VYCHÝLENÁ PÁNEV je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Jaterní dieta se zavádí u lidí, kteří trpí chronickými chorobami jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater, přičemž jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě a je sestavená přibližně podle stejných zásad jako dieta žlučníková s omezením tuku.
Obědy
Zeleninové rizoto
Ingredience: cuketa, rajčata, olivový olej, bazalka, sůl, bobkový list
Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Odstraníme semínka. Stejný postup zvolíme u rajčat. Na pánev kápneme trošičku olivového oleje a na rozpálenou pánev dáme nakrájenou cuketu a bazalku s malou špetkou soli. Cuketu krátce osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do poloměkka. Na pánev přidáme nakrájená a semínek zbavená rajčata a vše vaříme doměkka. Tuto cuketovo-rajčatovou směs je nejlépe podávat s vařenou rýží.
Zeleninová polévka
Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
Postup: Kuřecí řízek jemně rozklepeme a decentně osolíme. Na pánev kápneme malou kapku olivového oleje a až bude pánev s olejem rozpálená, vložíme kuřecí řízek. Současně s řízkem na pánev hodíme trochu oregana a bazalky. Po osmahnutí řízek dusíme doměkka. Jako příloha je vhodná zelenina dušená na vodě nebo vařené brambory.
Sýrový koláč
Ingredience: 1 sáček směsi na bramborové těsto, 1 vejce, 200 g taveného sýra, 200 ml mléka, petrželka, bazalka, majoránka, 400 g nízkotučného strouhaného sýra (4 různé druhy, například Čedar, Rovenský, uzený Eidam, Moravský bochník)
Postup: Směs na bramborové těsto připravíme podle návodu. Formu na pečení pokryjeme namočeným pečicím papírem a těsto v ní rozetřeme ve vrstvě asi dva centimetry silné – nezapomenout na dostatečně vysoké okraje těsta. Koláč pak posypeme majoránkou, bazalkou a sekanou petrželkou. V teplém mléku rozpustíme tavený sýr (pro zrychlení přípravy je lze rozmixovat). Vzniklý hustý krém nalijeme v tenké vrstvě na těsto, posypeme strouhaným sýrem, například v pořadí Rovenský, Moravský bochník, uzený Eidam a Čedar. Střídáme vždy vrstvu sýra a vrstvu krému. Koláč zapečeme v mírně vyhřáté troubě, před dokončením zvýšíme teplotu, aby povrch zčervenal.
Tvarohové knedlíky s ovocem
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 40 g bramborového škrobu, 40 ml olivového oleje, 150 g polohrubé mouky, sezonní nebo kompotované ovoce
Postup: V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do nichž zabalíme ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Poté je servírujeme na talíř a posypeme opraženou strou
Ve svém příspěvku ČERNÝ BEZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.
ano, četl jsem zde že užívání bezu odsraňuje bolest zad, já bych spíš řekl, že uvolňuje pánev , takže ta se více prokrví a bolest je odplavena, ale uvolní se ledviny a i hrázka, pomáhá útlaku prostaty a je i lepší erekce.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vyšetření začíná pohledem na pacienta, kdy se hodnotí stoj zezadu, výška trapézových svalů, výška horních a dolních úhlů lopatek, torakobrachiální trojúhelníky, výška hřebenů kyčelních kostí, gluteální rýhy, ploché nohy, z boku (zakřivení páteře – olovnice) a zepředu (výška a tvar klíčních kostí), chůze (při radikulární sy. S1 je omezena chůze po špičkách, při rad. sy. L5 vázne chůze po patách), eventuálně stoj na dvou vahách (při blokádách hlavových kloubů může být rozdíl v zatěžování až 10–20 kg).
Vyšetření aktivního předklonu – sleduje se plynulost, tupost (předklon je prováděn v kyčelních kloubech), zda se páteř neuchyluje do strany.
Příčiny omezení předklonu:
zkrácení zadní skupiny svalů stehna
zkrácení nebo spazmy zádových svalů
blokáda SI
blokáda LP, bederní páteře.
Příčiny bolesti
Akutní lumbago – nejčastěji vzniká náhlým nekoordinovaným pohybem, například uklouznutím nebo předklonem s rotací trupu (zavazování tkaničky) nebo nezvyklým fyzickým zatížením. Při pohybu může být slyšet i „lupnutí“ v kříži.
Blokáda bederní páteře – bolesti jsou různé, mohou vzniknout akutně, pozvolna nebo jsou chronické, aktivní pohyby jsou různě omezené, mohou být spojeny s bolestí, mohou být svalové spazmy, bolestivé trny, omezený pohyb.
Facetární syndrom – jsou bolesti v kříži, jejichž původ je v intervertebrálních kloubech v důsledku jejich změn například vlivem artrózy. Projevují se především v klidu a pohybem bolest mizí. Mnoho pohybu a dlouhotrvající zátěž bolest vyvolávají, stejně tak i intenzivní cvičení. Poškozením kloubní chrupavky mohou vznikat velké osteofyty a může dojít až k znehybnění postiženého kloubu a tím k ústupu bolestí. Počáteční diagnóza je obtížná. Pacient si většinou stěžuje na bolesti v kříži vsedě, které může takzvaně rozejít. Změny nemusí být patrné ani na RTG. Na CT nebo NMR již ano.
Blokáda sakroiliakálního kloubu – bolest v kříži většinou jednostranná, může vyzařovat přes hýžďovou krajinu až k patě. Často si nemocní stěžují, že nemohou sedět s nohou přes nohu, protože to vyvolává bolest. Lasegův manévr může být i jednostranně pozitivní, ale i při zvedání obou dolních končetin vymizí. Vždy je přítomen fenomén omezené abdukace (Patrickovo znamení), většinou je bolestivá stupňovaná (forsírovaná) vnitřní rotace kyčelního kloubu na straně blokády.
Šikmá pánev a bolesti v kříži v důsledku blokády hlavových kloubů – zjišťuje se šikmá pánev, spazmus zádových svalů, bolest v kříži při aktivních pohybech, bederní páteř může být bez odchylek. Značně asymetrické bývá zatížení DK a to i 10–20 kg. Vždy je blokáda v hlavových kloubech.
V naší poradně s názvem MONONUKLEÓZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Dobrý den, můj syn onemocněl munonukleozou a jsme už měsíc doma. Jelikož zítra jsou Vánoce, tak jsme se smířili i stim, že tentokrát bude řízek na páře a salát Light bez majonézy a podobně. Jenže synovi najednou začal průjem, bolesti břicha a teploty mu vyskočili na 39. Paní doktorka nám oznámila že musí byt ještě přísnější dieta než do teď. Řekla mi že na štědrovečerní večeři může mít max. par brambor štouchanych a kousek prsíček udělané na páře. Můžete mi prosím poradit, nějakou jinou variantu? Předem mockrát děkuji a přeji pokud možno klidné svátky. Děkuji Čančíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jídlo pro pacienty s mononukléozou je založeno na základních potravinách bez přidaného tuku. Při této dietě je třeba opustit zvyklosti tradiční české kuchyně a přemýšlet o jídle, jako byste byla na pustém tropickém ostrově. K dispozici máte pouze ovoce, zeleninu, libové maso z ptáků a keramickou pánev, nic víc. Žádný olej, žádné máslo ani sýry. Receptů je mnoho různých, vy teď potřebujete něco rychlého, abyste stihla koupit siroviny před začátkem Vánoc. Podívejte se na toto video, kde je několik zajímavých receptů: https://youtu.be/tulco1FpG3g
Další inspiraci můžete získat v tomto videu: https://youtu.be/BrtHl1wa_Jc
Jídlo připravené podle těchto receptů je zdravé a může ho jíst celá rodina i během Vánoc.
U dětí a dospívajících skolióza nezpůsobuje žádné příznaky, a není tedy zřejmá, dokud nedojde k vychýlení páteře, které je viditelné. Možné příznaky skoliózy:
jedno rameno je výše než druhé;
jeden bok je výše než druhý;
může dojít k vychýlení hlavy z osy;
lopatka může být vychýlena;
žebra jsou na jedné straně vyšší, když se dítě ohýbá.
Většinou skolióza nezpůsobuje bolest, pokud však bolí, znamená to, že dochází k tlaku na míšní disky, nervy, svaly, vazy nebo klouby. K tomuto stavu obvykle dochází s postupem času. Pokud se tedy objeví bolest způsobená skoliózou, je důležité navštívit lékaře, aby zjistil příčiny konkrétní bolesti.
Pokud jste to přehnali s jídlem a pitím, změna životního stylu na několik dní (nebo prodloužení času v posilovně) může pomoci snížit zadržované tekutiny. Není na škodu konzumovat potraviny a nápoje, které jsou přírodními diuretiky, zvláště jako součást celkového stravovacího plánu založeného na jídle, spolu se snížením soli a zvýšením příjmu vody a zvýšením pohybu.
Dávejte si pozor a nepřehánějte to. Pokud například ze svého těla vyloučíte příliš mnoho vody, vaše hladina elektrolytů může být vychýlena z rovnováhy, což může způsobit, že se budete cítit špatně, nebo to může dokonce vést k dalším zdravotním problémům. Proto musíte jíst vyváženou stravu, abyste doplnili některé z těch ztrát elektrolytů.
Začít brát pilulky na odvodnění nebo jiné diuretikum, když je nepotřebujete, také není dobrý nápad. Neměli byste užívat diuretika, pokud nezadržujete vodu. Užívejte diuretikum, pouze pokud je předepsáno lékařem.
Pokud neustále pozorujete zadržování tekutin, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Pokud se u vás objeví nadýmání nebo otoky, které jsou trvalé – a nejsou to jen nepřímé okolnosti, jako například v blízkosti menstruačního cyklu nebo po náročném víkendu s jídlem – rozhodně navštivte lékaře. Doporučuje se podstoupit řádné zdravotní vyšetření a zkontrolovat krevní tlak. Možná u vás existuje zdravotní problém, který je třeba řešit.
Nejprve terapeut zjistí rozdíl v délce končetin. Následuje její korekce: vleže na zádech pomocí ručníku – odtud vžitý pojem „ručníková metoda“ – provádí ošetřovaný pohyb nohou dle instrukcí terapeuta. Poté je pozornost věnována kolenům, kotníkům a dalším kloubům dolní končetiny. Můžete se naučit, jak se vyhnout bolestivé a často neefektivní operaci vbočeného palce (hallux valgus) či kladívkových prstů. Dalším krokem je odstranění případného chybného sklonu a rotace pánve v souvislosti s posunem v křížokyčelním skloubení (Si). Následuje vyšetření všech segmentů páteře, kterou pro zmírnění tření terapeut namaže třezalkovým olejem. Začíná se kostrčí, která bývá dost často vychýlena, nejčastěji v důsledku pádu na zadek. Dornova metoda umožňuje napravit toto vychýlení, které stojí za velkým množstvím obtíží (například hemoroidy, svědivost konečníku, bolesti při sezení, potíže s vyměšováním, neschopnost otěhotnět či migrény), náprava probíhá zvenku nikoli zevnitř! Pokračuje se vyhledáváním a okamžitým napravováním obratlů od spodního konce páteře k hlavě. Vždy ve spolupráci terapeuta (tlak palců) s ošetřovaným (pohyb končetin dle instrukcí). Pozornost je dále věnována ramenním kloubům, loktům, zápěstím a prstům.
Na základě pochopení principu Dornovy metody – zvládnutí jednoduchých cviků a dodržování pokynů terapeuta – si budete schopni do značné míry pomoci sami.
V podstatě můžeme u kteréhokoli problému najít spojitost s pohybovým systémem a z této úrovně vyslat impuls přispívající k znovunastolení rovnováhy.
Lehněte si na záda, pokrčte nohy v kolenou, chodidla i kolena dejte od sebe na šířku pánve, ruce položte podél těla. Pánev podsaďte, a to tak, že stáhněte břišní i hýžďové svaly a bederní páteř tlačte do země, pak povolte. Opakujte 8x. Pozor, krční páteř nezaklánějte!
Cvik se provádí na zádech. Rukama si přitáhněte obě kolena k břichu a zlehka je tlačte proti rukám. Nadechněte se a vydržte, než napočítáte do 4, následuje hluboký výdech, uvolnění, kolena si přitáhněte k hrudníku tak, abyste odlehčili pánev od podložky.
Cvik se provádí opět na zádech. Pokrčte nohy, kolena i chodidla dejte od sebe na šířku pánve, ruce, ramena i lopatky nad podložku, podívejte se na břicho a dejte hlavu opět zpět. Cviky neprovádějte švihem, ale pěkně plynule s oporou šíje. Proveďte dvě série po 10.
Ležte na zádech se skrčenými nohama, kolena i chodidla mějte od sebe na šířku pánve, pravou ruku nechte pod hlavou, levou držte podél těla. V klidu se nadechněte a s výdechem zvedněte hlavu, ramena, pravou ruku a lopatku nad podložku, pravý loket k levému kolenu a opakujte 10x na obě strany. I zde platí, že cvik nesmí být prováděn švihem a nesmí dojít ke zvedání beder.
Lehněte si na břicho, natáhněte si nohy a dejte je mírně od sebe, ruce složte pod čelem. Stáhněte hýžďové a břišní svaly, zvedněte ruce, hlavu a horní část hrudníku nad podložku, proveďte úklon vpravo, zpět, vlevo, zpět a položte. Celé opakujte 4x na obě strany. Pozor, neprovádějte cvik švihem, ale tahem.
Cvik se provádí vleže na břiše s nataženýma nohama, ruce ve svícnu, hlavu opřete čelem o zem. Stáhněte přitom břišní a hýžďové svaly, zvedněte ruce, hlavu a horní část hrudníku nad podložku, stáhněte lopatky k sobě, předloktí tlačte ke stropu, vydržte 5 sekund a položte. Opakujte 8x. Nezaklánějte u toho hlavu a neprohýbejte bedra.
Cvik se provádí opět na zádech, kdy si pokrčíte nohy, chodidla i kolena dáte od sebe na šířku pánve a ruce položíte podél těla. Stáhněte břišní a hýžďové svaly, pravou nohu natáhněte těsně nad zem a zvedněte ji nahoru tak, že špička je přitažená a koleno zůstalo napnuté. Vydržte to 6 sekund. Chodidlo pak vraťte zpět na podložku a nohy vystřídejte. Opakujte celkem 2x. Nezadržujte dech a nezvedejte bederní páteř nad podložku.
Lehněte si na břicho, natáhněte nohy a dejte je mírně od sebe, ruce složte pod čelo, stáhněte hýždě a břišní svaly, zvedněte ruce, hlavu a horní část trupu mírně nad podložku, vydržte 5 sekund a položte. Opakujte celkem 8x. Nezaklánějte hlavu a neprohýbejte
Quinoa je surovina, která na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí strávníkům vyvážený soubor důležitých aminokyselin, čímž se řadí mezi neobvykle komplexní potraviny. Quinoa představuje také důležitý zdroj vlákniny, fosforu, železa a hořčíku. Neobsahuje lepek a je velmi lehce stravitelná.
Quinoa se zeleninou
Ingredience: 1 cibule, 250 g dýně Hokkaido nebo máslové dýně, 1 větší cuketa, 200 g čerstvých žampionů, 2 lžíce zeleninového vývaru bez glutamanů (například Würzl), dle chuti provensálské koření, 1 hrst dýňových semínek, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu, 150 g quinoy, bylinková nať.
Postup: Quinou minimálně 3x spaříme vařící vodou (jako jáhly − ztratí tím hořkost) a dáme vařit v poměru 1 díl quinoy k 2,5 dílu vody. Nesolíme. Vaříme cca 20 minut, poté necháme 5 minut pod pokličkou dojít. Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli, dýni oloupeme (Hokkaido nemusíme) a nastrouháme nahrubo. Cuketu nakrájíme na kostky, mladou nemusíme loupat. Žampiony nakrájíme na libovolně velké kousky. Cibuli osmažíme (zvolíme větší pánev, například WOK) na oleji (z hroznových jadýrek, pokud chceme opravdu košer jídlo, jinak stačí olej řepkový), záhy přidáme dýni a krátce smažíme (cca 5 minut). Můžeme přihodit hrst dýňových semínek. Na druhé pánvičce na trošce oleje rychle osmahneme žampiony a cuketu a přidáme trochu sójové omáčky. Žampiony a cuketu vložíme do pánve s dýní, přidáme koření (kdo má co rád, totéž platí o zelenině − žádná dogmata) a 2 lžičky bujónu Würzl. Mírně podlijeme vodou a dusíme cca 10−15 minut. Na závěr do zeleninové směsi přidáme quinou a čerstvé zeleninové natě dle libosti. Do hotového pokrmu můžeme ještě vmíchat 1 lžíci lněného oleje, jenž dobře promazává nejen střeva.
Quinoa na salát
Ingredience: 100 g quinoy, 100 g rajčat, 1 avokádo, 1 menší červená cibulka, hladkolistá petrželka, šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř na dochucení.
Postup: Quinou propláchneme vodou, abychom ji zbavili hořkosti, a poté ji uvaříme dle návodu na sáčku. Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku najemno a pokrájíme rajčata a petrželku. Avokádo omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a dužinu pokrájíme na kostičky. Nakrájené avokádo pokapeme citronovou šťávou, aby nám nezhnědlo. Nyní smícháme veškeré připravené ingredience, vše zalijeme olejem a dle chuti osolíme a opepříme. Tento salát můžeme využít jako přílohu nebo samostatně jako lehký oběd či večeři.
Quinoa s kuřecím masem
Ingredience: 300 g quinoy, 500 g kuřecích prsíček, 2 barevné papriky nebo 2 cukety, 1 avokádo, 2 rajčata, 3 mladé cibulky, 3 stroužky česneku, 3 polévkové lžíce lněné
kroužení nohy v kotníku, přičemž bérce jsou podloženy tak, aby byly dolní končetiny uloženy do 45 ° vůči trupu;
přitahování kolene k břichu a napřímení nad podložku.
Každý cvik je vhodné provést tempem 40 opakování/min. v celkovém rozsahu 2/3 celkové doby od zahájení cvičení po vznik ischemické bolesti, při které bylo nutné cvičení přerušit. Následuje 2–3minutová relaxační pauza. Cvičení je nutné opakovat dvakrát až třikrát v jedné tréninkové sérii dvakrát a vícekrát denně.
Závažnou chybou je podkládání dolních končetin izolovaně pod koleny, kdy může dojít k útlaku cév s nežádoucím snížením průtoku krve. Pro zvýšenou polohu dolních končetin podkládáme holeně po celé délce.
Cvičení vsedě
Cvičení vsedě předchází korekce a nácvik správného sedu. Chodidla jsou na šířku pánve vzdálené od sebe a jsou opřeny celou plochou na podložce, během cvičení je vyvíjen rovnoměrný tlak na podložku z oblasti paty, příčné klenby, nepřetěžujeme kotník přesouváním tlaku na vnitřní hranu chodidla. Kolena jsou optimálně vsedě těsně pod úrovní kyčlí a bérce a směřují kolmo k zemi nebo jen mírně šikmo s úhlem ohnutého kolena menším než 90 °. Pánev je ve středním postavení nebo nakloněná dopředu, nepřeklápí se dozadu, což vede k zakulacení páteře. Pánev se lehce naklopí dopředu – do anteverze, napomůže zdvižení a vypnutí hrudníku. Ramena lehce stáhneme dolů, čímž zlepšíme fixaci lopatek.
Vsedě provádíme:
výpony na špičky;
střídavé zvedání špiček s oporou o patu.
Každý cvik je vhodné provést tempem 40 opakování/min. v celkovém rozsahu 2/3 celkové doby od zahájení cvičení po vznik ischemické bolesti, při které bylo nutné cvičení přerušit. Následuje 2- až 3minutová relaxační pauza. Cvičení opakovat dvakrát až třikrát v jedné tréninkové sérii dvakrát až třikrát denně.
Cvičení vestoje
Cvičení vestoje začínáme nácvikem správného stoje, tedy postavení částí: hlava, hrudník, břicho, dolní končetiny. Chodidla jsou na šířku pánve rovnoběžně nebo jen v mírném úhlu vytočené od sebe ven. Kolena nepřetěžujeme do maximálního natažení, tedy „uzamčení“. Břicho zatáhneme, zakřivení páteře ve fyziologických rozmezích dosáhneme lehounkým povytažením trupu nahoru, přičemž ramena jemně stlačujeme dolů, lopatky neodstávají, jsou fixovány k hrudníku, hrudník je v takovém postavení lehce vypnutý dopředu. Hlava je vzpřímená, bez předsouvání brady, brada směřuje jen mírně šikmo dolů a je „zatažená“. Při pohledu z boku by ucho mělo být kolmo nad ram
V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nanese na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na takzvané bliny, lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které se ještě horké mažou máslem, obkládají kaviárem (nejlépe červeným) a pokapávají smetanou či šlehačkou. V českých podmínkách se kaviár častěji ochucuje citrónovou šťávou.
Plněná vajíčka
Suroviny: natvrdo uvařená vajíčka, oloupaná a překrojená na poloviny („lodičky“), změklé máslo (nebo i margarín, ale máslo je lepší), na jemno nakrájená cibulka (obyčejná nebo ve směsi s červenou), sardelová pasta, kremžská hořčice (nebo jiná s výraznou chutí), sůl, pepř, na jemno nakrájená petrželová nať (nemusí být, ale dodá pikantnější chuť a výsledek je barevnější). Na ozdobení: černý kaviár nebo petrželka.
Z vajíček vydloubnout žloutky do misky (nejlépe to jde lžičkou) a tam je nejprve utřít s máslem a cibulí, poté přidat ostatní suroviny, přičemž hořčice a sardelové pasty by mělo být přibližně stejné množství. Se solí opatrně, sardelová pasta bývá někdy hodně slaná. Vzniklá směs musí být poměrně hutná, aby se dala tvarovat do pěkných kopečků. Směs dochutit podle potřeby přidáním některých z vyjmenovaných ingrediencí. Směsí naplnit vajíčka, naskládat na ozdobný tác (nebo jen na talíře), a je-li to možné, nechat alespoň dvě nebo tři hodinky rozležet, ale výborná jsou i hned po přípravě. Před podáváním lze ozdobit kopečkem černého kaviáru.
Pěna ze pstruha s kaviárem
Suroviny: 4 plátky želatiny, 2 filety uzeného pstruha, 400 ml smetany ke šlehání, černý pepř, sůl, 2 hlávky salátu frisée, 2 červené cibule, 4–5 lžic červeného vinného octa, 7 lžic oleje z pšeničných klíčků, cukr, 1/2 svazku pažitky, 125 g kaviáru
Želatinu namočíme ve vodě. Z filetů uzeného pstruha stáhneme kůži, maso vykostíme a rozmixujeme se 130 ml smetany. Okořeníme pepřem, popřípadě podle potřeby trochu přisolíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme na malém ohni. Vmícháme do rybího pyré a dáme vychladit. Paštikovou formu vyložíme fólií. 270 ml smetany dotuha ušleháme a vmícháme do rybí hmoty. Naplníme do formy a chladíme nejméně 2 hodiny. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Cibuli posekáme a přidáme do zálivky z octa, oleje, soli, pepře a cukru. Salát rozdělíme na talíře a pokapeme zálivkou. Pěnu vyklopíme z formy, nakrájíme na plátky a urovnáme na salát. Ozdobíme pažitkou a kaviárem.
Kamut se zeleninou: 230 g kamutu, 200 g brokolice, 1 sladká mrkev, 1 červená cibule, 60 g dýňových semínek, 5 cm zázvorového kořene, 1 lžíce bio sezamového oleje, ½ lžičky celého římského kmínu, 2 lžičky tamari sójové omáčky, nerafinovaná sůl
Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v nové vodě (dvojnásobné množství) s bobkovým listem 60 minut v tlakovém hrnci. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme hranolky mrkve a pokrájenou brokolici. Osolíme, přidáme kmín, minutu smažíme a pak podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme sójovou omáčku a vše zakápneme zázvorovou šťávou (zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a v ruce vymačkáme). Chvilku ještě smažíme, stáhneme z plotny a můžeme podávat s kvašenou zelinou.
Kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy: ¾ hrnku vařeného kamutu = ½ hrnku zrna kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy, 1 cm řasy kombu, ½ celeru, větší hrst rukoly (cca 40 g), gomasio,hrst vlašských ořechů, 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného
Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 min s řasou kombu a špetičkou soli. Můžeme využít i zbylého zrna z předešlého dne. Celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky, smažíme na kvalitní pánvi na olivovém oleji. Smažení je poměrně dlouhé. Jakmile máme kostičky krásně nahnědlé, přidáme sůl, 3 min ještě smažíme a poté přidáme čerstvě namletý pepř a smažíme jen 5 s. Stáhneme z plotny, přidáme kamut, který se nám krásně prohřeje a teplota se nám sníží. Díky tomu můžeme přidat natrhanou rukolu, která se tak nespaří a nescvrkne, zůstane krásně křupavá. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi. ½ opražených ořechů roztlučeme a zamícháme do kamutu, zbylou ½ posypeme kamut na talíři. Ke kamutu můžeme podávat napařenou zeleninku, nejlépe mrkev, která nám talíř rozzáří, a salátovou okurku. Okurku je dobré nahrubo nastrouhat, promíchat s 1 až 2 polévkovými lžícemi umeocta a nechat půlhodinky odležet.
Salát z kamutu: 1 šálek (235 ml) kamutových zrn namočených přes noc, 1/3 šálku citrónové šťávy, 1/3 šálku sójové omáčky tamari nebo shoyu, ¼ šálku sezamového nebo slunečnicového oleje, 1/2 šálku vlašských ořechů, 3 lžíce sezamových semínek, 2 mrkve nakrájené na nudličky, 1 kedlubna nebo 1/2 salátové okurky nakrájené také na nudličky
Postup: Kamutová zrna uvařte doměkka. Bude to trvat tak hodinku. Že jsou hotová, poznáte podle toho, až začnou praskat. Pokud zvolíte kedlubnovou variantu, mrkev a kedlubnu jemně upravte na páře. Opravdu jemně, aby&n
Velký míč je skvělý pomocník na posilování, ale také protahování téměř všech svalových skupin. Je pravdou, že kvůli své velikosti a tvaru není příliš skladný, ale můžete jím nahradit jednu ze židlí a tím prospějete i svým zádům. Zvolte takovou velikost kulatého pomocníka, aby při sedu na jeho vrcholu svírala vaše stehna a lýtka přibližně pravý úhel.
Cvičení na míči je vhodné úplně pro všechny. Nezáleží totiž na tom, kolik vážíte, ani na tom, v jaké jste kondici, protože pracujete pouze s váhou vlastního těla a tím zátěž přizpůsobíte svým potřebám. Zvlášť v těhotenství je nutné respektovat nároky i omezení ženského organismu, a proto je míč pro cvičení v této době zvlášť vhodný. Inspirujte se některými ze cviků, jež můžete provádět i v pokročilé fázi gravidity.
Rozhýbání svalů v oblasti beder: Sedněte si na míč, nohy zapřete o podlahu přibližně na šířku vašich boků. Narovnejte záda a uvolněte ramena. Nevystrkujte bradu dopředu, hlavu nepředklánějte. Ruce opřete o boky a pomalu vysouvejte střídavě pánev do stran. Hrudník se snažte nechat celou dobu na místě. Vnímejte přitom příjemné pocity v oblasti bederní páteře. Stejný pohyb zopakujte směrem dopředu, kdy pánev jemně podsadíte, a dozadu, kdy bedra lehce prohnete. Uvolníte svaly spodní části zad a zároveň protáhnete bederní páteř, která vlivem těhotenství často trpí.
Krční páteř: Zůstaňte sedět na míči jako u předchozího cviku. Položte pravou ruku na levé ucho přes vaši hlavu a hlavu jemně táhněte k pravému rameni. Levou ruku nechte volně ležet ze strany na míči. S výdechem protáhněte šíji. Stejný pohyb zopakujte také na druhou stranu. Když natočíte v krajní poloze bradu směrem ke klíční kosti, protáhnete i svaly po stranách krku.
Posílení hýždí a stehen: Sedněte si na vrchol míče a nohy zapřete o zem. Pomalu se sesuňte na míči tak, aby byla opřená jen vaše hlava a lopatky. Párkrát s výdechem nadzvedněte hýždě pár centimetrů ke stropu, nebo jen zůstaňte ve výdrži. Až ucítíte, že zadní strany stehen a hýžďové svaly zabírají, vraťte se zpátky do sedu. Při cvičení dejte pozor, aby vám míč neujel a nezranily jste se.
Vnitřní strany stehen: Lehněte si na podložku na záda. Pokrčte kolena a míč si vložte mezi ně. S výdechem zatlačte kolena proti míči, s nádechem povolte. Vnímejte, jak s každým výdechem zaberou vnitřní strany vašich stehen. Pohyb zopakujte alespoň 8–10x.
Prsní svaly: Klekněte si za míč na kolena, na míč položte dlaně ze stran. Pomalu s výdechem zatlačte dlaně proti míči, jako byste je chtěly spojit. S nádechem opět povolte. Lokty zvedněte ke stropu tak, ab
Tato nejznámější jogínská sestava se cvičí na celém světě a má mnoho obměn. Pozdrav slunci výborně dodává tělu energii, a proto se doporučuje cvičit zejména ráno. Navíc je to velmi plynulé cvičení, které si rychle zautomatizujete.
Postup
První cvik: Pozdrav slunci se začíná cvičit ze stoje vzpřímeného. Rovný postoj totiž člověku pomáhá zlepšit koordinaci a zaměřit svoji pozornost na cvičení. Postavte se chodidly k sobě. Vypněte hruď, ramena tlačte dolů. Stáhněte svaly pánevního dna. Spojte dlaně k sobě ve výšce hrudi. V pozici zůstaňte několik hlubokých nádechů a výdechů. Při dýchání se uvolněte a soustřeďte se na cvičení.
Druhý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Přes upažení vzpažte. Při tomto úkonu se nadechněte. Ruce můžete spojit nebo nechat od sebe, jak je vám příjemné, obvyklejší je spojit dlaně k sobě. Podívejte se vzhůru. Dejte si pozor na to, abyste příliš nezakláněli hlavu. Kromě toho se také nepropínejte v bedrech.
Třetí cvik: S výdechem vraťte paže do připažení. Předkloňte se. Svěste hlavu. Špičkami prstů nebo celými dlaněmi se dotkněte podložky. Tím se protáhnou svaly na zadní straně nohou, zpočátku však není ostuda raději kolena pokrčit. Časem se zvládnete předklonit i bez toho, ale do té doby se nemusíte přepínat. Pánev zkuste vysunout co nejvíc nahoru. Pak svaly pánevního dna uvolněte.
Čtvrtý cvik: S nádechem napřimte páteř. Zvedněte hrudník a tlačte jej jakoby dopředu. Dlaněmi se opět opřete o podložku. Pokrčte kolena. Váhu přeneste na dlaně. Bude následovat pozice, která připomíná prkno.
Následující dva cviky plynule navazují na tento, a proto si nejdříve přečtěte, jak je správně cvičit.
Pátý cvik: Do pozice prkna se dostanete mírným vyskočením vzad. Přitom se nohy dostanou ze stoje dozadu. V této pozici se nadechněte. S výdechem pokrčte paže a pomalu klesejte k podložce. Myslete na to, že musíte při klesání být skutečně rovní jako prkno. Nejdříve na podložku položte hrudník, až potom zbytek těla. Tento cvik cvičte pomalu.
Šestý cvik a sedmý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Nadechněte se a zvedněte tělo od podložky. Podívejte se nahoru, ale nezaklánějte hlavu. S výdechem zvedejte pánev a tlačte ji jakoby dozadu. Paže mějte napnuté. Vaše tělo tak bude tvořit trojúhelník. V této pozici chvíli zůstaňte a zhluboka dýchejte.
Osmý cvik: Pokrčte nohy a s nádechem vyskočte chodidly směrem dopředu. Postavte se. Narovnejte záda. Stáhněte svaly pánevního dna, ramena tlačte dolů. Zanožte a pozdravte slunce pohledem nahoru. Pozor si dejte na prohýbání v bedrech a na záklon hlavy.
Postup: Kokosový ořech je potřeba nejdříve oloupat a zbavit slupky. Ořech potom rozbijeme a dužinu kokosového ořechu vyškrabeme (nejvhodnější je použít speciální struhadlo na kokosové ořechy, s jehož pomocí se dá dužina lehce vyškrábat ─ vznikají jakési kokosové piliny). Poté si vezmeme misku, na kterou natáhneme větší bavlněnou utěrku. Do této utěrky postupně dáváme nastrouhanou dužinu kokosových ořechů. Utěrku s dužinou zavineme do koule a ždímáme ji rukama. Tímto způsobem postupně vyždímáme všechnu nastrouhanou kokosovou dužinu. Získané mléko přecedíme přes sítko, abychom ho zbavili případných kokosových pilin a částí dužiny. Následně mléko nalijeme na pánev a na mírném až silném ohni ho ohříváme přibližně 3─5 minut. Když mléko začíná získávat konzistenci pasty, bude olej brzy hotový. Za stálého míchání ještě chvilku povaříme. Po vytvoření pasty odstavíme pánev z ohně. Kokosový olej je hotový. Takto získaný olej dáme do nádoby. Chceme-li ho používat studený, vložíme jej do ledničky.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Většina sexuálních poloh a jejich variant je popsána v nejznámější knize o sexu, kterou je Kámasútra. Kámasútra je sice skvělou inspirací pro milování, ale jak radí odborníci, není nutné v průběhu jednoho milování vyzkoušet úplně všechny polohy a techniky. Doporučuje se spontánnost a vynalézavost, aby se zabránilo pádu do nudné sexuální „povinnosti“, a podpora zdravých nových návyků v dlouhodobém vztahu. Některé ženy jsou v této oblasti velmi vynalézavé a hledají nové pozice, které je uspokojují. Níže najdete několik tipů.
Poloha dráp
Stojíte s partnerem čelem k sobě. Žena obtočí nohy kolem trupu partnera. Ten položí ruce pod hýždě partnerky a zvedne ji nahoru a zavede úd. Poté se provádějí pohyby nahoru a dolů. Jedná se o velmi náročnou pozici po fyzické stránce pro partnera. Žena je v této pozici uvolněna, a tak si může vychutnat rozkoš z této polohy. Pro umocnění sexuálního požitku je možné použít dětský olej Johnson a potřít jim nejen úd, ale i třecí plochy partnerů. Vzhledem k poloze nemusíte mít strach z umaštění okolí.
Odvrácená misionářská pozice
Žena leží na břiše, případně s rozevřenýma nohama, muž leží na ní. Je vhodné vložit polštář pod boky ženy, aby se v této pozici zvýšila stimulace oblasti klitorisu nebo bodu G. Účinnost této polohy podpoří i namazání třecích ploch olejem. Jsou ženy, pro které je tato poloha velmi erotická ve venkovním prostředí v kombinaci s laskáním ústy krku a rtů. Když ještě partner přidá hlazení a lehké doteky v oblasti rozevřených hýždí partnerky, může být žena nezvykle překvapena jejich účinky. Je to primitivní a vášnivá poloha, kterou by si měl každý pár určitě vyzkoušet. Tuto polohu mají rády ženy, které touží po tom, aby byly uchváceny a razantně uspokojeny. Některé ženy ji vyhledávají proto, že není příliš intimní a nevidí při ní partnerovi do tváře. Mají tak pocit, že sex není osobní, ale je prostě přímo a jen animální, sloužící pro uspokojení potřeby. Způsob stimulace pochvy v této poloze, velký rozsah pohybů a razantnost penetrace ženám poskytují větší šanci na prožití silného vaginálního orgasmu, zvlášť pokud vhodně nastaví pánev při penetraci, aby pronikání silně dráždilo jejich citlivá místa uvnitř pochvy. Proto je tato poloha oblíbená ženami, které jsou schopné dosahovat vaginálního orgasmu. Masochistky oceňují, když je partner občas zatahá za vlasy nebo za vlasy přitáhne k sobě. Je to poloha pro ženy v sexu spíše divoké, které upřednostňují razantní a intenzivní sex. Romantické ženy ji určitě vyžadovat nebudou.
Misionářská poloha s předehrou
Před samotným milováním některé ženy upřednostňují jahody a šlehačku na inti
Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku ramen. Zatáhněte břicho. Plynule snižujte těžiště, jako kdybyste si chtěla sednout na židli. Vydržte 35 sekund a vraťte se do výchozí pozice. Při zpátečním pohybu stáhněte hýžďové svaly. Kolena by měla být na úrovni prstů chodidel. Cvičte 2–3 sady 10–16krát. Na konci každé sady zkuste v podřepu vydržet, jak nejdéle to půjde. Odpočiňte si a cvičte další sadu.
Výpady – cvičení na stehna a zadek
Postavte se vzpřímeně s nohama rozkročenýma na šířku boků, kolena mírně pokrčená. Udělejte velký krok vpřed jednou nohou a snižte těžiště. Váha musí být přenesena na přední nohu a koleno přední nohy by mělo být nad chodidlem. Záda a pánev držte kolmo k zemi a břicho zatažené. Vraťte se do výchozí pozice a vystřídejte nohy. Cvičte 3 sady 10–16krát na každou stranu.
Posilování vnějších stehenních svalů
Lehněte si na bok a podepřete si hlavu. Pokrčte koleno spodní nohy a horní nohu držte nataženou v prodloužení páteře. Zvedejte horní nohu. Pánev držte stále kolmo k podložce. V nejvyšší pozici držte nohu 2–3 sekundy a povolte dolů. Opakujte 16x na každou stranu.
Posilování vnitřních stehenních svalů
Lehněte si na levý bok a podepřete si hlavu. Pokrčte pravé koleno (horní noha) a položte ho před levou nohu tak, aby pravé chodidlo leželo před levým kolenem. Levou (spodní) nohu držte nataženou s mírně pokrčeným kolenem a zvedejte ji nahoru, dokud neucítíte záběr na vnitřní straně stehna. Držte 1–2 sekundy a pak nohu pomalu vraťte do výchozí pozice. Cvičte 16x v plném rozsahu a 16 malých kmitů v nejvyšší pozici, pak v této pozici vydržte 20 sekund. Celé ještě jednou zopakujte. Totéž s druhou nohou.
Zanožování – cvičení na zadní stranu stehen a hýždě
Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Opakovaně zanožujte jednou nohou pokrčenou v koleni do pravého úhlu. Nohu zvedejte do úrovně boků. Chodidlo směřuje ke stropu. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.
Ohyby v zanožení – cvičení na zadní stranu stehen
Klekněte si na podložku a opřete se o předloktí. Břicho zůstává zatažené. Zanožte jednu nohu a pokrčte ji v koleni tak, abyste se dotkli patou zadku. Držte 2 sekundy a natáhněte. Opakujte 16x na každou stranu. Po několika sekundách odpočinku opakujte ještě jednu sadu.