Téma

VROUBKY NA NECHTECH


Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: článek Co znamenají hrbolaté nehty

Poradna

V naší poradně s názvem PODÉLNĚ VROUBKATÉ NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Schmiedová.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat,jak léčit podélně vroubkaté nehty,vroubky jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné a tako i viditelné.Můžete mi prosím poradit.Třeb mi chybí jen nějaký vitamín Děkuji Schmiedová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když máš podélně vroubkované nehty, tak ti nechybí žádný vitamín, ale je to věkem. Takto vroubkované nehty se začínají objevovat po třicítce a vroubkování se zvýrazňuje každým rokem navíc. Tady je článek o tom, co znamenají hrbolaté nehty: https://www.ceskenemoci.cz/…

Zdroj: příběh Podélně vroubkaté nehty

Příčné hrbolky na nehtech

Horizontální vroubky na nehtech obvykle začínají z jedné strany nehtu podélně na jeho druhou stranu. Horizontální vroubky na nehtech jsou rovnoběžné s nehtovým kořenem a naznačují přítomnost nějakého onemocnění nebo špatného zdravotního stavu, i když to nemusí vždy tak být. Jeden takový zvláštní druh horizontálních vroubků nehtů, které mohou být příznakem onemocnění, se nazývají Beauovy linky. Jsou pojmenovány po vědci, který se jmenoval Joseph Honoré Simon Beau (1806–1865), který je jako první v roce 1846 popsal. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto nebezpečné prohlubně na nehtech, jsou zde: Beauovy linky.

Beauovy linky jsou horizontální, hluboce zvrásněné vyvýšeniny na nehtech, které můžou být i lehce tmavé. Existuje celá řada příčin pro tyto výrazné prohlubně na nehtech, včetně předchozích zranění nehtového lůžka, podvýživy, reakce na některé léky a metabolické poruchy, jako je například cukrovka. Prohlubeň, která charakterizuje Beauovy linky nastane, když je růst nehtů dočasně zastaven kvůli nemoci nebo také i kvůli špatné výživě. Špatná výživa ani nemusí pocházet z naší vůle, například při nadměrně rychlém zhubnutí a podobně, ale může nastat i u člověka, který se stravuje normálně, ale má někde ve svém těle přerušenou výživovou cestu nehtů. Typicky to může být způsobeno špatným využitím bílkovin. Pokud máte tento typ horizontálních prohlubní na nehtech, tak navštivte svého praktického lékaře a ukažte mu to.

Někdy může být růst nehtů krátce přerušen z důvodu více společných faktorů, jako jsou náhlé změny výživy nebo po zranění nehtového lůžka. To může vést také k tvorbě horizontálních prohlubní na nehtech. Ty obvykle nejsou důvodem k obavám, ačkoli by bylo vhodné konzultovat jejich výskyt se svým lékařem, obzvláště máte-li zjevné horizontální vyvýšeniny, protože mohou být známkou nedostatku výživy nebo jiného onemocnění, které půjde diagnostikovat například z krevního rozboru. V některých vzácných případech mohou tyto podélné rýhy být příznakem otravy arzénem.

Pokud jste si nedávno všimli, že se vám na nehtech vyvinuly vyvýšeniny nehtů a zejména pokud jsou horizontální povahy, tak byste měli tyto příznaky konzultovat se svým lékařem, protože je důležité co nejdříve vyloučit vážnější zdravotní problém, na který by to mohlo ukazovat.

Zdroj: článek Co znamenají hrbolaté nehty

Příběh

Ve svém příspěvku VROUBKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Szabová.

Sestra má asi 3 měsíce hrbolaté nechty a neví od čeho to je a co s tím.Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Vroubky na nehtech

Vroubkaté nehty

Vroubky na nehtech jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné až viditelné. Příčinou vroubkatých nehtů může být zanesení organismu. Vroubky na nehtu vznikají také po úrazu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají vroubkaté nehty.

Zdroj: článek Deformace a kazy na nehtech

Příběh

Ve svém příspěvku PLÍSEŇ NEHTU NA RUCE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den.
U prsteníčku na ruce mi částečně odstoupil (odlepil) nehet z nehtového lůžka. Mám zároveň trochu narušený nehtový val. Zabarvení nehtu je ale pořád stejné jako dřív, nemám ani žádné vroubky na nehtu. Navštívila jsem i kožní lékařku, která pořádně nevěděla, co by to mohlo být. Doporučila mi Naloc. Mohla by to být plíseň? Mám to cca 6 měsíců. Vyzkoušela jsem i "chytrou houbu" na plíseň - ta vůbec nepomohla. Také jsem zkusila Exoderil. Zatím nic. Naloc jsem si nejprve nechtěla koupit (stojí cca 450 Kč), ale už jsem koupila, zatím aplikuji tři dny, tak uvidím jestli budou nějaké výsledky.
Děkuji za jakoukoli radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Plíseň nehtu na ruce?

Prohloubené nehty

Vroubkované prohlubně nebo trhliny v nehtovém lůžku mohou způsobit zvlnění nehtu. Většinou se vroubky dají poznat na nehtu prostředníčku, který je obvykle hladký. Prohloubené vroubky na nehtech mohou znamenat lupénku nebo jiné kožní onemocnění. Také může být zpozorována psoriatická artritida, která postihuje klouby a kůži. Mezi další možné nemoci patří Reiterův syndrom a jiná onemocnění pojivové tkáně. Když je léčba těchto nemocí včas zahájena, nehtové lůžko se obnoví.

Zdroj: článek Nemoci podle nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den
Mohl bych se zeptat co by pomohlo proti praskání nehtů. Mám to na obou palcech horních končetin i na dolních končetinách. V příloze posílám fotografie horních končetin. Předem děkuji za odpověď a přeji Vám Krásný večer.
S Pozdravem Pavel

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vroubky na nehtech, které mohou praskat, přicházejí s přibývajícím věkem. Stárnutím se mění všechno, i místo, kde se tvoří nehet. Podle fotografie vše vypadá zdravě, přiměřeně věku. Zkuste používat leštící pilníky na nehty, jimi obrušte nehet do hladka a vylešťete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh praskání nehtů na ruce

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: článek Podélné rýhy na nehtech

Nemoci způsobující rány na kůži

Mezi chronické rány řadíme proleženiny (trofické vředy), venózní vředy, neuropatické vředy nebo vředy způsobené infekcí nebo vzniklé v důsledku ozařování či nádorových procesů, dekubity.

Dekubity

Dekubitální vředy (dekubity) jsou defekty kůže a podkožních struktur, které vznikají v důsledku tření a přímého tlaku podložky na disponované části těla. Jsou častým problémem zejména u imobilních, zpravidla starších pacientů s celkově zhoršeným zdravotním stavem. Nejkritičtějšími, takzvaně predilekčními místy vzniku dekubitů jsou místa s kostními prominencemi, tedy křížová krajina (sakrální oblast), paty, kotníky, zevní hrany chodidel, oblasti trochanterů (oblast kyčlí), kolena.

Hojení dekubitů (proleženin) často komplikuje přítomnost nekrózy a bakteriální kolonizace, která se může rozvinout v infekci. Léčbu dekubitů také často ztěžuje jejich hloubka a nepravidelný tvar. Mortalita pacientů s dekubitálním vředem je čtyřikrát vyšší než u stejné skupiny pacientů bez vředu. Je proto důležitá důsledná prevence vyžadující intenzivní péči o kůži a polohování pacienta.

Rozeznáváme 5 stupňů proleženin:

  • 1. stupeň – ostře ohraničené zarudnutí (překrvení) kůže, které při vitropresi přetrvává; toto stadium je při včasném léčebném zásahu reverzibilní;
  • 2. stupeň – povrchové poškození epidermis, které vypadá jako puchýř nebo mělký kráter, nezasahuje do subcutis;
  • 3. stupeň – vzniká nekrotický vřed, hluboký kráter, s možnými podminovanými okraji, který postupuje všemi vrstvami kůže, případně až k fascii (ta zůstává nepoškozena);
  • 4. stupeň – vřed s rozsáhlými nekrózami, který zasahuje svaly a šlachy;
  • 5. stupeň – nekróza postupuje svalem, přičemž dochází k jeho destrukci a k destrukci tkání až na kost.

Při léčbě dekubitů nezapomínáme na celkovou péči o pacienta, zejména na správnou výživu, hydrataci a kompenzaci přidružených onemocnění. Až v 95 % případů lze vzniku dekubitů předejít. Dekubity neboli proleženiny totiž vznikají v důsledku působení patologického tlaku na predilekční místa zvýšeného tlaku ve tkáních a špatným stavem pacienta. Při nadměrném a dlouhotrvajícím tlaku v místě kontaktu těla s podložkou dojde ke zpomalení až k zástavě cirkulace krve v kapilárách a buňky ve tkáních postupně odumírají. Vznik dekubitu ještě podpoří chybná manipulace s ležícím pacientem působením tření a střižných sil. Správnou prevencí al

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rána na kůži

Recepty

Zde je několik osvědčených receptů...

Kvasnicová pomazánka

2 kostičky droždí, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, 1 vejce, osmahnuté kostičky z 1 rohlíku, listy čerstvého salátu, 1 polévková lžíce sekané petrželky, sůl

Na rozehřáté pánvi (s nepřilnavým povrchem) rozpustíme na oleji za stálého míchání droždí až do opětovného sražení. Přidáme vejce, osolíme a mícháme do zahoustnutí. Těsně před koncem přidáme kostičky z rohlíku. Směs klademe na talíř pokrytý listy salátu a zdobíme posypem sekané petrželky. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleným čajem.

Bramborová pomazánka

5 brambor, 1–2 lžíce oleje, sůl, kečup, sladká paprika, 1 lžíce plnotučné hořčice

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Nejlépe, když jsou uvařené již den předem. K nastrouhaným bramborám přidáme olej, sůl (kdo může, tak i trochu pepře). Vše promícháme a dochutíme kečupem, sladkou paprikou, hořčicí. Pomazánku pořádně promícháme a můžeme podávat. Kdo snáší česnek, může přidat 2 stroužky. Recept je pro 4 osoby.

Blesková pomazánka

4 vajíčka vařená natvrdo, 25 dkg měkkého salámu, 2 větší kyselé okurky, 1 menší cibule, sůl, pepř, 1 malá majonéza

Vajíčka, salám, okurky a cibuli nastrouhat na hrubém struhadle, smíchat s majonézou, osolit, opepřit a namazat na plátky veky, ozdobit rajčetem, plátkem salátové okurky, zelenou petrželkou.

Sváteční pomazánka

2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce octa – prohřejeme, rozmícháme a necháme vychladnout

Pomeleme 50 dkg měkkého salámu (dietní, šunkový), případně nakrájíme na nudličky. Pokrájíme nadrobno 2 okurky a 1 cibuli. Přidáme vlastní majonézu (viz výše) a dochutíme (sůl, pepř, chilli). Podáváme na vece nebo jako jednohubky.

Dršťková polévka z hlívy

Na zpěněné cibulce podusíme nadrobno nakrájenou polévkovou zeleninu. Přidáme na nudličky nakrájenou hlívu. Podusíme doměkka. Zaprášíme sladkou červenou paprikou. Zalijeme 1–1,5 l vývaru z masoxu. Vše přivedeme k varu, ochutíme pepřem, rozetřeným česnekem a hlavně majoránkou. Můžeme a nemusíme zahušťovat jíškou.

Cuketová polévka

Polovina větší cukety, 3 papriky, 4–5 rajčat, kelímek zakysané smetany, balkánský sýr (asi 100 g), kousek feferonky, vegeta, sůl

Oloupanou cuketu nakrájíme na kousky, zalijeme vodou, přidáme trochu vegety, feferonku a mírně osolíme. Vaříme asi 10 minut

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Privátní gastroenterologické centrum

Privátní gastroenterologické centrum bylo založeno v 1993 a hned od počátku se zaměřilo na rychlou a přesnou diagnostiku a léčbu onemocnění zažívacího systému. Jeho náplní je také léčba hemoroidů. Neustále je doplňována nejmodernější endoskopická a sonografická technika, a tak centrum patří k nejlépe vybaveným privátním pracovištím srovnatelným i s nemocničními centry.

Pracovní tým je složen z vysoce kvalifikovaných pracovníků s dlouholetými zkušenostmi v oblasti gastroenterologie, hepatologie a proktologie. Každoročně centrum ošetří okolo 3 500 pacientů a provede 2 500 endoskopických vyšetření (gastroskopie, kolonoskopie) a 2 000 sonografických vyšetření.

Metody – endoskopická vyšetření

Gastroskopie klasická

Gastroskopie je endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a dvanáctníku. Provádí se při podezření na onemocnění těchto orgánů, například při podezření na dvanáctníkové nebo žaludeční vředy. Lékaři se naskytne přímý pohled na nemocný orgán. Je mnohem přesnější a nezatěžuje pacienta žádným zářením. Vyšetření se provádí na lačno po podání přípravku zamezujícího zpěnění spolykaných slin. Pacientovi, který leží při vyšetření na levém boku, je ústy zaváděn zcela ohebný přístroj. Vyšetření není bolestivé, je jen nepříjemné.

Hlubokým a pomalým dýcháním překonáte pocit dávení. Zavřete při vyšetření oči a myslete na něco příjemného. Během vyšetření budete zuby, rty nebo dásněmi držet ochranný kroužek. Vyšetření netrvá dlouho.

S prováděním tohoto vyšetření zde mají velké zkušenosti, nehrozí prakticky žádné komplikace.

Gastroskopie transnasální

Jedná se o vyšetření jícnu, žaludku a duodena s vysokou výpovědní hodnotou u onemocnění této oblasti. Vyšetření se provádí tenkým ohebným videoendoskopem, který se zavádí nosem.

Příprava pacienta: pacientovi jsou podány nosní kapky a gel usnadňující průchod endoskopu. Jelikož je tato metoda velice šetrná, nejsou podávány žádné uklidňující léky. Pacient je po zákroku schopen ihned se zapojit do své denní aktivity, může tedy po vyšetření odjet vlastním autem bez doprovodu.

Vlastní vyšetření: přístroj se při průchodu nosem nedotýká jazyka, nedochází tedy k vyvolání dávivého reflexu. Také bolestivost vyšetření je výrazně snížena.

Kolonoskopie totální

Kolonoskopie totální je vyšetření prováděné při jakémkoliv podezření na onemocnění tlustého střeva. Je náhradou za&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kolonoskopie Liberec

DMSO a MMS, MSM

DMSO je dimethylsulfoxid a je čistě přírodní látkou. Jedná se o sloučeninu se sírou, která se používá při výrobě MMS, CDS a CDS2 jako přenašeč účinné látky do kůže, tkání, svalů, kloubů a dalších orgánů v těle. DMSO se naváže na přítomný chlordioxid a po nanesení na kůži jednoduše vpraví chlordioxid do těla, kde napadá mikroorganismy přímo v rakovinových buňkách, takže jsou schopné přeměnit se zase na zdravé buňky. Některé organismus vyloučí a nahradí zdravými. K tomuto je zapotřebí 70 % DMSO 99,99% čistoty v tekuté formě. Lze však DMSO použít i samostatně na řadu aplikací. DMSO je známý nosič, od roku 1955 hojně užívaný lékaři jako způsob přímého vnášení účinných látek do těla kůží.

MMS je zkratka pro Master Mineral Solution (Mistrovský minerální roztok). Jedná se o přesnou koncentraci chloritanu sodného (MMS). MMS je okamžitě účinné na infekce či různé záněty, dokáže vyléčit i influenzu či prasečí chřipku (POZOR, ne nemoci vzniklé z naočkování vakcínou obsahující kromě jiných nebezpečných látek i nanočástice!). U dlouhodobých nemocí dochází k podstatnému zlepšení již během prvních dnů užívání MMS a mnohé „nevyléčitelné“ nemoci dokáže vyléčit v průběhu 3 týdnů. Pomocí MMS je možné léčit i taková onemocnění, jako je rakovina, malárie, leukémie, astma, cukrovka, roztroušená skleróza, AIDS, hepatitida (zánět jater), sucho, zánět plic, herpes (opar), zánět slepého střeva, zánět močových cest, revmatické záněty. MMS zlepšuje krevní oběh a umožňuje tak vyléčit více než 90 % známých civilizačních nemocí, snižuje tvorbu křečových žil, normalizuje srdeční rytmus, odstraňuje lupy, zjemňuje pleť, a podle toho, co řekl Jim Humble a odborníci zkoumající účinky MMS, může prodloužit lidský život až o 20 let. MSS2 je vhodné na vyléčení všech chorob, které léčí i MMS1. U těžkých nemocí se však osvědčila kombinace MMS1 a MMS2, díky níž se povedly vyléčit i ty nejtěžší případy nákazy HIV virem a úžasné výsledky jsou i při léčbě rakoviny. Tento přípravek je nesmírně účinná zbraň v podstatě proti všem známým nemocem.

Používá se:

  • na afty a opary
  • na AIDS/HIV virus
  • jako alternativa antibiotik (je účinnější, bez vedlejších účinků, nepoškozuje střevní mikroflóru)
  • na Alzheimerovu chorobu
  • na astma a plicní choroby
  • na bolesti kloubů a svalů
  • na cukrovku
  • na deprese a poruchy paměti
  • na herpes (opar)

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek DMSO

Saláty

Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.

Salát z řapíkatého celeru a jablek

Ingredience: 2 jablka, 3 řapíky celeru, 2 polévkové lžíce majonézy, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, pepř, špetka soli, citron

Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.

Salát z řapíkatého celeru a mrkve

Ingredience: 350 g mrkve, 300 g řapíkatého celeru, 1 kedlubna, 4 lžíce dýňových semínek, 1 dl mléka, 1 dl pomerančové šťávy

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.

Salát z řapíkatého celeru s tuňákem

Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě

Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.

Salát z řapíkatého celeru s ananasem

Ingredience: 4 vejce, 1 plechovka sterilované kukuřice, 30 dkg měkkého salámu, 1/2 až 1 plechovka kompotovaného ananasu, řapíkatý celer

Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy

Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.

Zeleninový salát s řapíkatým celerem

Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíka

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdro

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Vývoj dítěte od narození

Toto období je charakterizováno nejdramatičtějším vývojem dítěte, a to ve všech oblastech. Kojenec se vyvíjí plynule a jednotlivé dovednosti na sebe navazují. Neznamená to však, že vývoj probíhá přímočaře – často se objevují fáze, kdy se zdá, že se vývoj zastavil, nebo dokonce vykazuje kroky zpět. Dítě se vyrovnává s přímým působením gravitace a všemi vlivy vnějšího světa. Hledáním a také pomocí již ukotvených strategií o kontrole držení těla nalézá své těžiště, svůj střed. Učí se, že má dvě stejné strany. V kojeneckém období si dítě vytváří první pohybové vazby, kojenec se naučí lézt, sedět a naučí se i základy chůze. Není vhodné zejména u chůze kojence nutit, aby začal chodit co nejdříve, protože pak dochází k nevhodnému přetěžování kloubů. V tomto období se za pomoci pohybu formují i správná prohnutí páteře. Pro podporu rozvoje pohybu jsou vhodné barevné míče, které se po dotyku kojence pohybují. Míč můžeme kojenci pomalu posílat, můžeme jej klást na krátkou vzdálenost od kojence tak, aby se musel k míči doplazit, dolézt po kolenou a tak dále. Oblíbená jsou také chrastítka, protože po dotyku vydávají jako odpověď na pohyb zvuk.

1.–3. měsíc

Během tohoto období se vývoj novorozence zaměřuje na nové prostředí. Mnohé je pro něj nové a ono se tomu musí přizpůsobit, například dýchání, gravitace, chlad a teplo, vše, co vidí, zvuky – především je pro něj nový jeho vlastní hlas. Děťátko intenzivně přijímá informace o sobě samém a začíná více vnímat i své okolí. Postupně si zvyká na vliv gravitace, začíná si hledat stabilní pozici na zádech. Psychomotorický vývoj kojence se během tohoto období projevuje tím, že lépe ovládá vlastní ruce a nohy a ke konci tohoto období je obvykle schopné dát si ručky k sobě, přitáhnout nožky k bříšku a dát si šlapky k sobě a udržet hlavičku ve středu. Začíná se vyvíjet koordinace oko – ruka – ústa. Ke konci tohoto období je dítě také schopné vleže na bříšku pást koníky, tedy zvednout hlavu nad podložku, opřít se o předloktí a volně otáčet hlavou do stran.

4.–6. měsíc

V tomto období je rozvoj kojence na první pohled aktivnější. Dítě je čilejší, usměvavější, brouká si, rozpoznává hlas maminky. Vleže na zádech si přendává hračky z ruky do ruky, pozoruje je a vkládá je do pusy. Sahá si na nožičky. Naučí se otáčet ze zad na bok a pak i na bříško. O

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Psychomotorický vývoj dítěte

Recepty

Kuře s celerem

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako příl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Obecné rozdělení komerční antikoncepce

Tablety

Tableta obsahuje hormony. Měla by se užívat každý den ve stejnou dobu. V naší republice jde o nejrozšířenější typ antikoncepce. Výhodou je vysoká účinnost, pravidelný menstruační cyklus, menší menstruační bolesti. Má i pozitivní vliv na pleť, vlasy a nehty.

Po celou dobu užívání dodává tělu estrogen i gestagen. Podle množství hormonů se dělí na:

  • jednofázové – obsahují stejnou dávku hormonů (21 dnů estrogen i gestagen, 7 dní menstruace)
  • dvoufázové – tabletky dvojího druhu s různými dávkami hormonů (11 dní estrogen, 10 dní gestagen, 7 dní menstruace)
  • třífázové – v průběhu cyklu se mění hladiny gestagenů i estrogenů; snaží se co nejvíce zachovat pravidelnost menstruace

Dávkování: Jednou denně. Měla by se užívat každý den ve stejnou dobu.

Spolehlivost: 90 žen z 1 000 otěhotní při doporučeném používání.

Hormonální působení: Hormony z tablety se uvolňují do celého těla. Mohou obsahovat estrogen.

Ovlivnění cyklu: Pravidelné krvácení každý měsíc, může snížit krvácení a bolest.

Váha: Přírůstek na váze je malý, jestli vůbec nějaký.

Riziko trombózy: Mírně zvýšené riziko.

Otěhotnění po vysazení: Ano, brzy po přerušení.

Cena: Metoda není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Použití: Lékař vám ji předepíše, zakoupíte ji v lékárně a každý den ve stejnou dobu spolknete jednu pilulku. Hormony se pak neustále uvolňují do krve a chrání vás před nechtěným otěhotněním.

Nežádoucí účinky

Časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u 1 až 10 z každých 100 uživatelek): změny nálady, bolest hlavy, nevolnost, bolest prsou, problémy s menstruací, například nepravidelná menstruace, vynechání menstruace.

Málo časté nežádoucí účinky (mohou se vyskytnout u 1 až 10 z každých 1 000 uživatelek): deprese, nervozita, ospalost, závratě, mravenčení, migréna, křečové žíly, zvýšený krevní tlak, bolest žaludku, zvracení, trávicí potíže, plynatost, zánět žaludku, průjem, akné, svědění, vyrážka, bolesti, například bolest zad, končetin, svalové křeče, kvasinkové poševní infekce, pánevní bolesti, zvětšení prsou, nezhoubné bulky v prsou, děložní/poševní krvácení (které obvykle ustoupí při dalším užívání přípravku), výtok, návaly horka, zánět pochvy (vaginitida), problémy s menstruací, bolestivá menstruace, snížená menstruace, velmi silná menstruace, poševní suchost, neobvyk

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Druhy antikoncepce

Recepty

Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.

Plněná rajčata

Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl

Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.

Těstoviny s houbami

Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka

Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.

Čočková polévka

Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar

Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.

Kuřecí prso

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při začínající cukrovce

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


vroubky na jazyku od zubů
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vroupkaté nehty
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>