Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLESTIVY VRED NA VARLETI

OBSAH

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Poradna

V naší poradně s názvem VŘÍDEK NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den. Toto se mi udělalo na varleti. Můžete mi prosím zdělit o co jde děkuji.Trochu to bolí. Posílám foto.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte opruzeninu. Umyjte mýdlem, jemně osušte a poté aplikujte dětský zásyp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ BULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

Dobry den zhruba pred rokem se mi udelali takove vridky na varlatech bile pomerne i velke, predevcirem se mi udelal vred docela dost bolestivy, ale vymacknout zatim nejde
mohli by jste mi poradit co se stim da delat a co by to mohlo byt
dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

zde jeste dalsi foto toho bolaveho
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Tuková bulka

Jak vypadá vřed

Vřed vzniká po proniknutí bakterií do organismu, a to po narušení povrchu kůže nebo sliznic. K tomu dochází nejčastěji v ústech nebo na genitálu. Na místě, kudy pronikne do těla, se začne množit, a tak vzniknou příznaky typické pro první stadium syfilis. V tomto místě dochází k tvorbě tvrdého vředu (ulcus durum), který je nebolestivý, má velikost většinou do 2 cm a při zmáčknutí z něj teče čirá tekutina. Jeho vzniku předchází výskyt červené nebo červenorůžové ohraničené vyrážky vystupující nad povrch, u níž dochází ke zvředovatění. Bývá nejčastěji na genitálu nebo v oblasti úst, případně v okolí konečníku.

Existuje ale i řada alternativních projevů, které nemusejí být tak jednoznačné, a proto je dobré o nich vědět. Například na sliznicích může místo klasického vředu vznikat nevystouplá oděrka, která snadno unikne pozornosti. U žen může místo vzniku vředu (ale i současně s ním) dojít k otoku velkých stydkých pysků, u mužů obdobně předkožky. Vředy se také mohou vyskytovat mnohočetně. Dále se může jednat o vřed bolestivý. Pokud dojde k průniku bakterie skrz sliznici močové trubice, bývá vřed schován a projeví se poté jako výtok. Během dalších dvou týdnů po vzniku vředu následuje zvětšení lymfatických uzlin, v případě vředu na genitálu to jsou uzliny v tříslech. Většinou bývají zvětšeny jen na jedné straně. Poté se infekce šíří krví a mízními cévami a postihuje mízní uzliny a další orgány. Podle postižení jednotlivých orgánů následně dochází k dalším projevům nemoci. Zde můžete vidět obrázky, jak vypadá vřed u syfilis.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Špor.

Před 3 měsíci se mně udělal vřed na levé noze ,asi po dvou měsících léčení mastičkou Ialugen se to moc nehojilo a po nanesení masti do ran bylo bolestivé.zakoupil jsem ActiMaris gel a po týdenní léčbě se to skoro vyhojilo,ale ani tento gel nebyl bez bolesti po nanesení,jak píší.A nyní dotaz:vřed je skoro vyhojený, ale pořád dost bolestivý, dotek o peřinu je hrozný ,podle doktorky mám nohu bandážovat ,ani to nejde hrozně to bolí. tak se ptám zda je nějaká možnost doléčby ,abych mohl klidně spát a nohu přes den bandážovat?Děkuji za odpověď Špor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Příčiny

Známky zánětu probíhajícího na hýždi jsou v podstatě čtyři: zčervenání, místní zvýšení teploty, otok, bolest. Může se jednat o vřídek nebo absces. Infekce je do hýždě zavlečena prostřednictvím krve, kam mohou mikroby, pokud je tělo oslabeno, proniknout. Příznaky jsou ale v tomto případě už většinou závažnější, protože se jedná o celkovou infekci organismu (sepsi). Patří sem horečka, třesavka, zimnice, zchvácení, nevolnost, nechutenství a pak mnoho dalších příznaků, které jsou důsledkem selhávání funkce jednotlivých orgánů, které tento zánět vyvolává.

Zde můžete vidět, jak vypadá vřed na zadku.

Zdroj: Vřed na zadku

Příbalový leták

Tady jsou k dispozici příbalové informace k léku Dermazulen.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stavte se u zubaře, ten vám řekne přesnou příčinu vašeho problému a doporučí vhodnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Poradna

V naší poradně s názvem MOZOLY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Jarošová.

pracuji jako skladnice ve skladu,takže denně naběhám 10 až 20km.Udělal se mi na noze ze spoda bolestivý mozol,který strašně bolí je na bříšku ve předu pod druhým prsrem u nohy.Nevím jak mám ten bolestivý mozol léčit jestli mastí a jakou nabo operací. Děkuji předem za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako skladnice tedy pracujete asi už delší dobu, když víte kolik v průměru denně nachodíte, že ano? Takže jako první bude třeba nalézt příčinu puchýře, což mohou být nové a nebo po delší době opět nošené boty, nevhodné zkrabacené ponožky, ale také to může zavinit vlhká kůže, například z předchozí koupele, kterou pak uzavřete v botě. Co teď s tím dělat? Je jasné, že každý krok bude obnovu kůže ztěžovat, takže pokud můžete, jezděte na kole. Popřípadě můžete požádat praktického lékaře o několikadenní neschopenku. Rozhodně puchýř nepropichujte a ani neodstraňujte odfouklou kůži. Ta totiž stále tvoří nejlepší ochranný kryt pro nově vzniklou kůži. Okolí puchýře udržujte v čistotě a v suchu. Po koupeli dosáhnete nejlepšího vysušení vlažným fénem. Jednou denně před spaním místo namažte Indulonou nebo Niveou.
Tělo vám tímto dává najevo, že zátěž na nohy, kterou po něm chcete, přesahuje jeho možnosti a asi by bylo vhodné poohlédnout se po jiném zaměstnání. Zvláště pokud by se tento problém opakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozoly na nohou

Dermazulen – cena

Tady jsou nejnižší ceny, za které lze Dermazulen koupit.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám foto..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Mast na vřed na zadku

Ke kožnímu podání se doporučuje Višněvského balzám. Tato suspenze se používá také k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchových křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu. Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a jeho vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně. Přiložení tohoto balzámu na gázovém čtverci podporuje dozrání vřídků. Višněvského balzám se většinou používá na noc, přičemž se nanese na gázu, která se přiloží na problematickou část těla.

Zdroj: Vřed na zadku

Diskuze

V diskuzi VŘED NA VARLATECH A VYMÁČKNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den mám na varlatach respektivě na pytlíku vředy nevím jak se jich mám zbavit je to velmi nepříjemné.Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Dobry den, na varleti mam uz delsi dobu tuto tukovou bulku. Chystám se s tím k urologovi. O co se může jednat ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Bércové vředy, proč právě já?

Většinou, když člověka něco takového potká, tak si říká, proč zrovna já, co jsem dělal špatně, že mám tyhle bércové vředy. Bércové vředy vznikají jednak jako dědičné onemocnění, ale zároveň i jako důsledek špatného životního stylu. První věc je pochopitelně ta genetická vada, tam to sami nemůže příliš ovlivnit, můžeme pracovat na tom, aby ten vřed nebyl tolik problematický snížením možnosti jeho vývoje nebo jeho rozsahu. U bércových vředů genetika hraje velkou úlohu, a pokud víme, že někdo z našich předků měl nějaké problémy s cévami nebo dokonce přímo měli bércový vřed, tak už dopředu zjišťujeme informace a hledáme možnosti, co bychom proti tomu mohli dělat. Jednou z takových možností je to, že navštívíme cévního lékaře, který nám řekne, v jakém stavu jsou naše cévy a jaký je tam případný problém. Dalším krokem proti vzniku bércového vředu je dodržování zdravého životního stylu, především si hlídáme svojí optimální váhu a nekouříme. Pokud dopředu víme, že nám hrozí v pozdějším věku bércové vředy z genetických příčin, tak bychom měli podle toho vybírat i své zaměstnání, které by mělo být bez dlouhodobého stání nebo sezení.
 

Zdroj: Bércový vřed

Bílé vředy na jazyku

Bílé vředy na jazyku se vyskytují u onemocnění syfilis, lues neboli příjice – to jsou společné názvy pro pohlavně přenosné onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum. Vředy se objevují v prvním stadiu onemocnění. V místě, kde pronikne bakterie do těla, se utvoří nebolestivý tvrdý vřed. Další možností je výskyt měkkého bílého vředu. V tomto případě se jedná o jiné infekční onemocnění. Na rozdíl od syfilidy jsou tyto vředy křehké, neztvrdlé a bolestivé. Typicky se také objevuje zduření uzlin u místa infekce. Původcem je bakterie Heamophilus ducreyi. Pokud objevíte kdekoliv na těle vřed, který se dlouho nehojí, bolí, případně krvácí, obraťte se na svého lékaře.

Příčiny

U obou druhů vředů jsou příčinou pohlavně přenosná onemocnění způsobená bakteriemi, a to buď bakterií Treponema pallidum, nebo Heamophilus ducreyi.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Nežit na zadku

Nežit na zadku je hnisavé kožní onemocnění (nazývané pyodermie), které vyvolávají různé bakterie. Nejčastěji se jedná o stafylokoky a o streptokoky.

Příčiny

Furunkl převážně vzniká na hýždích, kde se infekce zanesená třením do chlupového váčku (ale nejenom) začne postupně zvětšovat.

Příznaky

Třením postupně vzniká nehezký vřídek na kůži, který roste, mírně mění barvu a na vršku je nejčastěji zakončen malým žlutým stroupkem. Na omak bývá teplý a s postupem času se začíná vyplňovat hnisem. Nežit je dosti bolestivý, pokud se jich nahromadí více na jednom místě, odborně se jim začne říkat karbunkl. Po čase převážně praskne a vyteče a průběžně se zahojí, někdy se vstřebá sám od sebe i bez prasknutí. Není neobvyklé, když se spolu s tímto problémem objeví i zvýšená teplota.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit na zadku.

Zdroj: Nežit alias karbunkl


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP