Probiotika
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, jsou-li podávány v adekvátním množství, přispívají ke zlepšení zdravotního stavu hostitele. Střevní mikroflóra má u dospělých hmotnost přibližně 1–1,5 kg, je tvořena 400 až 1000 druhy bakterií a může představovat nejméně 30 % hmoty stolice. U zdravého člověka převažují takzvané probiotické kmeny, jako Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum a Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus salivarius a další. Střevní mikroflóra vykazuje velkou metabolickou aktivitu. Hlavním přínosem vyvážené střevní mikroflóry pro hostitele je odolnost vůči kolonizaci patogenními či potencionálně patogenními mikroorganismy. Vyvážená střevní mikroflóra zajišťuje důležitou stimulaci imunitního systému a hraje velkou roli i ve výživě. Podporuje procesy trávení a získávání energie z jednotlivých složek potravy. Zdravá střevní mikroflóra přispívá také k odstraňování nebo deaktivaci škodlivých látek.
Střevní mikroflóra se s věkem mění. Trávicí trakt novorozených dětí je prakticky sterilní, bez přítomnosti bakterií. Během několika dní po narození dochází v důsledku porodu, kojení a okolního prostředí postupně k jeho kolonizaci. Trávicí ústrojí je velmi rychle plně osídleno a po 48 hodinách od narození dosahuje koncentrace 109 až 1011 bakterií v 1 gramu stolice. Střevní mikroflóra vyskytující se u dospělého člověka je u zdravého dítěte dosažena mezi 1. a 4. rokem života a zůstává u zdravých lidí prakticky neměnná, s výjimkou bifidobakterií, jejichž počet a druhy se s věkem mění. S přibývajícím věkem se výrazně mění poměr prospěšných střevních bakterií, množství bifidobakterií klesá. V důsledku toho dochází u seniorů k poruchám trávení, nedostatečnému vstřebávání živin z potravy, snížení pohybů střeva, oslabení imunity.
Vliv probiotik na lidský organismus je zprostředkován řadou mechanismů. Probiotické bakterie produkují kyselinu mléčnou, která podporuje ionizaci vápníku a železa obsažených v potravě a tím usnadňuje jejich vstřebávání, dále je kyselina mléčná výživou buněk tlustého střeva a podporuje jejich růst a diferenciaci, a také tlumí růst patogenních bakterií. Produkcí kyseliny propionové probiotika příznivě ovlivňují metabolismus cholesterolu a produkcí kyseliny octové podporují zpětnou resorpci vody a elektrolytů. Dále tvoří vlastní antimikrobní látky tlumící růst patogenních bakterií a řadu enzymů, které rozkládají potencionálně karcinogenní aminy a podporují trávení bílkovin a cukrů (proteázy, laktáza). Syntetizují vitamíny především skupiny B, významně působí na imunitní systém hostitele a brání růstu a množení patogenních bakterií mechanismem kompetitivní inhibice a konsumpce.
Přínos probiotik pro lidsk
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Synbiotika pro zdravá střeva