Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CERVENE PUPÍNKY U DĚTÍ

OBSAH

Potničky u dětí

Výsev potniček je signálem, že jste to přehnali s oblečením. Na trupu, krku či hlavičce dítěte se pak objeví drobné růžové pupínky, které někdy svědí.

Příznaky

Potničky jsou drobné červené pupínky, které trápí zejména malé děti, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Potničky vznikají jako důsledek retence vývodu potních žláz. Svědivé pupínky jsou obvykle navíc naplněné čirou tekutinou a rády se slévají do velkých ploch. Vyrážka má tendenci k praskání a následnému přesušování. Potničky se nejčastěji vyskytují v nevětraných kožních záhybech v zátylku, tříslech, na zadečku a někdy i v obličejíčku a ve vlasaté části hlavy.

Co s tím dělat

Nekomplikovaný výsev vyrážky nevyžaduje žádnou zvláštní medikaci, postačí opláchnutí čistou vodou, popřípadě nálevem z řepíku lékařského či dubové kůry, zdravá pokožka se velmi brzy zregeneruje sama. Pokud se kůže samovolně nehojí a vyrážka se rozšiřuje a hnisá, pravděpodobně došlo k zavlečení infekce. V takovém případě se nedoporučuje příliš experimentovat a raději zajít s děťátkem k pediatrovi.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Kocabova.

Dobrý den, mám červené pupínky na jazyku a na vnitřní straně úst. Ten problém mám od doby, kdy jsem si nasadila protézu. Poraďte, jak se toho mám zbavit


Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediná cesta, jak se toho co nejrychleji zbavit, je zajít do ordinace zubního lékaře, aby vám pupínky prohlédl a zvolil vhodný postup k odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky v ústech

Opruzení

Děti se často zapaří v plenkách a vznikne opruzenina.

Příznaky

Začervenání pokožky a výsev pupínků poměrně běžný pro tento podnět.

Co s tím dělat

Pomůže dostatečná hygiena, častá výměna plen a potírání krémy či zásypy při každém přebalování. Opruzení většinou pak samo odezní a vyhojí se.

Obrázky

Takto vypadá opruzení u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renáta.

Děkuji no sou maličké a červené má to jen na tom ramene a pár na noze neštovice to asi nejsou?

Zdroj: diskuze Pupinky

Červené pupínky na jazyku u dětí

Červené pupínky na jazyku mohou být u dětí způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka nebo alergie. Může jít ale o banální podráždění potravinami.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ PAPILY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana miklova.

Dobry den na boku jazyka se me v sobotu udelala takove pupinky roztrepene cervene.co to muze byt

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana miklova.

Ja je mam na boku jazyka muze to byt nebo jsou jen na jazyku??

Zdroj: diskuze Zvětšené papily na jazyku

Proč mám červené pupínky na zadku

Červené pupínky na zadku se vytvářejí především při používání syntetického spodního prádla. Na potírání pupínků na zadku je dobrý éterický olej z australského čajovníku (Tea tree oil) nebo levandulový éterický olej. Také pomáhá celkové pročištění organismu, především tlustého střeva (pomocí juky nebo výplachů střev). A na sprchování a ke koupelím používejte pouze přírodní kosmetické přípravky – výborný je například levandulový sprchový olej.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Diskuze

V diskuzi CERVENE TECKY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry večir ja by jsem se chtela zeptet co to je merinketoza u mali deti .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene tecky na kuzi

Pupínky na nohou

Pupínky na nohou mohou být způsobené svrabem. Svrab se projevuje na kůži obvykle začervenalými pupínky, které se vyskytují nejčastěji v blízkých dvojicích červených skvrnek. Tyto červené pupínky, jsou znakem zánětu v chodbičkách, kde dochází k reakci s trusem zákožky. Zanícená místa výrazně svědí a jejich rozškrábáním se infekce dále výrazně zhoršuje destrukcí horní vrstvy kůže a zanesením dalších infekcí – nejčastěji bakteriálního původu. Onemocnění svrabem je tedy velice nepříjemným zážitkem a je třeba ho co nejrychleji začít řešit.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Pupínky v krku

Pokud se objeví pupínky na mandlích a měkkém patře, pak se jedná o onemocnění zvané herpangína. Je to onemocnění enterovirového původu. V případě, že se pupínky a drobné vřídky nacházejí i na jiných místech dutiny ústní, jedná se o herpetickou infekci.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magdalena Šajinovičová.

No potničky ,tady Vám to píšou . Začíná to pupínky ,pak je okolí zarudlé ,svědící až pálivé ,které se pak vytvoří do puchýřků .Také se to stává v létě když se potí noha v kožených (i jiné materiály) botech ,sandálech přímo se dotýkajících kůže .
Shora uvedený článek je jasný a velmi dobrý . Magdalena

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Svědivé pupínky od blech

Bleší kousnutí vypadá jako červené skvrnky – většinou bez napuchnutí –, které se vyskytují vždy ve shluku. Doporučuje se postříkat okolí Frontlinem a převlíknout postele. Také je důležité najít hnízdo a zlikvidovat ho. Pokud někde blecha je, roztrousí vajíčka všude. Chce to důkladně vysávat všechny skulinky a povrchy.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT ČERVENÉ SKVRNY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Carrie.

Ahoj, nevíte jak na červené skvrnky po mírném akné, vždycky jsem si sloupla stroupek a teď tam mám flek, protože jsem si vymačkávala pupínky hodně drasticky a ted mě to mrzí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana pokutova.

mam port a nevim jak nane fleky mam po cele tvare

Zdroj: diskuze Jak odstranit červené skvrny po akné

Pupínky na jazyku

Pupínky na jazyku mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka. Každopádně navštivte lékaře, který určí přesnou diagnózu.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den chtela bych se zeptat.Vnoucek ma na tvarich a zadickach vystouple cervene suche pupinky .Nesvedive ,ale odstrasujici.Doktorka ba koznim nevi.Dekuji moc za jazdou pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrazky

Vřídky na zadku

Vřídky na zadku jsou červené bolavé flíčky připomínající uhry, ale nejdou vytlačit. Za pár dnů tyto defekty přestanou bolet, ale červené vřídky zůstávají. Je dobré na takto postižená místa na zadku použít zinkovou mast. Mažte si vřídky každý den minimálně 4x až 5x denně, nejlépe kdykoli si vzpomenete.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

dekuji za radu,doktora jsem změnila,zadny svrab to neni,doktorka nam řekla že to vypada na atopicky ekzem,ale že víc bude vedět az příjdem na kontrolu. Jen nás zbytečne stresoval doktor ke kterému jsme chodili. Ted čekame na výsledky z krve a poprve se mi stalo že kožní lékar odebral stěr z těch pupinku,takže vysledky se dozvím za tyden až pujdem na kontrolu. Tak snad to nebude nic vážneho. Opravdu to neni příjemný pocit,když jsou takové kožní problémy,kort když se jedna o dítě. Děkuji za odpověd s pozdravem Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, jsem rád, že Vám moje rada pomohla k lepšímu určení diagnózy. Až budete vědět více informací o příčinách atopického ekzému u svého syna, tak nám je sem napište, aby mohly i ostátní pečlivé maminky předejít nepříjemnostem se stresováním od lékaře, který jim mohl špatně diagnostikovat kožní projevy jejich dětí.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Vodové pupínky

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Diskuze

V diskuzi PODKOŽNÍ PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna.

Dobry den!
Mám problem s malymi podkožnímí pupínky na obličejí: brada,čelo,spánky. Nejsou červené, spíše mají bílý střed. Když ushnou, tak odpadnou, ale občas se zanítí a sčervenají. Je jích hodně, nevím, jestli mám jít za dermatologem. Mám spíše suchou plěť. S kosmetykou jsem opatrná, používám spíše přirodní. Má někdo podobný problem?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podkožní pupinky

Neštovice

Neštovice jsou velmi častým infekčním onemocněním.

Příznaky

Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stadia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Vyrážku nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici.

Co s tím dělat

Dítě je nakažlivé až 10 dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem či gelem. Důležité je dohlédnout, aby se děti neškrábaly. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Obrázky

Takto vypadají neštovice u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Svědivá vyrážka u dětí

Svědivé vyrážky mohou vypadat i jako shluky červených nebo fialových skvrn, pupínků nebo puchýřů na kůži, které se mohou objevit v kterémkoli věku kdekoli na těle. Mohou být místní nebo mohou postihnout celé tělo dítěte. Někdy jsou doprovázeny teplotou a svěděním, většinou bývají přechodné. Příčinou může být infekce, podráždění kůže, alergická reakce na jídlo, na léky, na rostliny nebo na kousnutí hmyzem.

Příznaky

Příznaky mohou být nejrůznější; některé vyrážky se projevují puchýři, u jiných se tvoří ploché, bezbarvé skvrny nebo drobné pupínky, ploché a vystupující skvrny nebo růžové až červené pupínky, které jsou typické pro kopřivku. Někdy se mohou tvořit otevřené boláky.

Co s tím dělat

Jakmile se podaří určit diagnózu, začne lékař řešit primární příčinu vyrážky, například infekci. K běžným lékům tlumícím příznaky vyrážky patří antihistaminika, která zmírňují svědění, a uklidňující masti nebo roztoky proti svědění a nepříjemným pocitům.

Obrázky

Takto vypadá svědivá vyrážka u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Příčiny hrbolků pod očima

Možnými příčinami, které mohou způsobit malé červené hrbolky pod očima, jsou akné, dermatitida, keratitida. Pokud trpíte mastnou pletí, mohou být pupínky způsobeny akné. Naopak pokud máte suchou pokožku, hrbolky připomínají malé pupínky a může se jednat o kožní onemocnění zvané keratóza. Svědění kůže pod očima je jasným příznakem kožní dermatitidy způsobené alergickou reakcí na kosmetické produkty nebo alergeny. Pokud se u vás objeví malá bulka na okraji očního víčka nebo přímo na něm, jedná se o ječné zrno nebo zánětlivou oční vadu zvanou rosacea. Důležité je navštívit lékaře, protože jedině on je schopen určit jasnou příčinu. Zároveň dojde k důkladnému prozkoumání pokožky.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Borelióza

Borelióza je onemocnění, které přenášejí zvířata – nejčastěji klíšťata a jiný krev sající hmyz – na člověka a v případě neléčení postihuje hned několik systémů lidského organismu, a to klouby, kůži, nervovou soustavu a srdce.

Příznaky

Prvním signálem nákazy boreliózou jsou skvrny. Většinou se jedná o ploché skvrny s různými odstíny červené, a to především na končetinách.

Co s tím dělat

Při podezření zajděte k lékaři, který vás pošle na vyšetření specifických protilátek z krve a předepíše antibiotika.

Obrázky

Takto vypadá borelióza u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Vyrážka na stehnech u dětí

Vyrážka na stehnech může signalizovat alergie, mykózy nebo atypickou formu atopické dermatitidy. Vyrážka na stehnech se může objevit při nošení nových kalhot, které ještě nebyly vyprány, nebo kalhot vypraných v novém pracím prostředku.

Příznaky

Vyrážka může mít různý charakter: od drobných červených skvrn nevystupujících nad povrch přes pupínky až po hrboly a puchýře.

Co s tím dělat

Při výskytu se doporučují stěry na mykologické i bakteriologické vyšetření, pokud antibiotikum nepomáhá, je nutné nasadit například krém Imacort a následně dle vyšetření kultivace jinou cílenou léčbu.

Obrázky

Takto vypadá vyrážka na stehnech u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP