Druhy éček
Barviva
Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.
Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:
- První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
- Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
- Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.
Látky patřící do této skupiny:
- E100 - Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
- E101 - Riboflavin (vitamín B2)
- E102 - Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)
- E104 - Chinolinová žluť (Cl potravinářská žluť 13)
- E107 - Žluť 2G
- E110 - Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)
- E120 - Košenila, kyselina karmínová, karmíny
- E121 - Citronová červeň 2
- E122 - Azorubin (Cl potravinářská červeň 3, Carmoisin)
- E123 - Amarant (Cl potravinářská červeň 9)
- E124 - Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7)
- E127 - Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)
- E128 - Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10)
- E129 - Červeň Allura AC (Cl potravinářská červeň 17)
- E131 - Patentní modř V
- E132 - Indigotin (Cl potravinářská modř 1)
- E133 - Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2)
- E140 - Chlorofyly a chlorofyliny
- E141 - Měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů
- E142 - Zeleň S (CI potravinářská zeleň 4)
- E143 - Fast green FCF
- E150 - Karamel
- E151 - Brilantní čerň BN
- E153 - Uhlík z rostlinné suroviny (Rostlinná čerň)
- E154 - Hněď FK (CI potravinářská hněď 1)
- E155 - Hněď HT (CI potravinářská hněď 3)
- E160a - Karoteny (CI potravinářská oranž 5)
- E160a(i) - Směs karotenů
- E160b - Annato, Bixi
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Seznam éček