Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA ZAHLENENI NOSNICH DUTIN A PRUDUSEK

OBSAH

Zánět průdušek u dětí

Zánět průdušek u dětí je zánětlivé onemocnění sliznice průdušek. U dětí je nejčastější příčinou zánětu průdušek virus. Akutní zánět průdušek je obvykle mírné onemocnění. Avšak po akutním zánětu průdušek může následovat nachlazení nebo jiná virová infekce v horních cestách dýchacích. K tomu může dojít rovněž u dětí s chronickým zánětem vedlejších nosních dutin, alergií nebo zvětšenými krčními či nosními mandlemi.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, co by jste mi doporučil od firmy JUST na zahlenění, pořád mě to nutí ke kašli a nemůžu odkašlat. Kašel nemám. JUST 31 bylin používám k potírání na hrudníku a krku, ale nepomáhá.
Děkuji Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zahlenění pomáhá výplach nosních dutin slanou vodou, inhalace páry z Vincentky a užívání šumivých tablet ACC Long. Hodně pijte a nebraňte se kašli. Kašel pomáhá posouvat hlen ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zahlenění

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Zkušenosti s punkcí dutin

Zánět vedlejších nosních dutin neboli sinusitida je vlastně zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní – vedlejších dutin nosních. Může jít o dutiny čelistní, čichové, čelní či klínové, přičemž potíže se mohou vyvinout jak na jedné straně, tak na obou. Tento zánět může být indikací k punkci dutin.

Nejprve lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tamponcích roztok, který nos znecitliví. Poté pronikne nástrojem, který připomíná tlustou jehlu, přes tenkou kostěnou stěnu mezi dutinou nosní a čelistní dutinou. Čelistní dutinu vypláchne. Vy na vlastní oči uvidíte, co je možné si v dutinách nastřádat. Do dutiny někdy vstříkne rovnou i roztok antibiotik.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN...UZIVÁNÍ DOPLŇKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Dobrý den,užívám warfarin2 a mohu brát při zánětu vedlejších dutin nosnich...SINUPRET FORTE..děkuji..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sinupret forte je léčivý přípravek z rostlinných drog s obsahem hořčin, saponinů, flavonoidů, hydroxyfenylkarbonových kyselin, esterů a steroidních triterpenů. V přívalové informaci je uvedeno, že Sinupret forte neovlivňuje žádná léčiva podávaná společně. Nejde ale s jistotou říci, že u tak rozmanitého složení nebude docházet k ovlivnění účinků Warfarinu. Jediná směrodatná možnost je kontrola srážlivosti třetí den po začátku této společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin...uzivání doplňků

Co znamená zahlenění při běhu

Zahlenění při běhu může mít alergickou příčinu. V tomto případě je vhodné alergologické vyšetření. Nebo může jít o mimojícnové projevy gastroezofageálního refluxu, zde je vhodné gastroskopické vyšetření. Případně může jít o „upper airway cough syndrome“, kdy příčina spočívá v horních dýchacích cestách, například chronická rýma, chronický zánět dutin a podobně. Příčinu by měli poté potvrdit na ORL.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
jak se používá JUST 31 bylin při zahlenění - nemůžu odkašlat, pořád mě to dráždí ke kašli. Děkuji Škařupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zahlenění

Jak na zahlenění průdušek

Na zahlenění průdušek je vhodná směs medu a octa. Do sklenice destilované vody dáte 2 čajové lžičky jablečného octa a 1 čajovou lžičku medu – rozmícháte a pijete 3x denně před jídlem. Ocet kupte opravdu kvalitní, léčí tu kyselina jablečná, takže nic, co se za jablečný ocet vydává. Doplňte stravu o přípravek s vitaminy D, A, C, E a zinkem na posílení imunity. Vhodná je inhalace přesličkového odvaru mírně osoleného jodovanou solí. Inhaluje se 5 minut několikrát denně.

Zdroj: Co na zahleněný krk

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SINUSITIDY PUNKCE DUTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Sokolová.

Nevybavuji si, jestli se nějak říká punkční jehle na punkci dutin. Potřebuji do křížovky -
na 5 písmen.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Běžně se k označení punkční jehly používá název trokar. Potřebujete-li název na pět, pak zkuste název chiba. Chiba jehla je nově používaný nástroj délky 15 až 20 cm, vnitřního průměru od 0,5 mm. Chiba jehla je jemná a ohebná a při provádění punkce minimalizuje riziko poranění okolních struktur.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba sinusitidy punkce dutin

Infralampa na dutiny

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jako komplikace běžné rýmy. Dutiny v oblasti čela a pod očima jsou za normálních okolností naplněny vzduchem. V tuto chvíli však do nich vnikly bakterie či viry a za podpory přítomného hlenu, který produkuje rýma, si zde lebedí, množí se a tyto naše průduchy úspěšně ucpávají. Nahřívání dutin má své místo v domácí léčbě. Nejprve si infralampu vyzkoušejte, jestli vám po aplikaci bude lépe. Použití infralampy na zánět dutin se doporučuje 2x denně po dobu cca 10 minut ráno a večer. Tato léčba je vhodná i pro děti.

Zdroj: Infralampa

Diskuze

V diskuzi MOHOU CHIA SEMÍNKA PŮSOBIT NA ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Němcová.

Mohou chia semínka způsobovat zahlenění? Beru léky na na vysoký tlak a mám chronické selhávání srdcek plicní hypertenzi . Díky Němcvá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Němcová.

Mohou způsbovat dýchací potíže a zahlenění ?

Zdroj: diskuze Mohou chia semínka působit na zahlenění

Zahlenění u novorozence

Zánět dýchacích cesta a zahlenění jsou u dětí v naší republice běžné zejména v období podzim-jaro.

Příčiny

Nejčastějšími vyvolavateli zánětů dýchacích cest u dětí jsou viry.

Co s tím dělat

Zahlenění a vlhký kašel je nejlépe léčit proplachováním nosu slaným roztokem a odsáváním hlenů. Pokud má dítě teploty a špatně se mu dýchá, je nutné vyšetření lékařem.

Zdroj: Zahlenění organismu

Zahlenění při refluxu

Kyselinou navíc nemusí být poškozen jen jícen, ale i další orgány, například hrtan, hltan i dýchací cesty, přičemž dochází k zahlenění.

Zdroj: Reflux jícnu

Co je to hlen

Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava. Na druhou stranu je hlen průvodním znakem určitého onemocnění. Zahlenění obvykle doprovází zejména infekční choroby dýchacích cest nebo onemocnění spojená s neinfekčním podrážděním průdušek a plicní tkáně.

Infekce horních cest dýchacích: Vykašlávané hleny se nacházejí u akutní laryngitidy (zánět hrtanu). Kromě toho se může vysmrkávání a vykašlávání hlenů objevit u zánětu vedlejších dutin nosních. Produkovaný hlen a hnis následně zatékají do dýchacích cest, dále je dráždí a vedou k vlhkému kašli. Typické je to v noci, kdy je v horizontální poloze zatékání hlenu do dýchacích cest snazší.

Infekce dolních cest dýchacích: Záněty průdušek a zápaly plic jsou obvykle doprovázeny tvorbou hlenu, který pak nemocný vykašlává. Stavy bývají spojeny s horečkami, schváceností a dušností. Speciální a vzácnou infekční příčinou vykašlávání hlenů je tuberkulóza. Pro ni je typická příměs krve v hlenu.

Chronické záněty průdušek a CHOPN: Tyto nemoci jsou spojené s dlouhodobým vystavováním se škodlivinám, které dráždí průdušky. Typicky se jedná o cigaretový kouř, a tak jsou chronické záněty průdušek běžným onemocněním kuřáků. Ranní zahlenění, odkašlávání hlenů a záchvaty dušnosti pak provázejí kuřáka celý jeho život. Vzhledem k tomu, že chronické onemocnění průdušek a plic vede k přetěžování srdce, jsou tito lidé ohroženi častějšími srdečními příhodami a srdečním selháním.

Rakovina plic: Rozsáhlejší nádorové ložisko komunikující s některou z průdušek může drážděním způsobovat záchvaty kašle a nadprodukci hlenu v postižené části plíce. Letitého kuřáka nemusí tyto příznaky nijak znepokojit, protože se podobají projevům zánětu průdušek. Velmi varovným příznakem je však vykašlání hlenu s příměsí krve.

Cystická fibróza: Jde o vzácné onemocnění, které je vrozené a nevyléčitelné. Jeho podstatou je geneticky daná porucha transportu některých iontů v těle, což vede mimo jiné k poruše tvorby sekretu v dýchacích cestách. Ten se tvoří u všech lidí a pomáhá zvlhčovat dýchací cesty. U nemocných s cystickou fibrózou ovšem vzniká abnormálně hustý a lepivý hlen, který ucpává dýchací trubice a hromadí se v nich.

Zdroj: Hleny v krku

Diskuze

V diskuzi ZKUŠENOSTI S PUNKCÍ ČELISTNÍCH DUTIN 2018 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Klej.

ZÍTRA 7.8 2018 mě čeká punkce čelistních dutin,oddalovala jsem to ale z nosu mi stále nic neteče a RTG ukazoval plné dutiny...nepomohly ani antibiotika...snad to zvládnu...strach mám ale pořádný...:o( nejsem schopná nic doma udělat..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Kejšmídová.

dnes mě byla udělána punkce čelistních dutin,chci jen říci , aby ten, koho tento zákrok čeká se nebál,paní doktorka mi nosní dírku vytříkala sprejem,který během chvilky zabral a pak jsem jen slyšela křupnuti...čekala jsem pořád na tu strašnoou bolest o které jsem slyšela..ale ta se nedostavila..četla jsem , že pokud lékař na ORL je zkušený , že punkce nebolí a já měla štěstí na opravdu dobrou a zkušenou paní doktorku od které punkce opravdu nebolela....:o)

Zdroj: diskuze Zkušenosti s punkcí čelistních dutin 2018

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Zkušenosti s ACC Long

ACC Long je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto jej však musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl. Ponechte si proto příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu. Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 5 dnů, musíte se poradit s lékařem.

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi.

ACC Long je mukolytikum (podporuje čištění průdušek a vykašlávání hlenu). Léčivá látka acetylcystein rozpouští všechny složky, které způsobují vazkost hlenu. Tím podporuje vykašlávání a tlumí dráždivý kašel. Acetylcystein působí antioxidačně, a tak podporuje obranné mechanismy organismu.

Přípravek se užívá k léčení všech onemocnění dýchacích cest, jež jsou provázena intenzivní tvorbou hustého vazkého hlenu, jako jsou chřipka, záněty průdušnice, akutní i chronické bronchitidy (zánět průdušek), bronchiektázie (rozšíření průdušek), průduškové astma, bronchiolitidy (zánět průdušinek), mukoviscidóza (cystická fibróza, vrozená porucha zkapalňování hlenů).

Dále se přípravek užívá při léčbě zánětu hrtanu, akutní i chronické sinusitidy (zánět vedlejších nosních dutin) a otitis media (zánět středního ucha) s výpotkem a u předoperačních a pooperačních stavů spojených s větší tvorbou vazkého hlenu v dýchacích cestách.

U chronických onemocnění dýchacích cest a krčních, nosních a ušních onemocnění smí být přípravek užíván pouze na doporučení lékaře.

Přípravek mohou užívat dospělí a děti starší 14 let.

Zdroj: Čištění průdušek s připravky ACC

Jak zvládnout zahlenění u dětí

Na zahlenění spojené s takzvanou zadní rýmou, která ani neteče, ani nejde odsát, se osvědčily kapky Sinupret. Jde o bylinkový přípravek, který se používá 3x denně. Na zahlenění v krku u dětí je účinný Bronchipret. Na spaní je dobré podložit dítěti hlavu, aby byla výš, a zvlhčovat vzduch. Cokoli na odhlenění mu musíte podat nejpozději v pět hodin odpoledne. Pokud se produkty dají na noc, může dojít k dráždění a kašli (informace od lékaře z ORL).

Zdroj: Co na zahleněný krk

Příčiny

Příčinou nadměrné tvorby hlenů jsou nejčastěji infekce horních cest dýchacích. V tomto případě může jít buď o zánět hrtanu neboli laryngitidu, či zánět vedlejších dutin nosních. Hlen může dráždit dýchací cesty, což nás nutí k vlhkému kašli.

Další možnou příčinou jsou infekce dolních cest dýchacích. Jedná se především o záněty průdušek a zápaly plic. Nemocný následně vykašlává hlen.

Zahleněním trpí obvykle kuřáci, jelikož cigaretový kouř dráždí sliznici. Kuřáci trpí na zahlenění a vykašlávání hlenů zejména ráno poté, co vstanou. Tyto symptomy je posléze provází po celý jejich život.

Jednou z dalších možností, která je ovšem nejméně pravděpodobná, je rakovina plic. To, že se jedná právě o toto onemocnění, zjistíte tak, že dotyčný vykašlává hleny s příměsí krve.

Pokud se objeví ve vykašlaném hlenu krev, je možné, že se jedná o tuberkulózu, což je však v dnešní době a v naší zemi značně nepravděpodobné. Nemůžeme však vynechat nic důležitého, proto tuto možnost také zmiňujeme.

Zahlenění organismu se může projevovat mnoha nepříjemnými symptomy:

  • Hlava a čelo: tlaky v hlavě, bolesti hlavy, migréna; zahlenění čelních a vedlejších nosních dutin
  • Nos: ucpaný nos, kape z nosu; kapání z nosu při jídle; kýchání
  • Krk a plíce: škrábání v krku; pokašlávání (ráno), „chrchlání“, vykašlávání hlenů; astma; zahleněné plíce; bronchitida; kašel; častější nachlazení
  • Uši a oči: ušní šelest, tinitus; nadměrná tvorba ušního mazu; tlak na oči; slzné váčky
  • Ústa: potažený jazyk a mandle
  • Tělo: pocení při jídle; pocení v noci; vyrážky; alergie, tvorba cyst

I když trpíte zahleněním, nemusíte být nemocní. Tvorba hlenu je z hlediska čínské medicíny stav, kdy se v těle nahromadí nadměrná vlhkost a horkost z jídla. Hleny blokují dráhu sleziny, která produkuje protilátky. Hodně lidí má dnes slezinu oslabenou, a to má pak vliv na rozvoj zdravotních obtíží, jako je kašel, rýma, slzení očí, ale třeba i časté nachlazení. Tento vztah můžeme charakterizovat tak, že slezina je zdrojem tvorby a plíce jsou nádobou, která hleny skladuje. Prázdnota (čchi) plic zase oslabí jejich funkci rozptylování a filtrování, a to zhorší i podmínky pro slezinu v přeměně tekutin. Tím je slezina oslabována, což vede ke stagnaci tekutin v oblasti středního zářiče a k narušení transformační funkce sleziny, protože slezina nesnáší vlhkost. Vzniklý stav se nazývá zahlenění. Projevuje se dále vyschlými sliznicemi, astmatickými projevy, výtoky z nosu nebo dráždivými pocity kašle. Hleny v organismu mohou způsobovat různé trávicí, dýchací i cévní potíže. Právě přemíra cukru, bílé mouky, tedy pečiva, těstovin, pizzy, mléka a mléčných výrobků, smaženého a tučného, alkoholu, kávy, z ovoce pak třeba banány či brambory v naší stravě způsobují tyto problémy. Chcete-li být tedy bez těchto obtíží, na nějaký čas tyto výrobky vyřaďte zcela, později je omezujte. Někdy zkrátka stačí jen mírně upravit to, co jíte, a potíže, které máte, vymizí jak mávnutím kouzelného proutku.

Zdroj: Zahlenění organismu

Babské rady na průdušky

Do hrnku vložíme kolečko citronu bez kůry, lžičku kandovaného cukru a 4–5 minut zahříváme až do varu. Přisypeme lžičku směsi z jitrocele kopinatého a mateřídoušky, smíchané ve stejném poměru, a odstavíme na půl hodiny na vylouhování. Během nemoci pijeme 4–5 těchto horkých čajů denně. Pokaždé připravujeme čerstvý. Čaj pomáhá na zahlenění a kašel. Při zánětu průdušek také bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Při nemocech průdušek se doporučuje užívat med s teplým mlékem (cca 40 °C) nebo med s citronovou šťávou, použije se šťáva z 1 citronu na 100 g medu, případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžící medu.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Co je to reflux

Při refluxní chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený dolní jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a v některých případech i nad úroveň horního svěrače. Pepsin, kyselina chlorovodíková a další žaludeční obsah poškozují sliznici jícnu a citlivé sliznice hltanu, hrtanu, plic, nosu, nosních dutin a úst.

Projevy refluxního onemocnění mohou být velmi obšírné a obvykle jsou kombinované, objevuje se podrážděný jícen, potíže s hlasivkami nebo chrapot, odkašlávání, nadměrné zahlenění, obtížné polykání, potíže s dechem, pocit cizího tělesa v krku, namáhavý kašel a zejména pálení žáhy, bolest na hrudi, zápach z úst a kyselost v krku.

Nedá se přitom říci, že by existovala vyhraněná skupina lidí, která by gastroezofageálním refluxem trpěla více než jiná. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje už i u některých dětí, nabízí se jako příčina i genetický vliv. V případě rodin a domácností, kde refluxem trpí více osob, je možné uvažovat i o vlivu životního stylu a životosprávy. Reflux si totiž příliš nerozumí se sladkými a dráždivými jídly, s alkoholem, přílišnou fyzickou námahou, ale také s nadváhou, která působí zvýšené tlaky v břiše.

Pacient trpící refluxní chorobou jícnu potvrdí rovněž to, že mu obvykle moc dobře nedělají pozdní večeře. Ani v tomto případě ale nemůžeme příliš zobecňovat – nelze říci, že nadměrná konzumace alkoholu má vliv na rozvoj refluxní choroby a rovněž že ne všichni obézní, těžce pracující a sportující mají refluxní obtíže. Takže lze připustit určitou genetickou vlohu k oslabení mechanismů, které mají bránit v úrovni bránice refluxu. A tak se dostáváme k brániční kýle, která tyto mechanismy dokáže porušit nebo zcela rozbít. Nejspíše je brániční kýla hlavní příčinou refluxní nemoci.

Zdroj: Reflux jícnu a silné zahlenění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP