BRAMBORÁK a nejen to se dozvíte v tomto článku. Triglyceridy jsou tuky, které se nalézají v krvi. Pokud se testovací ampulka s krví nechá přes noc stát, na jejím povrchu se nashromáždí vrstva tuku, podobně jako na slepičí polévce přes noc umístěné v chladničce. Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Při vzniku těchto onemocnění se však nemusí jednat o přímé působení triglyceridů.
Zásady diety
- omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
- nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
- konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
- nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
- nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
- omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
- zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
- konzumovat luštěniny, brambory;
- upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
- upřednostňovat celozrnné obiloviny, hnědou loupanou rýži (natural) před bílou loupanou rýží;
- zařadit do jídelníčku ryby alespoň 1x týdně;
- slazené potraviny nahrazovat polysacharidy;
- konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
- vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
- ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
- pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
- omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).
Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a ovocem. Nápoje se konzumují neslazené, vhodná je pramenitá voda, pitná voda, stolní vody bez příchuti, ovocné čaje, ne příliš silný černý, ruský, zelený, bílý čaj. Zrnkovou kávu si lze dopřát 1x denně.
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Triglyceridy v krvi
Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů
Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.
Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:
- fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
- aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
- med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
- cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
- hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
- javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.
Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:
- mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
- čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
- tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
- nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
- žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
- žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.
Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:
- rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
- kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
- Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
- müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.
Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:
- popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
- preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
- rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
- ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.
Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:
- sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách