Téma

ŽIVINY V PETRŽELI


Živiny v petrželi

Petržel je bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, odstraňuje pigmentové skvrny a udržuje dobrou pleť. Vysoká hladina vitaminu K v petrželi může pomoci ke zlepšení elasticity pleti a obnovit její mladický vzhled. Vitamín K dále urychluje hojení ran a snižuje zarudnutí. Beta-karoten v petrželi může být přeměněn na vitamin A, který udržuje a opravuje pokožku. Například suché a šupinaté čelo nebo líce jsou častými příznaky nedostatku vitaminu A. Vitamín A je taky silný antioxidant, který chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály. Pojídání petržele je dobrý způsob, jak získat i více zdravých minerálů, protože v petrželi je obsažen vápník, draslík, mangan a železo, ale zejména měď a zinek představují důležitou součást, která zachovává zdravou kůži a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejlepší způsob jak efektivně získat všechno toto koncentrované množství minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, je pomocí odšťavňování.
 

Zdroj: článek Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Petržel a akné 

O bylinách v jídle se často říká, že pomáhají vyrovnat se s nadměrnou tvorbou mazu a s mastnou nebo zanícenou pokožkou. Těkavé oleje v petrželi mohou mít také antibakteriální účinek na póry, což může vést k omezení výskytu ohnisek akné. Petržel obsahuje vysokou úroveň vitamínu C, který poskytuje antioxidační ochranu pro kožní buňky, což může snížit podráždění, které pak končí jako ekzematické červené pupínky. O vitaminu C je známo, že urychluje hojení kůže, takže pomůže zkrátit čas potřebný pro odstranění vad po akné.
Zinek obsažený v petrželi je minerál známý pro své blahodárné účinky na akné. Zinek se zapojuje při kontrole zánětu, při hojení ran a při obnově kožních buněk, čímž pomáhá k regeneraci pokožky. Mnoho lidí s problematikou akné přinášejí kladné výsledky, v důsledku toho, že v jejich stravě bylo přidáno více zinku.
Petržel je jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu K, který urychluje hojení kůže, redukuje zarudnutí a může pomoci zklidnit červené skvrny vzniklé po akné. Podílí se také na regulaci zánětlivých reakcí. Někteří lidé mají úspěch s lokální léčbou vitaminu K pro snížení zarudnutí kůže a bělení jizev po akné.
 

Zdroj: článek Petržel pro zdravou kůži a vlasy

Příběh

Ve svém příspěvku ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Dudová.

prosím o sdělení množství vody v receptu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Zdroj: příběh Čistění ledvin petrželí přesný recept

Druhy umělé výživy

Máme dva druhy umělé výživy, a to enterální výživu (EV) a parenterální výživu (PV). Typ nutriční podpory pak závisí na celé řadě faktorů.

Enterální výživa (EN) je takový druh výživy, kdy se nutriční tekutina aplikuje do střeva přes katetr směrem do žaludku nebo tenkého střeva. Existují různé způsoby, jak poskytovat enterální výživu.

Parenterální výživa (PN) je taková výživa, kdy je nutriční tekutina aplikována do setu, který je zaveden do žíly (intravenózně). PN si klade za cíl poskytnout celkovou nutriční podporu, i když to není vždy možné. PN se obvykle používá, když lidé nejsou schopni mít EN. K tomu může dojít, pokud jde o velkou operaci tenkého střeva s neprůchodností střev nebo v případě, že aplikace EN by byla obtížná nebo nevhodná.

Tekutá strava pro seniory

Stárnutí je spojeno se sníženou fyzickou aktivitou, která v kombinaci se změnami v chuti a schopnosti jíst může vést ke ztrátě svalové hmoty, hubnutí, snížené funkci a zvýšené závislosti na druhých. Stáří je období, kdy dochází z mnoha příčin k tomu, že je přijímání stravy pro seniora obtížné. Mění se a snižuje chuť k jídlu. Dochází k postupné ztrátě sluchu, zraku, hybnosti, což omezuje celkovou mobilitu, takže nakupování potravin a příprava jídla je obtížnější. Zubní problémy a obtíže s polykáním mohou vést k udušení.

S věkem klesá potřeba energetického přísunu potravin a vytváří se pocit, že se nemusí tolik jíst, přestože potřeba většiny živin zůstává relativně nezměněna, a to pak následně vede ke zvýšenému riziku podvýživy. Podvýživa je spojená se sníženou kognitivní funkcí a s oslabením schopnosti pečovat o sebe sama. Tento fakt podtrhuje význam správné výživy u starších lidí.

V současné době existují různé formy tekuté stravy pro seniory, které mohou být připraveny i za 3 minuty a nevyžadují žvýkání. Všechny živiny obsažené v tekuté stravě pro seniory jsou lehce a rychle stravitelné. Poskytují optimální výživu pro seniora. Většinou obsahují vyváženou hodnotu bílkovin, aminokyselin, vitamínů, minerálů a sacharidů, které jsou pro organismus nepostradatelné. Příjem bílkovin působí proti ztrátě svalové hmoty a pomáhá seniorům udržet svou váhu a zůstat silný a funkční. Tekutou stravu lze použít samostatně, jako elementární (pre-stravitelnou) tekutou dietu, nebo je jí možno pouze částečně nahradit či doplnit stávající stravu.

Steroidy, antidepresiva a další léky plus snížení fyzic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava

Tekutá dieta před kolonoskopií

Při kolonoskopii se vyšetřuje někdy i střevo tenké a je nutné střeva před samotným vyšetřením důkladně pročistit a zbavit je všech zbytků. Aby vyšetření proběhlo maximálně hladce, rychle a bez problémů, je důležité striktně dodržovat rady lékaře včetně správné diety před samotnou kolonoskopií. Obvykle se doporučuje dieta 5 až 7 dní před vyšetřením. Výsledkem by mělo být opravdu čisté tlusté střevo. Kromě diety bývá pacientům doporučeno vhodné projímadlo nebo klyzma, které pomůže dokončit očistu střeva jeden den před vyšetřením. Není-li příprava střeva dostatečná, je vyšetření komplikované nebo jej nelze provést vůbec a musí se opakovat. To samé platí pro případ, že pacient dietu nedrží vůbec.

Kolonoskopie pomáhá vyšetřit tlusté střevo, odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu (vředy, polypy, zánět, hemoroidy, karcinom a jiné), případně provést menší zákroky (například odstranění polypů, provedení biopsie a podobně). Včasné vyšetření tlustého střeva může dokonce zachránit život.

Dietě před kolonoskopií se hodně podobá takzvaná bezezbytková dieta, jejíž součástí jsou zakysané mléčné výrobky. Bezezbytková dieta není o zbytcích na talíři, ale týká se zbytků, které zůstávají ve střevech a škodí celému trávicímu traktu. Bezezbytková dieta se zaměřuje na očistu střev. Primárně ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, Crohnova choroba, střevní neprůchodnost či častý průjem. Jako každá dieta má i ona řadu pravidel a omezení, které je třeba dodržet. Důraz je kladen na lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a nadýmavých potravin. Zároveň obsahuje více bílkovin oproti běžné stravě. Platí, že strava při bezezbytkové dietě nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm nestrávené zbytky. Nevhodné jsou také potraviny bohaté na hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit střeva všech nestrávených zbytků.

Potraviny, které jíst můžete:

  • libové maso s nízkým obsahem tuku – kuřecí, krůtí, telecí a hovězí, vepřové medailonky, králičí, jehněčí a podobně
  • ryby – sladkovodní i mořské druhy s nižším obsahem tuku – pstruh, štika, kapr a jiné
  • vařená či dušená šunka, dietní párky
  • tuky – hlavně rostlinné, občas máslo
  • mléčné a zakysané výrobky – jogurty bílé i ovocné, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka, tvrdé sýry, pribináček, termix, tvarohové sýry (lučina, gervais)
  • vajíčka – maximálně 1 denn

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Syrovátková.

Dobrý den,prosila bych o sdělení přesného návodu na petrželový odvar.Děkuji ,Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Zdroj: příběh Čistění ledvin petrželí přesný recept

Jarní detoxikace a očista organismu

Výživa není to, co sníme, ale to, co dokáže naše tělo využít pro budování a činnost jednotlivých orgánů. Naše tělo nepotřebuje jídlo jako takové, ale potřebuje z jídla využitelné živiny. Tělu je jedno, jak se do něj živiny dostanou – jestli ve formě 250g steaku s oblohou, mísou sójových bobů, nebo nutričním koktejlem. Přesto je vhodné volit stravu co nejvíce odpovídající zásadám zdravé výživy. Tedy vyvarovat se potravin obsahujících škodlivé a tělu neznámé látky a naopak upřednostňovat ty s dostatečným podílem mikro- a makroživin (látek potřebných pro chod organismu = sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny, minerální látky a voda). Tělu prospívající výživa by měla být lehce stravitelná a zpracovatelná, aby nezanechávala v těle přebytek odpadních látek. Musíme také pamatovat na správný pitný režim.

Základem detoxikace je pravidelný příjem tekutin ve formě čisté pramenité vody. Tekutiny transportují živiny k buňkám, napomáhají vylučování nestrávených zplodin látkové přeměny, usazených toxinů v těle a škodlivých látek, které tělo opouštějí močí, potem a vydechovaným vzduchem. Důležitou úlohu hraje také detoxikační stravování, které můžete obohatit o snadno stravitelné čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Skvělá je třídenní detoxikace jen pomocí čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, bylinkových čajů a čisté vody.

Svými účinky při očistě organismu je známá především kopřiva dvoudomá, kterou užíváme čerstvou i sušenou. Dá se použít do pomazánek, polévek, skvělý je z ní i kopřivový špenát. Stejně tak užijeme lístky pampelišky (smetánky lékařské) a sedmikrásky chudobky, obě skvěle doplní saláty všeho druhu. Výborný je také šťovík kyselý, opět jej přidáváme do salátů, jarních polévek, omáček, ale i jen tak na chléb namazaný máslem. Svými čisticími účinky je znám i česnáček lékařský.

Zdroj: článek Jarní detox

Poradna

V naší poradně s názvem ČISTĚNÍ LEDVIN PETRŽELÍ PŘESNÝ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Množství vody je 7 hrnečků na jeden hrneček petržele.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Ještě by mě prosím zajímalo, jak dlouho je vhodné odvar pít. Předem děkuji

Zdroj: příběh Čistění ledvin petrželí přesný recept

Nepodstatné živiny

Všechny ostatní živiny, které může lidské tělo v dostatečném množství syntetizovat, se nazývají nepodstatné živiny, například škrob, fruktóza, nasycené mastné kyseliny a  cholesterol.

Zdroj: článek 46 esenciálních živin

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira.

je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)

Maska avokádo, med, jogurt, citron a zralá peť

Pleťová maska z medu - budete potřebovat:
1 lžičku medu,
1/2 zralého avokáda,
1 lžičku vymačkané citronové šťávy,
1 lžičku bílého jogurtu.

Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.

Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.

Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.

Zdroj: příběh Maska na obličej na omlazení

Potraviny na odkyselení

Je potřeba si uvědomit, že lidské tělo potřebuje jak kyselinotvorné, tak i zásadotvorné potraviny. Je třeba ale určit ideální množství obou typů potravin. Obvykle se doporučuje strava v poměru zhruba 4 : 1 samozřejmě ve prospěch těch zásadotvorných potravin.

K odkyselení organismu pomáhají potraviny, které jsou zásadotvorné, základem tedy je si uvědomit, která potravina patří do skupiny kyselinotvorných a která do zásadotvorných. U některých zdrojů se potraviny překrývají. Problém také může být při nesprávném stravování, kdy se ze zásadotvorné potraviny stává kyselinotvorná. To se může stát například při rychlém stravování, kdy člověk nemá čas potravu rozkousat, protože pospíchá a je ve stresu z toho, že nestíhá. Pak je jedno, že si k jídlu dá zásadotvorné ovoce, protože organismus takovou potravinu přemění na kyselinotvornou. A proto je jasné, že není jen důležité, co člověk jí, ale i jak to jí.

Mezi kyselinotvorné potraviny se řadí maso (divočina, hovězí, vepřové, kuřecí, králičí, mleté maso, karbanátky), ale i vnitřnosti a  potraviny z nich vyrobené (játra, jelita, jitrnice, ledvinky atd.). Kyselinotvorné jsou také různé uzeniny (šunka, salám, klobása, párky) a ryby. Patří sem také mléko a mléčné výrobky (slazený jogurt, tavený sýr, různé druhy tvrdých sýrů nad 30 % atd.). Velmi kyselinotvorné je také bílé pečivo (chleba, housky, rohlíky) a sladké pečivo (koláče, koblihy atd.). Mezi kyselinotvorné potraviny patří také veškeré sladkosti (sušenky, čokolády, piškoty, atd.) a konzervované ovoce (obsahuje vysokou dávku cukru). Do této skupiny spadá stejně tak pivo, víno a veškerý tvrdý alkohol. Nevhodná jsou i různá dochucovadla (masox, kari, majonéza, tatarská omáčka, kečup, ad.)

Mezi zásadotvorné potraviny, tedy ty, které by měly tvořit většinu naší stravy, patří samozřejmě čerstvé ovoce a čerstvá zelenina, brambory, celozrnné těstoviny. Patří sem také celozrnné pečivo, různé druhy sýrů do 30 % (například cottage a camembert), tvaroh. Řadí se sem také některé druhy masa jako husí (jen prsa), krůtí, ale i hovězí (to se kryje s kyselinotvornými, do zásadotvorných patří jen libové hovězí), slepičí, srnčí, telecí. Z ryb se sem řadí treska. Zásady v těle také vytváří kuskus, jáhly kroupy, různé druhy luštěnin (ale ne čočka), sója, slunečnicový a olivový olej.

Důležité je, aby jídelníček obsahoval látky, které s odkyselením pomáhají. Pokud se tyto prvky nedostávají do těla v potravě, je mo

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: http://www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: http://www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: příběh Hrbolaté nehty nemoci

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Příběh

Ve svém příspěvku ZÁNĚT MOČÁKU V TĚHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, já bych ráda přidala svoji zkušenost s touto nepříjemnou záležitostí v těhotenství, jsem už v posledním trimestu a za měsíc mám rodit. Před 14 dny jsem si úšpěšně přeléčila zánět močáku a to pomocí tela na lůžku brusinkového juice a taky urovalu akut s manosou, která je právě velice učinná při zánětech a je to prokázené!!! Jsem sťastná, že jsem nemusela brát antibiotika a tak jsem nijak neohrozila mimčo. Vím že v posledním trimestru už by to nebyla taková hrůza, ale přece jen jsem celé těhotenství dělala vše tak, aby dítě mělo přirozené živiny a stejně tak se budu snažit i o připozený porod!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zánět močáku v těhu

Rady na nízký tlak

Lidé, kteří mají nízký krevní tlak, často trpí závratěmi při změnách poloh z nižších pozic do stoje. Zde pomůže přejít na chvíli do dřepu nebo ve stoji zkřížit nohy. Toto samotné zkřížení zvýší tlak o 10–15 mm Hg.

Sodík, jenž je součástí soli, má významný vliv na krevní tlak. Asi 30 % lidí je citlivých na sůl, to znamená, že jejich krevní tlak na ni reaguje nadprůměrně citlivě. Hypotonici by tedy mohli zkusit zvýšit obsah soli v potravě. Není tím však myšlen přechod na hotová slaná jídla jako bramborové lupínky, konzervovaná jídla apod. Měli by jíst daleko více zeleniny – je jedno zda čerstvé nebo vařené – a dostatečně osolené.

Bylo zjištěno, že vitamín C posiluje působení adrenalinu na vzestup krevního tlaku. Adrenalin je hormon, který se tvoří v nadledvinkách a v části vegetativního nervového systému. Spíše než v tabletách dejte přednost vitamínu C v čerstvé stravě. Nejvíce ho najdete v citrusovém ovoci, ale i v kiwi, papáji, jahodách, brusinkách, černém rybízu, a rovněž v zelenině – v rajčatech, paprikách, brokolici, květáku, petrželi, špenátu či bramborách. Jeho dobrým zdrojem je rakytník, šípek a ovoce amalaki.

Lékořicový kořen obsahuje aromatickou látku glycyrrhizin, jež podporuje vyplavení hormonů nadledvinek, které zadržují v těle sůl a podporují vylučování draslíku. Následkem toho se v těle změní hospodaření s vodou a stoupne krevní tlak. Zvyšuje se však nebezpečí otoků. Lékořice je součástí cukrovinek, u nás známých jako pendreky.

Lidé s nízkým krevním tlakem by měli hodně pít, aby se objem jejich krve udržel na vysoké úrovni. Nejvhodnější je pro ně minerální voda. První sklenici by měli vypít krátce poté, co ráno vstanou. Tím se spontánně zvýší krevní tlak a vydrží tak asi 2 hodiny. Káva a příležitostné pití vína může přinést hypotonikům úlevu, ale podle dispozic a individuální reakce na kofein a alkohol mohou vyvolat i opačné reakce.

Bylo zjištěno, že dvě hodiny sportu týdně pomáhají nižšímu krevnímu tlaku nahoru. Vhodnými sporty jsou posilování, vytrvalostní trénink, jízda na kole, aerobik, gymnastika a plavání (především v chladnější vodě).

Při nízkém krevním tlaku se doporučuje lehké zvýšení polštáře během spánku. Mnoho hypotoniků má paradoxně během noci zvýšený tlak, který vede k vylučování soli, což ráno vyústí silným poklesem tlaku. Je dobré tedy na noc více podložit hlavu a horní polovinu těla.

Zdroj: článek Nízký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pásový opar a jeho léčení

Funkce hořčíku v lidském těle

  • přináší uvolněnost tkání, orgánů, pomáhá při bolestivém svalovém napětí, například v týlu, šíji, ramenou
  • má protikřečový účinek
  • je důležitý pro normální činnost nervů a svalů
  • napomáhá transportu cukrů do buněk a tím se podílí na produkci energie
  • podporuje účinek inzulinu
  • zlepšuje využití kyslíku v buňkách
  • aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách
  • posiluje trávení
  • udržuje vápník v rozpuštěném stavu
  • ochraňuje před škodlivostí nadbytečného vápníku
  • nedovolí vznik ledvinových kamenů s obsahem vápníku

Nejčastěji je příčinou vzniku ledvinových kamenů kyselina šťavelová a vápník. Hořčík zabrání vzniku nerozpustných šťavelanů z těchto dvou substancí. Kyselina šťavelová se nachází ve zvýšené míře v reveni (rebarboře), špenátu, šťovíku, petrželi, červené řepě, instantní kávě, kakau, v čokoládě a rovněž vzniká při extrémně vysokém přísunu vitamínu C. Užívá-li se však hořčík spolu s vitamínem C, který je v přiměřených dávkách, výše zmíněné riziko při jeho konzumaci nehrozí, naopak:

  • snižuje možnost vzniku žlučových kamenů s obsahem vápníku
  • pomáhá při zadržování moči (vhodný při častém nutkání na moč, u dětí s nočním pomočováním)
  • pomáhá udržovat tvrdou zubní sklovinu a odolnost vůči kazivosti zubů
  • zabraňuje demineralizaci kostí
  • zlepšuje paměť, úsudek, myšlení
  • udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém (reguluje srdeční činnost, roztahuje cévy a zabraňuje usazování vápenatých sloučenin v cévách)
  • upravuje krevní tlak
  • řídí hladinu cholesterolu (spolu s lecitinem a vitamínem B6)
  • napomáhá při udržení acidobazické rovnováhy (rovnováha kyselin a zásad)
  • reguluje funkci štítné žlázy
  • u mužů přispívá ke správné funkci prostaty
  • potlačuje škodlivost rtuti, olova, hliníku a kadmia
  • zlepšuje snášenlivost některých léků
  • snižuje přecitlivělost na alergeny

Zdroj: článek Jak funguje hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Prednison a slabá kůže

Spotřeba vápníku

Denní doporučené množství vápníku se pohybuje dle věku. Děti do jednoho roku by jej měly přijmout 400 mg, děti od 1 do 10 let 600–900 mg, dospívající až 1 200 mg. Pro těhotné a kojící maminky se doporučuje cca 1 000–1 400 mg vápníku denně.

Nepříznivé vlivy na vápníkovou bilanci v organismu:

  • Větší množství tuku a kyseliny šťavelové (v čokoládě, vařeném špenátu, petrželi, rebarboře, řepě) v potravě brání vstřebávání vápníku tím, že jej vysráží na nevstřebatelnou sloučeninu šťavelan (oxalát).
  • Velký příjem soli zvyšuje vylučování vápníku močí.
  • Kyselinotvorné potraviny (cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso) způsobují uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v takzvaném nárazníkovém systému k neutralizaci překyselení organismu.
  • Nadměrné množství přijímaného fosforu (v mase a vejcích) podporuje vylučování vápníku.
  • Šumivé nealkoholické nápoje obsahují kyselinu fosforečnou, která vyplavuje vápník z kostního aparátu.

Zdroj: článek Vápník u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Toxická dermatitida versus kontaktní dermatitida

Toxická dermatitida je způsobena látkami s fototoxickým (fotodynamickým) účinkem, kdy k rozvoji dermatitidy dochází za nezbytné spoluúčasti dlouhovlnného UV záření a viditelné části spektra. Fotodynamicky aktivní vlastnosti (tedy prosté, imunologicky nepodmíněné zvýšení citlivosti kůže na UV světlo) má řada látek působících lokálně nebo celkově (hematogenně). K lokálně působícím látkám patří dehty a smoly, přírodní živice, deriváty ropy, chlorované naftaleny, éterické oleje, parfémy nebo jejich složky a látky obsažené v rostlinách, nazývané furokumariny. Jsou obsažené například v bolševníku, pastináku, karotce, petrželi, kopru, pakmínu, fenyklu, citrusech a v dalších rostlinách. Hematogenně působí porfyriny, léky (sulfonamidy, fenothiazinové deriváty, tetracyklinová antibiotika, diuretika, chlorpromazin, deriváty sulfonylurei, halogenované salicylanilidy, eosin, rivanol a další). Kromě projevů dermatitidy se může objevit kontaktní urtikárie (například thioglykolát v trvalé ondulaci), folikulitidy, akneiformní erupce (minerálních oleje, řezné emulze, chladicí kapaliny), granulomatózní léze, poruchy pigmentace nebo ulcerace.

Mezi látky často vyvolávající iritační reakce patří voda (včetně obsažených minerálů), mýdla a detergenty, průmyslové čisticí prostředky („bezvodé“ čisticí prostředky, abrazivní pasty, povrchově aktivní látky, oleje, emulgátory, enzymy a další), alkálie (mýdla, soda, amoniak, hydroxidy sodný a draselný, cement, vápno, silikáty a různé aminy), kyseliny (silná iritancia – kyseliny sírová, solná, dusičná, chromová a další, slabá iritancia – kyseliny octová, šťavelová, salicylová a jiné), oleje (řezné oleje s různými aditivy – emulgátory, antioxidanty, antikorozivy, barvivy, konzervačními látkami, lubrikační a hřídelové oleje), organická rozpouštědla (líh, alkohol, metanol, propylenglykol, benzen, toluen, trichloretylen, aceton, ředidla a látky chemicky příbuzné), látky s oxidačními a redukčními vlastnostmi (peroxid vodíku, benzoylperoxid, fenoly, aldehydy, thioglykoláty a další), části rostlin (kůra a šťáva citrusů, cibuloviny a cibule květin, listy muškátů, kosatce, chřest, hořčice a rostliny z čeledí pryskyřníkovité, ostny, trny a podobně), živočišné produkty (enzymy a tělesné sekrety), jiné chemikálie (složky výroby plastických hmot, akrolein, soli rtuti, dezinfekční přípravky, zevní léčiva a další). Ke komplikacím všech druhů iritačních dermatitid patří riziko kontaktní senzibilizace. Diferenciálně diagnosticky je nutné odlišit ostatní typy dermatitid, dále psoriázu, mykózy včetně kandidóz. Pozornost zasluhuje atopie, kdy IKD vzniká rychleji a probíhá úporněji. Podobně i alergická kontaktní dermatitida může vzniknout v terénu chronické iritační dermatitidy.

Zde můžete vidět, jak vypadá toxická dermatitida.

Zdroj: článek Jak vypadá kontaktní dermatitida

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Sýrový koláč

Ingredience na 4 porce:

  • 1 směs na bramborové těsto (sáček)
  • 2 vejce
  • 200 g taveného sýra
  • 200 ml mléka
  • 40 g oleje
  • Petržel
  • Bazalka
  • Majoránka
  • 400 g strouhaného sýra (klidně i různé druhy)
  • Voda

Postup přípravy:

Směs na bramborové těsto se připraví podle návodu, použije se k tomu 1 vejce a stanovené množství vody. Až bude těsto hotové, vloží se do pečící formy (vymazané olejem nebo s pečícím papírem) a rozprostře se v ní. Těsto by nemělo být silnější než 2 cm. Koláč se potom posype bazalkou, nasekanou petrželí a majoránkou. Poté se mléko zahřeje a rozmixuje se v něm tavený sýr. Část krému se nalije na těsto (je nutné, aby těsto mělo vyšší okraje, aby to z něj nevyteklo) a posype se strouhaným sýrem. Ideální je střídat krém se sýrem po vrstvách. Koláč se peče v troubě, dokud jeho okraj nezíská tu správně hnědou barvu.

Zdroj: článek Mononukleóza

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kotvičník nežádoucí učinky

Využití řapíkatého celeru

Již kolem pátého století před naším letopočtem jej využívali v antickém Řecku jako léčivo. Kromě toho jej uctívali jako posvátnou bylinu, často spojovanou se smrtí. Jednak byl doporučován na uklidnění, ale paradoxně také na něco opačného. Je totiž tradičně označován za přírodní afrodiziakum.

Řapíkatý celer je pro své výrazné aroma používán v balkánské, středomořské, americké i anglické kuchyni. Spolu s mrkví a petrželí se přidává do polévek, pod hovězí pečeni, používá se k přípravě vařeného nebo syrového salátu.

Chuť řapíku je šťavnatá, aroma štiplavější, ale méně „celerové“ než u bulvového celeru. Také má slanější chuť. Tmavé celery jsou opravdu silně voňavé a slané. Při přípravě si na to dávejte pozor a před solením jídla z řapíkatého celeru raději více ochutnávejte.

Vařené kousky řapíkatého celeru jsou výtečnou přílohou k masu, stejně tak se uplatní v receptech přímo jako součást masového pokrmu, do různých pikantních směsí, rizota. Chutná i upravený klasicky, obalený a osmažený. Také zapékaný řapíkatý celer není k zahození. Fantazii se meze nekladou.

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Příběh

Ve svém příspěvku 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Hodanová.

je možné,prosím ,získat tyto živiny v souhrnu v doplňku stravy
moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Zdroj: příběh 46 esenciálních živin

Další přírodní prostředky na odvodnění

  • Silice obsažené v petrželi, březových listech, kukuřičných „vlasech” či přesličce působí mimo jiné i jako přírodní diuretika a mají velmi kvalitní dezinfekční účinek. Tyto bylinky napomáhají tělu při detoxikaci a vyplavují nejrůznější usazeniny z těla. Mají v sobě i flavonoidy, které očistnou kůru podporují. Výsledkem léčivé kombinace obou látek je nejen zlepšený zdravotní stav, ale navíc i lépe vyhlížející pleť. Kromě těchto tradičních prostředků (většinou podávaných jako čaj) diurézu vyvolávají i jiné rostliny.
  • Tři lžičky řezané natě rdesna ptačího povaříme pět minut ve čtvrt litru vody a patnáct minut necháme stát. Tekutinu necháme vychladnout a pijeme dva šálky denně. Tento účinný čaj se používá jako přírodní diuretikum při onemocnění ledvin a ledvinovém písku. Také se doporučuje při cukrovce, chorobách žlučníku, močového měchýře, dně, revmatismu, při průjmu a ke snížení horečky.
  • Ze čtvrt litru studené vody a dvou lžiček drcených suchých jalovcových plodů, které necháme několik hodin vylouhovat, si můžeme připravit macerát, který pomáhá při revmatismu, dně a také na pročištění krve. Podáváme dva šálky denně.
  • Mezi přírodní diuretika patří i odvar z květů prvosenky jarní. Má lehké močopudné a posilující účinky. Čistí také pleť a kdysi se uvádělo, že pomáhá vyhlazovat vrásky. Stačí jen přelít čtvrtlitrem vroucí vody dvě lžičky květů nebo natě a patnáct minut pod pokličkou louhovat. Podáváme jeden šálek denně.
  • Ze lžíce řezané natě zlatobýlu obecného přelité dvěma šálky vařící vody si můžeme připravit močopudný čaj, který navíc tlumí zažívací zánětlivé procesy a zlepšuje vylučování žluči. Tekutinu pijeme až po vychladnutí, podáváme třikrát denně po jednom šálku mezi jídlem.
  • Trochu náročnější na výrobu, ale také velmi účinné domácí přírodní diuretikum je tinktura z lichořeřišnice. Její semínka rozdrtíme a naplníme vybranou sklenici či láhev z jedné pětiny. Dolijeme 85% líh, protřepeme a necháme v teple louhovat čtrnáct dní. Podáváme tři kapky denně rozpuštěné ve vodě před jídlem. Tinktura se tradičně využívá i při zánětech horních cest dýchacích.

Zdroj: článek Potraviny na odvodnění

Brambory plněné masem

Ingredience na 4 porce:

  • 80 g směsy libového masa (králičí, hovězí, může být i vepřové, ale musí být opravdu libové!)
  • 600 g brambor
  • Kmín
  • Sůl
  • Petržel
  • Olej

Postup přípravy:

Maso se očistí a nakrájí na malé kousky. Maso se na pánvičce (v hrnci) podlije, osolí a podusí. Brambory se oloupou, rozkrojí na polovinu a jejich vnitřky se vydlabou. Hotové maso se rozemele a smíchá s nakrájenou petrželí. Touto masovou směsí se naplní brambory. Naplněné brambory se lehce pokapou olejem, posypou kmínem a nechají se zapéct v míse vymazané olejem. Brambory se také

Zdroj: článek Mononukleóza

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


živiny
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
živočišé uhlí účinky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>