Téma

VÝZNAM BÍLÉHO HROZNOVÉHO VÍNA


VÝZNAM BÍLÉHO HROZNOVÉHO VÍNA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem – prapůvodní formy byly rozšířené již před 130 miliony let. Její pravlastí bylo pravděpodobně Zakavkazsko a Střední Asie. Plody vinné révy mají různé barvy – od zelené, zelenožluté, žluté po červenou až tmavofialovou. Hrozny se konzumují buď čerstvé, nebo sušené (ve formě rozinek), zhruba 90 % hroznů se však zužitkuje při výrobě vína a dalších nápojů (například moštu). Hroznové víno pěstované v chladnějších oblastech má nižší obsah cukru, zatímco hrozny z teplého suchého podnebí bývají mnohem sladší.


Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Můžu jíst červené zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zelí je při Warfarinu problematické, protože obsahuje mnoho vitamínu K. Nejvíce vitamínu K má zelí bílé, kde stačí jen 4 listy a máte vyčerpaný veškerý limit. 4 listy bílého zelí v sobě obsahují 100 mikrogramů vitamínu K, přičemž limit při Warfarinu je 90 mikrogramů za den. Sníte li v jeden den tyto čtyři listy bílého zelí, tak již nemůžete jíst nic rostlinného původu. Červené zelí je na tom o trochu lépe a pro dosažení maximálního limitu je zapotřebí rovných deset velkých listů. Hodláte-li do svého jídelníčku nárazově zařadit červené zelí, tak můžete, ale v ten den omezte příjem jiné zeleně zbarvené zeleniny. Vycházejte z toho, že jeden list bílého zelí obsahuje 25 mikrogramů vitamínu K a jeden list červeného zelí obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Průběh testu účinků vína snížení hladiny cholesterolu

Testovaný jedinec musí v rámci výzkumné studie přiměřeně dodržovat zdravý životní styl a doporučený pohybový režim a především musí vypít přesně stanovené množství bílého či červeného vína. Do svého deníku si testovaný účastník zapisuje i jiné druhy alkoholu, které během zkoumané doby ještě vypil. K těmto záznamům se přihlédne při vyhodnocování účinků vína na snížení hladiny cholesterolu. Životní návyky testovaných jedinců se zdravému životnímu stylu přizpůsobí jen lehce, aby výsledky testů mohly bít více ovlivněny právě samotnou konzumací vína. Testovaný jedinec dostává od Fakultní nemocnice víno zdarma v objemu 12 lahví na měsíc, což jsou necelé 3 deci vína na den, které během dne musí užít. Přesně je množství užívaného vína stanoveno pro testované ženy v množství 2 deci 5 krát týdně a pro testované muže jsou to 3 deci 5 krát týdně. Celkem se v rámci tohoto výzkumu všemi testovanými zkonzumuje přibližně 23 tisíc lahví vína. Cílem výzkumu je sledování vlivu užívání pravidelných malých dávek vína na snížení hladiny cholesterolu. Zkoumá se zároveň i vliv užívání vína na snížení i jiných zánětlivých markerů (ukazatelů) například lymfocyty. Ale které víno je na cholesterol účinnější, červené nebo bílé? Volba mezi barvou vína je provedena zcela náhodně a účastníkům výzkumu je víno rozděleno náhodným výběrem - losováním. Podle vylosování barvy vína je pak po celou dobu výzkumu těmto testovaným podáváno stejně barevné víno. Otázka, které z vín je na cholesterol účinnější, zůstává zatím nezodpovězena a bude nepochybně jedním ze zajímavých výsledků v závěru tohoto výzkumu. Do výzkumu jsou zařazena dvě různá vína, která mají různý objem resveratrolu. Resveratrol je polyfenol, který se v těle chová jako silný přírodní antioxidant. Resveratrol je obsažený právě ve víně a vinných hroznech, a některé rostliny ho přirozeně produkují na svou ochranu. Například arašídy, nebo chcete-li bůráky, mají v sobě hodně resveratrolu. Červené víno obsahuje resveratrol o 30% více než víno bílé. Výzkum má objasnit, zdali na pokles cholesterolu v krvi má větší vliv právě jen resveratrol a nebo alkoholické víno jako celek.

Zdroj: článek Víno a jeho vliv na srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr.Michal Bruna.

Při dně jsem si "naordinoval"malé množství kvalitního stolního vína nebo bílé suché.Je to špatně?Sedět s lidmi večer u limonády je stresující,tedy nezdravé...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Často na základě neoficiálních informací existují protichůdné názory na vliv vína na dnu. Nicméně výsledky vědeckých studií dospěly k závěru, že alkohol v jakékoliv formě spouští opakující se záchvaty dny. Studie nezjistily, že by se riziko opakujících se záchvatů dny lišilo podle typu vypitého alkoholu. Konečným závěrem je, že množství etanolu v jakémkoli alkoholickém nápoji je odpovědné za opakující se záchvaty dny.

Jinými slovy, nesnížíte riziko vzniku dnavých záchvatů pitím vína místo piva nebo alkoholických koktejlů.
Tato studie z roku 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.go… jasně prokazuje, že pití 1 nápoje vína (150 ml) jednou za 24 zvyšuje riziko dnavého záchvatu o 36%.
Jak bolí dna určité víte. Také víte, jakou slast vám přináší vypití jedné sklenky vína. Takže můžete porovnat tyto strasti s slasti a sám si vybrat, jak budete dále pokračovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna a víno

Hroznový cukr pro děti

Hroznový cukr, nebo také glukóza či dextróza, je společně s fruktózou a galaktózou jedním ze tří monosacharidů (nejjednodušších cukrů), které se vstřebávají ze stravy přímo do krve, děje se tak již za dvě minuty po snědení potraviny. Maltodextrin (polyglukóza) je oligosacharid tvořený 3 až 17 jednotkami glukózy, na kterou se v těle rychle rozkládá. Hladina glukózy v krvi se označuje jako glykémie, nízká pak jako hypoglykémie, vysoká jako hyperglykémie.

Hroznový cukr představuje rychlý zdroj energie, tudíž po jeho snědení brzy následuje pocit hladu. Jedná se také o takzvané prázdné kalorie, protože hroznový cukr nedodává žádné další živiny, vitamíny a minerály. Navíc sladká chuť je návyková. Obsah energie má hroznový cukr stejný jako běžný cukr (sacharóza), ale je méně sladivý než sacharóza, na dosažení stejného pocitu sladkosti je ho tedy potřeba více. Zvláště u dětí je důležitá pestrá strava, kompletní potraviny (zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obilniny, zdroje bílkovin), případně konzumace přirozených sladidel, jako je například med, slad, rýžový sirup, javorový sirup, datlový sirup či stévie.

Nadbytek jednoduchých cukrů, tedy i hroznového cukru, vede k rozvoji inzulínové rezistence a následně diabetu 2. typu (cukrovky), zvyšuje riziko vzniku zubního kazu, nadváhy a kardiovaskulárních onemocnění a také ohrožuje zdravou střevní mikroflóru, protože podporuje růst nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek. Přitom zdravá a správně mikrobiologicky osídlená střeva jsou základním kamenem dobře fungujícího imunitního systému. Dítěti do jednoho roku proto nedáváme sladkosti a do příkrmů nepoužíváme žádná sladidla (včetně hroznového cukru), samozřejmě včetně hroznového cukru a maltodextrinu, který se v těle poměrně rychle štěpí na glukózu. Navíc děti minimálně do půl roku netvoří pro štěpení maltodextrinu dostatek enzymů a jeho příjem pak může vést k nadměrnému zatížení trávicí soustavy, k nadýmání a ke kolice.

Glukóza je obsažena i v některých dětských instantních čajích, ty nelze považovat za nejvhodnější jak pro kojence, tak i pro starší děti. Hroznový cukr nebo maltodextrin jsou obsaženy rovněž v některých značkách kojeneckých kaší nebo kojeneckých sušenek. Tyto potraviny jsou tedy pro kojence nevhodné a nepříliš vhodné jsou i pro starší děti. Sladká chuť je vysoce návyková, kojenecké a batolecí období má na budoucí stravovací návyky a nastavení metabolismu nejzásadnější vliv, a proto se snažíme stravu příliš nesladit ani starším dětem, na mlsání se preferuje ovoce. Příjem sladidel dětem sice omezujeme, nicméně z nich neděláme věc zakázanou, o to lákavější by se stala, na druhou stranu by se sladkosti neměly používat ani jako odměna. Když už, tak kupte v lékárně bonbony v podobě hroznového cukru.

Zdroj: článek Hroznový cukr

Příběh

Ve svém příspěvku JAK ODSTRANIT SKVRNY OD ČERVENÉHO VÍNA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Odstranění skvrny od červeného vína z textilu dosáhneme potřením potřísněného místa savem. Savo obsahuje chlór, který zbavuje pigmenty jejich barev a díky tomu dokáže skvrny na textilu vybělit. Postup při odstraněné fleků od červeného vína je jednoduchý. Pod potřísněnou látku vložte dostatečně velký mikrotenový sáček. Pak na skvrnu nakapejte savo, které se rychle rozpije do okolí. Na okraji vlhkého oka ze sava se vytvoří fialový okraj, který bude následným vypráním odstraněn. Nechte savo na textilu působit 20 minut. Potom na místo, kde byla skvrna, nalijte tekutý prací prostředek, dobře tkaninu proměte a pak ji vyperte běžným způsobem s ostatním prádlem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anajstol@seznam.cz.

1.posypeme solí a promneme a po cvíli vypereme.2.pokapeme bílým vínem a promneme,potřeme vodkou a vypereme.3.skvrny namočíme do horkého či kyselého mléka a po delší době vypereme.savo se dá uplatnit jen na bílé látce.4.skvrnu zakapeme citronovou štavou promneme a hned přepereme,staré skvrny vyčistíme 10%roztokem kyseliny vinné nebo citronové a běžným vypráním

Zdroj: příběh Jak odstranit skvrny od červeného vína?

Hroznový cukr

Hlavní rozdíl mezi běžným cukrem a cukrem hroznovým spočívá ve složení, protože glukóza, což je hroznový cukr, je monosacharid, nejjednodušší cukr vůbec, tvořený jen jednou cukernou jednotkou, což v praxi znamená, že se rychleji uvolňuje do krve, právě díky této vlastnosti může sloužit jako pohotový zdroj energie pro svaly i mozek.

Výhody, nevýhody

Používání hroznového cukru ke slazení v domnění, že má méně energie než klasický cukr, je nesprávné, jelikož hroznový cukr má stejné množství energie jako cukr, ovšem jeho sladivost je o něco nižší, takže ve skutečnosti se hroznového cukru na stejně sladkou chuť spotřebuje o něco více, a proto se nedá doporučit diabetikům ani lidem s nadváhou. Výborný je na rychlé doplnění energie. V lékárnách se hroznový cukr prodává balený jako bonbony, ovšem o bonbony se nejedná. Výsledkem konzumace je hlad, který vás může donutit sníst více potravy než obvykle.

Cena

Zde může vidět cenu hroznového cukru.

Zdroj: článek Cukr

Příběh

Ve svém příspěvku OČISTNÁ KÚRA Z BOBKOVÉHO LISTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JARČA.

Dobrý den,
věnuji se už nějakou dobu frekvenčním metodám a čištění organismu k návratu ke zdraví neinvazivními způsoby a již jsem vyzkoušela mnoho věcí jako doprovodné orální pomucky k čištění.
zajímá mne kůra z bobkového listu,
u Postupu č. 2 u bobkové kury nerozumím následujícímu
A DOTAZY VLOŽÍM VELKÝMI PÍSMENY PŘÍMO DO KOPIE VAŠEHO TEXTU

CELÝ POSTUP Č. 2 JE SAMOSTATNÝM POSTUPEM JAKO SAMOSTANOU VARIANTOU NEBO JDE O CELEK KURY A NAVAZUJE NĚJAK NA POSTUP Č .1 KDY SE PRACUJE CELÝ ROK POSTUPNĚ?

Balíček majoránky a 20 bobkových listů semelte v elektrickém kávovém mlýnku. Ke směsi poté přidejte malou lžičku (čajovou) sušeného zázvoru a 8 lžic hroznového cukru. Vše promíchejte, dejte do skleničky a tu uzavřete.
Užívejte
JAKOU FORMOU UŽIJI ROZMIXOVANÉ INGREDIENCE? SUCHÉ POLKNU NEBO ZAPIJI? PROČ JE TAM TEN HROZNOVÝ CUKR JAK DOHROMADY PŮSOBÍ S MAJORÁNKOU TEN BOBKOVÝ LIST NEŽ SAMOTNÝ?
2krát denně
MAXIMÁLNĚ 3 TÝDNY KAŽDÝ DEN?
KDY? PŘED NEBO PO JÍDLE A S JAKÝM ODSTUPEM?
1/2 kávové lžičky směsi zapijte.
MYŠLENO ZAPÍT ČÍMKOLI NEBO NĚČÍM KONKRETNÍM - NEBO PŘÍMO ODVAREM Z BOBKOVÉHO LISTU A TEN TEDY V TOMTO POSTUPU MOHU UŽÍVAT KAŽDÝ DEN, NE DÉLE NEŽB 3 TÝDNY?
Očistu provádějte maximálně 3 týdny, poté by měla následovat 3týdenní pauza.
PAK MOHU POKRAČOVAT?

První den očisty
PRVNÍ DEN KDY SPOLKNU MLETOU SMĚS CUKR MAJORÁNKA BOBKOVÝ LIST?
dochází k bouřlivému procesu v celém organismu. Proto je dobré skončit s pitím odvaru kolem 20. hodiny a před spaním si ještě udělat klystýr
JAKÝ KLYSTÝROVÝ ROZTOK DOPORUČEJETE KONKRETNĚ A V JAKÉM MNOŽSTVÍ?

Při silném vylučování solí a dalšího odpadu z těla se sliznice střeva na čas zahltí, čímž se aktivizují obranné buňky v mandlích, nosních dutinách i v průduškách. Příznaky jsou stejné jako při nachlazení, avšak druhý den už se budete cítit dobře. Při této proceduře je důležité jíst hodně ovoce a lehká jídla, úplně nejlepší je pak takzvaný alternativní půst, při němž se pijí pouze ovocné šťávy a voda. Kromě toho, že očistná kúra ulevuje kloubům, páteři i celému tělu, má tato procedura zajímavý vedlejší efekt: výrazně povzbuzuje libido a erekci.
MÁTE TO VYZKOUŠENO NA SOBĚ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Očistná kúra z bobkového listu

Dávkování

Doporučená denní dávka hroznového cukru je od 15 do 30 gramů za den. Zde je však třeba brát v úvahu individuální výdej energie, skladbu konzumovaných potravin a pravidelnost. Pokud máte sedavé zaměstnání a konzumujete i ovoce, tak vám úplně stačí přijmout za den 15 gramů hroznového cukru. Pokud jste aktivní sportovec a váš výdej energie za den je vysoký, tak klidně můžete přijmout i 30-35 gramů hroznového cukru během dne. Tuto energii máte kde spálit během sportování, a navíc podpoříte i svalstvo a nervový systém

Doporučuje se rozložit denní dávku do 2-3 porcí. Hroznový cukr rozpusťte ve vodě, v čaji či v jiném nápoji.

Zdroj: článek Hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: https://www.ceskaordinace.c…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: příběh Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Maitake (trsnatec lupenitý, Grifola frondosa)

Jedná se o hnědou houbu, která roste na dubech v Japonsku a Severní Americe. Houbařská sezóna maitake vrcholí v září a říjnu. Houba parazituje zejména na dubech a v blízkosti kořenů vyrůstají plodnice ve velkých trsech. Najít ovšem maitake divoce v přírodě se rovná malému zázraku. Na rozdíl od maličké houby shiitake, dosahuje maitake hmotnosti až 22,5 kg, za což si vysloužila titul král hub. Podle probíhajícího průzkumu obsahuje maitake takzvané MD-frakce, které mají schopnost potlačit nádorové bujení. Pacienti s rakovinou jater, prsu a plic měli při užívání extraktu maitake zlepšení mezi 58,3–68,8 %. U pacientů s rakovinou žaludku a mozku došlo ke zlepšení mezi 10–20 %.

Zde můžete vidět, jak vypadá houba maitake (Grifola frondosa).

Recepty na použití

Smaženice z maitake

Ingredience: 0,5 kg hub, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička sezamových semínek, 1 jarní cibulka, 1 lžíce sezamového oleje, 2 stroužky česneku

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno, zlehka osmažíme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a nadrobno nakrájené houby. Okořeníme a vaříme do změknutí. Smaženice se hodí jako netradiční příloha k rybám či masu.

Salát z maitake

Ingredience: 25 g sušené maitake, 1 římský salát, 1 hrozen vína, 1 hrst vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce másla

Ingredience na zálivku: 4 polévkové lžíce bílého vinného octa, 6 polévkových lžic ostropestřcového oleje, sůl, pepř, špetka cukru

Postup: Potřebné množství maitake namočíme přes noc do vody. Římský salát opereme a natrháme na kousky. Kuličky hroznového vína rozpůlíme, zbavíme semínek a přidáme k salátu. Na másle orestujeme nasekané ořechy a vymačkanou a pokrájenou maitake. Salát, víno, ořechy a maitake promícháme. Ingredience na zálivku smíchejte a přelijte zálivkou připravený salát. Salát můžete podávat s opečenou bagetou.

Chcete-li se inspirovat japonskou kuchyní, použijte houbu jako jednu z ingrediencí rámenu či miso polévky. Maitake může být třeba společně se shimeji součástí jednoduchého rýžového pokrmu. Stačí dát vařit rýži (ideálně v rýžovaru) a mezitím lehce osmažit ve vyšší pánvi (například typ wok) nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte houby (tepelná úprava 10–15 minut) a vše promíchejte s rýží (tu si můžete také osmažit v pánvi, máte-li rádi tento typ asijské úpravy). Následně dochuťte za pomoci furikake či jen solí a pepřem.

Dáváte-li přednost české kuchyni, vyzkoušejte maitake jako houbu v bezmasé verzi dršťkové polévky místo klasické hlívy ústřičné. Stejně tak můžete připravit novou verzi houbové omáčky s knedlíky.

Zdroj: článek Houby proti rakovině

Příběh

Ve svém příspěvku ALERGIE NA VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech.
Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Alergie na víno

Jak zastavit průjem u dětí

Průjem dokáže dítě pořádně potrápit, stačí drobná dietní chyba či neumyté ruce před jídlem. O průjmu hovoříme tehdy, pokud má dítě častěji stolici a její konzistence je řidší (až vodnatější) než obvykle. Stolice obvykle i jinak zapáchá. Nejčastější příčinou této poruchy trávicího ústrojí jsou u dětí zánětlivé reakce střeva na infekci. Při průjmu ztrácejí děti potřebné tekutiny a v nich obsažené elektrolyty. Tento stav může vyústit až v dehydrataci organismu, která může dítě bezprostředně ohrozit na životě. Nebezpečí dehydratace organismu stoupá obzvlášť, pokud je průjem vleklý nebo se k němu přidá zvracení či teplota.

O průjmu hovoříme tehdy:

  • pokud měl kojenec více než pět tekutých stolic za den;
  • pokud mělo malé dítě více než tři tekuté stolice za den.

Nejdůležitější je zajistit dítěti dostatečný přísun tekutin, aby se tak vyrovnala ztráta tekutin a důležitých minerálů. Podávejte dítěti tekutiny opakovaně, nejlépe v malém množství. Spotřeba tekutin u kojenců se udává 150 ml/kg/den, u batolat 100–120 ml/kg/den. Dobrým pomocníkem jsou sypké směsi pro přípravu rehydratačního nápoje, které by měly být součástí každé dětské lékárničky (například Kulíšek). Jejich výhodou je vyvážený poměr látek, které dítěti v dané situaci díky průjmu chybí.

Pokud dítě kojíte, s kojením nepřestávejte – mateřským mlékem si dítě doplňuje tolik potřebné tekutiny. Pokud použijete rehydratační roztok, nařeďte ho mateřským mlékem. Před kojením můžete dítěti podat několik lžiček rýžového odvaru, u kojených dětí starších 6 měsíců můžete podat i mrkvový odvar. Pokud je dítě na umělém mléku, podávejte mu po dobu šesti až osmi hodin rýžový nebo mrkvový odvar či slabý čaj (nejlépe heřmánkový nebo fenyklový). Přidejte do něj špetku soli a čajovou lžičku hroznového cukru (na 100 ml čaje). Postupně pak přejděte na mléko, kterým jste dítě krmila před výskytem průjmu.

Po dobu šesti hodin nepodávejte staršímu dítěti žádnou pevnou stravu, podávejte mu místo toho tekutiny. Pití volte tak, aby bylo pestré a dítěti se neprotivilo. Osvědčený je heřmánkový, fenyklový nebo slabý černý čaj, do kterého přidejte 1–2 čajové lžičky hroznového cukru na 100 ml čaje a špetku soli. Čaj by neměl být horký, nejlepší je ho podávat při pokojové teplotě. Pomůže také osolený vývar a banánová nebo meruňková šťáva, která obsahuje hodně draslíku. Díky těmto tekutinám můžete dítěti dodat potřebné živiny, elektrolyty a vitamíny, které průjmem ztratilo. Pokud dáte dítěti do hrníčku slánku, dítě často vypije daleko více, než kdyby pilo jen obyčejně z hrníčku. Zhruba po šesti hodinách můžete začít dítěti podávat lehce stravitelnou stravu s minimálním obsahem tuků.

Zdroj: článek Jak zvládnout průjem

Příběh

Ve svém příspěvku PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu ohledně padání vlasů, zhruba do 18 let jsem měla zdravé, husté vlasy, které pomalu začaly řídnout, užívala jsem jen občas panthenol tablety nebo biotin a nepřikládala tomu váhu, nicméně před 3 roky se situace zhoršila, navštívila jsem kožního lékaře, který mi doporučitl revalid a návštěvu endokrinologa z důvodu zvýšené hladiny hormonu štítné žlázy, ten doporučil androcur, bohužel vlasy padají dál, je nějaká rada co dál? Připadá mi, že léčba nemá velký význam, nerada bych něco zanedbala.

Předem děkuji za radu.

Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel DZ.

Dobry den, nejdříve je potřeba srovnat hormony štítné žlázy, následkem čeho Vám vlasy pravděpodobně začaly padat. Revalid ani ostatné přípravky jsou v tomto případě neúčinné, takže zbytečně nevyhazujte peníze. Speciální poradna ohledne vlasů funguje na stránkách https://www.vlasy.cz/, zkuste se na ně obrátit, zajisté Vám poradí lépe.



red. DZ

Zdroj: příběh Padání vlasů

Účinky

Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky. V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky. Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.

Účinky hroznového cukru:

  • posiluje imunitní systém;
  • je rychlým zdrojem energie;
  • zklidňuje nervový systém;
  • podporuje výživu krevních destiček;
  • podporuje pozornost a paměť;
  • dodává živiny svalové hmotě;
  • podporuje budování svalstva;
  • urychluje metabolismus;
  • podporuje trávení;
  • zvyšuje chuť k jídlu.
Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:
  • Cukr třtinový Very Dark - je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
  • Glukopur hroznový cukr - doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
  • Intact hroznový cukr s vitamínem C - oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.

Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.

Nutriční hodnota - hroznový cukr (100 g):

  • kJ - 1 579,2
  • kcal - 376
  • sacharidy - 78 g
  • tuk - 0,2 g
  • vláknina - 1 g
  • vápník - 17 mg
  • draslík - 201 mg

Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba "zacházet" opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.

Zdroj: článek Hroznový cukr

Příběh

Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Jistá si tím nejsem, ale intuitivně se mi to zdá nejpravděpodobnější.. Většinou se mi vždy osvědčuje za vším hledat tu nejjednodušší příčinu a v tomhle případě by to jenom mělo svoji logiku, protože tomu vše nasvědčuje. Já jsem prapůvodně vyhledala kožního lékaře čistě kvůli padání vlasů. Že trpím nějakými nepříjemnými pocity jsem sice zmínila, ale nepřikládala jsem tomu velký význam, protože nešlo o nic neobvyklého, sétkávám se s nimi nárazově již delší dobu, vždy přijdou a zase odezní. Nevím, čím je to způsobeno. Snad stresem. Nicméně paní doktorka mi automaticky předepsala slabý kortikoid Alpicort, který měl tyto pocity odstranit a padání vlasů zastavit. No po několika použitích jsem jej odložila a vrátila se k jeho silnější variantě F, na základě nálezu seboroické dermatitidy u další kožní lékařky, kterou jsem zmiňovala. K tomu, že trpím touto formou dermatitidy dospěla na základě toho, že se mi podívala takovým kukátkem do hlavy, sejmula několik mých vlasů ze zad, shledala, že ty jsou u kořínků obalené takovou malou šupinkou a tak to začalo. Byla jsem nadšená, že mám diagnozu, s nadějí jsem začala používat Alpicort F, na střídačku s poměrně silným kortikoidem Triamcinolon, a zinkovo salycilový šampon z lékarny. Zhruba po měsíci každodenního používání dle rady se dostavilo pálení kůže, zarudnutí a kolem čela také drobné bolavé pupínky. Hlava se vesele olupovala. Na kontrole mi okamžitě paní doktorka řekla, ať kortikoidy vysadím,.. Do příští návštěvy jsem tuhle paseku jakž takž spravila přírodním konopným šamponem a tea tree olejem. Hlava mě nesvědí nepálí, ale stále se olupuje, tak jak jsem popisovala. Od té doby uplynuly dobré čtyři měsíce, během kterých jsem doufala, že se tělo dokáže zregenerovat samo. Jen Revalid a klid asi nestačí. Možná dělám chybu, že si myji vlasy pouze 2x týdně. Protože mi tolik padají a téměř vůbec se mi nemastí, snažím se je mytím příliš nezatěžovat. Teď si říkám, že by mi asi více pomohla alespoň obden výživná maska podle Vaši rady, a umytí častější. Co se týče stravy, tam už nemám moc co dohánět. Snažím se sníst každý den něco tučného - rybu, avokádo, nebo oříšky, prostě něco. Sem tam slupnu tobolku s omega kyselinou, když na to příde Specielně mrkev uplně miluju, a často si dělám mrkvový salát s kousky ananasu. Dnes jsem si koupila Vitamin E s pupalkou...No výsledek je zatím takový, že jsem nepatrně přibrala ale na vlasech se to nijak neprojevilo :-) Panthenol s avokádovým olejem ve spreji mám už zabalený v kufru. Koupila jsem ho už minulý týden na spáleniny, tak ho budu moci použíti i na hlavu. Taky jsem si nechala objednat velkou lahev s neředěnou vodou z Mrtvého moře, kterou si hlavu poliji vždycky než vlezu do sprchy, snad nemůže uškodit. Mám docela dobrou výbavu, se kterou se pustit do boje, ale asi to ještě bude nějakou dobu trvat. Jen doufám, že je moje domněnka správná, a beru to za správný konec. Přeci jen si říkám, že lékař odborník, musí mít nějaký důvod pro to nasadit tu kterou léčbu, a pokud jsem na

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech

Víno

Jedna až dvě skleničky kvalitního vína jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, protože působí jako prevence mnohým civilizačním nemocím: onemocnění srdce, cév či cukrovky. Účinek vína se připisuje obsahu polyfenolů, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Polyfenoly však nejsou jediné důležité látky, které víno obsahuje. Patří sem také vitaminy, jejichž obsah závisí od odrůdy. Mezi nejvíce obsažené patří vitamin C a B-komplex (B1, B2, B6), dále antioxidanty (vitamin E a betakaroten), flavonoidy (nacházejí se ve slupkách hroznového vína a hlavně v červeném vínu), resveratrol (řadí se mezi flavonoidy a antioxidanty, chrání před tukovými usazeninami), quercetin (silný antioxidant účinný v boji proti rakovině a ateroskleróze). Obecně se červené víno považuje za zdravější díky vyššímu obsahu účinných látek.

Zdroj: článek Potraviny v boji proti rakovině

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jak na testosteron v potravinách? Potravina, která nejvíce dokáže podpořit tvorbu testosteronu je sušený kořen rostliny Tribulus terrestris. Tribulus terrestris je rostlina rostoucí v mnoha tropických i mírných pásmech světa. Mnoho různých kultur ho používá mnoha způsoby. Například, Řekové používali Tribulus terrestris jako diuretikum a náladu zlepšující prostředek. Indiáni ho používali jako diuretikum, antiseptikum, a protizánětlivý lék. Číňane ho používali na různorodé účely k léčbě játer, ledvin, a kardiovaskulárních nemocí. V Bulharsku se užíval Tribulus terrestris jako sexuální stimulant a proti neplodnosti. V poslední době, ho začali používat také východní evropští atleti a síloví závodníci.
Tribulus terrestris dokáže zlepšit vylučování mužského pohlavního hormonu. Studie potvrzuji, že funguje velmi dobře, když se používá v kombinaci s DHEA a androstenedione. Tato kombinace zvýšila mužský pohlavní hormon v různé úrovni, ačkoliv, to dokáží DHEA nebo andro i bez Tribulusu. Takže spíše než testosteron prekurzor, vede Tribulus k výrobě luteinizing hormonu (LH). Když se zvedne hladina LH, zvedne se i přírodní vylučování mužského pohlavního hormonu. LH je hormon, který rovněž ovlivňuje sexuální aktivitu. Lze tedy pochopit proč je užívaný k zlepšení plodnosti a potence. Laboratorní studie na zvířatech prokázaly, že Tribulus terrestris zvyšuje množství spermatu i jeho pohyblivost během 30 dnů užívání. Proto je to dobrý doplněk pro muže ke zvětšení jejich sexuální aktivity.

K farmaceutickému použití tribulusu došlo poprvé v osmdesátých letech v Bulharsku v produktu Tribestan, který se používal k léčbě premenstruálního a postmenopauzálního syndromu u žen a andropauzálního syndromu u mužů. Tribestan byl testován u několika set osob, převážně žen, po dobu 12 let. Vynikající vlastnosti Tribestanu je, že zvyšuje citlivost hypothalamu k využití a regulaci mužských i ženských sexuálních steroidů jako androgenů a estrogenů.

Klinické testy neprokázaly toxicitu ani vedlejší účinky, a to ani při podání velmi vysokých dávek. S těmito vlastnostmi Tribestan rychle pronikl i do sportu jako povzbuzující přípravek a pro kombinaci se steroidy.


Dávkování extraktu Tribulus terrestris:

Pro starší 30let:
Na každých 20 kg váhy těla užít 500mg jednou až dvakrát denně .

Pro kulturisty:
Běžně se doporučuje brát 750 až 1.250 mg denně na 20 kg váhy těla, rozdělené mezi jídlo, spolu s 100 mg DHEA denně a spolu s 100 mg androstenedione denně, abyste dosáhli výsledků.

Pro zdravé jedince mladší 30-ti let suplementace pro zvyšování produkce testosteronu nemá význam, neboť v tomto věku je tvorba testosteronu dostatečně vysoká a nebyl by zde zntelný žádný účinek.

Je jedno jestli to berete na lačno nebo po jídle, hlavní je to dobře zapít.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Testosteron v potravinách

Warfarin a víno

Při léčbě warfarinem jsou obecně povoleny 2 dl vína. Větší množství zvyšuje účinek warfarinu a riziko krvácení. Sklenka bílého nebo červeného vína (150 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 410 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 10 g. Láhev bílého nebo červeného vína (700 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 2 100 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 7 jednotek, což je pro ženu celotýdenní akceptovatelný příjem alkoholu.

Zdroj: článek Warfarin a alkohol následky

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ ANESTEZIE A UZIVANI LETROXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zdravim,za mesic me ceka operace zvetseni poprsi,chtela bych se timto zeptat,zda nejak vadi ze denne uzivam rano 1celou tabletu letroxu kvuli zvysene funkci stitne zlazy?Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Letrox a anestezie se spolu snesou, ale je třeba, aby to bylo zapsáno ve Vaší dokumentaci, že lék užíváte. V případě nějaké náhlé příhody při operaci prsou, to může mít význam pro akutní péči. Sdělte to svému plastickému lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Celková anestezie a uzivani letroxu

Recepty s grapefruitem

Banánový džem s grapefruitem

Ingredience: 850 g rozmačkaných banánů, šťáva z 1 grapefruitu (cca 150 ml), 1/8 litru vody, 1 Gelfix 2 : 1, 500 g cukru, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Rozmačkané banány, šťávu z grapefruitu a vodu důkladně promícháme. Gelfix smícháme se 2 lžícemi cukru. Přidáme k banánům, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Potom přisypeme zbytek cukru, opět přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nakonec vmícháme rum.

Ihned plníme do sklenic, které na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Kuřecí salát s grapefruitem

Ingredience: 1 pečené kuře, 3 grapefruity, 2 zelené papriky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce cukru krupice, 2 hlávkové saláty, 250 ml kysané smetany, nať koriandru

Postup: Upečené a vychladlé kuře zbavíme kůže, vykostíme a maso nakrájíme na kostičky. Grapefruit oloupeme, rozdělíme na dílky, z nichž pečlivě sloupneme slupku a každý dílek rozdělíme ještě na třetiny. Z paprik odstraníme jádřince, spaříme je horkou vodou a sloupneme z nich slupku. Potom je také nakrájíme na kostičky a přidáme k masu a grapefruitům. Směs osolíme, přidáme cukr a prolisovaný česnek a promícháme. Necháme chvíli proležet v chladnu. Servírujeme na talířcích, na které jsme předtím naaranžovali listy hlávkového salátu. Ozdobíme zakysanou smetanou, smíchanou se sekaným koriandrem.

Poznámka: Salátu je poměrně hodně a je to docela svěží letní večeře pro celou rodinu.

Steaky z lososa s grapefruitem

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 1 a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, 1 šálek grapefruitového džusu, 4 steaky z lososa (bez kůže), 2 čerstvé grapefruity (oloupané a rozdělené na dílky)

Postup: Olivový olej rozehřejeme na pánvi. Vsypeme cibuli a krátce osmahneme. Přidáme osolené steaky z lososa a několik kousků grapefruitu, krátce z obou stran osmahneme, podlijeme grapefruitovým džusem a dusíme na mírném plameni, dokud není maso hotové. Podáváme obložené zbytkem nakrájených grapefruitů. Podávejte s celozrnným pečivem nebo kopečkem uvařené rýže a dušenou zeleninou.

Mojito s grapefruitem

Ingredience: 4 cl světlého rumu Bacardi Carta Blanca, 1 limetka, 10 lístků máty peprné, třtinový cukr, 4 plátky grepu, 5 cl Mattoni

Postup: Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, grep, mátu, třtinový cukr. Rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme Mattoni.

Ovocný dezert s grapefruitem

Ingredience: 440 ml smetany ke šlehání, 2 ks pomeranče, 400 g hroznového vína, 1 balíček vanilkového cukru, 4&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Grapefruit jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, mám částečně zúžený oční nerv. Očním lékařem mi byla doporučena podpora lečby vytažky z ginkgo biloby. Mám na zahradě strom ginkgo biloby. V průběhu dne sním několik čerstvých listů. má toto užívání listu pro organismus nějaký význam. Děkuji za odpověď Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pojídání listů ginkgo biloba má také blahodárné účinky, ale je nepraktické, protože se do těla dostávají i škodliviny z okolního prostředí, které na listy ulpěly během vegetace. Potom také čerstvé listy nejsou k dispozici po celý rok a úspěch léčby je založen na pravidelném a dlouhodobém užívání. Proto je lepší listy nasušit, uskladnit a pak použít některý z výše uvedených receptů na použití, během celého roku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Ginkgo biloba

2. koupel ze Šampaňského nebo červeného vína

Tato koupel nemusí být vždy ekonomicky proveditelná, abyste si ji mohli dopřávat každý den, ale tato koupel je dekadentní lahůdkou pro každý typ pleti. Polyfenoly obsažené v červeném víně jsou antioxidanty a kyselina vinná v šampaňském zesvětluje pokožku, čímž pomáhá redukovat odbarvení a jemné linky. Jak víno tak šampaňské jsou skvělé pro čištění pórů, které snižují jejich vzhled. I když si myslíte, že se jedná o plýtvání vína nebo šampaňského, tak to není pravda, protože můžete najít zbytek vína v lednici, a následně z toho si můžete dopřát koupel.
Jak udělat koupel ze šampaňského nebo červeného vína: stačí nalít sklenku nebo více červeného vína či šampaňského do vany, kde budete po dobu 20 minut, což bude to mít velmi dobrý vliv na vaše omlazení.

Zdroj: článek Recepty na omlazující koupele

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Neštovice a pásový opar

Věk – hodnoty ideálního krevního tlaku

Pokud jste si pořídili kvalitní přístroj pro domácí měření, může se vám stát, že to, co si doma naměříte, nebude ani za mák odpovídat hodnotám, které vám lékař nebo sestra naměří v ordinaci. Možná totiž mezi vaše stresory, které jste si zapsali po přečtení první kapitoly, patří i návštěva lékaře! Ani o tom nemusíte vědět, tělo na stres reaguje, jak jsme již řekli, podvědomě. A zvýší se přitom krevní tlak. Ale doma, za klidových podmínek, když tu bíle oděnou osobu nevidíte, máte tlak normální. To je ostatně docela dobrý důvod k vyšetření monitorovacím přístrojem. Říká se tomu syndrom bílého pláště (a je to opravdu oficiální vědecký termín).

Pokud vám někdo řekl, že máte vysoký tlak, nebo se kvůli tomu léčíte, pak můžete mít:

Syndrom bílého pláště

To ale odhalíte jen tehdy, pokud si krevní tlak budete měřit i doma (nejen v ordinaci), nebo vám lékař nasadí monitorovací přístroj. Pak se může ukázat, že v ordinaci máte tlak vysoký, ale doma normální. Zastánci tohoto názoru říkají, že tento typ hypertenze není třeba léčit, jen sledovat. Odpůrci si myslí, že riziková je, poněvadž takový člověk může reagovat vzestupem tlaku nejen na přítomnost lékaře, ale i na jiné, v normálním životě běžné situace, a to již zanedbat nejde, a proto se má léčit jako „normální“ hypertenze. Pravda bude asi někde uprostřed. Osoby se syndromem bílého pláště zatím sice nebyly podrobeny nijak rozsáhlému zkoumání, avšak dostupné výsledky nasvědčují tomu, že jejich riziko je někde mezi hypertoniky a lidmi s normálním tlakem.

Systolicko-diastolickou hypertenzi

V tomto případě máte trvale zvýšený jak horní, tak i spodní tlak (doma i v ordinaci). Jste-li ve středním věku, máte pravděpodobně tento úplně běžný typ hypertenze. Pokud se vám a vašemu lékaři podaří dostat krevní tlak do normálního rozmezí, můžete být v klidu; vaše cévní riziko se také sníží.

Izolovanou systolickou hypertenzi

Máte zvýšený horní tlak, zatímco ten spodní je normální. Tímto typem hypertenze trpí především lidé vyššího věku, protože se zde nejvíce uplatňuje efekt snížení poddajnosti cév při jejich stárnutí. U izolované systolické hypertenze je kromě systolického zvýšen i pulzní tlak. Donedávna se myslelo, že je „jen“ průvodním jevem stárnutí, ale dnes tento typ hypertenze představuje velké riziko. Proto je třeba zavést příslušnou léčbu!

Izolovanou diastolickou hypertenzi

Jde o velmi ojedinělý stav, kdy je možné mít i normální systolický a zvýšený diastolický tlak. I zde hrozí vyšší riziko, takže léčba bude potřebná.

Maskovanou hypertenzi

Jde o opačnou situaci, než je syndrom bílého pláště. Máte normální tlak, když vám jej změří lékař, ale při domácím měření je zvýšený. O tom

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stanovení krevního tlaku podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA VŠECHNY ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.Narazila jsem na netu na očistu od Jiřího Cingroše,dost mě to zaujalo a rozhodla jsem se,že si 7 bodů očisty provedu.Jenomže ouha...Zjistila jsem,že je ale následně třeba změnit stravu na oddělenou.Je logické,že na jedné straně organismus čistit a pak znovu zanášet nemá význam.Jen prosím vás nerozumím oddělené stravě.můžete prosím poradit,pokud jste pochopil.Hledám na netu radu a zatím marně..děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jmenuje se to dělená strava a její pravidla můžete vidět zde https://www.delena-strava.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Recepty na všechny zdravotní problémy

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jana Fábryová


význam
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
význam eustachovy trubice
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>