Téma

TEKUTÁ SKLOVINA


TEKUTÁ SKLOVINA je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Zub je jednou z nejtvrdších částí těla. Zuby jsou uloženy v zubních jamkách dutiny ústní a člověku pomáhají mechanicky zpracovávat a rozmělňovat požitou potravu. S jazykem a slinami jsou tedy začátkem trávicí soustavy. Zuby tvoří dva oblouky – horní a dolní. K těmto obloukům patří také dásně a okraje čelistí. Vše dohromady se nazývá chrup neboli dentice.


1 – zubní sklovina

Povrch korunky je kryt 1–3mm vrstvou zubní skloviny (email, enamelum), tedy nejtvrdší látkou v těle. Sklovina je bílá, nažloutlá nebo namodralá hmota skládající se z 95 % z anorganických solí (především hydroxylapatit), ze 4 % z vody a zbylé 1 % tvoří organické složky (enameliny). Za fyziologických podmínek není v dutině ústní vidět celá, protože malou část (1–2 mm) překrývá dáseň.

Funkce

Funkcí skloviny je tvorba tvrdého zubního povrchu, který chrání zub před působením vnějších vlivů a odolává žvýkacím silám. Sklovina funguje jako částečně propustná membrána, která umožňuje průchod některých molekul ze zubní skloviny do jejího okolí a naopak. Sklovina je vůči vnějším vlivům velmi odolná, ale při poškození nemá schopnost regenerace. Na povrchu skloviny je tenká Nasmythova blanka (cuticula dentis, cuticula enameli). S věkem postupně mizí (od kousacích ploch). V podstatě chrání povrch zubu.

Nejčastější problémy a jejich řešení

Barva skloviny se pohybuje od modravě bílé přes šedobílou až po žlutobílou. Sklovina je slabě průsvitná, proto u ní můžeme pozorovat typicky odstupňované zbarvení korunky. V místech, kde je sklovina tenčí, prosvítá žlutý dentin. Nejnápadnější rozdíl v barvě zubů můžeme pozorovat mezi dočasnými a stálými zuby. Sklovina dočasných zubů obsahuje méně minerálních látek, proto není tolik průsvitná a má mléčně bílý nádech. Barva stálých zubů není po celý život jedince stejná. S přibývajícím věkem se zuby zabarvují do žlutohněda, popřípadě do šeda. Změna barvy je způsobena ztenčováním skloviny vlivem abraze a s tím souvisejícím prosvítáním do žluta zbarveného dentinu, pigmenty přijímanými s „barevnou stravou“, které ulpívají na zubech, popřípadě kouřením, užíváním léků a dalšími vlivy.

Zubní kaz je nejrozšířenějším infekčním onemocněním lidstva. Vlivem civilizačních faktorů četnost výskytu kazivosti chrupu stále stoupá. Postihuje 80–90 % lidské populace. Na vzniku zubního kazu se podílí několik aspektů: vnímavá zubní tkáň (zub), mikroorganismy dutiny ústní (plak), častý přísun cukrů (cukr) a čas. Důkladným vyčištěním zubů dojde k obnovení neutrálního pH v dutině ústní. Minerální látky obsažené ve slinách jsou schopné drobná povrchová poškození skloviny opravit. Tento proces označujeme jako remineralizaci. Jsou-li demineralizační a remineralizační procesy v rovnováze, nedojde ke vzniku zubního kazu. Pokud ale remineralizační fáze nenastane, dojde ke stále většímu oslabování skloviny, až vznikne zubní kaz.

V místě, kde je sklovina oslabena demineralizačním procesem, se objeví křídově bílá skvrna, která signalizuje zahájení tvorby zubního kazu. V tomto stadiu je možné vznik zubního kazu ještě zvrátit pomocí minerálních látek,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zub anatomicky

Příběh

Ve svém příspěvku TENKÁ ZUBNÍ SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, začala se mi před pár měsíci ztenčovat zubní sklovina a na koncích zubů je malinko průhledná, poradíte mi prosím nějaké vitamíny nebo cokoliv, co by sklovinu posílilo? Moc všem děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tenká zubní sklovina

Druhy umělé výživy

Máme dva druhy umělé výživy, a to enterální výživu (EV) a parenterální výživu (PV). Typ nutriční podpory pak závisí na celé řadě faktorů.

Enterální výživa (EN) je takový druh výživy, kdy se nutriční tekutina aplikuje do střeva přes katetr směrem do žaludku nebo tenkého střeva. Existují různé způsoby, jak poskytovat enterální výživu.

Parenterální výživa (PN) je taková výživa, kdy je nutriční tekutina aplikována do setu, který je zaveden do žíly (intravenózně). PN si klade za cíl poskytnout celkovou nutriční podporu, i když to není vždy možné. PN se obvykle používá, když lidé nejsou schopni mít EN. K tomu může dojít, pokud jde o velkou operaci tenkého střeva s neprůchodností střev nebo v případě, že aplikace EN by byla obtížná nebo nevhodná.

Tekutá strava pro seniory

Stárnutí je spojeno se sníženou fyzickou aktivitou, která v kombinaci se změnami v chuti a schopnosti jíst může vést ke ztrátě svalové hmoty, hubnutí, snížené funkci a zvýšené závislosti na druhých. Stáří je období, kdy dochází z mnoha příčin k tomu, že je přijímání stravy pro seniora obtížné. Mění se a snižuje chuť k jídlu. Dochází k postupné ztrátě sluchu, zraku, hybnosti, což omezuje celkovou mobilitu, takže nakupování potravin a příprava jídla je obtížnější. Zubní problémy a obtíže s polykáním mohou vést k udušení.

S věkem klesá potřeba energetického přísunu potravin a vytváří se pocit, že se nemusí tolik jíst, přestože potřeba většiny živin zůstává relativně nezměněna, a to pak následně vede ke zvýšenému riziku podvýživy. Podvýživa je spojená se sníženou kognitivní funkcí a s oslabením schopnosti pečovat o sebe sama. Tento fakt podtrhuje význam správné výživy u starších lidí.

V současné době existují různé formy tekuté stravy pro seniory, které mohou být připraveny i za 3 minuty a nevyžadují žvýkání. Všechny živiny obsažené v tekuté stravě pro seniory jsou lehce a rychle stravitelné. Poskytují optimální výživu pro seniora. Většinou obsahují vyváženou hodnotu bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sacharidů, které jsou pro organismus nepostradatelné. Příjem bílkovin působí proti ztrátě svalové hmoty a pomáhá seniorům udržet svou váhu a zůstat silný a funkční. Tekutou stravu lze použít samostatně, jako elementární (pre-stravitelnou) tekutou dietu, nebo je jí možno pouze částečně nahradit či doplnit stávající stravu.

Steroidy, antidepresiva a další léky plus snížení fyzické aktivity vedou ke zvýšení tělesné hmotnosti u seniorů. Tekutá strava pro seniory umožní i hubnutí v tomto období, ale na základě dostatečného energetického příjmu živin. Senior si sám může kontrolovat svůj denní příjem kalorií a přitom získat potřebné živiny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava

Příběh

Ve svém příspěvku ROZDROLUJICI SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den mám dceru které je 13let a praskla ji zubni sklovina na prednim zubu a de ji videt dasen a ma tam trochu vetsi diru a tet se ji rozdrolil druhy zub myslite si ze na ten predni zub dostane korunku nebo se to jen slepi?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Rozdrolujici sklovina

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: článek Tekutá strava

Příběh

Ve svém příspěvku MAM KORUNKY PORCELANOVE ZUBNI SKLOVINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna benesovamI ,.

Prosim vas co mam delat 13 let mam bahore korunky.kousu to porad,zubni sklovina je mekka ale bejdemodstranit.pusobi mi to na nervy.dole mam nove korunky a bahradu zabtricet tisuc a taky ji kousu.kupuji drahenpasty ustni vody a nic nepimaha pry se to leci u psychiatra.hebto zlozvyk,treba jako kousani nehtu.zubar mi rika ze mam byr rada,ze mohu kousat,ze nemam nahradu.je pravda,ze kousu jablko bez problemu.az na tu sklovinu. Dekujin za radu jakoukoliv.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Mam korunky porcelanove zubni sklovina.

Bezpečnost tekutých diet

V ideálním případě by měly tekuté dietní nápoje obsahovat vyvážené množství živin potřebných pro celý den, ale to není vždy pravda. Nízkokalorické diety (400–800 kalorií za den) mohou mít nedostatek těchto živin, a tak by měly být používány pouze pod lékařským dohledem. Nedostatek základních živin může vést k nežádoucím účinkům, jako je únava, závratě, vypadávání vlasů, žlučové kameny, nesnášenlivost chladu, nerovnováha elektrolytů a poškození srdce. Nedostatek vlákniny ve stravě ze špatné konzumace ovoce a zeleniny může vést k zácpě a jiným trávicím potížím. Pokud není v tekuté stravě dostatek bílkovin, může rovněž dojít ke ztrátě svalové hmoty.

Tekutá strava před kolonoskopií

Lidé, kteří se chystají absolvovat některé chirurgické vyšetření, jako je například kolonoskopie, která vyžaduje minimum potravin ve střevech, mohou využít tekutou dietu na jeden den nebo dva dny před výkonem. Někdy jsou pacienti zařazeni na tekutou dietu již několik dnů před a poté po výkonu, dokud není jejich trávicí trakt opět plně funkční a nemohou trávit potravu normálně. Lékařsky nezbytné tekuté diety často obsahují čiré tekutiny, jako jsou polévky, ovocné šťávy a želé.

Příprava na kolposkopické vyšetření může být nepříjemné a časově náročné. Je důležité dodržovat pokyny lékaře. Většinou již několik dní před zákrokem se konzumují čiré tekutiny: vývar, nealkoholické tekutiny, čaj, káva, vše bez mléka nebo smetany, čisté šťávy, želé, ale ne červené, modré nebo fialové. Dále se nedoporučují ořechy, semena, slupky, nebo jiné špatně stravitelné poživatiny. Doporučení lékaře se liší a bývá závislé na konkrétní situaci.

Tekutá strava pro sportovce

Strava u sportovců je velmi důležitým nosníkem všech potřebných látek pro organismus. Při sportu je velmi důležité doplňování kalorií, ovšem trávení během cvičení je obtížné, z tohoto důvodu se sportovcům doporučuje podávat tekutou stravu, která je přesně vyvážená s ohledem na druh vydané energie. U sportovců se nepreferuje pouze tekutá strava, ale kombinace tekuté a pevné stravy. Kalorické potřeby při dlouhodobém cvičení jsou značné; laboratorní studie odhadují, že je vydáno asi 400 kalorií za hodinu. Při vytrvalostním tréninku je konzumace běžné stravy během této doby nepraktická, proto byla vyvinuta tekutá, kaloricky vyvážená strava pro sportovce. Správně použitá tekutá strava u sportovců odstraňuje mnoho potencionálních problémů.

Při srovnání pevné kalorické stravy s tekutou stravou například u cyklisty potřebujeme doplnit 400 kalorií za hodinu za čtyři hodiny jízdy na kole, což vyžaduje spotřebu osmi energetických tyčinek, které mají v průměru kolem 200 kalorií každá. Toto množství odpovídá cca 16 malým 0,2 l sklenicím sladké tekutiny, ovšem tělo nemůže zpracovat tolik vody najednou. Po požití tohoto množství vody by mohlo dojít k problémům s trávením a k pocitu nafouklého břicha, z tohoto důvodu je na místě právě tekutá strava pro sportovce, která obsahuje vyvážený a velmi kvalitní zdroj kalorií. Tato strava má dostatečné množství vysoce kvalitních bílkovin a středně dlouhý řetězec triglyceridů tuku. Chuť je lahodná, smíchání prášku s vodou vytváří velmi chutný nápoj.

Zdroj: článek Tekutá strava

Příběh

Ve svém příspěvku TEKUTÁ STRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Novák.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je vhodná tekutá strava od https://www.prirodnijidlo.cz
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tekutá strava

Hlavní příčiny citlivých zubů

Citlivost může mít několik příčin. Až polovina případů vzniká kombinací více faktorů.

1. Poškozená nebo opotřebovaná sklovina

Sklovina se může postupně narušovat v důsledku:

  • častého pití kyselých nápojů (cola, energy drinky, džusy)
  • tvrdého kartáčku nebo agresivního čištění
  • bruxismu (skřípání zubů)
  • častého bělení bez odborného dohledu

Jakmile je jednou sklovina poškozená, sama se již neobnoví – lze ji však chránit.

2. Ustupující dásně

S věkem nebo nesprávnou péčí může dojít k odhalení krčků zubů, kde sklovina přirozeně není tak silná. To vede k citlivosti při dotyku nebo chladu.

3. Zubní kaz nebo praskliny

Bolest podobná citlivosti může být způsobena začínajícím kazem, mikroprasklinou nebo poškozením výplně. V takovém případě domácí péče nestačí a je nutná stomatologická intervence.

4. Po stomatologickém zákroku

Citlivost je běžná po výměně výplní, čištění zubního kamene nebo bělení zubů. Obvykle odezní během několika dní až týdnů.

5. Zánět dásní nebo parodontóza

Pokud je citlivost doprovázena krvácením, zápachem nebo otokem, je pravděpodobnou příčinou zánět dásní.

Zdroj: článek Citlivost zubů

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBY PRASKLA SKLOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewa.

co mam delat když my praskaji na zubech sklovina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prasklou sklovinu na zubech je třeba vidět, aby bylo možné určit příčiny praskání skloviny a pak i následnou prevenci před dalším praskáním skloviny na zubech. Zajděte tedy ke svému stomatologovi a nechte si svůj chrup vyšetřit s důrazem na prasklou sklovinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zuby praskla sklovina

Co dělá zubní sklovina?

Zubní sklovina chrání zuby 24 hodin denně, a to nejen při žvýkání, kousání, křupání a mnoha dalších činnostech, ale i v klidu. Také izoluje zuby od potenciální bolestivé teploty a od chemikálií. I když zubní sklovina zuby chrání, může dojít k jejímu poškození nebo prasknutí. Na rozdíl od zlomeniny kosti, která se může zahojit, porušení zubní skloviny je poškozením trvalým. Zubní sklovina nemá žádné živé buňky, a proto tělo nedokáže porušenou nebo prasklou zubní sklovinu opravit.

Zdroj: článek Eroze a restaurování zubní skloviny

Poradna

V naší poradně s názvem VZHLED A TVAR STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den mam stolici 2 x denne ale nekdy i ve vic kouscich je to nornalni . Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Optimální stav je jednou denně. Ale záleží na tom kdy a jak hodně jíte. Při velkém množství snědené potravy se klidně může potřeba vyprazdňování objevit i vícekrát za den. Zároveň je to i v případech, kdy se jí hodně nestravitelné vlákniny, například v zelenině. Pokud se cítíte dobře a stolice není tekutá, tak vyprazdňování vícekrát za den není problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Vzhled a tvar stolice

Umělá sklovina

Umělá sklovina vyvinutá ve spolupráci vědců ze čtyř japonských výzkumných institucí je léčebnou technologií 21. století a dovoluje opravu bez předchozího „vrtání“. Jde o pastu z laboratorně připraveného hydroxyapatitu, který je přirozenou komponentou zubní skloviny. Pasta se nanese na poškozené místo ve sklovině a zub na tomto místě „zaroste“. Ošetření vykazuje podstatně lepší výsledky než stávající metody oprav narušené zubní skloviny. Kouzlo jejího úspěchu zřejmě spočívá v tom, že kyselá pasta při prvním kontaktu nejprve rozpustí krystaly hydroxyapatitu v narušeném místě, ale vzápětí navodí opětovný růst krystalů, takže se materiál pasty a zubu dokonale spojí. Celý proces netrvá déle než 15 minut. V takto vyspraveném místě je sklovina dokonce zesílena, takže návrat kazu na opravené místo je nepravděpodobný. Zubař musí jen dávat pozor, aby pasta nepřišla do kontaktu s dásní, protože je silně kyselá a mohla by naleptat sliznici dásní.

Zdroj: článek Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den,
Jaká jsou omezení po operaci brániční kýly co se týče fyzické zátěže, zvedání břemen atd.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci brániční kýly (hiátová hernie) jsou tato omezení:
- několik dní po operaci, má být strava pouze tekutá, později pak polotuhá;
- vyloučit se má namáhavá fyzická aktivita po dobu 6 týdnů;
- operační rány se musí udržovat čisté a suché;
- musí se dokončit předepsaný průběh pooperační léčby;
- pokud to lékař nedoporučí, tak je třeba se vyhnout lékům proti bolesti;
- vyhnout se jakékoliv možnosti zácpy a k tomu účelu užívat léky podle doporučení lékaře;
- je třeba změnit způsob stravování v dlouhodobém horizontu;
- důležité je žvýkat jídlo důkladně a jíst pomaleji, aby potrava měla dostatek času dojít jícnem až do žaludku;
- vyhnout se syceným nápojům, protože způsobují nadýmání a pacienti nemohou po operaci krkat;
- v době rekonvalescence se nesmí jíst vleže;

Fyzickou námahu je možno zařazovat až sedmý týden po úspěšně zhojené operaci. Návrat do plné síly potrvá dva měsíce, přičemž zátěž se přidává postupně - od malé vytrvalostní a později pak silovou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Omezení po operaci brániční kýly

Co je to zubní sklovina

Zubní sklovina pokrývá korunky, je průsvitná. Zubní sklovina je složená především z hydroxyapatitu substituovaného uhličitany a z menšího množství vody, proteinů a stopových prvků, včetně fluoridu.

Zdroj: článek Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tesarcikova Meta.

Nemela jsem zadnou operaci srdce , jen podle zdejsich lekaru , slaby srdecni infarkt. Zacala jsem uzivat Xarelto , doporucene mym kardiologem . Byla jsem poucena , ze tento druh prasku , skryva pri urazu silne krvaceni . Musim ho jist ? Radeji bych se soustredila na prirodni lecbu . Prosim poradte mi .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto se používá na úpravu srážlivosti krve. Jinými slovy Xarelto prodlužuje dobu, za kterou se tekutá krev srazí a vytvoří koagulát. Když se zraníte a z rány vytéká krev, a když užíváte Xarelto, tak vaše rána bude déle krvácet, než bez této léčby. Pokud máte nastavené správné dávkování, tak i s Xareltem dojde ke sražení krve a zastavení krvácení. Takže se nemusíte bát, že byste vykrvácela. Xarelto jste dostala od svého lékaře jako prevenci před komplikacemi, které by mohly značně ovlivnit váš zdravotní stav. Přesné dávkování vám doslova umožní žít déle. Jinak co se týče nahrazení antikoagulační léčby přírodní cestou, tak neexistuje žádná jiná metoda, která by s nezbytnou přesností stabilně regulovala srážlivost krve. Buďte ráda za Xarelto, protože patří mezi VIP léky, které nevyžadují ke své funkci žádnou obtěžující dietu. Jen si dejte pozor na léčbu bolesti. S lékem Xarelto můžete z volně prodejných léků proti bolesti použít jen Paralen. Silnější léky na bolest vám pak předepíše lékař, jakmile ho o to požádáte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Přírodní prostředky na ředění krve

Žluté zuby – příčina

Stáří

Je nepochybné, že celkové stárnutí našeho organismu má vliv na zdravotní stav našich zubů a hlavně na jejich barvu. Tak jak postupně stárneme, tak se barva našich zubů přirozeně mění do odstínů žluté barvy. Je to přírodní proces, který lze však výrazně zmírnit nebo úplně potlačit díky prostředkům na bělení zubů (White Pearl, Aloe Ment, WP Smile).

Jídlo a pití

To, co jíme a pijeme, má také výrazný vliv na barvu zubů a vůbec na chemické složení v našich ústech, což zapříčiňuje většinu obtíží spojených se zuby (kazy, zubní kámen, parodontózu...). Některá jídla a pokrmy mohou vaše zuby vybavit nevzhlednou tmavou barvou. Nejhorší je červené víno, cigarety, limonády, káva a čokoláda. Odstraňte ze svého jídelníčku tato jídla a nápoje, přestaňte kouřit a ušetříte si tak problémy se zuby a také peníze za bělicí procedury. Vhodný je přístroj Bio-Oral.

Poškozené zuby

Pokud si ulomíte nebo jinak poškodíte zub, ten pak může změnit barvu na tmavší. V tomto případě je jediná rada – dávejte si na své zuby pozor. Ulomené zuby je možné opravit, nicméně oprava, která perfektně skryje místo zlomu a barevně sladí zub a náhražku, je velice nákladná.

I když se o své zuby pečlivě staráte, zřejmě se žloutnutí nevyhnete. Zubní sklovina je bílá, ochraňuje spodní vrstvu – zubovinu. Tato zubovina je normálně žlutá, má pórovitou strukturu. Během stárnutí se však může zabarvovat až do žlutohněda.

Barvu chrupu tedy tvoří zubovina a zubní sklovina nad ní. I zubní sklovina se zabarvuje.

Hlavní „zabarvovači“ zubů

Tmavnutí nebo změnu odstínu zubní skloviny způsobují různé potraviny, nápoje a neřesti:

  • kouření
  • červené víno
  • káva
  • černý čaj
  • čokoláda
  • borůvky a jiné barvící potraviny
  • antibiotika obsahující tetracyklin

Zdroj: článek Žluté zuby

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA OTEKLÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akino.

co dělat s oteklýma nohama,ať piji nebo nepiji je to stejné děkuji akino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pít musíte stále, každý den minimálně tři litry tekutin. Pití nijak neovlivňuje otékání nohou. Nohy otékají kvůli nedostatečné funkci kardiovaskulárního systému, kdy se krev nemůže dostat z nohou vzhůru k srdci a její tekutá složka prosakuje skrz cévy a vytváří rezervoáry, které pak můžete vidět jako otoky. Nejlepším způsobem, jak tomu zamezit, je nošení kompresních punčoch a ležení s nohami podloženými, aby byly ve vyšší úrovni než je zbytek těla. Po každém sundání kompresních punčoch je třeba provádět masáž podle tohoto vzoru: https://youtu.be/ZzTmiolbcbo
Rovněž je důležité během dne udělat několik výponů na špičkách. Tady můžete vidět jak se dělají výpony na špičkách: https://youtu.be/C7qnbmpLNGI
Pomoci může i cvičení, které je vidět zde: https://youtu.be/3t8Kp99e50…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Detralex cena lékárna dr max

Tekutá strava po operaci žaludku

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh stravování (dietu) ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat i po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Těsně po operaci je výživa zajištěna infuzemi, následně se přechází na stravu ústy, která je nejdříve tekutá s možným „popíjením“ takzvaných perorálních nutričních doplňků ke stravě a následně kašovitá (od 7. dne až do 3 týdnů) a přibližně do 5 týdnů by měla být tolerována pevná strava v kratších časových intervalech.

1.–2. týden tekutá strava: Konzistence potravy by neměla přesáhnout konzistenci jogurtového mléka, co takzvaně projde vidličkou (čisté vývary, ředěné přesnídávky, ředěné jogurty, jogurtová mléka, scezené polévky, řídké omáčky a podobně).

3.–4. týden kašovitá strava: Cokoliv rozmixovaného (přesnídávky, jogurty, kefíry, scezené omáčky, husté polévky, krupicová kaše, bramborová kaše, špenát, řídké míchané vajíčko a jiné). Vyhýbejte se nadýmavým potravinám, jako je například brokolice, květák, luštěniny, dále pak sycené nápoje a alkohol.

Po měsíci normální strava: Preference křehčích potravin, které lze dokonale rozžvýkat. Sousta důkladně prožvýkejte a jezte pomalu. Vyhraďte si na jídlo dostatek času a vždy jezte jen po malých kouscích. Nehltejte a nepolykejte velké kusy jídla. Přechod na běžné stravování by měl být pozvolný. Postupně zařazujte každý den jednu novou potravinu, abyste po operaci vyzkoušeli, jak ji tělo přijme. Počkejte do druhého dne, a pokud nemáte problém, například nevolnost, pálení žáhy, pocit těžkosti, můžete ji ve svém jídelníčku ponechat.

Po operaci je důležité konzumovat hlavně bílkoviny, a to v jakékoliv podobě včetně mléka. Mléko třeba v kávě, ráno kakao, pudinky, jogurty, kefírová mléka, proteinové nápoje, protože dokud se nejí maso, jde spolu s vývary o jediný zdroj bílkovin. V zásadě se nedoporučují takzvané light výrobky nebo odtučněné mléko, a to z toho důvodu, že neobsahují žádné živiny, které tělo potřebuje, takže raději vybírejte polotučné mléko a mléčné výrobky se 3 a více procenty tuku.

Vhodné potraviny:

  • maso – netučné, libové (v prvních týdnech lepší mleté), kuře, králík, treska, filé, tuňák, kapr, pstruh, sardinky ve vlastní šťávě, štika, sumec, losos, krůtí maso, vepřová kýta, kotleta, hovězí zadní, holoubě, vrabec, telecí maso, jehněčí
  • rostlinné výrobky Robi, Klaso, výrobky ze sóji
  • uzeniny maximálně 1–2x týdně například šunka od kosti, tedy uzeniny s vyšším po

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fr.sequens.

má česnek vliv na pradaxu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když si česnekem ochutíte pokrm, tak to nebude mít vliv na srážlivost krve. Když budete polykat několik stroužků česneku denně, tak to může zvýšit riziko krvácení a tvorbu modřin. Česnek má mnoho účinků na lidské zdraví a mezi nimi je i vliv na srážlivost krve. Moc česneku přivodí prodloužení doby srážlivosti krve - krev je déle tekutá a rány pak déle krvácí. Pradaxa (dabigatran) rovněž prodlužuje čas srážlivosti krve a česnek tyto účinky zesílí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pradaxa a alkohol

Cukrová pasta použití pro depilaci

Tolik tedy k přípravě cukrové pasty. Nyní se podíváme, jak ji použít k depilaci a odstranit tak chloupky na nohou a genitálií. Pokožku, kterou budete chtít depilovat (holit), tak odmastěte mýdlem a poté ji důkladně osušte. To je velmi důležité, protože zbylá voda na kůži by nám naši pastu zředila a vše by šlo mnohem hůř. Vhodné je po osušení použít dětský pudr nebo kukuřičný, či bramborový škrob, které ideálně navážou zbytkovou vodu i případný pot z povrchu pokožky. Nyní si dejte do plastové nádoby připravenou cukrovou pastu a nechte ji zahřát v mikrovlnné troubé nebo ve vodní lázni na teplotu 40 až 45 *C. Hmota musí být při této teplotě vláčná. Ani ne moc tekutá a ani ne moc tuhá. Když je hmota moc tekutá, chvilku počkejte, vychladnutím zhoustne. Je-li moc tuhá, tak se nebude chtít přichytit ke kůži, pak stačí dát kapku vody a znovu propracovat a nanést na pokožku nebo více zahřát. Když je naopak moc tekutá, tak zase nejde dobře sundat z pokožky. V tomto případě vezměte kus nepropracované hmoty a pomocí ní řídkou pastu z nohy odstraníte.

Cukrová pasta dokáže odstranit skoro všechny chloupky. Jen ty jemné chloupky, co nejsou ani vidět, to někde nechá, ale na pohled je to v podstatě dokonalé. Bolest žádná, pupínky nikde, jen v tříslech to trochu bolí, ale je to snesitelné. Chvilku bude pokožka červená, ale po chvilce se to zklidní. Po depilaci (holení) by nemělo nic svědit a neměly by se tvořit ani žádné dlouhodobé červené pupínky. Velká výhoda je, že se to trhá po směru růstu chloupků, takže se tím zamezí následné zarůstání chloupků pod kůži a hlavně to bere chloupky i s kořínkem, takže nohy budete mít pak krásně hladké na dlouhou dobu.

Zdroj: článek Cukrová pasta, návod na její výrobu

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÁ SKLOVINA A BĚLENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libka.

Mám slabou sklovinu a přesto bych chtěla mít bělejší zuby, nechci ale abrasivní pasty, musím si sklovinu chránit jak vybělit šetrně zuby, poraďte mi díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bělení zubů je nejlepší zubní hygienistka. Ta speciálním ultrazvukovým udělátkem rozruší tmavé usazeniny na zubní sklovině a zuby se tím prozáří. Efekt je okamžitý a trvalý, než se zuby zase zanesou, a to trvá několik let. Na bělení zubů u tenké skloviny se nejlépe hodí tento ultrazvukový zákrok, neboť zubní sklovinu dále neztenčuje a přesto vybělí.

Zdroj: příběh Slabá sklovina a bělení

Kdy je potřebná tekutá strava

Tekutá strava je důležitá před určitými lékařskými zákroky, testy, vyšetřeními nebo před některými druhy operací, například po operaci žaludku nebo střev, nebo při problémech s polykáním nebo žvýkáním. Je důležité dodržovat dietu přesně, aby se zabránilo problémům při daném zákroku nebo ovlivnění výsledků testů.

Co se může jíst a pít: voda, ovocné šťávy, včetně nektaru a džusů s buničinou, máslo, margarín, olej, smetana, pudink, mražený jogurt, ovocné zmrzliny a nanuky, cukr, med a sirupy, polévkové vývary (krémové polévky, ale NE pevné látky), limonády, jako je zázvorové pivo a Sprite, želatina, čaj nebo káva se smetanou nebo mlékem a cukrem nebo medem.

Zeptejte se nejprve svého lékaře, zda můžete zahrnout níže uvedené potraviny do své tekuté stravy:

vařené, rafinované obiloviny, jako je pšeničná kaše, rýžová kaše, ovesné vločky, krupice, dětské výživy s masem, bramborové pyré

Nevhodná je konzumace syrové nebo vařené zeleniny, zmrzlin a nanuků s pevnými kousky, to je s ořechy, čokoládovými lupínky nebo kousky sušenek. Mezi tekutou stravu nepatří kašovité potraviny jako bramborová kaše nebo avokádo.

Přidání více kalorií do tekuté stravy

Pokud je potřeba být na kompletní tekuté stravě delší dobu, musí se doplnit více kalorií. V tomto případě je důležitá konzultace s ošetřujícím lékařem, který pravděpodobně doporučí tyto potraviny: odtučněné sušené mléko do nápojů, dětské výživy s masem do polévek, máslo nebo margarín do polévek a kaší, cukr nebo sirup do nápoje

Zdroj: článek Tekutá strava

Eroze zubní skloviny

Eroze zubní skloviny se vyskytuje stále častěji, hlavně mezi mladými dospělými. Od počátku 21. století je výskyt eroze zubní skloviny na vzestupu, a to především v důsledku stále častější konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem kyselin. Kyseliny změkčují ochranný povrch zubu a zanechávají ho náchylnější k dalšímu opotřebení abrazí a atricí. Sliny působí sice jako přirozený pufr při erozi zubní skloviny, protože regulují pH, ale pokud jsou kyseliny přítomny velmi často, není ochranná reakce dostatečně rychlá. Zatímco změkčení zubní skloviny je reverzibilní, ztráta skloviny je již změnou nevratnou. Vzhledem k této skutečnosti je zásadní aktivní přístup k prevenci i k řešení tohoto problému. Eroze zubní skloviny vzniká tak, že kyseliny obsažené v potravinách a nápojích nejprve změkčí povrch zubu a následně dochází k pomalému a postupnému stírání zubní skloviny. Je-li zubní sklovina změkčena kyselinami, má i běžný podnět, jakým je čištění zubů, silně abrazivní účinek. Postupem času muže dojít k odhalení dentinu a následným změnám tvaru zubu a jeho struktury.

Zdroj: článek Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKANIE ZUBNEJ SKLOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wolf.

Mne praská sklovina na predných zuboch.
Je na to niečo učinné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, na prasklou sklovinu existuje pryskyřice, kterou zubní lékař dokáže sklovinu zacelit. Jako prevence před dalším praskáním skloviny na předních zubech doporučuji vyvarovat se náhlým změnám teploty zubů, například pití ledových nápojů, dýchání pusou v mrazivém počasí, po saunování neochlazovat zuby ledovou vodou, a tak podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Praskanie zubnej skloviny

Poškození zubní skloviny

Zubní sklovině nejvíce škodí špatně vyčištěné zuby a dále hodně kyselé nápoje, jako je cola, džusy, dětské sladké pití, po jejich požití je dobré si vypláchnout ústa vodou nebo alespoň zaslinit pomocí žvýkačky, která produkuje slinění. Slina je zásaditější než běžné jídlo, tudíž se tolik neztrácí minerály ze skloviny, ale pozor na přemíru žvýkání, abyste si neporušili čelistní kloub. Takže se doporučuje používat mezizubní kartáčky, čistit pořádně i zadní zuby, dobrou pomůckou je i solo-jednosvazkový kartáček (zeptejte se v lékárně, jestli neznáte). Poškozenou zubní sklovinu posiluje i fluorování. Domácí řešení: Elmex Gellé, to znamená najíst se, napít se, důkladně vyčistit zuby (i mezizubní kartáčky a niť), vypláchnout, nanést malé množství gelu na zubní kartáček, vyčistit jako obyčejně s velkým kartáčkem (jde o to rozetřít gel všude) a potom vyplivnout, ale NEVYPLACHOVAT a jít spát. Bez řádně vyčištěných zubů ale nemá tato procedura smysl. Výborné jsou výrobky firmy Gaba, které mají jinou sloučeninu fluoru, jež se lépe vyvazuje na zuby (Elmex, Meridol). Samozřejmě smysl má používat pastu s fluorem, kdy se sklovina maličko mineralizuje každý den.

Zdroj: článek Zubní sklovina

Dieta

Po fundoplikaci je zásadní postupný přechod z tekuté na pevnou stravu. Zpočátku se dodržuje čirá tekutá strava, poté se přechází na měkkou, poté na středně měkkou stravu a nakonec na běžnou stravu. Důraz je kladen na malá, častá jídla, důkladné žvýkání a vyhýbání se potravinám, které mohou způsobovat nepříjemné pocity nebo reflux.

Fáze I: Čirá tekutá strava

Tato fáze začíná den po operaci a zahrnuje tekutiny, jako je voda, vývar a čiré šťávy. Vyhýbejte se extrémně horkým nebo studeným tekutinám a syceným nápojům.

Fáze II: Měkká strava

Tato fáze se zavádí 2 dny po operaci a trvá přibližně dva týdny. Zahrnuje konzumaci měkkých, vlhkých potravin, které se snadno žvýkají a polykají. Mezi příklady patří pyré z masa, ryb a zeleniny, dobře uvařené cereálie a bramborová kaše.

Fáze III: Přechod na běžnou stravu

Po dvou týdnech můžete začít zavádět širší škálu měkkých potravin a postupně se vracet k běžné stravě, ale stále se vyhýbat velmi tvrdým, suchým nebo kořeněným jídlům.

Obecné pokyny

  • Jezte malá, častá jídla: To pomáhá předcházet přeplnění a nepříjemným pocitům.
  • Důkladně žvýkejte jídlo: Před polykáním se ujistěte, že je jídlo dobře rozmělněno.
  • Pijte tekutiny mezi jídly: To zabraňuje dehydrataci a pomáhá jídlu projít jícnem.
  • Vyhněte se syceným nápojům: Mohou způsobovat plynatost a nepříjemné pocity.
  • Omezte nebo se vyhněte určitým potravinám: Některé potraviny, jako jsou mastné, kořeněné nebo kyselé potraviny, mohou vyvolat reflux a měly by se jim vyhýbat nebo konzumovat s mírou.
  • Naslouchejte svému tělu: Věnujte pozornost signálům svého těla a podle toho upravte svůj jídelníček.

Nevhodné potraviny

  • Tučné potraviny: Mohou zhoršit reflux.
  • Kořeněné potraviny: Mohou způsobit podráždění.
  • Kyselé potraviny: Citrusové plody, rajčata a některé omáčky mohou vyvolat reflux.
  • Sycené nápoje: Způsobují plynatost a nadýmání.
  • Suché nebo těžko žvýkatelné potraviny: Mohou být obtížně polykatelné.
  • Syrové ovoce a zelenina: Některé mohou být obtížně stravitelné.
  • Chléb, krekry a další škrobové potraviny: Mohou být obtížně polykatelné.

Důležité informace

  • Poraďte se se svým chirurgem nebo registrovaným dietologem, který vám poskytne individuální dietní poradenství.
  • Dodržujte konkrétní pokyny vašeho zdravotnického týmu.
  • Pokud máte potíže s polykáním nebo přetrvávající nepříjemné pocity, vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: článek Fundoplikace

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: článek Tekutá strava

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


tekuta epsomska sul
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tekuta stolice
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>