VYRÁŽKA PŘI ALERGII NA OVOCE je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. Stolice po konzumaci jahod může být změněna v několika ohledech. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus, který říká, že jahody způsobují červenou stolici. Nezpůsobují. Někdy se ale mohou objevit ve stolici kousky nestrávených jahod. Co je u jahod nejdůležitější s ohledem na zažívání, je obsah vlákniny, která rozpohybuje vše, co je ve střevech.
Jahody jsou vysoce ceněny pro svou příjemnou vůni a jako stimulátor chuti k jídlu. Jsou lehce stravitelné a díky obsahu vlákniny, pigmentů, kyselin a enzymů mají velký projímavý účinek.
Neobvyklá není ani alergie na jahody, což znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod však naruší tyto proteiny a lidé s alergií pak mohou jíst vařené jahody.
Na další podrobnosti o účincích jahod na stolici se podíváme dále v tomto článku.
Alergie na jahody
Mohou být lidé alergičtí na jahody?
I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.
Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.
Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.
Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.
Příznaky
Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.
Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:
svědění a zánět hrdla a úst;
svědící pokožka;
kopřivka;
kašel a sípání;
závratě nebo točení hlavy;
průjem;
zvracení;
pocit sevření v krku;
únava.
Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:
rychlá tepová frekvence;
oteklý jazyk;
oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
výrazný pokles krevního tlaku;
závratě a točení hlavy;
mdloby.
Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.
Léčba a zvládání alergie na jahody
Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.
Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:
čerstvé jahody;
sušené jahody;
džemy, které obsahují jahody;
jahodové želé;
jahodové bonbóny.
Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.
Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.
Ve svém příspěvku VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.
Dobrý den,
dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.
Děkuji s pozdravem Martin Opatrný Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.
Dobrý den, také podobnou vyrážkou trpívám - vždy ale jen během léta, pokud jsou hodně slunné dny. Nemám alergii na žádné potraviny, tyto puchýřky se dělají zejména na okraji plavek a prádla - stalo se mi to u moře, v bazénu i jen při pobytu venku, jednou dokonce pod pásky u sandálů během řízení auta. Bylo mi řečeno, že mám patrně "kontaktní alergii" a alergii na slunce. Puchýřky se vyskytnou náhle a stejně náhle mizí. Bylo mi doporučeno se nevystavovat příliš slunci a nosit celobavlněné oblečení včetně prádla, bez gumiček a umělotin. Víc se s tím asi nedá udělat. Např. na stravě to nezáleží - zkoušela jsem různé alergeny jako semínka a oříšky, citrusy apod. a vždy výskyt záležel jen na pobytu na slunci. Pěkný den.
V případě svědění pochvy po pohlavním styku může jít o alergickou reakci na kondom, lubrikační gel nebo sprchový gel, který žena před milováním použila. Proto zkuste latexové kondomy nahradit polyuretanovými a parfémovaný lubrikační gel výrobkem bez chemických přísad. Intimní místa si pak myjte pouze čistou vodou.
Další příčinou svědění může být alergie na sperma: alergická reakce vzniká jako odpověď na některou z látek obsažených ve spermatu. Alergizující složka spermatu může být buď jedinečná, nebo společná pro sperma mnoha mužů (to znamená, že ne vždy by pomohla změna partnera). Alergie na sperma představuje nepříjemnou součást života, může však být i projevem vážného zdravotního problému, a to především tehdy, když se žena snaží otěhotnět. Ne každá alergie na sperma má stejný původ a stejné projevy, alergie se dokonce nemusí ani vždy projevit, a přesto může způsobovat obtíže a bránit početí. Některé příznaky alergie na sperma se podobají příznakům vaginálních mykóz či infekcí. To, jestli se skutečně jedná o alergii na sperma, zjistíte použitím kondomu: pokud se příznaky po pohlavním styku neobjeví, má žena s největší pravděpodobností alergii na sperma. V takovém případě navštivte lékaře.
Alergie na sperma lze rozdělit do dvou skupin: první zahrnuje takzvanou histaminovou alergii, při které žena velmi rychle (cca do pěti minut) po pohlavním styku bez užití ochrany pociťuje pálení v pochvě i v oblasti zevních rodidel, přičemž kůže je většinou zarudlá, svědí, může se objevit i vyrážka až puchýřky; druhou skupinu alergií na sperma vyvolává buněčná imunita, kdy tělo ženy vytváří protilátky napadající spermie partnera. Právě zvýšená buněčná imunita může být jednou z příčin poruchy plodnosti partnerů. Co se týče četnosti výskytu, histaminová alergie je poměrně vzácná a vyskytuje se přibližně u jedné ženy z dvou set, naopak poruchy buněčné imunity se objevují až u poloviny párů, které mají problém s početím.
Léčba alergie na sperma se liší podle typu alergie: pakliže trpíte histaminovou alergií, měla by vám pomoci běžně dostupná antihistaminika, obecně pak léčba tohoto typu alergie patří do rukou alergologa; máte-li poruchu buněčné imunity, je třeba navštívit imunologa, jenž zpravidla doporučí v první řadě styk s kondomem a kortikoidní léky pro ženu.
Při léčbě imunologické neplodnosti, kterou může zapříčinit alergie na sperma, se nejprve zamezí dráždění imunitního systému cizorodými látkami. Proto se po určitou dobu musí používat při pohlavním styku kondom. Tím se dočasně zabrání styku ženina genitálu s antigeny (látky vyvolávající tvorbu protilátek) mužského semene, v důsledku čehož imunitní systém ženy zapomíná, že spermie jsou jeho nepřítel. Zároveň se ženina imunita tlumí prostřednictvím léků. Při imunologické alergii na sperma totiž ženiny protilátky zamezují spermiím vstoupit do dělohy, čímž jim znemožňují setkání s vajíčkem. Navzdory těmto opatřením se neplodnost někdy musí řešit metodami asistované reprodukce: k překonání bariéry se používá nitroděložní inseminace, při které se spermie vpraví přímo do dělohy a s protilátkami tak nepřijdou vůbec do styku.
V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.
Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:
meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory
Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:
bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté hovězí maso
Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:
celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce
Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.
Ve svém příspěvku LECBA EKZEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.
dobry den.pracuju jako cisnik 15 let. pul roku uz trpim ekzemem. vubec nevim z ceho to muze byt.poradte mi.vyskytuje jse to hlavne v obliceji a je to neprijemne.kavu uz nepiju 6 mesicu. nejim ostra jidla. nemuzu ovoce co obsahuji vitamim C. zjistili mize mam alergii na kocky,prach,pyl. jsem cely zivot alergig. na oblicej pouzivam mast Advantanod kozniho je to spravna vec diky. zjistil jsem ze mam asi alergii na slunecni paprsky. dekuju
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Vyrážka na rukou může být způsobena alergií. Svědění, vyrážka, zarudnutí místa, kde se šperk dotýkal pokožky, popřípadě i hnisání, jsou běžné průvodní jevy takzvané kontaktní alergie na kovy. Projevy mohou být různě silné a není neobvyklé, že se objeví až v pokročilejším věku, nebo dokonce u šperků, které dříve byly bezproblémové. Obvyklým mýtem o tomto typu kožní reakce je vžitý názor, že jde o alergii na stříbro. Ta sice existuje, ale ve většině případů jde o přecitlivělost na mnohem běžnější nikl. Nikl je spolu s mědí často přidávanou příměsí, která jinak křehké, měkké stříbro zpevňuje a dovoluje z něj tvarovat šperky. Podle statistik má alergii na nikl každý sedmý člověk. Přestože se spíše projevuje u žen, které nosí šperky častěji, ve stejné míře jsou na nikl alergičtí i muži. Při alergii můžete léčit zpravidla jen její symptomy a preventivně předcházet jejímu vzniku. Nejčastější chybou je například namáčení rukou, aniž bychom stříbrné šperky sundali. Pod nimi pak často uvíznou zbytky mýdla nebo čisticích prostředků, které rozpustí ochrannou vrstvu pokožky a nikl tak působí na nechráněnou kůži. Stejný efekt má pocení, protože agresivní soli v potu rovněž narušují ochrannou vrstvičku, proto není vhodné se svými ozdobami sportovat. Zlaté šperky by alergii spouštět neměly. Citlivější lidé by se však pro jistotu měli vyhýbat ozdobám pozlaceným, obzvlášť pokud je vrstvička zlata velmi tenká.
V naší poradně s názvem WARFARIN A ANANAS A JINÉ TROPICKÉ OVOCE JAKO KOMPOT, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava Šnábl.
Mohu ananas a jiné tropické ovoce jako kompot.
Jaké prášky na bolest kloubů,zad mohu úzivat.Dekuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při užívání Warfarinu můžete konzumovat veškeré tropické ovoce bez omezení včetně grapefruitu a jeho šťávy. Zavařené jako kompot i čerstvé. Ovoce obsahuje jen málo vitamínu K a nenarušuje tak váš dlouhodobý jídelní plán, v rámci kterého si hlídáte množství snědené zelené zeleniny.
Na bolest při Warfarinu můžete použít z volně prodejných léků pouze paracetamol v dávce 1 gram po pěti hodinách maximálně 4 gramy denně. Ostatní možnosti zmírnění bolesti jsou jen s léky na lékařský předpis, kdy lékař vyhodnotí interakci s Warfarinem.
V makrobiotické stravě jde především o to, dodat tělu vše, co v danou chvíli potřebuje. Stejně jako v běžném stravování víme, že pokud těžce pracujeme, potřebujeme jinou skladbu jídelníčku, než když sedíme osm hodin v kanceláři. Tak je tomu i v makrobiotice. Jinak se budeme stravovat v souladu s přírodou na věčně zamrzlé Aljašce nebo Sibiři (jako vegetarián bych tam umřel hlady), jinak v teplých krajích u moře, jinou potravu potřebujeme ve věku dvou let, jinou v šedesáti a zcela odlišně jíme v devadesáti letech. Jinou stravu budu jíst jako nemocný s alergií, jinou s cukrovkou. Mám-li málo pohybu, musím to vyvažovat stravou. Nebo naopak. Když hodně jím, musím se více hýbat.
Cílem makrobiotiky je vědět a cítit, co je třeba tělu dodat. Rodinnými zvyklostmi ve stravování, ve školních jídelnách, v rychlých občerstveních, v restauracích, v cukrárnách, v supermarketech jsme ztratili cítění pro potřeby organismu. Při makrobiotickém stravování a způsobu života se vrací i cit a správné chutě v jídle.
Stačí si vzpomenout na zvyky našich babiček a dědů. Ovoce jedli pouze v době jeho zralosti. Ne v zimě. V zimě bylo ovoce sušené, v marmeládách a později, s vynálezem zavařování, v kompotech. Toto je respektování makro- i mikrokosmu, kdybychom žili na jihu, jedli bychom po celý rok ovoce jižní, ale my jsme v Česku. Zde se rodí ovoce jednou za rok a v tu dobu se má jíst. Lidský organismus ví, kdy jíst jaké ovoce – když je zralé, čerstvé. Jedině tehdy dodává energii, nejenom různé prvky a vitamíny. V tu dobu je to „živá“ strava.
V zimě se v našich zeměpisných šířkách jedlo kysané zelí, okurky. A hlavně sušené ovoce. Tělo si žádalo vitamíny a stopové prvky v této formě. Navíc v zimě ovoce a zeleninu tolik nepotřebujeme, dle makrobiotiky se všichni svým způsobem ukládáme k zimnímu spánku. Vše v těle se nám zpomalí, naše orgány si chtějí odpočinout. Jenže v dnešní době se stejně stresujeme v pracovním či soukromém životě, ať je zima, jaro, léto, podzim. Svítí umělá světla, čili je stejná doba svitu, spíme v teplých místnostech, tělo v noci neprochladne, zrovna tak v létě nechodíme bosky, chodidla, na kterých máme důležité body, nejsou otužilá a podobně. Samozřejmě, doba jde dál, ale zkusme si zlepšit zdraví pomocí makrobiotické stravy.
Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu (ještě lépe ve vaší oblasti) a odpovídá příslušnému ročnímu období. Minimalizujte či zcela vyřaďte konzervy, tropické ovoce a mražené potraviny. Kupujte si potraviny, které nejsou chemicky ošetřené, různě rafinované či jinak zpracované (polotovary si nechte na&nb
Ve svém příspěvku OPLACH OVOCE ,ZELENINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.
Vážení,
zhruba před 50-ti lety jsem žila 3 roky v Indii.Ovoce, zeleninu i
maso jsem nejdříve umyla v ředěném hypermanganu, než jsme to jako rodina jedli.
Maso pochopitelně po tepelné úpravě.
Bohužel, už si nepamatuji, jak jsem k němu i jeho použití přišla.Přijeli jsme domů v pohodě, což se některým nepodařilo.Viz steaky apod.a to
ještě tajně - hovězí maso vozili totiž Indové pod plachtou (známé důvody).
||Proto bych chtěla vědět, zda lze i u nás v Čechách toto použít jako desinfekci,
popř.jak . A též, kde jej sehnat - nerada bych si dělala ostudu, nebo dokonce
vyvolávala nějaké emoce.
děkuji předem za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcel.
Já žil v Indii s rodiči v letech 1968 až 1970 a moje máma i všichni ostatní Češi žijící v České komunitě ČKD a Škoda Plzeň všechny potraviny důkladně oplachovali. I proto jsme neměli žádné zdravotní problémy. Pokud se pamatuji, tak do mísy s vodou o objemu asi 3 lity nasypala máma několik zrnek a barva bila růžovofialová a pak se do toho ovoce na chvíli ponořilo a pak nevím zda ho ještě oplachovala tekoucí vodou z vodovodu, kterou jsme tam měli k dispozici. Myslím ale, že jsme vodu z vodovodu pili i tak jen převařenou. Vzpomínky jsou matné, bylo mi tehdy 3 až 5 let... :-) . Hypermangan neboli Manganistan draselný se dá normálně koupit v lékárně a oplachování ovoce a zeleniny jsme teď v souvislosti s pandemií také doma zavedli. Jen to po tom hypermanganu oplachujeme ve studené tekoucí pitné vodě, protože ta doufám koronavirem promořená není a nebude...
Vhodné ovoce při cukrovce: borůvky, vodní meloun, třešně, broskve, meruňky, jablka, kiwi a pomeranče.
Méně vhodné ovoce při cukrovce: hrušky, švestky, banán, hroznové víno.
Nevhodné ovoce při cukrovce: přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce.
Doporučuje se sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500-600 g. Zeleniny by pak mělo být dvakrát více než ovoce. To stejné platí i pro diabetiky, jen s tím rozdílem, že je nezbytné ovoce započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Jedna porce obnáší například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jednu hrušku, menší banán, jeden pomeranč, jednu nektarinku, polovinu grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce by měla odpovídat 80-100 g.
V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.
Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.
Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.
Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.
4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.
Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: https://www.ceskaordinace.c…
Alergie je neúčelná obranná reakce organismu proti neškodným látkám z okolního prostředí, jedná se tedy o nemoc imunitního systému. V případě kožního postižení se také objevuje atopický ekzém, kopřivka nebo takzvaná kontaktní dermatitida, kdy reakci vyvolá pouhý dotek alergenu na kůži. Mezi vyvolavatele alergie patří nejčastěji pyly, roztoči, plísně, potraviny, léky, hmyzí jed, zvířata, kovy nebo latex.
Alergická vyrážka vystupuje nad povrch kůže, je růžově červená, při hustém výsevu může i splývat, je svědivá a dosti prchavá. Umístěna bývá kdekoli na trupu nebo končetinách, jen velmi vzácně na obličeji nebo ve vlasech. Nejčastěji je její průběh akutní a jednorázový, kdy pomine po dvou až třech dnech, nebo jsou výsevy postupné a pak zmizí v průběhu několika dní či týdnů. Existují případy, kdy se vyrážka objeví náhle a zmizí během několika hodin. Pokožka velmi nepříjemně svědí a nutí jedince k jejímu škrábání, čímž hrozí zanesení infekce. Nejzávažnější komplikací je vznik anafylaktického šoku s oběhovým selháním.
V případě alergické vyrážky lékaři doporučují všímat si okolností, za nichž k projevu výsevu vyrážky dochází. Není od věci si tyto okolnosti zapisovat. Pozdější porovnání může vést k odhalení skutečné příčiny. Lidé trpěli alergiemi vždy, současná doba se však postarala o to, že alergií rychle přibývá a že je stále těžší odhalovat jejich příčiny. Nejvíc jsou alergiemi postiženy děti, které jsou ovlivňovány nejen negativními činiteli životního prostředí, ale také stravou, která nezřídka obsahuje látky vyvolávající alergické vyrážky a jiné stavy.
Příčinou většiny alergií na potravu je nízká hladina žaludeční kyseliny a nedostatek některých trávicích enzymů. Mezi příčiny může ale patřit také stres, hypoglykemie nebo nedostatek vitamínů skupiny B. Zjištění vychází ze skutečnosti, že k řadě alergií dochází právě na základě konzumace potravin, které považujeme za zpříjemnění života – čokolády a sladkostí vůbec, kávy, cigaret, alkoholu nebo mléka. U dětských alergií z potravy bývá nejčastější příčinou konzervační látka (kyselina benzoová) a potravinářské barvivo tartrazin (žlutá barva). Vyplatí se tedy vždy prostudovat složení potravin na obalu a v případě, že obsahují vyjmenované látky, je nekonzumovat. Tím, že vyloučíme z potravy přísady vyvolávající alergie, se můžeme zbavit nejen běžných potíží spojených s alergiemi, ale i řady dalších problémů, které škodlivé látky v těle vyvolávají.
Příčinou alergické vyrážky může být rovněž oblečení. Jsou lidé, kteří nesnášejí například vlněné oblečení nebo tmavý oděv, ale mohou to být i některé další barvy, zejména pak červená. Také může jít o prádlo vyprané v saponátových přípravcích. Je známo, že některé prací prášky se po této stránce ukázaly jako velmi agresivní. Jste-li alergičtí na saponáty, musíte prát v mýdle nebo ve vlasovém šampónu. Alergické vyrážky mohou způsobit i neprodyšné obleky, ať už pracovní, nebo různé dětské nepromokavé zimní oblečky.
V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.
Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.
Ve svém příspěvku MOJE ZKUŠENOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stepanka.
Zdravím všechny.
Furolin jsem dobrala před necelym týdnem za zanet moc.měchýře. Celou dobu brání mi bylo tezko. Na zvracení, pocit těžkého žaludku. Ale všechno jsem dobrala. Ovšem po třech dnech po ukončení léčby... Vyrážka po celém tele, štípání a svědění kůže. Jak kdyby me někdo polil kyselinou. Dle dr alergie na atb. Poradila at si vezmu lék na alergii. Ale ja už jsem ve stavu kdy opravdu do sebe nechci nic cpat :( Nikdy jsem na nic alergii neměla. Od teď už ano. Takže opravdu nepříjemné prášky :(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.
Doktor napsal tento lék mému 90 letému otci a myslela jsem, že je to jeho poslední hodinka. Musí to být hrozný svinstvo a myslím, že je to nějaký testovací, nový prášek. Ale to vám nikdo neřekne. Jen jsem se dočetla na netu,že je to něco jako chemoterapeutika. Takže proto ty hrozný stavy - trochu jako chemoterapie. Už nikdy. Prášky jsem vrátila.
Alergie – věk: neomezeně: Když se dítě začne ošívat – může to být miminko i osmnáctiletý „chlap“ – buďte si jisti, že něco není, jak by mělo být. Čichalo dítě k nějaké květince, vyprali jste v novém, zaručeně hypoalergenním prášku? Dostalo k obědu lívance s úžasnou marmeládou? Jestliže vašeho potomka po některé z těchto změn popadla do svých spárů alergie, může mít na těle několik droboučkých pupínků, ale také rozsáhlé splývající fleky. Přidat se může i horečka. Alergie může vašeho potomka přepadnout na pár hodin, ale také se ho jako klíště držet několik dní. Pomoci mohou protialergické léky, jako je Dithiaden, Claritine, Zyrtec. K lékaři zajděte, pokud vyrážku provázejí i jiné alergické projevy, a to ihned. Navštivte ho i v případě, že vyrážka nezmizí do tří dnů, nebo se prudce zhoršuje.
Atopický ekzém – věk: od 3 měsíců: Je to vskutku nepěkný pohled, když se hedvábná pokožka tříměsíčního, ale klidně i staršího potomka změní místy v zarudlé mokvající plochy pokryté žlutavými krustami, zejména na tvářičkách a ve vlasaté části hlavičky. Navíc dítě postižená místa velmi svědí. Horečka při atopickém ekzému běžná nebývá, ale připravte se na ni při komplikacích nebo bakteriální kontaminaci. K nebezpečí rozšíření na další části těla se přidávají nepříjemnosti v podobě bakteriálních či kvasinkových infekcí. Batolátkům a starším dětem se atopický ekzém většinou usadí na krku a v ohybových rýhách kloubů. Atopický ekzém je bohužel velmi vytrvalý. Některé děti se ho zbaví do dvou, jiná do šesti let, další si ho ponesou celý život. Při podezření na atopický ekzém zajděte k lékaři a domluvte se s ním na vyšetření na alergologii. Kromě léčby bude možná dítě muset dodržovat dietní režim – to v případě, že by mělo alergii na nějaké potraviny. A vy si připravte pevné nervy a hodně trpělivosti, abyste to věčné mazání a hlídání přežili ve zdraví (duševním). Soustavná péče je totiž naprosto nezbytná. Mokvavé plochy zklidňují obklady z Jarischova roztoku či z heřmánku nebo také mastičky, případně vám lékař předepíše antibiotika.
Impetigo – věk: kojenci, batolata, méně předškoláci: Dítě si často samo může špinavými prstíky zavléct do ranky infekci. Získají-li vládu stafylokoky, puchýřky se naplní tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Je-li viníkem streptokok, mohou chybět puchýřky, ale tvoří se krusty. Impetigo se může rozšířit i na jiné části těla, „označkovat“ může – není-li léčeno antibiotiky – celou rodinu. Je velmi nakažlivé, zejména při kontaktu dětí nebo špatné hygieně. Horečka běžná nebývá, zato zduří lymfatické uzliny blízko původního ložiska. Ložiska mohou spl
V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.
Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš
S alergií na mrkev musí být zacházeno stejným způsobem jako s jakoukoli jinou potravinovou alergií. U mírných až těžkých forem alergie se užívají perorální antihistaminika. Při velmi těžkých formách mohou být předepsány injekce nebo steroidy. Nicméně prevence je nejlepší způsobem, jak se vypořádat s alergií. Je důležité, aby se pacient s alergií na mrkev vyhýbal její konzumaci. Zároveň by se měl vyhnout i různým odrůdám mrkve, protože mohou mít podobné strukturální složení. Na alergii lze využít domácí léky, zejména santalové pasty, které se používají na kožní podráždění.
V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických
Konzumace ovoce při diabetu není zakázána. V ovoci se nachází cukr, a proto někteří odborníci mají tendenci ho omezovat nebo úplně zakazovat, ale kromě cukru se v ovoci nacházejí i další cenné složky, jako jsou vitamíny, minerální látky, antioxidanty, vláknina, a navíc zpravidla obsahuje málo tuku. Byla by tedy škoda, pokud vás trápí cukrovka, se ovoci vyhýbat a omezovat jeho konzumaci.
Doporučuje se vybírat si ovoce, které je méně sladké. Například je vhodnější dát si jahody nebo červený rybíz než banán či hrozny. Můžete si občas dát i hodně sladké ovoce, ale je nutné snížit jeho množství s ohledem na obsah sacharidů a možný výkyv hladiny cukru v krvi.
Dále můžete ovoce kombinovat s jinými potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli – díky tomu snížíte glykemický index pokrmu a tím se vyrovná hladinu cukru v krvi, což váš diabetes ocení.
Obecně se doporučuje sníst každý den nejméně 5 porcí zeleniny a ovoce, což je 500–600 g. Zeleniny by však mělo být dvakrát více než ovoce. A stejné pravidlo platí i pro diabetiky. Jen s jedním rozdílem: ovoce je nezbytné započítat do denního příjmu a vejít se do požadovaného množství sacharidů.
Za jednu porci se považují například tři švestky, dvě meruňky, sedm jahod, hrst drobného ovoce, dvě kiwi, jedno jablko, jedna hruška, menší banán, jeden pomeranč, jedna nektarinka, polovina grepu, plátek ananasu nebo plátek melounu. Jedna porce čerstvého ovoce odpovídá 80–100 g.
Ve svém příspěvku VYRÁŽKA Z WARFARINU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.
Užívala jsem Warfarin 3 měsíce po operaci křečových žil. Třetí měsíc se mi objevila nejprve ojedinělá svědivá vyrážka na vnitřní straně stehna operované nohy, pak se udělala i na druhé neoperované noze. Vyrážka se slila v celistvé větší plochy. Po vysazení Warfarinu vyrážka postupně zmizela, zůstaly mi po ní nějakou dobu modřiny. Mohl to způsobit Warfarin? Při užívání jsem měla problémy s jeho správném ustavení - měla jsem kolísavé hodnoty po celou dobu užívání. Děkuji za odpověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejčastější příčinou pálení rtů je potravinová alergie. Alergie na určitou potravinu se může projevit v kterémkoliv věku.
Potravinová alergie je známa na tyto potraviny: mléko, lepek – ten je obsažen v obilovinách, dále na vejce, sóju, ořechy – především na buráky, ryby, mořské plody (alergie na ústřice), kakao, určité druhy zeleniny a určité druhy ovoce.
Alergie na potraviny se projevuje pálením, zduřením a bolestí rtů. Potravinová alergie je nebezpečná v tom, že může dojít k otoku sliznice v dutině ústní, a tento stav může být fatální.
V případě podezření zajděte na alergologii, kde vám pomocí testů vaše podezření na alergii vyvrátí, nebo v horším případě potvrdí a nasadí odpovídající léčbu.
V situaci, kdy vás pálí pouze rty, a jiné příznaky na sobě nepociťujete, se může jednat o alergii na přípravek na rty. Nemusí jít o alergii na celý přípravek, ale jen na jednu z jeho složek. V dnešní době jsou chemické látky přidávány prakticky do všech výrobků a tělo na ně ne vždy ideálně reaguje. Někteří lidé mají dokonce alergii na propolis, který se hojně využívá do přírodních balzámů na rty.
Alergie na přípravek na rty se projevuje pálením, mravenčením, zduřením a bolestí rtů.
V nastalé situaci je nejlepším řešením nepoužívat nic. Pokud potíže odezní, tak vyřaďte přípravek, který jste používali, a nahraďte jej novým. Pro jedince takto citlivých rtů se doporučuje používání bio produktů z kontrolovaného ekologického zemědělství. Nebo můžete na rty používat obyčejnou lékařskou vazelínu. Ta je velice levná, rty dostatečně zvlhčí a je jen mizivé riziko, že by vám vyvolala alergickou reakci.
Dalším možným projevem pálení rtů je infekce virem herpes. Herpes je virus, který způsobuje opary. Jedná se o bolestivé puchýře na rtech. Opary se často objevují, když je naše imunita oslabena například nemocí, stresem či přepracováním. Lékaři tvrdí, že je tímto virem nakažena většina populace, ale jen určitému procentu se projeví také jako opar.
Nezapomínejte, že je opar nakažlivý. Preventivně se vyhýbejte fyzickému kontaktu s lidmi, kteří ho právě mají. Raději je nelíbejte ani na tvář. To platí i naopak. Jestliže na opary trpíte a máte pocit, že se vám brzy objeví, tak nikomu nepůjčujte balzám na rty či rtěnku a omezte vítání na pouhé potřesení rukou. Vaši blízcí to jistě ocení.
Ve svém příspěvku ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.
Hani, dobry den, mam naprosto stejny problem, stejna vyrazka, stejna mapa, otok tvare. Drzim jiz vice jak rok dietu na zaklade zjistene precitlivelosti na ruzne potraviny, navstevuji lecitele, posiluji imunitu. Snizila se cetnost otoku, ale na puvod problemu nikdo neprisel. Na otok pomaha pouze kortikoid, nebo injekce na pohotovosti. Jednou z pricin muze byt take alergie na tezke kovy, hlavne nikl, ktery je obsazen i v potravinach. Patram dal, pokud mate jiz konkretni vysledky, dejte prosim vedet. Dekuji a preji brzke uzdraveni. Milos
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana H.
Dobrý den Miloši,
přeji brzké zjištění, čím to je.. já naštěstí zjistila a jsem již bez otoků.. na alergologii mě nic nezjistili a pí. doktorka přeposlala na specialistku kožní, která se zabývá kontatkní alergií, tudíž mě bylo jasné.. že bude zkoušet na mém těle.. nač mohu být alergická.. jako třeba kovy, prášky, avivaže aj.. načeš jsem se pustila sama do zkoušení.. vysadila jsem aviváže.. a nic.. otoky trvaly dále.. pak jsem si říkala, peru v Persilu.. ale to je pitomost.. kolikrát jsem prala v dětském pro citlivé , ale přeci jen jsem přestala prát v Persilu.. a světe div se.. najednou jsem byla bez otoků... shodou okolností jsem asi po několika týdnech vytáhla nový ručník a po umytí jsem se do něj utírala.. v noci mi zas otekla pulka ksichtu.. no a samozřejmě, že to byl ručník, ještě praný v Persilu.. takže u mě to dopadlo takhle dobře.. a Persil nechci už v životě vidět.. hlavně,že jednička na našem trhu... asi pěkný svinstvo v tom musí být..když to dokáže vyvolat takovou alergii.. mějte se přeji brzké zjištění problému... Hana h.
Léčbou a zároveň prevencí vzniku kopřivky je vyvarování se podnětu, který ji způsobil. Bohužel velmi často není příčina jejího vzniku zřejmá. Během léčby, zvláště pokud se jedná o chronicky se vyskytující kopřivku, je nutná konzultace s dermatologem, který pomůže určit adekvátní léčbu. Ta může obnášet i podávání léků – antihistaminik, kortikoidů, imunosupresiv. Lze provést rozbor krve s cílem nalézt vyvolávající činitel.
Uplatňují se rovněž režimová opatření – eliminace stresu, alkoholu. Na místo, kde se kopřivka objeví, by dále neměly působit žádné nepříjemné fyzikální vlivy (přílišný chlad nebo teplo). Je třeba zvolit vzdušný a volný oděv, který nebude kůži v postiženém místě ještě více dráždit. Na místo výsevu se dají aplikovat krémy, mléka a různé roztoky, které dokážou zmírnit obtěžující svědění.
Kopřivku nejčastěji vyvolávají ořechy, vejce, mořské plody, mléko a sýry. Příčinou mohou být také některé přísady nebo konzervační prostředky. Proto je nutné tyto potraviny eliminovat.
Můžete zkusit přísnou dietu na 3 dny (ne mléčné výrobky, lepek, z ovoce jen banán, případně pečené jablko), zbytek týdne pak mírnější (kysané mléčné výrobky).
Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v tom kojeneckém a batolecím, je v Česku alergie na kravské mléko. Následuje alergie na vaječný bílek, ořechy a pak méně významné alergie na obiloviny, ovoce, zeleninu nebo ryby. V dospělosti se vytrácí alergie na kravské mléko (uvádí se, že až 80 % alergií na kravské mléko vymizí do šesti let věku dítěte) a naopak nabývá na významu alergie na ořechy, ovoce, mořské ryby nebo plody moře.
Pokud je jednoznačně prokázána alergie na konkrétní potravinu, je nejúčinnější léčbou vyřazení takové potraviny z jídelníčku. Zjednodušeně řečeno, pokud vám vadí oříšky, nesmíte jíst nic, co obsahují. Ale pozor, neznamená to, že jen nebudete jíst oříškové pokrmy, zbytky oříšků se mohou skrývat ve výrobcích, ve kterých je vůbec nečekáte. Proto velmi pečlivě studujte informace na obalu. Dosti často se nevyskytuje alergie na celou potravinu, ale jen na její součást, takže se stačí vyhnout této složce (například sezamová nebo maková zrnka na pečivu nebo konzervační látky a potravinářská barviva). Nezbytností je podrobné poučení pacienta a jeho rodiny. V žádném případě nekupujte potraviny, které mají nejasné označení a nelze tedy z obalu zjistit, zda neobsahují dané alergeny.
Většina alergií na potraviny je celoživotní a nevymizí.
Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.
Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Chvála Kristu,prosím Vás o radu.Je mi45 let a trápí mě tmavé,velké kruhy kolem očí.Ve 33.letech jsem poprvé otěhotněla a měla jsem po dobu těhotenství málo železa v krvi a v tu dobu tento problem začal a přetrvává do dnes.Nevím jestli to může být spojeno i s neustálím svěděním v očích ve kterých mám alergii ale na co tu alergii mám,to mi pani doktorka nemůže zjistit.Kapu si do očí stále nové a nové kapky a výsledek se zatím nedostavuje.Moc Vám děkuji za odpověd i za váš pořad v rádiu.Mějte se dobře a přeji Vám at jste zdraví a Boží požehnání at Vás provází na každém kroku.S pozdravem Marie
Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat. Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy. Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.
Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin. Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin. U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.
Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.
Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.
Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.
Plody s nízkým glykemickým indexem:
jablka: Gl – 30 jednotek;
neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
hrušky: Gl – 34 jednotek;
třešně: Gl – 25 jednotek;
meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
nektarinky: Gl – 35 jednotek.
Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.
V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.
Mám 3 steny po operaci srdce před 20 lety,vysoký tlak, alergii na ASA.doposud jsem užíval na ředění krve APO - TIC,nyní údajně po zrušení dodávky tohoto léku mi byl předepsán Tagren 250,ale mám potíže se žaludkem a vyskytlo se mi krvácení ve stolici.Snížil jsem dávku na polovinu,potíže se žaludkem nejsou.Po konzultaci s lékařem mi byl předepsán lék Stacyl, 1 x .Mám ale obavy jej užívat s alergií na ASA.V informačním článku ohledně léků na ředění krve je také popis léčby pomocí přírodních léčiv jako je česnek,cibule aj.Chci Vás tedy požádat o radu,zda je možné odhadnout množství těchto přírodních náhrad na den ve vztahu na užívané množství tohoto výše uvedeného léku Stacyl na den.
Děkuji předem za podání zprávy. Svoboda Jan
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přírodní prostředky na ředění krve se nedají použít k terapeutickým účelům. Proč? Protože ředění krve je nebezpečné a hrozí vážné komplikace. Přírodní prostředky na ředění krve se uvádí proto, aby si pacient mohl udělat přehled o potravinách, které by mohly zesilovat účinky léků na ředění krve. Nikoliv je jimi nahradit. Ve vašem případě je zpomalení srážlivosti krve - lidově ředění krve, nezbytné a proto je třeba najít lék, kterému budete věřit. Spojte se ještě jednou se svým lékařem a požádejte ho, aby vám vysvětlil, proč vám předepsal lék s kyselinou acetylsalicylovou, když jste na ní alergický. Když vás neuspokojí jeho vysvětlení a nadále budete na pochybách s léčbou, tak se obraťte na jiného lékaře. Jako pacient máte právo vyžádat si konzultaci u dalšího lékaře. Pro správnou léčbu je důležité, abyste ji důvěřoval.
Diabetes se objevuje cca u 2–3 % gravidních žen, a to obvykle v druhé polovině těhotenství. Podkladem onemocnění je IR (inzulinová rezistence), hladiny inzulinu jsou v normě. V patogenezi se uplatňuje antiinzulinový efekt choriového somatomammotropinu, progesteronu a kortizolu.
V těhotenství jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, že byste si vařily speciální „dietní“ jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás, a ostatní ať se solidárně přizpůsobí. Protože co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.
Pro stravování platí tyto obecné zásady:
Nesladit a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství).
Omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými.
Zeleninu přidávat ke každému jídlu (může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu).
Žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná).
Vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti).
Nedojídat se mezi jídly (pro „zahnání chutí“ je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýra a podobně, nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy).
Výslednou glykemii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index).
Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food.
Používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky).
Snídaně:
Má mít maximálně 30 g sacharidů.
U většiny pacientek jde o nejproblematičtější jídlo dne – po ránu je nejvyšší hladina těhotenských hormonů a z toho důvodu je nejtěžší udržet glykemii v normě právě po snídani.
U některých žen s těhotenskou cukrovkou nejsou na snídani možné mléčné výrobky (zvyšují glykemii nad normu), proto se v těchto případech doporučuje vynechat je ze snídaně a dopřát si je k ostatním jídlům. Týká se to mléčných produktů s přirozeným obsahem mléčného cukru (laktózy), jako je mléko, tvaroh, jogurt, pomazánkové máslo. U citlivých osob i trocha mléka do kávy může zvýšit glykemii po snídani nad normu. Potíže se netýkají výrobků s minimálním obsahem laktózy – máslo, většina sýrů.
Khaki, správně psáno kaki, je pro nás exotické oranžové ovoce, někdy se také říká koki (ovoce koki), což je chybná výslovnost.
Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená Diovo ovoce. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno teprve v roce 1780.
Plody mají jasně oranžovou barvu a svým tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar), přičemž dorůstají do průměru 5–8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.
Kaki pochází z jihovýchodní Asie (Čína). Dnes je rozšířeno v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde lze na stromy s krásně zbarvenými plody narazit již po přejezdu Brenneru.[1]
Želatinová dužina kaki neobsahuje téměř žádné proteiny ani tuky, ale je bohatá na následující látky:
karotenoidy – látky odvozené od betakarotenu, které se v těle mění na vitamin A, mají antioxidační vlastnosti, jež chrání buňky před stárnutím, zpomalují rozvoj arteriosklerózy a snižují riziko rakoviny;
vitamin C – kaki obsahuje 16 mg vitaminu C na 100 g, to znamená, že jeden středně velký plod (250 g) dodává 40 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu;
železo – po draslíku nejhojněji zastoupený minerál, kaki o hmotnosti 250 g pokrývá 10 % denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka, což je na čerstvé ovoce významné množství.
Kromě diabetu toto ovoce příznivě působí na:
střevní problémy – zklidňuje a vysušuje stěny trávicí soustavy;
anémie, viz obsah železa;
kardiovaskulární obtíže – kaki je chudé na tuky a sodík, ale bohaté na karotenoidy, které chrání artérie, proto se doporučuje lidem s arteriosklerózou, hypertenzí a kardiovaskulárními problémy všeobecně.