Téma

VADI PRI REFLUXU KYSANE ZELI


Účinky kysaného zelí

Kysané zelí má díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí tak už při množství 200 g pokryje potřebu denní dávky vitamínu C. Dále obsahuje kyselinu listovou (vitamín B9), která zlepšuje využití vitamínu C v organismu.

Kysané zelí je bohaté na vitamín K – 100 gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu, který napomáhá hojení ran a zlepšuje srážlivost krve.

Během kvašení vytváří kysané zelí velké množství kolinu (součást vitamínů B-komplexu), který hraje důležitou roli v metabolismu tuků, dále pak snižuje hladinu tuků v krvi.

Ze širokospektrálního a vědeckého hlediska má kysané zelí – díky svému mimořádně vzácnému složení – univerzální využití pro různé lékařské cíle. Mnohé léčebné metody jsou dávno využívány také v lidovém léčitelství.

Kyselina mléčná přímo podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek tvorby kyseliny solné. Nepasterizované kysané zelí je bohatým zdrojem enzymů s podobnými účinky, jako jsou enzymy pankreatu. Kysané zelí a jeho denní konzumace může být účinnou pomocí v těch případech, kdy je fungování pankreatu nedostatečné. Konzumace kysaného zelí může pomoci nemocným s cukrovkou při snižování výkyvů hladiny cukru v krvi.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Prosím můžu jíst kysané zelí při Warfarinu?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při Warfarinu můžete jíst všechno, i kysané zelí. Jen musíte dávat pozor na množství. Když užíváte Warfarin, tak můžete za den sníst potraviny s celkovým obsahem vitamínu K maximálně 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu K a proto byste ho měla jíst opatrně v menším množství. Jeden hrnek kysaného zelí obsahuje 31 mikrogramů vitamínu K, takže tři hrnky vám vyčerpají veškerý limit pro příjem vitamínu K a ten den již nesmíte jíst nic, co je rostlinného původu. Kysané zelí se hodí na dny, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, a protože vitamínu K musíte sníst každý den stejně, tak pak se hodí právě kysané zelí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Zelenina

Nejjednodušší rozdělení zeleniny podle obsahu vitaminu K je na zeleninu listovou, která obsahuje většinou vysoké množství vitaminu K, a na zeleninu kořenovou, která obsahuje nízké množství vitaminu K. Důležité je uvědomit si skutečnost, že obsah vitaminu K v listové zelenině zásadně kolísá podle faktorů, které nelze ovlivnit a prakticky ani zjistit (to znamená například podle zralosti dané zeleniny, podle toho, zda se jedná o povrchový či vnitřní list, například u zelí, kapusty či hlávkového salátu, podle způsobu skladování po sklizni a podobně). Také způsoby, jimiž se listová zelenina většinou upravuje, fixují množství vitaminu K, případně ho ještě zvětšují, například kvasný proces (užívaný u kysané zeleniny) zvyšuje množství vitaminu K v dané potravině.

Listová zelenina obecně není vhodná a patří do kategorie potravin rizikových. Pokud je to možné, je vhodné nahradit ji ovocem nebo kořenovou zeleninou.

Kysaná listová zelenina obsahuje vysoké množství vitaminu K, typickým produktem je kysané zelí. Problémem je, že kolísání hladiny vitaminu K v tomto produktu a jeho vysoký obsah v něm, vede k riziku kolísání hladiny INR. Proto je větší množství kysaného zelí nebo jiné kysané listové zeleniny nevhodné. Pro pacienty s touto dietou tak nejsou vhodným jídlem například knedlíky s vepřovým masem a kyselým zelím vařeným („vepřo-knedlo-zelo“), ale ani nevařené kysané zelí, respektive salát z něj v běžném množství. Malé množství kysané zeleniny je možné použít do polévky nebo na ozdobení jídla. I toto malé množství je však nutné bezpodmínečně zanést do denní kalkulace potravin s vitaminem K.

Stejný postup je třeba zvolit u dalších druhů listové zeleniny, které jsou významným zdrojem vitaminu K, a to především u kapusty, špenátu, čínského zelí, hlávkového salátu i zelí hlávkového (čerstvého), podobně i u salátů z polníčku, rukoly, smetánky a dalších. I zde platí podobný přístup – v běžném množství jako příloha nebo jako salát není jejich příjem vhodný, lze povolit jen malé množství (v dávce okolo 10–20 gramů) jako například součást polévky (růžičková kapusta) nebo přídavek do masových karbanátků (kapusta), případně jako ozdobu (čínské zelí, hlávkový salát). Náhradní zeleninou může být kedlubnové zelí nebo dušená mrkev jako alternativní příloha k masu. Špenát listový ani špenátový protlak nejsou vhodným pokrmem ze stejného důvodu. Stejnými pravidly se řídíme i v případě brokolice a květáku, které není vhodné použí

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem VARFARIN KONTRA KVAŠENÉ OKURKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Buchtová.

Dobrý den.
Mohu jíst menší množství kvašených okurek a ještě jak je to s hlávkovým zelím.Děkuji za odpověď.
Anna

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlávkové zelí je zelené a obsahuje mnoho vitamínu K. Jedna hlávka zelí veliká 17 cm obsahuje téměř 1000 mikrogramů vitamínu K. Když z této hlávky odtrhnete jeden list, tak bude obsahovat 25 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li čtyři listy zelí, tak máte vyčerpán limit pro daný den. Je li zelí naložené, tak pak jeden šálek kysaného zelí bude obsahovat 19 mikrogramů vitamínu K. Je li zelí červené, tak jedna hlávka velká 14 cm obsahuje 430 mikrogramů vitamínu K. Jeden list červeného zelí bude obsahovat 9 mikrogramů vitamínu K. Červeného zelí si můžete dopřát o něco více, než toho zeleného, které byste raději neměla používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Varfarin kontra kvašené okurky

Obsah purinů v kysaném zelí

Kysané zelí je hlávkové zelí, které projde procesem fermentace. Ta změní strukturu a chuť produktu. Hlavně ale způsobí, že kysané zelí obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Půl hrnku kysaného zelí obsahuje jen 7 gramů sacharidů, 2 gramy cukru, ale už 10 procent denní dávky vitaminu C, 11 procent doporučené denní dávky vitaminu K a po 5 procentech doporučené denní dávky vitaminu B6 a kyseliny listové. Půl hrnku zelí obsahuje asi 20 procent denní dávky sodíku. Najdeme zde i železo a mangan, draslík, proteiny a hlavně probiotika, která jsou podstatná pro správné fungování zažívání, imunity, ale také nervové soustavy.

Kysané i čerstvé zelí působí na cukrovku prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahují totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitaminy K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamin B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru, jde tedy o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Navíc kysané zelí obsahuje ve 100 g výrobku 8 purinů, což z něj činí potravinu, kterou lze konzumovat bez omezení.

Zdroj: článek Dieta při dně a cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Příběh

Ve svém příspěvku WARFARIN A KYSANÉ ZELÍ JAKO PŘÍLOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.

Kysané zelí jako příloha k jidlu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slava.

Kysané zelí a warfarin

Zdroj: příběh Warfarin a kysané zelí jako příloha

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi pomocí kysaného zelí

Rychlé snížení cukru v krvi. Kysané zelí je nízkokalorická potravina s protizánětlivými účinky a mnoha léčivými výhodami. Kromě toho, že zelí nabízí probiotika, antioxidanty a vlákninu, má i další důležité složky potřebné pro zdraví. Kysané zelí obsahuje vitamíny K, C, A, kyselinu listovou, vápník, draslík, fosfor a mangan. Stačí dokonce konzumovat jen malé množství kysaného zelí (pár lžiček) a účinky v podobě snížené hladiny krevního cukru na sebe nenechají dlouho čekat. Abyste ale snížili cukr v krvi, musíte tomu uzpůsobit i svůj každodenní rytmus, dodržovat správný jídelníček a pravidelný pohyb. Bez toho vám nic nepomůže. Rychle a samo opravdu nic nejde.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Kysané zelí

Domácí nakládané kysané zelí lze konzumovat při onemocnění dnou. Bílé zelí ve 100 g obsahuje 13 a zelí červené 17 purinů. Kysané zelí obsahuje ve 100 g 8 purinů.

Zdroj: článek Dna a přírodní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Warfarin a kysele zeli. Může se občas třeba 1krat za měsíc jedna lžíce krásného zelí uvareneho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí je skutečný poklad plný vitamínu C a prebiotické vlákniny a mělo by být konzumováno často, ikdyž užíváte Warfarin. Musíte ale vědět, že hrnek kysaného zelí obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K a jde tedy o 1/3 denní dávky tohoto vitamínu. Za jeden den můžete sníst maximálně tři hrnky kysaného zelí, v takovém případě ale už nesmíte sníst nic, co je rostlinného původu v tom samém dni.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi

Pomocí kysaného zelí lze snížit hladinu krevního cukru. Pokud však zároveň užíváte léky na ředění krve, konzultujte konzumaci této potraviny s lékařem. Kysané zelí totiž obsahuje velké množství vitamínu K, který zvyšuje srážlivost krve a hrozí rizikem trombózy.

Očistná kúra: Každodenní konzumace syrového kysaného zelí v množství 100–150 g se doporučuje hlavně lidem, které dlouhodobě trápí přetrvávající chronická zácpa. Během detoxikačního programu se v rámci očisty střev doporučuje alespoň jednou denně konzumovat kyselé zelí a rovněž vypít 2 dl zelné šťávy.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtěch.

Všude se uvádí, že ananas je nežádoucí při refluxu a vy z něj máte oběd ve čt. Co si má člověk o tom potom myslet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, že ananas je hodně kyselý a může tedy vyvolávat dojem, že zhorší reflux. Ale opak je pravdou, protože čerstvý ananas může zlepšit příznaky refluxu. Je to kvůli koncentrovanému množství přítomného bromelainu. Bromelain je protizánětlivý a má alkalizující účinek (snižuje kyselost). Ananasová šťáva může příznaky refluxu zhoršit, protože koncentrace bromelainu je omezená.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Reflux jícnu - dieta

Funguje kysané zelí jako lék na cukrovku

Ano, kysané zelí funguje na cukrovku, ale musíte tomuto cíli uzpůsobit jak jídelníček, tak přidat pohyb, tudíž upravit příjem a výdej. Lidský organismus je jedinečný a každý člověk potřebuje specifické množství různorodých látek pro správné fungování metabolismu. Hlavní cíl je celkem jednoduchý: denní energetický příjem nesmí převažovat nad energetickým výdejem. Přitom je však třeba dodat tělu dostatečné množství sacharidů, bílkovin a správných tuků a to vše při zachování bohatého množství vitamínů a minerálů, které jsou lidskému tělu prospěšné.

Změny v jídelníčku ovšem nikdy nepřinesou dlouhodobý efekt, pokud budete mít chuť na nevhodné potraviny. A jste-li nuceni jíst jídlo, které se vám příčí, je to začátek konce. Takové jednání totiž často vede k psychické nepohodě, která je motorem dalšího selhávání.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

muzu zeli kysane varene jednu lzici za mesic?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí můžete jíst i když užíváte Warfarin. Ptáte se na jednu lžíci vařeného zelí za měsíc, což ničemu nevadí, protože můžete sníst každý den až tři hrnky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Zdroj: článek Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Nedávno jsem si dala 2x v týdnu do salátu moji oblíbenou rukolu (jen hrst) a už jsem měla hodnotu INR 1,6.Kysané zelí,které je moc zdravé se také bojím jíst.Dnes jdu na krev tak uvidím co bude,každý den zelené saláty nejím,nemám je doma nebo nemám chuť a to mě také vadí,že se má jíst stejné množství vitaminu K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě ve dnech, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, se hodí potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta a ledový salát. Stačí pak sníst tři velké listy nebo miska kysaného zelí a máte limit pro příjem vitamínu K dosažen také.
Máte pravdu, že je to trochu náročné, ale dá se na to zvyknout. Zároveň existuje možnost pro pacienty na Warfarinu, u kterých se nedaří udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0, kdy 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, přejít na Eliquis s doplatkem 200 Kč/měsíc. Tady je kompletní ustanovení podmínek pro tuto hrazenou léčbu: http://www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Cena léku eliquis hrazená pacientem

Warfarin a zelenina

Pacient by neměl jíst ve zvýšené míře potraviny bohaté na vitamin K, a to listovou zeleninu (kapusta, špenát, hlávkové zelí, hlávkový salát, zelené saláty), některou další zeleninu (brokolice, květák, chřest, řapíkatý celer, fenykl), hovězí, kuřecí a tresčí játra, luštěniny a jiné; vhodné je vyhnout se potravinám s velmi kolísavým obsahem vitaminu K (kysané zelí a jiná kysaná zelená zelenina).

Zelenina s vysokým nebo nestabilním množstvím vitaminu K, kterou je třeba ze stravy vyloučit nebo přijímat ve stabilním množství: hlávkový salát, kapusta, růžičková kapusta, bílé zelí čerstvé i kysané, špenát, brokolice, avokádo, zelená jarní cibulka, řeřicha, celer řapíkatý, velké množství zelené natě (pažitka, bazalka, petrželka...), olivový a sójový olej, zelený čaj.

Zelenina se středním množstvím vitaminu K, u které je potřeba zajistit stabilní příjem: luštěniny, ledový salát, červené zelí, kukuřice, paprika, zelený hrášek, zelené fazole, chřest.

Zelenina s nízkým obsahem vitaminu K, jejíž příjem není třeba omezovat: brambory, cibule, rajčata, cuketa, mrkev.

Doporučuje se vyloučit potraviny s vysokým nebo nestabilním obsahem vitaminu K, případně jejich přísně pravidelný příjem. Potraviny se středním obsahem vitaminu K je nutné konzumovat ve stabilním množství každý den. Potraviny s nízký obsahem vitaminu K je možné konzumovat v množství doporučeném podle racionální, zdravé výživy. Vyvarujte se náhlých změn stravování a konzumaci nepřiměřeně velkého množství potravin.

Doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 500 g (což představuje přibližně 1 středně velké jablko + 1 středně velkou hrušku + 10 ks ředkviček + 1 středně velkou kedlubnu + 2 středně velká rajčata). Optimální je jíst stálé malé denní dávky zeleniny a vyhýbat se nárazové nadměrné konzumaci zeleniny.

V případě, že chcete udělat radikální změnu svého jídelníčku, máte několik dní trvající průjem nebo zvracení a potíže s příjmem stravy, kontaktujte svého lékaře.

Zdroj: článek Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Littner.

Nevím nevím jestli je pravda co tady píšete k tématu warfarín a kysané zelí užívám warfarín delší dobu a byl jsem DOSLOVA upozorněn primářem kardiologie nemocnice Třinec abych se vyvaroval hlavně kysanému zelí že má obrovský vliv na hladinu INR. Tak a kde je teď pravda?????

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Medikace

Základem medikamentózní léčby v dětském i dospělém věku jsou léky ze skupiny inhibitorů protonové pumpy, například Helicid, Apo-ome, Lanzul a podobně. Doporučuje se léky podávat po dobu nejméně 3 měsíců a pak zhodnotit jejich účinnost. Refluxní choroba je v současné době považována za chronické onemocnění, které ve více než 50 % případů vyžaduje dlouhodobou léčbu. Při antirefluxní terapii je u řady astmatiků popisován výrazný ústup příznaků.

Přírodní léčba refluxní choroby jícnu

Na reflux jícnu jsou kromě výše uvedené léčby vhodné například i bylinky.

Surový, nefiltrovaný jablečný ocet: Reflux jícnu je podmíněn výskytem malého množství kyseliny v žaludku. Obsah žaludeční kyseliny můžete snadno upravit tak, že vypijete jednu polévkovou lžíci surového, nefiltrovaného jablečného octa rozmixovaného ve velké sklenici čisté vody.

Betain: Další možností je užití doplňku Betain HCL, který lze koupit v obchodech se zdravou výživou a někdy i v lékárnách bez lékařského předpisu. Potřebujete užít takové množství, které vám vyvolá slabý pálivý pocit v žaludku, a pak dávku snížit o jednu kapsli. Zlepší to vaše trávení a také napomůže k zabití bakterie Helicobacter pylori.

Soda (jedlá soda bikarbona): Půl až jedna celá čajová lžička jedlé sody rozmíchaná v 2,5 dl vody sníží pálivý pocit při kyselinovém refluxu, protože neutralizuje kyselinu v žaludku. Nedoporučuje se jako pravidelné řešení, ale v urgentních případech při silné bolesti dokáže spolehlivě pomoci.

Džus z aloe vera: Šťáva z aloe má přírodní protizánětlivé účinky a dokáže pomoci i při refluxu. Vypijte před jídlem přibližně polovinu sklenice šťávy z aloe vera. Chcete-li předejít jejím laxativním účinkům, sežeňte si značku, ze které byla laxativní složka odstraněna.

Kořen zázvoru: U zázvoru byla zjištěna jeho schopnost chránit žaludek a trávicí trakt tím, že blokuje žaludeční kyselinu a potlačuje bakterie Helicobacter pylori.

Lékořice: 2 lžičky drcené lékořice spařte šálkem horké vody a nechte louhovat 10 minut. Pijte šálek podle potřeby.

Další bylinky, které pomáhají na pálení žáhy a můžeme je pít ve formě čaje: jitrocel, máta, zeměžluč, řebříček.

Homeopatika

Robinia 5 C: přípravek se doporučuje v případě kyselého říhání, bolesti žaludku a pálení žáhy; často bývá přítomno kyselé a hojné zvracení, které dráždí zuby. Homeopatikum je účinné v případě vředovitých bol

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZELNACKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rehor.

Prosim o sdeleni, za je možno jist prevarene zeli. Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kysané zelí obsahuje hodně vitamínu K. Tři šálky kysaného zelí naplní denní limit pro příjem vitamínu K. Pokud budete konzumovat zelňačku, tak v ten den musíte omezit příjem jiných potravin s vyšším obsahem vitamínu K, aby zůstal váš denní příjem tohoto vitamínu na hodnotě 90 mikrogramů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a zelnacka

Reflux u dětí

Když si děti opakovaně stěžují na příznaky překyselení žaludku (běžně označované jako „pálení žáhy“), může se jednat o potíže trávicího ústrojí. Tyto zažívací potíže mohou být způsobeny zpětným tokem obsahu žaludku zpět do jícnu. Tomuto jevu se říká gastroezofageální reflux. Pokud se domníváte, že vy nebo vaše dítě trpíte takovými dlouhodobými zdravotními problémy nebo potížemi, měli byste vyhledat lékaře. Lékař vám může navrhnout způsob léčby a poskytnout léky k odstranění daného zdravotního problému.

Jícen (ezofagus) je trubice ze svaloviny, která spojuje ústa se žaludkem. Rozžvýkaná potrava, tekutiny a sliny stékají jícnem z úst do žaludku. Ke gastroezofageálnímu refluxu dochází, když obsah žaludku (včetně kyselin a dalších trávicích šťáv) stoupá zpět do jícnu. Tento reflux (neboli zpětný tok) tekutin může být způsoben zeslabením nebo nedostatečnou funkcí dolního svěrače jícnu; tento svěrač je sval, který působí jako ventil, který se otvírá, aby se potrava mohla dostat do žaludku. Při správné funkci nedovolí, aby nějaká tekutina pronikla zpět do jícnu.

Symptomy refluxu u dětí

Pokud brzy po jídle dochází:

  • k bolesti nebo pocitům pálení za hrudní kostí, přičemž se tyto pocity šíří směrem ke krku (překyselení žaludku neboli „pálení žáhy“);
  • ke kyselé nebo hořké pachuti v ústech (obsah žaludku stoupá jícnem do ústní dutiny);
  • ke zvracení;
  • k záchvatům kašle;
  • k opakovanému říhání;
  • k pocitům bolesti při polykání.

Domácí léčba refluxu u dětí

  • Antacida – mechanismus jejich účinku spočívá v neutralizaci žaludeční kyseliny chlorovodíkové. Antacida působí okamžitě, ale jejich účinek je krátkodobý, jsou proto vhodná k aplikaci bezprostředně při obtížích, jako je pyróza nebo epigastrická bolest, nebo lze-li tyto obtíže očekávat. Podávají se ve 3–4 dávkách denně mezi jídly a na noc. Pro děti je nejvhodnější formou suspenze v celkové dávce 1 ml/kg/24 h.
  • Prokinetika – za nejúčinnější prokinetikum je i v pediatrii považován cisaprid. Cisaprid je kontraindikován u dětí s nízkou porodní hmotností pod 36. týden gestačního věku až do 3 měsíců po narození a u stavů, kde lze očekávat prodloužení intervalu QT. Vzhledem k popisovaným vedlejším účinkům cisapridu bychom se měli v indikacích a dávkování tohoto léku u dětí vždy přísně řídit oficiálními a aktuálními doporučeními výrobce. U starších dětí lze jako prokinetikum použít metoklopramid.
  • Léky tlumící žaludeční sekreci HCl – dominantními lékovými skupinami jsou v této indikaci i u dětí H2-blokátory a inhibitory protonové pumpy. Výrobci těchto léků obvykle nedoporučují jejich podávání dětem, užití se ale v léčbě GER u dětí nevyhneme.

Konzervativní léčba GER je dlouhodobá a obvykle vyžaduje využití všech výše uvedených kroků, většinou ve vzájemné kombinaci.

Zdroj: článek Reflux u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bedřiška Švrčulová.

dnes mě naměřili zase hustější krev,ctěla jsem se zeptat jestli,když si dám zelí a beru varfarin,tak mi seřídne nebo zhoustne,děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vašimi slovy to lze říci, že čím více zelí sníte, tím hustší krev budete mít. Zelí, kapusta, okurky, to vše obsahuje mnoho vitamínu K, který ve vašem těle zkracuje čas, za který se krev srazí. Warfarin vychytává vitamín K, aby se čas srážení krve prodloužil. Když sníte více potravin s vitamínem K, tak obvyklá dávka Warfarinu nestačí a krev se chová, jako by se žádný Warfarin neužíval. Proto při užívání Warfarinu musíte kontrolovat příjem vitamínu K a udržet ho na stejné úrovni každý den. Zelí si nechte pro dny, kdy víte, že jste nesnědla mnoho zeleniny, abyste rychle doplnila hladinu vitamínu K. Dávkování Warfarinu je stanoveno tak, abyste mohla přijmout 90 mikrogramů vitamínu K každý den. Když sníte málo potravin s vitamínem K, tak Warfarin vychytá všechen vitamín K a způsobí to zvýšené riziko krvácení a vzniku modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - co můžu jíst

Špatná funkce jícnu

Špatná funkce jícnu znamená proniknutí obsahu žaludku, a to části natrávené potravy a žaludečních šťáv do jícnu. Žaludeční šťáva obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která nepříznivě působí na sliznici jícnu. Její buňky jsou tak odlupovány a vzniká zde zánět, který sliznici dále poškozuje. Buňky sliznice se sice obnovují, ale pokud je růst nových buněk pomalejší než ztráta dosavadních buněk a jejich funkce k ochraně jícnu je nedostatečná, dochází k refluxní ezofagitidě – tedy zánětu jícnu na podkladě dráždění kyselou žaludeční šťávou. Toto onemocnění, pokud je dobře léčeno, nemusí spět až k zánětlivým změnám. Zároveň ne každý reflux musí být hned považován za nemoc. Krátkodobě se vyskytuje docela často i u zdravých jedinců. Může být způsoben určitou stravou, například kořeněnými jídly, sladkými pokrmy či alkoholem. Pokud příznaky přicházejí zřídka, nejsou důvodem návštěvy u lékaře, stačí jen upravit jídelníček.

Jícen má ve své stěně jícnové svěrače, přičemž dolní svěrač má nejvýznamnější roli ze všech protirefluxních činitelů. Jeho správnou funkci pozitivně ovlivňuje potrava bohatá na bílkoviny, alkalizace žaludečního obsahu (tu zajišťují jednak sliny a jednak o něco níž slinivka břišní) a tzv. prokinetika, což jsou léky užívané při léčbě refluxu. Naopak svěrač uvolňují a tím nahrávají zpětnému chodu žaludečního obsahu tučná a kořeněná jídla, peprmint, čokoláda, kofein, nikotin a alkohol. U gravidních žen dochází k refluxu častěji vlivem hormonálních změn (působení progesteronu). V tomto případě není reflux nebezpečný, po porodu se stav většinou sám upraví.

Je známá i celá řada léků, které způsobují reflux, např. theophyllin (Afonilum, Euphyllin, Spophyllin, Theoplus) používaný k léčbě astmatu, dále nitráty k léčbě akutního srdečního selhávání, některá antiarytmika (Verapamil, Isoptin, Lekoptin, Blocalcin, Diacordin) a nesteroidní antirevmatika, což je například Ibuprofen (Brufen) a Acylpyrin. Při nadměrném užívání uvedených léků se mohou tedy vyskytnout potíže spojené s reflexem a je dobré poradit se o další a vhodnější léčbě s vaším lékařem.

Hlavním příznakem je pálení žáhy, které se odborně nazývá pyróza. Jde o bolestivý pocit pálení za hrudní kostí (může být podobný jako u anginy pectoris), který sahá od žaludku až do krku a může být spojený s hořkokyselým pocitem v ústech. Někdy se totiž kyselý obsah vrací až do úst. To&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Funkce jícnu

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ ZELÍ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Rychtářová.

V bílém zelí je hodně vitamínu K , ráda bych věděla jak je to u červeného zelí?Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V červeném zelí je vitamínu K také poměrně hodně. Během léčby Warfarinem byste měla denně přijmout stejné množství vitaminu K a to 90 mikrogramů každý den. Čtvrka hlavy červeného zelí obsahuje právě 90 mikrogramů vitamínu K. Takže pokud přijímáte během dne i jiné potraviny s obsahem vitamínu K, tak jste již nad limit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červené zelí a warfarin

Co znamená blokátor protonové pumpy

Omeprazol je inhibitor protonové pumpy používaný při poruchách trávení: žaludečních vředech, gastroezofageálním refluxu, gastrointestinálním refluxu, dyspepsii, laryngofaryngeálním refluxu a Zollinger-Ellisonově syndromu.

Blokádou protonové pumpy lze dosáhnout téměř úplného potlačení sekrece kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Jedná se většinou o biologicky neaktivní substance (prekurzor), které se v organismu přeměňují na aktivní formu. Tyto látky jsou nestabilní v kyselém prostředí, proto je u nich důležitá acidorezistentní úprava lékové formy. Inhibitory protonové pumpy se metabolizují především prostřednictvím CYP2C19 (eventuálně CYP3A), tudíž je možná například interakce s warfarinem, diazepamem, fenytoinem a dalšími léčivy. Inhibitory protonové pumpy také zhoršují resorpci vitamínu B12 a ketokonazolu, dále zvyšují resorpci digoxinu. U všech účinných látek této skupiny jsou nežádoucí účinky podobné. Jedná se hlavně o poruchy trávení, únavu, závratě. Důležité je neopomenout možnost těžké poruchy sluchu a vidění u parenterálního podání těchto léčiv, proto by se měly touto cestou podat spíše ve formě krátkodobé infuze.

Zdroj: článek Rizika při užívání Omeprazolu

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Zdroj: článek Refluxní choroba jícnu a kašel

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


vadí mléko při refluxu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vadi při vyšetření kolonoskopie menstruace
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>