Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTIVE DASNE V TEHOTENSTVI

OBSAH

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Co způsobuje bolestivé koutky

Bolestivé koutky mají více původců.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Akutní zánět dásní

Bolestivý zánět dásní mohou vyvolat bakteriální infekce (například syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce, dále alergie na rtuť, kovy, plasty, chemikálie obsažené v ústních vodách, zubních pastách, žvýkačkách či v potravě, v neposlední řadě jej může způsobit poranění. Často je postižena nejen dáseň, ale i další části sliznice v dutině ústní a léčba obvykle vyžaduje spolupráci s dalšími odborníky. Nakažlivost je dána příčinou onemocnění, objevuje se – i když výjimečně – i v těhotenství. Někdy je patrný i váček na sliznici.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Ničí antikoncepce zuby?

Perorální antikoncepce může ovlivnit zdraví dásní, ale dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak je možno dásně chránit. Pří užívání antikoncepce si tělo myslí, že je žena těhotná, takže tyto hormonální změny mohou mít vliv na zdraví dásní. Antikoncepční pilulky mohou rovněž zvýšit zánětlivou odezvu ženy, podobně jako v těhotenství, což způsobuje, že jsou dásně zarudlé, oteklé a krvácejí mnohem snadněji. Také může docházet k poklesu produkce slin, které chrání zuby před nepříznivými vlivy. Dostatečné množství slin vyrovnává pH dutiny ústní na neutrální a tvoří se perikula, což je ochranná vrstva zubu, která jej chrání před kyselinami a možnou erozí. U žen, které užívají antikoncepci, je vyšší pravděpodobnost, že se u nich po extrakci zubů moudrosti objeví takzvané suché lůžko.

Při užívání perorální antikoncepce nepodceňujte návštěvy zubního lékaře. Ten vás může upozornit na případné změny v dutině ústní v souvislosti s užíváním perorální antikoncepce. Změny na dásních mohou mít trvalý vliv na tvorbu jizev na dásních a nevratně tak ovlivnit elasticitu dásní. Pravidelně si čistěte zuby a dodržujte ústní hygienu.

Perorální antikoncepce může ovlivnit zdraví dásní, ale dobrou zprávou je, že existují způsoby, jak je možno dásně chránit:

  • Zvolte si perorální antikoncepci, která je pro vás vhodná a nejméně ovlivňuje zdraví dásní.
  • Nedopusťte, aby došlo k nezvratným změnám na dásních.
  • Pokud již trpíte onemocněním dásní a užíváte antikoncepci, můžete si přivodit složitý zdravotní stav v dutině ústní. Na trhu ale existuje více antikoncepčních metod, které můžete využít.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Léky proti bolesti

Než začnete sáhnete po přípravcích s velmi silným účinkem, vyzkoušejte nejprve tříprocentní roztok peroxidu vodíku, který je určený přímo k aplikaci do úst. V této koncentraci dezinfikuje a je aseptický. Také tiší bolest, ale je potřeba si po něm vypláchnout ústa vodou a nikdy jej nepolykat.

Z léků na tišení bolesti od zubů je dobrý paracetamol, který mohou užívat i lidé s vředovou chorobou žaludku nebo dvanácterníku nebo jedinci, kteří berou léky na ředění krve. Dokonce by neměl být škodlivý ani v těhotenství. V lékárně najdete tento preparát v přípravcích Paralen, Panadol, Medipyrin nebo Efferalgan. Paracetamol bývá ale také kombinován s dalšími účinnými látkami, jako třeba s kofeinem.

Vysoce účinné jsou rovněž přípravky s ibuprofenem jako Ibalgin nebo Nurofen, nebo jeho kombinace s kofeinem.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Léčba váčku na dásni

Léčba spočívá v řádné zubní hygieně, a to zejména v odstraňování plaku a zubního kamene. Tyto usazeniny a povlaky při kontaktu zubu s dásní totiž dráždí dáseň, která má tendenci k zánětlivým reakcím a ústupu. Pokud se u vás objeví hnisání dásní, zubní lékař nejprve ošetří odchod hnisu z dásně a doporučí prostředky, které dásně stáhnou a zbaví bakterií. Vhodné je také navštívit dentální hygienistku, která vám poradí jak přesně čistit zuby, aby nedocházelo k usazování plaku a kamene, doporučí vám nejvhodnější kartáček a mezizubní kartáček. Riziko parodontitidy se výrazně zvyšuje u kuřáků.

Zdroj: Nemoci dásní

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Váček na dásni

Vytékání hnisu z dásně značí závažnější stupeň zánětu dásně, popřípadě dásní, a to parodontitidu. Hnis se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se svým zubním lékařem, který zahájí vhodnou léčbu. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu zubu, který je postižen. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný parodontální chobot, který při neléčené parodontóze může zadržovat hnis a vytvořit tak parodontální váček. Váček se může rozšířit i na kostní tkáň zubní jamky čelisti, při neléčeném abscesu hrozí vynětí zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Prognóza

Prognóza je závislá na včasném odhalení nemoci. Polovina pacientů s rakovinou dásní se dožívá více než pěti let od léčby této choroby. U karcinomu v oblasti za stoličkami je pětileté přežití jen u čtvrtiny nemocných. Čím dříve tedy tuto nemoc začnete léčit, tím lépe.

Zdroj: Rakovina dásně

Zánět dásně

Zánět dásní lze snadno diagnostikovat, problém však spočívá v tom, že spousta lidí s ním žije, aniž by si nějakých příznaků všimli a považovali je za varování. V případě, že dásně a zuby bolí, jde spíše o signál, že je již zánět v plném proudu a je napadena kost.

Gingivitida je zánět sliznice dásně, který se projevuje krvácivostí z dásní při čistění zubů, krev se může objevit na kartáčku nebo je při vyplivnutí pasty přítomna narůžovělá tekutina a je zřejmý zápach z úst. Tomuto problému lze předcházet pravidelnou hygienou mezizubních prostorů.

Periodontitida je zánět vazivové tkáně okolo zubního kořene.

Paradontitida je stadium, které je již vážné, protože dochází k postupnému mizení dásní a bakterie napadají čelistní kost, kde jsou uloženy zuby. Jestliže se nezačne včas léčit, hrozí vypadání zubů. Léčba spočívá v nasazení antibiotik a případném chirurgickém zákroku, kdy se postižená část tkáně odstraní, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Zdroj: Nemoci dásní


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP