Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

BORŮVKA PEMBERTON


BORŮVKA PEMBERTON je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Šedý zákal neboli katarakta znamená zákal oční čočky. Šedý zákal se obvykle vyvíjí pomalu, v důsledku věku. Zakalení čočky je způsobeno působením bílkovin a vznikem tkání. Přesná příčina, proč jsou tyto proteiny vázány dohromady, není známa, ale může to mít něco společného s chemickými změnami v čočce. Na šedý zákal existují léky anebo chirurgické zákroky, které dokážou zpomalit či odstranit katarakta. Jako komplementární terapie šedého zákalu se používá působení bylinek, které mohou přispět k podpoře zdraví očí. Samotné bylinky bohužel nedokáží katarakta odstranit. Zde je uvedeno několik tipů, jak lze šedému zákalu předejít anebo jak ho zpomalit. Před použitím bylin se poraďte se svým lékařem o tom, zda je pro vás bezpečné je konzumovat.


Brusnice borůvka

Vaccinium myrtillus L. aneb borůvka je známá léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice. Borůvky v našich lesích tvoří typický souvislý zelený porost známý jako borůvčí. Borůvka má modrý plody – bobule, které se jmenují stejně jako sama rostlina. Borůvky nejenže mají výraznou chuť a schopnost barvit do modra, ale jsou také významným zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině. Mimo to ještě plod borůvky v sobě obsahuje cenné bioflavonoidy, které příznivě působí na zdraví očí. Právě tato schopnost pečovat o oči se významně uplatňuje, jako prevence před vznikem a rozvojem šedého zákalu. Univerzita Maryland Medical Center doporučuje 80 – 480 mg prášku ze suchých plodů borůvek denně, které jsou rozděleny do tří dávek. Nejlepší kapsle nebo tobolky s borůvkami by měly obsahovat 25% extraktu anthocyanidinu. Anthocyanidin je tmavě modré barvivo a je nejúčinnější z bioflavonoidů, které obsahuje plod borůvky.

Zdroj: článek Bylinky proti šedému zákalu

Vitamín C v ovoci

Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.

Zdroj: článek Vitamín C

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: článek Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Přírodní antibiotika na zánět

Na léčbu zánětu jsou vhodné tyto přírodní léky: agáve, aloe, bedrník, blahokeř, borůvka, bukvice lékařská, cibule kuchyňská, citrón, černý bez, fíkovník, penízovka, jalovec obecný, kadidlovník, kalanchoe, lékořice, mutanba, měsíček, netík, picao preto, tymián.

Zdroj: článek Přírodní antibiotika

Bylinky na zánět jícnu

Alternativní léčba: Každý den ráno si dejte štamprli extra panenského olivového oleje a večer pijte čaj z kotvičníku. Podstatné zlepšení poznáte už během týdne.

Z bylin vám mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin, která v sobě kombinuje byliny slizovité s účinkem pozitivně působícím na trávicí trakt.

Jako první pomoc od prudké bolesti vzniklé křečovitým stažením jícnového svalstva poté, co do něj vnikne žaludeční kyselina, pomáhá směs Antispasmos, kdy jejím pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle přes sliznici dutiny ústní dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Také je vhodný čaj na omezení tvorby žaludeční kyseliny.

Složení čaje:

  • jitrocel list (Folium plantaginis)
  • mochna nať (Herba anserinae)
  • vachta list (Folium trifolii fibrini)
  • světlík lékařský nať (Herba euphrasiae)
  • pampeliška kořen (Radix taraxaci)
  • borůvka list (Folium myrtilli)
  • řebříček nať (Herba mille folii)
  • lnice květel nať (Herba linariae)

Příprava čaje:

Dvě polévkové lžíce sypané bylinné směsi zalijeme ½ l vroucí vody, necháme přikryté vylouhovat asi 20 minut a přecedíme. Čaj pijeme 2–3krát denně nalačno, asi půl hodiny před jídlem.

Zdroj: článek Podrážděný jícen

A co pomáhá?

Jsou to především nízkotučné mléčné výrobky a ovoce včetně citrusů. Mezi potraviny s nízkým obsahem purinů patří ovocné šťávy, rostlinné a nejlépe za studena lisované oleje, nízkotučné sýry, jogurty, mléko, vejce, zelenina (mrkev, celer, brambory, cibule, kořenová zelenina, okurky), ovoce (banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, hrušky, jahody, borůvka), tmavé pečivo, hnědá rýže, kroupy, jáhly, semena a ořechy, sójové maso, tofu, šmakoun.

Na základě výše uvedených zásad lze tedy využít i většiny receptů z knihy A. Mačingové.

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Seznam doplňků stravy, které účinkují na šedý zákal

  • Kyselina alfa-lipoová,
  • Borůvka,
  • Cystein,
  • Quercetin,
  • Vitamin A (retinol),
  • Vitamin B1 (thiamin),
  • Vitamin B12 (kobalamin),
  • Vitamin B2 (riboflavin),
  • Vitamin B3 (Niacin),
  • Vitamin C (kyselina askorbová),
  • Vitamin E.

Zdroj: článek Bylinky proti šedému zákalu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


borůvka odrůda
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
borůvkové listí
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.