Téma

TRÁVENÍ HOVĚZÍHO MASA


TRÁVENÍ HOVĚZÍHO MASA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Střevní polyp je pouze obecné označení pro jakýkoliv výrůstek na sliznici tlustého střeva. Až dvě třetiny střevních polypů představují takzvané adenomy, což jsou benigní, tedy nezhoubné nádorové polypy. Pokud však není adenom ze střeva odstraněn včas, může po určité době dojít k jeho růstu a přeměně v již zhoubný adenokarcinom.


Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut. Přidáme papriku nakrájenou na menší kostičky, rajčata rozkrájená na osminky a povaříme. Přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájený balkánský sýr a necháme přejít varem. Doporučená příloha je rohlík nebo celozrnné pečivo.

Nákyp z corn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem TABLETKY NA PŘIBÍRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdo chce hubnout a někdo se zase naopak snaží přibrat. Pro případy, kdy chcete přibrat a chcete na to užívat nějaké tabletky na přibírání, tak doporučujeme zakoupit si Pangamin, který podporuje chuť k jídlu a zároveň zásobuje tělo důležitými vitamíny řady B.
Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.
Pangamin je v prvé řadě znám jako bohatý zdroj vitamínů skupiny B. Vždyť i po něm je pojmenován jeden z vitamínů této skupiny - vitamin B15 neboli kyselina pangamová. Kromě těchto vitamínů obsahují celou řadu minerálních látek - vápník, fosfor, draslík, hořčíkči sodík a stopových prvků - železa, manganu, mědi, zinkuči jódu. Minerály jsou také významným zdrojem esenciálních aminokyselin či nenasycených mastných kyselin.
Pivovarské kvasnice jsou doporučovány při celé řadě nemocí jako doplněk - při zvýšené tělesné i duševní zátěži (obsahují vysoce cenné a biologicky dobře dostupné bílkoviny), při hojení zánětu jaterči při radioterapiích při onkologických onemocněních. Rovněž velmi důležitá je jeho role při podpoře trávení díky obsahu vitamínů skupiny B.
Tyto vitamíny podporují trávení. Jejich nedostatek v žaludečním traktu zhoršuje metabolický proces. Pangamin má pozitivní vliv na obnovu střevní mikroflóry a tím i podporuje zvýšení imunity. V některých případech, pokud je trávení oslabené a je spojené s nedostatkem bifidobaktérií v žaludečním traktu, může užívání Pangaminu ve velkých dávkách vyvolat nadýmání a zažívací potíže. V tomto případě je třeba upravit dávkování, ale v užívání Pangaminu pokračovat, neboť zde je právě potřeba užívání důležitá.
Vitamíny ze skupiny B rovněž pomáhají při tvorbě hormonů, demenci, alkoholismu, chronické artritidy či kardiovaskulárních chorob. Užívání pangaminu je užitečné jako prostředek pro zlepšení spánku, nervozityči pocitu únavy. Samotný pangamin (bez dalších přídavných složek) je vhodný i pro ženy v období těhotenství i děti.
Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy zůstávají pro nás vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků a také jako tabletky na přibírání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabletky na přibírání

Recepty na nejlepší gulášové polévky

Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.

Gulášová polévka podle Pohlreicha

Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.

Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.

Gulášová polévka z mletého masa

Ingredience: 300 g mletého masa, 30 g sladké papriky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička majoránky, 5 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 300 g brambor, 1 dl oleje, 2 špetky kmínu, 3 špetky pepře, 2 cibule.

Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.

Gulášová polévka s párkem

Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.

Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.

Gulášová polévka bez masa

Ingredience: 100 neanglické slaniny, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 ks paprikové klobásy, 2 lžičky soli, 2 lžičky sušené majoránky, 4 ks brambor, 1 lžíce hladké mouky, 2 ks cibule, 4 ks rajčat, 3 stroužky česneku, 1 ks nakládané feferonky, 1 hrst petrželky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce gulášového koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, ½ lžičky mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, ½ lžičky kmínu.

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na malé k

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Příklad receptů

Rýžová polévka

Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.

Mrkvový salát

Ingredience: 200 g mrkve, 20 g cukru, sůl, pomeranč

Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme cukrem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.

Tvarohový knedlík

Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl

Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.

Plněné brambory

Ingredience: 80 g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600 g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej

Postup: Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.

Řízek

Ingredience: 100 g libového masa (kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřové), hladká mouka, vejce (bílek), odtučněné mléko

Postup: Plátek kuřecího, krůtího, telecího, vepřového nebo i rybího masa naklepeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vaječném bílku s trochou odtučněného mléka (0,5 % tuku, je vhodnější než nízkotučné, které má 1,5 % tuku) a ve strouhance. Čtverec alobalu potřeme malou kapkou oleje, aby se maso nelepilo. Řízek zabalíme a pečeme, nejlépe v remosce asi 25 až 30 minut, podle druhu masa. Lze péci i na roštu v troubě, ale to se musí víc hlídat, aby řízek nebyl vysušený.

Alobalové překvapení

Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla

Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme, naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Jako přílohu zvolíme brambory, rýži či bramborovou kaši.

Těstovinový salát

Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, 1/2 papriky, 30 g kuřecího masa

Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou syrovou paprikou a rajčaty a s vařeným kuřecím masem nakrájeným na kostičky.

Zdroj: článek Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Složení jezevčího sádla

V lékárně je možné koupit Jezevčí mast, což je unikátní bylinný přípravek, který nahrazuje osvědčený účinek nedostupného jezevčího sádla. Jezevčí sádlo se v tradičním lidovém léčitelství užívalo jako prsní balzám pro lepší odkašlávání při chřipce a nachlazení. Přípravek obsahuje harmonicky vyváženou směs 20 druhů bylinných výtažků v bio kokosovém másle.

Složení:

  • slunečnice roční (Helianthus annuus, slunečnicový olej) – pomáhá na osvěžení těla a imunitu
  • kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera, kokosový olej)
  • mandlovník (Prunus amygdalus dulcis, mandlový olej)
  • kafrovník lékařský (Cinnamomum camphora) – podporuje normální činnost cévní soustavy a ulevuje od těžkých nohou
  • mentol – má příznivé účinky na nos a na proudění vzduchu, na normální funkci dýchacího systému
  • eukalyptus (blahovičník kulatoplodý, Eucalyptus globulus, silice/olej) – má příznivý vliv na normální funkci dýchacího systému, na normální stav svalů a kloubů a na normální hladinu glukózy v krvi
  • borovice lesní (Pinus sylvestris) – působí na normální funkci dýchacího systému
  • jalovec obecný (Juniperus communis, olej) – pozitivně ovlivňuje vylučování vody z organismu, normální trávení a normální činnost ledvin, jedná se o antioxidant, má příznivý vliv na normální hladinu cukru v krvi, na přirozenou obranyschopnost (odolnost), normální stav pokožky
  • máta peprná (Mentha piperita, silice/olej) – podporuje činnost trávicí soustavy a střev, má vliv na přirozenou obranyschopnost (imunitní systém), relaxaci (spánek) a na normální funkci dýchacího systému
  • rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis, olej) – je antioxidant, má pozitivní vliv na normální trávení, osvěžení těla, přirozenou obranyschopnost (imunitní systém), funkci jater, pročištění, vylučování (ledviny, močové cesty)
  • yzop lékařský (Hyssopus officinalis) – podporuje normální funkci dýchacího systému, normální stav kostí a kloubů
  • tymián obecný (mateřídouška obecná, Thymus vulgaris, silice/olej) – zlepšuje trávení, je to antioxidant, přirozená obranyschopnost (imunitní systém), podporuje funkci dýchacího systému
  • lopuch větší (Arctium lappa, extrakt) – normální funkce horních cest dýchacích, normální stav pokožky, normální trávení, vylučování vody z organismu, normální stav kloubů a chrupavek, imunita
  • cedr himálajský (Cedrus deodara, kůra) – normální činnost lymfatického systému
  • cypřiš vždyzelený (Cupressus sempervirens) – normální stav žil, těžké nohy
  • hřebíčkovec vonný (Syzygium aromaticum, květ) – antioxidant, normální činnost kardiovaskulárního systému (oběh, prokrvení), normální trávení (chuť k jídlu), libido, normální funkce dýchacího systému
  • heřmánek pravý (Matricaria chamomilla, extrakt) – normální funkce dýchacího systému, uvolnění dýchací

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jezevčí sádlo

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stehlik marrtin.

Doporučili byste při zvýšené kyselině tofu???děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: článek Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V MUNGO VÝHONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Hradilová.

Dobrý den, prosila bych informaci kolik purinů obsahují naklíčené mungo výhonky.
Děkuji za odpověď. Hradilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelené fazole mungo patří mezi potraviny se středně vysokým obsahem purinů. Konkrétně 100 gramů suchých fazolek mungo obsahuje 222 mg purinů. To je podobné množství jako ve 200 gramech hovězího masa. Jejich vyklíčením se puriny neztrácí a proto i naklíčené mungo by se mělo konzumovat jen v omezeném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Obsah purinů ve skořici

Zdravé maso pro diabetiky

Libové maso, včetně některých částí hovězího, vepřového a kuřecího masa, může být vhodnou stravou pro lidi s cukrovkou.

Lidé s cukrovkou by si měli vybírat libové maso, aby omezili příjem nezdravých tuků.

Následující části ukazují živiny pro jednu porci masa (28 gramů). Všechny porce obsahují 7 gramů bílkovin.

Velmi libové maso

Velmi libové maso má 1 g tuku a 35 kalorií na porci. Vyhovuje pouze krůtí nebo kuřecí prso bez kůže.

Libové maso

Libové maso má 3 g tuku a 55 kalorií. Mezi tato masa patří:

  • některé části hovězího masa, jako je pravá svíčková, flank steak (stejk z pupku) a roštěná;
  • libové vepřové maso, jako je čerstvá, konzervovaná, uzená nebo vařená šunka, debrecínská pečeně a vepřová panenka;
  • telecí maso, kromě telecích řízků;
  • drůbež, včetně kuřecího, krůtího a slepice (vše bez kůže);
  • volně žijící zvěř, jako je zvěřina a králík, včetně bažanta, kachny a husy (vše bez kůže).

Je důležité poznamenat, že některá masa, jako je kladenská pečeně a hovězí maso, mají vyšší obsah sodíku 400 miligramů nebo více na porci.

Zdroj: článek Jak vařit hovězí maso při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK PURINŮ DENNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Hluzák (hluzi).

dobrý den. chci se zeptat kolik jednotek purinů smí člověk denně sníst aby se snižovala kyselina močová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro zabránění rozvoji dny a hyperurikémie je třeba omezit denní příjem purinů na méně než 400 mg. 400 mg purinů dosáhnete, když sníte například 100 gramů vepřových ledvin nebo 100 gramů sušených hub nebo 200 gramů tuňáka v oleji nebo 200 gramů kuřecích jater nebo 300 gramů masa kuřecího, hovězího či vepřového, nebo když vypijete 3 litry piva (6 půllitrů). V těchto případech již nezbývá prostor pro konzumaci přílohy, ani snídaně ani skleničky vína.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kolik purinů denně

Gulášová polévka z hovězího masa

Ingredience: 500 g předního hovězího masa, 100 g sádla, 200 g cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžíce kmínu, 3 vrchovaté lžíce sladké papriky, 80 g hladké mouky, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 700 g brambor typu B, mletý pepř, majoránka, sůl

Postup: Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 1,5 x 1,5 cm), osolíme a opepříme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatohnědé barvy, přidáme kmín a maso, opečeme, přidáme nasekaný česnek (4 stroužky, jeden si ponecháme na konečné dochucení), osmahneme, zasypeme paprikou, znovu krátce osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou. Tato poctivá domácí gulášovka s krajícem chleba nahradí i hlavní jídlo.

Zdroj: článek Gulášová polévka od babičky

Příběh

Ve svém příspěvku TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matus.

dobry den,
v casti "Obsah purinů v potravinách" uvadzate napr. kuracie ci hovedzie maso s obsahom ~40 mg/100 g
v casti "Co má střední obsah purinů" uz ale uvadzate hodnoty 100+ mg/100 pri kazdom druhu masa
v casti "Co má nízký obsah purinů" je uz len hovězí maso, konzervované 57; 96,5

ktore konkretne maso sa teda pohybuje okolo ~40 mg/100 g?
ak ma byt hodnota ~40 priemer pri urcitom druhu masa, a konkretne typy tohto masa maju spravidla 100+, ako sa da dostat na priemer 40 z takych hodnot?

dakujem a pekny den prajem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Neurovegetativní systém

Autonomní nervová soustava (ANS) nebo také vegetativní soustava je součástí periferního nervového systému, jehož úlohou je udržovat optimální vnitřní podmínky organismu (homeostázu). Tato činnost je vykonávána bez vědomé činnosti jedince. Autonomní nervová soustava udržuje srdeční a dýchací frekvenci, vykonává proces trávení, pocení, močení, tvoří sliny, ovládá průměr zornice, má důležitou úlohu v pohlavním vzrušení. Ačkoliv je nejvíce činností nevědomých, některé, jako proces dýchání, pracují v součinnosti s vědomými procesy. Hlavními součástmi autonomní nervové soustavy jsou senzorický systém, motorický systém (sestávající z parasympatického a sympatického systému) a enterický nervový systém. Pojem autonomní nervový systém by se dal jednoduše definovat jako „organizované skupiny senzorických a motorických neuronů, které inervují útroby“. Tyto neurony tvoří reflexní oblouky, z nichž část zasahuje do mozkového kmene, konkrétně do jeho části zvané prodloužená mícha. Pokud je poškozen pouze centrální nervový systém (CNS), život je stále možný, neboť nejsou zasaženy jeho hierarchicky podřízené části řídící činnosti kardiovaskulární, trávicí a dýchací soustavy.

Sympatikus a parasympatikus obvykle pracují protichůdně. Jejich vztah však není absolutně antagonistický, neboť se často navzájem doplňují. Ne zcela platí představa, že sympatikus funguje jako „akcelerátor“ a parasympatikus jako „brzda“. Sympatikus se především účastní dějů vyžadujících okamžité reakce, zatímco parasympatikus dějů probíhajících v celkovém tělesném klidu. Z toho důvodu se k sympatiku pojí heslo: bojuj, nebo uteč; a k parasympatiku: odpočívej a zažívej. Celkově jsou tedy sympatikus a parasympatikus systémy, které (obvykle v protichůdném vztahu) regulují životní funkce jednotlivých orgánů za účelem dosažení homeostázy.

Sympatikus je zodpovědný za okamžité reakce organismu na hrozící nebezpečí:

  • mobilizuje zásoby energie a inhibuje proces trávení;
  • odvádí krev z trávicí soustavy a z kůže (mechanismem je vazokonstrikce);
  • zvyšuje perfuzi (průtok krve) kosterní a srdeční svalovinou a plícemi (perfuze kosterní svaloviny může být zvýšena až o 1 200 %);
  • dilatuje (rozšiřuje) bronchioly (průdušinky), což zvyšuje alveolární výměnu plynů;
  • zvyšuje srdeční frekvenci a kontraktilitu kardiomyocytů (srdečních svalových buněk), čímž zvyšuje celkový výkon srdce – především do kosterních svalů může proudit zvýšené množství krve;
  • dilatuje zornice, čímž zvyšuje množství světla vstupujícího do oka na sítnici;
  • mění akomodací dioptrickou mohutnost čočky tak, aby světelné paprsky dopadaly na sítnici, zaostřuje tak obraz při pohledu na objekty v různé vzdálenosti;

Parasympatikus zajišťuje činnost org

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dystonie

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Nejím nic od masa, od mléka jen podmáslí a přesto mám zvýšenou hladinu kyseliny močové, prosím o sdělení zda suché drožďové lupínky, které používám místo sýra, mají také značný počet purinů jako čerstvé droždí, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Puriny jsou výsledkem trávení a vznikají stále. Některé potraviny vyprodukují purinů více jiné méně. To, že máte zvýšenou kyselinu močovou, i když držíte dietu znamená, že Vaše ledviny velmi omezeně tuto kyselinu pouští ven prostřednictvím moči. Existují speciální léky, které zcela zabrání vzniku kyseliny močové při trávení. Zeptejte se na ně svého ošetřujícího lékaře. Droždí bohužel obsahuje obrovské množství purinů (až 300 mg na 100 gramů) a vyprodukuje mnoho kyseliny močové, proto nelze doporučit jeho používání pro nemocné dnou. A to platí i na výrobky, kde je droždí použito při výrobě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny

Proces trávení dýně

Než se ponoříte do tématu dýně a jejího vlivu na trávení, je důležité mít základní představu o tom, jak funguje náš trávicí systém. Když sníme dýni, tak prochází trávicím systémem, kde ji enzymy a žaludeční kyselina rozkládají na menší kousky. Živiny se pak vstřebávají stěnami střev a odpad se vylučuje stolicí.

Proces trávení není jen mechanické štěpení potravy. Trávicí systém je také ovlivněn naším nervovým systémem a hormony. Například vzhled a vůně jídla mohou vyvolat uvolňování trávicích enzymů a žaludeční kyseliny, a to ještě předtím, než si dáme první sousto nějakého skvělého pokrmu z dýní.

Navíc druhy potravin, které s dýní kombinujeme, mohou mít významný dopad na náš trávicí systém. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je dýně, mohou pomoci regulovat trávení a předcházet zácpě. Na druhou stranu potraviny s vysokým obsahem tuku a cukru mohou zpomalit trávení a vést k nepohodlí a nadýmání.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na kr

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Proč mě trápí nadměrná plynatost a nadýmání

Nadýmání (plynatost) označuje tvorbu plynů ve střevě. Vnikající plyn se označuje jako flatus. Nadměrné množství tohoto plynu se nazývá nadměrná plynatost – meteorismus. Meteorismus se pak projevuje nadměrný únikem plynu do okolí – flatulencí.

Přestože se může na první pohled jednat o banální onemocnění, jedná se o velice zátěžovou situaci pro pacienta, ať už z hlediska silné bolesti, která může být přítomna, nebo z aspektů sociálních a psychologických. V zásadě se rozlišují dva typy flatulencí: flatulence anální a flatulence vaginální.

Nadměrné nadýmání a plynatost jsou synonyma dnešní uspěchané doby. Naše doba je plná stresu a dobrému zažívání příliš nepřeje. Jíme často ve spěchu, aniž bychom pořádně přemýšleli nad tím, co jíme, jindy zase jíme až moc. Poruchy trávení nemusí být příznakem nemoci, mohou být zapříčiněny také špatnými stravovacími návyky.

Doporučení:

  • Zastavte se a najděte si na sebe čas.
  • Zapřemýšlejte o tom, co a jak jíte. Snažte se na jídlo připravit a vychutnat si ho v klidu a v pohodě. Jezte méně, ale s chutí.
  • Omezte příjem tučných, smažených a kořeněných jídel a alkoholu.
  • Dodržujte pitný režim! Vhodná je voda nebo bylinkové čaje, které pomáhají odstranit plynatost a nadýmání, například čaj ze šalvěje. Prospěje vám také anýz, heřmánek nebo fenykl.
  • Dopřejte svému tělu detoxikaci. Žijeme v prostředí, které není vždycky zrovna nejzdravější. Jíme jídla plná éček a aditiv. Není divu, že jsou naše orgány přetížené. Zbavte své tělo škodlivin a jistě se vám uleví.
  • Dbejte o svá játra. U lidí trpících trávicími obtížemi je důležitá očista jater, která jsou přímo zodpovědná za trávení tuků, cukrů i bílkovin.
  • Zbavte se nepříjemných příznaků a podpořte své trávení. Využít můžete také některý z volně prodejných léků.
  • Pokud se vaše obtíže nelepší nebo se dokonce zhorší, neváhejte a navštivte lékaře. Poradí vám, jak v léčbě dále postupovat.
Potraviny, které způsobují nadýmání:
  • luštěniny – způsobují nadýmání u lidí, kterým chybí speciální enzymy na trávení sacharidů obsažených v luštěninách, při jejich pravidelné konzumaci se organismus přizpůsobí a potíže vymizí;
  • jednoduché průmyslově čištěné cukry (například sladkosti, sušenky, zákusky) – přispívají k pomnožení kvasinek v trávicím traktu;
  • obiloviny – mohou způsobovat nadýmání u lidí trpících celiakií (nesnášenlivostí lepku, obilné bílkoviny);
  • mléko – způsobuje nadýmání u lidí neschopných trávit laktózu, mléčný cukr;
  • slané potraviny a potraviny s obsahem glutamátu sodného (solené sušenky, uzeniny, konzervy, polévkové kostky) – zadržují v těle vo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Příběh

Ve svém příspěvku PRŮJEM A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbyněk.

Průjem jsem vždycky léčil Endiaronem. Poslední dobou už nezabíral. V lékárně mi poradili nějaká probiotika Probiolact. Stačílo si dát jednu tobolku ráno, druhou večer a průjem odezněl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Také mi pomáhají, je to nejlepší na trávení. Hlavně přírodní, nechci do sebe cpát chemii.

Zdroj: příběh Průjem a probiotika

Recepty

Římské feta chlebíčky

Potřebujete: 200 g balkánského sýru (strouhaný), 1 vejce, 30 g mletých slunečnicových semen, 30 g lněného semínka, 10 g pšeničných otrub

Příprava: Všechny ingredience prohněteme a vyformujeme váleček. Nakrájíme na plátky. Každý plátek položte na bobkový list, pečte 25 minut při 200 °C. Nenakynou, zůstanou ploché. Jsou vynikající jako základ s máslem pro různé oblohy jako např. šunka, uzená krůtí prsa apod. Před jídlem bobkový list odstraňte. Je možné zmrazit je do zásoby. Místo bobkového listu vyzkoušejte tymián a rozmarýn.

Plněná dýně Hokkaido

Potřebujete: 1 kg dýně Hokkaido, 1 pórek, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 stroužky česneku, 1rajče, 3 lžíce rajčatové pasty, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, pepř, kajenský pepř (chilli koření), hrst čerstvé petrželky, 1/2 balíčku feta sýru (balkánský), olej

Příprava: Odstraňte z dýně vršek – víko, lžící vydlabejte semínka a vlákna i s částí dužiny, až zbyde centimetrový okraj. Dužinu uchovejte pro další použití. Nasaďte kryt a pečte po dobu 20 minut v troubě při 180 °C. Mleté hovězí maso osmažte na oleji, přidejte česnek a trochu zeleninového vývaru, dužinu z dýně a očištěný a na proužky nakrájený pórek, rajče a rajčatový protlak a chvíli poduste. Pak vše dochuťte zakysanou smetanou a kořením. Fetu nakrájejte na kostičky a vmíchejte do náplně, tu poté vložte do dýně a pečte dalších 20 minut. Hotovou dýni krájejte jako meloun.

Jednoduchá polévka z mletého masa

Potřebujete: 350 g mletého masa, 1–2 lžíce oleje, 1 kostku vývaru, sůl, pepř, půl litru vody

Příprava: Mleté maso v hrnci zprudka osmažit, pak dle chuti ochutit, zalít vodou a přivést k varu. Přidejte kostku vývaru a povařte.

Lososové filety na zelených špekových fazolkách

Potřebujete: 200 g filetů z lososa, 100 g mražených zelených fazolových lusků, 50 g anglické slaniny nebo uzeného špeku, 1 malá cibule, 100 g čerstvého másla, 20g másla s mořskou solí, slunečnicový olej, bílý pepř, sůl

Příprava: Mražené fazolky krátce povaříme v osolené vodě, tak aby ještě byly „al dente“. Scedíme, přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi lehce osmažíme na rozpáleném oleji kostičky slaniny a cibulky, tak aby nebyla příliš hnědá, přidáme okapané fazolky. Směs promícháme, osolíme a opepříme. Na druhé pánvi na oleji opečeme filety z lososa, pro lepší vůni ke konci přidáme čerstvé máslo. Nesmažíme ho dlouho, nemá být vysušený jako treska, ale pěkně šťavnatý. Osolíme ho a opepříme. Pokud máme máslo s mořskou solí, solíme jen velmi lehce. Opečené fazolky upravíme na talíř, na ně položíme filety z&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co je to atkinsonova dieta

Příběh

Ve svém příspěvku KOLONOSTOPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den chci se zeptat zda mužu vyměnovat stomii,když jsem sociální pracovnice,a mužou nás tím pověřit nebo zaškolit,jak je to náročné na výměnu,(mužu to odmítnout).Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Jím colofit na trávení. Jsem s ním naprosto spokojená. Problémy se mi naštěstí vyhýbají.

Zdroj: příběh Kolonostopie

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Babské rady proti nadýmání

Potraviny, jako je zelí, kapusta či brokolice, vždy tepelně upravte.

Luštěniny pokaždé před vařením namočte alespoň na šest hodin a vodu minimálně jednou vyměňte. Zbavíte se tak látek, které tělu škodí.

Při tepelné úpravě luštěnin sbírejte pěnu a přidejte anýz, majoránku nebo bazalku. To je nejen ochutí, ale zároveň působí proti nadýmání.

Vyzkoušejte také naklíčené fazolky mungo, cizrnu nebo čočku. Nejenže nenadýmají, ale navíc obsahují řadu významných látek.

Z mléčných výrobků upřednostněte kvalitní kysané produkty, například kefír nebo bílý jogurt.

Vyvarujte se perlivých nápojů, ale i pití brčkem. Také polykání vzduchu totiž vede k nadýmání.

Od potíží uleví samozřejmě bylinky. Heřmánek a máta mají uklidňující účinky, proto si z nich připravte čaj vždy, když vás začne trápit bolest nebo pocit plnosti.

Lžička rybího oleje sice není nic, po čem by většina z nás toužila, ale je to bezpochyby naprostý všelék. Působí příznivě i preventivně na mnoho různých nemocí a neduhů, a to včetně nadýmání.

Příznivě působí i draslík, který najdeme například v banánech, mangu, špenátu, rajčatech, ořeších či chřestu.

Dopřávejte si s chutí exotické ovoce jako papája, ananas nebo citrusy. Obsahují enzym, který pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a usnadňuje trávení.

Nezavrhujte ani nakládané okurky, kysané zelí nebo korejské kvašené zelí kimchi – působí příznivě na střevní mikroflóru.

K nadýmavým a těžko stravitelným potravinám přidáváme bylinky a koření jako petržel, kopr, saturejka, kmín, šalvěj, zázvor, tymián, majoránka, oregano, chilli.

Nadýmavý účinek luštěnin zmírníme nejen kořením, ale i jejich několikahodinovým namočením před tepelnou úpravou. Vaření i mixování rozruší jejich vlákninu, čímž se opět sníží účinky nadýmání.

Prevencí proti nadýmání je rovněž česnek, který má své nezastupitelné místo v naší kuchyni. Česnek působí nejen proti nadýmání, ale zlepšuje i trávení. Má jedinou nevýhodu – typický nepříjemný zápach, který je možné odstranit žvýkáním čerstvé petržele, konzumací jablka nebo rozkousáním kávových zrnek.

Zázvor dodá stejně jako česnek jídlům nejen chuť, ale zároveň podpoří trávení a zamezí nadýmání.

Také skořice zlepšuje trávení a je výbornou prevencí proti nadýmání.

Ovoce s vysokým obsahem vody (meloun, švestky, jahody a další lesní plody), dále ananas, pomeranče, mandarinky, grapefruity, to vše je dobrá prevence proti nadýmání.

Mezi další potraviny, které nás ochrání před nadýmáním, patří dýně a med.

Zdroj: článek Babské rady na nadýmání a plynatost

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNIKOVÝ KAMEN A ŠPATNÉ TRÁVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Zdravím
Mám žluč. kamínek a špatné trávení/ nadýmání, větry, křeče v břiše/.
Mám bezlepk.a bezlakt.dietu,minimum tuků, nejím sladké, nepiju kávu.
Jím kukuřič.,rýžový bufovaný chléb. Je možné ,že
zdrav.problémy mě mohou způsobovat již zmiňované ,,bufované chlebíčky Active?
Nevim co mohu jíst a potřebuji poradit, půl roku jsem na chlebíčkách,bezl.jogurtek,Alpro sojovych jogurtech,krutí šunka. Budu moc ráda za jakoukoli radu a pomoc. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto bez vyšetření odhadnout, co a proč vám způsobuje zažívací potíže. Z vašeho dotazu není ani jasné, jestli vám byla naordinována bezlepková dieta lékařem a nebo jste se k ní rozhodla sama. Co vám můžu poradit, zajděte na vyšetření na gastroenterologii a tam se poraďte, jak se máte dále stravovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žlučnikový kamen a špatné trávení

11 rostlin

Kopřiva dvoudomá

Listy z kopřivy dvoudomé, ale i kořen se používají do mnoha čajů a bylinných extraktů, které pomáhají s čištěním krve, snižují hladinu tuků, zlepšují funkci jater a hlavně krevní oběh. Pití kopřivového čaje stimuluje žlučník k tvorbě žluči a tím napomáhá rozpouštět žlučové kameny, ale hlavně k lepšímu trávení tučných jídel.

Pýr plazivý

Pýr plazivý je rostlina s obsahem oxidu křemičitého a dalších léčivých látek a stopových prvků. Pomáhá při problémech s tučností jater, zvýšenou hladinou krevního tuku a napomáhá ledvinám s čištěním krve od jedovatých látek.

Kořen pampelišky

Kořen z pampelišky obsahuje velké množství inulínu, proto velkou mírou pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu. Dále obsahuje flavonoidy, díky kterým stimulují játra a slinivku břišní, působí protizánětlivě a má močopudné účinky. Kořen pampelišky je pomocníkem při cukrovce, protože jí reguluje a hlavně snižuje hladinu cukru v krvi.

Máta peprná

Máta peprná je velice známá rostlinka pro svou typickou osvěžující vůni a mentolovou chuť. Čaj z máty peprné pomáhá zlepšovat trávení a vše ostatní. Velmi pomáhá při gastritidě, zánětech, křečích trávicího traktu a snižuje nadýmání.

Černý bez

Květy z černého bezu (bezinkové květy) působí na náš organismus močopudně, zvyšují pocení a tím čistí tělo. Černý bez je oblíbenou složkou různých čajových směsí, protože obsahuje mnoho účinných látek a hlavně má výbornou chuť a vůni. Napomáhá detoxikovat organismus, tím samozřejmě zhubnout a zvýšit ochranu imunitního systému.

Fenykl

Plody z fenyklu obsahují éterické oleje, které pomáhají při nadýmání, bolestech žaludku, jater, žlučníku a gastritidě. Fenykl lze plnohodnotně nahradit díky stejnému obsahu éterických olejů kmínem, anýzem nebo koriandrem. Čaj napomáhá lepšímu trávení hlavně tučných jídel.

Krušina olšová

Z krušiny olšové (frangula) se používá hlavně kůra. Ta obsahuje frangulin a glukofrangulin, který umožňuje rychlejší funkci střev a průchod potravy trávicím traktem. Tím zmenšuje možnost ukládání tuků a usnadňuje hubnutí. Krušina podporuje zlepšení funkce jater.

Heřmánek pravý

Z heřmánku pravého se sbírají květy, které mají uklidňující účinek. Heřmánek obsahuje vonné silice, které pomáhají při gastritidě a hepatitidě, podporuje pocení, napomáhá při nadýmání a nevolnosti, zlepšuje metabolismus. Heřmánek můžete v první fázi zkusit místo nějakého prášku, napomáhá při stresu, úzkosti, nespavosti a při hladu.

Borůvky

Z borůvek se využívají listy, které obsahují myrtilin, což je látka, která napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje metabolismus a povzbuzuje k produkci inzulinu ve slinivce břišní.

Ibi

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hubnoucí elixír z 11 rostlin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A  PANGROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den. Ovlivňuje uźivaní pangrolu na trávení účinnost warfarinu .?
Děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pangrol obsahuje účinnou látku pankreatin, který se obvykle získává ze slinivky břišní prasat nebo krav. Slinivka je orgán u zvířat a lidí, který vyrábí chemikálie – amylázu, lipázu a proteázu – které jsou potřebné pro správné trávení. Pankreatin se používá jako lék s prokázanou účinností při léčbě problémů s trávením, které vznikají, když byla slinivka odstraněna nebo nefunguje dobře. Cystická fibróza nebo pokračující otok slinivky (chronická pankreatitida) jsou dva ze stavů, které mohou způsobit špatné fungování slinivky břišní.
Pancreatin se také používá při střevní plynatosti (nadýmání) nebo jako prostředek na podporu trávení. Toto jsou všechno prospěšné účinky, které můžete využít, i když užíváte Warfarin, protože Pangrol nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a testoviny

Sacharidy v dýni a jejich vliv na trávení

Dýně je dobrým zdrojem sacharidů s asi 12 gramy na šálek. Typ sacharidů v dýni je však komplexní, což znamená, že jejich trávení trvá déle a poskytují pomalejší uvolňování energie. To může být skutečně prospěšné pro trávení, protože nás to pomáhá udržet sytými na delší dobu a může to zabránit přejídání.

Kromě komplexních sacharidů obsahuje dýně také vysoké množství vlákniny. Jeden hrnek vařené dýně obsahuje asi 3 gramy vlákniny, což je asi 12 % doporučeného denního příjmu. Vláknina je důležitá pro zdravé trávení, protože pomáhá regulovat pohyby střev a může předcházet zácpě. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Zdroj: článek Dýně a nadýmání

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Gabriela Štummerová


trávení bez žlučníku
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
trávení po odstranění po operaci žlučníku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>