Téma

VINNA REVA NA PODZIM


VINNA REVA NA PODZIM je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Vinná klobása patří neodmyslitelně k tradičním pokrmům českých Vánoc. Vinné klobásy se vyrábějí z masa a obsahují tedy značné množství purinů. Nemoc dna vzniká při přebytcích kyseliny močové v krvi, která se pak usazuje v kloubech, kde její ostré krystaly narušují kloubní pouzdra, což vede k neuvěřitelné bolesti. Kyselina močová je produktem trávení purinů. Každá potravina, která obsahuje bílkoviny, má i puriny, ze kterých se vytvoří kyselina močová. Vinné klobásy se obvykle vyrábějí v průmyslových podnicích a větších řeznictvích nebo v lahůdkářstvích. Každý řezník či lahůdkář má svůj vlastní recept a jen ti poctiví dávají do klobás správné množství vepřového masa. Ti drzejší klobásy nastavují houskou a vlákninou, která mění výživové hodnoty a tedy i obsah purinů. Je tedy vhodné konzumovat vinné klobásy, když trpíte dnou? Podíváme se na to v našem článku o vinných klobásách a purinech.


Vinná klobása

Místem původu je Morava v České republice. Ano, vinné klobásy je možné označit za originální moravské jídlo. Poděkovat za to můžeme Františkovi Pekárkovi, který v devatenáctém století vymyslel původní recept na výrobu vinných klobás. Podle jeho receptu jsou hlavními ingrediencemi vepřové, telecí a hovězí maso, mléko, bílé víno, rohlíky a jemné koření. K vinným klobásám se bezvadně hodí svařené víno, horké toddy s rozšlehaným vejcem a vaječný koňak.

Vinná klobása se konzumuje především během Štědrého dne. Nejčastěji stočené ve spirále připomínající Slunce, které se v této době dostává do zimního slunovratu.

V posledních dvou prosincových týdnech uvádějí do prodeje všichni řezníci na Moravě a v Čechách vinnou klobásu, aby se objevila na vánočním jídelním lístku.

Příprava vinných klobás nepředstavuje žádné složitosti: podle jejich tvůrce, řezníka Františka Pekárka, spočívá celé jeho tajemství v použití kvalitního masa a přidaných ingrediencí.

Historie vinné klobásy

Vinná klobása spolu s obalovaným kaprem a obalovaným kuřecím řízkem tvoří trojici nejoblíbenějších vánočních jídel v Česku.

První zmínky o vinných klobásách se nacházejí v kuchařských knihách z 19. století a pravděpodobně souvisí s bílými klobásami z Bavorska.

Přestože se jí hlavně o Vánocích, je to pokrm, který se může objevit na jídelníčku všech svátečních jídel, zejména v zimě. Jejich konzumace je však velmi kontroverzní, protože tuto klobásu jedni vychvalují a jiní nenávidí.

Aby klobása při přípravě lépe držela, stočí se do spirály a propíchne dvěma špejlemi křížem. Usmažená klobása nabývá vzhledu červeného kruhu nejasně připomínajícího slunce. O vánočních svátcích se tak účastní oslav zimního slunovratu.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A PERALGIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Šmídlová.

Dobrý den, můžu užívat peralgin, který mi pomáhá na astma a alergie, když mám předepsaný warfarin? Děkuji Šmídová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Peralgin obsahuje komponenty, které mohou ovlivňovat účinky Warfarinu. Podívejte se, co všechno obsahuje jedna tableta:

Složení v 1 kapsli:
90 mg Perila křovitá (Perilla frutescens, olej ze semen)
90 mg Perila křovitá (Perilla frutescens, extrakt z listů)
53.35 mg Hořčík (oxid hořečnatý)
25 mg Brutnák lékařský (Borago officinalis, olej ze semen)
25 mg Réva vinná (Vitis vinifera, extrakt ze semen)
25 mg Housenice čínská (Cordyceps sinensis, extrakt)
15 mg Kozlík lékařský (Valeriana officinalis L., extrakt)

Dávkování:
Užívá se 1 kapsle 1-3x denně. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Pro optimální účinnost se doporučuje užívat po dobu 2-3 měsíců.

Problém ve společném užívání asi nebude, když lékař dokáže vyladit dávku Warfarinu v souvislosti s účinky Peralginu na srážlivost krve, tak každodenní použití stejné dávky by mohlo fungovat. Pokud se projeví nějaký vliv Peralginu na srážlivost krve, tak pak budou problém ty týdenní pauzy. Při každé změně léčba/pauza bude potřeba překontrolovat srážlivost krve. A to stojí zdravotnický systém peníze a lékaře čas. Budete muset být hodně milá na svého lékaře, aby s Vámi do toho šel.
Samovolné započetí užívání Peralginu je při léčbě Warfarinem riskantní a může změnit jinak bezpečnou léčbu ve smrtící koktejl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a peralgin

Hroznové víno – pěstování

Výběr vhodného místa

Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné révy je asi tím nejdůležitějším. Ideální pro pěstování vinné révy je jižní svah. Rovina je již méně příznivá. Réva má ráda úrodnou půdu a dobře se jí daří v teplých, ale i podhorských oblastech. Ideální teplota vzduchu je okolo 15 stupňů Celsia. Vinná réva je také náročná na světlo. Jeho dostatek zaručuje kvalitní dozrávání hroznů, v kterých se tvoří cukry a aromatické látky. Důležité je vyvarovat se větrným místům a oblastem, kde bývají časté přízemní mrazíky.

Odrůdy

Odrůdy vinné révy se liší v barvě, tloušťce slupky, poměru kyselin k cukrům a mnoha jiných faktorech. Většina aromatických látek je uchována ve slupce.

Nejjednodušší odrůdy pro pěstitele začátečníky jsou za bílé odrůdy: Krystal, Prim (Palatina), Chrupka bílá, Vostorg i Solaris. Z modrých: Chrupka červená, Isabella (Chorvát), Nero, Agát Donskoj, Alden. Z červených: Festivalnyj a Cabernet Cortis.

Výsadba

Nejdříve si vykopeme jámu o hloubce cca 50 cm a zkypříme dno. Poté zastřihneme kořeny sazenice a vložíme ji do jámy. Až vyraší výhonky, tak vybereme jeden a ostatní vytrháme. Z něj pak vyroste kmínek. Vedle něj si zapíchneme 1,5 m dlouhou tyč, ke které budeme kmínek vázat, aby rostl jen vzhůru. Vážeme jej cca po 20 cm.

Zdroj: článek Hroznové víno

Příběh

Ve svém příspěvku VELKE PIGMENTOVE SKVRNY NA OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Talovicova.

DOBRY DEN JE MI 38 LET,VZDY,KDYZ ZACALO SLUNCE OBJEVOVALI SE MI PIHY NA OBLICEJI A NA PODZIM ZASE VYMIZELY.MINULY ROK SE MI UDELALA VELKA PIGMENTOVA SKVRNAPO CELEM CELE A NA PODZIM ZASE VYMIZELA,JSEM Z TOHO ZOUFALA,JE TO NEPEKNE,TAKOVA SKVRNA NA CELE...MOHL BY MI NEKDO PORADIT CO S TIM,DEKUJI.Andrea

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Pigmentové skvrny se nejčastěji objevují přes léto - mají souvislost se sluníčkem - a proto je důležitá prevence.
- používat opalovací krémy s vysokým UV faktorem (30+), popř. i makeup
- dostatečný pitný režim
- strava bohatá na betakaroten, vitamin E a zinek (popř. zvolit i nějaký přírodní doplněk stravy)
- vyhýbat se ostrému sluníčku (zejm. přes pravé poledne) a solárku
- přes léto si nedělat peeling
- používat kvalitní hydratační krémy
Jinak pigmentové skvrny se dají odstranit pulzním světlem, chemicky nebo přírodně (z bylinek pomáhá např. netřesk).

Zdroj: příběh Velke pigmentove skvrny na obliceji

Příprava

Vinná klobása je polotovar, protože se před uvedení do prodeje nevaří. Tím se snižuje její trvanlivost – musí se spotřebovat do 48 hodin.

Vinné klobásy lze připravit různými způsoby. Lze je péct, opékat v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi. Příprava je dokončena když se jejich původní bílá barva v důsledku přítomnosti mléka změní na červenohnědou a jsou křupavé.

Chcete-li je upéct v troubě bez rizika prasknutí, jednoduše nalijte do pekáče trochu vody. Vodu lze nahradit pivem nebo vínem (bílým nebo červeným). Nejčastěji se ale smaží z obou stran na pánvi na rozpáleném tuku nebo oleji. Nejprve je obalíme v mouce, do které jsme přidali trochu sladké papriky.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: příběh Zvápenatělé věnčité tepny

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku MORBUS CROHN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

J

á se přidávám. Crohna mi diagnostikovali na podzim po pár týdnech ve špitále. Teď je to vcelku stabilizovaný ale varovali mě že se nemám stresovat. Tak nevim co mám dělat. Mam zameškaný zkoušky ze zimy a teď už se mi pomalu rozbíhá letní semestr.



Kde bych se o Crohnu dověděla víc? Zatim jsou informace takový neucelený. Je někdo kdo si to vyléčil úplně do uzdravení? A jaký léky považujete za opravdu účinný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johana.

:´o( :fire: :fire: mám crohna a je to hrozné :armati42:

Zdroj: příběh Re: Morbus Crohn

Přílohy

Vinná klobása se nejčastěji kombinuje s bramborovým salátem. Mohou ale být doplněny hořčicí a chlebem, cibulí, hráškem, mrkví, zelím, nakrájenými žampiony, strouhanými jablky, grilovanou zeleninou nebo salátem s jablečným octem. Také se jedí s bramborami (smaženými, šťouchanými nebo v salátu).

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem WWW LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martaaura.

Dobry den manžel dostal v zaři lupenku,a průběh byl docela normalni,nyni se stav z tydne na tyden tak zhoršil,že musi byt hospital.do nemocnice,Chci se zeptat zda ma na tuto nemoc vliv leku?Manžel ma 10 let parkinsonovou nemoc , ma 52 let.
Děkuji moc p.Vesela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marto, lupénka je vlastně takový kožní projev nadměrné tvorby kožních buněk, které se vlivem dorůstání neustále nových odlupují a tvoří tak ložiska čerstvé růžové kůže. Její průběh bývá v cyklech, kdy na jaře a na podzim má nejtěžší průběh. Možná, že je to i hlavní důvod aktuálního zhoršení stavu Vašeho manžela. Pokud je hospitalizován s těžkým průběhem lupénky, tak v první řadě konzultujte jeho stav s tamním ošetřujícím lékařem a důvěřujte mu. Až se manželův stav zlepší, tak si naplánujte prodloužený víkend na sever Itálie, kde vzužijte blahodárné účinky mořské vody a sluníčka. Do těchto míst se pohdlně dostanete autem a za osm hodin jízdy jste u moře. Určitě to prospěje jemu i Vám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Www lupenka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


vinná réva na pergole foto
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vinná réva plísně
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>