Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANATOMIE ZENSKEHO TĚLA

OBSAH

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Diskuze

V diskuzi ANATOMIE LIDSKÉHO TĚLA ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Kokeš.

Dobrý den, zajímá mne jestli histaminová intolerance ovlivňuje žlučník a naopak. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Anatomie lidského těla žlučník

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMIE KRČNÍCH MANDLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den ,prosim o radu od 2.6 2023 me neustale skrabe v krku spis na mandlich porad kaslu ve dne v noci velmi neprijemnena ORL mi lekarka rekla,ze nic nevidi,mandle se mi zadaji by divne jako kdyby v nich byly diry velmi me to obtezuje ,poradte co mam delat nebo kam jit s timto problemem dekuji pekne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař ORL je nejlepší volba. Pokud jeden nic nevidí, tak je třeba najít druhého, který bude mít zájem váš problém řešit. Tady nic jiného, než vyšetření v ordinaci, nepomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomie krčních mandlí

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Umístění

Krční mandle se nacházejí po bocích ústní části hltanu a jsou tvořeny lymfoepitelovou tkání. Spolu s nosohltanovou, trubicovou a jazykovou mandlí tvoří takzvaný Waldayerův lymfatický okruh (prstenec).

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žofi .

Ahoj Raďo tak jak si na tom, pozor na vrácení se k normálu, já přibrala 6kg.rozjela sem to moc rychle a přítel mi ještě kupoval sladkosti prý jako odměna že sem to zvládla. Tak dnes jedu od znova a už si nenechám namluvit ať si něco dám. Přejdu pak na sedmidenní očist. Jídelníček ze stránek sjídelníčku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ráďa.

Ahoj Žofi, tak jak si dopadla? Já si dám ještě v září druhé kolo.

Zdroj: diskuze Očista těla

Dorůstají?

Jak již bylo výše uvedeno, krční mandle rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Pokud se mandle zvětší, je to známka zánětu nebo onemocnění, neznamená to, že by mandle dorůstaly.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana .

Je možné při užívání léků odstranit škodlivé látky z těla pomocí čaje z dubové kůry? Objevila jsem článek, který doporučoval vypít 1x týdně čaj, tj. svařit 1/2l vody a 1 lžíci dubové kůry.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tento způsob očisty pomocí dubové kůry je samozřejmě možný. Jako pomocníka si můžete ještě přibrat i gel z rostliny aloe vera.

Zdroj: diskuze Odstranění škodlivých látek z těla při užívání léků pomocí čaje z dubové kůry.

Anatomie lidského těla

Slovo anatomie pochází z řeckého anatemnō, což znamená rozříznout. Anatomie je vědní disciplína, která se zabývá studiem struktur organismů včetně jejich soustav, orgánů a tkání. Popisuje vzhled a umístění jednotlivých částí těla, jejich stavbu, složení a vztahy mezi jednotlivými orgány či orgánovými soustavami. Anatomie se od fyziologie a biochemie značně liší. Tyto dvě disciplíny se zabývají zejména funkcemi jednotlivých částí těla a chemickými procesy, jimiž tyto části procházejí. Anatom se tedy zajímá o tvar, velikost, umístění, strukturu, přísun krve a inervaci jednotlivých orgánů, například jater, zatímco fyziolog se zajímá o produkci žluči, roli jater ve výživě člověka a o regulaci tělesných funkcí.

Lidské tělo je takový seznam orgánů.

Anatomie se dělí na makroskopickou a mikroskopickou. Makroskopická anatomie, též nazývaná topografická anatomie, se zabývá zkoumáním částí těl živočichů bez pomoci přístrojů, tedy pouhým okem. Topografická anatomie zahrnuje také povrchovou anatomii. Mikroskopická anatomie oproti tomu používá k výzkumu optické přístroje a studuje tkáně různých struktur (tato věda se nazývá histologie) a zabývá se i stavbou buněk.

Stavba lidského těla může být zkoumána jak pomocí invazivních, tak neinvazivních vyšetřovacích metod. Cílem studie je získání informací o struktuře a uspořádání orgánů a orgánových soustav. Metody zkoumání zahrnují pitvu, při níž je (nejen) lidské tělo otevřeno a studují se jednotlivé lidské orgány, a endoskopii, což je zákrok, při kterém se endoskop (nástroj vybavený kamerou) zavede do malého otvoru v těle a umožní tak zkoumat vnitřní orgány a další struktury. K zobrazení krevního řečiště se používá angiografie (vyšetřovací metoda využívající rentgenové záření či magnetickou rezonanci).

Pojmu anatomie se obvykle užívá ve vztahu k anatomii lidského těla. Značné množství stejných či podobných struktur a tkání se však nachází v celé živočišné říši, a tudíž pojem anatomie zahrnuje též anatomii jiných živočichů. K označení vědy zabývající se výhradně anatomií zvířat se někdy užívá slovo zootomie. Stavba a tkáně rostlin jsou rozdílné povahy, a tudíž jsou studovány v anatomii rostlin.

Všichni obratlovci mají podobnou stavbu těla a v určitém stadiu vývoje (většinou v embryonální fázi) sdílí podobné charakteristiky: hřbetní strunu, nervovou trubici či žaberní oblouky. Mícha obratlovců je chráněna páteří. Nervová tkáň je tvořena ektodermem, pojivové tkáně tvoří entoderm. V zadní části těla se nachází ocas, který je pokračováním míchy a páteře. Ústní dutina se nachází v přední části těla živočicha a řitní otvor při bázi ocasu. Základním znakem obratlovců je páteř složená z obratlů. U většiny obratlovců se v průběhu embryonálního vývoje hřbetní struna přemění v meziobratlovou ploténku. Některým obratlovcům (některé druhy ryb) však hřbetní struna zůstává i v dospělosti. Čelistnatci jsou charakterizováni párovými končetinami (ploutvemi či nohama), které však mohou být zakrnělé. Končetiny obratlovců mají podobnou strukturu, kterou zdědili po svém posledním společném předkovi. Tento argument předložil Charles Darwin k podložení své evoluční teorie.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Diskuze

V diskuzi DESETIDENNÍ OČISTA TĚLA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.

V lékárnách ani v prodejnách zdravé výživy se mi zatím nepodařilo zakoupit javorový sirup GRADE B.Lze tento sirup nahradit běžnými sirupy jako je např.jitrocelový sirup dr.Mu"ller?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Tak toto jsem tedy ještě nezkoušela. Ale vypadá to zajímavě a né vůbec špatně. Já mám několikrát do roka očistu těla. Hodně se mi to osvědčilo. Ještě k tomu používám různé přípravky. Nejčastěji na pročištění jater GAŇ BAO tady odtud www.greenworld-zdrav… Jinak mi to fakt pomáhá. Necítím se pak vůbec unavená a nemám bolesti.

Zdroj: diskuze Desetidenní očista těla javorový sirup

Anatomie nohy = dolní končetiny

Lidská noha se skládá z 26 kostí, 19 svalů a ze 107 vazů a je tvořena dvěma částmi, a to pletencem a kostrou volné dolní končetiny. Pletenec tvoří jediná velká kost, která vznikla tím, že srostly tři kosti v jednu (pánevní, křížová a spona stydká). Je třeba si také uvědomit, že dolní končetina je k trupu připevněna mnohem pevněji než ta horní.

Zdroj: Lidská noha

Diskuze

V diskuzi KUZE NA HRBETU RUKY ME PALI...TRPIM NA MYKOZY CELEHO TELA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MALOVA HELENA.

DOBRY DEN TRPIM NA MYKOZY CELEHO TELA,,NYNI VE VELKEM ROZSAHU,,PALI ME I RUCE ..HRBETY RUKY ,,KUZE CO POMUZE..DEKUJI ZA INFO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila .

Ja mám plíseň na lokti a vždy, když se objeví, tak si to koupu v hypermanganu.

Zdroj: diskuze Kuze na hrbetu ruky me pali...trpim na mykozy celeho tela

Anatomie dutiny břišní

Slinivka břišní se nenachází v dutině břišní, ale přímo za břišní dutinou mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Tento orgán trávicí soustavy je asi 28 cm dlouhý, přičemž se dělí na hlavu (caput), tělo (corpus) a ocas (cauda). Produkty slinivky břišní jsou odváděny do tenkého střeva, konkrétně do dvanáctníku. Zde se setkávají s potravou zpracovanou v žaludku a podílejí se na jejím dalším zpracování a chemickém trávení.

Slinivka břišní je podvojná žláza, to znamená, že plní jak funkci žlázy s vnitřní sekrecí (účastní se na tvorbě hormonů inzulinu, glukagonu a dalších látek), tak funkci žlázy s vnější sekrecí (produkuje tripsin, lipázu a amylázu). Slinivka je jednoduše nezastupitelným producentem důležitých hormonů, dále pak také štěpí tuky, složité cukry a bílkoviny pomocí enzymů.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Henzlová.

Dobrý den,

bohužel se u mě po porodu objevují příznaky, které popisujete zde v článku. Chtěla bych se zeptat,
doporučili byste nějaký doplněk stravy či cokoliv nad předpis? Můj lékář mě varoval, že
budu trpět zácpou, ale třeba tady jsem našla Globifer forte (globifer.cz/), kde slibují,
že nedochází k nedostatkům železa.

Nemáte s tím zkušenosti? Prosím?

S pozdravem
Jana Henzlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věrka.

Mě se osvědčil Captafer, který sám železo neobsahuje, ale napomáhá jeho vstřebávání do těla.

Zdroj: diskuze Nedostatek železa v krvi

Slinivka břišní a její umístění

Slinivka břišní čili pankreas (z latinského pancreas) je šedě růžová laločnatá žláza připomínající velkou slinnou žlázu a řadí se mezi orgány trávicí soustavy.

Anatomie

Slinivka břišní je 12-16 cm dlouhá laločnatá žláza uložená v břišní dutině pod bránicí, v těsné blízkosti žaludku, tenkého střeva a jater. Rozlišují se na ní tři hlavní části, a to hlava, tělo a ocas.

Funkce

Mezi její hlavní funkce patří tvorba slinivkové šťávy, která se významně podílí na štěpení potravy v tenkém střevě. Kromě toho je také zdrojem některých důležitých hormonů, které se zapojují do metabolismu cukrů. Celkově se tedy dá říci, že slinivka břišní je nesmírně důležitá pro lidský metabolismus, a pokud dojde k poruše její funkce v důsledku onemocnění, vždy se to projeví velmi závažnými komplikacemi.

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka.

Zdroj: Kde bolí slinivka

Diskuze

V diskuzi ŽIADOSŤ O POMOC: PICHANIE V HRUDI A TŔPNUTIE ĽAVEJ ČASTI TELA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kiko.

:LY: :LY: :LY: :LY:

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: žiadosť o pomoc: pichanie v hrudi a tŕpnutie ľavej časti tela

Punkce dutiny břišní

Punkce ascitu je ordinována, když se volná tekutina (ascites) nahromadí v dutině břišní. Účelem je uvolnit tlak na břišní orgány. Místo vpichu se obvykle nachází 3 cm pod pupkem vlevo nebo vpravo v krajině mezi pupkem a hřebenem kosti kyčelní.

Pacient je informován o důvodu provedení punkce a o tom, že musí být před zákrokem vymočen, vyprázdněn (klyzma při zácpě), a rovněž o nutnosti zachovat při punkci klid.

Speciální pomůcky: punkční jehly, sterilní hadička s kónusem, peány, trojcestný kohout, sběrná nádoba na punktát, břišní pás.

Dokumentace obsahuje datum, čas punkce, barvu, čirost, zápach výpotku, množství, hustotu, vitální funkce, sledování nemocného a jeho problémy. Zaznamenává se hmotnost a objem břicha před a po punkci. Pacient by měl být po výkonu klinicky sledován, zvláště jeho oběhová situace a lokální nález na břiše.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kola.

ano- kolagen je určitě základ našeho těla a zdraví: www.kolagen.wbs.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagen diskuse

Biologické hodiny lidského těla

Biologické hodiny ukazují dobu, kdy je v činnosti, nebo naopak „odpočívá“ ten který orgán našeho těla. Je proto důležité znát tyto hodiny, abychom orgán, který má právě odpočívat, zbytečně nezatěžovali.

Zdroj: Biologické hodiny

Co způsobuje zavodnění organismu

Mezi příčiny, proč se zadržuje voda v organismu, patří mimo jiné přehnané solení, nadměrná konzumace cukru, antikoncepce, překyselení organismu nebo nemoci. Někdy může zavodnění těla nastat před menstruací, přičemž po ní ustoupí.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Očistná kúra na odkyselení těla

Očistná kúra na odkyselení těla se skládá z několika jednoduchých věcí, jako je například dodržování pitného režimu 2–3 litry tekutiny denně. K tomu je nejvhodnější pramenitá voda, ale pokud je někdo zvyklý na minerální vody, vhodná je kojenecká minerální voda. Během detoxikace je nutné omezit pití alkoholu a černé kávy. Pozor také na černý čaj, protože pití černého čaje nepatří do očistné kúry. Naopak zelený čaj může být do takovéhoto pitného režimu zařazen.

Zdroj: Odkyselení těla

Kdy detoxikovat

Očistu těla by měl každý podstoupit nejméně jednou za rok. Odborníci však varují před detoxikací u kojících matek, dětí a pacientů s chronickým degenerativním onemocněním, rakovinou nebo tuberkulózou.

Detoxikace organismu se doporučuje při těchto příznacích: nevysvětlitelná únava, podráždění kůže, alergie, infekce, váčky pod očima, nadýmání, menstruační problémy, zmatenost.

Zdroj: 7 kroků k očištění těla

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Koupel na odkyselení těla

Bylinná koupel na odkyselení – řepík a přeslička 20 g

Tato koupel je silná a účinná. Napomáhá odkyselení organismu tím, že vylučuje toxiny přes pokožku. Pomáhá při vyrážce, odřeninách a napomáhá hojení ran. Má protizánětlivé účinky.

Praktické balení v sáčku: Koupel je k dostání v nálevovém sáčku pro rychlou a pohodlnou přípravu koupele.

Snadná příprava koupele: Bylinný sáček vložíme do vany s teplou vodou a necháme louhovat. Po 10 minutách je koupel připravena. Teplota lázně by měla být taková, aby byla příjemná vašemu tělu. Balení 20 g.

Zdroj: Odkyselení těla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP