Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALKOHOL A OTOKY NOHOU

OBSAH

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OTOKY NOHOU PŘI RAKOVINĚ PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na otoky nohou u rakovině plic.Muj tatínek 69 let před měsícem mu byla diagnostikována rakovina plic s meta v prudusnici.Chemo podstoupil jen 3x a jelikož mu bylo strašně zle,rozhodl se ze už žádnou léčbu podstupovat nebude.Dnes se mu udělaly otoky na kotníkach a nejsou už ani vidět.Muzu se zeptat jestli něco pomáhá na ty otoky?Bojim se ze přestane chodit když to bude takto otekle.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Dobrý den, jestli chcete celkově pomoct tatínkovi, navštivte v Praze lékaře pana Jan Hnízdil a nebo Vladimíra Kafku . Vyhledejte si na internetu o nich informace, možná zvolíte tuto cestu. Když klasická medicína nezabírá. Přeji krásný den . Hanka

Zdroj: diskuze Otoky nohou při rakovině plic

Jak poznat otoky nohou od srdce

U otoků nohou od srdce vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují. Pokud se jedná o srdeční onemocnění, budete pravděpodobně muset změnit režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Polékové otoky

Jde o nežádoucí účinek léků. Časté jsou například otoky u blokátorů kalciových kanálů.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daša.

Dobry den také mne trápilo veliké otoky na obou nohou,horkost nohou a zvětšujici se červené fleky na nohou.lékaři si mne předhazovali jako bych měla lepru či co,až kožni mi dala Aescin Teva a dělanou chladivou mast vypadá to jako pudr.prvni prašek mne dostal na wc a musela jsem si lehnou,ale po probuzeni otoky se zmenšily a skvrny ustoupily a to za jediny den.Užívám to druhy den a jsem jako znovuzrozená.Jistě se ptáte co to je za nemoc? Krvaceni nohou a to jen proto že jsem brala 2x deně anopiryn.lék na ředěni krve.Snat jsem timto někomu pomohla Daša

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Cyklické otoky

Premenstruálně se u některých žen vyskytují otoky, jejichž příčina je neznámá.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi ODVODNĚNÍ NATEKLÝCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Dobrý den ,mého dědu trápí oteklé a zčernalé dolní končetiny,chtela jsem se zeptat jestli to může pomoct i mu .pokud ano (nevadí že má problémy s tlakem a cukrem?)nemá to na to nějaký zlí vliv?děkuji za odp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluš.

Můžou se užívat kapky na odvodnění od dr.Popova, když se berou léky na tlak, cukrovku a ředění krve.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Odvodnění nateklých nohou

Otoky u preeklampsie

Jde o uvolnění angiogenních faktorů z placenty následkem placentární hypoxie. Následkem je systémová endoteliální dysfunkce. Otoky zhoršuje proteinurie.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Renální otoky

Renální otoky mohou být způsobeny dvěma mechanismy: retencí sodíku a vody (oligurie/anurie) a hypalbuminémií (proteinurie, viz níže).

Diagnostika

V diagnostice je kromě biochemického vyšetření důležitá sonografie ledvin.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Oteklé nohy, teče z nich voda

Generalizované otoky mohou být venostatické, hypalbuminotické, toxické a angioneurotické. Klinicky se rozlišují otoky kardiální, renální, jaterní, hypalbuminemické, alergické, otoky při preeklampsii a nepravý otok typu myxedému. U generalizovaných otoků je vlivem sníženého objemu cirkulující tekutiny vždy aktivována osa renin–angiotensin–aldosteron.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Mám oteklé kotníky, hlavně když dlouho sedím. Někdy mě nohy při chůzí neposlouchají musím odpočívat. Ráda bych alternativní léčbu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na bolavé a oteklé nohy vyzkoušejte přípravek Mobivenal Micro, který je volně prodejný v lékárně. Prospěšné je jednou až dvakrát týdně si dopřát lymfodrenáž respektive lymfomasáž. Také pomáhá často procvičovat lýtka prostřednictvím výponů na špičky. Výpony je vhodné dělat několikrát v průběhu dne. Také opírání nohou v leže o stěnu, aby směřovaly vzhůru. Takto je potřeba vydržet 15 až 30 minut. Také střídání teplé a studené koupele je prospěšné při takto bolavých nohách. Dělá se to tak, že ponoříte po kolena nohy do nádrže s velmi teplou vodou, necháte je tam 5 minut a potom je ponoříte do stejné nádrže, ale se studenou vodou a zase je zde necháte 5 minut. Takto to vystřídáte dokud bude voda dostatečně teplá a bude vám to příjemné.
Pokud byste chtěla profesionální pomoc, tak ji najdete u lékaře internisty - kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky nohou

Účinky jinanu na otoky

Přípravky obsahující výtažek z jinanu dvoulaločného (Ginkgo biloba) dle výrobců úspěšně pomáhají díky obsahu účinných látek (flavonoidy, terpeny, ginkgolidy) – rozšiřují zúžené tepny, tepénky, ale i vlásečnice v celém těle, zabraňují „křečím“ jejich stěny. Jedním z těchto přípravků je například Ginkgosan.

Zdroj: Ginkgo biloba na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaňulka.

Já jsem se dala na hubnutí a řekli mi, že mám v sobě nadbytek vody. Bude mi stačit jen cvičit nebo dodržovat stravu a koupit si třeba ten h2out?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Vodrážková.

Dobrý den,mám nadváhu,celulitidu a otoky nohou kotníky a nárty.Už to trvá přes 30 let ale různé leky na odvodněni mají krátkodobé účinky nebo žádné , jen obtěžující časté močení.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Co způsobuje oteklé nohy od kolen dolů

Při dlouhém stání tuhnou nohy, zpomaluje se průtok krve v dolních končetinách a objevují se otoky od kolen dolů, jež jsou doprovázeny bolestí. Pokud máte zaměstnání, při kterém musíte dlouho stát, protahujte si pravidelně nohy. Máte-li možnost se projít, využijte ji. Ani dlouhé sezení nohám neprospívá. Také v tomto případě se zpomaluje průtok krve a vznikají otoky nohou, zejména pak v horkém počasí a u obézních lidí. Opět se tedy doporučuje protáhnout si nohy a využít každé možnosti k pohybu.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Librová.

Moji maminku trápí otoky nohou. Má 86 let, fyzickou zátěž nemá . Můžete poradit nějaký váš čaj popř jinou medicínu. Děkuji mnohokráte Librová Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Jak zastavit tečení vody z nohy

Pokud se otoky týkají obou dolních končetin, příčina bude v onemocnění vnitřních orgánů – selhávání srdce, ledvin, jater. Pokud se otoky dále zhoršují, je nutné co nejdříve upravit dávky podávaných léků na odvodnění, případně přidat další. Proto neodkládejte návštěvu lékaře.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyzkoušejte kompresní punčochy. Běžně se dají koupit ve zdravotních potřebách. U punčoch je návod na použití, popřípadě vám poradí obsluha v prodejně. Když to nepomůže, tak budete muset navštívit praktického lékaře a požádat ho o doporučení k odbornému vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Recept na unavené a oteklé nohy

Zdravý opěrný a pohybový aparát nám umožňuje pohybovat se vstříc našim cílům. V tepnách proudí krev až 4x rychleji než v žilách a v žilách se nachází až 2/3 objemu krve. Žíly nohou jsou vybaveny chlopněmi, které brání krvi, aby proudila zpět do nohou, a pomocí pohybu svalů je krev hnána k srdci. Otoky a z nich plynoucí bolest nohou znamenají hromadění vody v dolních končetinách, ke kterému vybízí nejen gravitace, ale i některá onemocnění.

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Octový obklad na opuch

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Jde o starý recept, který se používá na obklad z octu či octový zábal.

Recept č. 1:

Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Recept č. 2:

Vložte oteklé nohy do vany se studenou vodu tak, aby voda dosáhla kolen. Nalijte litr jablečného octa a promíchejte. Nohy udržte ve vodě 2–3 minuty. Poté je neotírejte, ale hned si navlékněte na nohy bavlněné ponožky. Následně si lehněte s nohama na podlaze. Musíte ležet tak dlouho, dokud v nohou neucítíte teplo.

Octový zábal asi po měsíci každodenního používání sníží otoky nohou, odbourá pocit únavy, tíhy a bolesti a končetina bude prokrvenější.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Bylinky na otoky nohou

Z bylinek na otoky nohou jsou k obkladům vhodné tyto (abecedně řazené):

  • akantopanax, albízie, atraktylis
  • bahnička, bez, bob
  • cibule zimní
  • čepelatka
  • drynarie
  • heřmánek, hroznovice
  • chlupatka, choroš
  • ibišek
  • jahodník, jitrocel, jmelí (jedovatá bylina), juka
  • kakost skvrnitý, karbinec, kdoulovec, komonice, kopřiva, krtičník, kručinka
  • lagenárie, lapacho, listnatec, líčidlo, lobelka, lopuch, lotos, lygodium, lýkovec
  • maraba, meloun, morušovník, mosla
  • olše
  • palma areková, papája, polnička, povijník, prha, psyllium
  • sargenta, sedmikráska, schizonepeta, sítina, slzovka, stelera, stužkovec, svidina, svízel
  • šatavari
  • tinospora, touleň srdčitá, trubkovec, tykev
  • úhorník
  • violka, vraneček, vrbina, vrcholák, vřes
  • zarděnice, závitka
  • žabník, žlutodřev

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Ocet na otoky

Ocet, který má léčivé účinky, se připravuje z hroznového nebo ovocného vína. Nejléčivější účinky má jablečný ocet, který pomáhá hlavně při chronických bolestech hlavy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dále bezinkový ocet, který sráží vysokou teplotu. Vinný ocet pomáhá při různých vyrážkách a dokonce brání vzniku plísní a pomáhá upravit správné pH pokožky.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Co na oteklé nohy u starých lidí

Na otoky nohou u starých lidí je vhodná masáž chodidel, která je jedním z nejlepších léků na oteklé nohy a kotníky. Když stojíte na nohou po celý den, tok krve je často omezen. Pravidelná masáž této oblasti tak může přispět k lepšímu prokrvení dolních končetin a tím i k ustoupení otoků. Přidání protizánětlivých esenciálních olejů, jako je máta, eukalyptus, citron nebo levandule, do masážního oleje nebo do koupelové vody poskytne neskutečnou úlevu od bolesti a otoků vašich nohou a kotníků.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP