Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ČAJ Z POHANKOVÝCH SLUPEK

OBSAH

Pohankový čaj se šípkem

Pohankový čaj je vyroben z natí a slupek pohanky s přídavkem šípku. Jeden nálevový sáček obsahuje 30 % sušené pohankové nati, 30 % pohankových slupek a 20 % sušeného šípku. Jednou z možností, jak chutně a kvalitně zajišťovat tělu dostatek retinu a vitamínu C, je pravidelné pití pohankového čaje se šípkem.

Postup: Sáček přelijte horkou vodou a nechte louhovat 10 minut. Poté sáček vyjměte a můžete čaj konzumovat. K tomuto čaji se jako sladidlo výborně hodí med. Jedno balení „Pohankového čaje“ obsahuje 20 nálevových sáčků.

Zdroj: Čaj z pohanky

Diskuze

V diskuzi ČERVIVÉ VLAŠSKÉ OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ondráček.

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Zacpalová.

Prosím o radu čím je možné postříkat stromu ořechu proti černání slupek ořechů a v jakém termínu. Dekuji za odpověd Zacpalová

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Zdroj: Čaj z pohanky

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Příznaky

Pohyb prstů obstarávají šlachy, kosti a klouby. Prasklá žilka na prstu může způsobit hematom. Lidové léčitelství doporučuje čaj z pohankových slupek, důležité je však vždy zjistit důvod, proč žilky praskají. Dalším přírodním lékem je čaj ze sušené červené papriky – dvě čajové lžičky ráno a večer spařte vroucí vodou, pijte ráno na lačno a večer před spaním po jídle jako poslední věc. Tento lék čistí a zpevňuje žíly, zároveň blahodárně působí na celý organismus, játra, žaludek, slinivku a také léčí vředy. Způsobuje peristaltiku střev.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ V NATI A SLUPKÁCH POHANKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kvůli cévám jsem pila čaj z nati a slupek pohanky. Byla mi zjištěna dna a pohanka obsahuje velké množství purinů, ale jaký obsah purinů je v nati a slupkách? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

V čaji z pohanky téměř žádné puriny nejsou. Puriny z pohanky se projeví, jen když pohanku jíte. V nati se taktéž obsah purinů blíží nule.

Zdroj: diskuze Obsah purinů v nati a slupkách pohanky

Bylinný polštářek pro dobré spaní

Zázračné a léčivé bylinky se odedávna používaly do čajů, odvarů, mastí, ale také jako přísada do polštářů. Ideální jsou pohankové polštáře, které se formují ve tvaru vaší páteře a přesně se přizpůsobí tíze vaší hlavy. Zabraňují bolestem páteře tím, že na ni netlačí. A protože jsou polštáře určeny především ke spaní, není nic lepšího než pohankové polštáře s bylinkami, které mají na spánek i usínání blahodárný vliv. Účinek těchto polštářů lze navíc zvýšit jejich nahříváním. Jestli tedy chcete příjemně usínat, pořiďte si polštářek z pohankových slupek, který nejenom příjemně hřeje, ale také se na něm krásně leží a sní. Polštáře s náplní z pohanky a bylinek vám zajistí nejenom tolik toužebné klidné spaní, ale i svěží pocit po ránu. Nebudete se cítit rozlámaní ani nevyspalí a díky příznivým účinkům bylinek bude jistojistě utlumeno i vaše a cizí chrápání. Vzhledem k tomu, že chrápání někoho druhého nám vážně narušuje klidný spánek, to za pokus určitě stojí! Příznivé účinky pohanky: odstraňuje nespavost a podporuje klidné spaní, působí proti bolestem záhlaví a krční páteře, působí antidepresivně, pomáhá při bolestech v oblasti očí, zubů a dutiny ústní, pomáhá lidem, kteří trpí migrénami. Bylinkový polštář si můžete koupit nebo si ho jednoduše vyrobit sami. Stačí zabalit sušené bylinky do gázy a vložit do povlaku polštáře. Pro klidné spaní je pak nejlepší směs složená z bazalky, majoránky, tymiánu, rozmarýnu, koriandru, kopru, máty, levandule a heřmánku. Dále si lze připravit směs ze šesti bylin: levandule, máty peprné, heřmánku římského, dobromyslu, mateřídoušky a meduňky, které mají tu výbornou vlastnost, že dokážou zklidnit váš organismus a navodit opravdu klidný spánek. Byliny pěkně provoní nejenom celou postel, ale i ložnici. Pohankové polštáře je také vhodné používat během těhotenství, kde je klidný spánek „pro dva“ velice důležitý.

Zdroj: Bylinky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. www.zbozi.cz/?q=dudu…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Příklady receptů ze čtvrtého týdne

Pohankové vločky: 100 g pohankových vloček namočte na noc do vody. Ráno je sceďte a přidejte horké sójové mléko, nastrouhané jablko, med, mletou skořici a ořechy.

Salát z červené řepy: 3 červené řepy vařte asi dvě hodiny. Nakrájejte je na kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle, potom k ní přidejte 3 dcl mrkve nebo hrášku, na kostičky nakrájenou kyselou okurku, polijte olivovým olejem, osolte, opepřete. Před podáváním posypte nastrouhaným sýrem nebo vajíčkem.

Celerové hranolky a filety z mořské tresky: 200 g celeru očistěte a nakrájejte na hranolky. Osolte je a osmažte na oleji. Mořskou tresku připravíte tak, že si na teflonové pánvi rozehřejete máslo, které osolíte. Na osolené rozpuštěné máslo dáte filety a po obou stranách je usmažíte. Podáváte s celerovými hranolky.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj zslupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Zdroj: Čaj z pohanky

Jaké bylinky na dnu

Lístky fialky (Viola odorata): Doporučuje se zábal při dně postihující palec u nohy jako odvar z lístků fialky v octové vodě.

Arnika spiritus: Použít ve formě odvaru, pozor, často způsobuje alergické kožní vyrážky.

Keříčkový fazol (Phaseolus vulgaris): Využívají se vysušené slupky, které obsahují odvodňující látky a zvyšují množství vylučované moči. Vývar z vysušených slupek se pije v podobě čaje. Jednu čajovou lžičku fazolových slupek zalijte jedním šálkem studené vody, poté pomalu přiveďte k varu, pět minut nechte odstát a přeceďte. Denně pijte dva až tři šálky.

Kopřiva (Urtica urens): Uplatnění nachází nať a kořen kopřivy. Kopřivový čaj podporuje vylučování moči a tím také vylučování kyseliny močové. Tak se snižuje riziko vzniku močových kamenů. Dvě čajové lžičky kopřivové natě nebo jednu poloviční čajovou lžičku (denní dávka nesmí převýšit 4 až 6 gramů) kořene zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát, poté přeceďte. Pijte třikrát denně jeden šálek. Kořeny kopřivy ve formě čajového nálevu přivolávají občas lehké žaludeční a střevní potíže.

Zdroj: Léky na kyselinu močovou

Flavonoidy hesperidin a diosmin

Flavonoidy jsou přírodní látky, které se nacházejí v malém množství v ovoci, zelenině, v květech, v čaji a jiných potravinách, které denně přijímáme. Flavonoidy citrusových plodů, které se označují jako herpesinový komplex, se získávají průmyslově ze slupek citrusových plodů. K extrakci se využívají především citrony, mandarinky a grepy. Látky takto extrahované mají antioxidační účinek a nejsou toxické. Z flavonoidů se používá rutin neboli vitamin P, který zpevňuje cévy a používá se nejen na bolesti nohou žilního původu, ale i při vysokém krevním tlaku, cukrovce a při poškození kapilár. Dalším důležitým prvkem je diosmin, který se synteticky získává z hesperidinu a používá se jako protizánětlivý prostředek při hemoroidech.

Zdroj: Diosminol na žíly a hemoroidy

Palačinky se špenátem

Ingredience na těsto: 4 vejce, mléko, hladká mouka, voda, sůl, pepř, grilovací koření (lze použít jakékoli koření podle chuti)

Ingredience na špenát: 500 g čerstvých listů špenátu, 200 g nivy, 200 g sýru cottage, 2 středně velké cibule, 2 vajíčka (M), olej, sůl

Postup: Nejprve usmažíme palačinky. Kromě těch klasických z pšeničné mouky můžeme použít i zdravější varianty v podobě pohankových či špaldových. Vejce rozklepneme do misky, zalijeme mlékem a trochou vody, přisypeme mouku. Těsto musí být řidší, asi jako hodně tekutý med. Do této směsi přidáme sůl, pepř a koření dle chuti. Na rozehřátou pánev s olejem nalijeme trochu těsta a smažíme palačinky.

Postup na špenátovou náplň: Nyní se vrhneme na náplň. Špenátové listy propláchneme pod tekoucí vodou a následně je spaříme. Cibuli nakrájíme najemno a nivu rozkrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle. Do rozehřátého hrnce nalijeme přiměřené množství oleje, na kterém poté do zesklovatění osmažíme cibulku. Pak přidáme listy špenátu a pár minut je na cibulce necháme orestovat. Když je špenát orestovaný, vložíme do hrnce nivu a cottage, rozklepneme vejce, důkladně vše promícháme, stáhneme plamen, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut. Nakonec celou směs osolíme. Hotovou horkou špenátovou směsí plníme palačinky a ihned podáváme.

Zdroj: Palačinky

Vlastnosti křemíku

Křemík je pro organismus potřebný při prevenci a léčení osteoporózy a artrózy, jelikož působí pozitivně na klouby, kosti a šlachy, srdce a cévy, pokožku, vlasy, nehty, slizniční výstelky. V průběhu stárnutí lidského organismu se v těle množství těchto látek snižuje a lidské tělo neumí v organický křemík přeměňovat křemík anorganický. I přes všeobecně panující přesvědčení o opaku, anorganický křemík není asimilovatelný lidským organismem. Strava moderní doby (bílý chléb, rafinovaný cukr, ovoce a zelenina bez slupek a ne v bio kvalitě) je na křemík velmi chudá, proto je nezbytné ji obohacovat o minerální látky, protože jen minerální látky mohou do hloubky působit na život buněk v našem těle. Co se týče fyziologických vlastností, křemík představuje jeden ze základních stavebních kamenů svalových tkání, šlach a kostí lidského těla, je rovněž základním stavebním materiálem pro zdravou strukturu cévních stěn a je důležitý pro udržení integrity pojivových tkání a pružnosti kůže. Hraje významnou roli i při posilování imunitního systému, má úlohu antioxidantu.

Zdroj: Křemík nejen pro krásné nehty

Využití pohanky

Následující potraviny obsahují pohanku a lze je podávat bez masa a mořských plodů:

  • pohankové palačinky,
  • pohankové chleby,
  • pohankové muffiny,
  • pohankové krekry,
  • pohankové bagely,
  • pohankové sušenky,
  • pohankové tortilly,
  • některé snídaňové cereálie,
  • pohanková krupice,
  • pohanková kaše,
  • pohankový salát s houbami a petrželovým olejem,
  • pohankové nudle,
  • japonské nudle soba,
  • kalifornské pohankové chapati,
  • kasha knishes.

Pohankové nudle se po staletí jedí v Tibetu a severní Číně, kde je vegetační období příliš krátké na pěstování pšenice. Při výrobě pohankových nudlí se používá dřevěný lis k lisování těsta, kterou rovnou padá do horké vroucí vody. Staré lisy nalezené v Tibetu a Shanxi mají stejné základní konstrukční prvky. Japonci a Korejci se od nich možná naučili proces výroby pohankových nudlí.

Pohankové nudle hrají hlavní roli v kuchyních Japonska, kde se jím říká soba a Koreje, kde mají názvy naengmyeon, makguksu a memil guksu. Soba nudle jsou v Japonsku předmětem hlubokého kulturního významu. Obtížnost výroby nudlí z mouky bez lepku vyústila v tradiční umění vyvinuté kolem jejich ruční výroby. Z pohankového škrobu se vyrábí želé nazývané v Koreji memilmuk.

Pohankové nudle se objevují také v Itálii, s těstovinami di grano saraceno v regionu Apulie v jižní Itálii a pizzoccheri v regionu Valtellina v severní Itálii.

Pohanková krupice se běžně používá v západní Asii a východní Evropě. Kaše byla běžná a často je považována za definitivní selský pokrm. Vyrábí se z pražených krup, které se vaří s vývarem na texturu podobnou rýži nebo bulguru. Pokrm se rozšířil do Severní Ameriky, kam jej přivezli ukrajinští, ruští a polští imigranti, kteří mu říkali kaša, a mísili ho s těstovinami nebo používali jako náplň do kapustových závitků (plněné zelí), knishe a blintze. Pohanka připravená tímto způsobem se tak v Severní Americe nejčastěji nazývá kasha. Kroupy byly celosvětově nejrozšířenější formou pohanky během 20. století, jedly se především v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Rusku, Ukrajině, Bělorusku a Polsku, nazývané grechka (řecky zrno) v běloruštině, ukrajinštině a ruštině.

Pohankové palačinky se jedí v několika zemích. Jsou známé jako pohankové blini v Rusku, galettes bretonnes ve Francii, ployes v Acadia, poffertjes v Nizozemsku, boûketes v oblasti Valonsko v Belgii, kuttu ki puri v Indii a kachhyamba v Nepálu. Podobné palačinky byly běžným jídlem v dobách amerických pionýrů. Jsou lehké a pěnivé. Pohanková mouka dodá palačinkám zemitou, jemně houbovou chuť.

Kynuté placičky zvané hrechanyky se vyrábí na Ukrajině.

Zdroj: Dna a pohanka

Elixír Trojčátko

Elixír „Trojčátko“ je lihový výtažek pelyňku, hřebíčku a oplodí ořešáku sbíraného těsně před spadnutím ořechů na zem. Je možno ho doplnit ještě lihovou tinkturou z listů ořešáku, která má silný účinek na plísně.

Použití

Dávkování: Začíná se s 10 kapkami 2x denně, postupně se zvyšuje až na 30 kapek. Pokud léčba vyvolá potíže, je nutno skončit na dávce, která ještě nevadí a nevyvolává žaludeční obtíže nebo bolesti hlavy. Kapky nakapeme do 50 až 100 ml vody. Už se nezapíjí, nesmí se dávat do horké vody. Jedna léčebná kúra trvá 40 dnů – podle životního cyklu parazitů. Preventivně lze kúru provádět jednou ročně anebo užívat 5 dní 2x denně 30 kapek a pak 2x týdně 30 kapek po celý rok.

Tento elixír by neměly užívat těhotné ženy, nemocní s žaludečními vředy (nesmí pelyněk). Léčbu není vhodné začínat v období menstruace (zvyšuje průtok krve). U nemocných s hypertenzí je nutno kontrolovat krevní tlak, protože hřebíček jej mírně zvyšuje.

Návod na přípravu elixíru Trojčátko

Tinkturu ze slupek vlašských ořechů připravíte tak, že rozdrobíte 15 slupek, zalijete je půllitrem lihu a necháte na světle 30 dní vyluhovat. Pak ji přenesete na temné místo. Ořechy jsou nejlepší takové, které právě dozrály a ještě visí na stromě, nebo právě odpadly. Jejich zelená slupka se hodí k přípravě tinktury nejvíce, protože obsahuje hodně jódu. Pokud neseženete tyto slupky, užijte Lugolův roztok, což je jód s jodidem draselným. Užívá se 5–10 kapek na 50 až 100 ml vody.

Pelyněk skvěle čistí organismus od všech parazitů – od mikroorganismů až po velké hlístice. Pelyněk se vždy užívá pouze zralý. Sbírají se listy a plody, nejlépe ve tvaru kuličky, a pak se suší a drtí. Užívají se v suchém stavu jako prášek a zapíjejí obyčejnou vodou. Dávka na jedno užití je 200–300 miligramů (1/2 čajové lžičky).

Třetím komponentem Trojčátka jsou semena hřebíčku. Obyčejné koření, které se používá pro kulinářské účely, je třeba před použitím rozdrtit. Na jednu dávku stačí 500 miligramů, což odpovídá velikosti hrášku.

Dávky se zvyšují postupně: První den jedna dávka, druhý den dvě a od třetího dne až do desátého dne se užívají tři denně. Prášek z hřebíčku se užívá před jídlem. Dále se preventivně během celého roku užívají tři menší dávky jednou za týden. Doporučuje se užívat všechny tři složky Trojčátka najednou – tinkturu ze slupek vlašských ořechů, prášek z pelyňku a hřebíčku.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový

Proč ořechy barví ruce

Slupky ořechů obsahují juglon,což je aromatická a barvicí látka. Juglon není dostatečně prozkoumaný a má potenciální mutagenní efekt, proto je brán jako mírně toxický a léčiva s jeho obsahem se užívají jen zevně. Na druhou stranu juglon umí apoteózu, totiž zničit buňku bez nekrotických procesů. A tak je jednou z látek, která má potenciál léčit rakovinu. Juglon je rozhodně jedovatý pro spoustu ostatních rostlin. Ostatně je klasickým případem alelopatie, tedy chemické války mezi rostlinami. Proto v okolí ořešáku spousta rostlin neroste a proto se ořešákové listí v kompostu špatně rozkládá.

Každý, kdo utrhl nezralý ořech a pokusil se rozloupnout zelenou slupku, velmi rychle zjistil, že má hnědé prsty. A protože ořechy barví téměř cokoliv, tuto vlastnost můžeme využít i na vlasy. Ty získají krásnou hnědou barvu a navíc prospějeme kůži na hlavě, tudíž i vlasovým cibulkám, protože jim poskytneme slušnou dávkou křemíku, vitamínu B, draslíku, selenu, vápníku a beta-karotenu. Odvar ze slupek připravíte tak, že zelené slupky nasekáte na menší kousky, zalijete je vodou a na staženém sporáku vaříte hodinu a půl až dvě. Vznikne velmi tmavá tekutina, kterou používáme po umytí hlavy na poslední opláchnutí vlasů. Při dalším mytí většina barvy zmizí. Další možností je vytvoření kašičky. Její výroba není složitá, jen si musíte ještě sehnat nějaký olej. Nejvíce se doporučuje kokosový nebo panenský olivový, ale pokud barvu z ořechových slupek zkoušíte poprvé, efekt splní vlastně cokoliv, co máte v kuchyni. Jestliže vám výsledek bude vyhovovat, tak si pro budoucí barvení vlasů pořiďte už něco kvalitnějšího. Slupky rozmixujte s vybraným olejem tak, aby vám vznikla kašička. Tu naneste v rukavičkách na vlasy, zabalte je do fólie a nechte účinkovat asi tak třicet minut. Nesmíme zapomínat na to, že ořech opravdu hodně barví, takže se snažte ve vaně či umyvadle všechno nepocákat a také si dávejte pozor na kůži na čele či obecně na obličeji a krku.

Zdroj: Hnědé ruce od ořechů

Jablečná povidla s octem

Ingredience: 1 kg jablek, 2 dl vody, 1 lžíce octa

Postup: Jablka nakrájíme na malé kousky. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly vložíme 1 kilogram nakrájených jablek, přilijeme 2 decilitry vody a 1 lžíci octa. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program „Džem“ a pekárnu zapneme. Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá.

Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla tradičně vyrábějí bez přídavku cukru vařením ovoce až do zahuštění nebo vypékáním na pekáči. Původně se pro výrobu povidel používalo ovoce sušené. V některých oblastech se do švestkových povidel při vaření přidávaly zelené vlašské ořechy včetně slupek. Ovoce k výrobě povidel by mělo být zcela dozrálé, případně přešlé prvními nočními mrazíky, aby byl vyšší přirozený obsah cukrů. Povidla se používají jednak přímo jako sladká pomazánka na chleba či jiné pečivo, jednak jako sladká náplň do pečiva (buchet, koláčů, šátečků) a dalších pokrmů (například kynutých knedlíků). Jejich užívání bylo hojnější v minulosti, kdy trvanlivá povidla představovala jeden z mála způsobů, jak dlouhodobě uchovávat ovoce.

V domácí pekárně je možné připravovat nejen několik druhů chleba (bílý, tmavý, celozrnný, francouzský, bezlepkový), některé druhy koláčů, ale u některých typů pekáren právě i marmeládu či povidla.

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Cibule proti vypadávání vlasů

Nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak okamžitě posílit kvalitu nových vlasů pomocí síry je použít výtažek z cibule přímo na pokožku hlavy. Studie zveřejněná v červnu 2002 v časopise Journal of Dermatology hovoří o účinnosti výtažku z cibule na onemocnění alopecia areata, lépe známé jako místní úplné vypadávání vlasů - lysinky. Studie uvádí, že u 73% ze všech zkoumaných jedinců, kteří používali cibulovou šťávu na pokožku hlavy, došlo k nějaké formě posílení jejich vlasů. Zde uvádíme použité varianty léčby, které byly použity v tomto výzkumném experimentu:

Cibule a med

Smícháme čtvrt šálku šťávy z cibule s jednou polévkovou lžící pravého medu. Se vzniklou medovou pastou si pak denně masírujeme pokožku hlavy. Před každým použitím si uděláme vždy čerstvou medovou pastu.

Cibule a rum proti padání vlasů

Nakrájíme středně velkou cibuli na malé kousky a přidáme k ní jeden šálek pravého bílého rumu a necháme to jeden celý den uležet. Druhý den to potom scedíme a výslednou tekutinu aplikujeme na pokožku hlavy formou masáže. Tuto masáž s rumem a cibulí proti padání vlasů a na kouty ve vlasech používáme dvakrát až třikrát do týdne. Směs je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Cibule a kopřiva proti vypadávání vlasů

Do zavařovací sklenice si dáme šálek nadrobno nakrájené cibule a napěchovaný šálek sušené kopřivy dvoudomé. Směs promícháme, urovnáme a celou ji pokryjeme, respektive zalijeme 40% 6x destilovanou vodkou a dobře uzavřeme. Takto to necháme louhovat sedm dní a každý den to protřepeme. Osmý den to přecedíme a získanou tekutinu aplikujeme 3 krát týdně na pokožku hlavy. Tekutina je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Další možná použití cibule proti padání vlasů

Odborníci na alternativní medicínu, nebo lépe česky řečeno babské rady na padání vlasů, doporučují napříč rozpůlit cibuli a řez potřít medem. Pak s touto medem namazanou stranou třít pokožku hlavy. V případě potřeby si znovu cibuli natřete medem. Toto by mělo být prováděno dvakrát denně – ráno a večer.
Další babská rada na padání vlasů je lék v podobě cibulové koupele. Cibulová koupel využívá účinků suchých hnědých cibulových slupek. 3 šálky hnědých cibulových slupek zalijeme litrem vroucí vody a necháme to louhovat 50 minut a pak to přecedíme. Umyjeme si vlasy šamponem, jako obvykle, a osušíme je ručníkem. Pak vlasy přelijeme několikrát cibulovou lázní a masírujeme přitom pokožku hlavy.

Zdroj: Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

Babské rady

Rada č. 1

Připravíme si směs z 2 dl koprového semínka, 2 lžic mletého kozlíku lékařského a 4 dl medu. Směs dáme do dvoulitrové termosky a dolijeme vroucí vodou. Necháme 24 hodin louhovat. Pije se 1 lžíce půl hodiny před každým jídlem až do vyčerpání celé dávky. I zde je dobré dodržovat zásadu lehké stravy, spojenou s důkladnou očistou střev.

Rada č. 2

Ze sušených léčivých rostlin, jako je heřmánek, třezalka, suchokvět a březové pupeny, odsypeme vždy 100 g do třílitrové sklenice, promícháme a pevně uzavřeme. 1/2 litru vody přivedeme k varu, přidáme 1 lžíci směsi, necháme 30 minut odstát a přecedíme přes husté plátno. Do 250 g nálevu přidáme lžičku medu a vypijeme před uložením k spánku. Druhou půlku ráno ohřejeme a vypijeme s medem. Celou proceduru opakujeme po 5 letech.

Rada č. 3

K očistě cév a ledvin je i tento levný recept: Rozemeleme 3 lžíce plodu šípku, 5 lžic rozmělněného chvojí borovice nebo smrku a 2 lžíce slupek z cibule. To vše se zalije čtyřmi sklenicemi vroucí vody (8 dl), 10 minut povaří a půl hodiny nechá louhovat. Nakonec se odvar scedí přes gázu a užívá se 3x denně před jídlem a na noc jedna sklenice po dobu tří dnů.

Rada č. 4

Na jaře můžeme použít květy kaštanů. Tři květy zalijeme 1 l vroucí vody a necháme 20 minut ustát. Pijeme během dne po třech doušcích po dobu 2 až 3 týdnů. Na podzim použijeme nadrobno nakrájené slupky z plodů kaštanu – 2 lžíce na 1 litr vroucí vody. Tento odvar pijeme stejně jako odvar z květů po dobu 2–3 týdnů.

Zdroj: Čištění cévního systému


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP