Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ATAKY DÁVIVÉHO KAŠLE

OBSAH

Léky na suchý kašel

Léky proti kašli, takzvaná antitusika, se dělí na ta, která obsahují kodein, a na antitusika nekodeinového typu. Antitusika se používají jen u suchého dráždivého kašle, který nemocného značně zatěžuje, až vyčerpává, a který nesměřuje k odstranění hlenu, čili je vlastně neúčelný. Léky na suchý kašel slouží ke zklidnění kašle, zmírní kašlací reflex a uleví od bolesti při kašli. Antitusika neslouží k léčbě vlhkého kašle doprovázeného hleny.

Na výběr máte hned několik druhů těchto léků:

  • kapky – k účinnému tlumení kašle vyzkoušejte Stoptussin;
  • sirup – na úlevu od dávivého kašle užívejte Sinecod sirup (vhodný pro děti od 3 let) nebo Stodal;
  • obalené tablety – klasické tablety na polykání, velmi účinné antitusikum je například Sinupret Forte, slouží také jako doplněk antibakteriální léčby.

Pokud trpíte chronickým suchým kašlem, nebo u vás obtíže přetrvávají déle než týden i po užívání výše uvedených léků, raději vyhledejte lékaře.

Zdroj: Suchý kašel

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Nováková.

Dobrý den, před cca měsícem veterinářka zjistila u Labradora13 let srdeční poruchu...nevím přesně jakou. Léčila mu infekci na noze a na mé sdělení, že poslední dobou má dávivý kašel ho poslechla a řekla, že v budoucnu budeme řešit srdce. Zatím mu léčila tu nohu. Pes nám 8.2. zemřel, zřejmě na zástavu srdce, a mně by zajímalo, proč mu tedy nenasadila hned léky i na srdce a zda se jeho konec mohl prodloužit. Dále se trápím myšlenkou, zda při umírání moc netrpěl...našli jsme ho už doma mrtvého, měl bílou pěnu u tlamy. A zda se dá při poslechu zjistit i vodu na plicich...to mně trápí že všeho nejvíc...zda se nakonec neudusil, protože to je asi ta nejhorší smrt. Nebyl nikde oteklý, ani packy...ale proč měl ten dávivý kašel ??? Děkuji moc za odpovědi, M. Nováková, Chomutov.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, máme stejný problém,12 let bišonek, 3-ti antibiotika s žádné zlepšení dávivého kašle. Zjištěná arytmie srdce, zatím prý bez medikace. Už nevíme co s ním.
Poradíte? Děkuji

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Jak léčit dávivý kašel u dospělých

Léčba dávivého kašle je vždy individuální a záleží na příčině onemocnění. Pokud nás v dospělosti trápí záchvaty kašle, může za to kromě ovzduší, kouření či alergií především naše psychika. Zde je vhodné použít tradiční čínskou lidovou medicínu, která má na tyto případy od starověku pro děti i dospělé unikátní mišpulníkový sirup. Listy mišpulníku patří v Asii k nejznámějším přírodním prostředkům na kašel.

Dávkování a doba užívání: 1 polévková lžíce 3–4x denně u dospělých. U dětí ve věku 3–12 let 1 kávová lžička 3–4x denně. Zředit teplou vodou, promíchat a vypít. Kojencům lze sirup přidat do čaje. Účinek je možné pozorovat po několika dnech.

Indikace:

  • kašel, škrábání v krku;
  • chrapot, pobolívání hlasivek po dlouhém mluvení či zpěvu;
  • zánět průdušek se zahleněním a nemožností odkašlat;
  • chronický kašel s obtížným vykašláváním, například kuřácký.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIA PNEUMONIE LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana šimonová.

Na infekční ambulanci v Brně mi mladičká doktorka po škole řekla: "To nic není,chlamydie mají všichni!". Léčbu nenabídla .Přece mají - li všichni,je to "normální ".
Pěkně děkuji za takovou léčbu.
Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o pomoc, co dělat. Dlouhodobě mě trápí nepříjemný , silný a dráždivý kašel. Původní názor lékaře byl, že to způsobují léky na vysoký tlak -Hipres. Předepsal mi místo tohoto léku Trepace, což ale způsobilo, že kašel se několikanásobně zhoršil, mám ataky kašle, začíná to škrabáním v krku a pak následuje dávivý kašel. Už jsem absolvovala všechna možná vyšetření s negativním výsledkem. Obávám se, že mám plicní chlamydie.Prosím o radu, jak mám postupovat, abych se toho zbavila.
Mnohokrát děkuji.

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Příznaky

Hlavním příznakem je opakovaná horečka doprovázená bolestí v krku, aftami nebo zvětšenými krčními lymfatickými uzlinami. Horečnaté ataky začnou náhle a trvají několik dní, obvykle 3–6. Během nich vypadá dítě velmi nemocně a stěžuje si na alespoň jeden ze tří výše uvedených příznaků. Tyto ataky se opakují vždy po několika týdnech. Mezi příhodami je dítě zcela v pořádku. Nemoc neovlivňuje vývoj dítěte a nemá dlouhodobé následky. Některé děti mohou mít lehčí formu nemoci nebo vykazují další příznaky jako například: pocit neklidu, bolest kloubů, bolest břicha, bolest hlavy, zvracení, průjem nebo kašel.

Zdroj: PFAPA

Diskuze

V diskuzi KUSKUS OBSAH PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nenašla jsem nikde obsah purinů v koření. Jako kmín, pepř , paprika, majoránka, alespoň. Zda normální kapusta ano, když růžičková ne Zda glutamát škodí také.... existují teorie, že je to uznávaná pátá chuť, i že je neutrální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

prosím,chtěla jsem se zeptat,zda může člověk,trpící akutními dnovými ataky,do svého jídelníčku zařadit kuskus.děkuji

Zdroj: diskuze Kuskus obsah purinů

Léky na suchý kašel

Na léčbu suchého kašle vám v lékárně nabídnou některý z přípravků patřících mezi antitusika, ta tlumí kašlací reflex, mírní a potlačují záchvaty kašle.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na otce Pleskače se budete muset obrátit prostřednictvím jeho stránek - odkaz je uveden výše v textu. Ze svého pohledu si myslím, že by se mohlo jednat o migrény a nebo by mohly připadat v úvahu i namožené svaly kolem krku. Doporučuji spojit se s neurologem a s ortopedem a společně zkusit najít řešení za pomoci nejmodernějších technik současného zdravotnictví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Dávivý reflex při vyšetření srdce

Cílem jícnové echokardiografie je podrobnější ultrazvukové vyšetření srdce a velkých cév, kterého nelze dosáhnout z povrchu hrudníku. Vyšetření se provádí speciální ultrazvukovou sondou umístěnou na ohebném endoskopu, jedná se o tenkou hadici, která se zavádí do jícnu a horní části žaludku. Dýchací cesty přitom zůstávají zcela volné. Vyšetření není bolestivé, ale může být nepříjemné díky vyvolání dávivého reflexu. Dávivý reflex je potlačen místním znecitlivěním kořene jazyka a hltanu pomocí gelu Mesocain, kterým je potřena sonda. U osob se silným dávivým reflexem je možnost dalšího místního znecitlivění sprejem Xylocain. U většiny pacientů se podávají léky proti zvracení Torecan, případně léky na zklidnění Dormicum. Tyto léky se podávají nitrožilně.

Zdroj: Dávivý reflex

Diskuze

V diskuzi GABAOX 300 ML. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vesela.

beru ji na bolest trojklanného nervů.musim ale k tomu brát ještě různá analgetika jinak to na bolest nezabírá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila Chudárková.

Lék Gabanox již užívám více neý 2 roky a bohužel pomáhá pouze v době,kdy nemám velmi bolestivé ataky,jinak jsem již vyzkoušela všechny volně prodejné léky na bolest.Zabírají pár dnů,pak se účinost snižuje.Když jsou bolesti nesnesitelné,skončím nakonec u lékaře pro recept na lék na předpis,v současné době Malbron.Ataka velmi silné bolesti trvá více než dva měsíce.

Zdroj: diskuze Gabaox 300 ml.

Voda

Výzkum ukazuje, že pití většího množství vody znamená méně dnavých záchvatů. Jedna studie z roku 2009 odhalila, že s každou sklenicí vody spotřebovanou 24 hodin před atakou se riziko opakovaných dnavých útoků snížilo. Například ti, kteří pili pět až osm sklenic vody denně, měli o 40 procent nižší riziko ataky dny ve srovnání s těmi, kteří vypili pouze jednu sklenici vody nebo méně během předchozích 24 hodin. Autoři studie ovšem nemohli vydat konkrétní doporučení o množství vody, kterou by lidé měli pít, protože je závislé na konkrétních zdravotních podmínkách a úrovni fyzické aktivity.

Zdroj: Paprika a obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Zdravím já už mám problémi 2mesice a začínalo to taky pálením az brněním jazyka ,tlaky do zubů a strašná bolest hlavY a nohou měl sem veškerá vyšetření a vše v pohodě teď poslední rtg krční páteře a mám vyhrezlou krční ploténku mezi 4a5 obratlem dost mi pomáhá magnézium a 3x denně si mažu krk a celou páteř i z nohama olfen gelem a je to lepší teď mě čeká návštěva u Doktora který mě vyšetří a řekne co dál. Ze začátku si doktoři mysleli že mám panické ataky a vše jen z páteře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle obou vašich fotek to nevypadá nebezpečně. Hledejte příčinu v přetížení těch oblastí, kde se to tvoří. Přetížení může být způsobeno nárazovou námahou, špatnou obuví atd. Může se jednat také o problém s krví, při kterém se vám mohou snadno dělat modřiny po těle i takto pod nehty. S tím by vám pomohl praktický lékař popřípadě kardiolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni hlavy,jazyka a rtu

Víno při dně

Jednorázová sklenička vína, piva nebo alkoholu (buď přímo, nebo ve smíšeném nápoji) za 24 hodin významně nezvyšuje šanci opakovaných záchvatů dny. Ale pokud budete konzumovat více než jeden až dva nápoje denně, dojde k navýšení možnosti zhoršení stavu o 36 %. Se dvěma až čtyřmi nápoji se riziko zvýší o 50 % a stále stoupá s množstvím konzumovaného alkoholu. Naproti tomu pití dvou až čtyř piv během 24 hodin zvýší riziko o 75 %.

Konzumace alkoholu může vyvolat ataku u dny. A nepatří sem jen pivo nebo tvrdý alkohol, ale také víno. Každý pacient je jiný, takže „bezpečný“ limit nemůže být jednotně nastaven, ale je zjevné, že zdržení se alkoholu zabraňuje jakémukoli riziku ataky dny v důsledku jeho požití.

Zdroj: Dna a víno

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NÁRTECH A NOHOU, V LÉTĚ ZHORŠENÍ POTÍŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Havlíčková.

Dobrý den. Po 50. roce věku hlavně v letním období trpím svědivými ataky hlavně na nártech nohou, lehce na nártech rukou. Kožní lékař předepisuje kortikoidy, které zmírňují projevy boláčků poškrábané kůže. Praktický lékař nasadil léky na žilní nedostatečnost. Nepocítila jsem změnu k lepšímu.
Dočetla jsem se na netu, že příčinou může být i jaterní nedostatečnost nebo další příčiny.... Jak si mohu sama pomoci?
Děkuji za odpověď , kdo má nějakou zkušenost.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Používejte dále předepsanou mast s kortikoidy a přidejte k tomu lék Claritine tablety, který utlumí svědění a pomůže předejít opakování svědivých ataků. Claritine užívejte vždy od jara jako prevenci. Lék je volně prodejný v lékárnách a je možné ho užívat dlouhodobě. Také si nechte průběžně měřit hladinu krevního cukru, pro vyloučení diabetu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nártech a nohou, v létě zhoršení potíží

Léčba

Neexistuje léčba, která by nemoc spolehlivě zastavila. Cílem léčby je kontrola příznaků během horečnatých atak. Pokud odpověď na podávání běžných léků proti horečce a bolesti (nesteroidní antirevmatika, antipyretika, například paracetamol) není dostatečná, nasazuje se jednorázová dávka kortikosteroidu (prednison) na začátku ataky. Často tak dojde ke zklidnění projevů a zkrácení trvání ataky, intervaly mezi záchvaty se však mohou zkracovat. Většina pacientů se v průběhu epizody dramaticky zlepšuje po podání 1 dávky prednisonu s vymizením projevů do 24 hodin. V některých případech se onemocnění podařilo vyléčit cimetidinem. V České republice však není cimetidin dostupný. Podobné léky (například ranitidin) se běžné používají k léčení některých nemocí zažívacího traktu. K léčení PFAPA syndromu těmito léky bohužel neexistují žádná doporučení. V některých případech se podařilo onemocnění vyřešit tonsilektomií (odstraněním krčních mandlí). Děti s tímto onemocněním normálně rostou a spontánně a bez následků se uzdraví během 4–8 let. Pro diagnózu PFAPA neexistují žádná cílená vyšetření. Nemoc je diagnostikována na základě klinických projevů. Je třeba vyloučit jiná onemocnění, která se mohou projevovat obdobně. Nemoc může trvat řadu let. Časem se intervaly mezi horečnatými atakami prodlužují a nakonec spontánně vymizí. Přes dlouhodobé trvání nemoci nedochází k rozvoji poškození orgánů a tím pádem ani k trvalým následkům.

Zdroj: PFAPA

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Je možné užívat prestarium neo podotýkám beru jen půlku prášku ráno na tlak.A zároveň sirup levopront na kašel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V současnosti neexistuje žádný zdokumentovaný případ vzájemné interakce mezi Prestarium Neo a Levoprontem. Levopront je lék k uklidnění suchého kašle a své působení zaměřuje na takzvaná C-vlákna, jejichž drážděním vzniká reflex kašle. Nikdo zatím nezkoumal společné účinky Levoprontu a Prestaria, takže nelze s jistotou říci, že k žádnému vzájemnému ovlivnění nedojde. Ovšem riziko je velmi malé, neboť doposud nebyla prokázána žádná interakce Levoprontu s takzvanými ACE inhibitory, do kterých spadá Prestarium Neo. Perindopril, který je hlavní látkou Prestaria Neo je celosvětově hojně využívané léčivo ke snižování krevního tlaku a rovněž i Levodropropizinum, které je obsaženo v Levoprontu, je celosvětově hojně využíváno k tišení suchého kašle. Z toho se dá usoudit, že již mnohokrát došlo ke společnému užívání těchto dvou léčiv a vzhledem k tomu, že se nikdo nezabýval jejich interakcí, tak lze usoudit, že k žádné nedochází.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium a kasel

Tablety

Seženete klasické, ale i s prodlouženým účinkem pro ty, kdo zapomínají na užívání a chtějí si zajistit potřebné dávkování dopředu na celý den. V případě suchého kašle vám tuhle výhodu nabízejí například tablety Sinecod, u vlhkého kašle ACC Long, které seženete navíc v podobě šumivých tablet. Ty snadno rozpustíte ve sklenici vody a vypijete.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Důvody kašle bez známých příčin

Kašel ve formě suchého kašle bývá zapříčiněn mnoha důvody:

  • alergickou reakcí na podněty v okolí dítěte;
  • zánětem hrtanu, který je charakteristický chrapotem a suchým kašlem;
  • nosními kapkami;
  • některé případy mohou být vyvolány i pneumonií, bronchitidou nebo plicním onemocněním.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Další příčiny kašle u dětí

  • Refluxní choroba jícnu – známá ve zkrácené formě jako GERD – onemocnění vyznačující se častou regurgitací a podrážděností. V léčbě může pomoci změna stravy a podávání předepsaných léků.
  • Astma – častá příčina kašle u dětí, protože zanícené dýchací cesty mohou dráždit hrdlo a zvýšit produkci hlenu. Stimulací může být cokoliv, od kouře až po pyl.

Zdroj: Domácí léky na kašel u dětí

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Rady na potlačení dávivého reflexu

Při postupném nácviku dotyků měkkého patra lze minimalizovat dávivý reflex nebo se jej dokonce úplně zbavit. Této technice se také říká desenzibilace. Vyžaduje to však úsilí a trpělivost. Nejlepší čas na trénink dotyků měkkého patra je večer, když si čistíte zuby.

Nejdříve zjistěte, kde vám na jazyku začíná dávivý reflex. Vezměte si zubní kartáček a postupným zasouváním štětinami kartáčku po jazyku do úst zjistěte, na kterém místě vám začíná pocit na dávení.

Na tomto místě pak začněte kartáčkem čistit jazyk – vydržte to alespoň 10 sekund, i když je vám to nepříjemné.

Opakujte tento postup na stejném místě jazyka i následující dny při čistění zubů – po několika opakováních si určitě všimnete, že najednou toto místo můžete čistit už bez pocitu na dávení.

Dále opakujte stejný postup s tím, že se po malých vzdálenostech posouváte s kartáčkem hlouběji do úst.

Postupujte postupně s kartáčováním jazyka hlouběji do úst, až se dotknete měkkého patra vzadu ve svých ústech – v tomto okamžiku pro vás návštěva zubaře nebo výtěr krku nepředstavuje žádný problém!

Celý proces by neměl trvat déle než jeden měsíc.

Nezapomeňte nácvik čas od času zopakovat, protože by se váš silný dávivý reflex mohl vrátit.

Zdroj: Dávivý reflex

Recept, jak připravit citronovou šťávu

Není známo, jak rychle citronová šťáva působí na snížení hladiny kyseliny močové, nebo jestli může pomoci příznakům během ataky, ale pití citronové šťávy denně, i když nemáte akutní příznaky, by mělo být součástí preventivních opatření u onemocnění dnou.

Pijte šťávu z jednoho až dvou citronů denně. Abyste se ujistili, že pijete šťávu alespoň z jednoho citronu, vytlačte celé množství do odměrky a teprve potom ji přidejte do nápojů. Použijte citronový lis, aby se šťáva snadno uvolnila. Před vymačkáváním poválejte celý citron na kuchyňské desce několik minut, abyste uvolnili další šťávu.

Nejlepší způsob, jak pít citronovou šťávu, je zředit ji. Do lahve s vodou přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu nebo si připravte citronový „čaj“ s teplou vodou (ne horkou!).

Můžete také ochutnat bylinný nebo zelený čaj s citronovou šťávou. Vyhněte se přidávání cukru do citronových nápojů. Místo toho je oslaďte alternativami bez cukru, jako je stevie, nebo chuť zpestřete mátou.

Zdroj: Citron a puriny

Suchý dávivý kašel u dospělého

Kašel je obranný reflex těla, který čistí dýchací cesty. Proto kašlou kuřáci, lidé pracující s chemikáliemi nebo v prašném prostředí a samozřejmě nemocní. Kašel mívá dvě podoby: suchou a vlhkou. Suchý kašel má dráždivou podobu a vlhký se označuje jako produktivní, neboť nemocný produkuje hlen. Obzvláště suchý dráždivý kašel je velice nepříjemný, neboť je doprovázen škrábáním v krku a mnohdy bývá až dávivý.

Nástup suchého kašle je jedním z prvních příznaků onemocnění dýchacích cest. Bývá projevem astmatu, alergií a zánětů dýchacích cest. Nejčastěji se objevuje při infekci hrtanu, tedy laryngitidě. Při ní totiž vzniká zánět horních cest dýchacích a dochází k prokrvení sliznice, které následně dráždí k suchému kašli. Dráždivý kašel, na rozdíl od kašle vlhkého, nevytváří hleny a nemocný nic nevykašlává, přesto do vlhkého kašle většinou přechází.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Rekonvalescence

Ve stadiu rekonvalescence se počet záchvatů snižuje. Kašel a pokašlávání může přetrvávat ještě mnoho týdnů po překonání nemoci. Běžná doba rekonvalescence je u černého kašle přibližně 100 dní.

Zdroj: Černý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP