Téma

VINNÁ RÉVA STŘIH


VINNÁ RÉVA STŘIH, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Vinná klobása patří neodmyslitelně k tradičním pokrmům českých Vánoc. Vinné klobásy se vyrábějí z masa a obsahují tedy značné množství purinů. Nemoc dna vzniká při přebytcích kyseliny močové v krvi, která se pak usazuje v kloubech, kde její ostré krystaly narušují kloubní pouzdra, což vede k neuvěřitelné bolesti. Kyselina močová je produktem trávení purinů. Každá potravina, která obsahuje bílkoviny, má i puriny, ze kterých se vytvoří kyselina močová. Vinné klobásy se obvykle vyrábějí v průmyslových podnicích a větších řeznictvích nebo v lahůdkářstvích. Každý řezník či lahůdkář má svůj vlastní recept a jen ti poctiví dávají do klobás správné množství vepřového masa. Ti drzejší klobásy nastavují houskou a vlákninou, která mění výživové hodnoty a tedy i obsah purinů. Je tedy vhodné konzumovat vinné klobásy, když trpíte dnou? Podíváme se na to v našem článku o vinných klobásách a purinech.


Vinná klobása

Místem původu je Morava v České republice. Ano, vinné klobásy je možné označit za originální moravské jídlo. Poděkovat za to můžeme Františkovi Pekárkovi, který v devatenáctém století vymyslel původní recept na výrobu vinných klobás. Podle jeho receptu jsou hlavními ingrediencemi vepřové, telecí a hovězí maso, mléko, bílé víno, rohlíky a jemné koření. K vinným klobásám se bezvadně hodí svařené víno, horké toddy s rozšlehaným vejcem a vaječný koňak.

Vinná klobása se konzumuje především během Štědrého dne. Nejčastěji stočené ve spirále připomínající Slunce, které se v této době dostává do zimního slunovratu.

V posledních dvou prosincových týdnech uvádějí do prodeje všichni řezníci na Moravě a v Čechách vinnou klobásu, aby se objevila na vánočním jídelním lístku.

Příprava vinných klobás nepředstavuje žádné složitosti: podle jejich tvůrce, řezníka Františka Pekárka, spočívá celé jeho tajemství v použití kvalitního masa a přidaných ingrediencí.

Historie vinné klobásy

Vinná klobása spolu s obalovaným kaprem a obalovaným kuřecím řízkem tvoří trojici nejoblíbenějších vánočních jídel v Česku.

První zmínky o vinných klobásách se nacházejí v kuchařských knihách z 19. století a pravděpodobně souvisí s bílými klobásami z Bavorska.

Přestože se jí hlavně o Vánocích, je to pokrm, který se může objevit na jídelníčku všech svátečních jídel, zejména v zimě. Jejich konzumace je však velmi kontroverzní, protože tuto klobásu jedni vychvalují a jiní nenávidí.

Aby klobása při přípravě lépe držela, stočí se do spirály a propíchne dvěma špejlemi křížem. Usmažená klobása nabývá vzhledu červeného kruhu nejasně připomínajícího slunce. O vánočních svátcích se tak účastní oslav zimního slunovratu.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: příběh Zvápenatělé věnčité tepny

Hroznové víno – pěstování

Výběr vhodného místa

Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné révy je asi tím nejdůležitějším. Ideální pro pěstování vinné révy je jižní svah. Rovina je již méně příznivá. Réva má ráda úrodnou půdu a dobře se jí daří v teplých, ale i podhorských oblastech. Ideální teplota vzduchu je okolo 15 stupňů Celsia. Vinná réva je také náročná na světlo. Jeho dostatek zaručuje kvalitní dozrávání hroznů, v kterých se tvoří cukry a aromatické látky. Důležité je vyvarovat se větrným místům a oblastem, kde bývají časté přízemní mrazíky.

Odrůdy

Odrůdy vinné révy se liší v barvě, tloušťce slupky, poměru kyselin k cukrům a mnoha jiných faktorech. Většina aromatických látek je uchována ve slupce.

Nejjednodušší odrůdy pro pěstitele začátečníky jsou za bílé odrůdy: Krystal, Prim (Palatina), Chrupka bílá, Vostorg i Solaris. Z modrých: Chrupka červená, Isabella (Chorvát), Nero, Agát Donskoj, Alden. Z červených: Festivalnyj a Cabernet Cortis.

Výsadba

Nejdříve si vykopeme jámu o hloubce cca 50 cm a zkypříme dno. Poté zastřihneme kořeny sazenice a vložíme ji do jámy. Až vyraší výhonky, tak vybereme jeden a ostatní vytrháme. Z něj pak vyroste kmínek. Vedle něj si zapíchneme 1,5 m dlouhou tyč, ke které budeme kmínek vázat, aby rostl jen vzhůru. Vážeme jej cca po 20 cm.

Zdroj: článek Hroznové víno

Účes podkova pro vlnité vlasy

Kdysi bylo zakořeněno, že vlnitý účes střižený do podkovy naprosto odporuje pojmu mikádo. Ale dnes se s rozvlněnými účesy doslova roztrhl pytel a člověk si tak nějak na ně zvykl. Navíc vypadají dobře. Často je tento střih pro vlnité vlasy dokonce lepší jako rozvlněný než násilně vyrovnávaný žehličkou. Nyní je módní především s ofinou, kterou je v kontrastu k rozvlněným délkám lepší nechat hezky rovnou. I když právě u přirozeně vlnitých vlasů to může být trochu problém. Pro vlnité vlasy je vhodný asymetrický střih, který patří mezi velice moderní a crazy vlasové střihy. Extravagantní vzhled určitě není pro každého, ale pokud vám sedí, určitě se díky asymetrickému střihu stanete nepřehlédnutelnou. Možností je obrovské množství, stačí jen najít netradiční střih, který vás bude vystihovat. Velice populární je třeba odlišná délka vlasů na každé straně hlavy nebo výrazné geometrické tvary ofin. V kombinaci s přirozenými vlnami budete opravdu originální.

Postup: Nebojte se větších kontrastů délek, střih tak na kudrnatých vlasech lépe vynikne. Většinou platí, že u obličeje a svrchu necháváme vlasy dlouhé (plné střihy). Vlasy nikdy klasicky nefoukejte, ale nechte je volně uschnout. Můžete použít i difuzér s vhodným přípravkem, například Twin Curl z řady Osis. Velmi důležitý je správně vybraný šampon a následná péče. Vhodná je hydratační řada Moisture či nové produkty na kudrnaté vlasy. Curl Bounce od Schwarzkopf krásně uhladí povrch vlasu a zároveň je zachován původní tvar vln.

Takto vypadá účes podkova pro vlnité vlasy.

Zdroj: článek Účes podkova

Druhy účesů pro kulatý obličej

Růžový bob: Tento účes a barva je hitem sezóny. Úhlová bobová vrstva je navržena s velkým bočním posunem, který má odstupňování vrstev a vylamované, zubaté konce. Tento střih podtrhne rovné vrstvy vlasů.

Mikádo pro kulatý obličej: Pokud správně trefíte mikádo, můžete kulatý obličej velmi efektně prodloužit. Hlavní zásadou je, že by vlasy u mikáda neměly být kratší, než je váš obličej. Naopak by měly být o pár důležitých centimetrů delší, což zajistí optické prodloužení. Konečky mikáda byste neměla podtáčet dovnitř, ale spíše ven od obličeje. Samozřejmě je také můžete nechat rovné. K delšímu mikádu vám bude hezky sedět i zmiňovaná ofina na stranu nebo rovná pěšinka s odkrytým čelem.

Polodlouhé střihy: Polodlouhé vlasy jsou pro kulatý obličej ideální. Svojí délkou obličej opticky natáhnou. Vlasy mohou být postupně sestříhané, což napomůže zakrytí širokých partií v oblasti lícních kostí. Kombinace s delší ofinou na stranu je opět dobrou volbou. Na škodu není ani rovná pěšinka s odkrytým čelem, která dodá obličeji délku. Opět se vyvarujte přílišného objemu po stranách a vlasy foukejte spíše do rovna s větším objemem nahoře hlavy. Konečky vytáčejte ven od obličeje.

Dlouhé střihy: I dlouhé vlasy jsou pro kulatý obličej vhodné. Velmi pěkný je vrstvený střih sčesaný do obličeje. Vhodnou variantou jsou i dlouhé rovné vlasy s odkrytou rovnou pěšinkou. Ve spodních partiích si určitě můžete dovolit i jemné vlnky. Lepší ale je příliš vlasy nevlnit do objemu v oblasti lícních kostí, zbytečně by to rozšířilo obličej. Opět můžete rovné vlasy spojit se sestříhanou delší ofinou. Konečky vytáčejte ven od obličeje, nebo je noste ležérně rozcuchané.

Krátké účesy: Úplně krátké vlasy nejsou pro kulatý obličej úplně nejvhodnější. Jestliže zvolíte špatný střih, tak zaručeně nepotlačíte baculatý obličej. Pokud i přesto preferujete krátký střih, měla byste si dávat pozor, aby byl největší objem hlavně nahoře hlavy, a naopak na stranách byly vlasy sčesané u hlavy. Vlasy by měly být i na krku, a to nejlépe vytočené směrem ven. Zajímavé jsou i kratší rozverné rozcuchy s objemem opět nahoře hlavy. Naopak se vyhněte doširoka vyfoukaným krátkým vlasům.

Zdroj: článek Nejlepší účesy pro kulatý obličej

Jak se nechat ostříhat podle tvaru obličeje

Mikádo pro kulatý obličej

Pokud zvolíte mikádo, pak by nemělo být kratší než váš obličej. Mělo by končit nejméně centimetr až dva pod linií brady. Toto mikádo můžete oživit delší patkou, která obličej opticky prodlouží.

Účesy pro tlustý obličej

Korigovat tlustý obličej není úplně nejjednodušší. Nejlépe ho jde opticky prodloužit právě pomocí správného účesu. Při výběru účesu pro tento typ obličeje byste se vždy měli snažit o maximální možné prodloužení obličeje a vyvarovat se střihů, které přidávají na objemu v oblasti tváří. Délka by měla být ideálně delší než samotný obličej. Prodloužení dodá také rovná pěšinka nebo delší ofina na stranu. Výbornou volbou je vrstvený střih spadající do obličeje, který zakryje větší tváře. Objemnému obličeji většinou pasují nejlépe vlasy rovné, pokud se vám vlnky hodně líbí, přenechejte jim místo ve spodních partiích vlasů. Přírodně vlnité vlasy sčesávejte do obličeje a snažte se je foukáním v oblasti tváří mírně uhladit a ubrat tak těmto partiím na objemu. Také bohatá patka, která začíná skoro nad spánkem, vykreslí perfektní linii kolem obličeje. Ten se pak bude zdát delší a ohraničený.

Účesy pro kulatý obličej a kudrnaté vlasy

Polodlouhé střihy pro kulatý obličej s kudrnatými vlasy jsou ideální v délce níž, než je brada, spíše až k ramenům. Vlasy mají opět ze stran sahat do obličeje a pod bradou se mohou rozšiřovat. Vrchní partie na hlavě by měla být užší, spíše hladce uhlazená. Ideální je vhodné střihy pro kulatý obličej kombinovat s barvou, která odpoutá pozornost od kulatých partií a naopak vymodeluje opticky protáhlejší tvar. Všechny drdoly a vysoké výčesy umí skvěle prodloužit tvar kulatého obličeje! Nebojte se tedy vysoko vyčesaných a do výšky natupírovaných či vyfoukaných účesů.

Účesy pro kulatý obličej a vysoké čelo

Kulatý obličej a vysoké čelo velmi hezky zkorigujete pomocí ofiny, její střih pečlivě zvažte. Určitě se vyvarujte ofiny rovné, která obličej ještě podstatně zkrátí, a nehodí se ani ofiny, které zakrývají příliš velkou část čela. Naopak sedět by vám měla delší, postupně sestříhaná ofina vedená ke straně. Také vám prospějí zvlněné konce polodlouhých vlasů nebo lehce rozcuchané konečky směrem ven, viz Cameron Diaz.

Účesy pro buclatý obličej

Nevhodné pro tento typ jsou velmi krátké účesy, nechte si vlasy narůst, abyste díky nim svůj obličej opticky prodloužili. Když máte kila navíc, potřebujete schovat dvojitou bradu a silnější krk. Proto zapomeňte na krátké vlasy či mikádo à la bob, které tyto nedostatky odhalí. Vhodné je i tupírování. Nejideálnější jsou pro vás polodlouhé a dlouhé vlasy, které fungují jako závěs – boční části obličeje schovají. Střih by měl mít užš

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kulatý obličej

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Přílohy

Vinná klobása se nejčastěji kombinuje s bramborovým salátem. Mohou ale být doplněny hořčicí a chlebem, cibulí, hráškem, mrkví, zelím, nakrájenými žampiony, strouhanými jablky, grilovanou zeleninou nebo salátem s jablečným octem. Také se jedí s bramborami (smaženými, šťouchanými nebo v salátu).

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příprava

Vinná klobása je polotovar, protože se před uvedení do prodeje nevaří. Tím se snižuje její trvanlivost – musí se spotřebovat do 48 hodin.

Vinné klobásy lze připravit různými způsoby. Lze je péct, opékat v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi. Příprava je dokončena když se jejich původní bílá barva v důsledku přítomnosti mléka změní na červenohnědou a jsou křupavé.

Chcete-li je upéct v troubě bez rizika prasknutí, jednoduše nalijte do pekáče trochu vody. Vodu lze nahradit pivem nebo vínem (bílým nebo červeným). Nejčastěji se ale smaží z obou stran na pánvi na rozpáleném tuku nebo oleji. Nejprve je obalíme v mouce, do které jsme přidali trochu sladké papriky.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Gel

Jako mastí, tak i gelů je na našem trhu řada. Zde je velmi účinný gel:

Hemostop gel Max

Hemostop gel Max je zdravotnický prostředek při hemoroidech. Jedná se o účinný přípravek s obsahem 12 rostlinných extraktů, díky nimž má hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerující, chladivý a čisticí účinek. Po nanesení na konečník vytváří Hemostop Gel Max hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerační, chladivou a čisticí hydrogelovou vrstvu. Hydrogelová vrstva vytváří na konečníku příznivé podmínky pro aktivaci přirozených regeneračních a protizánětlivých mechanismů.

Hemostop gel Max je určen k aplikaci na konečník a okolí konečníku:

  • při poruchách sliznice konečníku spojených se vznikem hemoroidů;
  • při svrbění, štípání a pálení konečníku;
  • při opruzení a popraskání sliznice a okolí konečníku.

Složení

Dub letní – extrakt z kůry, třezalka tečkovaná – extrakt z natě, světlík lékařský – extrakt z natě, měsíček lékařský – extrakt z květu, řebříček obecný – extrakt z natě, violka vonná – extrakt z květu, jitrocel kopinatý – extrakt z listu, sléz lesní – extrakt z květu, bez černý – extrakt z květu, přeslička rolní – extrakt z natě, réva vinná – olej ze semen, kadidlovník pilovitý – extrakt, aloe vera – extrakt z listů

Přídatné látky

Aqua, Butyrospermum parkii, Caprylyl glycol/phenoxyethanol/hexylene glycol, Propylenglycol, Carbomer, Polysorbate 20, Sodium hydroxide, Parfum

Dávkování

Aplikujte 2–3x denně přiměřené množství gelu na postižený konečník. Doporučená doba aplikace je 5–10 dní. Aplikujte na čistou sliznici konečníku. Má příjemný chladivý účinek, při aplikaci je k pokožce velmi šetrný, nemastí ji ani nedráždí. Přípravek změkčuje drsnou pokožku, zjemňuje suchou a popraskanou kůži.

Balení

75 ml

Hodnocení

Hemostop Gel má dobré reference a dobrou cenu ve spojení s tabletami Hemostop. Jiné léky mohou způsobovat alergické reakce. V případě Hemostopu nastává okamžitá úleva a výrazné zlepšení, které trvá dlouhodobě. V případě větších potíží stojí za úvahu kombinace s tabletami Hemostop. Doporučuje se o něco méně sedět a trochu více se hýbat.

Po namazání přestává pocit pálení, gel chladí, neštípe, rychle zaschne, takže se nerozmazává. Použití je i preventivní.

Zdroj: článek Hemostop

Co obsahuje nejvíc draslíku

Draslík se nachází v široké škále potravin. Přidává se jako složka potravin a přirozeně se vyskytuje v řadě rostlinných a živočišných potravin.

Co obsahuje nejvíce draslíku

  • balené výrobky se sníženým obsahem soli
  • maso, vepřové, kuřecí a rybí
  • ovocné šťávy a mléčné koktejly
  • čokoláda a káva
  • mléko a jogurt

Draslík také obsahuje

  • kořenová zelenina, jako jsou brambory a batáty
  • vinná réva, jako jsou rajčata, okurky, cuketa, lilek a dýně
  • sušené ovoce, jako jsou meruňky
  • listová zelenina, jako je špenát
  • ovoce ze stromů, jako jsou manga a banány
  • luštěniny jako cizrna, fazole a hrášek

Nejvíce draslíku v potravinách

  • Mungo fazole 1 hrnek obsahuje 938 mg draslíku.
  • Brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 583 mg draslíku.
  • Banán (Cavendish) 1 střední banán obsahuje 519 mg draslíku.
  • Špenát (baby, syrový) 1 hrnek obsahuje 454 mg draslíku.
  • Meruňka, sušená 30 gramů obsahuje 453 mg draslíku.
  • Losos (vařený) 100 gramů obsahuje 380 mg draslíku.
  • Mléko (plnotučné) 1 hrnek obsahuje 377 mg draslíku.
  • Vepřové, panenská kotleta 65 gramů obsahuje 353 mg draslíku.
  • Dýně, máslová (pečená) ½ hrnku obsahuje 332 mg draslíku.
  • Kuřecí prsa (pečená) 80 gramů obsahuje 256 mg draslíku.
  • Tuňák (konzervovaný) 100 gramů obsahuje 250 mg draslíku.
  • Sladké brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 229 mg draslíku.
  • Cizrna (konzervovaná) 1 hrnek obsahuje 210 mg draslíku.
  • Cuketa ½ hrnku obsahuje 201 mg draslíku.

Zdroj: článek Minerál draslík

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


vinná réva sázení
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vinná réva v říjnu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>