Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

DOBA REKONVALESCENCE PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII

OBSAH

Rekonvalescence po operaci

Pokud operace proběhne bez komplikací, měl by pacient hned druhý, popřípadě třetí den po operaci poprvé vstát z lůžka, aby se zabránilo riziku tromboembolické nemoci, při níž se v krevním oběhu vytvoří krevní sraženina, která může mít závažné následky. Dále se podávají prostředky tišící bolest (analgetika) a sleduje se odchod moči a stolice. Pokud vše proběhne bez problémů, je průměrná doba hospitalizace 4 až 7 dní a k dobrému zhojení jizvy je nutno dodržet šest týdnů bez zvýšené fyzické aktivity.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Diskuze

V diskuzi OPERACE PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LVL.

Jsem po radikální prostatektomii 7 roků a je mi 66 let. Zcela se splnila předpověď mého operatéra. Ze začátku potečete jako necky, pak se to na 99,9% spraví. S potencí to už nikdy nebude jako předtím, intenzivní ruční manipulace bude asi nutná. Budete mít takový rozvleklý, ženský orgasmus.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hakl.

Dobrý den, mohu poprosit o sdělení jak se po delší době cítíte? Děkuji.´za odpověď. Hakl hakl@cmail.cz

Zdroj: diskuze Operace prostaty

Jak probíhá operace prostaty

Zde je několik videí, na kterých je vidět průběh radikální prostatektomie.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KYRETÁŽE JAK DLOUHO JSI V NESCHOPNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když nastupuji v pátek na operaci kyratáže jak dlouho je člověk v neschopnosti.Děkuji za odpověd s pozdravem Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doba rekonvalescence po kyretáži je u každé ženy individuální a přesně ji může určit váš gynekolog, který zná váš celkový zdravotní stav. Zavolejte mu a zeptejte se ho na to.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci kyretáže jak dlouho jsi v neschopnosti

Rekonvalescence

Ve stadiu rekonvalescence se počet záchvatů snižuje. Kašel a pokašlávání může přetrvávat ještě mnoho týdnů po překonání nemoci. Běžná doba rekonvalescence je u černého kašle přibližně 100 dní.

Zdroj: Černý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Heřmanová.

Lze radikální řez katalpy provádět každé jaro?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Každé jaro můžete katalpu zkrátit jak potřebujete.

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy

Rekonvalescence

Doba pracovní neschopnosti se pohybuje dle charakteru výkonu a pracovního zařazení pacienta většinou v rozmezí 1–3 týdnů. Úraz často souvisí s nepřiměřenou zátěží, na níž není jedinec trénován. Důležité je nepřehlížet drobná poranění a pečlivě doléčit každé z nich.

Zdroj: Meniskus

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Jiří, asi jste si měl zjistit info z více zdrojů. Riziko je všude a při všem.
Je mi 34 let, nyní máme s manželkou teprve 1 dítě (kluka), nechal jsem si zamrazit sperma (chceme ještě minimálně jedno). Mám 8 měsíců po radikální robotické prostatektomii s nervyšetřící metodou. Neustálé vyhledávám nové a nové informace především na netu - metody léčby, lázně, penilní rahabilitace, posílování pânevního dna atd. Taky nám lékař asi neřekl vše, vždy doktorovi řeknu co chci ať mi to napíše nebo poví něco víc. Např. jsem se hodně dočítaval, že pacienti se vrací do práce do 10 týdnu.
Nekecám, mám 8 měsíců po operaci, jsem pořád na nemocenské, užívám si života se synem (který se mi narodil 3 měsíce po operaci), pravidelně cvičím na inkontinenci i na erekci (2x denně vakuová pumpa a obden Silnadefil - ten jsem si vynutil). Nyní jsem schopný každé ráno manželku pěkně pomilovat, ještě to není jako před operací ale jdou vidět pokroky. Jsem rád, že jsem nakonec operaci podstoupil, nejistota by mě možná zabila dříve než rakovina.
Všem držím palce...

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Heřmanová.

Potřebovala bych zmenšit korunu katalpy. Lze sestřihnout už na podzim a dále pokračovat na jaře?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Katalpa snese velmi radikální řez a je to dobře, protože roste jak z vody, a když se nezastříhává, tak vás vystěhuje z pěkně velkého kusu vaší zahrady. Nebojte se katalpu zkrátit jako vrbu. Přikládám zde video, na kterém je vidět hodně radikální řez, který katalpě nijak neublíží: youtu.be/XdKE7pxXxak
Po takovém řezu bude katalpa jako zelená koule. Řez proveďte v dubnu.

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlinapet.

Dobrý den. Já doporučuji kouknout na tento článek dsmile.cz/jak-se-zba…
V bělení nejsou potřebné žádné radikální zákroky...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bělení zubů

Rekonvalescence

Výhodou laparoskopie je také kratší doba pracovní neschopnosti (cca 3 týdny) oproti klasické hernioplastice (5–6 týdnů) a je možno začít dříve zatěžovat břišní svaly. Nevýhodou je umístění cizorodého materiálu v těle, ale komplikací z tohoto důvodu je minimum. Kýla sama od sebe nikdy nezmizí, nošení podpůrných kýlních pásu nemá velký efekt. Nebezpečí z prodlení je vedle postupného zhoršování velikosti kýly jediné, a to riziko uskřinutí (zaškrcení) obsahu kýlního vaku. Pak se jedná o akutní život ohrožující stav, který je nutno operačně a do několika hodin vyřešit. Pacientům po operaci tříselné kýly se doporučuje 6 týdnů klidový režim, potom může plně zatížit břišní svaly.

Zde můžete vidět, jak vypadá tříselná kýla.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi ZARUCNI DOBA WELLION GOLD TEKUTY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Fikáček.

Zajímá mne záruční doba tohoto výrobku.Hypoglikemii nemívámm často a proto mne zajímá doba jeho použitelnosti. Děkuji za odpověď.J.F.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Johan.

Na dobu použitelnosti se musíte zeptat prodejce. Tady je odkaz: www.wellion.cz/cs/Ko…

Zdroj: diskuze Zarucni doba wellion gold tekuty cukr

Rekonvalescence po operaci očí

Většina pacientů může druhý až pátý den po laserové operaci očí (dle typu provedeného zákroku) nastoupit do práce. Pacientům, kteří pracují v prostředí pro hojení oka nevhodném (práce s počítačem, řízení auta, prach, páry, průvan, chlad, kouř), se doporučuje zajistit si alespoň na několik dní pracovní volno či dovolenou až do dosažení dostatečné zrakové pohody pro práci. Běžné činnosti se dají vykonávat bez problémů, každý pacient vše koriguje podle toho, jak se cítí. Žádná další omezení nejsou nutná. Pacient je dle individuálního hojení po zákroku pravidelně sledován po dobu cca jednoho roku.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Diskuze

V diskuzi SEX PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sexchtíč.

Dobrý den,
Je možné ještě souložit po operaci prostaty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Chobotnice.

Každý si může rozmyslet, zda na tu operaci jít či nejít. Mému příteli byly navrhnuty tři alternativy,buďto ho budou sledovat nebo ozařovat nebo se přistoupí na radikální řešení, což je odstranění prostaty. Spolu jsme se rozhodli pro radikální řešení, byli jsme seznámeni s riziky.Klidně oželíme sex, jen když přítel bude zdravý. Žít v nejistotě není také žádný med.A proto raději bez sexu a žít!!!

Zdroj: diskuze Sex po operaci prostaty

Rekonvalescence

Tříselná kýla po operaci může mít tedy různou dobu rekonvalescence, jak již z předcházejícího odstavce vyplývá, záleží to na metodě operace. Všeobecně ale platí, že ještě několik dní po operaci mohou přetrvávat bolesti v oblasti kýly, obzvláště při snaze si sednout, lehnout či vstát. Pokud je bolest nesnesitelná, lékaři na ni mohou předepsat léky.

O jizvu / jizvy v místě kýly je třeba také po operaci řádně pečovat, důležité je udržovat toto místo čisté (sprcha), po sprchování ho osušit a nepoužívat žádná parfémovaná mýdla, sprchové gely a tělová mléka.

Pacient by se také měl snažit vyvarovat po dobu rekonvalescence namáhání břišní dutiny (fyzická aktivita, ale i kašel, zácpa). Jizvy je třeba hlídat, aby nedošlo k žádnému zánětu či otoku, v takovém případě je vždy nutné vyhledat lékaře a nesnažit se ránu vyléčit sám.

Během rekonvalescence by pacient neměl jíst žádné potraviny, které by mu mohly způsobit zácpu, která by napínala břišní svaly. Také je důležitý dostatečný příjem tekutin.

Během rekonvalescence není nutné, aby se pacient vyhýbal fyzické aktivitě, ale je třeba, aby byla přiměřená, rozhodně není vhodné žádné zvedání těžkých předmětů.

Návrat do práce závisí nejen na typu operace, ale i na zaměstnání, které pacient vykonává, pokud je jeho zaměstnání sedavé (kancelářská práce), tak se samozřejmě může vrátit do práce dříve, než pacient, který vykonává těžkou manuální práci.

Zdroj: Tříselná kýla

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Nakažlivost a inkubační doba

Svrab je nakažlivý! Pokud trpíte svrabem, můžete být přenašečem roztoče na jiné lidi. Po prvním napadení roztočem svrabu se mohou objevit prvotní příznaky během několika týdnů. Tato doba je známá jako inkubační doba. Pokud však dojde k opětovnému nakažení, objeví se příznaky během několika dní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Polohování po operaci sítnice

V některých případech je nutné polohování (většinou se jedná o polohování obličejem dolů). Děje se tak u pacientů, kterým byl do oka implantován plyn nebo vzduch udržující operovanou sítnici na správném místě. U všech pacientů se vyžaduje pravidelná aplikace určených kapek a mastí. Za hospitalizace tyto úkony provádějí zdravotní sestry. Po propuštění je další léčba na pacientovi samotném nebo na jeho příbuzných.

Zdroj: Rekonvalescence po operaci sítnice

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Impetigo – obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá impetigo.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Rekonvalescence po operaci

Po operaci štítné žlázy je nutné počítat s časem na uzdravení. Po operaci můžete pociťovat zhoršené polykání, tlaky v dané oblasti a rovněž lze očekávat změnu hlasu. Můžete cítit i bolestivost rány. Většina odoperovaných pacientů si však na tyto stavy nestěžuje. Obvykle uvádí spíše úlevu. Délka pobytu v nemocnici trvá cca 4–7 dnů. Rekonvalescence trvá další 3 týdny, kdy by měl pacient dodržovat klidový režim.

U zhoubných nádorů se přistupuje k terapii radiojodem, který má za úkol zlikvidovat zbytky štítné žlázy, které nebylo možné vyjmout. Například u zhoubného nádoru zvaného medulární karcinom se po operaci provádí ozáření zvenčí. Po totální tyreoidektomii je naprosto nezbytné po zbytek života dodávat hormony štítné žlázy do těla ve formě tablet. Jako každá operace je i chirurgická operace nemocí štítné žlázy invazivním zásahem do těla, který s sebou nese zdravotní rizika a také nemalou dávku strachu a nejistoty. Pokud budete plně spolupracovat se svým lékařem a uposlechnete jeho rady, je chirurgická operace nemocí štítné žlázy vysoce účinná léčebná metoda, která vás vrátí zpět do normálního života.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Dosáhnu erekce po operaci prostaty?

Na každé straně prostaty jsou malé skupiny nervů. Jejich poslání je umožnit erekci penisu. Jestliže se rakovina nerozšířila do těchto nervů, tak operující lékař se pokusí je zachránit a nechat je na místě. Tento typ operace se nazývá "nervy šetřící operace." I když se povede provést tuto nervy zachovávající operaci, tak zde stále existuje velké riziko, že tyto nervy nebudou po operaci správně fungovat, jak by měly. To znamená, že je zde pravděpodobnost toho, že nebudete moci dosáhnout erekce po dobu asi 12 měsíců od operace. Erekce znamená, že penis ztvrdne a je připraven k pohlavnímu styku. Pokud jste měli potíže s erekce už před operací, nebude to s erekcí po operaci lepší. U některých mužů, ačkoliv u nich byla provedena nervy šetřící operace, tak u nich nedojde k obnovení možnosti dosáhnout přirozené erekce a vzniká u nich tak zvaná erektivní dysfunkce, neboli impotence. Existují ale léky a zdravotnické prostředky, které mohou pomoci s dosažením erekce. Poraďte se o těchto možnostech se svým lékařem nebo zdravotní sestrou. Poté, co budete mít odebrání prostaty za sebou, tak, nebudete mít spermie, abyste mohl počít dítě. Až budete mít sex po prostatektomii, tak vaše vyvrcholení bude jiné než před operací. Po odstranění prostaty při vyvrcholení nebudete mít ejakulát. Tento jev se nazývá suchá ejakulace.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Inkubační doba

Pertusi čili dávivý (černý) kašel je vysoce nakažlivá kapénková infekce bakteriálního původu, která je rozšířena celosvětově. Onemocnění postihuje dýchací systém, vyskytuje se zejména u dětí do dvou let, kdy má nejzávažnější průběh s nejvyšším procentem úmrtí. Původcem je bakterie Bordetella pertussis. Přenáší se pouze mezi lidmi, a to kýcháním, smrkáním, kašlem a vzácně takto potřísněnými předměty. Lze ji tedy vdechnout z ovzduší. Inkubační doba je 7– 17 dní.

Zdroj: Černý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP