Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BAZALKA


BAZALKA je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Kdo z nás někdy ve svém okolí někdy alespoň nezaslechl slova Lexaurin, Diazepam nebo Neurol, jako by snad ani nežil. Moderní doba si vybírá svou daň a tyto léky bývají často pacientům předepisovány na zklidnění úzkosti nebo na poruchy spánku. Je tu ale jedno velké POZOR! Více se dozvíte v článku.


Čím nahradit Lexaurin

Vhodnou alternativou mohou být bylinné produkty.

Bazalka

Bazalka je typickou a nejoblíbenější bylinkou středomořské kuchyně. Je to jednoletá, stálezelená rostlina s aromatickou a peprnou nasládlou vůní. Nachází široké uplatnění v léčitelství i gastronomii, ale rovněž i jako okrasná rostlinka. Silice, které bazalka obsahuje, patří k nejúčinnějším látkám působícím na nervovou soustavu, éterický olej v ní napomáhá odstraňovat bolesti hlavy, snižuje stres a únavu a tlumí úzkostné stavy. Jde o přírodní antidepresivum, které dokáže zlepšit náladu a zahání naše zimní deprese. Příznivě ovlivňuje také činnost zažívacího traktu, účinná je při poruchách dolních cest močových. Bazalka je výborná čerstvá do salátů, na pizzu a těstoviny, skvělá je v kombinaci s rajčaty. Sklízet a sušit listy před rozkvětem lze po celou sezonu od května do září. Bazalku sklízíme za sucha, seříznutím u země. Sušíme ji ve stínu.

Jak si pomoci: Čaj z bazalky připravíme spařením jedné lžičky sušené bazalky v hrnku vařené vody a necháme odstát po dobu deseti minut.

Nebo: 2 čajové lžičky čerstvé bazalky zalijeme 0,5 l vroucí vody. Tento výluh popíjíme 2x denně, uklidní nám nervy, sníží stres z přepracovanosti.

Heřmánek

Heřmánek je léčivá, vonná bylina. Pomáhá od bolesti, při hojení ran a navozuje celkové uklidnění. Silice heřmánku obsahují značné množství látek, především terpenických, které rostlině dodávají typickou vůni. Sbíranou částí je květ, který se sbírá za suchého počasí 3 až 5 dní po rozkvětu (ještě před plným květem), přičemž květní stopka by neměla být delší než 2 cm.

Jak si pomoci: Jednu lžičku heřmánkového květu zalijeme 100 ml vroucí vody a přikryjeme, nálev necháme stát po dobu cca 15 minut, scedíme jej a pijeme ještě teplý, můžeme i mírně osladit. Pomáhá při stavech smutku, mírných depresích, ale i při žaludečních a střevních poruchách a při zánětech močových cest.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je rostlina užívaná při nervových chorobách, úzkosti, nespavosti a ke zmírnění depresí. Je jednou z nejstarších známých léčivých bylin, kterou předepisovali už starověcí lékaři a šamani. Obsahuje valeporiáty a terpenické látky, které mají sedativní účinky. Kozlík podporuje klidný spánek bez vedlejších účinků klasických léků, snižuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Působí proti strachu a depresi. Snižuje krevní tlak a má také mírně analgetické účinky. Užívání kozlíku je vhodné při jakémkoliv psychologickém stresu, hysterických stavech, migréně, žaludečních obtížích a potížích při menopauze.

Jak si pomoci: Jednu čajovou lžičku kozlíku lékařského přelijeme 0,25 l vařící vody. Vše necháme

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Obědy

Zeleninové rizoto

Ingredience: cuketa, rajčata, olivový olej, bazalka, sůl, bobkový list

Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Odstraníme semínka. Stejný postup zvolíme u rajčat. Na pánev kápneme trošičku olivového oleje a na rozpálenou pánev dáme nakrájenou cuketu a bazalku s malou špetkou soli. Cuketu krátce osmahneme. Přilijeme vodu, vložíme bobkový list a dusíme do poloměkka. Na pánev přidáme nakrájená a semínek zbavená rajčata a vše vaříme doměkka. Tuto cuketovo-rajčatovou směs je nejlépe podávat s vařenou rýží.

Zeleninová polévka

Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.

Kuřecí plátek na bylinkách

Ingredience: kuřecí řízek, sůl, olivový olej, bazalka, oregano

Postup: Kuřecí řízek jemně rozklepeme a decentně osolíme. Na pánev kápneme malou kapku olivového oleje a až bude pánev s olejem rozpálená, vložíme kuřecí řízek. Současně s řízkem na pánev hodíme trochu oregana a bazalky. Po osmahnutí řízek dusíme doměkka. Jako příloha je vhodná zelenina dušená na vodě nebo vařené brambory.

Sýrový koláč

Ingredience: 1 sáček směsi na bramborové těsto, 1 vejce, 200 g taveného sýra, 200 ml mléka, petrželka, bazalka, majoránka, 400 g nízkotučného strouhaného sýra (4 různé druhy, například Čedar, Rovenský, uzený Eidam, Moravský bochník)

Postup: Směs na bramborové těsto připravíme podle návodu. Formu na pečení pokryjeme namočeným pečicím papírem a těsto v ní rozetřeme ve vrstvě asi dva centimetry silné – nezapomenout na dostatečně vysoké okraje těsta. Koláč pak posypeme majoránkou, bazalkou a sekanou petrželkou. V teplém mléku rozpustíme tavený sýr (pro zrychlení přípravy je lze rozmixovat). Vzniklý hustý krém nalijeme v tenké vrstvě na těsto, posypeme strouhaným sýrem, například v pořadí Rovenský, Moravský bochník, uzený Eidam a Čedar. Střídáme vždy vrstvu sýra a vrstvu krému. Koláč zapečeme v mírně vyhřáté troubě, před dokončením zvýšíme teplotu, aby povrch zčervenal.

Tvarohové knedlíky s ovocem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 40 g bramborového škrobu, 40 ml olivového oleje, 150 g polohrubé mouky, sezonní nebo kompotované ovoce

Postup: V míse smícháme tvaroh, škrob, olej a po částech přidáváme mouku. Zpracujeme ve vláčné těsto, které se nebude lepit. Tvoříme knedlíčky, do nichž zabalíme ovoce. Vhodíme je do vroucí vody a vaříme cca 7 minut. Poté je servírujeme na talíř a posypeme opraženou strou

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Bylinky na oslabené nadledvinky

Pro posílení nadledvinek zkuste užívat následující bylinky:

  • Ženšen – červený ženšen má antioxidační a antidepresivní účinky, pomáhá přirozeně snižovat krevní tlak a hladinu cukru v krvi.
  • Bazalka posvátná (Tulsi) – tato rostlina pomáhá tělu lépe se přizpůsobit stresu. Bazalka posvátná přímo neovlivňuje psychické rozpoložení člověka, ale pomáhá tělu odolat stresu pomocí úpravy produkce stresových hormonů, jako jsou kortizol a adrenalin. Stabilní hladiny kortizolu vedou k lepší paměti a jasnějšímu úsudku. Bazalka posvátná rovněž zmenšuje pocit neklidu a úzkosti.
  • Kořen lékořice – dodává energii a vytrvalost, posiluje imunitní systém a chrání nadledviny před poškozením kortizolem. Ale pozor na některé jeho výtažky, protože mohou snižovat krevní tlak.
  • Maca – je výborným zdrojem vápníku, vitaminu C, aminokyselin, fytonutrientů a zdravých mastných kyselin. Maca může pomáhat zmírnit stres a úzkost a zároveň zvýšit energii a zlepšit náladu.
  • Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) – jedná se o silný adaptogen, který tlumí duševní a fyzickou únavu způsobenou stresem a jehož účinky jsou stále intenzivně zkoumány. Rozchodnice růžová obsahuje fytochemikálii známou jako salidroside, která pomáhá zmírňovat úzkost a bojuje proti stárnutí. Rozchodnice také potlačuje produkci kortizolu a zvyšuje hladinu bílkovin odolných vůči stresu.

Zdroj: článek Jak posílit nadledvinky

Recepty pro bezlepkovou dietu

BEZLEPKOVÝ CHLÉB

Ingredience

500 g mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)

250 ml vody

200 ml mléka

1 lžička soli

3 lžíce oleje

2 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 a ½ sáčku sušeného droždí

1 hrst chia semínek

1 lžička chlebového koření

Postup

Do  nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí, cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě 220 °C.

MRKVOVÉ MUFFINY

Ingredience

½ hrnku jablečného pyré

½ hrnku oleje

3 lžíce rozmixovaného lněného semínka

8 lžic vod

1 a ½ hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)

½ hrnku kokosu

½ hrnku třtinového cukru

1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene

1 lžička skořice

Muškátový oříšek

Sušený mletý zázvor

Sůl

3 hrnky nastrouhané mrkve

Postup

V jedné nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a  vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku, sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při  teplotě 170 °C asi půl hodiny.

RÝŽOVÉ VLOČKY S OVOCEM

Ingredience

200 g rýžových vloček

700 ml mléka

Špetka soli

1  vanilkový cukr

Ovoce (jahody, jablka, hrušky, atd.)

Postup

Vločky se  společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do  této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.

ZELENINA S KOZÍM SÝREM

Ingredience

Libovolné množství oblíbené zeleniny

Olivový olej

1 cibule

1  stroužek česneku

Pepř

Sůl

Bazalka

Kozí sýr

Postup

Oloupeme si a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím sýrem.

RÝŽE S KUŘECÍM MASEM A ŽAMPIONY

Ingredience

1  balíček rýže

1 kuřecí prso

1 cibule

Žampiony

Sůl

Pepř

Olivový olej

Voda

Citrónová šťáva

Petržel

Postup

Rýže se 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Bezlepková dieta

Recepty

Odvar z ovesných vloček – 2. stadium

Ingredience: 200 g ovesných vloček, voda, sůl

Postup: Ovesné vločky vložíme do sítka, propláchneme vodou a vložíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a vaříme doměkka. Po uvaření ovesné vločky přecedíme. Podáváme pouze odvar, který se popíjí teplý.

Máslové brambory – 3. stadium

Ingredience: 500 g brambor, 10 g másla, 0,5 g sušené petrželky, sůl

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme, přidáme máslo a posypeme sušenou petrželovou natí.

Krůtí prsa s broskvemi a vodovou bramborovou kaší – 4. stadium při obtížích

Ingredience: 500 g krůtích prsních řízků, 1 plechovka broskví nebo 2 čerstvé broskve, brambory, sůl, mletý kmín

Postup: Krůtí prsa omyjeme, vysušíme, naklepeme a lehce osolíme. Pánvičku lehce vytřeme olivovým olejem, rozpálíme a maso prudce orestujeme. Pak dáme spolu s broskvemi do hrnce, podlijeme vodou a dusíme na mírném plameni doměkka (cca 30 minut). Brambory oloupeme, dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme cca 20 minut. Pak pomačkáme s trochou vody, ve které jsme vařili brambory. Na maso položíme broskve a přidáme kaši.

Kuřecí polévka – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 500 g kuřecích prsních řízků, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1,5 litru vody, 4 kuličky nového koření, 1 zarovnaná lžička soli, 1/2 lžičky Solčanky

Postup: Maso omyjeme a dáme do hrnce s vodou, osolíme a přidáme nové koření, vše dáme vařit. Jakmile začne polévka vařit, posbíráme a odstraníme lžící pěnu. Po hodině vaření na mírném plameni přidáme kořenovou zeleninu a Solčanku a vaříme další hodinu. Přidáme uvařené bezvaječné nudle.

Vepřová kýta – 4. stadium klidová fáze

Ingredience: 300 g vepřové kýty, mozzarella Italat nebo Zottarella light, 1–2 rajčata, brambory, bílý jogurt, olivový olej vhodný na smažení, panenský olivový olej, citron, bazalka, sůl, ledový salát, pečicí papír

Postup: Brambory oškrábeme a nakrájíme na centimetrové plátky, na plech dáme pečicí papír a plech zaplníme plátky brambor, posypeme bazalkou a osolíme. Dáme do trouby rozpečené na 230 stupňů, pečeme 20 minut z jedné strany, obrátíme a 20 minut pečeme z druhé strany. Plátky vepřové kýty omyjeme a osušíme, pak naklepeme, osolíme, posypeme bazalkou a chvíli smažíme na pánvi lehce vytřené olivovým olejem. Pak podlijeme vodou a dusíme 20–30 minut na mírném plameni. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a vybereme zrníčka. Rajčata i mozzarellu nakrájíme na plátky a položíme na hotové maso, přidáme brambory,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na slinivku

Dip

Syrový řapíkatý celer se hodí i do dipů.

Ingredience: 1 zakysaná smetana, 1 polévková lžíce bazalky, kopru a řapíkatého celeru, sůl, česnek

Postup: Zakysanou smetanu ochutíme bylinkami (bazalka, kopr, najemno pokrájený řapíkatý celer), přisolíme a přidáme dle chuti česnek. Podáváme ke grilovanému masu nebo bramborám.

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Vzorový jídelníček na 1 týden

Abychom vám pomohli začít, zde je ukázkový plán ketogenní diety na jeden týden:

pondělí

  • snídaně: vegetariánské a vaječné muffiny s rajčaty;
  • oběd: kuřecí salát s olivovým olejem, sýrem feta, olivami a přílohovým salátem;
  • večeře: losos s chřestem vařeným na másle.

úterý

  • snídaně: vejce, rajčata, bazalka a špenátová omeleta;
  • oběd: mandlové mléko, arašídové máslo, špenát, kakaový prášek a koktejl ze stévie (další keto smoothies zde) s nakrájenými jahodami;
  • večeře: sýrovo-skořápkové tacos se salsou.

středa

  • snídaně: chia pudink z ořechového mléka přelitý kokosem a ostružinami;
  • oběd: avokádový krevetový salát;
  • večeře: vepřové kotlety s parmazánem, brokolicí a salátem.

čtvrtek

  • snídaně: omeleta s avokádem, salsou, paprikou, cibulí a kořením;
  • oběd: hrst ořechů a celerových tyčinek s guacamole a salsou;
  • večeře: kuře plněné pestem a smetanovým sýrem a příloha grilované cukety.

pátek

  • snídaně: řecký jogurt s plnotučným mlékem bez cukru s arašídovým máslem, kakaovým práškem a lesním ovocem
  • oběd: tacos z mletého hovězího, salátu s nakrájenou paprikou;
  • večeře: naložený květák a rozmixovaná zelenina.

sobota

  • snídaně: tvarohové palačinky s borůvkami a přílohou grilovaných žampionů;
  • oběd: cuketový a řepný „nudlový“ salát;
  • večeře: bílá ryba pečená na olivovém oleji s kapustou a opečenými piniovými oříšky.

neděle

  • snídaně: smažená vejce s houbami;
  • oběd: nízkosacharidové sezamové kuře a brokolice;
  • večeře: boloňské špagety.

Vždy se snažte zeleninu a maso dlouhodobě střídat, protože každý druh poskytuje jiné živiny a zdravotní přínosy.

Zdroj: článek Co je tuková dieta?

Bylinky s obsahem vitamínu C

Vitamín C je antioxidant bojující s volnými radikály, které by mohly poškodit vaše oči. Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, stimuluje produkci kyseliny hyaluronové v těle. Kyselina hyaluronová je přírodním lékem na vaše suché oči, proto jezte byliny a koření bohaté na vitamín C: petržel, koriandr, paprika, mletý hřebíček, kopr, bazalka, rozmarýn, nové koření, šalvěj, máta peprná, pelyněk, bobkový list, česnek, celer a kardamon. Sušené listy koriandru obsahují největší množství vitamínu C, dávka 1 polévkové lžíce této byliny vám dodá 10 mg živin a 17 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Vašim očím může pomoci také zařazení různých semínek do každodenního jídelníčku, mezi semena bohatá na vitamín C patří kopr, kardamon, celer, fenykl, kmín, anýz a koriandr. Můžete si také zakoupit esenciální oleje těchto semen, rovněž se při syndromu suchých očí doporučuje pití čaje z těchto uvedených bylin.

Zdroj: článek Přírodní bylinky pro suché oči

Recepty

Tamago-su (vaječný ocet)

Ponořte celé syrové vejce do šálku octa. Vejce by mělo v octu zůstat po dobu 7 dní. Během této doby dojde k rozpuštění vejce a skořápky. Po sedmi dnech zůstává jen jedna část vejce a tou je transparentní membrána, kterou je zapotřebí z nádoby odstranit. Malé množství tohoto vaječného octa se smíchá se sklenicí teplé vody a užívá třikrát denně. Samurajové toto tonikum užívali jako zdroj síly a moci.

Ochucený ocet

Ochucené octy existují již tisíce let. Mezi nejčastější aromatické látky přidávané do octa patří bylinky – rozmarýn, bazalka a česnek. Také se mohou přidávat květiny, ovoce nebo zelenina. Nejčastěji se vyrábí malinový ocet. Výroba takového octa zahrnuje následující:

  • umytí malin;
  • rozehřátí octa, nesmí dojít k vaření;
  • přidání malin;
  • přelití do uzavíratelných sklenic;
  • po vychladnutí skladovat na chladném a tmavém místě po dobu nejméně šesti týdnů;
  • po uplynutí této doby ocet přecedit a uskladnit do sterilizovaných lahví.

Ochucený ocet se dá vyrábět i z borůvek, broskví nebo meruněk.

Destilovaný ocet

Destilovaný ocet se používá v mořicích a čisticích prostředcích. Na rozdíl od jablečného octa neobsahuje žádné živé kvasinky, z tohoto důvodu by neměl být považován za zdroj léčebných výhod.

Ocet a česnek

Česnek dodává obdivuhodnou sílu a vytrvalost. Lze ho použít i při přípravě zálivek. Zde je recept na přípravu dobré zálivky:

  • ½ šálku rostlinného oleje;
  • ¼ šálku octa;
  • 1 stroužek mletého česneku;
  • 3 lžíce citronové šťávy;
  • 1 lžíce cukru.

Bór v octě

Bór je minerál, který je nezbytný jak pro život rostlin, tak i pro život živočichů. Pokud je v lidském těle nedostatek bóru, nedochází k tvorbě silných a rovných kostí. Bór je důležitý pro tvorbu kostí, protože hraje důležitou roli ve využívání vápníku. Ocet uvolňuje bór do těla a zároveň ovlivňuje uvolňování steroidních hormonů (estrogenu a testosteronu), jejich používání a životnost. Estrogen je jediným organickým lékem pro léčbu osteoporózy.

Zdroj: článek Léčivé recepty z octa

Doporučení

Na úlevu od otoků je účinné Aloe vera. Aloe vera se aplikuje na postiženou oblast. Může být použito ve formě krému nebo gelu přímo z listu. Velmi účinné jsou i banánové slupky, které se přikládají na postiženou oblast. Nejlepší je použít čerstvě oloupaný banán. Účinná je i jedlá soda. Nejlepší je ve směsi s vodou. Tato směs se aplikuje na postižené místo a nechá se působit po dobu 15 až 20 minut.

Dobrou prevencí je použití sítí do oken nebo odpuzovačů hmyzu, které se dávají do zásuvky. Na trhu jich je několik. Uvolňují páry chemických prostředků, které v místnosti, odkud nemá hmyz možnost úniku, usmrtí hmyz do velikosti komára. Na terasu, balkon či v altánu se hodí insekticidní spirály. Jsou z rostlinných materiálů a zapalují se. Hmyz odpuzují, nezabíjí, protože ten stačí odlétnout. Podobné účinky mají i insekticidní svíčky. Obtěžujících živočichů vás zbaví i rostlinné preparáty. Například levandulový parfém nebo olej hmyz nejen odpuzuje, ale i zabíjí. Zejména proti komárům má podle lidových rad zabírat i myrta, bazalka a blahovičník. Efekt je sice přirozený, ale zdaleka ne tak účinný jako u chemických preparátů.

Zdroj: článek Domácí léčba štípanců od komárů

Potraviny na pročištění střev

Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.

Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.

Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.

Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.

Vhodná výživa

  • Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
  • Jezte více obilnin, a to zvláště rýži a proso (u nás většinou k mání loupané – jáhly). Proso neobsahuje lepek, je zásadité a nevyrábí v těle hlen. Může být však těžko stravitelné, pokud není správně připraveno. Namočte proso přes noc, dobře je propláchněte a&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista střev

Příklady antidepresiv bez předpisu

Antidepresiva bez předpisu můžeme rozdělit na dvě pomyslné kategorie:

  • tobolky, tablety a kapsle
  • čaje

Na trhu se vyskytuje velká škála těchto produktů v různých kombinacích.

Příklad tobolkové formy

Klíčkový olej

  • Jedná se o přírodní produkt v tobolkové formě.
  • Složení v jedné tobolce: 109,7 mg klíčkový olej, 30 mg vitamín E, 25 mg vitamín C, 0,3 mg karoten, sorbitol, glycerol, želatina.
  • Dávkování: 2 tobolky denně, pro optimální účinnost se doporučuje užívat po dobu 2–3 měsíců.
  • Balení: 60 tobolek – dávka na měsíc
  • Cena: cca 220 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena klíčkového oleje.

Příklad kapslové formy

Modin

  • Je vysoce kvalitní přírodní produkt s garantovaným obsahem aktivních látek, které podporují jeho pozitivní působení.
  • Složení: 300 mg třezalka tečkovaná, 50 mg L-tryptofan, 50 mg DPLA, 16 mg vitamín B3, 6 mg vitamín B5, 2 mg vitamín B6, želatina, voda.
  • Dávkování: 1 kapsle denně, nejlépe před nebo společně s jídlem, dostatečně zapít, pro optimální účinnost se doporučuje užívat 4 měsíce, po této době je vhodné zařadit 4týdenní pauzu.
  • Balení: 60 kapslí – dávka na 2 měsíce
  • Cena: cca 349 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku modin.

Příklad tabletové formy

Saframyl

  • Je kombinovaný doplněk stravy v tabletové formě
  • Složení: Satireal 24,5 %, 1,92 % L-tryptofan, vitamín B6
  • Dávkování: 1 tableta denně před obědem
  • Balení: 14 tablet
  • Cena: od 260 Kč

Zde je uvedena nejlevnější cena přípravku saframyl.

Čaje

Třezalka

Třezalka je tradiční rostlinný léčivý přípravek k úlevě při přechodném psychickém vyčerpání, jako je napětí, úzkost, strach, rozladění nejrozmanitějšího původu. Třezalka tečkovaná patří mezi byliny s nejsilnějším antidepresivním účinkem. Po prvním vypitém čaji deprese nezmizí. Používání třezalky však může vést k vyšší citlivosti kůže na sluneční záření, k nechutenství, poruše zažívání, zvýšení krevního tlaku nebo k závratím, třezalka také snižuje účinnost některých léků, například antikoncepce, neměla by se také užívat s léky na srdeční obtíže nebo léky na potlačení imunity.

  • Složení: Hyperici herba 1,5 g v 1 nálevkovém sáčku
  • Dávkování: 1 nálevový sáček se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 10 min vylouhovat v zakryté nádobě. Čaj se pije teplý 2x denně, ráno a večer. K dosažení žádoucího účinku je nutno čaj užívat nejméně 10–14 dní, ne déle než 4 týdny.
  • Balení: 20 x 1,5 mg
  • Cena: cca 39 Kč

Zde je

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Antidepresiva bez předpisu

Domácí léčba kopřivky

  • Aplikace mokrých studených obkladů na postiženou oblast kůže.
  • Pití bylinných čajů, velmi účinné jsou zelené čaje, lékořicové čaje, heřmánkový čaj.
  • Rostlinná antihistaminika – kopřiva nebo bazalka.
  • Velmi účinná je teplá ovesná koupel, která zmírňuje svědění a uklidňuje pokožku.
  • Použití gelu aloe vera (tato rostlina je účinná na všechny kožní onemocnění).
  • Použití zázvoru.
  • Obohacení jídelníčku o vitamíny, zejména vitamín C, který posílí imunitní systém a předchází kožním onemocněním.
  • Pokud se kopřivka nelepší, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: článek Bylinná léčba kopřivky

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: článek Zvápenatělé tepny

Kuchařka pro jaterní dietu – recepty

Citrónové biftečky

Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel

Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.

Sázavský guláš

Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl

Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Zapečená brokolice se sýrem

Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy

Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.

Tvarohové kuličky s jahodovou kaší

Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl

Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jaterní dieta

Nejlepší bylinky na pleť

Níže uvedené bylinky dokážou omladit a rozzářit pleť, jsou proto účinným a dostupným pomocníkem v péči o pleť.

Levandule: Regeneruje kožní buňky a pomáhá omlazovat pokožku. Její vůně má hluboké relaxační účinky. Prospívá jak problematické pleti, tak pleti suché a dehydratované, jíž navrací vlhkost. Levandule je nejlepší do koupelí, vyrobit si z ní však můžete i napářky nebo pleťové vody.

Tymián: Prospívá mastné pleti, kterou čistí a zároveň zbavuje přebytečného kožního mazu. Výhodou je, že také hydratuje, takže pleť nezůstává vysušená. Z tymiánu se dají připravit masky, odvary, napářky nebo třeba koupele.

Máta: Osvěžuje a povzbuzuje unavenou pleť. Hodí se hlavně pro mastnou a smíšenou pokožku. Má čisticí a zklidňující účinky, jež mírní projevy akné. Mátu užívejte nejlépe ve formě čajů, odvarů nebo koupelí.

Meduňka: Meduňku nejvíce ocení citlivá pleť, kterou tato bylinka posílí a uvolní. Také zpomaluje stárnutí a brzdí vznik vrásek. Hodí se do koupelí, čajů a odvarů.

Rozmarýn: Pomáhá zklidnit mastnou a zčervenalou pleť, jež se díky němu přestává mastit. Výborně se hodí do koupelí.

Šalvěj: Pomáhá při nadměrném pocení a při parodontóze, rozpouští tuky, podporuje metabolismus pokožky a pomáhá čistit ucpané póry. Ocení ji zejména lidé s mastnou a smíšenou pletí. Pokud chcete zlepšit stav své pleti, připravte si čaj nebo odvar.

Bazalka: Zklidňuje a tonizuje pokožku celého těla, má hydratační a posilující účinky. Skvěle se hodí i na vlasy, uzavírá totiž jejich povrch a hříva je tak výrazně lesklejší. Z bazalky lze vyrobit pleťovou vodu či napářku, populární jsou i nálevy a čaje.

Zdroj: článek Účinné bylinky na pleť

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová


bazaliom ve vlasech
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
bazalka a warfarin
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.