Téma

UTOPENCI V DEKU


UTOPENCI V DEKU a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Utopenec, utopenci, utopence – to je oblíbený český pokrm studené kuchyně, často podávaný v hostincích k pivu. Když se řekne utopenec, spouští se možná mnohým z vás sliny při pomyšlení na originální chuť tohoto pokrmu. Utopenci jsou v podstatě špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu. Český národ, co se týká pokrmů, je velmi vynalézavý, a tak má snad každá rodina vlastní, originální a zaručeně ten nejlepší recept na utopence.


Obecné informace

Špekáčky jsou oloupané a po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části, cibule se krájí na plátky. Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření (pepř, nové koření). Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Podává se s chlebem.

Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina (pálivá paprika, okurky, zelí), další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka), existují i rychlí utopenci se zkrácenou dobou naložení. Kvalitu výrobku ovlivňuje samozřejmě i kvalita použitého špekáčku, popřípadě jeho náhražek, jako je vuřt a jiné napodobeniny špekáčku.

Kuriozita:

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek, původem snad z Berounska. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ vuřtům. Kdoví. Ale název utopenci se uchytil.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci podle Pohlreicha

Ingredience: cca 1,5 kilogramu špekáčků, 2–3 větší cibule, 2–3 nakládané okurky, papričky jalapeňos (příčné řezy), pálivá paprika, ¾ litru octa, 5 bobkových listů, 5 ks nového koření, 15 kuliček barevného pepře, cukr, pokud možno párátka

Postup: Špekáčky musíme nejdříve důkladně oloupat a udělat do nich hluboký podélný řez (zhruba do tří čtvrtin). Okurky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, abychom měli tolik plátků, kolik budeme mít utopenců. Okurku vložíme do řezu, pak ještě přidáme po celé délce pikantní papričky jalapeňos (měly by stačit přibližně tři kolečka) a raději špekáčky zpevníme párátkem. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, které rozdrobíme. Do sklenice na střídačku vložíme utopence a cibuli (stačí řada uzenin prokládaná kolečky, ne po kuse). Necháme přejít varem ocet smíchaný za studena s litrem vody, cukrem, bobkovými listy, novým kořením a během varu ještě přisypeme pálivou papriku. Nálev na utopence by nyní měl vychladnout, jinak by začal rozpouštět tuk v uzenině, který by přešel do láku. Úplně studený být nemusí, stačí, když klesne na teplotu lidského těla. Sklenici přikryjeme fólií a umístíme do chladu. Pikantní utopenci s cibulí se podle tohoto receptu dají jíst už druhý den, ale když jim necháte takové čtyři až sedm dní, budou mnohem lepší (a pikantnější).

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Cviky na vyvolání porodu

Pro vyvolání porodu je dobrá fyzická námaha, chůze do schodů nebo pohupování se na sedacím míči. Také se doporučuje jóga.

Cvik k vyvolání porodu pomocí jógy

Doma si sedněte a skrčte nohy, ale ne do tureckého sedu, jen chodidla k sobě, deku si dejte za sebe, tak 10 centimetrů od zad, to aby vám podpírala záda, když si lehnete. Deka by měla mít velikost 20 x 40 cm a měla by být 7 cm vysoká – naskládaná. Pokud sedíte a máte nohy nachystané dle výše uvedeného popisu, tak se pomalu pokládejte dozadu na deku a roztáhněte ruce od sebe a dýchejte jakoby do bříška. Dělejte to tak dlouho, dokud to vydržíte. Jedná se o techniku, která se provádí těsně před termínem porodu.

Zdroj: článek Jak vyvolat porod

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř

Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci na kolečka

Ingredience: 8 špekáčků nebo vuřtů, 8 kuliček pepře, 2 lžíce cukru, ½ lžičky soli, 4 snítky rozmarýnu, 1 lžička mleté papriky, 6 lžic ajvaru (čalamády z paprik), 2 cibule, 3 červené papriky, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 250 ml octa, 250 ml vody

Postup: Nejdříve rozkrájejte špekáčky nebo vuřty na kolečka a nakrájejte cibuli. Kolečka špekáčků a cibule promíchejte s ajvarem a nechte chvíli odležet. Připravte si nálev. Povařte v hrnci ocet s vodou a s veškerým kořením. Nezapomeňte na rozmarýn. Nakrájejte papriku. Dejte směs vuřtů s cibulí a ajvarem do sklenice, přidejte papriku a vše zalijte nálevem. Neprodyšně uzavřete a vyčkejte pět dní.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Pikantní utopenci

Ingredience: 14 ks nejlepších vuřtů, 7 cibulí, 1 sklenice beraních rohů, 1 malá sklenice Moravanky nebo jiné pikantní zeleniny, 1 lžíce cukru krystal, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky mleté červené papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 300 ml octa, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup: Vuřty oloupeme ze střívek. Cibuli také oloupeme, nakrájíme ji na plátky a pokládáme do sklenice po vrstvách. Začneme vrstvou cibule, zaplníme jí dno, pak na ni položíme na půlku překrojené buřty, které jsme špičkou nože propíchali, aby se do nich dostal nálev rychleji. Na ně položíme beraní rohy a rozsypeme trochu Moravanky (nebo jiné sterilované pikantní zeleniny, kterou máte rádi). Poté vše opakujeme až do zaplnění sklenice. Až ji zaplníme, dáme nahoru špejle tak, aby zabraňovaly tomu, že by některé ingredience vyplavaly na hladinu. Poté nalijeme nálev z beraních rohů a Moravanky do hrnce, přilijeme 400 ml vody a 300 ml octa, přidáme všechno koření a vaříme na mírném ohni 5 minut. Pak odstavíme, necháme trošku vychladnout a přimícháme kečup a hořčici. Zamícháme a horkým nálevem zalijeme utopence. Pozor, aby sklenice nepraskla, nálev by měl mít tak 70 °C nebo méně. Necháme uležet a poté konzumujeme.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci se zelím

Ingredience: 12 špekáčků – vuřtů, 2 cibule (větší), pálivá paprika (mletá), chilli papričky, 1 sáček kysaného zelí, 2l láhev

Ingredience na nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 4 tabletky umělého sladidla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup: Nálev svaříme. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Špekáčky podélně nařízneme, potřeme mletou pálivou paprikou a dovnitř vložíme cibuli. Nyní budeme vrstvit do sklenice špekáčky, cibuli, 2 chilli papričky a zelí. Vrstvy takto opakujeme. Nakonec zalijeme horkým nálevem, uzavřeme celofánem a po vychladnutí dáme do lednice uležet na 7 dní.

Zdroj: článek Nejlepší utopenci, co známe

Jak se zbavit svrabu doma

Lidové léky určené k léčbě svrabu velmi často nemají požadovaný účinek. Slouží jen jako podpůrné prostředky pro potlačení příznaků svrabu. Pokud máte podezření na svrab, vyhledejte raději lékaře, který nasadí adekvátní léčbu. Čím dříve ordinaci navštívíte, tím dříve se svrabu zbavíte.

Pravidla:

  • Po každém ošetření těla měňte spodní prádlo a ložní prádlo, nejlépe je ihned vyperte při velmi vysokých teplotách a poté vyžehlete naruby horkou žehličkou. Tyto postupy je nutné opakovat do doby, než se zákožky svrabové zbavíte. Textilie perte denně, dokud vám nezmizí vyrážka na kůži a neuvidíte ji alespoň po dobu jednoho týdne. Při převlékání postelí si navlékněte jednorázové rukavice. Pokud máte tlustou deku nebo peřinu, dejte ji na 72 hodin do vzduchotěsného plastového obalu.
  • Prádlo sušte v sušičce nebo v létě venku na slunci a poté je vyžehlete nebo vymandlujte. Vhodná je i návštěva čistírny.
  • Deky můžete do sušičky dát každý večer před spaním, dokud neuvidíte, že vyrážka začala ustupovat.
  • Oblečení perte denně. Oblečení, které nemůžete vyprat nebo odnést do čistírny, uložte do vzduchotěsného plastového obalu na 72 hodin až jeden týden. Stejný postup se hodí také pro plyšové hračky, hřebeny, boty, kabáty, klobouky, čepice, plavky a podobně. Stačí vám plastový pytel na odpad, který pevně uzavřete. Oblečení takto zabalte hned, jakmile jej svléknete.
  • Před zahájením léčby je nutné se vykoupat nebo osprchovat horkou vodou a umýt kůži žínkou – epidermis se uvolní a léky snadněji proniknou do míst postižení. Léky na svrab jsou obvykle dostupné ve formě mastí, pleťových vod nebo sprejů.
  • Při aplikaci léků postupujte takto: Začněte s aplikací za ušima a podél linie čelisti a poté pokračujte směrem dolů. Můžete použít vatové tamponky, štětec, houbičku nebo jakoukoliv jinou pomůcku, která může být přibalena k zakoupenému přípravku.
  • Krém roztírejte po celém těle směrem dolů. Nevynechte žádnou část těla. Namažte si i genitálie, chodidla, záhyby mezi prsty, záda a hýždě. Pokud si na některá místa sami nedosáhnete, požádejte o pomoc partnera či rodiče.
  • Poté, co jste si namazali celé tělo, zaměřte se na ruce. Krém aplikujte i mezi prsty a pod nehty. Krém budete muset nanést po každém umytí rukou.
  • Buďte opatrní při aplikaci v okolí očí a úst.
  • Nechte na těle krém či mléko působit tak dlouho, jak je předepsáno v návodu. Toto rozmezí je většinou od 8 do 24 hodin. Doba, po kterou na svém těle budete muset nechat krém působit, se liší v závislosti na výrobci a doporučení lékaře.
  • Až uplyne čas nezbytný k působení léků,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak se rychle zbavit svrabu

Kolik se doplácí na komplexní lázeňskou léčbu Františkovy Lázně Adler

Zde je uvedena recenze pacientky, ve které uvádí kolik doplácela na KLP v části Luisa.

Někteří chválí, já bohužel ne. Jsem z Františkových lázní hodně zklamaná. Mám po onko léčbě a jsem invalidní starší osoba. Vybrala jsem si hotel Luisu, a jela jsem od VoZP na KLP s doplatkem 10 tisíc Kč. Na pokoji bylo chladno, a info? Starý hotel, vysoké stropy, šetří se, nejde to vytopit. Dostala jsem aspoň další deku. Hned druhý den mi začaly střevní problémy. Dle personálu je v tomto hotelu záhadný zdroj infekce, který se však doposud nepodařilo nalézt. Asi jsem měla smůlu. Další den jsem byla na uhličité koupeli, kde mě po koupeli zabalili do prostěradla, zabalili do zvlhlé studené deky, jak jinak než ve studené nevytopené místnosti Císařských lázní. Potom jsem ještě absolvovala jednu proceduru s bio lampou. Zde jsem ležela svlečená na studeném lehátku ve studené místnosti 20 minut. Příště jsem si měla vzít něco pod sebe, aby mi tam nebylo chladno. Jak to dopadlo? ATB a zánět močových cest. Do jídelny jsem si chodila jen pro suché rohlíky, banány a hořký čaj. Téměř všichni tam kašlali, protože zima. No a poslední den, když už jsem rýmovala a kašlala, jsme se s lékařkou dohodly, že se pojedu vyléčit domů, a až se uzdravím, tak se vrátím a doberu těch zbývajících 16 dní KLP. Po přihlášení po nemoci mi sdělili, že to bohužel nejde, poukaz prý už s vyúčtováním, za těch 5 dní pobytu, vrátili pojišťovně. Navíc si zbývající část mého doplatku 7 tisíc Kč strhli na storno poplatky, i když jsem žádala o shovívavé posouzení. Prý mi po stržení pojištění uložili část do nějakého depozita, a mám opět přijet, minimálně na 7 dní, což je cca 25 tisíc Kč, a oni mi tu částku, co mám u nich "uloženou", z této nové ceny odečtou. JAK LASKAVÉ. Takže SEM se už opravdu nikdy nevrátím. Nejhorší lázně, jaké jsem kdy zažila. Byla jsem už v Karlovo Studánce, v Mariánských Lázních, 3x v Jáchymově, a vždy to bylo kvalitní a v pohodě. Žádné pojištění storno poplatků, žádné doplatky na KLP, na pokojích teplo, po proceduře suchá deka, no prostě vše, jak má správně být. Trochu mi to ve Frantových připomíná strýčka Skrblíka, jak mu lítaly ty doláče v očích. Celé zaměřeno na byznys, pacient a člověk se jaksi kamsi vytratil. Jinak chci poděkovat personálu, snažili se velmi, to ano...ALE JAK ZNÁMO "RYBA SMRDÍ OD HLAVY". Ti co tady pracují, jen plní rozkazy vedení. Jejich moto? ANI EURO, DOLAR ČI KORUNA NAZMAR.

Zdroj: článek Komplexní léčba Františkovy Lázně

Očista jater olivovým olejem

Co potřebujete k očistě jater a žlučníku: 300 ml olivového oleje (extra panenského), 300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy.

Olivový olej po ránu vypijeme.

Postup při očistě jater

Dva dny před samotnou očistou nejezte maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky. Den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka). Večer (cca v 19 hodin) před dnem čištěním vypijte 200 ml Zaječické kyselky.

V den očisty ráno na lačno vypijte 200 ml Zaječické kyselky, ne olivový olej. Ke snídani si dejte lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zeleninu. Během dne relaxujte, snažte se mít pohodu, nestresujte se.

Dejte si lehčí oběd formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu. Od 15 hodin se snažte být vleže, na pravém boku, a nahřívejte si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použijte k tomu elektrickou nahřívací deku a podobně).

V 18 hodin ještě vypijte 200 ml Zaječické kyselky. V 18:45 si připravte sklenici (cca 300 ml) extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Ohřejte je na teplotu 30–35 °C.

V 19 hodin začíná samotný čas očisty. Ležte na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjejte olej a šťávy. Vždy si dejte 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy. Pak 10 minut pauzu a pak opakujte po celou hodinu, dokud nevypijete celý objem. Stále si nahřívejte pravou oblast pod žebry. Maximálně ve 22 hodin se snažte usnout. V noci se může objevit průjem, což je normální. Začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku.

Ráno vypijte ještě 200 ml Zaječické kyselky. Snídejte cca 2 hodiny po vypití kyselky. Pro zklidnění trávicího traktu je vhodné připravit si rýži na sladko (nesolit a spíše rozvařit). Celý den jezte spíše rýži a rozvařenou zeleninu.

Velmi dobré je dělat si další 3 dny čerstvé šťávy z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu. Druhý den po očistě již lze konzumovat trochu ryb.

Zdroj: článek Očista jater

Studené ruce u miminka

V prvních týdnech života nemá dítě dostatečně vyvinutý termoregulační systém. Nedokáže ještě regulovat svoji tělesnou teplotu, tudíž může velmi rychle prochladnout. Pokojovou teplotu proto udržujte na 18–20 °C, při koupání by mělo být v místnosti ještě tepleji. Při prochladnutí dítě zahřejte a nakrmte, nestačí mu dát jen další vrstvu oblečení či deku. Při známkách vážného prochladnutí (dítě je apatické, má studenou kůži a teplotu 35 °C) ihned volejte lékaře. Přehřátí je pro novorozence a malého kojence stejně nebezpečné jako prochladnutí. Příliš teplé pokrývky se považují za jeden z faktorů náhlé smrti kojence. Pro kojence je také nevhodný pobyt na přímém slunci. Dítě oblékejte podle počasí, popřípadě podle teploty okolního prostředí.

Chladné končetiny u miminek jsou naprosto normální. U dětí se vždy orientujte podle teploty zátylku a ne končetin. Je-li zátylek teplý a končetiny chladnější, jedná se o normální stav. Tělíčko si tímto způsobem reguluje teplotu.

Jak se tedy chovat? Miminko udržujte v teple, ale nepřehřívejte ho. Jak radily babičky, oblékejte miminko stejně jako sebe. A měly pravdu. V létě kolikrát vidíte maminku v tílku a děťátko se potí ve dvou svetřících.

Zdroj: článek Studené ruce

Cviky na zaražené větry

Každé cvičení na podporu peristaltiky střev by se mělo provádět na lačno, tedy nejlépe ráno po probuzení před snídaní. Začínáme v poloze na zádech s pokrčenýma nohama. Dáme si ruku v pěst a pod pravým žebrem tlačíme směrem k podložce a posunujeme směrem dolů. U pánve skončíme, vrátíme se pod žebra a ruku trošku posuneme ke středu břicha. Tlak a sunutí je lepší provádět přes látku nebo si můžeme pomoci tenisovým míčkem, který kulíme. Když se dostaneme až na levý okraj břicha, můžeme vše zopakovat, přičemž opět postupujeme zprava doleva. Poté v pravé dolní části břicha začneme ve směru hodinových ručiček dělat malé kroužky a zároveň budeme stále tlačit směrem do podložky. Pomalu několikrát zakroužíme a pak ruku posuneme o kousek směrem nahoru a ke středu břicha. Žaludek můžeme přeskočit a krouživými pohyby s občasným posunutím postupujeme kolem pupku po levé straně břicha zase dolů a potom zase po pravé straně kolem pupku nahoru, až se „dokroužíme‟ k levému dolnímu okraji břicha, kde tlusté střevo ústí do konečníku. Pakliže nemáme silnou podkožní vrstvu tuku, dá se tlusté střevo dobře nahmatat a stolici tak můžeme přesně posunovat. Taktéž si můžete tvar a umístění střeva prohlédnout v anatomickém atlasu.

Dalším cvikem je „vtahování‟ konečníku dovnitř. Při něm máme stále pokrčené nohy, mezi kolena si dáme například deku či míček a kolena silně tlačíme k sobě a zároveň vtahujeme konečník dovnitř. Cvik provádíme s výdechem a na pár sekund zadržíme dech. Několikrát opakujeme. Následně děláme totéž vsedě s překříženýma nohama, kdy vyvíjíme ještě tlak shora dolů na kolena. Dobré je se mezi cviky napít vlažné vody.

Může se cvičit i vestoje: ve stoji rozkročném se prodýcháme a pak všechen vzduch vydechneme a v předklonu se dlaněmi opřeme o kolena. A nyní se snažíme rytmicky vtahovat břicho. Tímto způsobem si silně promasírujeme střeva i bránici. Cvik zopakujeme až desetkrát. Poté se znovu prodýcháme a opakujeme.

Zdroj: článek Zaražené větry

Co znamená nízký krevní tlak a vysoký tep

Nízký tlak a vysoký tep jsou charakteristické pro šok. Šok je nepříznivá reakce organismu (lidského těla) na situaci, kdy tkáně trpí nedostatkem kyslíku a živin. Tělo potřebuje zásoby těchto látek pro činnost mozku a srdce. Cílem první pomoci je podpořit dodávku krve právě do těchto životně důležitých orgánů. Zvýšený tep se postupně zvyšuje až na 140–160 tepů za minutu. Jedná se o život ohrožující stav, kdy je nutná okamžitá lékařská pomoc. Vždy je nutné volat linku 155.

S touto situací je možné se setkat u anafylaktického šoku a při poúrazovém šoku.

První pomoc

Volat okamžitě 155 nebo 112.

Povolit postiženému oděv, aby mohl dobře dýchat. Pokud je při vědomí, nechat jej sedět s oporou zad, v bezvědomí ho položit na záda.

Pokud má laickou injekční stříkačku s adrenalinem (EpiPen), je vhodné ji použít. Aplikuje se do horní třetiny stehna, po odjištění a úderu pružina vbodne jehlu a vstříkne adrenalin.

Lékařská první pomoc spočívá v nitrožilním podání adrenalinu. Podání kortikoidů a antihistaminik je pouze doplňující léčbou.

Protišoková opatření – často také známá pod zkratkou 5T

Podle současných standardů první pomoci se souhrn následujících doporučení již nepoužívá!

Teplo: zajištění optimálního tepelného komfortu (ne ohřát za každou cenu, ale například položit pod zraněného deku, nebo je-li v dusné a horké místnosti, tak ho vynést ven, kde je chladněji).

Ticho: vypnout hlasité zvuky, se zraněným klidně a tiše mluvit – rozhovor slouží i jako kontrola vědomí.

Tekutiny: v žádném případě nepodáváme nic k pití ani neotíráme rty vodou (zvyšuje pocit žízně), lepší je otírat obličej (kromě rtů) vlhkým kapesníkem. Jinak tento bod znamená zabránit dalším ztrátám tekutin (zastavit krvácení, ošetřit popáleniny).

Tišení bolesti: nikdy nepodáváme žádné léky (pro lékaře je potom obtížnější stanovit diagnózu), ale s pacientem komunikujeme (nemyslí na bolest), bolest také zmírní úlevová poloha (například stočení do klubíčka při poranění břicha).

Transport: zavolat 155 či 112, sami pacienta nikam neodnášíme.

Zdroj: článek Mám nízký tlak

Co sráží krevní cukr

Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.

Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.

Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.

Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.

Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.

Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.

Zdroj: článek Čím snížit cukr před odběrem krve

TIP na domácí skořicový zábal

Potřebujeme:

  • větší množství bílého tučného jogurtu,
  • pár kapek olivového oleje,
  • 5 lžic skořice,
  • fólii nebo rozstříhané mikrotenové sáčky,
  • deku a hodinku jen pro sebe.
Postup: Jogurt smícháme se skořicí, zakápneme ho olejem a promícháme. Směs aplikujeme na pokožku hlavně na stehna, boky a bříško. Poté zabalíme do folie, přikryjeme dekou a hodinku relaxujeme. Pokud dáváte přednost profesionální proceduře, navštivte například:

Zdroj: článek Skořice, magická a léčivá

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: článek Co s sebou do porodnice

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


utopenci s cibulí kluci v akci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
utracení psa cena
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>