Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DIMEXOL NA ZÁDA

OBSAH

Dimexol

Dimexol patří mezi běžně užívané léky v neurologii a ortopedii. Účinnou sloučeninou léku je droga mephenoxalonum. Mefenoxalon účinkuje na centrální nervový systém a pomáhá uvolňovat stahy kosterní svaloviny (myorelaxační efekt).

Dimexol se používá zvláště při bolestech zad, které jsou způsobeny nadměrně staženými svaly, nejčastěji jde o bolesti krční páteře. Lék je v takovém případě vhodným doplňkem k masážím a rehabilitačním cvičením.

Vyrábí se ve formě 200miligramových tablet a u dospělého člověka se většinou předepisují 1–3 tablety denně.

Dimexol má jen málo nežádoucích účinků, u některých lidí byly po jeho nasazení popisovány bolesti hlavy, ospalost a trávicí obtíže (nechutenství, plynatost, bolesti břicha, pálení žáhy a jiné).

Wikipedie se o tomto léku nezmiňuje.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Konopacova.

Dobrý den otce Pleskaci.Mam zablokována záda dole,stažené svaly.Nemohu sedět,ohýbat se a bolí to uprostřed až do kostrče.Prosim jestli byste mi poradil jak uvolnit blokaci.Za kladnou odpověď Vám předem děkuji.Konopacova

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Balení léku Muscoril

6 ampulí po 2 ml.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Měla jsem pásový opar kolem oka před dvěma měsíci. A teď se mi na zádech hojí jeden puchýře a zádá mě pálí. A doktorka řekla, že
1 pupinek není pásový opar a na pohotivosti mi řekli to same. Záda pořád pálí a mám občas mrazeni, tak už 3 dny nespím. Nevím, co uz dělat. Dáša


I

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Vzpamatovat se a soustředit se na něco jiného než na své tělo. Zabavte se něčím, co vás baví. Na noc nejezte a čtěte si před spaním. Když se budete nervovat sama sebou, tak si onemocnění skutečně vyvoláte.
Doopravdy jeden pupínek pásový opar není a ani tak rychlé opakování není moc pravděpodobné. Na zádech se vám nejspíš zanítil folikul. To je místo na kůži, ze kterého vyrůstá vlas nebo chloupek. Obvykle se vše zahojí do dvou týdnů. V pupínku bývá výpotek - nažloutlá hustá tekutina. Ten obsahuje bakterie a když vyteče, tak může nakazit další místa na pokožce. Proto je vhodné použít lihovou dezinfekci, k čemuž poslouží vodka nebo lépe 60% pálenka, a puchýř i okolí tím několikrát denně potírat.
Nechte své tělo normálně fungovat a znovu se začněte radovat ze života. Každý den, který prožijete v radosti, vám ukáže, jak je život krásný, i když se tu a tam vyskytnou nějaký ty bolístky. Tak hlavu vzhůru a hurá žít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Léčivá látka

Thiocolchicosidum 4 mg v 1 ampuli. Thiocolchicosid je synteticky připravený sulfurovaný derivát odvozený od colchicinu. Thiocolchicosid má selektivní agonistickou afinitu ke GABA receptorům s glycinomimetickým účinkem. Přímé působení látky je na postsynaptických receptorech GABA.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi BOLEST VNITŘNÍ STRANY STEHNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ingrid.

Dobrý den mám mírně výhře zlou plotynku záda již přestaly avšak mě píchá až mravenci ve levém stehne co na to existuje Děkuji

Zdroj: diskuze Bolest vnitřní strany stehna

Co znamená krupičková vyrážka na zádech

Krupičková vyrážka na zádech může naznačovat výskyt Pityriasis rosea (růžové pityriázy), což je naštěstí neškodná vyrážka, kdy se jedno ložisko postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi POCIT NA ZVRACENÍ A ŠIMRÁNÍ KOŘENE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kučerová.

Již pár dní mám zvláštní pocity, že se mi chce omdlít. Když si lehnu na záda, začne se se mnou vše víc točit. Někdy mám pocit, že se mi chce zvracet. Nemá na to vliv na jídlo, které jsem snědla, ani to jestli jsem hladová. Zatím jsem tyto dny nezvracela. Včera večer jsem si šla lehnout, lehla jsem na záda a začalo se mi chtít zase zvracet a přitom mě zvláštně šimral kořen jazyka.
Chci se zeptat, zda to není předzvěst nějaké vážnější nemoci, nebo je to vše psychické.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocit na zvracení a šimrání kořene jazyka

K čemu se používá lék Muscoril

Muscoril se používá ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti při bolestivých svalových stavech a křečových stazích kosterního svalstva vyvolaných onemocněním páteře, revmatismem nebo úrazem, při zvýšeném svalovém napětí způsobeném onemocněním CNS, při zánětu sedacího nervu (houser), při bolestivých pohybech krčních svalů, při menstruačních potížích. Muscoril lze také použít k celkovému uvolnění před pohybovou rehabilitací.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Mlčochová.

: užívám 3 týden lék Trittico. AC 75. Asi po 12 dnech mi začaly bolet nohy, záda, klouby, dále potíže s močením. Je možná náhradfa tohoto léku - jsem po operaci mozku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Cena léku Muscoril

Lék Muscoril je k dostání v injekční formě a také jako tvrdé tablety. Obě dvě varianty léku jsou k dostání pouze na lékařský předpis a pacient doplácí část jejich ceny.

  • Maximální výše doplatku na injekce Muscorilu je zde: injekce Muscoril cena (v balení je 6 injekčních dávek).
  • Maximální výše doplatku na tvrdé tablety Muscorilu je zde: tablety Muscoril cena. (v balení je 20 tablet).

Zdroj: Sanofi

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,
prosím o radu. Asi 2 měsíce trpím nočními závratěmi. Pokaždé když se otočím z boku na záda, nebo naopak, se budím se šílenými závratěmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Noční závratě, které vás probudí, bude potřeba řešit vyšetřením, protože můžou mít mnoho příčin. Od onemocnění vnitřního ucha, přes diabetes a výkyvy v krevním tlaku až po anémii z nedostatku železa. Začněte nejdříve u svého praktického lékaře, který udělá základní zjištění a pak vás nasměruje dále. Než se vám to podaří objasnit a vyléčit, tak zatím si můžete pomoci tím, že si na noc podložíte horní část těla, což vám umožní spát v polosedě. Při této poloze u některých pacientů dochází ke zmírnění nočních závratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co způsobuje závrať

Co se léčí lékem Muscoril

Muscoril je indikován jako adjuvantní léčba při bolestivých spasmech u vertebrogenních onemocnění a obtížích statického původu, torticollis, bolestí zad, ischialgiích, lumbagu, postraumatických spasmech a reflexních kontrakturách, neurologických a revmatických spastických onemocněních, spasticitě centrálního původu. Dále pak k usnadnění pohybové rehabilitace a u dysmenorey.

Lék je určen pro dospělé, u pacientů v dorostovém věku mezi 15 - 18 lety se rozhodne lékař individuálně. Užívání přípravku Muscoril u dětí mladších 15 let není doporučeno.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.

Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vašková.

Alobal fakt i na mne učinkuje,dnes poprvé, ostruha bolí méně,takže budu si do alobalu občas balit i záda,v kříži! Díky za radu!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Dávkování a způsob podání

Počáteční dávka jsou 2 ampule denně (8 mg/den) i.m., tj. po 1 ampuli v rozmezí 12 hodin.

U akutních bolestí lze dávku postupně zvyšovat vždy za 2 dny na dvojnásobek, výjimečně až trojnásobek počáteční dávky. Při dlouhodobém podávání 6 - 8 týdnů u chronických bolestí postačuje obvykle 1 ampule 1 - 2x týdně, popř. měsíčně.

Pro uvolnění spasmů při rehabilitaci je třeba s cvičením vyčkat 30 - 40 minut po aplikaci.

Způsob podávání: Lék se podává jako každá jiná intramusculární injekce hluboko do zevní horní části gluteálního svalu.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY _ZÁNĚT PRUDUŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantiska.

známý má zánět prudušek , má antibiotika ale boli ho záda. Je vhodne aby se napařil ve vaně , nebo masáž zad..?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Zkusili jste někdy bylinky? Bylinek je mnoho a každá bylinka pomůže na něco jiného. Přikládám seznam bylinek www.eushops.cz/Badya…

Zdroj: diskuze Babske rady _zánět prudušek

Nežádoucí účinky

Četnost jejich výskytu je poměrně nízká. Může se projevit přecitlivělost, zejména kožní vyrážka nebo svědění. Zřídka se vyskytne nevolnost nebo jiné nepříjemné příznaky ze strany zažívacího traktu, bolest žaludku, nucení na zvracení, zvracení nebo průjem. Velmi vzácně může dojít k náhlému omdlení, může nastat stav rozrušení nebo naopak ospalosti a mohou se vyskytnout i závažné alergické reakce.

Po intramuskulárním podání byly velmi vzácně hlášeny případy anafylaktické reakce, jako například hypotenze nebo anafylaktický šok.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruml milan.

asi tyden se mi v moči objevuje krev . trochu me pobolivaji zada. je mi 76 let .beru warfarin.Co mi pomuže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Krev v moči může způsobit Warfarin, respektive výkyvy v dietě na vitamín K. Ovšem, když vás bolí v zádech, tak je zde možná příčina v onemocnění ledvin. Dobré pravidlo říká, že jakmile uvidíte krev ve své moči, tak je dobré hned kontaktovat lékaře a nechat se vyšetřit. Lékař má dnes vyspělé zobrazovací metody, kterými může rychle zjistit stav močového ústrojí a najít příčinu. Nejlepší péči dostanete v tomto případě u lékaře urologa, ale i váš praktický lékař si s těmito problémy dokáže poradit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v moči

Upozornění pří léčbě Muscorilem

  • Přípravek může u některých pacientů vyvolat ospalost a tím nepříznivě ovlivnit činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování (např. řízení motorových vozidel, obsluha strojů, práce ve výškách apod.). Tyto činnosti byste měl(a) vykonávat pouze na základě výslovného souhlasu lékaře.
  • Během léčby se nesmí pít alkohol.
  • Přípravek může vyvolat záchvaty u pacientů s epilepsií nebo u pacientů s rizikem epileptických záchvatů.
  • Pacient by měl být po podání injekce přípravku MUSCORIL sledován kvůli možnosti náhlé mdloby.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Masážní pomůcky na záda

Masážní podložka Tonic Mass Lanaform LA110303

Masážní podložka do auta i kanceláře Tonic Mass L57170 od firmy Lanaform přemění vaši normální židli na osobní masážní. Obsahuje konektor na připojení do jakéhokoliv auta, hlavní konektor do zásuvky, programovatelný dálkový ovladač. 11 masážních výkonných motůrků umožňuje 7 typů masáží a 4 rychlosti masáží + různé kombinace. Relaxační masážní podložka Tonic Mass nabízí protistresové účinky, uvolní vaše svaly a celkově celé tělo.

Popis produktu:

  • Obsahuje konektor na připojení do jakéhokoliv auta a také hlavní konektor do zásuvky.
  • Součástí je i programovatelný dálkový ovladač.
  • Přístroj má 11 masážních výkonných motůrků.
  • Podložka nabízí 7 typů masáží a 4 rychlosti masáží.
  • Časování: 4 provozní cykly (10, 15, 20, 25 min.).
  • Je možné využívat různé kombinace možností masáží.
  • Napětí: 220–240 V.
  • Příkon: 12 W.

Zde můžete vidět cenu výrobku Masážní podložka Tonic Mass Lanaform LA110303.

Zdroj: Masážní pomůcky

Jak rychle Muscoril působí

Myorelaxační účinek nastupuje obvykle po injekční aplikaci do svalu za 30 - 40 minut. Studie, provedené radioaktivně značeným přípravkem ukázaly, že hladina látky v organismu, byť velmi nízká, může být stanovena ještě za 24 hodin po injekční aplikaci do svalu. Hladina v plazmě dosahuje po nitrosvalové aplikaci 8 mg thiocolchicosidu za 1/2 hodiny po podání 170 mg/l, za 8 hodin okolo 9 mg/ml a za 12 hodin 3.1 mg/ml. Tmax se pohybuje okolo 0.46 hod a poločas je 4.35 hod. Asi 8 - 20% látky se vylučuje močí, okolo 80% stolicí. Kompletní vyloučení přípravku se může protáhnout až na 5 dní po poslední dávce, ovšem riziko kumulace je malé, protože plazmatický poločas eliminace je pouze 8 hodin. Při selhání ledvinných funkcí nehrozí kumulace látky v organismu, protože podíl ledvin na vylučování je poměrně malý. Studie u člověka ukázaly, že jaterní enzymy se pravděpodobně nepodílejí na biotransformaci přípravku Muscoril. U selhání funkcí jater se větší část vyloučí ledvinami.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Cviky na naraženou kostrč

Cviky na naraženou kostrč jsou uvolňovací.

Cvik 1

Lehněte si na záda, obejměte levé koleno oběma rukama a přitáhněte k hrudníku. Hlavu a nataženou pravou nohu zvedněte do výšky asi 15 centimetrů. Dýchejte klidně – sedmkrát nádech a výdech do kostrče. Poté nohy vyměňte.

Cvik 2

Lehněte si na záda, pokrčte kolena a chodidla mějte na podložce. Lehce zatlačte bedra do podložky, čímž dojde k podsazení pánve, nezadržujte dech, dýchejte klidně ve svém tempu. Levou půlku zadečku velice pomalu protáhněte k pravé patě, a pomalu zpět. Celý pohyb je v rozmezí několika málo centimetrů, pravou půlku zadečku velice pomalu protáhněte k levé patě a pomalu zpět. Všechny pohyby jsou malé, v rozsahu 2–3 cm, a velmi pomalé, jedná se o protahovací cviky. Při pohybu nezvedejte zadeček z podložky, snažte se mít bedra celou dobu na podložce. Cvičení opakujte střídavě 5x na každou stranu.

Jestliže máte možnost navštívit plavecký bazén, optimálně i s vířivkou, určitě to udělejte. Plaváním svaly nenásilně postupně uvolníte a masáž křížové a bederní oblasti tryskami (aspoň hodinu) vaše tělo rovněž velmi ocení. Viditelné výsledky se dostaví už po jedné návštěvě. Vhodné je ale dopřát si bazén i vířivku opakovaně.

Výborný je také bederní polštář, jedná se o multifunkční doplněk, který dokáže výrazně snížit zdravotní potíže s bederní páteří a špatné prokrvení nohou. Plně jej využijete jak při sezení, ležení, spánku, tak i při relaxaci. Bederní polštář je vyroben z líné pěny. Tato speciální pěna reagující na tělesnou teplotu zajistí rovnoměrné rozložení tlaku a svým efektem pomalého vracení se do původní polohy napomáhá uvolnění svalstva. Rozměry polštáře jsou cca 50 x 20 x 10 cm.

Zdroj: Naražená kostrč

Jak Muscoril působí na bolavé svaly

Thiocolchicosid má zejména myorelaxační, ale i analgetické a protizánětlivé účinky. Myorelaxačně působí na svalstvo kosterní i viscerální (zejména dělohu). Potlačuje významně svalové spasmy zejména centrálního původu. U hypertonické spasticity snižuje pasivní rezistenci svalů ke stahům a redukuje nebo eliminuje reziduální spasmus. Nemá žádný kurarizační účinek, působí čistě centrálně, bez vlivu na neuromuskulární ploténku, proto nesnižuje výrazněji volní hybnost. Nepůsobí na dýchací svalstvo, nehrozí tedy nebezpečí dechového útlumu. Thiocolchicosid jeko agonista GABA receptorů působí na různých úrovních CNS, což vysvětluje jeho efekt u svalových kontraktur a spasmů různého původu: ovlivňuje spasmy u traumatických i revmatických stavů, jakož i vertebrogenních onemocnění a spasticitu centrálního původu. Nemá účinek na kardiovaskulární systém. Jako GABA agonista působí depresivně na CNS a tento účinek se potencuje s jinými látkami stejného mechanismu účinku, zejména alkoholem a benzodiazepiny. Tato interakce může nepříznivě ovlivnit bdělost a rychlost reakcí, a tím i řízení motorových vozidel, práci ve výškách nebo s běžícími mechanismy.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP