Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO POMŮŽE NA ZÁCPU

OBSAH

Černý bez na zácpu

Květ černého bezu dobře uvolňuje zácpu. Na zácpu se pije čaj ze suchých květů černého bezu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Co zaručeně pomůže na zácpu

Jak uvolnit zácpu? První, co byste měli udělat v případě zácpy, je, pořádně se napít a dodržovat pravidelný pitný režim. Vsadit můžete na pití bylinných čajů, které podporují činnost střev. Velmi rychlou pomoc při zácpě představují léky, a to projímadla. Ještě účinnější může být speciální glycerinový čípek. Domácí léčba zácpy spočívá v konzumaci mastných potravin nebo ovoce. Velmi dobře zabírají jablka. Dejte si ale pozor. Pokud se zácpa vrací, měl by o tom vědět váš lékař. Ten by měl provést vyšetření, která odhalí, případně vyvrátí onemocnění trávicího traktu. Lékaře byste měli navštívit, když zácpa trvá déle než tři dny.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Diskuze

V diskuzi ČAJ NA JÁTRA OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Jak jsem začala pít čaj z ostropestřece začala jsem mít zácpu,je to možné?Užívám léky na snížení tlaku krve,Xados na alergii a Letrox,pár dnů jsem užila Paralen po vytržení zubu.Spíše trpím na průjmy,zácpu nemívám,dost mě to zaskočilo,je to velmi nepříjemné.Děkuji za odpověď,Jitka Haverlandová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj na játra ostropestřec vedlejší účinky

Čaj na zácpu

Projímavý čaj připravte z 1 čajové lžičky semene anýzu vonného, 1 čajové lžičky krušinové kůry, 1 čajové lžičky plodu rakytníku řešetlákového, 1 čajové lžičky kořene lékořice lysé a 3 čajových lžiček senného listu. Povařte 2 čajové lžičky směsi 20 minut ve 250 ml vody a sceďte. Pijte 1–2 šálky denně, hlavně večer.

Nebo si připravte směs 15 g krušinové kůry a 30 g listu máty peprné: 1 lžíci směsi přelijte 250 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte večer.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Diskuze

V diskuzi CO POMÁHÁ NA ZÁCPU U MIMINKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáda.

toto jsem našla. S tím olivovým olejem do jídla to by možná stálo za vyzkoušení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co pomáhá na zácpu u miminka

Nadýmání v začátku těhotenství

Těhotenství je provázeno řadou hormonálních změn, které vedou i ke zpomalení trávicích procesů a k omezení pohybu střev. Tyto jevy pak mohou mít za následek nepříjemné pocity plynatosti, nadýmání nebo zácpu. Vzhledem k tomu, že v těhotenství se obvykle ženy snaží obohatit svůj jídelníček o zdraví prospěšné potraviny, tak tyto náhlé změny mohou působit nadýmavě. Důležitý je způsob stravování. Jíst by se mělo v klidu a beze spěchu, jídlo je dobré rozdělit na menší dávky a jíst vícekrát denně. Snažte se neomezovat pohyb, příznivě ovlivňuje činnost střev a pomůže vyhnout se nadýmání. Vhodné jsou například procházky nebo plavání.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga Kraftová.

Po užívání Robucardu mám zácpu.V minulosti jsem na ní hodně trpěla.děkuji

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Veltruská.

Dobrý den,chci se zeptat,zda ostropestřec způsobuje zácpu.Manžel ho užívá asi 3 dny a ještě nebyl na velké.Je to možné?
Děkuji Veltruská

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Mám zácpu, co mě čeká?

Lidé se zácpou si obvykle také stěžují na depresi, bolest hlavy a na migrénu. Pak se také se zácpou objevuje bušení srdce, nespavost, a kožní nemoci. Co je ale na zácpě nejhorší, je fakt, že zácpa je předchůdcem vzniku nebezpečného nádorového onemocnění tlustého střeva a konečníku. Tento karcinom tlustého střeva se v ČR řadí na přední místa v úmrtnosti!

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Urbanová.

Dobrý den! Prosím o radu: Mám 3 měsíce po operaci páteře,od té doby mám stále zácpu a nic mi nezabírá. Můžete mi poradit? Děkuji za odpověď. Zdenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Prosim o radu jake byliny nebo caj na zacpu? Děkuji předem Jitka

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Potraviny proti zácpě

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy, například ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky. Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíce v sóje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže, jako plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí. Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve. Odvar nebo macerát z lněných semínek je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody. Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Také mák pomůže proti zácpě – snězte půl hrníčku až hrníček mletého nebo celého máku. Samozřejmě to neřeší příčinu zácpy, ale funguje to jako relativně rychlá pomoc.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Dobrý den,

Beru Colonix a Toxinout a Flora 5den a už od včera mám zácpu a nemohu na stolici a mám problém s vyměšováním.Přejde mi to?

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bobula.

ahoj andy, nemaj obavy zo zapchou , to prejde za par dni, musis vela pit a bud trpezliva. Ja sama som to uzivala a som potrebovala cas. Ale musim ti povedat ze je to super, ked budes mat nejake otazky kludne napis, poradim....

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Bylinky na zácpu

Babské rady, jak urychlit stolici a jak na zácpu, nabízejí neobvyklou léčivku, strom s názvem krušina olšová (Frangula alnus). Z tohoto stromu je na zácpu účinná jeho kůra. Krušina sice roste běžně u nás, ale léčivou kůru z krušiny je lepší koupit v lékárně. Kůra z krušiny má totiž léčivé účinky jen po dlouhodobém skladování v délce jeden rok anebo po suchém zahřátí kůry na sto stupňů po dobu jedné hodiny. Celá rostlina krušiny je ve větším množství jedovatá, především její plody. Proto je potřeba dbát na přesné dávkování a krušinu používat jen krátkodobě! Kůra z krušiny se dá proti zácpě použít samostatně anebo i jako součást čajové směsi.

Chronická zácpa recept na čaj

Smícháme 5 dílů kůry z krušiny, 3 díly nati zlatobýlu, 2 díly nati lnice, 2 díly květu černého bezu a 2 díly plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi rozmícháme v 1 litru studené vody a necháme přes noc stát. Ráno to pak přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pomalou vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně (ráno a večer) polovinu hrnku. Tuto léčivou kůru provozujeme po dobu několik dní.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu

Babské rady na zácpu

Už naše babičky říkaly: „S přírodou nebojujte!“ Ano, neměli bychom bojovat s přírodou. Tudíž není dobré se do vyměšování nutit (násilím tlačit není správné), ale také ho nesmíme zadržovat.

Fíky

Fíky jsou zásobárnou vlákniny, která dokáže rozhýbat líná střeva. Jak je použít? Namočte 2–3 fíky do vody na několik hodin. Večer si dopřejte jednu polévkovou lžíci výluhu spolu s medem.

Jogurt

Kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.

Kompot

Dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.

Lněný olej

Lněný olej získaný lisováním za studena ze semínek lnu, seženete nejen ve specializovaných obchodech, ale například i v supermarketech. Denně si dopřejte 1 polévkovou lžíci smíchanou s pomerančovou šťávou. Pokud nepomůže, zkuste to za několik hodin zase.

Pampeliška

Pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Pijte 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.

Šaratice

Tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže Šaratice na zácpu je dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).

Špenát

Pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněná, chia nebo bazalková semínka.

Švestky

Pokud máte k dispozici čerstvé, tak si z nich udělejte šťávu. V případě, že ne, sáhněte po sušených. Ty namočte do vody a snězte. Ideální bude, pokud tak učiníte večer, účinek se dostaví až za několik hodin.

Třtinová melasa

Je vedlejším produktem při výrobě třtinového cukru, je nabitá živinami, a dokonce vám pomůže i při zácpě. Navíc je chutná a můžete ji klidně používat jako zdravou náhradu rafinovaného cukru. Jak na to? Dopřejte si 1–2 čajové lžičky melasy denně. Melasa má specifickou chuť, a pokud vám nechutná, dejte ji do vody s citronem a vypijte.

Zaječice (Zaječická hořká)

Je minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě. Nelze než doporučit!

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu

Jak se zbavit nadýmání

Někomu jako léčba pomáhá pití vlažného heřmánkového nebo anýzového čaje. Ke zklidnění neurovegetativního systému může z přírodních léků pomoci výtažek z kozlíku lékařského nebo z třezalky. Nikdy nepoužívejte při dlouhodobé léčbě chemická projímadla, neboť při delším podávání vyvolávají návykovou zácpu. Lze také vypít sklenici hořkého ležáku, který působí dieteticky na zažívací trakt, jelikož obsahuje hodně minerálů, vitamínů skupiny B, stopových prvků, uhlohydrátů a aminokyselin. V pivu obsažený zinek má rovněž význam při tvorbě inzulinu a tím také dochází ke zlepšení látkové výměny a omezení nadýmání. Z minerálních vod je vhodná Magnesia, Mlýnský pramen nebo Vincentka. Působí na žaludečně-střevní sliznici, minerály v nich obsažené ovlivňují motoriku zažívacího traktu. Denně vypijte nejméně dva litry tekutin. Dbejte na dostatek vlákniny ve stravě, také nasazení probiotik může být správnou léčbou.

Z léků vám pomůže:

  • Espumisan – působí v trávicím traktu jako protipěnivý prostředek.
  • Sab Simplex kapky – jsou známé jako první pomoc při kolikách kojenců, působí rovněž protipěnivě, přípravek není vstřebáván a odchází nezměněn střevem z těla.
  • Z přírodních prostředků vám pomůže:
  • Degasin – tobolky, které se užívají po každém větším jídle (obědu, večeři) a je třeba je zapít velkou sklenicí vody.
  • Super Bromelain + Papain – kombinace dvou enzymů z ananasu (bromelain) a papáji (papain) přispívá k normální činnosti trávicího ústrojí a úpravě trávení.

Zdroj: Nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Lněné semínko na zácpu

Semínka lnu jsou osvědčeným přírodním prostředkem při léčbě chronické zácpy. Na rozdíl od ostatních laxativ ho lze používat dlouhodobě. Další výhodou semínka je, že nemá nepříznivé vedlejší účinky, pouze zpočátku užívání může vést u některých pacientů k nadýmání a plynatosti.

Semínko se proti zácpě užívá následovně: ráno a večer pacient sní 2 polévkové lžíce semen, která nechal minimálně 8 hodin (lépe však 12 až 24 hodin, protože se vytvoří více slizu) namočená ve vodě. Namočením semínka nabobtnají a obalí se množstvím slizu, který zlepšuje střevní peristaltiku a usnadňuje vyprazdňování. Semínko rovněž změkčuje stolici.

Zdroj: Lněné semínko jako lék

Čípky proti zácpě

Hlavním úkolem čípků (latinsky suppositoria) je mechanicky usnadnit proces vyprázdnění (obsah glycerinu), případně podpořit defekaci stimulací podslizničních nervových pletení. Čípky jsou různé velikosti (čípky na zácpu pro děti, čípky na vyprázdnění pro dospělé) a po rozbalení se zavádějí vždy do konečníku (takzvané rektální čípky) po lehkém zatlačení na stolici, a to nejlépe v mírném předklonu/podřepu. Jakkoliv čípek po zavedení prakticky okamžitě nutí k vyprázdnění, je třeba pro dosažení maxima jeho účinku několik desítek minut počkat ‒ v opačném případě se pouze vypudí netknutý čípek a zácpy se nezbavíte.

Zdroj: Projímadlo čípky

Zácpa u kojenců

Je-li dítě kojeno, může se vyprazdňovat jak po každém kojení, tak i 1x za týden anebo méně často. To ale neplatí v případě nekojených dětí, které by se měly vyprazdňovat až 2x denně. Normální a běžný stav je i méně než 3x za týden.

V případě zácpy je stolice tvrdá a dítě se nepravidelně vyprazdňuje. Proto je vhodné, když rodiče vyprazdňování u dítěte sledují a dokážou na jeho základě posoudit konzistenci stolice a její četnost. Změna k lepšímu souvisí především s obměnou stravy, což je změna relativně rychlá, pokud jde o viditelný výsledek. U malých nekojených dětí jde hlavně o nahrazení umělého mléka speciálním kojeneckým mlékem, které zlepší stravitelnost, zajistí měkčí stolici a zmírní zácpu. Pomocí mohou být i pravidelná nahřívání bříška nebo masáže bříška, která uvolní nahromaděný a částečně ucpaný obsah střev. Dále mohou pomoci i krátká kojenecká cvičení.

Co pomáhá: Zkuste v příkrmech podávat více ovoce a ubrat problematických potravin, zvyšte příjem tekutin, čaje, dávejte i klidně jenom po lžičkách, pokud kojíte, dokojujte po každém příkrmu, do každého příkrmu přidejte trochu olivového oleje (necelá lžička na 150 ml), dále pomůže cvičení s nožičkama, masáž a teplo na bříšku, v krajním případě lze použít i rektální rourku, ale tu radši jen výjimečně.

Babské rady: Můžete vyzkoušet čípky na změkčení stolice, někdy stačí ovocná švestková šťáva jako přírodní projímadlo (Hipp, v DM drogerii nebo Tescu), zřeďte nebo dejte menší množství, při přetrvávajících problémech přidejte další dávku, teplá koupel, teplo na bříšku a cvičení s nožičkama pomohou uvolnit střeva, při dlouhodobějších problémech se poraďte s lékařem.

Čípky na zácpu: Jde o glycerinové čípky na změkčení tvrdé stolice přímo v konečníku, jsou volně prodejné v lékárně, primárně jsou určené dospělým, a tak rozdělte čípek třeba na polovinu nebo třetinu dle váhy miminka.

Zdroj: Zácpa u dětí

Na zácpu funguje správná životospráva!

Proti vzniku dlouhodobé zácpy můžeme bojovat také správnou životosprávou. Hlavním krokem bude vytvoření pravidelného denního režimu. Pak se naučit pít dostatek nesladkých a nealkoholických tekutin. Proti vzniku zácpy by se měly vypít dva litry vody denně. Při probíhající zácpě je třeba zvýšit příjem tekutin na tři až čtyři litry denně. Nedostatek vody bývá někdy hlavní a mnohdy i jedinou příčinou zácpy. Voda, kterou získáváme spolu s potravou, se z těla vylučuje močí, potem, ale také dechem, a samozřejmě i stolicí. Stolice obsahuje 80 až 90% vody a jen 10 až 20 % je sušina. Při nedostatku vody v těle, se potřebná voda odebírá ze střevního obsahu v tlustém střevě, čímž se stolice zahušťuje a už je zde začátek zácpy.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Zácpa u ročního dítěte

Výše uvedené platí i u těchto dětí. Zde však může být i příčinou větší konzumace čokolády. Vždy je tedy nutná úprava jídelníčku. Je vhodné podávat laktulózu, a to dlouhodobě, protože se ze střeva nevstřebává. I takto malému dítěti je možné nabízet celozrnné pečivo. Strava dítěte by měla být vyvážená a pestrá, proto se doporučuje přílohy střídat, důležité je především ovoce a zelenina.

Co pomáhá: Ve fázi tlačení můžete zkusit vzít teploměr s ohebným koncem a pomoci stolici na okraji ven, ale jen když je už okem viditelná.

Babské rady: Můžete vstříknout kapátkem do konečníku trochu oleje. Lžičku kokosového oleje smíchat s medem a přidat na celozrnné pečivo s máslem

Čípky na zácpu: Dobré jsou čípky z lékárny na změkčení stolice.

Zdroj: Zácpa u dětí

Olivový olej proti zácpě

Olivový olej má velmi lahodnou chuť, mimořádnou jemnost a nádherně voní. Každý odborník ocení velmi nízkou kyselost, která je 0,1–0,8 %. Neobsahuje cholesterol. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny (monokarboxylové kyseliny), které jsou základem pro tvorbu bílkovin. Dále obsahuje vitamín A a E (tokoferol) – vitamín rozpustný v tucích, který chrání buněčné membrány = slouží jako důležitý antioxidant (chrání před vznikem rakoviny a cévních chorob). Panenský olivový olej podporuje trávení a také se považuje za velmi dobré laxativum (projímadlo), které podporuje peristaltiku (pohyby – pročišťování) střev, jejich uvolnění a vyprazdňování při zácpě (o způsobu a míře dávkování za těchto okolností je možné se poradit).

Dávkování: Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje každé ráno nalačno jako vynikající přírodní projímadlo.

Zdroj: Rychlá pomoc na zácpu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP