Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ŽVÝKACÍ


ŽVÝKACÍ je přesně to, o čem vás chceme informovat v našem článku. V dnešní době trápí lidstvo řada onemocnění, některá z nich mohou být spojená i s nerovnováhou kyselin a zásad v organismu, které při časté nerovnováze mohou vést k různým zdravotním problémům a onemocněním. Někteří lékaři se nedomnívají, že by tato nerovnováha mohla být nějak výrazně riskantní, ale proč riskovat, když zajištění rovnováhy kyselin a zásad v těle není zas tak náročné. Tato nerovnováha může být problematická, pokud se pojí s jinými onemocněními.


Léky pomáhající s odkyselením žaludku

Pokud se ale s překyselením žaludku spojí i pálení žáhy, tak je možné využít různé tablety případně i kapky, které se prodávají v lékárnách bez předpisu. Jejich cena se obvykle pohybuje kolem sto korun, ale samozřejmě se mohou objevit i dražší léky, někdy je to závislé na velikosti balení. Tyto léky patří do skupin antacidů.

Na pálení žáhy, překyselení žaludku a pocity plnosti je možné zakoupit žvýkací tablety Rennie.

Tablety Ranisan se používají také na pálení žáhy, na žaludeční překyselení a proti nevolnosti.

Žvýkací tablety Talcid se používají na pálení žáhy, pocity plnosti, ale i k neutralizování žaludeční kyseliny.

V lékárnách je možné také zakoupit suspenzi Anacid, které také pomáhá proti zvýšené kyselosti žaludečních šťáv, proti pálení žáhy, proti poruchám trávení a žaludečních obtíží.

Žvýkací tablety Maalox je také možné zakoupit proti nadměrné kyselosti žaludečních šťáv. Výhodou těchto léků je, že mohou být ochucené a bez cukru. Maalox se prodává také ve formě suspenze.

Také je možné zakoupit tablety Famosan, které snižují tvorbu kyselé žaludeční šťávy.

Na poruchy trávení a pálení žáhy se doporučuje také Gaviscon, který může mít formu suspenze i žvýkacích tablet.

I žvýkací tablety Rutacid jsou na nadbytečnou sekreci žaludeční kyseliny, bolesti v okolí žaludku, pálení žáhy.

Někdy jen na mírné žaludeční problémy, které mohou souviset i právě s překyselením žaludku, může postačit jen čaj ze šalvěje.

Zdroj: článek Babské rady na odkyselení organismu

Příběh

Ve svém příspěvku ENERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Já na energii používám žvýkací tablety sky dog. Když potřebuji plno energie, tak sním dvě a můžu se učit do rána :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Energie

Složení žvýkačky

Žvýkačky obsahují ve vodě nerozpustnou gumovou bázi, jež je obohacena ve vodě rozpustnými sladidly, příchutí a barvivy. Dále se přidává kukuřičný sirup či glukóza, která zajišťuje vlhkost žvýkačky a její elasticitu. Cílem výrobců je, aby se žvýkací hmota nerozpustila a aby se žvýkáním postupně uvolňovala daná příchuť, jež doplní žvýkací požitek.

Zdroj: článek Žvýkačka

Příběh

Ve svém příspěvku BOLEST KLOUBŮ DOPLŇKY STRAVY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Pluchová.

Mně pomohly na bolesti kloubů při sportu doplňky stravy s kolagenem. Nejvíc se mi osvědčili žvýkací tablety Kolagen Sprint od Rosenpharmy, dobře chutnají

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kolagen bych teda nevolila.. Hodně slabé na silné bolesti.. U nás kupujeme Klouby Flexi,jediné co pomohlo. Zkoušeli jsme už snad vše. Klokan,Proenzi,Gs condro a nic. Tady vidím zlepšení. Ještě je dobrý Condrosulf,ale ta cena :((

Zdroj: příběh Bolest kloubů doplňky stravy diskuze

Jak se sundává korunka

Korunkové náhrady rekonstruují ztracené zubní tkáně jednotlivých zubů částečně nebo úplně. Hlavním předpokladem pro jejich zhotovení je, že z původního přirozeného zubu pacienta zůstává dostatek tvrdých zubních tkání. Výhodou zubních korunek je jejich pevné připojení na přirozený zub, krátká doba přivykání (v krátkém čase je pacient vnímá jako vlastní zuby), rehabilitace po stránce psychické, funkční a estetické. Pro chrup s umělými zubními korunkami je velice důležitá pečlivá ústní hygiena.

Mezi korunkové náhrady, které doplňují pouze část zubu, se řadí:

  • polokorunky – nahrazují orální část zubu;
  • estetické fazety – doplňují vestibulární část zubu, korigují nevhodný tvar či barvu zubu, mohou být zhotoveny z keramiky nebo z kompozitu v barvě zubů;
  • inleje – laboratorně zhotovené výplně, které mohou být vyrobené z kovových slitin, z keramiky nebo z kompozitu;
  • onleje – výplně většího rozsahu než inleje, nahrazují jeden hrbolek žvýkací plochy, zhotovují se ze stejných materiálů jako inleje;
  • overleje – výplně většího rozsahu než onleje, nahrazují více hrbolků žvýkací plochy, zhotovují se ze stejných materiálů jako inleje a onleje;
  • kořenové inleje – jsou ukotveny čepem v kořeni zubu, zhotovují se z kovových slitin.
Mezi korunkové náhrady úplné neboli zubní korunky patří:
  • čepové korunky – tvoří spojení kořenové inleje a fazetové korunky v jeden celek;
  • celoplášťové kovové korunky – nejjednodušší typ korunek, plášť je vyroben ze slitin kovů, jako je stříbro, zlato, paladium, obecné kovy, titan a podobně; mají vynikající mechanické vlastnosti;
  • celoplášťové plastové korunky – velmi estetické korunky (v barvě zubů) s horšími mechanickými vlastnostmi, nejčastěji se používají pouze ve frontálním úseku chrupu nebo jako provizorní korunky;
  • fazetové korunky neboli kombinované korunky – plášť je tvořen z pevné kovové slitiny, viditelná vestibulární fazeta je vyrobena z estetického plastu;
  • celokeramické korunky – vyznačují se vynikající estetikou a při správné volbě keramického materiálu jsou i dostatečně mechanicky odolné;
  • metalokeramické korunky – velmi estetické, zhotovují se kombinací vnitřního pevného kovového pláště a vnějšího estetického pláště z keramiky;
  • teleskopické korunky – slouží jako kotevní korunky pro snímatelné zubní náhrady.

Odstranění korunky se provádí v ordinaci zubního lékaře, a to tak, že se korunky nesundávají sklepáváním, ale rozřezáním. V domácím prostředí je to tedy nemožné, jelikož by mohlo dojít k poškození zbylého zubu pod korunkou.

Zdroj: článek Lepidlo na zubní můstek

Příběh

Ve svém příspěvku TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobrý den, mám to samé, po injekci při opravě 7. Vlevo dole, už skoro 14 dní, je to velice nepříjemné, bojím se jít k zubarce, protože pusu ani neotevřu, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef J..

Dobrý den paní Věro,

bohužel nejsem odborník na tuto problematiku, abych Vám poradil, co máte dělat. Jsem ale ten, kdo tím byl postižený a psal tento dotaz. Stalo se to před rokem, možná dvěma, už nevím. Nikdo mi samozřejmě tehdy na můj dotaz neodpověděl. Až teď (po letech) Vy, paní Věro.
Napíšu Vám tedy jak to se mnou tehdy dopadlo. Nakonec dobře, abych Vás moc nenapínal. Byla to ale záležitost, možná dvou měsíců,už si to nepamatuji.

Zubního lékaře jsem navštěvoval každý týden a ten se mi snažil (v podstatě násilím) otvírat ústa. On otvíral a já proti němu zase zavíral. Prostě to nešlo, bolelo to jako čert a někdy mi i slzy vytryskly. Jedl jsem jen něco tekutého, abych nemusel moc otvírat pusu. Ukousnout si rohlík bylo fakt utrpení (pokud jsem neotvíral pusu, nic nebolelo). Nikomu bych to nepřál. Lekař radil, že musím doma pomocí rukou otvírat pusu, aby se mi nezkrátily žvýkací svaly. Tak jsem to dělal, vždy večer a vždy to stále bolelo. Po několika týdnech jsem pozoroval zlepšení a možná po dvou měsících to zmizelo úplně. Zůstala jen neblahá vzpomínka na nepovedené umrtvení zubu. Dnes je to jen zlý sen.
Vám, paní Věro, přeji brzké uzdravení. Vím, čím si procházíte, ale pozvolna to odezní, uvidíde. Přeji, aby to bylo co nejrychleji!

Zdroj: příběh Trolklaný nerv

Jsou tabákové výrobky bez dýmu bezpečnější?

Tabákové výrobky bez dýmu nejsou bezpečnější než doutníky nebo cigarety, obsahují totiž nejméně 28 chemických látek, které prokazatelně zvyšují riziko vzniku rakoviny dutiny ústní a rakoviny hrdla či jícnu. Mezi bezdýmné tabákové výrobky patří šňupací nebo žvýkací tabák. Žvýkací tabák obsahuje větší množství nikotinu než cigareta. Šňupací tabák obsahuje tak vysoké množství nikotinu, že se vyrovná 60 cigaretám. Bezdýmný tabák působí dráždivě na dásně, což se projevuje jejich ústupem, odtahováním ze zubů. Jakmile dojde k ústupu dásní, jsou kořeny zubů vystaveny zvýšenému riziku zubního kazu. Odkryté kořeny jsou také citlivější na teplo a chlad, může je dráždit jídlo či pití. Riziko zubního kazu zvyšují rovněž cukry (sacharidy), které jsou často přidávány do bezdýmných tabáků. Zjistilo se, že konzumenti žvýkacího tabáku trpí až čtyřikrát větším výskytem zubního kazu. Bezdýmný tabák může dokonce obsahovat písek a štěrk, které se pak zanášejí mezi zuby.

Zdroj: článek Kouření a orální zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.

prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.

Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:

1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk

Zdroj: příběh Dlouho trvající průjem.

Jak zabránit vzniku zubního kazu?

  • Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně pastou obsahující fluorid. Je dobré, když si čistíte zuby po každém jídle a zvláště před spaním.
  • Pomocí dentální nitě čistěte mezizubní prostory.
  • Konzumujte výživná a vyvážená jídla a omezte „rychlé občerstvení“. Vyhněte se sacharidům (bonbónům, tyčinkám apod.), které zůstávají na povrchu zubů. Pokud konzumujete lepkavé potraviny, vyčistěte si po jejich konzumaci zuby.
  • Informujte se u svého zubního lékaře o fluoridových doplňcích, které posilují zuby.
  • Zeptejte se svého zubaře na zubní tmely (plastový ochranný povlak), které lze aplikovat na žvýkací plochy zadních zubů (stoliček) a chránit je tak před rozpadem.
  • Proti zubnímu kazu používejte ústní vodu s obsahem fluoridu.
  • Pravidelně navštěvujte svého zubního lékaře, který vám vysvětlí profesionální čištění.

Doporučuje se vyplachování úst výrobky s obsahem fluoridu, které jsou prevencí proti zubnímu kazu. Vědci vyvíjejí nové prostředky k prevenci proti zubnímu kazu. Jedna studie zjistila, že žvýkačka obsahující sladidlo „xylitol“ dočasně pozastavuje růst bakterií způsobujících zubní kaz. Kromě toho existují materiály, které v průběhu času pomalu uvolňují fluoridy, což zabraňuje dalšímu poškozování zubů. Tyto materiály jsou umístěny mezi zuby nebo v jejich dírách či prasklinách. Ve fázi průzkumu jsou zubní pasty a ústní vody, které mohou zvrátit tvorbu kazu či jej vyléčit.

Zdroj: článek Jak předejít zubnímu kazu?

Jak můžete zabránit zubnímu plaku?

  • Chcete-li zabránit hromadění plaku, čistěte si zuby nejméně dvakrát denně jemným kartáčkem. Zvláštní pozornost věnujte prostorům, kde se setkává dáseň se zuby. Používejte zubní pastu s obsahem fluoridu.
  • Alespoň jednou denně používejte dentální nit k odstranění zbytků potravy a bakterií mezi zuby.
  • Choďte na pravidelné kontroly ke svému zubnímu lékaři nebo ústnímu hygienikovi každých šest měsíců.
  • Zeptejte se svého zubaře, jestli je pro vás vhodný zubní tmel. Zubní tmely jsou tenké plastové povlaky, které se aplikují na žvýkací plochy zubů, aby tak byly zuby lépe chráněny před tvorbou děr a před rozkladem.
  • Jezte vyváženou stravu a omezte počet konzumace v rychlých občerstveních. Pokud potřebujete svačinu, zvolte jogurty, sýry, ovoce nebo syrovou zeleninu. Celer například pomáhá k odstranění zbytků potravin a vede k neutralizaci slin, které produkují bakteriální kyseliny.

Používejte antibakteriální ústní vodu ke snížení počtu bakterií způsobujících zubní plak a onemocnění dásní.

Zdroj: článek Zubní plak

Bolest po nasazení korunky

Po nacementování korunky do úst je zapotřebí si na novou situaci nějaký čas zvykat. Člověk v ústech citlivě vnímá i sebemenší prostorové a tvarové změny. Přestože to není pravidlem, mohou nastat po nacementování korunky určité potíže s navykáním na novou situaci, což může být způsobeno několika důvody. Zubní nerv může být například již před ošetřením mírně podrážděný přítomným zubním kazem a na zatížení způsobené proběhlým ošetřením (preparace, otisk, cementování a tak dále) pak reaguje zvýšenou citlivostí. Každý člověk má navíc jiný práh pro vznik bolesti.

Typické potíže, které mohou po nacementování korunky nastat, jsou:

  • Citlivost na teplotu, zejména na studené, líčí pacienti nejčastěji. Trvá-li citlivost na teplo a chlad jen několik sekund, můžeme to považovat za „normální“. Během několika dnů či týdnů by potíže měly ustoupit. Důležité je, aby měl pacient pocit, že citlivost postupně spíše slábne, než sílí. Jestliže však bolest po tepelném podnětu trvá celé minuty, objevuje se spontánně, sama od sebe, nebo dokonce její intenzita sílí, je možné, že došlo k zanícení zubního nervu, a pak je nutné ošetření. V takovém případě je zapotřebí se co možná nejdříve obrátit na zubního lékaře.
  • Pocit napětí a změna pocitů při kousání je považována za normální reakci a většinou se upraví během 1–2 dnů.
  • Pacient má pocit, že je korunka příliš vysoká. V prvních několika dnech to může být jen subjektivní pocit vyvolaný tím, že se nový zub opět normálně namáhá. Pokud by vám však připadalo, že se ostatní zuby při skusu vzájemně nedotýkají tak, jak mají, určitě se vydejte ke svému zubaři. Na porušení správné výšky skusu reaguje žvýkací aparát velmi citlivě. Snížení korunky o necelý milimetr může přinést okamžitou úlevu.
  • Zub s nasazenou korunkou bolí při skusu, bolí spontánně sám od sebe, v noci se budíte bolestí nebo vám připadá, že je zub mírně pohyblivý. To jsou již příznaky, že nastal vážnější problém, a je bezpodmínečně třeba co nejdříve navštívit zubní ordinaci.

Zdroj: článek Bolest zubů

Bílá, nebo amalgámová plomba?

Boom bílých pryskyřičných výplní k nám dorazil přibližně před dvaceti lety. Na tradiční, praxí ověřený amalgám se vzápětí snesla vlna kritiky: Je neestetický a ještě i škodí organismu! Kamenem úrazu byla jedna ze složek amalgámů: rtuť. Přidávala se ke směsi stříbra, zinku a mědi a spolu vytvořily hmotu, kterou se vyplnila kazem způsobená dutina v zubu. O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila, přesto se vyvinul nový druh: non gama 2 amalgám. Má vyšší tlakovou odolnost, je odolnější proti korozi a neuvolňuje rtuť. Výplně jsou pevnější a při jejich použití vzniká mnohem méně sekundárních kazů. Dříve používaný „konvenční“ amalgám se z praxe úplně vyloučil a už se nepoužívá. V období boje proti amalgámu byl citelný i tlak komerce. Firmy vyrábějící bílé plomby je chtěly dostat na trh a rozpoutala se profesionální válka. O problematice rtuti v amalgámu se však vedou diskuse i nadále. Zjistilo se, že rtuť, která se dostane do vody a do ovzduší, působí na rostlinné a živočišné produkty, které konzumujeme, a lidskému organismu škodí. V současnosti používaný amalgám, obsahující rtuť, neškodí.

Zub je úplně vyvinutý přibližně dva roky po prořezání do ústní dutiny. Do té doby je velmi citlivý na chemické dráždění, což způsobují právě bílé výplně. Jelikož kazivost chrupu, hlavně zadních zubů, třenových a stoliček, je u nás velmi vysoká, pro mladé lidi je amalgám ideální výplňová hmota. Pokud do blízkosti zánětu dá lékař bílou fotokompozitovou plombu, nebude držet i proto, že z dásně uniká tekutina, která nemusí být pouhým okem viditelná, ale může narušit kvalitu spojení mezi zubní tkání a výplní. Pryskyřičné výplně nebo bílé plomby jsou velký pokrok, ale amalgám ještě dlouho nebude vytlačen ze stomatologické praxe. Dosud se za něj nenašla plnohodnotná náhradní výplň pro zadní zuby a vyměňování funkčních amalgámových plomb za bílé není ze zdravotního hlediska opodstatněné.

Amalgámové výplně působí na bakterie v ústní dutině destruktivně, bílá plomba je naopak přímo přitahuje a zvýšené bakteriální osídlení zejména při slabé hygieně může způsobovat mnoho komplikací. Bílé plomby mají nezastupitelné místo v přední části chrupu, jsou vhodné zejména z estetického hlediska. V zadním úseku chrupu, kde je zvýšený žvýkací tlak, je jejich životnost asi tři roky, kdežto životnost amalgámu může být deset i více let. Srovnáme-li finanční náročnost amalgámu a bílých výplní, které jsou složeny z pryskyřice a granulek skla, amalgám je podstatně levnější. Žádný stomatolog nevytvoří dokonalé výplně z bílých plomb, pokud má člověk příliš velké kazy, zuby si nemyje, trpí záněty dásní a parodontitidou.

Zdroj: článek Zubní plomba

Lékořice v těhotenství

Je známé, že nadměrná konzumace lékořice nebo lékořicových cukrovinek je toxická pro játra, kardiovaskulární systém a může vyvolat hypertenzi a otoky. V ojedinělých případech se krevní tlak zvyšuje nadměrnou konzumací lékořicového čaje, ale příznaky vždy brzy odezní, pokud se s konzumací přestane. Většina případů hypertenze z lékořice byla způsobena tím, že člověk pozřel příliš velké množství lékořice. Již konzumace pouhých 50 g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.

Hlavní složka lékořice – glycyrin – zvyšuje krevní tlak. Neužívejte proto lékořici v těhotenství, máte-li srdeční, ledvinové nebo jaterní onemocnění, zvýšený krevní tlak a užíváte-li diuretika či digitalis. Lékořice jako potravinový doplněk by měla být neškodná. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňku se svým lékařem. Potravinové doplňky z lékořice jsou vyráběny jako krémy, pastilky, sušený kořen/čaj, tablety, tinktura, tobolky a žvýkací plátky.

Zdroj: článek Lékořice dělá dobře našemu zdraví

Žvýkačka Pedro

Žvýkačka Pedro byla bublinová žvýkačka s ovocnou příchutí, kterou vyráběla za socialismu v tehdejším Československu firma Velim. Na obalu byl obrázek chlapečka v sombreru a nápis Pedro. Žvýkačka stála 1 Kčs a největší obliby se dočkala v 70. a 80. letech 20. století. Receptura žvýkačky Pedro byla údajně vypracována podle žvýkaček amerických nebo kanadských a prý byla tak vydařená, že si ji ve velkém množství odváželi například kanadští hokejisté. Žvýkačku Pedro tvořila žvýkací guma růžové barvy, jež měla tvar tenkého kvádru s typickým drážkováním. (Avšak původní žvýkačka Pedro měla v 70. letech 20. století tvar silnější destičky se zaoblenými okraji, byla hladká, jakoby lehce pomoučená, bez rýhování.) Guma byla zabalena do jednoduchého obalu, který původně sestával ze dvou kusů, a sice z vnitřního staniolem potaženého papíru a vnějšího papíru, na němž byl ústřední motiv chlapečka a nápis Pedro, kromě toho se tam nacházel ještě nápis Bubble gum („bublinová‟ guma) a název firmy a současně místa jejího původu, tedy Velim. Papír měl červenou barvu a později byl povoskovaný. V 90. letech se do žvýkaček přidávaly humorné samolepky s obrázky chlapce Pedra či některého z jeho kamarádů. Postupně byly vydány dvě série po 12 obrázcích.

Zde je cena žvýkačky Pedro.

Zdroj: článek Žvýkačka

Oteklá tvář po vytržení zubu

Otoky tváře souvisí s bolestí zubů, respektive přesněji s takzvanými kolemčelistními záněty. Otoky se objevují po extrakci zubu nebo jako komplikace po extrakci osmiček. Osmičky jsou pozůstatkem z dob, kdy se člověk živil syrovou stravou, semínky, syrovým masem a podobně a zuby moudrosti zvětšovaly žvýkací, respektive rozmělňovací plochu. Poté, co člověk začal upravovat stravu tepelně, tudíž byla snadněji rozmělnitelná, docházelo postupně k redukci dolní čelisti. Zmenšil se tah žvýkacích svalů a osmičky již nebyly zapotřebí. Jejich zachování však byl chytrý tah přírody, jelikož kvůli nedostatečné zubní hygieně byly často poslední nadějí. Kdysi bylo totiž běžné, že lidem kolem dvacátého věku života často zbývalo jen pár posledních druhých zubů. Nové stoličky tak pomáhaly ke zpracování potravy ještě dalších několik let. V současné době však zuby moudrosti pozbyly svou funkci. Moderní člověk má ve dvaceti letech většinou kompletní druhý chrup, a navíc v důsledku vývoje lidstva došlo ke zmenšení čelisti. Osmičky tak ztratily prostor, který je právě nejčastějším původcem všech problémů s těmito zuby.

Jen pro zajímavost: název zubu moudrosti vznikl pravděpodobně kvůli tomu, že se objevuje mnohem později než ostatní zuby – většinou mezi osmnáctým a pětadvacátým rokem života. Tedy v letech, kdy by většina lidí měla již určité moudrosti dosáhnout.

Náročnost vytržení zubu moudrosti se liší individuálně podle pacientů. Pokud je zub kompletně prořezaný, dá se trhání osmiček přirovnat k běžné extrakci ostatních zubů. V ostatních případech, kdy je zub stále ukrytý v dásni, se provádí takzvaná chirurgická extrakce. Během ní lékař prořízne dáseň, odstraní nepatrné množství čelistní kosti, zub vyjme a ránu zašije několika stehy. Důležité je, že chirurgický zákrok probíhá v lokální anestezii, a je tedy stejně tak jako ostatní zákroky bezbolestný. Pokud je zákrok časově náročný nebo komplikovaný, ošetření může probíhat v analgosedaci. Ta pacienta zcela uklidní, odbourá u něj strach. Charakteristickým projevem je otok po vytržení zubu moudrosti. V těchto případech je vhodné na oteklá místa přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zhruba po dvou hodinách, kdy odezní lokální anestezie, může pacient po extrakci pocítit bolest. Tu je možné ztlumit analgetiky a studenými obklady. Ošetřené místo je pak nutné nechat co nejvíce v klidu. Pokud by bolesti a jiné komplikace po extrakci osmiček přetrvávaly i šestý den po ošetření, je nutné vyhledat odbornou pomoc.

Více informací o otoku tváře si můžete přečíst zde.

Zdroj: článek Otok tváře od zubu

Co jsou to porcelánové zuby

Kolem roku 1600 se Jacques Guelleman pokusil o malou revoluci v oblasti zubních náhrad, místo zvířecích či lidských zubů, které v ústech podléhaly zkáze, bakteriím a podobně, navrhl minerální pastu k výrobě zubů umělých. Ta obsahovala mimo jiné bílý vosk, mastix, drcené korály a perly. Tím natolik předběhl svou dobu a vlastně i technické možnosti, že tento návrh zůstal spíše hudbou budoucnosti. V 19. století v Anglii byly zuby běžně nabízeny na tržištích, neboť zubní lékaři si zvykli vyrábět zubní náhrady z lidských zubů. A této možnosti, jak přijít k penězům, využívalo nemálo chudých lidí. Největšími dodavateli však zůstávala bitevní pole stejně jako vykradači hrobů. Nejcennější byl kompletní chrup či sada zubů sobě podobných. Tolik k historii.

Lidově řečeno: porcelánové zuby jsou vyrobeny z tvrdé dentální keramiky, která vydrží velký žvýkací tlak. Jsou velmi kvalitní, vysoce estetické, splynou s okolím a vypadají jako vlastní zub. Používají se také jako možné řešení pro celý nový chrup.

Celokeramické materiály umožňují jak náhradu ztracených zubů, tak ošetření různých defektů zubů. Celokeramické materiály jsou pevné, přesné, mají dlouhou životnost a především jsou estetické. Čím lépe se bude pacient o celokeramické materiály starat, tím déle mu budou dobře sloužit. Zuby nesoucí korunku jsou i nadále náchylné ke vzniku zubního kazu v oblasti krčku, kde je umístěn okraj korunky. Zároveň se v případě zanedbávání ústní hygieny může rozvinout zánět dásní.

Korunka je protetický výrobek, který tvoří umělý plášť ošetřovaného zubu. Svým tvarem a barvou by měl zcela věrně napodobit původní zub. Zhotovení korunek se doporučuje ve všech případech, kdy zub nelze kvalitně rekonstruovat jiným konzervativnějším způsobem (například výplní). Korunka umožňuje nejen rekonstrukci tvaru zubu, ale také významně zvýší mechanickou odolnost ošetřeného zubu a ochrání zub před možným podélným prasknutím. Korunkami se dají rovněž řešit větší korekce tvaru, postavení a barvy zubů.

Můstek je protetický výrobek, který nahrazuje ztracený zub anebo zuby spojuje. K jeho zhotovení je nutné obrousit nejméně 2 zuby sousedící s mezerou po ztraceném zubu. Na obroušené zuby se zhotoví korunky, které jsou spojené pomocí takzvaného mezičlenu (tedy daného nahrazovaného zubu). Můstky byly v minulosti hojně užívány, dnes jsou ztracené zuby většinou nahrazovány pomocí zubních implantátů. Jsou ale situace, kdy můstek představuje efektivnější variantu ošetření (například zuby jsou již nabroušené nebo v místě nahrazovaného zubu není dostatek kosti pro implantát). Můstek na implantátech má delší prognózu, protože na rozdíl od zubu je implantát v čelistní kosti zcela pevně ukotven. Platí samozřejmě

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Porcelánové zuby

Sundání zubní korunky

Sundání korunky je možné pomocí ATD odstraňovače můstků a korunek.

Výhody:

  • neláme keramiku
  • nedeformuje kov
  • chrání krčkový uzávěr korunek
  • nepoškozuje parodont
  • lze jej nasadit na jakýkoliv mikromotor (standardní spojení)

Jak to probíhá

Odstraňovač vytváří sérii opakovaných impulzů, což je daleko účinnější pro rozrušení homogenity cementu. Je možno jej ovládat jednou rukou, takže druhou rukou lze kontrolovat nasazení háku na korunkový okraj a při práci přidržovat hák.

Tento odstraňovač korunek je daleko přesnější než tradiční odstraňovač korunek, a to kvůli různým možnostem nastavení intenzity a frekvence úderů. Při zacházení s ním je méně traumatizujících škod a je možno očekávat větší rychlost práce. Navíc nemusí být znovu nabíjen. Impulzy následují automaticky po sobě bez toho, aniž by se musela měnit pozice přístroje. Tak je možno pracovat stále v jedné ose.

Montáž háku

Hák se našroubuje na tělo nástroje a vyzkouší se správná pevnost spojení. Nastaví se rychlost mikromotoru na 20 000–30 000 ot/min.

Pokud je hák dobře nasazen na svém místě, může se spustit mikromotor a začít působit údery na korunku.

Důležité: Nikdy nepoužívejte vyšší rychlost!

Jaká je cena a kdo to platí

Korunka funguje jako ochranný plášť. Podle materiálu můžeme rozdělit korunky na:

Celokovové: Tyto korunky mají ze všech korunek největší životnost, avšak nejhorší estetiku. Jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Pacient doplácí pouze použitý kov a částka málokdy přesáhne 50 Kč.

Pryskyřicové: Odolnost pryskyřičné korunky při běžném užívání je poměrně malá, proto i její životnost nebývá příliš uspokojivá. Jedná se ale o levnou variantu protetického ošetření, které pacienta rehabilituje po stránce funkční, estetické i psychické. Pryskyřičná korunka je vhodná k provizornímu ošetření. Cena této korunky se pohybuje okolo 900 Kč.

Keramické: Mají nejlepší estetický výsledek. Tyto korunky mohou být vyrobeny tak dokonale, že jsou k nerozeznání od opravdového zubu. Keramická korunka je velice tvrdá, ale zároveň křehká. Může se proto stát, že při nešetřeném zacházení tato korunka praskne. Ošetření touto korunkou bývá zpravidla nejdražší. Jedna korunka přijde přibližně na 6 000 Kč.

Metalokeramické: Jsou tvořeny ze dvou materiálů – z kovu, který pokrývá celý povrch zubu, a z keramiky, která nasedá na kov a plní tak estetickou funkci. Cena metalokeramické korunky se pohybuje okolo 3 900 Kč.

Fazetovaná korunka s fazetou z kompozitního plastu: Jedná se o modifikovanou celokovovou korunku. Tato korunka je pokrytá estetickým materiálem pouze z viditelné strany. Žvýkací ploška a&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Zánět zubu pod korunkou

Geloren

Geloren je chutné želé pro intenzivní výživu kloubů. Jde o nutriční doplněk s vysokým obsahem hyaluronátu sodného, chondroitin sulfátu a želatiny pro péči o klouby.

Účinky

Geloren HA je kloubní výživa určená pro ochranu a regeneraci pohybového aparátu. Obsahuje 3 nejúčinnější látky v maximální koncentraci. Podává se v unikátní formě želatinových žvýkacích tablet s oblíbenou višňovou příchutí, které zaručují jasnou kontrolu dávkování.

Geloren HA slouží jako prevence a podpora léčby jakýchkoliv savců, zejména těch ve sportovní zátěži nebo vyšším věku. Nejčastěji se využívá jako doplněk stravy pro sportovní koně. Koně je však potřeba nejprve na přípravek naučit, protože 40 % z nich zprvu bojuje s nedůvěrou k želatinové formě přípravku, kterou si poté naopak velmi oblíbí. Problémy s přijímáním lze řešit vysušením kostek do tvrdé podoby (kostku necháte jeden až dva dny volně ležet). Vysušení nemá žádný vliv na aktivní látky a jejich funkčnost, dojde pouze ke ztrátě vody.

Složení

V jedné žvýkací tabletě:

  • 60 mg kyseliny hyaluronové
  • 285 mg chondroitin sulfátu
  • 2 334 mg želatiny

Balení obsahuje 90 gelových tablet v podobě želatinových kostek a vystačí na měsíční kúru pro dospělého koně. Dle doporučení se Geloren HA užívá denně po dobu 2 měsíců, poté se na 2 měsíce vysadí a následně se celý cyklus nejméně dvakrát opakuje. Celoroční užívání nemá žádné negativní následky, nicméně je nadbytečné a nemá žádný významný efekt. Účinek produktu se objevuje již po 2 týdnech užívání a naplno se projeví po 2 měsících. V poslední fázi artrózy Geloren HA zastavuje degeneraci, pomáhá od bolesti a navrací kloubní prostředí do správné rovnováhy.

Želatinová forma zajišťuje snadné dávkování a jemně nasládlá višňová příchuť zajišťuje vynikající chutnost, kterou může ochutnat i chovatel. Geloren HA je vyráběn výhradně se surovin potravinářské kvality českou farmaceutickou firmou.

Hlavní účinnou látkou Gelorenu je Nutrihyl, speciálně upravená kyselina hyaluronová pro výživu kloubů. Geloren obsahuje největší koncentraci kyseliny hyaluronové v porovnání s konkurenčními přípravky. Receptura přípravku je založena na 15 let vyráběném léčivu kloubních onemocnění, které je nejužívanějším přípravkem k léčbě kloubních problémů u koní v ČR.

Dávkování:

  • 3 ks pro dospělé koně
  • 2 ks pro poníky a mladé koně

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky nebyly zaznamenány. Dle informací jedinci produkt vyzkoušeli nejen pro koně, ale i pro „lidskou“ rodinu a produkt doporučují. Nevýhodou je jen želatina, kterou někteří koně nechtěli přijmout.

Zdroj: článek Kloubní výživa Alavis

Amalgámová výplň („černá blomba“)

Tato nejčastěji používaná záplata zubních kazů stojí v závislosti na velikosti, respektive rozsahu amalgámové výplně od 856 Kč do 1 482 Kč. Na mysli se má náhrada celé korunkové části zubu amalgámem.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Preparaci s pomocí caries-detectoru - barevného indikátoru kazu pro dokonalé odstranění infikovaných zubních tkání – zubních kazů.
  • Pro zhotovení výplně bude použitý švédský kapslovaný amalgám, který má minimalizované množství jedovaté rtuti. Přesné dávkování vyplňovacího materiálu, jeho míchací poměry v kapslích a skutečnost, že rtuť je zde do značné míry nahrazena mědí, eliminuje toxicitu a zaručuje objemovou stálost této výplně. Tím se výrazně prodlužuje trvanlivost této amalgámové výplně i její odolnost vůči vzniku dalšího kazu.
  • Strojovou kondenzaci pomocí speciálního kolénkového násadce. To znamená, že amalgám bude do díry v zubu napěchován vibračním kladívkem na amalgám. Tento způsob kondenzace umožňuje do vyvrtaného otvoru aplikovat až dvojnásobné množství amalgámu ve srovnání s tradiční ruční kondenzací - pěchováním. Takto zhotovená amalgámová plomba vykazuje výrazně vyšší mechanickou odolnost, a je tím pádem podstatně trvanlivější.
  • Vyřezání povrchu amalgámu pomocí sady různě tvarovaných ručních nástrojů – carverů. Těmito carvery lze napodobit ve výplni reliéf původního zubu, jeho původní hrbolky a rýhy a lze tak dokonale obnovit jeho žvýkací funkci.


Zdroj: článek Kolik co dnes stojí u zubaře?

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


zvvíšit krevní tlak
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
žvýkačka po narkoze
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>