Téma

TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBIČKA


TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBIČKA, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Tibetská houba je kolonie mikroorganismů, které přeměňují mléko v kefír či mléčné výrobky na způsob komerčních produktů typu Activia či Actimel. Živá tibetská houba vypadá jako želatinové hrudky, které mají bělavou barvu a jsou lehce slizké. Podle pověsti byla tibetská houba vypěstována tibetskými mnichy a přivezena jedním cestovatelem, který ji od mnichů dostal poté, co byl jimi vyléčen.


Tibetská houba – účinky

Nápoj z tibetské houby byl po staletí přísně střeženým tajemstvím dlouhověkosti. Tibetská houba se vkládala do mléka. Pro naši současnost má kefírová houba veliký význam, zejména je prospěšná po používání silných antibiotik, kdy upraví zničenou střevní mikroflóru. Pro toho, kdo trpí vleklými a těžko léčitelnými kvasinkovými infekcemi, je to neocenitelný pomocník. Patří sem gynekologické potíže, výtoky, zažívací potíže, nadýmání, průjmy, zácpa, ale i alergie, vleklá únava, migréna, kožní problémy. Dále je tibetská houba účinná tím, že zpomaluje stárnutí, stabilizuje nízký i vysoký tlak krve, léčí choroby srdce a rozkládá cholesterol v cévách, léčí slinivku, játra a slezinu, léčí žlučník, čistí žlučovody a rozpouští žlučové kameny, léčí žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy, čistí ledviny a močové cesty, aktivuje obranné látky organismu, je to přírodní antibiotikum, které léčí záněty v organismu, navíc likviduje kvasinkové infekce, detoxikuje organismus, omezuje vývoj metastáz, podporuje vitalitu organismu, podporuje výživu a obnovu kloubních chrupavek, působí proti rakovině, ničí nežádoucí bakterie v organismu, reguluje obranné látky organismu, léčí nemoci nervů a choroby srdce, léčí nemoci krve, vyrážku, ekzémy, zmírňuje jaterní komplikace, pomáhá snižovat příznaky civilizačních onemocnění, stresu a depresí, zabraňuje hnití potravy ve střevech a napomáhá odkyselení organismu.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA NEGATIVNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tahle kefírová kultura skutečně žádné negativní účinky nemá. Jenže existuje další tibetská houba s názvem Cordyceps, která negativní účinky má. Z Cordycepsu se nedělá kefír, ale konzumují se přímo houby Cordycepsu, které mají výrazný blahodárný účinek na organismus. Mimo tyto přednosti v sobě tibetská houba skrývá i nebezpečí v podobě negativních účinků. Při užívání hrozí riziko krvácení, například při říznutí nebo při operaci. Tento účinek může být dále posílen léky proti srážení krve - anticoagulanty. Tibetská houba Cordyceps totiž zpomaluje srážlivost krve. Dále hrozí rozbouření autoimunitních onemocnění jako je například lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida. V těchto případech by se neměla tato tibetská houba užívat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tibetská houba negativní účinky

Co je to tibetská houba

Tibetská houba je kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech, vzhledem připomínající květák. Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný proces. Bakterie tibetské houby metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby alergické na laktózu. Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku alergické.

Zdroj: článek Kefírová houba

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBUCHA - TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kühnelová.

Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kombucha - tibetská houba

Tibetská kefírová houba – recept

Nové zakoupené houbičky properte v odstáté vodě, která má pokojovou teplotu. Jemně je promněte prsty, sceďte a opakujte to stále dokola, dokud voda nebude čirá, nebo jen mírně zkalená (asi čtyřikrát), při přípravě nepoužívejte kovové věci, použijte skleněnou nádobu, plastový cedník, umělohmotnou lžičku, houby dejte do sklenice s obsahem 700 ml a do poloviny zalijte nesvařeným mlékem (7 ks hub na 300 ml mléka). Sklenici přikryjte látkou nebo papírovou utěrkou, nechte stát při pokojové teplotě, občas krouživými pohyby promíchejte, kefír je hotov za 2–3 dny. Dole ve sklenici se usadí syrovátka, houbičky s kefírem budou nahoře. Tekutinu sceďte přes plastový cedník, houbičky properte a rozdělte. Když vyrostou více než 1 cm, můžete zdvojnásobit množství mléka. Sklenice nesmí být na slunci, pouze ve stínu. Každých 14 dní houba zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ji, darujte třeba známým. Nápoj můžete vyrábět donekonečna.

Doporučení: Mléko si obstarejte co nejkvalitnější, platí přímá úměra – čím kvalitnější mléko, tím kvalitnější kefír. Vynikající jsou bio mléka, je celkem jedno, zda je mléko plnotučné, nebo polotučné, hlavně nesmí být trvanlivé. Mléko přímo z farmy je naprosto ideální, málokdo si ho však je schopen tímto způsobem zajistit. Kravské nebo kozí, to je jedno, vyberte si, co vám chutná. Když zrovna budete chtít udělat přestávku ve výrobě kefíru, dejte houbičky do sklenice s vodou a nechte v lednici. Do týdne je properte a vyměňte vodu. Houbičky by takto měly odpočívat nejdéle 2 týdny. Čím víc houbiček dáte do mléka, tím kyselejší kefír vyrobíte. Množství regulujte dělením. Použijte asi 1 polévkovou lžíci na 1 dávku.

Připravený nápoj pijte vždy večer před spaním. Nic už potom nejezte. Chcete-li dosáhnout opravdu viditelných léčivých účinků, pijte kefír z tibetské houby po dobu dvaceti dní. Poté si udělejte desetidenní přestávku. Opakujte, dokud nepocítíte výrazné zlepšení zdravotního stavu. Během přestávky houbu dále čistěte a zalévejte mlékem. Pokud houbu zalévat nebudete, zčerná, a po třech týdnech ztratí zdravotní účinky.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Může se dávat kefírová houbička i do běžného,,ošetřeného"mléka z obchodu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Ano v krabicovém pasterizovaném mléku vyrobíte také kefír ale, houbičky se zvětšují jen mírně. Používám na výrobu kefíru pouze plnotučné mléko a na zvětšení houbičky farmářské nepasterizované plnotučné mléko.


🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Kefírová houba

Tibetská houba prodej

Tibetská houba se dá běžně zakoupit prostřednictvím diskuse pod článkem od lidí, kteří ji pěstují.

Zdroj: článek Kefírová houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA DO MLÉKA NA JARNÍ OČISTU A IMUNITU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Ano, zašlu dnes, zítra bude u Vás / kefírová Tibetská houba/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Mičianova.

Dobrý den.
Měla bych zájem o kefirovou houbu.
Mičianova

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba do mléka na jarní očistu a imunitu

Tibetská houba a kov

Při přípravě kefíru z tibetské houby se doporučuje nepoužívat kovové předměty, jako je cedník nebo lžíce. Při styku s kovem houbičky ztrácejí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujte kefír vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenice jarem, pořádně je vypláchněte a nechte je vychladnout, než do nich nalijete kefír).

Zdroj: článek Kefírová houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý večer,
z Brna bohužel nejsem. Má adresa je:

Dana Brádlerová
Štramberská 1126/26
Kopřivnice 742 21

S pozdravem Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,houbička dnes došla. Děkuji...přeji pěkný den

Zdroj: příběh Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

Tibetská houba v těhotenství

Díky obsahu výživných látek v kefíru to není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Nápoj pijte po troškách podle chuti. Můžete vypít za den klidně 1 litr i více. Rozhodně však tímto nápojem nenahrazujte pitný režim! Je to léčivý nápoj a potřebujete i normálně pít vodu, aby se z těla mohly vylučovat škodlivé látky, které tento nápoj bude z těla vyhánět.

Zdroj: článek Kefírová houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBIČKA -ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomira.

Nabízím tibetskou kefírovou houbu na výrobu vynikajícího zdravého kefíru.
Výborné na posílení imunity celého těla.
Posílám s návodem a recepty zdravé mladé houbičky.
Po 14 dnech se rozmnoží.
V případě zájmu poradím.
Osobně Brno 40,- Kč
Dobírka 40,- Kč + poštovné

V případě zájmu pište prosím na e-mail radomira.r@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houbička -zdravý nápoj 40,- Kč

Co je to tibetská houba

Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Při užívání mléka s tibetskou houbou bylo objeveno, že lidé jsou minimálně nemocní a nevyskytují se u nich civilizační choroby, například problémy s vysokým tlakem, nemoci cév a srdce, problémy s trávením, a dokonce se nevyskytovala ani rakovina a tuberkulóza. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krbeček Daniel.

Dobrý den,koupím Vaší kefír. houbu na dobírku.
Má adresa: Krbeček Daniel
Lískovecká 2091
Fr.-Místek psč. 738 03 tel.- 725 288 988


S pozdravem Krbeček Dan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Posílám pouze úhradou předem.Bohužel,mám špatné zkušenosti,2 x se mi houbička vrátila,takže jsem platila poštovné já.Děkuji za pochopení.Radomíra

Zdroj: příběh Kefírová houba prodej

Tibetská houba v těhotenství

Díky obsahu výživných látek v kefíru její užívání není jen možné, ale přímo vhodné. Jak v období těhotenství, tak i v době kojení můžete bez obav kefír konzumovat. Pokud máte alergii na laktózu, pak se nemusíte ničeho bát. Kefír se laktózou krmí, a proto ve výsledném nápoji je laktózy jen minimálně. Čím déle se fermentuje, tím méně je laktózy v nápoji. Pro co největší omezení obsahu laktózy je vhodná sekundární fermentace. Obecně je mléko v kefíru natolik přetráveno, že by nemělo způsobovat trávicí obtíže.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ-KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Lišková.

Dobrý den paní Radomíro,houbička dnes v pořádku dorazila.Ještě jednou děkuji za Vaši ochotu.S pozdravem Blanka Lišková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Lišková,děkuji za zprávu.

Krásný den
Radomíra

Zdroj: příběh Tibetská-kefírová houba-zdravý nápoj 40,- Kč

Tibetská houba – pěstování

Kultury tibetské houby obdržené v zásilce propláchněte studenou vodou, vložte do skleněné nádoby, nejlépe do klasické třičtvrtělitrové zavařovací sklenice. Tibetskou houbu zalijte 200–250 ml nesvařeného polotučného či plnotučného mléka (v něm houba rychleji roste, nejlepší je vysokotučné farmářské mléko). Občas dejte houbám více „najíst“ a do mléka nebo místo mléka přidejte šlehačku – tento postup doporučuji provést hned při prvním pěstování, kdy houby obdržíte v zásilce. Houby pak rychleji narůstají. Nádobu zakryjte papírovým ubrouskem nebo několika vrstvami přeložené gázy a zajistěte gumičkou tak, aby do kultury nepadalo smetí a nelezl hmyz. Uložte sklenici s kefírovou houbou na místo s pokojovou teplotou, ale ne na přímé slunce.

Po 24–48 hodinách, když se vytvoří jogurt, opatrně zamíchejte dřevěnou nebo plastovou lžící a přeceďte přes plastový cedník nebo čisté hrubší plátno. Pokud je kultura houby hodně hustá a nejde vylít ze sklenice, můžete ji zředit trochou mléka nebo vody.

Houbu, která zůstane na cedníku, propláchněte mlékem či odstátou vodou a vraťte zpět do vymyté sklenice (horkou vodou bez použití saponátů) a postup opět opakujte. 1x–2x za měsíc houbu dobře properte v odstáté vodě, aby se na ní nevytvořila velká vrstva slizu.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šámalová.

Dobrý den,
hledám kdo mi pomůže s tibetskou houbičkou Spousty rad, ale nikde, kde se dá sehnat - koupit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,
napište mi na email: jasinkocin@seznam.cz, ráda poradím....Alena

Zdroj: příběh Tibetská houba na léčebný domácí kefír

Tibetská houba - negativní účinky

Cordyceps je bezpečný potravinový doplněk pro většinu lidí, pokud je užíván vhodně ústy a v krátkodobém horizontu. Pozor si dejte v těchto případech:

  • Pro užívání cordycepsu během těhotenství a kojení není dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti. Takže pokud jste těhotná nebo kojíte, tak se raději cordycepsu vyhněte.
  • Autoimunitní onemocnění jako je roztroušená skleróza (MS), lupus (systémový lupus erythematodes, SLE), revmatoidní artritidy (RA) a další může cordyceps vyprovokovat k větší aktivitě. Cordyceps by mohl zhoršit příznaky autoimunitních onemocnění. Máte-li jednu z těchto nemocí, je nejlepší se vyhnout používání cordycepsu.
  • U krvácivých stavů může cordyceps zpomalit srážlivost krve. Užívání cordycepsu může zvýšit riziko krvácení u lidí s poruchami krevní srážlivosti. Pužití cordycepsu může zvýšit riziko krvácení během operace. Přestaňte užívat Cordyceps 2 týdny před operací.

Zdroj: článek Tibetská houba cordyceps

Tibetská houba – prodej a kde ji koupit

Tibetskou houbu můžete sehnat od kamarádky nebo koupit přes internet. Zde je odkaz na koupi tibetské houby.

Zdroj: článek Tibetská houba

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomíra.

Prosím ještě telfon kvůli poště.Děkuji.Groligová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Víšek.

Prosím Vás, jak prodáváte kefírová zrna? Myslím tím množství, cenu, dopravu atd.Předem děkuji za Vaši odpověď.
Hezký den
Jan Víšek

Zdroj: příběh Kefírová houba prodej

Recept proti vypadávání vlasů

Nejdříve první 2 týdny kombinujte kefírovou terapii s některou oblíbenou vyživující maskou na vlasy. Jeden den kefírová terapie a druhý den vyživující maska. To vám pomůže omezit vypadávání vlasů. Po dvou týdnech nahraďte výživnou masku na vlasy řepíkem. Koupel vlasů v řepíkovém odvaru podpoří stimulaci růstu vlasů. Tuto péči dělejte pravidelně 5 až šest dnů v týdnu po dobu 3 týdnů. Celý tento recept proti vypadávání vlasů tedy vyžaduje celkem 5 týdnů zvýšené péče, kdy by již výsledky měly být patrné. Pak si dejte několik dní pauzu a celé to opakujte, dokud nebudete spokojeni s výsledkem.
 

Zdroj: článek Kefír proti vypadávání vlasů

Příběh

Ve svém příspěvku ZDRAVÁ TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Novotná.

Nabízím Tibetskou houbu na kefír, ráda poradím, pište, volejte, zasílám na dobírku /1dávka/pol,lž.- na 1/4l mléka/ 100kč + pošt., zasílám kvalitní, čisté a bílé hrudky, dobře zabalené / zaslání ji nepoškodí/tel:732231707. e-mail: jasinkocin@seznam.cz


🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel Chlup .

Dobrý den,

Prodej houby na dobírku je ještě aktuální.

Děkuji Chlup

Zdroj: příběh Zdravá Tibetská kefírová houba

Negativní účinky

U kefíru vyrobeného doma pomocí tibetské houby byly zjištěny negativní účinky jen co se týká konzistence a zážitků při pití. Tento domácí kefír totiž nechutná moc dobře a také obsahuje různé hleny. Tyto vlastnosti mohou u některých lidí způsobit zvracení. Jinak je kefír zdravý a zdraví velice prospěšný.

Zdroj: článek Kefírová houba

Probiotika v lékárně

Probiotické bakterie se nacházejí v řadě výrobků, nejtypičtější jsou zakysané mléčné výrobky (především jogurty, jogurtová a kefírová mléka), tvrdé sýry typu ementál a zelenina konzervovaná mléčným kvašením (například kysané zelí). Probiotika se dají zakoupit i jako doplněk stravy v lékárnách, jednodušší je však sáhnout po jejich přirozené formě v běžné stravě.

Zdroj: článek Probiotika

Příběh

Ve svém příspěvku ZDRAVÁ TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Novotná.

Dobrý den, nabídka je aktuální, mohu Vám zaslat v PO.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniel Chlup .

Dobrý den,

Tak už mám zařízeno.

Děkuji a přeji pěkný den

Zdroj: příběh Zdravá Tibetská kefírová houba

Kde hledat přírodní probiotika

Vynikající přírodní probiotikum je kefír. Nápoj z kefíru zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky. Mléčná kefírová houba přeměňuje mléčnou laktózu v jiné sloučeniny, a proto je kefír vhodný i pro lidi trpící intolerancí laktózy. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a účinně stimuluje imunitní systém. Je obecně známo, že imunitní systém je v takové kondici, v jaké je vaše zažívání, a hlavně vaše střevní mikroflóra. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat vaši střevní mikroflóru v perfektní kondici. Kromě kefíru se probiotika vyskytují v zakysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, sýry. Tento druh potravin bychom měli konzumovat nejlépe každodenně, jelikož mléčné výrobky nám kromě zdravých probiotik dodávají i nezbytný vápník, jehož hlavní funkce v našem těle je jistě každému dobře známá.

Některým lidem může příjem mléčných výrobků způsobovat jisté zažívací potíže, mnoho z nás je totiž alergických na mléčnou bílkovinu nebo nedokážeme zpracovat mléčný cukr – laktózu. V takovém případě je nezbytné přijímat probiotika z jiných zdrojů. Kromě doplňků stravy zakoupených v lékárně, kde máte tyto „hodné bakterie“ již v koncentrovanější formě, můžete do jídelníčku zařadit zeleninu, která prošla procesem mléčného kvašení. Patří sem například zelí, okurky, nebo takzvané pickles, což je zkvašená zelenina bohatá na probiotické bakterie. Většinou jsou zakysané mléčné výrobky v určitém množství dobře tolerovány i u lidí trpících laktózovou intolerancí, v těchto produktech je totiž mléčný cukr již částečně naštěpen. Někdy můžeme probiotika nalézt i ve fermentovaných sójových produktech, což ocení zejména vegetariáni, vegani nebo lidé vyznávající jiný alternativní směr stravování.

Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva

Účinky

Kefír a lněné semínko patří mezi superpotraviny. Zajímá vás proč? Tak si přečtěte následující řádky.

Kefír chutná podobně jako jogurt, je to hladká bílá směs, která je plná enzymů s obsahem probiotik. Kefírové částice jsou doslova nabité makro- i mikroživinami, esenciálními vitamíny a minerály, jako jsou bílkoviny, vitamín B, vitamín K, kyselina listová, draslík, hořčík, fosfor. Kefír vzniká kvašením za pomoci kefírové kultury. Domněnka některých lidí, že stačí nechat zkysnout krabicové mléko, je opravdu mylná. Obecně existují dva druhy kefírové kultury. Mléčný druh žije a rozmnožuje se v mléce, má mazlavou, gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou, zatímco vodní druh žije ve sladké vodě, je pružný, průsvitný a křehký. Kefírová houba je vlastně společenstvím různých druhů kvasinek a bakterií. Schopností kefíru jakožto přírodního probiotika je tedy udržovat střevní mikroflóru v perfektní kondici.

Lněné semínko je plodem lnu setého a obsahuje přibližně 42 % tuku. Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47–71 % tvořeny omega-3 mastnou kyselinou α-linolenovou, z 10–22,5 % kyselinou olejovou (omega-9), z 12–24 % kyselinou linolovou (omega-6), z 4–7 % nasycenou kyselinou palmitovou a z 2–4,5 % nasycenou kyselinou stearovou. Lněně semínko dále obsahuje okolo 20 % bílkovin a 29 % sacharidů, z toho 27 % je vláknina. Mezi další důležité složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník. Látky obsažené ve lněném semínku mohou zabraňovat nebo snižovat riziko vzniku některých onemocnění. Vliv mají hlavně omega-3 mastné kyseliny, vláknina, antioxidanty a lignany. Doporučená denní dávka jsou přibližně 2 polévkové lžíce lněného semínka. Výhodou užívání lněného semínka je i fakt, že dosud nebyly zjištěny vedlejší účinky, pouze se při opravdu nadměrné konzumaci může negativně projevit neurotoxický vliv obsaženého linamarinu a imunosupresivní vliv cyklických nonapeptidů. Všechny odrůdy lnu mají stejnou nutriční hodnotu.

Zdroj: článek Lněné semínko a kefír - lék na čištění střev

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


tibetská kefírová houba účinky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tibetská kočka
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>