Téma

ZATĚŽUJE KETÓZA JÁTRA


Potraviny na čištění jater

Česnek na detoxikaci jater

I malé množství česneku může aktivovat jaterní enzymy, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla. Česnek obsahuje také dvě přírodní látky Allicin a Selen, které pomáhají v jaterním čištění.

Grapefruit k detoxikaci jater

Obsahuje vysoké množství vitaminu C a antioxidantů. Grapefruit zvyšuje přírodní čistící procesy v játrech. Malá sklenička čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy vám pomůže zvýšit produkci enzymů při detoxikaci jater, což vede k odstranění karcinogenů a dalších toxinů.

Řepa a mrkev na očistu jater

Řepa a mrkev obsahují extrémně vysoké množství rostlinných flavonoidů a beta-karotenu. Jedení řepy a mrkve pomáhá stimulovat a zlepšovat celkovou funkci jater.

Zelený čaj pročistí játra

V zeleném čaji je obsaženo velké množství antioxidantů. Zejména obsahuje speciální antioxidant, kterým je katechina. Katechina pomáhá celkové funkci jater. Zelený čaj je nejen chutný ale je to také ideální způsob, jak zlepšit celkovou stravu.

Listová zelenina na detoxikaci jater

Listová zelenina patří mezi jeden z nejlepších způsobů v očistě jater. Listová zelenina je dobrá jak syrová, vařená nebo její šťávy. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, díky čemuž neutralizuje toxiny z krevního oběhu. Také neutralizuje těžké kovy, chemické látky a pesticidy. Listová zelenina má silný ochranný mechanismus pro játra. Mezi ideální druhy listové zeleniny patří hořká tykev, rukola, pampeliška zelená, špenát, hořčice a čekanka. Tyto potraviny byste měli zařadit do svého jídelníčku, jelikož zvyšují tvorbu a tok žluči, látky, která odstraňuje odpad z orgánů a krve.

Avokádo k očistě jater

Avokádo pomáhá tělu produkovat glutathion, který je nezbytný pro jaterní očistu od škodlivých toxinů. Při pravidelném jedení avokáda se zlepšují játra.

Jablka na čistá játra

Jablka obsahují chemické složky, které jsou potřebné pro očistu těla. Díky těmto složkám uvolňují toxiny z trávicího traktu. Pro játra je jednodušší zpracovat toxické zatížení během čistícího procesu.

Olivový olej při detoxikaci jater

Olivový, lněný a konopný olej je vhodný pro játra. Tedy pokud je použit s mírou. Pomáhá tělu tím, že poskytuje lipidovou základnu, která odstraňuje škodlivé toxiny z těla. Olej odlehčí játra, protože rychleji zbavuje tělo toxinů, což je pro játra odlehčení.

Cereálie při detoxikaci jater

Zrna hnědé rýže jsou bohaté na B-komplex vitamínů a živin. Je známo, že zlepšují metabolizaci tuku, funkci jater a o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny na detoxikaci jater

Příběh

Ve svém příspěvku DIAGNOSTICKÉ PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenina.

Prosím o radu, jaké zakoupit pro medidiet - obsah ketonů v moči. Sledovat, zda ketóza stále trvá. Dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Diagnostické proužky

Co je to ketóza

Ketóza je organismu přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává dostatečné množství proteinů (bílkovin) a zároveň je na minimum snížen příjem sacharidů a tuků. V ketóze se pak začínají tvořit „ketolátky“. Vznikají štěpením tukových tkání a mají schopnost plnohodnotně nahradit sacharidy, které jsou primárním zdrojem energie člověka.

V důsledku toho dochází k úbytku nejen podkožního tuku, ale také útrobního tuku, neboli viscerálního, který obklopuje důležité orgány. Snižuje se hladina cholesterolu v krvi a klesá produkce hormonu inzulinu, který štěpí cukry a vyvolává chuť na sladké. Ketózu neprovází hlad, chutě ani špatná nálada. Člověk se může cítit plný energie a místy mít až euforickou náladu. Ketóza je také skvělý detoxikační prostředek. Tělo totiž spaluje i usazené toxické látky, prostě vyloučí vše, co nepotřebuje. Do ketózy se organismus dostává v průměru po 2–3 dnech proteinové diety. Připravovat proteinovou dietu z běžných potravin je pro zdraví nevhodné a také časově náročné. Proto je tu proteinová dieta, jejíž základ představují speciální proteinová jídla.

Zdroj: článek Papírky na měření ketózy

Příběh

Ve svém příspěvku KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Very.

Káva překyseluje organismus...ale dvě za den si klidně dejte...ale ne s mlékem, černou nebo se šlehačkou

Zdroj: příběh Ketoza

Játra

Játra (latinsky: iecur, řecky: hepar) jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. Jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, ve které se tvoří některé hormony. Jsou orgánem zásobním, ukládají glykogen, železo a některé vitamíny, jsou v nich tvořeny bílkoviny krevní plazmy a nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu.

Játra dospělého člověka se na přední stěnu břišní promítají ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku, který leží v horní pravé části břicha, s přeponou směřující z dolní pravé strany na horní levou stranu. Váží okolo 1,5 kg. Jsou dobře zásobená krví, v klidu játry protékají až dva litry krve za minutu. Zvláštností jater je to, že kromě jaterní tepny, která k nim přivádí čerstvou okysličenou krev, do nich přichází také žilní krev z vrátnicové žíly, která je nasycená vstřebanými aminokyselinami a sacharidy z žaludku a střev.

Játra mají zhruba klínovitý tvar. U dospělého člověka váží 1 200–1 500 g a tvoří asi 2 % hmotnosti těla. Játra dospělého muže mohou mít hmotnost větší, 1 500–1 800 g. U dětí bývají játra relativně velká a tvoří 5 % jejich hmotnosti. Zdravá játra jsou mají poddajnou konzistenci a červenohnědou barvu. Tkáň je však relativně křehká, takže při nadměrných otřesech nebo nárazech může dojít k natržení jater a hrozí masivní, život ohrožující krvácení.

Játra mají tvar trojbokého jehlanu, jehož základna je přiložena k pravé břišní stěně a vrchol směřuje doleva. Mají dva hlavní anatomické laloky, větší pravý (lobus dexter) a menší levý (lobus sinister), jež jsou rozděleny úponem srpovitého vazu a průběhem levé sagitální rýhy na viscerální ploše jater. Kromě toho se na pravé straně popisují ještě dva menší laloky – ocasatý lalok (lobus caudatus) a čtyřhranný lalok (lobus quadratus). Na povrchu jsou játra potažená vazivovým pouzdrem zvaným Glissonovo pouzdro (capsula Glissoni), které přechází ve vazivo v okolí cév a lalůčků jaterní tkáně.

Na povrchu jater jsou popisovány dvě plochy: horní brániční plocha (facies diaphragmatica) přiléhá na bránici, z druhé strany na játra naléhají orgány břišní dutiny, tato plocha se nazývá facies visceralis.

Brániční plocha jater je konvexní a hladká, rozdělená úponem srpovitého vazu (ligamentum falciforme) na menší levý a větší pravý lalok. Dělí se na pars d

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vnitřní orgány lidského těla

Citron, olej a játra

Citronová šťáva a olivový olej nejlépe zabírá na očistu jater a žlučníku, kde se také nejvíce shromažďují jedy, kterých se právě detoxikací chceme zbavit. Játra jsou orgánem látkové výměny. Játra v našem těle produkují žluč a zásobují jí pak žlučník, odkud dále žluč putuje přes žlučovody do dvanáctníku a do střev. Játra nás ovšem nezbavují jen jedů a škodlivin, ale také játra pro nás vyrábějí nezbytné enzymy, hormony a ketolátky. Játra se také podílejí na tvorbě krve, dále tvoří močovinu, skladují v sobě sacharidy a mají ještě mnoho dalších funkcí. Játra také ovlivňují kvalitu zraku. Při pravidelné očistě jater se obnoví i čistota vidění. Pročištěná játra zvyšují sílu obranného systému a zabraňují spuštění závažných onemocnění. Zdravá játra také zabrání vzniku akné a některých atopických ekzémů. Očistu jater je nutné provádět pravidelně v kombinaci s klystýrem, aby produkty z očisty jater mohly rychle odejít z těla ven. Během detoxikace jater pomocí citronu a oleje je nezbytné konzumovat jen dietní stravu. Je nutné dodržovat nejvhodnější dobu očisty, která je od 19 do 20 hodin. Tato očista jater a žlučníku je přirozeným procesem s použitím čistých přírodních látek a není tedy třeba se ničeho obávat.

Zdroj: článek Čištění organismu olejem

Příběh

Ve svém příspěvku KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Proč je káva při ketogenní dietě nevhodná?

Zdroj: příběh Ketoza

Biologické hodiny orgánů

Naše životní energie proudí po přesně vymezených drahách – meridiánech. Jsou to jakési kanály, které probíhají uvnitř těla a tvoří logicky propojenou síť, v níž proudí energie od orgánu k orgánu. Hlavních meridiánů je v těle 12 a energie jimi projde za 24 hodin po 2 hodinách. Rozlišujeme 6 párů orgánů, vždy tvořených jedním jinovým (plným): srdce, slezina, plíce, ledviny, játra; a jedním jangovým (dutým): tenké střevo, žaludek, tlusté střevo, močový měchýř, žlučník. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán.

Mezi 23. až 1. hodinou začíná pracovat žlučník. Nastává orgánová dvouhodina žlučníku, která má značný vliv na psychiku, ovlivnění smyslu, což se projeví tím, že v této době jsou většinou nejintenzivnější sny, které souvisejí značně se smyslovou fází. Naše tělo se už připravuje k odpočinku a pokračuje v práci na obnově buněk. Organismus odpočívá, tělesné pochody se zpomalují a také se střídají různé fáze spánku. Jestliže jsme šli spát ve 22 hodin, začínají se nám zdát sny. Nejen tělo, ale i mozek bilancuje svou celodenní činnost a odvrhuje všechno nepotřebné. Den skončil. Objevuje se intenzivnější zpracování lipidů (přírodní látky živočišného i rostlinného původu). Žlučníkáři obvykle v tuto dobu nemohou usnout a také žlučníkové záchvaty bývají hlavně uprostřed noci. Po půlnoci již slinné žlázy neprodukují látku, která ničí bakterie a chrání zuby před vznikem zubního kazu. Také z toho důvodu je nutné si čistit ráno zuby. Kolem jedné hodiny většina lidí už asi 3 hodiny spí a prošla už všemi fázemi spánku. Dostavuje se lehký spánek, člověk se může snadno probudit. Právě v této době jsme zvláště citliví na bolest. Bolestivost je mimořádně intenzivní, například bolesti zubů mohou úplně narušit spánek. I chlad pociťujeme v noci více než přes den.

Mezi 1. až 3. hodinou se aktivují játra. Vrcholí činnost jater, tedy meridián jater. Je to doba detoxikační činnosti a redistribuce tekutin. V tomto čase je fyziologický děj asi takový, že většina orgánů má sníženou funkci, s výjimkou jater. Kolem třetí hodiny tělo ještě odpočívá a je fyzicky značně vyčerpáno. V tuto dobu má člověk velmi nízký krevní tlak, pomalý puls a pravidelný hlubší dech s dlouhými periodami. Pokud musí být někdo vzhůru, pak vyžaduje soustředěnost daleko větší úsilí. V tomto čase se lidé pracující v nočních směnách nejčastěji dopouštějí chyb. Musíte-li

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Orgánové hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: příběh Ketoza jsmí se jíst cibule

Puriny – tabulka

V následujících tabulkách jsou odhady celkového obsahu purinů v různých potravinách, které jsou uvedeny v sestupném pořadí. Celkový obsah purinů je založen na součtu všech čtyř purinových bází. Maso a masné výrobky mají vysoký celkový obsah purinů a obilné potraviny mají nízký obsah purinů. Obecně existuje pozitivní souvislost mezi obsahem bílkovin a puriny ve stravě.

Tabulky potravin s puriny

Potravinové zdroje purinu Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra 286,4
  • Ledviny 230,8
  • Drůbež 130,7
  • Jehněčí, pečené, kotlety 127,5
  • Vepřová, pražená, kotleta 119,0
  • Ryby, bílé, čerstvé 115,9
  • Houba, čerstvá 46,9
  • Chléb, křupavý 15,7
  • Chléb, bílé 12,2
  • Pšeničná mouka 11,5
  • Tvaroh 8,0
  • Bílý jogurt 7,0
  • Rýže, vařené 5,9

Obsah purinů se také liší v závislosti na typu masa nebo daného orgánu.

Obsah purinů v kuřecím, vepřovém, jehněčím a hovězím

Kuřecí:

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg /100 g)

  • Kuřecí ledvina 243
  • Kuřecí játra 236,1
  • Kuře, srdce 223
  • Kuře, palička 132,3
  • Kuřecí prso 130,7
  • Kuře, žaludek 130,5
  • Kuřecí stehno 126,5
  • Kuřecí kůže 104,6

Vepřové, hovězí a jehněčí orgány

Purinové zdroje Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Vepřová játra 289
  • Hovězí ledviny 213
  • Hovězí játra 197
  • Hovězí srdce 171
  • Jehněčí srdce 171
  • Hovězí mozek 162
  • Jehněčí játra 147

Porovnání obsahu volných a celkových purinů v masných výrobcích (steak, hovězí játra a treska treska) před a po vaření. Zdá se, že vaření zvyšuje hladinu volných a celkových purinových bází ve stravě.

Celkový obsah purinů v surových a vařených potravinách

Masné výrobky Celkový obsah purinů (mg/100 g)

  • Játra syrová 202,2
  • Játra vařená 237,0
  • Játra pečená 236,1
  • Steak syrový 105,9
  • Steak vařený 107,8
  • Steak pe

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Puriny tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem BILE SKRVNY NA ZADECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bílé skvrny na zádech, mezi lopatkama a mírně svědící nebo bílé fleky na kůži, nebo také i ztráta pigmentu bílé flíčky, způsobuje onemocnění zvané pityriáza (latinsky Pityriasis versicolor). Právě to versicolor v latinském názvu ozančuje specifickou vlastnost této mykózy, která v místě ložiska zbavuje pokožku melaninu - hnědého pigmentu a vznikají tak ony světlé skvrny a bílé flíčky. Nejšastěji se bílé flíčky vyskytují na zádech mezi lopatkama a také na prsní kosti. Toto jsou místa, kde se stékají krůpěje potu a vzniká zde vlhké prostředí, které pityriáza potřebuje ke svému životu. Onemocnění je nakažlivé!. Velice snadno se roznáší olupujícími se šupinkami z bílých flíčků, na kterých jsou infekční spóry. Typickým místem pro nákazu jsou veřejné parní sauny. Léčba probíhá nejdříve lokální aplikací masti Pevaryl, která se po dobu asi 3 týdnů nanáší na ložiska bílých flíčků. Po třech týdnech již nebývají flíčky patrné a nemocný bývá vyléčen. V případě, že není úspěšná léčba lokálním antimykotikem, použije se perorálně podaný lék Lamisil tablety. Tablety se berou po dobu jednoho měsíce, kdy po této době onemocnění velmi dobře vymizí. Ovšem orálně podávaná léčba zatěžuje játra, proto se nejdříve volí lokální nanášení masti, které nemá žádné nežádoucí účinky. Pevaryl mast i Lamisil tablety jsou k dostání v lékárnách pouze na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Bile skrvny na zadech

Příčiny

Příčinou této nemoci je bezpochyby špatný, nezdravý životní styl a následné hromadění tuku v játrech. Mezi časté příčiny patří kromě nadváhy i špatná životospráva, nedostatek pohybu, virové onemocnění, poškození jater z léků. Ztučnělá játra jsou civilizační chorobou i proto, že lidé mají výrazně vyšší příjem kalorií, než spotřebují, navíc se dost často stravují nepravidelně. Výdej energie je navíc nízký i proto, že lidé v dnešní době prostě nemají (nebo si jen nenajdou) na sportování čas. Steatózou tak trpí i lidé se sedavým zaměstnáním, kteří se příliš nevěnují různým fyzickým aktivitám. Nedostatek fyzické aktivity způsobuje to, že přijatou energii musí játra do těla uložit a to v podobě tuku. Tuk se při tomto procesu ukládá nejen do jater, ale i jiných orgánů a samozřejmě i pod kůži, takže vznikají nevzhledné tukové polštáře.

Zpočátku se ztučnělá játra nijak neprojevují, pacient ani neví, že takový problém má (samozřejmě lidé se špatným stravováním jistě tuší, že konzumace určitých potravin se musí někde odrazit). Neznamená to ale, že jakmile sníme něco nezdravého, že nám okamžitě hrozí toto onemocnění. Problematické ale je, když množství tuku v játrech přesáhne hranici 5 % (to ale člověk sám nepozná), v tu chvíli se totiž začnou játra nadbytkem tuků zvětšovat. V takovém případě platí přímá úměrnost, čím více tuku v játrech, tím vyšší závažnost onemocnění.

Mezi příznaky patří již zmíněná únava, to je dáno tím, že tělo zvyšuje průtok krve do všech orgánů, aby podpořilo zatěžovaná játra. Pocity únavy mohou vést k pocitu vyčerpání, zmatenosti a v některých případech (při neléčení onemocnění) i k depresi.

Dalším příznakem je obezita. Je zajímavé, že obezita může být příčinou a zároveň i příznakem. Obezitou to může začínat a pak se člověk dostane do začarovaného kruhu, kdy už nemocná játra ovlivňují, jak moc se živiny vstřebávají do těla, a tak se stává, že více živin se mění v zásoby tuku.

Vliv na ztučnění jater má nepochybně i genetika, je dokázáno, že některé děti se již rodí s nízkou hladinou jaterních enzymů a pokud pak nemají správnou životosprávu, čekají je v budoucnosti velké problémy s játry.

Mezi opravdu viditelné příznaky steatózy patří žloutnutí očí a kůže - žloutenka. Pokud játra nefungují správně, nedovádí dostatečně žluč, a tak může dojít k zažloutnutí jak očí, tak kůže. Při ztu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Jak je to stim alkoholem,muze snižovat učinky ŕedeni krve,nebo zatežuje játra.děkuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol působí jako ředidlo krve. Konzumace velkého množství alkoholu posiluje účinky léků na ředění krve a vzniká nebezpečné krvácení, které můžete vést k život ohrožujícím stavům.

Když užíváte léky na ředění krve, tak obecně platí, že nesmíte pít více, než dva alkoholické drinky za den u mužů a jeden alkoholický drink u žen. Za jeden alkoholický nápoj se považuje jedna sklenka vína, jeden panák, jedno pivo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Eliquis a alkohol

Co je cyklická ketogenní dieta

Cyklická ketogenní dieta vychází ze starého učení a dietních postupů praktikovaných a propagovaných Dr. Atkinsonem. Jeho ideou bylo vyřadit ze stravy veškeré sacharidy a zároveň nesledovat příjem tuků. Jestliže máme v běžné stravě poměrově 55 % sacharidů, 25 % bílkovin a 20 % tuků, Atkinsonova dieta předpokládá absolutní vynechání sacharidů a příjem tuků a bílkovin na stejné energetické hladině. Tato dieta totiž způsobuje vyšší využívání tukových rezerv jako zdroje energie. Zhruba po dvou až třech dnech dochází k vyčerpání glykogenových rezerv, které si naše tělo schraňuje a obnovuje právě příjmem sacharidů. Namísto sacharidů (glykogenu) tedy musí přijít jiný zdroj energie. Právě nyní vstupují do hry tuky jako další velmi vydatný zdroj energie.

Při cyklické ketogenní dietě se využívají jako zdroj energie ketony – právě na jejich vyšší vyplavování v krevním řečišti se nabaluje název ketóza, který je velmi podobný stavu při lehké opilosti. Jako ketóza se tedy v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces takzvané ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Játra produkují ketony jako zdroj energie z volných mastných kyselin. Nadbytečné ketony jsou pro organismus toxické, musí být tedy vyloučeny z organismu. Cykličnost diety vám umožní naplno trénovat a zároveň shazovat tělesný tuk. Toto se děje ve vlnách. Je tedy potřeba střídat období ketózy s obdobím, kdy přijímáte vyšší množství sacharidů. Takzvaně cyklujete sacharidy, avšak ne tak jako u sacharidových vln. Zde je trvání jednotlivých úseků ve vzájemném nepoměru a vysokosacharidové dny opravdu slouží pouze pro změnu stravovacího režimu a znovuzískání síly, jde o chvilkové obnovení glykogenových rezerv. Povětšinou se vše děje v týdenním rytmu, tedy 5 dní držíte takzvanou „low carb“ fázi a další dva dny konzumujte vysoké množství sacharidů – fáze „carb up“.

Zdroj: článek Cyklická ketogenní dieta

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady:
http://www.ceskaordinace.cz…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Kde jste našla info.ohledně žloutenky typu G?mě nakazili v nem.po transf.krve,v r.80,následně několik let poté jsem začala mít problémy-jídlem-nechut,bolesti v pr.podžebří-tlak,špatně se dýchá,nejhorší je,že veškerou zdr.dokum.mi v ztratili,vesměs u poslední lékařky na mě koukají jako co tento typ žlout.je-že to neznají.V současné době mám hodně špatné jat.testy,a nevím kdo to řekl,že prý játra nebolí-není to pravda!já za ty léta zažila dost bolesti a játra opravdu bolí.
Každopádně Vám děkuji,že jste napsala do diskuze o výše zmíněné žloutence, a pokud budete mít další info.ráda si přečtu a jsem Vám za to vděčná s pozdravem Zdeňka.

Zdroj: příběh Žloutenka typu G

Popis jater a význam v organismu

Tkáň jater je červenohnědé barvy a poddajné konzistence vyznačující se relativní křehkostí. Anatomicky jsou játra členěna na čtyři laloky. Při pohledu zepředu je dělíme na pravý a levý lalok, přičemž ten pravý je citelně větší. Funkci dělicí čáry zde plní jaterní brána, jíž do jater vstupuje vrátnicová žíla a jaterní tepna. Na viscerální ploše dále rozlišujeme ocasatý lalok a čtyřhranný lalok. Vnitřní uspořádání neodpovídá tomu povrchovému, je děleno do segmentů podle větvení jaterní tepny, vrátnicové žíly a žlučovodů. Každý z těchto segmentů je tvořen nesčetným množstvím jaterních lalůčků, které jsou propleteny drobnými cévkami a navzájem odděleny žlučovým kanálkem. Uspořádání segmentů je tvořeno navzájem nezávislými větvemi, takže může dojít k jejich vyjmutí bez toho, aby byla narušena funkčnost celých jater. Játra mají své nezastupitelné místo, jsou centrem metabolické výměny, působí jako filtr i úložiště řady důležitých látek. O jejich důležitosti sice nikdo nepochybuje, ale přesto jsou podceňovaná. Játra sehrávají důležitou úlohu již během těhotenství. V této době však neprovádí filtraci, ani se nepodílí na trávení, nýbrž uvolňují krevní kmenové buňky. Tuto funkci zastávají přibližně do 32. týdne těhotenství, než se o krvetvorbu začne plnohodnotně starat kostní dřeň. O tuto schopnost po porodu nepřijdou a v případě poškození kostní dřeně jsou schopny částečně zaujmout její místo i v dospělosti. Přesto je jejich hlavním cílem zajišťování metabolismu sacharidů, lipidů a aminokyselin.

Další podstatnou roli sehrávají v detoxikaci organismu. Některé nebezpečné látky nejsou rozpustné ve vodě a nemohou být vyloučeny z těla močí. Játra je tedy vychytávají a konjugují na látky, které jsou vyloučeny do žluče nebo zpět do krevního řečiště, kde je následně odstraní ledviny. Obdobný mechanismus je uplatňován i na přebytečný cholesterol a odpadní barvivo bilirubin, jenž vzniká rozpadem červených krvinek. Játra se také podílí na tvorbě proteinů krevní plazmy, jež jsou zodpovědné za srážlivost krve a osmotický tlak v cévách. Tvorbou hormonů ovlivňují produkci krevních destiček v kostní dřeni, metabolismus vody a solí a funkci růstového hormonu. Kromě tvorby hormonů některé další, například inzulin, steroidní hormon, vychytává a neutralizuje. Játra zastávají v našem organismu více než 20 životně důležitých úkonů a zároveň ve velkém ukládají zásoby důležitý

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista jater olivovým olejem

Příběh

Ve svém příspěvku ŽLUČNÍK A JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirglová Liběna.

Dobrý den,byla jsem u paní,která se zabývá činskou medicinou a zjistila mi špatnou funkci jater a žlučníku.Játra pracují na 200% a žlučník na méně jak 100%.mohli by jste mi doporučit nějakou tinkturu s pupenů?Děkuji Jirglová Liběna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Tinkturu neznám, ale nezkoušela jste na podporu funkce jater třeba ostorpestřec?

Zdroj: příběh Žlučník a játra

Ketóza

Pokud má člověk několik dní velmi nízký příjem sacharidů, dostane se jeho organismus do stavu ketózy. Tento stav není nebezpečný, naopak je pro organismus přirozený. Při změně stravy z klasické sacharidové na tu s převahou tuků a bílkovin se v organismu zpočátku udržuje v krvi glukóza, mozek ještě ketony nespaluje, avšak tyto látky použije na syntézu lipidů v mozku. Glykogen se postupně vyčerpá ze svalů a po dvou dnech začíná mozek spalovat ketony a energie se bere z tukových zásob. Do ketózy je možné se dostat asi po dvou dnech (48 hodin), jestliže sacharidy nepřekročí za den 50 gramů, a to ve všech formách. Tento stav lze poznat nejen pomocí diagnostických proužků, ale i podle zápachu z úst (v ketóze je tedy nutné dbát na zvýšenou ústní hygienu), který je při ketóze charakteristický. Dalšími příznaky ketózy mohou být i pocity na zvracení či nevolnost. Diagnostické proužky je možné koupit v každé lékárně, slouží k rychlému zjištění, zda máte vyšší výskyt ketolátek v moči.

Při tomto stavu se rychle spalují tuky, které organismus čerpá místo energie ze sacharidů, proto ketózu využívají mnohé diety, mezi které patří i proteinová, Atkinsonova, počáteční fáze Dukanovy diety nebo diety ze South Beach. Jídelníček je tvořen převážně masem, rybami, mléčnými výrobky, vejci, oleji, semínky, ořechy a zeleninou. Na ketóze je založena také „pravěká dieta“ neboli paleodieta, která se často využívá k léčbě různých nemocí.

Zdroj: článek Ketóza

Příběh

Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.

Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.

Zdroj: příběh Otec pleskač www stránky

Ketóza a hubnutí závisí především na tom, co jíte. Potravinami doporučovanými odborníky při ketóze jsou: maso, ryby a vejce, sádlo, oleje, tučné mléčné výrobky, listová zelenina, nakládané fazolové lusky, houby, vlašské a lískové ořechy, mandle, avokádo, olivy, light nápoje. K nevhodným potravinám se řadí obecně cukr a škrob. V praxi to znamená žádné sladkosti a alkoholické nápoje kromě dia piva, žádné přílohy jako brambory, knedlíky, rýže, těstoviny, luštěniny (včetně arašídů) a žádné slazené nápoje ani sladké ovoce.

Pokud se rozhodnete pro hubnutí pomocí ketózy, bude po požadované redukci hmotnosti následovat fáze návratu, v níž se postupně do jídelníčku zařazují sacharidy. Tato fáze musí být pozvolná a musí vést ke zdravému racionálnímu stravování. Má zásadní význam pro úspěch diety a pro dlouhodobé udržení váhového úbytku.

Zdroj: článek Ketóza

Příběh

Ve svém příspěvku ZVĚTŠENÁ SLEZINA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rusňáková.

Dobrý den,chtěla bych pporadit , manžel odstoupil zákrok že mu do močové hadičky daly jakousi trubičku a to stoho duvodu, že ho bolely ledviny a manželovy se neodváděla z těla všechná moč, tak proto to musel podstoupit, do toho dostal hned suchý kašel ktery je doposud, a také otravu krve(seppse)CRP má stále 118- 120 nemužou stálé přijít proč to ma tak vysoké bral troje antibiotyla a to unasal klacid augmentin,ppo těchto lécích manželovy bylo stale špatně. Stále ho nosím do nemocnice je velice slaby točila se mu hlava bolí ho hlava, lékaři ppo odbbětech zjistily že ma zvětšenou slezini ma chycené i játra a nevědi najít tu přičinu proč je ta slezina zvětšená i játra,V uterý ma jít na kolonoskopií ve stedu na gastro a ve čtvrtek jde na CT hrudníku a břicha byly jsme i na hematologii a tam nám řekly že tam nevidi nic zavářného , jsem stoho zoufalá psychický už na dně proto se ptám tady čím bych mu mohla pomoci nějaké bylinky, jen abych mu neublížila a popřipadě i nějakou dietu, Děkují spozdravem Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Jakou dietu mam brát na slezinu děkuji za odpověd.

Zdroj: příběh Zvětšená slezina dieta

Rozdíl mezi ketózou a katabolizací

Jako ketóza se v biologii označuje stav organismu charakterizovaný zvýšenými hladinami ketolátek v krvi. Důvodem vzniku stavu je proces ketogeneze. Ketolátky se tvoří v játrech v situaci, kdy poklesnou zásoby glykogenu. Ketolátky acetacetát a ß-hydroxybutyrát jsou organismem využívány jako zdroj energie. Ketogeneze, nesprávně ketogeneza, je označení procesu vzniku ketolátek. Ketolátky vznikají při nadměrném spalování tuků, které slouží k zisku energie. Dochází k tomu při nedostatku cukrů, například při hladovění, nebo při jejich špatném využití (u cukrovky).

Katabolizace je rozpad svalové hmoty.

Zdroj: článek Ketóza

Příběh

Ve svém příspěvku CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od http://www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: příběh Chronicky ztučnělá játra

Jak poznám, že jsem v ketóze

Pokud je energetický výdej větší než příjem, vždy vzniká více ketolátek. Je to přirozený metabolický děj. Ke zvýšené tvorbě ketolátek dochází při nízkoenergetické dietě. Mezi takovéto diety patří i takzvané hyperproteinové, kdy je v jídelníčku vysoký podíl bílkovin a malý podíl sacharidů a tuků. Příjem bílkovin není ale nijak extrémní. Na obsah sacharidů se klade ještě větší důraz než na obsah tuků. Pokud dietu budete důsledně dodržovat, měření ketolátek není nijak důležité. Jestliže se rozhodnete ketózu měřit, první hodnotu je vhodné měřit již před zahájením režimu, abyste měli srovnání, pokud neabsolvujete běžné interní vyšetření. K nárůstu hodnot by mělo dojít již po 3 dnech diety.

Hlavním principem (příznaky) ketonové diety je výrazné navýšení množství potravin obsahujících bílkoviny a snížení sacharidů na 25 až 40 gramů denně. Sacharidové potraviny jsou v podstatě kompletně zakázané, zejména pečivo, těstoviny, brambory, rýže, ovoce i sladkosti. Neomezená je naopak konzumace masa, vysokotučných mléčných výrobků a některých méně sladkých druhů zeleniny.

Jak poznat, že u vás nastala ketóza? Dejte na své pocity. Měli byste zaznamenávat úbytek kilogramů a centimetrů na obvodech, příliv energie a žádný hlad. Může se stát, že vám několik dnů po sobě nezmizí ani jediný centimetr. Vaše tělo hubne ve vlnách, proto se neměřte každý den, ale pravidelně třeba jednou týdně.

Kdyby vás však pocit, že u vás ketóza neprobíhá, neopouštěl, můžete vyzkoušet diagnostické proužky pro analýzu moči (například KetoPhan), které koupíte v každé lékárně. Ketony se vyplavují do krve a moči a právě v nich je tedy možné je zjistit. Myslete ale na to, že hladina ketonů v moči v průběhu dne kolísá, takže výsledek nemusí být 100% přesný.

Diagnostické proužky navíc nepoznají všechny ketolátky, ale jen acetoacetát. Výsledek tak nemusí odpovídat ani množství ketonů v krvi. A množství ketonů v krvi a v moči rovněž nezávisí jen na rychlosti jejich tvorby, ale i na rychlosti jejich odbourávání. Pokud vám tedy proužek nezrůžoví, vůbec to nemusí znamenat, že nejste v ketóze. Mimo to intenzita zabarvení proužku a dokonce ani množství ketonů v krvi rychlost vašeho hubnutí neovlivní.

Zdroj: článek Papírky na měření ketózy

Příběh

Ve svém příspěvku NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

Ještě klidně přidám svoji zkušenost, i když před více roky.Po těžkém úrazu jsem špatná na nohy strašně dlouho. Jako by to nestačilo, přidala se artroza všech kloubů, zejména pravé koleno už bylo "údajně" na výměnu. Asi 6 r. jsem 2x ročně chodila na nepříjemmné serie injekcí hyaluronu do toho kolene. Pomohlo to vždycky na cca 3 měsíce, ale víc prý než 2x ročně injekce dostat nemůžu, přestože jsem si je velmi draze PLATILA! V našem údajně bezplatném zdravotnictví.Co by člověk neudělal kvůli hrozné bolesti kolene? Když jsem začala chodit se starší fenou na kliniku kvůli jejím bolavým kloubům (viditelně trpěla - jako já), doporučili mi pro ni alavis. Asi po 4 měs. začala běhat jako za mlada, kdežto já trpěla píchance do kolene a belhala se bolestivě pořád o berlích. BOHUŽEL nemůžu vám napsat přesně, který alavis jsem si opakovaně koupila pro sebe, vím, že to bylo s nějakým MSM a stálo to pod 700Kč. Strašná úleva, narok jsem si to zjara koupila znova : Je to dost roků, co už mi OBČAS stačí jen na noc masážní gel s konopím, s berlemi sice chodím kvůli stabilitě (po 3 zpackaných ortop.operacích), ale koleno, které bylo údajně na "výměnu" - super. Na žaludek jsem si s alavisem stěžovat nemohla, přestože mi doktoři předtím prášky téměř zničili celé zažívání, léčila jsem pak u léčitele i játra! a k dr. jsem chodila pro jistotu jen na rozbor krve. S prášky a všemi injekcemiod bolestí jsem zkrátka musela skončit. Nějaký čas jsem moc trpěla, ale léčitel a bylinky pomohli. Nakonec jsem ještě si sama přidala ten alavis - a tvrdím, že v žádné jeho vedlejší účinky na játra nevěřím. Je to ale už dost roků, takže nevím, jestli ho už nějak "nevylepšili", aby tak moc dobře neléčil a museli ho lidi pro zvířata i pro sebe kupovat velké množství atd.atd...Ještě mám mnoho roků přístroj BIOMAC, dřív se to jmenovalo jinak, ale jsou oba na stejném principu. Před cca 15ti lety me to stálo asi 6000Kč, teď to stojí přes 20 000, jaké má výsledky, nevím. Ten můj starý mi po cca 2x hodinovém ozáření nějakého kloubu zajistí pokaždé jeho naprostou a dlouhodobou pohyblivost a bezbolestnost, proto už na alavis už ani nevzpomínám. Upozorňuju, že to ale není žádná reklama na ten přístroj, jen vlastní zkušenost.

Zdroj: příběh Alavis na klouby diskuze

Jak vyčistit tukový sekret?

Tukový sekret, který vylučují mazové žlázy lymfatického systému je tvořen v játrech. Od tut je transportován složitým lymfatickým systémem až k mazovým žlázám. Z pravidla lze říci, že v jaké kvalitě se tuk v játrech připraví, tak ve stejné je přiveden až k mazovým žlázám. Lymfatický systém tedy nznečišťuje tukový sekret toxiny. Pro dosažení odstranění toxinů z tukového sekretu bude tedy naše soustředění směřovat na játra, protože právě zdravá játra a akné spolu souvisí. Játra ovládají metabolismus nejrůznějších tuků, které se v organismu nacházejí nebo které do organismu dodáváme stravou. To, že jsou naše játra nemocná nemusíme poznat okamžitě, obzvláště jde-li o dysfunkce v oblasti metabolismu tuků, která jsou pro jedince prakticky nepozorovatelná, projevují se například poruchou hladiny cholesterolu v dospělém věku. Jídlo, ale i utlumená agresivita, léky, drogy, to vše poškozuje játra, a ta se pak odvděčí dysfunkcí metabolismu tuků. Je tedy zřejmé, že nejdříve při cestě k trvalému odstranění akné musíme napravit játra a to tím, že je zbavíme jedů, které se pak jako v přetékajícím hrnci v nich hromadí a dostávají se zpět do našeho těla a tedy i do tukového sekretu, a to nechceme! Provedeme tedy účinnou detoxikaci jater, lidově odjedování nebo propláchnutí jater. Tuto část je třeba pojmout komplexně a soustředit se jak na omezení příjmu toxinů ve stravě, nápojích a vdechovaném vzduchu, tak i na skutečné propláchnutí jater od toxinů. V první řadě je třeba začít jíst zdravě, zařadit do svého životního rytmu pravidelný pohyb, na který se budete upřímě těšit a přestat kouřit. Po dvou týdnech od nastolení takovéhoto zdravého režimu má smysl zahájit detoxikaci jater. Na detoxikaci jater je vhodná kombinace přírodního vitamínu C, šťáva z Aloe Vera a řasa Chlorella. Vitamín C je v dostatečném množství obsažen ve šťávě z Aloe Vera, takže není třeba již doplňovat ve formě tablet. Nejlepší výsledky při detoxikaci jater byly také potvrzeny u přípravku Activ Aloe, kde je použit skutečný sliz z listů rostliny Aloe Vera. Sladkovodní řasa Chlorella byla již v minulosti na tomto webu popsána a článek o ní je přiložen pod tímto textem.

Zdroj: článek Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Příběh

Ve svém příspěvku NEMOCNÁ JÁTRA A SPÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karin.

Je možné, že nemocná játra můžou mít vliv na svalovou hmotu a klouby? Přítelkyně trpí neuropatií, chodí s franc.holí a v současné době má tak velké problémy, že má problém zajít si do koupelny. Kromě toho má při vyšeření krve vysoké hodnoty jaterních testů. Má naordinován Sylimarin.
Jak jsem si přečetla, tak strava by měla být bohatá na bílkoviny. Měla by si kupovat i kyselinu listovou a B-komplex?
Také přes den hodně spí a v noci nemůže usnout.
Budu ráda, když nám poradíte, jak máme postupovat. Důležité jsou kromě jiného ty nohy. Aby zase začaly fungovat svaly.
Moc děkuji a přeji všechno dobré. ing. Poskerová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Nemocná játra a spánek

Příznaky

Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá i v tom, že zpočátku nejsou žádné příznaky steatózy. Játra totiž docela dlouho zvládají shromažďování tuku, přestože je to ničí (tuk je pro ně totiž toxický). V játrech ale mezitím dochází k zánětlivým změnám, buňky v nich se pak pomalu rozpadají, tkáň jater se zjizvuje. V nejhorším případě může ztučnění přerůst i v cirhózy jater, ta pak obvykle vede k nutné transplantaci. Člověk trpící steatózou má pocit pomalého trávení, stejně tak ho může trápit i slabý tlak pod pravým žebrem, často ho také postihuje únavový syndrom a někdy má i problémy s pokožkou.

Tuk postupně napadá játra a postupně infiltruje i zdravou tkáň, takže množství funkční tkáně je v játrech čím dál méně.

To že má pacient ztučnělá játra, zjišťuje v nejčastějších případech ve chvíli, kdy navštíví lékaře třeba při preventivním vyšetření, nebo při sonu. K lékaři je může kromě preventivní prohlídky vyhnat i to, že mají dlouhodobý pocit únavy, necítí se dobře a často i trpí nadváhou bez zjevných příčin. Lékař může zvětšení jater poznat i z krve, v takovém případě je totiž zvýšená hladina jaterních enzymů. Jistotu lékař ale získá pak hlavně z ultrazvuku.

Steatóza jde ruku v ruce s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysokým cholesterolem a cukrovkou. Steatóza může být ale v některých případech důsledkem podvýživy, vrozené poruchy metabolismu i nadměrné konzumace léků.

Vysoké množství tuku játra zabíjí stejně jako léky, alkohol a hepatitida. Pokud se tento problém neřeší, tak nakonec může dojít k již zmíněné cirhóze. Průběh je vždy stejný a nezáleží na tom, co problém jater způsobilo, začíná to zánětem, reparací, regenerací, jizvy a posledním stádiem je samotné ztvrdnutí jater známé jako cirhóza.

Samotná steatóza může vést k dalším onemocněním (lidský organismus je oslabený a náchylný k dalším onemocněním) jako například k infarktu, rakovině, mozkovo-cévním příhodám.

Existují dvě úrovně tohoto onemocnění:

  • mírně ztučnělá játra
  • pokročilá steatóza jater

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Co dělají naše játra

Játra jsou umístěna v pravé horní části břicha. Funkce jater je ukládání glykogenu, což je palivo pro tělo, který je vyroben z cukrů, pomáhá se zpracováním tuků a bílkovin z trávené potravy. Játra také vytváří proteiny, které jsou nezbytné pro srážení krve, neboli koagulační faktor. Játra zpracovávají mnoho léků, pomáhají odstranit jedy a toxiny z těla. Játra také tvoří žluč. Žluč je zelenavě žlutá kapalina, která obsahuje žlučové kyseliny, žlučové pigmenty a odpadní látky, jako je bilirubin. Jaterní buňky uvnitř jater vytvářejí žluč, která dále putuje do žlučovodů. Žluč stéká z těchto kanálů do větších kanálů, odkud je vedena ke společnému žlučovodu. Žlučník je jako nádrž nebo slepá ulička pro žluč, která přichází přes společný žlučovod. Po jídle, žlučník produkuje žluč, která je svedena zpět do společného žlučovodu a dále do dvanáctníku, což je první část střeva po žaludku. Žluč ve střevě pomáhá trávit tuky.

Zdroj: článek Jaterní testy

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


zatěžuje alkohol na ledviny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Zatímco
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>