Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).
Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stehlik marrtin.
Doporučili byste při zvýšené kyselině tofu???děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.
Hlavním zdrojem kofeinu v potravě je káva, čaj a různé nápoje. Konzumace kávy je nesporně hlavním zdrojem kofeinu, nejvíce pak v Evropě, kde se odhaduje spotřeba 4,6 kg na osobu a rok. V Asii je hlavním zdrojem kofeinu čaj, avšak i v evropských zemích je jeho spotřeba nezanedbatelná. Skandinávské země jsou největším konzumentem čaje ve světě a spotřebují touto formou více než 10 kg kofeinu na 1 osobu a rok. Co se týče dětí, největším dodavatelem kofeinu jsou různé slazené nápoje. Kofein je též používán k léčebným účelům a je součástí různých kombinací, které jsou často volně prodejné.
V centrálním nervovém systému má kofein stimulační účinky. Zvyšuje stav bdělosti, snižuje únavu, zvyšuje pracovní aktivitu, zlepšuje náladu a motorické funkce. Účinek na kardiovaskulární systém je prostudován nejvíce. Mírná konzumace kofeinu nevyvolává arytmie ani u zdravých jedinců, ani u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Je-li podán kofein v jednotlivé dávce osobám kofein neužívajícím, dojde k vyplavení katecholaminů, volných mastných kyselin a reninu se vzestupem krevního tlaku. Podobné účinky jsou minimální při pravidelné konzumaci, což je vysvětlováno vznikem tolerance.
Kofein má účinky diuretické, bronchodilatační, antinocicepční a analgetické, stimuluje kosterní svalstvo a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Je-li kofein užíván pravidelně několik dnů, objeví se u většiny osob tolerance k řadě jeho účinků (viz výše). Kofein může vyvolat i fyzickou závislost a po vysazení abstinenční příznaky. Nejčastějším abstinenčním příznakem bývají bolesti hlavy, únava, ospalost, úzkost, neklid a nespavost, méně často třes, svalová ztuhlost a zmatenost. Závažnost příznaků je závislá na množství pravidelně konzumovaného kofeinu.
Nežádoucí účinky kofeinu se projevují jako jeho zvýšené farmakodynamické účinky, které zahrnují centrální nervový systém (CNS), kardiovaskulární systém, gastrointestinální trakt a ledviny. Uvědomění si těchto symptomů může pomoci lékaři řešit některé neočekávané problémy v klinické praxi, vyplývající z konzumace kofeinu v nápojích a potravě. Tyto příznaky mohou být i výsledkem interakce kofeinu s lékovou terapií. Nejzávažnějšími účinky na CNS jsou delirium a křeče, v kardiovaskulárním systému dochází od mírného zvýšení pulzové frekvence až k závažným arytmiím a oběhovému selhání.
Káva patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K, ale kofein může ovlivnit metabolismus účinné látky warfarin. Dosud však nejsou žádné zprávy o případech, které by tuto teorii potvrdily.
V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.
Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.
Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.
Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví. Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2. typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.
Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.
Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.
Zinek je esenciální stopový prvek a je nutný pro metabolismus. Zinek je součástí mnoha enzymů a plní mnoho různých funkcí v lidském těle. Také hraje klíčovou roli s cukry, tuky a bílkovinami v metabolismu a podílí se na tvorbě genetického materiálu pro růst buněk. Imunitní systém a mnoho hormonů potřebují zinek pro svou funkci, což hraje důležitou roli při hojení ran. Zinek je nezbytný i pro zdravý růst a vysokou odolnost pokožky, vlasů a nehtů. Stopové prvky v těle nemohou být uloženy a musí být pravidelně doplňovány pomocí potravin. V západních zemích trpí mladí lidé nedostatkem zinku, což je spojeno se špatnými stravovacími návyky.
Hodně zinku je přítomno v měkkýších, vnitřnostech, hovězím mase, vepřovém mase, drůbeži, vejcích a mléčných výrobcích. Dokonce i celá zrna mají vysoký obsah zinku. Celozrnné výrobky zároveň obsahují kyselinu fytovou, která brání vstřebávání zinku. Na druhé straně podporují aminokyselinu histidovou a cystein zinku. Denní spotřeba zinku je 10 miligramů u mužů a u žen je 7 miligramů. U dětí a mladistvých, nemocných a u těhotných žen jsou mnohem vyšší požadavky zinku, než přijímají ve stravě.
Cukr je ve své přirozené formě obsažen v ovoci. Potraviny, které mají být vysoce výživné a nutričně bohaté, obsahují také spoustu cukru (nejlepší jsou ty, které mají vysoký obsah vlákniny a nízké zatížení glykemie). Nadměrná spotřeba cukru však rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi a hladiny inzulínu. Také zvyšuje triglyceridy, mediátory zánětlivosti a kyslíkové radikály, vzniká tedy riziko onemocnění cukrovkou, kardiovaskulárními a jinými chronickými onemocněními.
Voda je obzvláště důležitá, ať už se snažíte vyhnout se onemocněním nebo již bojujete proti probíhající viróze. Upřednostněte čistou vodu, protože například pití ovocných šťáv, když jste pod tlakem nemoci, povede pouze ke zvýšení cukru v krvi, takže se budete cítit hůře. Když bojujeme s infekcí, tak narůstá spotřeba tekutin a tak pití dalších dvou hrnků vody navíc k normální běžné spotřebě, může podpořit regeneraci imunitních lymfatických buněk, čímž se posílí přirozená obranyschopnost. Polévky a dušená masa, které poskytují imunitu, zvyšují příjem aminokyselin a minerálů, mohou díky svému teplu přispět k pocitu uklidnění a uvolnění napětí. Například slepičí vývar poskytuje mnoho bílkovin a potřebnou vodu. To například potvrzuje pradávné přísloví, které říká, že slepičí vývar je babiččin penicilin.
Pokud trpíte opakujícími se bolestmi hlavy, které se dostavují několikrát do měsíce, vyhledejte pomoc lékaře. Většina nemocných trpí zhruba 2-3 roky, než pomoc vyhledá a zcela zbytečně. Je důležité vědět, že na migrénu klasické léky proti bolesti nezabírají a budete muset sáhnout po přípravku na předpis. Kromě toho však existují i přírodní preparáty, které lze využít i jako prevenci anebo jako součást léčby.
Barny`s Flavomigran je výroben z osvědčené kopretiny řimbaby, která se na migrény často používá. Přispívá k významnému snížení frekvence a intenzity bolestí hlavy. Přípravek je nenávykový a doporučuje se užívat ho dlouhodobě (cena zhruba 135 Kč).
Čaj Migrenan Dr.Popov je vhodný při bolestech hlavy a migrénách, obsahuje nať z účinných bylin: meduňka, třezalka, hluchavka a levandule (cena od 35 Kč).
V České republice je spotřeba léků opravdu vysoká, proto bychom měli být při konzumaci jakýchkoli přípravků opatrní.
Spotřeba vysokých dávek kyseliny fosforečné, která je obvykle v tmavě barevných druzích limonád, také sodík, alkohol a příliš mnoho červeného masa a kávy může způsobit ztrátu vápníku. Kromě toho mohou stresové hormony, zejména kortizol, poškodit vápníkové rezervy. Některé léky mohou poškodit vstřebávání a zásoby vápníku, jako je například tetracyklin.
Spotřeba velkého množství tekutin, zejména vody, může pomoci s léčbou mnoha infekcí močových cest, včetně uretritidy. Lékaři obvykle doporučují vypít alespoň 8–10 sklenic vody denně. Tento přebytek vody pak pomáhá k odplavování mikroorganismů způsobujících infekci.
V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.
Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.
V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.
Základ představuje dostatečný příjem tekutin. Denně by se měly vypít alespoň dva litry vody. Nejlepší je čistá voda. Doporučuje se také vypít jeden pohár domácí ovocné, nejlépe citrónové šťávy. Pokud jste již jednou močové kameny měli a víte, jakého druhu byly, doporučuje se jako prevence opakovaného výskytu kamenů držet speciální diety. Jedinci s hyperoxalurií by se měli vyhýbat potravě s vysokým obsahem oxalátů. Neměli by jíst špenát, oříšky, mandle, rebarboru, sóju, sezamová semínka. Měli by omezit pití kávy a čajů. U hyperkalcurie se doporučuje snížit přísun soli. Sůl s sebou totiž táhne k vyloučení ledvinami také vápník. Spotřeba soli by měla být přibližně 6 g/den. Nemocní hyperurikosurií by měli redukovat spotřebu masa.
Potřeba hořčíku narůstá u mnoha lidí. Nejvyšší dávky hořčíku potřebují ženy těhotné, užívající hormonální antikoncepci a ženy v menopauze. Vyšší množství potřebují celkově staří a nemocní lidé, diabetici a lidé trpící vylučovacími problémy (silný průjem, časté močení). Dalším velkým nepřítelem je intenzivní průmyslové zemědělství a kyselé deště – zelenina vypěstovaná na chatě v přírodě, hnojená čistě rostlinnými produkty bude obsahovat více hořčíku i dalších minerálů než průmyslově pěstovaná zelenina hnojená chemickými hnojivy.
Obvyklá denní spotřeba hořčíku je 200–300 mg. Doporučené denní dávkování činí u dospělých 280–400 mg, pro děti ve stáří 1–3 roků = 40–80 mg, 4–6 let = 120 mg a 7–10 let = 170 mg.
Dostatečné množství hořčíku získáme pestrou a pravidelnou stravou. Nejvhodnější jsou banány, mandle, lískové oříšky, sojové boby, semena, tmavá listová zelenina, celozrnné pečivo, pohanka, luštěniny, špenát a brambory. Dostatek tohoto minerálu je i v oblíbených minerálních vodách.
Velké množství špatného tuku není ideální pro vaše zdraví a váš pas. Velmi užitečná je strava bohatá na nenasycené tuky. Nasycené tuky se objevují například ve zpracovaném mase a sušenkách. Dobré tuky neboli mononenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v olivovém oleji, ořechách, avokádu a jsou účinné na redukci břišního tuku. Dalšími vhodnými tuky jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se nalézají v rybách a oříškách a semenech. Spotřeba polynenasycených mastných kyselin vede k vyšší klidové rychlosti metabolismu. Jedná se o něco podobného, jako je dietou indukované spalování kalorií. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pak v těle spáleny rychleji než nasycené tuky.
Čokoláda k zeštíhlení pasu
Chcete-li se zbavit tuku, je zde jeden ideální trik, jak na to. Pijte kakao, protože obsahuje více antioxidantů než většina potravin. Zároveň je dobré pro hubnutí. Kakao snižuje degeneraci aorty a oslabuje ukládání tuků. Pokud chcete přidat kakao do svého jídelníčku, postačí vám pouze to neslazené, které můžete přidat do koktejlů nebo jiných receptů.
Mléko
Lidé s nedostatkem vápníku mají větší množství tuku. Mléčné výrobky, jak již každý ví, jsou zdrojem vápníku, proto je vhodné konzumovat právě potraviny s obsahem mléka. Zejména se jedná o jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Tyto potraviny účinně urychlují spalování tuků. Podle jedné studie je velmi účinné konzumovat mléko a mléčné výrobky alespoň třikrát denně, protože tak dochází ke snížení tělesného tuku, a to zejména u obézních jedinců. Pokud dojde k omezení kalorií a zůstane zachován stejný příjem mléka a mléčných výrobků, dochází ke zrychlenému spalování tuků.
Rychlé hubnutí
Rychlé hubnutí má svůj přínos zejména po psychologické stránce. Podle některých je pozitivní i v tom, že nedochází k rychlému nabývání na váze. Naopak dochází k minimálnímu přibývání a dlouhodobému udržování stabilní váhy, ke které jste se dopracovali.
Cvičení a vhodná dieta
Cvičení vede pouze k mírnému snížení celkové tělesné hmotnosti, proto je velmi důležitá i zdravá výživa. Cvičení způsobuje rychlé spalování tuků, ale nevýhodou je pak zvýšené množství přijímané stravy, která navrátí tuky zpět. Proto je velmi důležitá zdravá strava, která dodává tělu potřebné látky a zdravé tuky, aby si člověk mohl udržet krásnou a ideální tělesnou hmotnost.
Slovo trvalá má mnoho lidí spojeno s „hlavou jako beránek“. V dnešní době však technologie trvalých pokročila. Slovo zůstává stejné, avšak význam je odlišný. Pod slovem trvalá si můžete představit hned několik druhů vln a kudrlin.
K-PAK Waves: Je první rekonstrukční trvalá na trhu. Joico exkluzivní Quadramine komplex působí na negativně i pozitivně seřazené keratinové proteiny vlasů, které mají vliv na poškozené strany vln a kortexu za účelem optimalizace vln. Quadramine komplex pracuje ve dvou směrech: zaprvé chrání pokožku, zabraňuje krepatění a zajišťuje lesklý povrch, zadruhé prolíná kortex, natahuje a zpevňuje vnitřní strukturu vlasů a poskytuje dlouhotrvající odolné výsledky.
Objemová trvalá: Doporučuje se na vlasy obzvlášť jemné. Natáčí se na velké natáčky, doba působení je minimální a slouží k získání většího objemu. Vlasy jsou minimálně zvlněné, zato maximálně nadzvednuté od pokožky hlavy. Tuto trvalou můžete u krátkých vlasů opakovat 3x ročně. U vlasů delších je lepší minimálně 6 měsíců počkat.
Přibližná cena: od 600 Kč
Lehké zvlnění: Vlasy se natočí na pěnové papiloty. Tyto natáčky mají tu výhodu, že se na ně může natočit pramen o libovolné tloušťce. Vlasy jsou jemně zvlněné a vypadají opravdu přirozeně. Po necelém roce se dá trvalá opět dotočit tak, aby nebyl znát odrost.
Přibližná cena: od 750 Kč
Normální zvlnění: Pro tento způsob trvalých se používají klasické natáčky s větším průměrem. Vlny jsou opět přirozené, jen nejsou tak volné. Zhruba po 6 měsících je možné trvalou doplnit.
Přibližná cena: od 700 Kč
Pevná trvalá: Je právě ona trvalá, kterou si vždy vybavíme ve spojení s tímto slovem. Natáčí se na malé klasické natáčky.
Přibližná cena: od 650 Kč
Spirálová trvalá: Tato trvalá se může natočit na jakékoli natáčky. Rozdílný je způsob natáčení, a to do spirálky. Pokud toužíte po těchto exotických vlnách, počítejte s dostatkem času. Natáčení je pracné a časově dost náročné. Také se spotřebuje větší množství preparační vody.
Přibližná cena: od 900 Kč
Přípravky trvalé od firmy Joico se časem nenatahují, vlny zůstávají stále pružné, dokud neodrostou. Vyžadují jen určitou péči. Preparační roztok se volí podle stavu vlasu, kterému pak odpovídá i délka působení preparační vody. Automatickou součástí každé trvalé je intenzivní hloubkové ošetření. Ať už zvolíte jakoukoli trvalou, krásně bude vypadat jen na zdravých vlasech.
Ceny jednotlivých trvalých jsou pouze orientační. Konečnou částku ovlivní délka vlasů, náročnost natáčení vlasů a spotřeba materiálu. K uvedeným cenám je potřeba přičíst částku za střih a foukání.
Afty velmi často postihují těhotné ženy, neboť jsou citlivější na přísun vitamínů (a jejich spotřeba se liší i v různých fázích gravidity). U některých vitamínů doporučená denní dávka roste, u jiných naopak hrozí předávkování (sem patří hlavně vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, protože je tělo nedokáže samo vyloučit močí). Nevhodné množství látek je při vzniku aft klíčové. Těhotné ženy musejí zároveň přistupovat opatrně k medikaci. Mnoho přípravků obsahuje alkohol nebo další látky nebezpečné plodu, jako jsou výtažky z vodilky kanadské, sporýše a podobně.