| II/5 |
- Funkční poruchy periferních cév a stavy po trombózách. - Chronický lymfatický edém. |
K 21 dnů Funkční poruchy periferních cév jako nemoci z (...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Kdo má dnes nárok na lázně
Co pro mě znamená začínající cukrovka
Cukrovka I. typu začíná většinou v dětství, dospívání nebo výjimečně i kolem třicátého až čtyřicátého roku života. Těmto pacientům chybí v těle inzulin, neboť jej přestala produkovat slinivka břišní. Proto je nutné jej dodávat pomocí pravidelných dávek v injekcích. Hlavními příznaky tohoto typu diabetu jsou hubnutí, velká žízeň, nadměrný hlad, častější močení nebo bolesti břicha. Při diabetu I. typu je nutné pamatovat nejen na injekce, ale také na dietu. Nemocní za cukrovku I. typu nemohou.
Cukrovka II. typu se objevuje převážně ve věku 40 let a více anebo ve věku nižším, pokud dotyčný trpí obezitou. Kromě obezity má na její rozvoj vliv málo pohybu, nepravidelná strava, hodně jídla, stres, kouření a pití alkoholu. Mezi příznaky patří častější močení, velká žízeň, hlad, únava, rozmazané vidění, brnění končetin, špatné hojení ran, svědivá kůže nebo časté infekce. Jako vhodná léčba se nabízí diabetická dieta, pohyb a hubnutí, někdy se podávají i antidiabetika nebo inzulin.
Při začínající cukrovce (prediabetes) je vhodné řídit se stejnými pravidly jako u cukrovky druhého typu. Diabetický jídelníček by měl být sestaven s ohledem na pravidla, která se vztahují k této stravě. Nutné je zhubnout na normální váhu.
Dieta při cukrovce je založena na pravidelné stravě, která by měla být rozložená do 5–6 porcí co 2–3 hodiny během celého dne, aby se zamezilo výkyvu glykemie. Dieta při cukrovce v sobě zahrnuje doporučené množství sacharidů (uhlovodany, cukry), které stanovil ošetřující lékař podle váhy a zdravotního stavu. Určené množství sacharidů se rovnoměrně rozdělí do celého dne. Snídaně, oběd a večeře obsahují větší dávku sacharidů, zatímco svačiny menší.
Správný poměr složek by měl být následující: sacharidy tvoří 45–60 % denního příjmu, bílkoviny 10–20 % denního příjmu a tuky 20–30 % denního příjmu. K tomu je nutné připočítat dostatek vitaminů a minerálních látek, které by se měly čerpat hlavně z přírodních zdrojů.
Strava by měla být výživná a pestrá (dieta a rady lékaře), měla by obsahovat všechny složky potravy. V jídelníčku by se měla vyskytovat zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, bylinky, ořechy, semínka, ryby a libové maso. Jako sladidlo je vhodná stévie a ovoce.
Vhodné potraviny:
- ovoce – téměř bez omezení, pozor jen na příliš sladké ovoce (banány, švestky, mango a podobně);
- zelenina – jakákoliv, ale pozor na větší množství mrkve a červené řepy;
- maso – libové maso (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí) s odstraněním kůže a přebytečného tuku, šunka;
- ryby – sladkovodní i mořské, možno i tučné ryby;
- vejce – bílek bez omezení, žloutek maximálně
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce
Poradna
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk
Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.
Přirozená léčba
- Dermatitida je zánětlivý stav kůže, který se obvykle znovu vrací. Je to vlastně alergie, která může být zapříčiněna parfémy, kosmetikou, gumou, léky, mastmi nebo kontaktem s kovovými slitinami (včetně niklu, stříbra a zlata). Problémem mohou být některé druhy jídla. Jestliže je dráždidlo v neustálém styku s kůží, dermatitida se rozšíří a zhorší. Pokud chcete tyto problémy řešit, vyvarujte se prachu, průmyslových chemikálií, dýmu, sprejů, laků, motorových olejů, fermeží a rozpouštědel.
- Vyhýbejte se čisticím prostředkům, kosmetice, tělovým olejům a mlékům, které obsahují lanolin, antihistaminy, benzoany, které zapříčiňují alergie, ucpávají tukové žlázy a způsobují dermatitidu a akné. Nenoste na práci v domácnosti gumové rukavice, kůže totiž vstřebává některé chemikálie v nich obsažené.
- Nepoužívejte vazelínu či jiné tučné masti, protože zabraňují pocení a zvyšují svědění. Neškrábejte se, to jenom problém zhoršuje.
- Stav se může zhoršit i emocionálním stresem a vyčerpáním. Vyvarujte se nachlazení a respiračním infekcím, neboť snižují odolnost těla a zhoršují váš ekzém. Vyhýbejte se lidem s opary, protože virus v nich může zapříčinit vážné kožní vyrážky, jestliže trpíte dermatitidou.
- Dejte si pozor na alergeny, o nichž odborníci říkají, že jsou převážnou příčinou dermatitidy: 1) kravské mléko – buď nepijte mléko vůbec, nebo se snažte přejít na kozí; 2) pšeničný lepek – jsou i jiné obiloviny, které lze jíst místo pšenice; 3) nikl – odborníci tento problém nazývají „niklová vyrážka“; ženy, které mají propíchnuté uši a nosí náušnice, mohou jimi tělu způsobovat různé vyrážky, zvláště v místech, kde se těla dotýká další kov. Kromě toho jakýkoliv šperk, který má méně než 24 karátů, má v sobě aspoň trochu niklu.
- Vyhýbejte se pěnovým koupelím a podobným mýdlovým koupelím. Nikdy se nekoupejte v horké vodě. Po vykoupání se jemně osušte. Netřete se.
- Dětské vyrážky: Vyrážka u dětí může být zapříčiněna jedením vajec, arašídů, mléka, pšenice, ryb, kuřat, vepřového nebo hovězího masa. Vajíčka, arašídy a mléko jsou ze 75 procent příčinou dětských vyrážek.
- Bez ohledu na to, co může být příčinou vyrážky, vynechejte pšenici, žito, oves a ječmen na šest týdnů. Potom pomalu přidávejte jedno po druhém, čímž zjistíte, jaký to má účinek na vaši dermatitidu.
- Jestliže to umíte, změřte si po každém jídle puls, abyste zjistili, která jídla vám zvyšují tep – to jsou ta problematická.
- Vyvarujte se mléčných produktů, bílé mouky, smažených jídel, dalších zpracovaných tuků a cukru. Nepoužívejte antiperspiranty, protože obsahují kov. Noste jen bavlněné spodní prádlo. Také levné prstýnky zapříčiňuj
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Domácí léky na ekzém
Příběh
Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.
Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.
je mi 27, mám akné rezistentní na všechny léky, atb apod. jediné, co mi trošku pomohlo (ale pouze v době, kdy jsem to brala, pak se to do dvou měsíců po vysazení zase vrátilo ve stejné míře) byly retinoidy - Curacne tbl na predpis od kozniho lekare, nicmene to nemohu doporucit - jsou to desne chemicke sajrajty, skoro mi odesla jatra a navic jsem kvuli tomu za 4 roky malem umrela na melanom ( a to jsem nechodila na slunce, mazala se i do skoly ci kdykoli jsem sla ven opalovacimi kremy... retinoidy zcitlivuji kuzi na UV zareni a ta je pak nachylna ke vzniku melanomu)
TZN co s tim? Nasadila jsem lecbu dle cinske mediciny:
za sebe mohu doporučit STRAVU - zadne maso, mlecne vyrobky, zadne cukry(to zabira hodne) ci alkohol, zadne pecivo. Ovoce (zadne citrusy) a zeleninu pouze varenou, tzn jim lusteniny (mungo, adzuki, cizrnu..), slzovku (jobovy slzy), ryzi, seminka vseho druhu (lnena, sezamova, konopna, slunecnicova) a orechy ZAZVOR (nastrouhat a zalit vrouci vodou, nechat v konvi louhovat cely den - vypiji konev 1l denne), k tomu velkou hrst (cca 30-50g) KUSTOVICE (pozor, nesmi byt sirena, kupuji po kilech z e-shopu v biokvalite), chodim behat a denne vypiji minimalne 3l ciste vody
k tomu pouzivam pouze biokosmetiku (osobne mi vyhovuje zn.Urtekram - sprcháč ze třtinoveho cukru Brown sugar), kokosovy olej po koupani (mam suchou plet, ale zaroven mastnou), jedine co pouzivam chemickeho lokalne pokud potrebuji podporit lokalni lecbu je z USA (pres eshop acne.org) dovezeny peroxid (acne.org - Treatment).
Jsem hodne ve stresu protoze jeste studuji, tzn o zkouskovem se to trochu zhorsi, ale jedine timto jsem docilila, ze sice nevychazim jeste uplne bez make-upu, ale napr kdyz se pri sportu zpotim a make-up trochu sleze, mohu si dovolit prijit mezi lidi bez toho, aby se me lekli, super osvobozujici pocit, jeste to neni idealni ale do budoucna chci zkusit jeste lymfodrenaze a akupunkturu na akne, potom verim ze timto rezimem budu mit casem normalni cistou plet.
Hodne zdaru vsem
Zdroj: příběh Akné
Lázně Kynžvart
Velkou předností léčebných lázní v Kynžvartu je jejich charakter – jedná se o lázně rodinného typu. To znamená, že se zde může současně léčit dětský pacient i jeho doprovod (rodič, případně prarodič) na základě schválených návrhů na lázeňskou léčbu zdravotní pojišťovnou, a to ve stejné indikaci, popřípadě různých indikací pro dětského a dospělého pacienta.
Pro Léčebné lázně Lázně Kynžvart stanoví indikační seznam tyto indikace:
Děti
- Nemoci trávicího ústrojí
- Onemocnění jícnu, žaludku a dvanáctníku
- Onemocnění střev
- Onemocnění jater
- Onemocnění žlučníku a žlučových cest
- Onemocnění pankreatu
- Nemoci a poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí a obezita
- Obezita spojená s dalšími rizikovými faktory
- Thyreopatie, stavy po operacích štítné žlázy
- Netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí
- Recidivující komplikovaná otitis po operačním řešení
- Chronická nebo recidivující bronchitis
- Stav po opakovaném zánětu plic v průběhu posledních 2 let
- Bronchiektazie
- Asthma bronchiale
- Stavy po operacích cest dýchacích a malformací hrudníku
- Cystická fibróza; intersticiální plicní fibróza; sarkoidóza plic
- Nemoci močového ústrojí
- Recidivující nebo vleklé záněty ledvin a močových cest
- Urolitiáza in situ, po spontánním odchodu konkrementu, odstranění
- Stavy po operacích močového ústrojí mimo urolitiázu
- Chronická difúzní GN, lipoidní nefróza, nefropatie ve stadiu remise
- Stavy po transplantaci ledvin
- Funkční poruchy mikce
- Nemoci kožní
- Psoriasis vulgaris
- Chronické a recidivující ekzémy, včetně atopického; chronické prurigo
- Nemoci pohybového ústrojí
- Morbus Scheuermann
- Vertebrogenní algický syndrom
Dospělí
- Nemoci trávicího ústrojí
- Chronické a recidivující onemocnění žaludku a střev
- Stavy po operaci jícnu, žaludku a dvanáctníku
- Nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí
- Stavy po totální thyreoidektomii; hypotyreóza
- Netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí
- Stavy po operaci dýchacích cest; stavy po transplantaci plic
- Poškození hrtanu a hlasivek v důsledku hlasového přetížení; po foniochir. léčbě
- Stavy po komplikovaném zánětu plic
- Bronchiektazie; recidivující a chronické záněty dýchacího ústrojí
- Asthma bronchiale; chronická obstrukční plicní nemoc
- Intersticiální plicní fibrózy jakékoliv etiologie
- Následky toxických účinků plynů, dýmů, leptavých par a dráždivých prachů
- Nemoci močového ústrojí
- Recidivující a chronické netuberkulózní záněty ledvin a močových cest
- Nefrolitiáza bez městnání v močových cestách; nefrokalcinóza
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Lázně po operaci štítné žlázy
Poradna
V naší poradně s názvem RE: DODATEK K DOTAZU BAZÉN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.
Dobrý den Kamčo,
Děkuji za rady. Díky též za odkaz na ceny, pomohlo mi to a vybral jsem.
Dnes jsem vážil, kolik tam odhadem bylo prve nasypáno a asi něco okolo 15g manganistanu na 30m3 vody. Dnes už voda není růžová, ale hnědá. To manganistam asi postupem času dělá, barví mi stěny, je to později odstranitelné?
Peroxid jsem koupil a nalil tam 2 litry. Barva vody se vůbec nezměnila, stav je stále stejný. Zítra koupím další 2 litry, ale má to ještě cenu tam lít? Pokud by mi to přestalo barvit stěny, voda je v podstatě desinfikovaná a koupal bych se klidně v ní.
Děkuji.
m Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .
Tahle reakce vypovídá o tom, že barva bazénové vody není změněna hypermanganem. Její hnědá barva bude spíše organického původu a jistota o 100% nezávadnosti této vody bude vyžadovat laboratorní rozbor. Můžete provést vlastní test pomocí lakmusového papírku, podle kterého by pH nemělo přesáhnout meze nad 7 a pod 6. Také dejte do vody kus nemastné rezivějící oceli a po hodině zkontrolujte, zda se z ní neuvolňují bublinky. Bublinky by znamenaly přemíru peroxidu. Zkuste příště použít tablety určené přímo k čištění bazénové vody. Tyto výrobky mají atest nezávadnosti a určené dávkování. Budete bez starostí a bez obav z ekzémů a poleptání.
Zdroj: příběh RE: dodatek k dotazu Bazén
Kyselina močová dieta
Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, přestavuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující velké množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.
Doporučené potraviny
- mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
- zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
- ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
- nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
- tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
- moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
- koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
- sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina
Méně vhodné potraviny
- mléčné výrobky – smažený sýr
- zelenina – květák, houby, fazole, rýže
- nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
- tuky – máslo
- koření – sůl, glutamát sodný
- sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
- vejce – vařená, smažená
- maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso
Nevhodné potraviny
- mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
- zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
- luštěniny – čočka, hrách
- nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
- tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
- koření – pepř, hořčice, sójová omáčka, chilli
- sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
- maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti
Doporučenou úpravou potravin je při zvýšené kyselině močové hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).
Zdroj: článek Jak snížit kyselinu močovou
Poradna
V naší poradně s názvem SILNE POCENI PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji. Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená míra pocení u vás přichází zřejmě věkem. Jak stárnete, tak orgány v těle fungují jinak než za mlada. Může u vás docházet k nadměrné produkci hormonů, které způsobují pocení bez fyzické příčiny. O přesné určení důvodu vašeho pocení se může pokusit váš praktický lékař ve spolupráci s odborníky, ke kterým vás pošle na vyšetření. Slovo pokusit je zde na místě, protože v některých případech se nepodaří určit příčiny. Pak přichází na řadu režimová opatření:
- Pomoci si můžete vhodným spodním funkčním prádlem, vidět ho můžete zde: https://www.zbozi.cz/hledan…
- Dále proti pocení můžete bojovat ochlazením proudícím vzduchem, například ovívání novinami, či vějířem, popřípadě ventilátorem.
- Malá příruční osuška vám umožní otřít pot na hlavě, což urychlí odpar a zrychlí ochlazení těla.
- Některá jídla a nápoje mohou podporovat pocení, proto byste se měl vyvarovat pití jakýchkoli studených nápojů, alkoholu, kávy a čajů. Z jídel pak omezit kořeněná jídla, ostré papriky, tučné mléčné výrobky, slaná jídla a tučná jídla.
- Na potlačení pocení pomáhají tyto potraviny: čistá voda, které se pije okolo tří litrů denně, dále pak nízkotučné mléko, nízkotučné potraviny obsahující vápník, ovoce a zelenina vyjma cibule a česneku, olivový olej a vitamíny řady B.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Silne poceni příčiny
Dieta při dně
Dieta je při dně velice důležitá, je to základní péče, kterou můžeme sami sobě poskytnout. Ve většině případů je první a důležité zhubnout, zbavit se přebytečných kil, čímž se už může upravit hladina kyseliny močové a zmírnit tak i příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu, který může vyvolat záchvat.
Doporučené potraviny při dně
- mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
- zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice, rajčata a okurky
- ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
- nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
- tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
- moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
- koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
- sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina
Méně vhodné potraviny při dně
- mléčné výrobky – smažený sýr
- zelenina – květák, houby, fazole, rýže
- nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
- tuky – máslo
- koření – sůl, glutamát sodný
- sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
- vejce – vařená, smažená
- maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso
Nevhodné potraviny při dně
- mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
- zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
- luštěniny – čočka, hrách
- nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
- tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
- koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
- sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
- maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti
Úprava potravin, která se doporučuje při dně, je hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).
Zdroj: článek Dna nemoc kloubů
Příběh
Ve svém příspěvku PŘÍČINOU I ŘEŠENÍM ARTRITIDY JE VÝŽIVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.
Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338. Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: příběh Příčinou i řešením artritidy je výživa.
Kyselina močová dieta
Dieta při zvýšené kyselině močové je velice důležitá, představuje základní péči o vlastní zdraví. Ve většině případů je tím prvním a nejdůležitějším krokem zhubnout, zbavit se přebytečných kil, už tím se může upravit hladina kyseliny močové a zmírní se příznaky onemocnění. Snažte se omezit maso a jídla obsahující množství purinu – vnitřnosti, luštěniny, špenát, květák, houby. Při tomto onemocnění je velice důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Měli byste vypít každou hodinu sklenici vody, tím zvýšíte průtok krve ledvinami a vylučování kyseliny močové. Optimální je vypít alespoň 3 litry denně. Měli byste se vyhnout jakémukoli alkoholu.
Doporučené potraviny
- mléčné výrobky – mléko, podmáslí, jogurty, tvaroh, sýry, kysané výrobky
- zelenina – brambory, čerstvá zelenina, hlávkový salát, kukuřice
- ovoce – čerstvé ovoce, kompoty
- nápoje – minimálně 3 litry tekutin denně, minerální voda, voda se šťávou, ovocné čaje
- tuky – rostlinný olej, tuk, olivový olej
- moučné výrobky – pečivo, těstoviny, kukuřičná mouka, moučné výrobky
- koření – petržel, kmín, majoránka, pažitka
- sladkosti – pudink, sušenky, koktejly, želatina, ovocná zmrzlina
Méně vhodné potraviny
- mléčné výrobky – smažený sýr
- zelenina – květák, houby, fazole, rýže
- nápoje – káva, černý čaj, přírodní vína, minerální voda s větším obsahem minerálních látek
- tuky – máslo
- koření – sůl, glutamát sodný
- sladkosti – tvarohové knedlíky, tučné zmrzliny, máslové krémy
- vejce – vařená, smažená
- maso – vařené drůbeží maso a šunka, sladkovodní ryby, libové hovězí maso
Nevhodné potraviny
- mléčné výrobky – uzené sýry, plísňové sýry
- zelenina – špenát, kapusta, česnek, rebarbora, křen
- luštěniny – čočka, hrách
- nápoje – silný čaj, kakao, tvrdý alkohol, pivo, víno
- tuky – majonéza, smažená jídla, živočišné tuky
- koření – pepř, hořčice, sojová omáčka, chilli
- sladkosti – čokoláda, koblížky, marcipán
- maso – veškeré uzeniny, maso, vnitřnosti
Úprava potravin vhodná při zvýšené kyselině močové je hlavně vaření a dušení (vývary a šťávy z pokrmů však nelze používat).
Zdroj: článek Kyselina močová v krvi hodnoty
Poradna
V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Pokud máte vysoký krevní tlak a jste léčena léky, jako jsou antikoagulancia (warfarin) a blokátory kalciových kanálů, neberte zázvor bez porady s lékařem. Existují jiné a bezpečnější doplňkové terapie na vysoký krevní tlak, které si můžete vyzkoušet. Jde o diety na vysoký krevní tlak zde: https://www.ceskaordinace.c… nebo DASH dieta, která má nízký obsah soli, tuku a rafinovaných sacharidů a upřednostňuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, libové maso a nízko-mléčné potraviny. Zde je návod na dietu DASH https://www.ceskenemoci.cz/…
Také byste měla pravidelně cvičit po většinu dní v týdnu poté, co jste k tomu dostala svolení od svého lékaře.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Může se používat zázvor při vysokém krevním tlaku
Jak zamezit zubnímu kameni?
Nejlepším způsobem, jak zabránit závažným následkům zubního kamene, je zabránit jeho tvorbě.
- Pravidelné čištění a používání správné techniky. Rychlé, 30sekundové čištění zubů ráno a večer nestačí k odstranění zubního plaku a jako prevence proti tvorbě zubního kamene. Používejte kartáček s měkkými štětinami, abyste se dostali do všech míst v ústech. Ujistěte se, že jste si řádně vyčistili i zadní zuby.
- Studie prokázaly, že elektronické kartáčky na zuby jsou při odstraňování plaku účinnější než manuální zubní kartáčky. Elektronické kartáčky prošly přísnou kontrolou kvality a řadou bezpečnostních testů.
- Užívejte zubní pastu s fluoridem, který odstraňuje zubní kámen. Zubní pasty obsahující difosforečnany zabraňují tvorbě plaku a následnému vzniku zubního kamene. Fluorid zamezuje poškození ve vašich ústech. Některé zubní pasty obsahují také triclosan, což je antibiotikum, které bojuje s bakteriemi v plaku.
- Používejte zubní nit bez ohledu na to, jak pilní budete při čištění zubů, protože denní používání zubní nitě odstraňuje plak mezi zuby a zabraňuje tvorbě zubního kamene v těžko přístupných místech.
- Dávejte si pozor na stravu, protože bakterie v ústech se objevují zejména po konzumaci potravin s obsahem sacharidů (cukry, škroby). Pokud jsou bakterie vystaveny těmto potravinám, dochází k uvolnění škodlivých kyselin. Konzumujte zdravou stravu a omezte množství cukrů obsažených v potravinách. Nemusíte se vzdát sladkostí nebo žvýkaček. Mějte na paměti pečlivou péči o zuby po každém takovém jídle. Doporučuje se i pití dostatečného množství vody během a po jídle, protože dostatek tekutin minimalizuje množství zubního plaku.
- Nekuřte. Studie ukazují, že lidé, kteří kouří cigarety nebo používají jiné tabákové výrobky, mají větší výskyt zubního kamene na zubech nebo pod dásní.
Pokud se zubní kámen vytvoří, je důležité si uvědomit, že jen zubní lékař je schopen odstranit jej z vašich zubů. Proto nezapomínejte dvakrát do roka navštívit svého zubaře, který vám při pravidelných kontrolách odstraní zubní plak nebo kámen, který se již vytvořil, a zabrání tak případným komplikacím.
Zdroj: článek Zubní kámen
Poradna
V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.
Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Soja a puriny
Prevence
Zde je několik jednoduchých tipů, jak zlepšit celkovou ústní hygienu a snížit riziko onemocnění ústní dutiny:
- udržujte zdraví dutiny ústní čištěním zubů dvakrát denně;
- používejte ústní vodu nebo výplach alespoň jednou týdně;
- nepoužívejte tabákové výrobky;
- pokud některý lék způsobuje sucho v ústech, pijte hodně vody, žvýkejte žvýkačky bez cukru a omezte alkohol;
- pravidelně navštěvujte zubaře.
Zdroj: článek Co znamenají červené tečky na patře?
Poradna
V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.
Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN? Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: příběh Warfarin a mandle
Co je to vetiver
Vetiver je nepálská vysoká tráva se silnými kořeny. Využívá se v kosmetickém průmyslu jako vonná přísada například do parfémů, nejrůznějších olejů a podobně. Vetiver má příjemnou kořenitou citrónovou vůni se sladkým květinovým podtónem. Vetiver vůně je také popisována jako komplexní vůně dřeva, která je dobře známa svými vyrovnávacími a upevňujícími účinky. Pokud neznáte vetiver, přičichněte si někde k esenciálnímu oleji, například od Salusu, ale nenechte se odradit. V koncentrované podobě má vetiver až odpudivě drsnou vůni hlínou obaleného mokrého kořenu, vyuzeného v černém dýmu. Když se ho ale do vůně dá přiměřené množství, změní se v příjemně zemité, vlhce dřevité a kouřové aroma. Se špetkou tabáku je to pak nádhera.
Zdroj: článek Vetiver
Tekutá strava po operaci žaludku
Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.
Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.
1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).
3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.
Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.
Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.
Vhodné potraviny:
- maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
- rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
- uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším po
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček
|