Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLEST V KRKU PŘÍČINY

OBSAH

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Bolest v krku při polykání

Bolest krku při polykání provází četná onemocnění, od počínající rýmy až po závažné choroby. Bolest v krku při polykání trápí častěji děti než dospělé. Jakou nemoc může bolest v krku značit? Může to být: mononukleóza, angína, zánět jícnu, zvětšená krční mandle, čepy na mandlích, laryngitida, zánět hrtanu, zánět nosohltanu, afty v krku, spála.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Jak léčit pooperační bolest v krku

Poranění při intubaci a tím i bolest v krku po operaci samozřejmě připadají v úvahu. Doporučuje se návštěva lékaře ORL, pokud bolesti přetrvávají. V době hospitalizace se tyto bolesti a nepříjemné stavy řeší individuálně. Obecně se po intubaci s projevy poškození sliznice, jako je pálení, bolest v krku, poruchy polykání, poruchy hlasu, používají Priessnitzovy obklady, inhalace, eventuálně kortikoidy.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Diskuze

V diskuzi SILNĚ BOLESTI V JEMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Ahoj bolí mě v krku už asi tejden možná že díl SOU to silně bolesti při polikani vistreluje bolest do ucha a cítím v rku knedlík bojím se aby to nebyla rakovina. Jaký bolesti v rku má rakovina teploty nemám a ani nechraptim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tobias.

ahoj.. Bolí mě jeden den v krku a mám u hltanu něco jakoby rozřízlého s šedivým obarvením... bojím se aby to nebyla rakovina .... bolí jen při polikání

Zdroj: diskuze Silně bolesti v jemu

Kdy vzniká bolest v krku

Příčinou bolesti v krku jsou viry, bakterie, mykotické infekce, alergie, suchý vzduch, podrážděná sliznice, znečištěné ovzduší nebo tabákový kouř. Při virové infekci bývá nástup rychlý, ale obtíže také rychleji odeznívají. Bakteriální infekce má těžší průběh, způsobuje velmi silnou bolest v krku, přítomny jsou velké obtíže při polykání.

Zdroj: Co na bolest v krku

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Hleny v krku

Hleny v krku jsou příznakem nachlazení a zánětů dýchacích cest. Hleny v krku trápí i alergiky (astmatiky) a silné kuřáky. Vykašlávání hlenů z krku ve společnosti je neestetické, ale rovněž nezdravé (kapénková nákaza). Existují farmaceutické přípravky pro rozpouštění hlenů a snadné vykašlávání. Ale hlenů v krku je možno se zbavit i přírodní cestou. Pomůže med, tymián, viola vonná, hluchavka bílá, cibule a šalvěj lékařská.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem TRHANI ZUBU A BOLEST V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina.

Dobry den, vcera mi vytrhli osmicku a kdyz to prislo k sobe silene to bolelo. Po prasku na bolest to slo snest, nicmene zadny prasek mi nepomaha pri polknuti..vzdy mi na jedne strane krku vystreli tak silena bolest pri kazdem polknuti ze sliny radeji plivu ven..nejde spat ani nic. Mam horecky.. Jsem uz zoufala..nevite proc to je a co stim?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při polykání sval jazyka přirozeně tlačí na dásně v místě osmiček a tím způsobuje bolest, kterou cítíte. Použijte léky proti bolesti, například Apoibuprofen 400 jednu tabletu po šesti hodinách. Kdyby bolest po dvou dnech neustupovala, tak navštivte svého stomatologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trhani zubu a bolest v krku

Bolest v krku při polykání

Bolest v krku při polykání bývá často způsobena sezónními virózami, angínou, chřipkou, nachlazením nebo laryngitidou a může být provázena chrapotem. Pokud je bolest při polykání dlouhodobá a člověk nemá žádné jiné potíže, to znamená, že je bez teplot, může se jednat o těžký zánět horní části jícnu, nádor hrtanu, jícnu nebo hrtanové příklopky. V tomto případě je nutné navštívit praktického lékaře nebo lékaře na oddělení ORL. Další možností může být i alergie.

Zde můžete vidět zarudlý krk.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Bolest v krkupříčiny

Nejčastější příčinou bolesti v krku je zánět. Jedná se o přirozenou obrannou reakci organismu na různé cizí podněty, tedy na přítomnost škodlivých virů, bakterií, kvasinek, či na mechanické poranění. Bolest v krku se projevuje čtyřmi základními příznaky. Jde o zarudnutí, otok, zteplání postiženého místa a bolest. Je velmi těžké rozlišit virovou a bakteriální infekci dýchacích cest, neboť příznaky jsou velmi podobné (bolest v krku, otok, škrábání, pálení, zarudnutí, ztížené polykání, pocit „knedlíku v krku“). Řešením je co nejdříve potlačit zánět, čímž ustoupí výše uvedené příznaky, které jej provázejí. Objeví-li se teplota kolem 38 stupňů Celsia, je nutné navštívit lékaře, který zváží nasazení léčby. Nemocí projevujících se bolestí v krku je však mnohem více. Ohlašuje se tak například i závažnější mononukleóza, refluxní choroba jícnu (známé pálení žáhy) či zvětšená štítná žláza. Důvodem bolesti krku ovšem mohou být i alergie (tvoří se více hlenu a sliznice otékají), znečištěné ovzduší, tabákový kouř nebo suchý vzduch.

Zdroj: Bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.

dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Příčiny

Nejčastějšími příčinami bolesti v krku jsou bakteriální a virové infekce, svou roli hraje i alergie, znečistěné ovzduší, suchý vzduch a tabákový kouř. Viry vyvolané nachlazením napadají sliznici v hrdle přímo, v případě alergie vzniká bolest v krku následkem přítomnosti většího množství hlenu a otoku sliznic. Při virové infekci bývá nástup bolestí prudký, ale bolest v krku také rychleji odchází a její průběh je mírnější. Bakteriální infekce je vždy těžší, způsobuje silnou bolest v krku, obtíže při polykání a je provázena horečkou.

Častokrát je bolest v krku způsobena virovou infekcí:

  • nachlazení;
  • infekce hlasivek;
  • mononukleóza (virová infekce, která má tendenci způsobit přetrvávající bolest v krku);
  • jiné virové infekce, například příušnice nebo chřipka.

Bakteriální infekce způsobující bolest v krku:

  • zánět nebo infekce mandlí (angína);
  • zánět epiglottis (epiglititida);
  • zánět čípku;
  • ve vzácných případech může být způsobena pohlavně přenosnými chorobami (kapavka nebo chlamydie).

Mezi další příčiny bolesti v krku patří dráždivé poranění, které trvá déle než týden:

  • podráždění hrdla z důvodu nízké vlhkosti, kouření, znečištění ovzduší, křiku nebo vysušení nosní dutiny;
  • dýchaní ústy, zejména při alergii nebo při ucpaném nosu;
  • pálení žáhy;
  • poranění zadní části krku;
  • chronický únavový syndrom (onemocnění, které způsobuje extrémní únavu).

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím, dva týdny mám bezbolestný měkký otok na pravé dolní straně krku nad klíční kostí. Otok se táhne směrem dozadu na ramena. Při pohmatu tam dochází jakoby k "přeskakování".
Před dvěma týdny jsem byla na opichu zablokovaných zad. Nyní jsou záda v pořádku, ale bolest se přesunula směrem ke krku a ramena.

Děkuji za zprávu, co by to mohlo být.

Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste se vrátila zpět ke svému ortopédovi, který vám aplikoval obstřik, aby vám vyšetřil současný otok. Bez vyšetření se nedá určit o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Pálení v krku při polykání

Bolest při polykání má prakticky stejné důvody jako bolest v krku – může se jednat o sezónní virózy, nachlazení, chřipku, angínu nebo třeba zánět hrtanu (laryngitidu). V některých případech ale bolest v krku chybí a je přítomna pouze při polknutí. To se může stávat u nádorů v oblasti krku, zejména nádoru jícnu nebo nádoru hrtanu nebo hrtanové příklopky (epiglotis). Může se tak ale dít i u zánětu horní části jícnu. Pacient, který má tyto bolesti delší dobu, by měl vyhledat lékaře. To samé platí také pro pacienty, kteří se o svůj zdravotní stav obávají a mají alergii.

Zdroj: Pálení v krku

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Příčiny zduření

Nejobvyklejší příčinou zduření čípku v krku je virový zánět nosohltanu. Infekce se šíří vzdušnou cestou a má poměrně krátkou inkubační dobu 4–5 dnů.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Přírodní a doplňková léčba

Multivitaminy a minerály, Panthenol, bylinné čaje s protizánětlivým účinkem a homeopatika.

Zdroj: Co na bolest v krku

Zázvorový čaj na bolest v krku

Ingredience: zázvor (asi 10 tenkých plátků), vřelá voda, pár kapek citronu, 1 lžička medu

Postup: Zázvor nakrájíme na plátky (pro začátek stačí 8–10 tenkých plátků), dáme do hrnku a zalijeme vařící vodou. Přidáme citron podle chuti a dosladíme medem (minimálně půl lžičky, podle chuti). Nakonec můžeme pro dospělé kápnout slivovici (nemusí být, čaj je dobrý i bez ní). A může se podávat. Čaj je výborný, působí preventivně proti nachlazení, bolestech v krku a podporuje imunitu. Pokud už nachlazení či bolest v krku nastaly, pomáhá zezačátku udělat jej hodně silný (třeba i 20 koleček zázvoru), těžko se dá vypít, ale opravdu pomůže!!!!!

Zdroj: Jak na bolest v krku

Zábal na bolest v krku

Bramborový obklad: Tři uvařené brambory rozmačkejte, teplé rozložte na bavlněný šátek, který smotejte. Oviňte jej kolem krku, dejte přes něj teplou šálu a nechejte působit přes noc.

Tvarohový obklad: Tvaroh rozmačkejte vidličkou a rozložte na šátek. Přiložte na krk a zavažte. Nechejte působit nejlépe přes noc.

Sádlo a muškát: Další ze zábalů, které údajně pomáhají při bolesti v krku, je z vepřového sádla. Namažte jej na šátek či bavlněnou plenu v tenké vrstvě. Na něj nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Zabalte, přiložte na krk a ovažte teplým šálem. Ráno je prý po bolesti.

Zdroj: Jak na bolest v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP