DIANTHUS, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato. Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány nejen v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Hřebíček je usušené poupě hřebíčkovce vonného, což je tropický zelený strom s kuželovitou hustou korunou, dosahující výšky asi 20 metrů. Jeho květy se sbírají těsně před rozkvětem a následně se suší. Poté mají silnou aromatickou a hořkou příchuť.
Hřebíček zahradní
Hřebíček zahradní (Dianthus caryophyllus) se s úspěchem pěstuje venku, je mrazuvzdorný. Bohatě kvete, ale neobnovuje květenství. Používají se hlavně sorty nižšího vzrůstu ze skupiny 'Grenadiny', 'Chabaud', 'Klatovské' a 'Vídeňské'. Nesnášejí větrné polohy, na chráněných stanovištích kvetou velmi dlouho. Takto vypadá hřebíček zahradní.
Zdroj: článek Jak se dá použít hřebíček