsahující puriny

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř

Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci podle Pohlreicha

Ingredience: cca 1,5 kilogramu špekáčků, 2–3 větší cibule, 2–3 nakládané okurky, papričky jalapeňos (příčné řezy), pálivá paprika, ¾ litru octa, 5 bobkových listů, 5 ks nového koření, 15 kuliček barevného pepře, cukr, pokud možno párátka

Postup: Špekáčky musíme nejdříve důkladně oloupat a udělat do nich hluboký podélný řez (zhruba do tří čtvrtin). Okurky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, abychom měli tolik plátků, kolik budeme mít utopenců. Okurku vložíme do řezu, pak ještě přidáme po celé délce pikantní papričky jalapeňos (měly by stačit přibližně tři kolečka) a raději špekáčky zpevníme párátkem. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, které rozdrobíme. Do sklenice na střídačku vložíme utopence a cibuli (stačí řada uzenin prokládaná kolečky, ne po kuse). Necháme přejít varem ocet smíchaný za studena s litrem vody, cukrem, bobkovými listy, novým kořením a během varu ještě přisypeme pálivou papriku. Nálev na utopence by nyní měl vychladnout, jinak by začal rozpouštět tuk v uzenině, který by přešel do láku. Úplně studený být nemusí, stačí, když klesne na teplotu lidského těla. Sklenici přikryjeme fólií a umístíme do chladu. Pikantní utopenci s cibulí se podle tohoto receptu dají jíst už druhý den, ale když jim necháte takové čtyři až sedm dní, budou mnohem lepší (a pikantnější).

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci se zelím

Ingredience: 12 špekáčků – vuřtů, 2 cibule (větší), pálivá paprika (mletá), chilli papričky, 1 sáček kysaného zelí, 2l láhev

Ingredience na nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 4 tabletky umělého sladidla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup: Nálev svaříme. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Špekáčky podélně nařízneme, potřeme mletou pálivou paprikou a dovnitř vložíme cibuli. Nyní budeme vrstvit do sklenice špekáčky, cibuli, 2 chilli papričky a zelí. Vrstvy takto opakujeme. Nakonec zalijeme horkým nálevem, uzavřeme celofánem a po vychladnutí dáme do lednice uležet na 7 dní.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Obecné informace

Špekáčky jsou oloupané a po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části, cibule se krájí na plátky. Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření (pepř, nové koření). Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Podává se s chlebem.

Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina (pálivá paprika, okurky, zelí), další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka), existují i rychlí utopenci se zkrácenou dobou naložení. Kvalitu výrobku ovlivňuje samozřejmě i kvalita použitého špekáčku, popřípadě jeho náhražek, jako je vuřt a jiné napodobeniny špekáčku.

Kuriozita:

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek, původem snad z Berounska. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ vuřtům. Kdoví. Ale název utopenci se uchytil.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


špekáčky kde koupit
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
špenát
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>