Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHRONICKY ZÁNĚT MANDLÍ

OBSAH

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Obrázky rakoviny mandlí

Takto vypadá rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZANET USI U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

dobry den.mam německého ovčáka ve veku6 let.ma chronicky zanet usi,caste teploty a zmeny na vaze. občas m i zavrčí na mou 18 mesicni dceru.moje maminka mluvila s veterinářkou a pry nejlepší způsob je utraceni psa.ja ale na tento názor nechci pristoupit.prosim o radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil Richter.

nejsem veterinář ale NO chovám 40 let na uši mu zkuste mast z konopí (domácí), na reakci na vaši dceru může být žárlivý , je dobré když přichází do rodiny nový člen ho pejskovi "představit" , může to být i tím že pes je nervní z uší pokud dítě pláče nebo je hlasité může mu to způsobovat potíže , veterinářka která léčí přes maminku ? nedoporučuji !!!! při řídké stolici a ubytku hmotnosti může trpět nedostatečnou činností slinivky břišní , potvrdt může jen krevní rozbor cena cca 1000 kč , mám takovou fenku přidávám 1/2 prášku pankreolanu , váhu se nám daří držet i přibírat , má ale řidšlí stolici musí opatrně s jídlem případně použiji smektu do jídla . fenky jsou dvě obě kamarádky s 4 letým vnukem , jedinný problém že jak je malý tak ho vždycky umyjí (olízají ho )i přes jeho protesty

Zdroj: diskuze Chronicky zanet usi u psa

Co jsou to krční mandle

Krční mandle jsou párový orgán oválného tvaru. Rostou zároveň s tím, jak roste dítě. Největší velikosti dosahují mandle kolem 7. roku věku dítěte. Zhruba do 10 let věku dítěte se pak postupně zmenšují. Během této doby se musí dítě vyrovnávat s častějším výskytem infekčních nemocí, které mohou způsobovat zvětšování krčních mandlí.

Člověk má jednu nosní mandli a dvě mandle krční. Častý zánět krčních mandlí vyčerpává organismus a ten je potom náchylnější na infekce dolních dýchacích orgánů. Hlavním úkolem krčních mandlí je působit v krku jako filtr zachycující škodlivé viry a bakterie, které člověk vdechne ústy (v případě nosních mandlí je vdechne nosem). Protilátky, které se nacházejí na krčních mandlích, napomáhají vdechnuté škodlivé látky zničit a zabránit tak možnému onemocnění dolních nebo horních cest dýchacích. V některých případech se krční mandle stávají spíše přítěží než přínosem, protože mohou způsobovat obstrukci dýchacích cest nebo opakující se výskyt bakteriálních infekcí. V těchto případech ORL lékař doporučí pacientovi nejlepší možnou léčbu, ať je to předepsání léků nebo doporučení na chirurgické odstranění mandlí. Opakující se záněty v krčních mandlích mohou vyvolat jejich chronický zánět nebo jejich trvalé zvětšení. Lékař při opakujících se zánětech doporučí pacientovi, aby podstoupil takzvanou tonsilektomii, tedy odstranění mandlí.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

www.umarkety.cz/akup…

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánětmandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT LEDVIN U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Máme pejska Papillona, starého 6 let. Více než před 2 roky mu lékař diagnostikoval vrozený chronický zánět ledvin. Chodíme pravidelně asi po 3 měsících na infuze. Vždy mu to pomohlo. Nyní měl infuzi o vánocích, ale moc mu to nepomohlo. Je stále unavený, spí hodně a zhubnul, nechce moc jíst. Lékař mi kdysi řekl, že jeho stav je nevratný, že může žít měsíc či déle Nechci ho trápit, ale ani utratit dřív než je nutné.
Neporadíte, kdy a podle čeho se rozhodnout?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Těžko říct. Ale můj pes má nemocné ledviny a spolu s tím srdce, je mu teda 14. Zkusila jsem bachovy květové esence, míchá je Markéta Tomanová na míru - pes začal jíst, chodit. Ledviny nahřívám pohankovými polštářky, aby se trochu rozběhly.... Poté se mu zavodněné břicho zmenšilo na polovinu. To mi poradil p. Toman, který dělá akupunkturu psů, bohužel pouze v Praze.
Takže pokud můžete, stavte se buď za Tomanem nebo zavolejte jeho ženě:
775 353733
Ona má i web stránky. Než uděláte cokoli, zavolala bych prostě jim, a určitě se vám bude rozhodovat lépe :)

Mo.

Zdroj: diskuze Chronický zánět ledvin u psa

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, poradi mi někdo na veterině zatim nic moc.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to jako chronický zánět pokožky. Ten může byt zapříčiněn například alergií. Zkuste každý den mazat postižená místa kokosovým olejem, nechte vždy 2 hodiny působit a pak omyjte detským šamponem a vysušte. Zároveň změňte stravu, vyřaďte granule a začnete krmit masem z konzervy. Do měsíce by měly být vidět výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Akutní zánět mandlí

Krční mandle podporují imunitní systém tím, že filtrují cizorodé částice vstupující do našeho těla. Tvoří tak jednu z prvních obranných linií proti nebezpečným virům a bakteriím. Akutní zánět mandlí se nazývá tonzilitida. Virová angína nebývá vážnějšího charakteru a obvykle k jejímu překonání postačí pár dní klidu. Bakteriální nákaza se léčí antibiotiky, přičemž se před jejich samotným nasazením většinou provádí výtěr a rozbor vzorku v mikrobiologické laboratoři, aby následně vybraný typ antibiotika byl co možná nejúčinnější proti danému bakteriálnímu původci. Při rozsáhlejším zánětu může v krku vzniknout hnisavé ložisko (absces), který vyžaduje chirurgický zákrok. Při léčbě opakovaných zánětů mandlí se provádí jejich chirurgické odstranění (role mandlí v obranyschopnosti je významná především v prvních letech života, proto jejich odstranění obranyschopnost výrazně nenaruší). Zánět mandlí může být poměrně nebezpečný, a pokud není léčen, může vést ke komplikacím, jako jsou záněty ledvin, revmatická horečka, abscesy, otrava krve a zápal plic, otok sliznice a následné dušení.

Akutní zánět mandlí je velice běžné onemocnění, neboť je přenosné kapénkovou infekcí šířící se vzduchem. Inkubační doba (tedy čas od nakažení po vypuknutí prvních příznaků) se pohybuje mezi jedním až třemi dny.

Zdroj: Rady jak bojovat se zánětem mandlí

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT SLINIVKY A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

72 letech mě byla zjištěn chronický zánět slinivky břišní a zvýšená cukrovka na 6,9,jsem léčena Kreonem a nyní i pícháním nzulínem v 21 hod.1 x denně.Na internetu je mnoho rad ale někdy se úplně rozcházejí a mám doma z toho neshody s manželem,který neuznává abych si vůbec četla rady na toto onemocnění na internetu.Mnoho odpovědí u lékařů je aby e dotyčný poradil s lékařem.Myslím že každý kdo tam píše je pod lékařskýmdohledem,ale chtěl by se více dovědět o těchto problémech tímto prostřednictvím.Když si člověk ty komentáře přečte tak stejně neví kolikrát na čem je.Také není nikde psáno,že se doktor nemýlí,to se může stát nejsme neomylní.Tak nevím jestli je to užiteční to číst nebo ne,a co se týče pradna na diety na cukrovku a slinivku,tk jsou tam někdy velké rozdíly.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronický zánět slinivky a cukrovka

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ČEP NA MANDLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Loskotová.

Dobrý den, prosím o radu jak mám odstranit čep na mandli, který se mi objeví, když přijdu do styku s někým nemocným. Pokaždé to mám na jednom místě na pravé mandli a skončím na antibiotikách. Měla jsem to v září a ted v listopadu opět. Nikam už nechci chodit, bojím se, že se nakazím. Chtěla bych vědět jestli se mohu toho čepu nějak zbavit, který se mi stále vrací. Už tím trpím 6 let. Moc děkuji. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osvědčený postup: udělat stěr z krku a nechat ho laboratorně vyšetřit. V laboratoři zjistí, co je to za původce a rovnou k tomu určí účinná antibiotika. Po jejich dobrání budete mít natrvalo pokoj. Po vyléčení se vyhýbejte oralnímu sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Umístění

Krční mandle se nacházejí po bocích ústní části hltanu a jsou tvořeny lymfoepitelovou tkání. Spolu s nosohltanovou, trubicovou a jazykovou mandlí tvoří takzvaný Waldayerův lymfatický okruh (prstenec).

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Diskuze

V diskuzi NEMOC RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozarka.

Dobrý den.Již 8 měsíců mám problém se rty. Už konečně vím co s němi je.Mám chronický zánět červeně.Bylo mi řečeno že na to neexistuje léčba.Existuje nějaká uleva.pro ty moje rty,už stratily i vlhkost takže olizavání je časté.Mám sice kortikoidy,ale to jak sledují nezabírá.Děkují za radu stále to mažu nyní s Daylongem 25,před tím to bylo spoustu mastiček dokonce pro ůlevu jsem to potírala propolisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den,chtěla bych vám poradit,protože jsem měla podobné potíže co vy,mně to začalo afty v celé puse,které se mi pořád opakovaly,až mi i po veškerých vyšetření vzaly vzorek ze rtu.Opět se moc neprokázalo i když nějaký docent z Plzně to chce s odstupem opakovat.potom mi začaly rty otékat.jazyk.v krku-no prostě alergické reakce,které byli i několikrát do měsíce,než mi p.doktorka na kožním udělala testy na zádech a zjistila,silnou reakci na propolis a med.Propolisem jsem potírala ty afty a tím si způsobovala ty otoky rtů.Zatím jsem skoro měsíc a půl neotekla a ani afty.Třeba vám tím pomohu-já už byla neštastná a lítala jen po doktorech,kde si nikdo nevěděl rady.S pozdravem a brzké uzdravení.

Zdroj: diskuze Nemoc rtu

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Co způsobuje zánět mandlí

Zánět mandlí je nejčastěji způsoben bakteriemi (streptokoky, stafylokoky), ale někdy také viry a houbami. Nejčastěji se o zánětu mandlí hovoří v souvislosti s patrovými (krčními) mandlemi. Zánět mandlí však může označovat i postižení nosní a jazykové mandle. Podle průběhu se rozlišuje na akutní a chronický. V ohrožení jsou především děti a osoby s poruchami imunity.

Projevy

Bolesti v krku, obtížné polykání, chrapot, kašel, zarudlost, bolest a otok mandlí, čepy. Bolest hlavy, bolest v uších, zimnice a horečka, dávení a zvracení, ucpání nosu, nosní výtok a zvětšené mízní uzliny.

Léčba

Klasická léčba při zánětu mandlí spočívá v podávání antibiotik a analgetik. Pokud dojde ke vzniku abscesu, je nutná chirurgická drenáž. Účinnost antibiotik podporuje lék Wobenzym. Enzymy, které obsahuje, zlepšují průnik antibiotik do tkání, zvyšují účinek léčby a tím, že podporují oslabenou imunitu, pomáhají bránit opakování onemocnění.

Potravinové doplňky

  • Zinek – 1 tabletka každé 2 až 3 hodiny po dobu 3 dnů, pak snížit na 1 tabletku 4x denně až do vyléčení. Zinek podporuje hojení a imunitu.
  • Betakaroten – 25000 UI denně. Podporuje vstřebávání zinku a hojení sliznic.
  • Chlorofyl – má antibiotické účinky a může hojit podráždění úst a krku.
  • Vironal – širokospektrální bylinný sirup s protibakteriálním a protivirovým účinkem, podporuje imunitu.
  • Včelí propolis – chrání sliznice úst a krku, má antibiotické účinky.
  • Česnekové kapsle – mohou zkrátit délku infekce a zklidnit bolesti v krku. Mají antibiotické vlastnosti.

Výživa

  • Doporučuje se zdravá výživa s vynecháním rafinovaného cukru a škrobů. Pokud lékař předepíše antibiotika, jezte jogurty s živou kulturou pro obnovení střevní mikroflóry, ne však současně s antibiotiky, nýbrž po jejich doužívání.
  • Nekuřte a vyhněte se pasivnímu kouření. Tabákový kouř dráždí krční sliznici.
  • Po několika hodinách kloktejte půl lžičky mořské soli ve sklenici teplé vody.

Byliny

  • Heřmánek – zmírňuje horečku, bolesti hlavy a bolest v krku. Tuto bylinu neužívejte trvale, protože může dojít ke vzniku alergie. Pokud již touto alergií trpíte, vyhněte se heřmánku úplně.
  • Horký roztok připravený ze stejných dílů sušeného bezového květu, máty a žebříčku zmírňuje bolest mandlí. Pijte jej po celý den.
  • Bylinné čaje z myrhy, tymiánu a šalvěje.
  • Echinacea – tlumí bakteriální a virové infekce.

Homeopatie

  • Belladonna, Hepar sulfur, Arsenicum album, Apis.
  • Při nateklém krku Lachesis, Lykopodium, Phytolacca.

Účinný v boji s bolestí je Priessnitzův obklad, který se skládá ze studeného mokrého obkladu překrytého igelitem a suchým ručníkem. Ten si omotáte kolem krku a necháte působit asi 30 minut.

Zdroj: Rady jak bojovat se zánětem mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Papilom na mandli

Papilom je druh benigního nádoru, který způsobuje HPV virus. Velmi často se objevuje i v dutině ústní a v krku (oblast měkkého patra, jazyka, mandlí, nosohltanu, hrtanu a průdušnice), kde může napáchat ohromnou škodu. Papilomy se podobají bradavicím. Jde o stopkaté útvary přisedlé na povrch, na první pohled mají podobu květáku. Podle toho, kde se papilom nachází, způsobuje i náležité potíže. Jde například o poruchy řeči, polykání, krvácení, potíže s trávením. Léčba spočívá v odstranění nádoru. K možným komplikacím patří krvácení, infekce a obtíže spojené s anestézií.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Rakovina hltanu

Příznaky rakoviny hltanu závisí na lokalizaci a rozsahu nemoci. Jinak se bude projevovat nádor hrdla hltanu, což je vstup do hltanu z dutiny ústní, než kupříkladu nádor nosní části hltanu. Při rakovině zadní stěny hltanu mívá pacient pocit pálení a škrábání v krku. Růst nádoru v oblasti hltanové branky se projeví obdobnými problémy jako rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Krční mandle latinsky

Mandle se latinsky nazývají tonsilla. Mandle hltanová se latinsky označuje jako tonsilla pharyngea.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Léčba

Bakteriální onemocnění krčních mandlí, zejména to způsobené streptokoky, je léčeno antibiotiky. Někdy je doporučováno odstranění tkáně krční mandle. Mezi dva hlavní důvody pro odstranění krční mandle patří: velmi často se opakující bakteriální infekce vyžadující léčbu antibiotiky anebo zúžení dýchacích cest způsobené zvětšením tkáně nosní nebo krční mandle.

Částečná uzávěra dýchacích cest může vést k neklidnému spánku s následnou denní spavostí u dospělých nebo k poruchám chování u dětí. Někteří zubní specialisté, ortodontisté, se domnívají, že chronické dýchání ústy způsobené zvětšenou tkání krční mandle může vést k malformacím obličeje a následně k nesprávnému vývoji zubů.

Chronické infekce mandlí mohou vést k infekci jiných oblastí, jako například Eustachovy trubice, což je spojení mezi nosohltanem a středouším. Výsledkem mohou být časté záněty středouší, někdy i zhoršení sluchu.

U dospělých může zvětšení tkáně mandlí vzbudit podezření na nádorové bujení a v takovém případě je rovněž doporučeno odstranění mandlí.

U některých pacientů s infekční mononukleózou je zvětšení tkáně krčních mandlí tak významné, že je doporučována léčba kortikosteroidy.

Zdroj: Krční mandle


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP