UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU U DIABETU, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Zázvor je čím dál více populárnější v oblasti samoléčitelství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny. V Číně a Indii je používán již přes tři tisíciletí a je zde dodnes druhou nejčastější potravinářskou přísadou.
Nežádoucí účinky zázvoru
S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení, a tak užívánízázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, warfarin a ibuprofen. Užívánízázvoru spolu s warfarinem tedy může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Může být nutné zvýšit dávku warfarinu, pokud se objeví nějaké změny.
Zázvor dále snižuje hladinu krevního cukru, takže může dojít k situaci, kdy je nutné upravit dávkování léků na diabetes – ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře. Při nadměrném užívánízázvoru spolu s léky na cukrovku se může stát, že hladina cukru v krvi bude nízká. Proto je důležité, aby docházelo k pravidelnému měření hladiny krevního cukru.
Vysoké dávky zázvoru mohou rovněž zhoršit některá srdeční onemocnění. Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby.
Existují obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. Studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nelze však popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte při pravidelné nebo abnormální konzumaci zázvoru. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují v těhotenství jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.
Také není dostatek poznatků o bezpečnosti používánízázvoru během kojení. Pokud používáte zázvor v rozumné míře, tak při laktaci by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.
Lidé s žaludečními vředy by neměli konzumovat zázvor kvůli jeho dráždivosti. Lidé s přecitlivělou pokožkou by pak neměli užívat esenciální oleje s obsahem zázvoru.
V naší poradně s názvem ZAZVOR A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Jake množstvi zázvoru je možne použivat s warfarinem? Ředi hodnê krev?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívánízázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Při užívánízázvoru s Warfarinem je nutné často kontrolovat krev. Při pravidelné konzumaci zázvoru možná bude zapotřebí změnit dávku vašeho Warfarinu. O tom, jaké množství zázvoru je možné užít společně s Warfarinem, rozhodnou jedině výsledky krevní srážlivosti, protože u každého člověka bude tato interakce jinak silná.
Dalo by se říci, že konzumace zázvoru je bezpečná. Někteří lidé mohou mít mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívánízázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit podráždění.
Zvláštní upozornění a varování
Použití zázvoru během těhotenství je kontroverzní. Existují určité obavy, že zázvor může mít vliv na plod a pohlavní hormony. K dispozici je také zpráva o potratu v průběhu 12. týdne těhotenství u ženy, která používala zázvor na ranní nevolnosti. Mnohé studie však prokázaly, že zázvor může být bezpečně používán proti ranní nevolnosti, aniž by došlo k poškození dítěte. Nemůžeme popřít riziko předčasného porodu nebo nízkou porodní hmotnost dítěte. Existují i určité obavy, že zázvor může zvýšit riziko krvácení, takže někteří odborníci nedoporučují jeho užívání. Stejně jako u jiných léků během těhotenství je důležité zvážit výhody proti rizikům. Před použitím zázvoru během těhotenství je důležitá konzultace s lékařem.
Není dostatek poznatků o bezpečnosti používánízázvoru během kojení. Pokud chce mít kojící matka stoprocentní jistotu, nedoporučuje se používánízázvoru. S konzumací zázvoru se může zvýšit riziko krvácení.
Zázvor snižuje hladinu krevního cukru, může být tedy nutné upravit dávkování léků na diabetes, ale pouze za dohledu a po doporučení lékaře.
Vysoké dávky zázvoru mohou zhoršit některá srdeční onemocnění.
V naší poradně s názvem MŮŽE SE POUŽÍVAT ZÁZVOR PŘI VYSOKÉM KREVNÍM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Novotný.
Neškodí zázvor když beru prášky na vysoký tlak, prášky se jmenují BETAMED Děkuji Novotná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zatím není žádná studie, která by zkoumala vzájemné působení zázvoru a Betamedu. Je známo, že zázvor může pomoci snížit krevní tlak. Působení zázvoru se projeví, až když ho zkonzumujete mnohem více než doporučené 4 gramy denně. Jak velké je to účinné množství, tak na to je potřeba přijít pečlivým sledováním krevního tlaku, protože zázvor působí u každého člověka jinak silně a jinak dlouho.
Obvyklá konzumace je prostřednictvím čaje. Čaj se dělá z čerstvého nadrobno nastrouhaného zázvoru, který se přelije vroucí vodou.
Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu
Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.
Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.
Recept na kandovaný zázvor
Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody
Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.
Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.
Recept na zázvorový čaj
Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti
Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.
Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.
V naší poradně s názvem ZÁZVOR A KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.
Dobrý den, mám dotaz zda a jak působí ZÁZVOR na vysoký krevní tlak? Předem moc děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dle vědeckých zkoumání bylo zjištěno, že zázvor užívaný po dobu 8 týdnů v dávce vyšší než 3 gramy zázvoru denně významně snižuje krevní tlak u lidí mladších 50 let. Další účinky zázvoru na krevní tlak se zatím stále zkoumají. Metaanalýzu k účinkům zázvoru můžete vidět v originálu tady: https://pubmed.ncbi.nlm.nih…
Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.
Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.
Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:
hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).
Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.
Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).
Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.
Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).
Ve svém příspěvku DOJMY ZE ZÁZVOROVÉ KOUPELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bláňa.
Musím se podělit. Včera jsem si dala zázvorovou koupel na 30 min. Chtěla jsem se pokusit také o detox přes kůži. Načetla jsem si "chytré" články a šla do toho. Máme trochu větší vanu, tak jsem si tam šoupla tři lžíce nastrouhaného zázvoru, horkou vodu a pak jsem si 30 min lebedila. Abych zvýšila účinek, ještě jsem se odírala houbičkou. Musím říct, že koupel byla opravdu super, dokonce jsem až do večera a i přes noc necítila téměř žádné bolesti (záda, klouby).Krásně se mi uvolnily svaly. Nevím, jestli to byla práce teplé vody nebo i toho zázvoru. Nicméně, opravdu, tak jak se píše, že je to "vyhřívací" koupel díky hřejivosti zázvoru, tak to funguje perfektně. Po ukončení koupele jsem se ještě zabalila do županu a deky a podařilo se mi asi 3 x po sobě pořádně zpotit. Vždy jsem se otřela a znovu zabalila. Potily se mi také vlasy :-)Úplně se mi uvolnily nosní dutiny a to tak, že smrkám ještě teď. A jako bonus bych přidala perfektní nepřerušovaný spánek celou noc a krásně hladkou pokožku. Takže paráda. Když budete mít chuť, určitě to stojí za pokus. Já budu určitě opakovat. Doporučuji vzít s sebou vodu na pití, já jsem během koupele vypila dvě sklenky 0,4 l, měla jsem fakt žízeň.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Resveratrol (3,5,4'-trihydroxystilben) je přirozeně se vyskytující fytoalexin přítomný u mnoha druhů rostlin. Má příznivé účinky na náš organismus a může být užitečný při prevenci a léčbě některých metabolických onemocnění včetně diabetu. Léčba diabetu obecně zahrnuje tři hlavní aspekty: snížení hladiny glukózy v krvi, konzervaci β-buněk a v případě diabetu 2. typu zlepšení inzulinové reakce. Údaje z literatury naznačují, že příznivé účinky resveratrolu ve vztahu k diabetu zahrnují všechny tyto aspekty.
Mezi příznivé účinky resveratrolu patří například schopnost této sloučeniny snížit hyperglykemii. Podávání resveratrolu může vést ke snížení hladiny glykosylovaného hemoglobinu (HbA1c), což odráží prodloužené snížení glykemie.
Chronická nadměrná stimulace β-buněk při diabetu způsobuje jejich vyčerpání a degradaci, což vede v průběhu času k nedostatečné sekreci inzulinu. Výsledky mnoha studií ukazují, že u jedinců s chronickou stimulací β-buněk dočasné zklidnění těchto buněk zlepšuje jejich schopnost vylučovat inzulin a může tak zpozdit nástup otevřeného diabetu. Tyto příznivé účinky byly pozorovány u lidí s diabetem 1. typu i u lidí s diabetem 2. typu. Dále byla zaznamenána dočasná inhibice sekrece inzulinu, která zpomalila průběh diabetu 2. typu. Je známo, že chronická nadměrná stimulace β-buněk indukuje jejich degradaci, ovšem inhibice sekrece inzulínu resveratrolem může tyto nepříznivé účinky zmírnit.
Druhý mechanismus, kterým resveratrol působí při cukrovce, je spojen s obranou proti okysličovadlu. Je známo, že antioxidantová obranyschopnost v β-buňkách je signifikantně nižší ve srovnání s jinými druhy buněk, což je činí náchylnějšími k oxidačnímu poškození. Resveratrol je schopen zmírnit cytokinem indukovanou toxicitu a účinně snižovat oxidační poškození pankreatu, čímž může zlepšit endokrinní funkci této žlázy.
Zlepšení účinnosti inzulinu způsobené resveratrolem je důsledkem různých účinků. Jedním z nich je snížená adipozita. Preventivní a terapeutický účinek této sloučeniny ve vztahu k diabetu je složitý a zahrnuje různé účinky. Elucidace těchto příznivých vlastností resveratrolu je nezbytná pro umožnění klinických studií u lidí. Zdá se tedy, že je zcela možné, že resveratrol samotný nebo v kombinaci se současnými antidiabetickými terapiemi může být použit pro prevenci a léčbu diabetu.
V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.
V posledních letech se stal zázvor v těhotenství poměrně oblíbenou bylinou, která pomáhá proti různým bolestem a nevolnostem způsobeným těhotenstvím, zvracením a pocitem na zvracení v prvním trimestru, a také při nechutenství. Je dobrým nástrojem proti chřipce a nachlazení, má protizánětlivé a antioxidační účinky. Jeho další léčivé účinky, například při léčbě rakoviny, nebyly vědecky potvrzeny.
Vhodnost užívánízázvoru proti nevolnosti v těhotenství je obklopena mnoha otazníky, které však nesmí být přehlíženy už jenom kvůli tomu, jak je těhotenství podstatné. Mezi nejdůležitější zásady při užívánízázvoru v těhotenství patří dodržování přiměřených denních dávek. Rozhodně se do užívánízázvoru nepouštějte na vlastní pěst, nejlepší možností je poradit se se svým gynekologem (gynekoložkou) nebo lékařem (lékařkou). Pojďme si tuto problematiku trochu přiblížit.
Zázvor v těhotenství se nejčastěji a nejsnadněji konzumuje jako kandovaný zázvor, který koupíte v různých obchodech či e-shopech, nebo jako zázvorový čaj. Podle různých prestižních studií je užívánízázvoru proti zvracení a nevolnosti během těhotenství bezpečné, ale musíte samozřejmě dodržovat doporučené dávky a používat zázvor v kratších časových obdobích. Větší dávky (více než 1 gram denně sušeného zázvoru nebo 4 gramy čerstvého zázvoru, který by měl být rozdělen do několika dávek během dne) mohou způsobit mutaci plodu, nebo dokonce i potrat (v nejhorších případech).
Pokud kupujete zázvor v obchodech, tak je dobré si přečíst příbalový leták nebo se zeptat v lékárně. Rozhodně doporučuji poradit se nejdříve se svým ošetřujícím lékařem (popřípadě gynekologem) o denních dávkách a nenechávat nic náhodě a rozhodně se do užívánízázvoru v těhotenství nepouštět na vlastní pěst.
Ve svém příspěvku NEBEZPEČÍ PŘI UŽÍVÁNÍ ZÁZVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAN.
Dobry den mam dotaz mam cukrovku 2 stupne pícham jnzulin 4* denne beru prašky na neuropatii,NEURONTIN,3003*denne dále na prostatu a močeni leky dale na vysoky krevni tlak PRENEWEL8/2.5 dale GODASAL100 MÚŽU pit čaj ze zazvoru 1dene na lačno rano neuškodi mne to prosim o odpověd na mejl: apacjanko@centrum.cz je mne 69let Děkuji Jan
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vysoká hladina cukru v krvi vzniká v situaci, kdy organismus nedokáže účinně dostávat cukr z krve do buněk. Pokud se tento problém neřeší, může vést ke vzniku diabetu.
Patnáctero na snížení hladiny cukru
Pravidelně cvičte: Mezi vhodná cvičení patří zvedání činek, rychlá chůze, běh, jízda na kole, tanec, pěší turistika, plavání a podobně. Cvičení přispívá i ke zvýšení citlivosti na inzulin, snižuje inzulinovou rezistenci, která je hlavní příčinou vzniku diabetu druhého typu.
Omezte konzumaci sacharidů: Počítání příjmu sacharidů pomůže k lepšímu plánování příjmu potravy, což rovněž pozitivně ovlivňuje regulaci hladiny cukru v krvi.
Zvyšte příjem vlákniny: Doporučený příjem vlákniny je zhruba 30 gramů na den (pro ženy kolem 25 gramů a pro muže kolem 38 gramů). To je zhruba 14 gramů na každých tisíc kalorií.
Pijte vodu a dbejte na dostatečnou hydrataci: Nejlepší je pít obyčejnou vodu a ostatní nápoje s nízkým obsahem kalorií. Slazené nápoje zvyšují hladinu glukózy v krvi, přispívají ke tloustnutí a zvyšují riziko diabetu. Dostatečná hydratace pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a brání vzniku diabetu.
Začněte si odměřovat porce: Čím pečlivěji budete sledovat, kolik toho sníte, tím větší kontrolu získáte nad svou glykemií a předejdete výkyvům.
Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem: Je důležité vybírat si potraviny s nízkým glykemickým indexem a sledovat celkový příjem sacharidů. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří mořské plody, maso, vejce, oves, ječmen, čočka, luštěniny, sladké brambory, kukuřice a většina ovoce a zeleniny s nízkým obsahem škrobů.
Naučte se vypořádat se se stresem: Ve stresu začne organismus vylučovat hormony jako glukagon a kortizol, které způsobují zvýšení hladiny glukózy v krvi. Ke snížení využijte cvičení a relaxační techniky.
Měřte a sledujte hladiny cukru v krvi: Každodenní měření hladiny cukru v krvi a uchovávání naměřených údajů vám pomůže upravit jídelníček či změnit užívaná léčiva tak, aby hladina glukózy ve vaší krvi byla v přijatelných mezích.
Snažte se dostatečně spát: Kvalitní spánek pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi a přispívá k udržení zdravé hmotnosti. Naopak špatný spánek narušuje sekreci důležitých hormonů, které ovlivňují metabolismus.
Jezte potraviny bohaté na chrom a hořčík: Pravidelná konzumace potravin bohatých na chrom a hořčík pomáhá zabránit nedostatku těchto stopových prvků v těle a současně zmírňuje problémy související se špatnou regulací hladiny cukru v krvi.
Vyzkoušejte jablečný ocet: Jablečný ocet můžete do jídelníčku jednoduše zařadit nap
V naší poradně s názvem ZÁZVOR PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli čerstvý zázvor vadí při dně.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zázvor při dně nevadí, naopak zázvor léčí její následky. Dna je typ artritidy, která způsobuje záněty a ty jsou obvykle léčeny protizánětlivými léky, čímž se sníží symptomy. Zázvor totiž obsahuje několik různých protizánětlivých látek, včetně gingerols a shogaol. U některých pacientů může ale zázvor znamenat riziko. Jde o lidi se srdečními onemocněními a s poruchou srážlivosti krve. Zároveň zázvor není vhodný během těhotenství a kojení. Zázvor může také interagovat s některými léky, včetně léků proti chudokrevnosti, s léky na diabetes a blokátory kalciových kanálů na vysoký krevní tlak. Bezpečné množství zázvoru pro dospělého jsou 4 gramy kořene zázvoru denně.
Léky zpomalující srážení krve jsou podobné jako zázvor. Zázvor může zpomalit srážení krve, a tak užívánízázvoru spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, může zvýšit šance na výskyt podlitin a krvácení. Léky zpomalující srážení krve jsou aspirin, heparin, Warfarin a Ibuprofen.
Užívánízázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení. Je důležité, aby byla krev pravidelně kontrolována. Při delším užívání může být nutné upravit dávku Warfarinu, pokud se objeví nějaké změny ve srážlivosti.
Malé interakce
Léky na cukrovku mohou spolu se zázvorem snížit hladinu cukru v krvi. Užívánízázvoru spolu s těmito léky pak může způsobit, že hladina cukru v krvi bude kriticky nízká. Proto je důležité, aby docházelo k měření hladiny krevního cukru takzvaným selfmonitoringem.
Zázvor může snižovat krevní tlak, a to způsobem, který je podobný některým lékům na krevní tlak a srdeční choroby. Užívánízázvoru spolu s těmito léky může způsobit příliš znatelnou hypotenzi, tedy snížení krevního tlaku, na enormně nízké hodnoty nebo může dojít k nepravidelnému srdečnímu tepu.
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
Účinky zázvoru jsou nezpochybnitelné. Chemické sloučeniny v zázvoru mohou pomoci snížit celkový krevní cholesterol, stejně tak lipoproteiny, které jsou složkami cholesterolu. Tyto mohou přispět k onemocnění srdce. Cholesterol a lipoproteiny mohou přispívat k lepkavému plaku podél stěn tepen a cév. To vytváří překážky, které mohou přispět k vysokému krevnímu tlaku omezením vnitřního průměru cév a tepen. Plak může také snížit elasticitu tepen, což přispívá k vysokému krevnímu tlaku.
Užívánízázvoru má i svá rizika. Ačkoli zázvor může být prospěšný pro léčbu hypertenze, může také vyvolat nežádoucí účinky. Lidem, kteří konzumují kořen zázvoru, může způsobit nevolnost nebo žaludeční problémy. Můžete také způsobit pálení žáhy. Poraďte se se svým lékařem před použitím zázvoru při řešení vysokého krevního tlaku. U tohoto závažného stavu byste neměli používat zázvor místo léčby.
Při perorálním užívání a nepřekračování denních povolených dávek (1000 mg v případě zázvorového extraktu nebo prášku a 1 až 2 šálků zázvorového čaje denně) je konzumace zázvoru pravděpodobně bezpečná.
V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.
Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.
Aceton v moči se během těhotenství objevuje buď při dekompenzaci cukrovky, nebo je známkou hladovění, kdy organismus využívá jako náhradní zdroj energie tukové zásoby, z nichž vyrábí takzvané ketolátky. Příčinou bývá nejčastěji vynechávání druhé večeře, a tudíž příliš dlouhý interval mezi večeří a snídaní, který vede k tvorbě ketolátek. Druhá večeře by měla být kolem 10. hodiny večerní nebo i později a měla by obsahovat alespoň kousek pečiva nebo jiný dlouhý sacharid. Často je příčinou i celkově příliš přísná dieta s malým příjmem sacharidů (méně než doporučených 250 g za den).
Další možností je těhotenská cukrovka. Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu cukrů, která je zjištěna poprvé v průběhu těhotenství. Jedná se o nejčastější druh diabetu, se kterým se v těhotenství můžeme setkat a který obvykle po porodu mizí. Těhotenská cukrovka se vyskytuje asi u 2–3 % populace těhotných žen. Je třeba si však uvědomit, že jednoznačnou diagnózu těhotenské cukrovky lze udělat až po kontrolním vyšetření v časovém odstupu od porodu (nejlépe 3–6 měsíců). Je totiž možné, že se v průběhu těhotenství projeví některý jiný typ cukrovky, který je v těhotenství považován za gestační. Pokud porucha po ukončení těhotenství trvá, je nutné, aby byla pacientka adekvátně sledována a léčena.
Protože bývají hodnoty cukru v krvi jen mírně zvýšené, většinou žena nemá vůbec žádné obtíže. Někdy se vzácně může objevit výrazná žízeň, a tedy nutnost většího příjmu tekutin, a zmiňované ketony v moči.
Zvýšená hladina cukru v krvi, což je známka špatné kompenzace cukrovky, může způsobit především pozdní komplikace. Mezi ty patří zrychlení růstu plodu, což je dáno zvýšenou nabídkou živin. Dochází k abnormálnímu ukládání tuku, zvětšuje se vrstva podkožního tuku a objevuje se organomegalie (zvětšení sleziny, jater a srdce). Velké děti nedostatečně léčených diabetiček mají vyšší riziko vývoje diabetu v dospělosti. Komplikací diabetu může být na druhé straně ale také růstová retardace plodu (zpomalení růstu plodu). Důvodem je porucha krevního průtoku placentou, která je způsobena změnami v cévách matky. V neposlední řadě mezi komplikace řadíme náhlou smrt plodu v děloze v posledních týdnech těhotenství, která je u žen s diabetem asi 4x častější než u zdravé populace. Přesný mechanismus ale není znám. Včasnou diagnózou a léčbou se hladiny krevního cukru normalizují a ke komplikacím v těhotenství a u porodu nedochází. Proto se dnes doporučuje vyšetřování všech těhotných žen na přítomnost těhotenské cukrovky.
První příznaky cukrovky se nejčastěji objeví mezi 24.–28. týdnem těhotenství. Existuje stále sporný přístup k vyhledává
V naší poradně s názvem DIAREGUL A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Brotánek.
Dobrý den. Prosím o sdělení, zda mohu současně s Warfarinem / 3mg, 1x denně/ užívat Diaregul nebo Diaben na snížení cukru. Děkuji. Brotánek. Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je dobře, že se na to ptáte, protože diaregul i diaben jsou složeny z několika přírodních léčiv a díky tomu by mohly ovlivnit nejen léčbu warfarinem, ale i vaši dosavadní léčbu diabetu. Užívání bude možné, ale bude potřeba po započetí vyšetřit krev na obsah glukózy a na srážlivost krve. S tím vám pomůže lékař diabetolog, kterému ještě před započetím užívání Diaregulu řekněte o svém záměru a zároveň ho informujte, že užíváte warfarin.
Onemocnění diabetu I. typu se nedědí přímo. Dědí se jen určité vlohy, které při působení dalších faktorů vedou ke vzniku této choroby. Je statisticky dokázáno, že sourozenci diabetiků I. typu jsou s 10% pravděpodobností diabetici. Největší pravděpodobnost získání diabetu je u jednovaječných dvojčat, z nichž jedno už diabetem trpí (shodná genetická informace u obou dvojčat). Děti obou diabetických rodičů mají cca 50% pravděpodobnost propuknutí této choroby během života. U diabetu II. typu jsou dědičné sklony mnohem větší a příbuzných s cukrovkou přibývá úměrně s věkem.
V současné době žije v České republice přes 770 tisíc diabetiků, z toho přibližně 55 400 diabetiků I. typu a 717 300 diabetiků II. typu. Na celém světě je cca 215 milionů diabetiků. Z tohoto množství připadá pouze 7,5–10 % na diabetiky I. typu. Incidence i prevalence diabetu celosvětově roste. Je to zřejmě důsledkem neustálého zlepšování zdravotní péče (většina diabetiků se dožije reprodukčního věku), znečišťování životního prostředí, změny způsobu života a podobně. Diabetický syndrom nebo porušenou glukózovou toleranci lze v rozvinutých zemích prokázat u 5–6 % populace. Rozdíly mezi populacemi v incidenci diabetu jsou zcela mimořádné, například nejnižší výskyt diabetu u dětí je v Číně (pod 1/100 000 osob/rok), nejvyšší pak ve Finsku, lze však najít rozdíly i v rámci jednotlivých zemí a oblastí v závislosti na sociálním statusu a dalších faktorech.
V naší poradně s názvem REISHI SPOLU S WARFARINEM LZE UŽÍVAT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.
Dostala jsem k vánocům jako dárek 3 balení REISHI BIO. 14 roků užívám Warfarin, lze užívat Reishi s Warfarinem. Díky za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ganoderma lucidum alias reishi je houba, jejíž pozitivní účinky byly potvrzeny v čínské medicíně. Reishi v sobě mimo to skrývá i řadu nebezpečí, obzvláště při léčbě Warfarinem a Aspirinem. Užívání Ganodermy může zvýšit riziko krvácení, protože její užívání přímo ovlivňuje srážení krve. Reishi totiž obsahují adenosin, což je látka, která by mohla bránit shlukování krevních destiček. Reishi by se neměly používat, pokud máte onemocnění, které způsobuje problémy s krvácením. V souvislisti s podporou krvácení by se reishi také neměly používat těsně před nebo po operaci a v období porodu. Ve vašem případě bude vhodnější reishi věnovat někomu, kdo není ve stavu zvýšeného rizika krvácení. Nejlépe se reishi hodí k léčbě krevního tlaku, diabetu, častých infekcí a také při a po žloutence. Nepřetržitá léčebná kůra pomocí reishi by neměla přesáhnout dobu tří měsíců v jednom půlroce.
Cukrovka u dětí je komplikované onemocnění, proto se využívá CGM. CGM je kontinuální monitorování glukózy, přičemž tato technologie zlepšuje možnosti léčby i kvalitu života diabetiků 1. typu, je-li správně využívána. V posledních letech dochází k jejímu rychlému rozvoji spolu se zlepšováním přesnosti a zmenšováním zásahu do organismu. Kontinuální monitorování glukózy poskytuje kompletní obraz o skrytých nízkých a vysokých koncentracích glukózy, které nemusí být vždy odhaleny vyšetřením hodnoty glykovaného hemoglobinu (HbA1c) ani měřením glykemie glukometrem. Proto má i senzor z hlediska aktuálního stavu glykemie zpoždění (anglicky „lagtime“) za glukometrem až o 20 minut (dle použitého typu senzoru) a v interpretaci jeho hodnot s tím musíme počítat.
V České republice jsou v současné době používány dva systémy CGM: Enlite firmy Minimed/Medtronic a Dexcom G4 Platinum. Oba systémy jsou srovnatelné v účinnosti i bezpečnosti. Jsou schopné zobrazovat koncentraci glukózy a trendy vzestupu a poklesu, a to po dobu sedmi až deseti dnů.
Pomocí kontinuálního monitoru se hodnotí buď dlouhodobé trendy glykemie, kdy se senzor hodnotí zpětně po několikadenním používání, většinou v rámci kontroly u ošetřujícího diabetologa. Trend glykemie vyjadřuje pravidelně se opakující událost (například hypoglykemie v určitou denní dobu), na kterou se může reagovat buď změnou nastavení dávky inzulinu, nebo režimovými opatřeními.
Kontinuální monitor glukózy se využívá k hodnocení v reálném čase. V tomto případě dítě s diabetem, nebo jeho rodič, či jiný blízký reagují na pohyby glykemie a nastavené alarmy v průběhu dne aktuální změnou dávky inzulinu nebo bezprostřední úpravou stravy.
Pokud kontinuální senzor upozorňuje na nízkou glykemii, doporučuje se vždy ověřit tuto informaci glukometrem. Při ověřené hypoglykemii na glukometru (hodnota glykemie < 4 mmol/l) je nutné podat čistou glukózu (rychlý cukr) v dávce 5 až 20 g – dle tělesné hmotnosti dítěte. Při těžší hypoglykemii se doporučuje cca po 30 minutách provést nové testování glykemie z prstu a v případě přetrvávání hypoglykemie opakovat podání glukózy.
Rozhodně se však nedoporučuje zvláště při lehčí hypoglykemii zcela přerušit přísun bazálního inzulinu z inzulinové pumpy. To by vedlo k následnému opožděnému vzestupu glykemie a ke zhoršení výkyvů (variabilitě) glykemií.
Podle mezinárodní společnosti zabývající se léčbou dětského diabetu (ISPAD Consensus Guidelines 2014) se za ideální považují hodnoty glykemie nalačno 4,0–8,0 mmol/l a po jídle do 10 mmol/l. Hodnota glykovaného hemoglobinu (HbA1c) u ideálně kompenzovaného
V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mazal.
Dobrý den,mám kašel a jsem zahleněný a bylo mě doporučeno pít čaj ze zázvoru,ale užívám warfarin,je to možné? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Warfarin se používá ke zpomalení srážení krve. Zázvor může také zpomalit srážení krve. Užívánízázvoru spolu s Warfarinem může zvýšit pravděpodobnost výskytu podlitin a krvácení. Není-li to důležité, tak zázvor při Warfarinu vůbec nepoužívejte. Na kašel a zahlenění použijte lék ACC Long, který pomůže s odkašláváním hlenů a nemá žádný vliv na Warfarin. ACC Long je volně prodejný bez lékařského předpisu.
Bez porady s odborným aromaterapeutem v žádném případě nepoužívejte zázvorový éterický olej jinak než hodně naředěný. Nikdy neaplikujte éterický olej přímo na pokožku a neužívejte vnitřně. Ze zředěného éterického oleje však nemusíte mít obavy.
U citlivějších osob se nežádoucí účinky zázvoru mohou objevit už při běžném dávkování. Mezi tyto nežádoucí účinky patří pálení žáhy, dráždění žaludku, alergie. Zázvor není vhodný pro osoby s podrážděným žaludkem nebo žaludečními vředy. Užívánízázvoru by se měli vyhnout diabetici, jelikož zázvor teoreticky může potencovat hypoglykemii (u dávek větších).
Konzumace více než 4 g sušené drogy za den může vést ke zvýšené stažlivosti dělohy, což je velmi nebezpečné při těhotenství. Výjimečně může už u těchto dávek docházet k tvorbě žlučových kamenů a k ovlivnění CNS (deprese). U zázvoru byla zaznamenána i interakce s dimenhydrinátem. Dále by zázvor neměl být užíván s Aspirinem, Heparinem, Warfarinem a dalšími léky ovlivňujícími srážlivost krve. Podle řady odborníků není dětem do dvou let zázvor určen vůbec. Tak jako i u jiných léčivých rostlin platí, že je lze užívat jen s mírou, o zázvoru to platí dvojnásob. V sušené formě byste neměli denně přesáhnout dávku 1 g, čerstvého zázvoru si můžete dopřát maximálně 4 gramy.
V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PÍT PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kulová.
Dobrý den,týká se toto omezení pití čaje ze zázvoru i při užívání Balacogy a Eliquis,které mi byly naordinovány pro léčbu plicní hypertenze a srdečních chlopní.
Děkuji za odpověď
Kulová Alena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylo hlášeno, že ve vzácných případech zázvorové produkty způsobují krvácení a jejich užívání s jinými léky, které mohou také mohou způsobit krvácení, jako je Apixaban (Eliquis), se může toto riziko zvýšit. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě, červená nebo černá dehtová stolice, nebo pokud vykašláváte nebo zvracíte čerstvou nebo sraženou krev, která vypadá jako mletá káva a nebo pociťujete silnou bolest hlavy a slabost.
Lék Balcoga, který obsahuje látku Sildenafil, zázvor nijak neovlivňuje. Zároveň se ani nijak neovlivňuje Balcoga s Eliquisem.
Dostatečné množství vitamínu C. Lidé s vysokým obsahem vitamínu C v těle mají nižší riziko vzniku cukrovky. Ovoce a zelenina jsou velmi vhodné, zejména pak pomeranče, jahody, brokolice. Souhrnně lze tedy konstatovat, že ideální jsou potraviny bohaté na vitamín C.
Byliny a koření jsou bohaté na antioxidanty, čímž zabraňují zánětům spojeným s cukrovkou. Mezi účinné byliny a koření patří hřebíček a skořice.
Rýže snižuje nervové a cévní poškození způsobené cukrovkou.
Při diagnóze diabetu není třeba vzdát se zcela sladkých pokrmů, existují i dezerty, které jsou určeny pro diabetiky.
Další potraviny a doporučení určené pro diabetiky:
Káva s mlékem je vhodná, protože snižuje riziko vzniku diabetu o 7 %. V kávě a mléku je obsaženo množství vápníku a vitamínu D. Doporučuje se užívání nízkotučného mléka, kvůli hlídání kalorií.
Cvičení je ideální prevencí proti cukrovce. Cvičení se zátěží je zvláště dobré na spalování viscerálního tuku, tedy břišního tuku, který pokrývá orgány a zvyšuje riziko vzniku metabolických syndromů (diabetes 2. typu).
Ovesné vločky mohou pomoci proti obezitě, diabetu a srdečním infarktům. Velmi vhodné je každodenní snídání ovesných vloček se skořicí. Jen půl lžičky skořice denně způsobuje citlivost buněk na inzulín, což pomáhá s převodem hladiny krevního cukru na energii.
Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C, který snižuje riziko vzniku diabetu.
Celozrnné potraviny vedou ke snížení břišního tuku, snižují rizika srdečních onemocnění, hypertenzí a diabetu druhého typu.
Vegetariánská strava je ideální, protože vesměs obsahuje vysoké dávky vitamínu C, které snižují rizika vzniku cukrovky. Vitamín C zabraňuje nahromadění volných radikálů, které poškozují buňky a zasahují do metabolismu glukózy.
Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti je jeden z běžných příznaků diabetu 1. typu u žen. Tělo není schopno využívat všech kalorií z jídla. Dalším příznakem, který je znatelný u obou typů diabetu, je častá návštěva toalety. Lidské tělo se snaží zbavit přebytečného cukru močí. Tento stav se děje v krátkých obdobích a lékařsky se nazývá polyurie. Při nadměrném močení nedochází jen k vylučování cukru, ale i vody, díky čemuž může jedinec trpět dehydratací. Proto se často objevuje nadměrná žízeň. Jedním z typických příznaků diabetu 2. typu je nadměrná konzumace jídla. Při tomto typu diabetu je v těle velmi vysoká hladina inzulínu. Inzulín stimuluje hlad, čím dochází k časté konzumaci jídla. Mezi další příznaky cukrovky u žen patří výskyt kožních infekcí, stejně tak vaginálních kvasinkových infekcí a infekcí močových cest. Zároveň může dojít k sexuální dysfunkci. Říká se, že ženy trpící diabetem mohou pociťovat bolest nebo nepohodlí, zatímco při pohlavním styku se objevuje snížená vaginální citlivost nebo lubrikace či neschopnost dosáhnout orgasmu. Kromě těchto fyzických příznaků existují i psychologické symptomy jako extrémní letargie, neklid či podrážděnost. V případě gestačního diabetu nemusí být žádný zjevný příznak. U těhotných žen je znatelný pouze vysoký krevní tlak, což může být projevem právě tohoto typu cukrovky.
Diabetická retinopatie je onemocnění způsobující šedý zákal a glaukom. Tato onemocnění způsobují poškození očních nervů. Pacienti si mohou povšimnout mírné ztráty zraku a rozmazaného vidění. Existují čtyři typy retinopatie, od mírné, střední, těžké až po proliferativní.
Diabetická nefropatie. Naše ledviny jsou složeny z nefronů. Tyto jednotky jsou zodpovědné za filtrování krve a případně odstraňování odpadů z těla. Pokud postižená osoba trpí diabetem, jeho nefrony se stávají silnější a způsobují tvorbu jizev na ledvinách. Díky tomu dochází k prosakování, ze kterého jsou do moči vylučovány proteiny. Příznaky zahrnují nevolnost, otoky nohou a bolesti hlavy.