Ingredience: 1000 g brokolice, sůl, 60 g másla, 90 g hladké mouky, 750 ml zeleninového vývaru (může být z kostky), 250 g šlehačky, pepř, 150 g tvrdého sýra, 6 plátků lasagní, 4 plátky dušené šunky (1 plátek asi 150 g), svazek oregana.
Postup: Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky, omyjeme teplou vodou a rozkrájíme na menší kousky. Povaříme je asi 8 minut ve vroucí osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem, prošleháme a krátce (asi 5 minut) povaříme. Potom přilijeme šlehačku a za stálého míchání ochutíme solí a pepřem. Bešamel mícháme, dokud nezhoustne. Lasagne uvaříme podle návodu a necháme okapat. Sýr nastrouháme nahrubo. Zapékací misku nahřejeme a na její dno nalijeme asi 3–4 lžíce omáčky. Rozložíme na ni 2 plátky lasagní, 2 plátky šunky, polovinu brokolice a posypeme 1/3 strouhaného sýra. Na sýr opět položíme lasagne, přelijeme je částí bešamelu, narovnáme na ně opět plátky šunky, brokolici, posypeme druhou třetinou sýra a na to položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbývajícím bešamelem. Troubu zahřejeme na 200 °C. Zapékací misku překryjeme alobalem a lasagne zapékáme asi 35 minut. Potom odstraníme alobal a pečeme ještě asi 15 minut. Povrch bešamelu by měl zezlátnout. Nakonec posypeme zbylým sýrem a necháme jej na povrchu rozpustit. Lasagne podáváme teplé a zdobíme je lístky oregana.
Postup: Omyté a naporcované kuře osolíme, mírně podlijeme vodou a pečeme v troubě 20–30 minut. Mezitím si připravíme směs, tzn. pomeleme cibuli, česnek, slaninu, přidáme rajský protlak, kečup, sůl, pepř, oregano a chilli, popř. můžeme přilít cca 1–2 dcl vody. Směs přidáme do pekáče ke kuřeti, promícháme a pečeme asi hodinu nebo podle zvyklostí. Posledních 10–15 minut pečeme při zvýšené teplotě. Podáváme s chlebem.
Chléb Pita
Ingredience: 270−320 g mouky, 4 lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g instantních suchých kvasnic, 5 lžic (75 g) olivového oleje, 160 ml teplé vody, oregano na posypání, 1 vejce pokojové teploty.
Postup: Pořádně rozmícháme vodu, cukr, kvasnice a 70 g mouky.
V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.
Je možné jíst aspoň malé množství česneku při užívání Warfarinu a pít čaj z oregana? Existují podrobnější tabulky, co je a není možné konzumovat při užívání Warfarinu a kde je sehnat? Děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přikládáte moc velkou váhu té dietě při Warfarinu. Není tak náročná. Česnek můžete konzumovat jak chcete. Nesníte ho přeci tolik, aby to ovlivnilo účinky Warfarinu. Česnek používáte jen k ochucení a nebudete ho jíst tolik jako třeba brambor. Zrovna tak i čaj z oregana můžete pít, když vám chutná. Vynechat musíte jen na některé druhy zeleniny, jako je kapusta, zelí, brokolice, jarní cibulky, chřest, švestky, sója a tučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Rovněž choťte každý měsíc na kontrolní vyšetření krve (quick), abyste se ujistila, že je vše v pořádku s vaší stravou.
Na přípravu budeme potřebovat panenský olivový olej, 200 ml. Pak čerstvé oregano (dobromysl), které nasekáme na řezanku. Oregana bude potřeba 100 gramů. Nasekané oregano smísíme s olejem a zahřejeme na teplotu kolem 40 *C, ne vyšší! Takto to udržujeme teplé po dobu jednoho týdne a každý den to několikrát promícháme. Pak to pomocí plátna a malého dřevěného lisu vylisujeme. Takto získaný oreganový olej je velice silné přírodní antimykotikum, antibiotikum, antivirotikum a antiparazitikum. Oreganový olej je tak silný, že může během těhotenství přivodit i potrat. Oreganový olej se aplikuje do pochvy buď prsty anebo pomocí v oleji namočeného menstruačního tamponu. Taktéž je vhodné na kandidu užívat olej z oregana vnitřně třikrát denně jednu čajovou lžičku.
V naší poradně s názvem RECEPT NA OLEJ Z MERUŇKOVÝCH JADER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
Zdravím všechny "alchymisty".
Snažím se letos vyrábět různé olejíčky, kapky a krémy, mám nasušeno spoustu meruňkových pecek a ráda bych vyrobila olej z jejich jader. Prosím, podělí se někdo o svůj recept? Hledám na internetu ... a nenacházím. Děkuji předem. Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Pecky je třeba vyloupat a jádra nechat důkladně vyschnout. Po několika týdnech sušení je nasekejte na kousíčky, nahřejte chvíli v 80ti stupňové troubě a pak pomocí malého ale silného lisu je stlačte, až se z nich začne uvolňovat panenský meruňkový olej lisovaný za studena.
Druhá možnost je teplá cesta, kdy se usušená nasekaná jádra ohřejí ve vodní lázni 80 °C teplé po dobu 60 minut a pak se přecedí a pevné zbytky zase prolisují. Veškerá tekutina se nechá den v klidu, v chladničce nejlépe v nějaké PET láhvi. Tak budete druhý den pěkně vidět oddělenou vrchní vrstvičku meruňkového oleje a spodní vodu se sedlinou. Vodu pomocí hadičky vypusťte, láhev roztříhněte a vyberte ztuhlý olej.
Studená cesta přinese kvalitnější olej se zachováním všech vzácných složek. Teplá cesta přinese více oleje.
Nejlepší léky na astma? Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro něž je typické, že po různých vyvolávajících podnětech dochází k záchvatům dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest. Jedná se o nejčastější chronické onemocnění dětského věku (10–15 %). Závažná je skutečnost, že i přes pokroky v léčbě výskyt astmatu v populaci stoupá.
Na vzniku astmatu se podílí několik faktorů. Jednak jsou to alergie na různé látky; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo na chemické látky. Podpůrnými vlivy rozvoje tohoto onemocnění jsou znečištěné ovzduší, časté infekce dýchacích cest, teplota, námaha, stres nebo kouření. Velkou roli hraje i vrozená dispozice – dědičnost.
Léčba je založena na několika principech. Nejdříve je třeba odstranit vyvolávající faktory, což není vždy zcela jednoduché. Podávané léky a jejich kombinace se volí podle závažnosti obtíží; většina užívaných léků se podává ve formě sprejů na vdechování. Pomoc v akutním stavu poskytují takzvané úlevové léky, které mají schopnost roztáhnout průdušky a odstranit dušnost. Pro každého jsou optimální jiné léky na astma či léky na zlepšení dýchání.
„Udržovací léky“ přicházejí na řadu po ústupu nejzávažnějších obtíží a jejich úkolem je co nejdéle tlumit zánět průdušek a maximálně prodloužit klidové období. Patří mezi ně kortikoidy, léky proti alergii a také další látky, které roztahují průdušky. Při prokázané alergii je vhodné podávání vakcín.
Významný léčebný přínos mívá psychoterapie, včetně hypnózy, v některých případech pomáhá akupunktura, jóga nebo takzvaná speleoterapie – rehabilitace v jeskyních, kde je příznivé vlhko a teplota.
Na astma není v naší republice volně prodejný žádný úlevový ani jiný lék.
Jako podpůrnou léčbu můžete vyzkoušet bylinky. Zde je 10 bylinek, které vám mohou pomoci jak při léčbě astmatu, tak při prevenci astmatických záchvatů.
Oregano: Oregano je velmi silná bylina pro léčbu astmatu. Má protizánětlivé účinky, obsahuje karvakrol, flavonoidy a terpeny, které čistí plíce. Tato rostlina může snížit zánět dýchacích cest a průdušek, čímž zajišťuje úlevu od příznaků astmatu. Pokud trpíte astmatem, pijte 2 až 3 šálky čaje s oreganem denně. Čaj připravíte svařením 3 lžiček oregana v šálku horké vody po dobu 5 až 10 minut. Čaj na astma z oregana můžete osladit medem. Používat můžete i šťávu z
Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřka.
Našla jsem k tomu tohle:
Sušené plody
Rakytník lze sušit včetně semen, nejlépe na elektrických sušičkách. Usušené plody je vhodné rozemlít, nejlépe na tříštivém kávovém mlýnku. Drť se pak používá v množství půl až jedna lžička denně. Při sušení se nic nenamáčí. S cukrem se pracuje v jiném receptu, a to rakytník třený s cukrem. Zde se použijí čisté bobule rakytníku, které se smíchají v poměru 1 : 1 s cukrem, částečně se pomačkají, ale jen tak aby většina bobulí zůstala celá. Vzniklá směs se dá do sklenic. Před zavřením se vrch ještě zasype cukrem a sklenice se pevně uzavře. Na chladném místě tak vydrží až do příštího roku, pouze postupem času trochu ztratí na chuti.
Při vaření v cukerném nálevu by se ztratila většina vitamínů a promáčené plody by se dlouho sušily.
Přidávám ještě jeden typ, jak očesat plody rakytníku, aniž byste se poranili o ostny. Ostříhejte větvičky rakytníku a i s plody je dejte zmrznout do mrazáku. Zmrzlé větvičky pak opatrně vyndejte a potřesením oklepejte všechny plody. Zmrzlé plody rakytníku opadávají lehce samy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarča.
Dobrý den, mám rakytník třetím rokem a mám obavu větvičky s plody ostříhat a dát do mrazáku, že by na keříku zůstal pouze prostřední (hlavní) kmen. Nevím jak by další rok obrostl. Máte zkušenosti?
Děkuji za odpověď.
Jarča
Klinický výzkum ukazuje, že užívání oregana po každém jídle po dobu 3 měsíců může snížit hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což je LDL cholesterol neboli „špatný cholesterol“ a zvýšit cholesterol s vysokou hustotou HDL neboli „dobrý cholesterol“ u lidí s vysokým cholesterolem. Hladiny celkového cholesterolu a triglyceridů však nejsou ovlivněny.
Paraziti ve střevech
Užívání oleje z oregana po dobu 6 týdnů může zabít parazity Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni a Endolimax nana.
Dobromysl proti kašli
Česnek, med a oregano jsou antimikrobiální látky, které pomáhají přirozeně bojovat proti nachlazení a kašli. Používají se ve formě sladkého sirupu.
V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.
Po vyjmutí česneku ze země následuje proces sušení, kdy se suší česnek i s natí. Ideálním místem pro sušení je stinný kout nejlépe v průvanu. V žádném případě se nevyplácí snaha urychlit sušení česneku na přímém slunci. Dobrou volbou je česnek zavěsit nebo umístit do dřevěných beden či na sušicí rošty. Sušení by mělo probíhat po dobu nejméně jednoho měsíce. Po dokonalém usušení česnek zbavíme natě a zkracujeme kořeny. Pokud zpozorujeme nějaké poškozené, nahnilé nebo plesnivé palice, ihned je vytřídíme. Očištěný česnek skladujeme na suchém a dobře větraném místě.
Další možností je sušení česneku v sušičce. Sušený česnek patří mezi základní potraviny v mnoha kuchyních po celém světě a připravíte s ním mnoho velmi chutných jídel. Sušený česnek je přesně tím, co dodá tu pravou chuť každému vašemu jídlu. Sušení česneku v sušičce potravin není vůbec složité. Díky množství táců si pohodlně a velmi rychle usušíte potřebné množství a vytvoříte si tak zásoby na dlouhou dobu. Již nebudete muset složitě shánět česnek do připravovaného pokrmu. Poctivý česnek se dnes velmi těžko shání. Uchovejte si ho proto v sušené formě pro každý případ. Vaše pochutiny získají díky sušenému česneku naprosto novou chuť. Vyzkoušejte sami, co všechno dokáže přidání jedné poctivé suroviny do jídla. Ten rozdíl zaručeně poznáte!
Sušený česnek je výborný pomocník v kuchyni, který je stále po ruce. Nemusíte ho loupat ani drtit. Sušený česnek je nakrájený na plátky a nachystaný přímo k použití. Přitom si zachovává svou původní vůni, sílu a čerstvou chuť.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Oreganový olej obsahuje zejména látku zvanou karvakrol, která funguje jako přirozený zabiják bakterií, virů, infekcí, mikrobů a parazitů. Oreganový olej působí i antisepticky a dezinfekčně. Na základě těchto vlastností se používá i na infekce na povrchu těla – na kůži a sliznicích.
Karvakrol je zároveň jedním z nejsilnějších antioxidantů. Některé studie prokázaly i určitý efekt proti rakovině a leukémii. Jako náhradu chemoterapie jej ovšem prozatím rozhodně nelze doporučit. Zveřejněn byl i důkaz účinku proti trombóze, který může do budoucna slibně ovlivnit prevenci nemocí srdce a cév. Olej z oregana má rovněž prokazatelný účinek na potlačení mikroba Helicobacter pylori, který se podílí na rozvoji žaludečních vředů.
Oreganový olej se lisuje za studena z oregana, které se v sušeném stavu používá i jako koření. Tato rostlina se přirozeně vyskytuje ve Středomoří a je silně aromatická. Olej z ní byl hojně využíván i v léčitelství starších generací, a to zejména v souvislosti s podporou trávení, ale i dýchání a také funkce kloubů. Jeho použití se však váže zejména k boji proti plísním, ať už těm viditelným – na povrchu těla, nebo neviditelným, ale o to nebezpečnějším – uvnitř organismu.
Oreganový esenciální olej je zdrojem minerálních látek. Je plný vápníku, hořčíku, zinku, železa, draslíku, mědi, boru, manganu, vitamínu C, A a niacinu. Oreganový olej má v sobě velké množství účinných léčivých látek. Fenoly, včetně karvakrolu a thymolu, zabíjejí nemocné buňky a pomáhají v obnově buněk nových. Terpeny obsažené v oreganu zajišťují antiseptické, antivirové a uklidňující vlastnosti. Je silným a účinným antioxidantem, což znamená, že chrání vaše buňky před volnými radikály i před rakovinou.
Prokázalo se, že v některých případech kvasinkových onemocnění je dokonce lepší než antibiotikum, a to již při relativně nízkých dávkách. Stejně bylo prokázáno, že dokáže lépe než antibiotika (penicilin, streptomycin a vankomycin) účinkovat proti řádu bakterií Staphylococcus. Tudíž může představovat účinnou léčbu proti bakteriím rezistentním na antibiotika.
Pokud jde o dávkování, obvykle se doporučuje dvakrát denně půl kávové lžičky, a to ráno a večer. Olej není vhodný pro těhotné a kojící ženy a také děti. Bez omezení je však doporučován při aromaterapii. Nevýhodou je jeho vyšší cena.
Aplikace oleje není vůbec složitá. Nabízíme vám několik tipů, jak lze tento olej použít. Máte-li lupy, smíchejte 2 kapky oreganového oleje se šamponem, naneste na pokožku hlavy a nechte účinkovat několik minut, poté opláchněte. Při bolestech hlavy rozetřete kapku oleje na spánek. Při bolestech uší se jedna kapka rozetře za ucho. Na zuby, dásně a k dezinfekci ústní dutiny se aplikuje jedna kapka na kartáček místo pasty. K mytí celého těla smíchejte dvě kapky se sprchovým gelem. Při bolavých kloubech se olej vmasíruje lokálně. U bradavic a plísní jím potírejte postižená místa 2–3x denně.
Přírodní antibiotika jsou běžné potraviny či bylinky a budete se po nich cítit fit. Většinu z nich máte většinou denně na dosah, ale možná ani netušíte, jak jsou pro váš organismus prospěšná a zdravá. Mezi nejznámější přírodní antibiotika patří například...
Manuka
Manuka má přírodní antiseptické, protizánětlivé a hojivé vlastnosti. Její olej je 10krát účinnější proti plísním a 30krát proti grampozitivním bakteriím ve srovnání s australským tea tree olejem. Manuka ničí celou řadu patogenních bakterií, virů, plísní a kvasinek. Hojí rány, podporuje regeneraci a léčí kožní vyrážky, ekzémy a záněty. Výborně léčí afty, opary a „koutky“. Tlumí záněty, je vhodná na spáleniny, používá se po bodnutí hmyzem, při bolestech kloubů, při zvýšené námaze. Tlumí migrénu, pomáhá při léčbě akné a lupénky. Nepoužívejte ji však v těhotenství, při kojení a při poškození jater. Tato bylina je známa také pod názvy balmín metlatý (Leptospermum coparium), novozélandský čajovník, manuka červená nebo kahikatoa.
Česnek
Česnek mimo jiné obsahuje látku alliin, která se mění na allicin. Allicin působí antibioticky, ničí viry a bakterie, snižuje krevní tlak, dezinfikuje, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu, podporuje prokrvení, při nachlazení stimuluje pocení. Působí antiskleroticky (používá se k léčbě arteriosklerózy a hypertenzní nemoci), antibakteriálně, žlučopudně a protiplísňově. Ničí některé kmeny zlatého stafylokoka, plíseň Candida albicans. Likviduje mikroorganismy, které způsobují opary. Je vynikající při léčbě dýchacích cest, plicních a průduškových zánětů. Ozdravuje střevní mikroflóru, působí proti křečím, nadýmání, průjmům. Rozšiřuje cévy, zvyšuje vylučování cholesterolu a žluče. Lékařské studie prokázaly, že pravidelná konzumace česneku výrazně snižuje riziko některých typů rakoviny (prostaty, střev, žaludku). U jiných typů rakoviny funguje jako „blokátor“ dalšího rakovinného bujení. Česnek ředí krev, rozpouští krevní sraženiny, zlepšuje průtok krve. V těhotenství, při kojení a malý dětem se nedoporučuje podávání větších dávek česneku.
Třapatka
Třapatka neboli echinacea má pozitivní vliv na stimulaci imunitního systému, která je zapříčiněna komplexem vitaminů, ale také přítomností polysacharidů. Další možnosti nabízí silice a jejich antiseptické schopnosti. Co je podstatné, je dodržování denní dávky. Nesmíme ji překračovat, jinak by se mohla dostavit například nevolnost, vyrážka, alergická reak
Na česnekovou inhalaci, která uvolní dutiny, ucpaný noc a průdušky potřebujete...
Ingredience: 3–5 česnekových stroužků, 3 polévkové lžíce oregana (nebo 5 drcených hřebíčků), hrnec s vodou, ručník
Postup: Nalijte 1 litr filtrované nebo pramenité vody do hrnce a dejte vařit. Až se voda bude vařit, přidejte 3 polévkové lžíce sušeného oregana, nebo 5 drcených hřebíčků, a 3 středně velké oloupané česnekové stroužky, nasekané nahrubo. Tuto směs nechte přejít varem, poté odstavte hrnec z plotny a po dobu pěti minut nechte směs louhovat. Položte si ručník na hlavu a krk, ohněte se nad vodní hladinu v hrnci a zhluboka dýchejte uvolňující se páru z hrnce po dobu 5 minut. Dbejte na bezpečnou vzdálenost nad hrncem – nejméně 4 centimetry nad hladinou. Přiloženým ručníkem zakryjte hlavu nad hrncem tak, aby účinná pára neunikla.
Pozor: Buďte velice opatrní, abyste se nedostali příliš blízko k horkému hrnci, mohlo by dojít k popálení párou.
Tuto inhalaci opakujte každou hodinu. Zejména těsně před spaním by vám tato inhalace měla pomoci k lepšímu spánku. Druhý den si připravte novou dávku směsi k inhalaci.
Ženy jsou častěji náchylné ke genitálním kvasinkovým infekcím, přičemž 75 procent žen je má alespoň jednou ve svém životě. Ale i muži mohou dostat genitální kvasinkovou infekci. K nejčastější příčině těchto infekcí patří Candida albicans. Existují však i jiné druhy kvasinek, které mohou být za problémy zodpovědné.
Symptomy kvasinkové infekce:
bolesti, svědění pochvy, nebo pocity pálení v oblasti vaginy;
vaginální pálení při močení;
bolestivý pohlavní styk;
vyrážka v oblasti genitálií;
hustý, bílý vaginální výtok, připomínající tvaroh;
zarudnutí v oblasti;
otok;
kožní trhliny nebo vředy.
K léčbě kvasinkových infekcí existuje řada léčebných postupů, včetně oblíbených domácích metod.
Léčba pomocí přípravků (rychlá pomoc), které jsou dostupné bez předpisu: Snad v každé lékárně lze zakoupit bez předpisu antifungální léky (působící proti houbám, kvasinkám, plísním) ve formě krémů. Jsou k dispozici i ke koupi online. Prostředky, které se aplikují vnitřně, léčí více než 80 % vaginálních kvasinkových infekcí. Obsahují silné antifungální látky nazvané azoly (azolová antimykotika). Přestože azoly jsou v klinickém užívání již od 70. let 20. století, stále zastávají významnou úlohu v terapii lokálních i systémových mykóz.
Kyselina boritá: Rovněž vaginální kapsle s kyselinou boritou mohou fungovat u žen s kvasinkovou infekcí, zejména na ty infekce, které se opakují. Odborní lékaři navrhují dávku 600 mg kyseliny borité v kapsli vkládané vaginálně jednou denně po dobu 14 dnů. Před zakoupením čípků konzultujte vše s lékařem. Lokálně aplikovaná kyselina boritá spolu s antifungálním flucytosinem úspěšně léčí problémy u přibližně 70 % žen.
Olej z čajovníku: Olej z čajovníku má silné antifungální vlastnosti, které mohou zabíjet kvasinky a plísně. Výzkum tohoto esenciálního oleje potvrdil jeho schopnost zabít řadu kvasinek a hub. Olej z čajovníků byl testován i na kvasinku Candida albicans, což je jedna z nejběžnějších kvasinek u vaginálních infekcí. Bylo prokázáno, že vaginální čípky obsahující olej z čajovníku léčí vaginální houbové infekce. Některé ženy nacházejí úlevu od potíží, když zředěný čajový olej nakapou do tamponu a ten vloží přes noc do vaginy. Při používání oleje z čajovníku je však třeba být mimořádně opatrný, protože může dráždit pokožku – a vaginální stěny jsou obzvláště citlivé. Čajovn
K výrobě přírodního sirupu proti kašli potřebujete česnek, dobromysl a med.
Ingredience
½ hrnku medu,
2 stroužky česneku,
2 snítky čerstvého oregana nebo jednu polévkovou lžíci sušeného oregana.
Postup
Stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a vařte společně s oreganem v ½ hrnku vody. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Vařící směs nechte několik minut vychladnout a poté přeceďte do hrnku s medem. Tekutiny smíchejte dohromady. Nyní je sirup připraven k pití.
K výrobě silného přírodního sirupu proti kašli potřebujete česnek, dobromysl, med, cibuli a citron.
Ingredience
½ hrnku medu,
2 stroužky česneku,
½ hrnku cibule,
1 citron,
2 snítky čerstvého oregana nebo jednu polévkovou lžíci sušeného oregana.
Postup
Rozdíl ve výrobě tohoto sirupu proti kašli je, že se nechává louhovat přes noc bez vaření. Do sklenice na dno dejte oregano, pak nasekaný česnek, pak na kolečka nakrájený citron a na kolečka nakrájenou cibuli. Ingredience přelijte medem a vodou a ujistěte se, že voda zcela pokryje všechny přísady. Nasaďte na sklenici víko, aby byla vzduchotěsná, a nechte přes noc louhovat. Druhý den ráno tekutinu sceďte a pijte pouze tekutinu.
Uchovávat lze v chladničce po dobu jednoho týdne.
Tento sirup proti kašli je silnější, protože česnek a cibule mají více léčivých vlastností, pokud nejsou vařené.
Květenství s blanitým podpůrným jazykovitým listenem se sbírá hned na počátku rozkvétání, od konce května do poloviny července, za suchého počasí, a rychle se suší v teple ve stínu v načechrané vrstvě do 5 cm. Sušení na slunci se nedoporučuje. Špatné je také sušení nad horkými topnými tělesy. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Květenství s poupaty ani odkvetlá květenství s malými chlupatými plody se nesbírají. Sušený květ má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť. Sušený květ nesmí znovu navlhnout.
Sušení rýmovníku je obtížné. Opravdu jej dostatečně neusušíte ani v sušičce na ovoce. Jeho listy jsou velmi dužnaté. Ve srovnání s jinými bylinami trvá sušení listů rýmovníku velmi dlouhou dobu, někdy se to dokonce úplně nepodaří.
Rostlina je v dnešní době hojně rozšířena ve velké části světa i na území Česka, kde se vyskytuje na polích, u cest či na loukách. Jedná se o léčivou bylinu, působí proti kašli a má protizánětlivé a antibiotické účinky, které jsou způsobeny přítomností glykosidu jménem aukubin, čehož se využívá k léčbě vředových chorob žaludku, dvanáctníků i tlustého střeva.
Léčivé účinky
Jitrocel má latinský název Plantago lanceolata, je to trsnatá vytrvalá rostlina z čeledi (čeleď) jitrocelovitých (Plantaginaceae). Na prvním místě se užívá při všech onemocněních dýchacích orgánů, zvláště při silném zahlenění, kašli, černém kašli, plicním astmatu, a dokonce i při tuberkulóze plic. Švýcarský farář Kunzle, samorostlý přírodní léčitel a znalec velké léčivé síly našich rostlin, píše: „Použít možno celý jitrocel, všechny jeho druhy, a to kořeny, listy, květy i semena. Krev, plíce a žaludek pročišťuje tak jako žádná rostlina. Proto je důležitý pro ty lidi, kteří mají špatnou krev nebo málo krve, slabé plíce a ledviny, bledý vzhled, kteří dostávají vyrážky a lišeje, kteří pokašlávají, chraptí, zůstávají hubení jako koza i tehdy, když je ponoříme do másla. Na nohy postaví slaboučké děti, které se opožďují i při dobré stravě.“
Při bronchitidě a bronchiálním astmatu se výborně osvědčuje čaj připravený následujícím způsobem: do šálku studené vody přidáme kolečko citronu (byl-li něčím stříkaný, tak bez slupky) a jednu vrchovatou kávovou lžičku kandysového cukru, potom vše přivedeme k varu a necháme čtyřikrát až pětkrát vzkypět. Odstavíme a teprve potom přidáme jednu vrchovatou kávovou lžičku čajové směsi. Necháme vyluhovat půl minuty. V těžkých případech se musí připravit čerstvý čaj čtyřikrát až pětkrát denně. Pije se po doušcích tak horký, jak jen sneseme.
Semeno jitrocele působí proti tvorbě žlučových kamenů, užíváme-li denně 8 gramů. Sirup z jitrocele čistí krev od všech nečistot a chorobných látek. Správně bychom jej měli používat stále a brát denně před každým jídlem jednu polévkovou lžíci (děti jen čajovou lžičku). Průměrná rostlina vyprodukuje okolo 2 500 semínek, ale na velké rostlině může dozrát až 10 000 semínek za rok. Pokud však jitrocel roste v oblasti chudé na živiny, semínek vznikne jen mezi 35 až přibližně 260. Některá semínka se uvolňují hned po uzrání, jiná zůstávají v klasu až do doby, než odumře a&
I vitamín A má vysokých obsah antioxidantů, takže je dalším pomocníkem pro vaše suché oči. Jeho nedostatek způsobuje generalizované vysychání sliznic. Nejvyšší koncentrace tohoto vitamínu je v paprice. Dále ho lze čerpat například z bazalky, kajenského pepře, oregana, kerblíku, šalvěje, kopru, saturejky a tymiánu.