Ryby by rozhodně na talíři diabetiků neměly chybět. Obsahují prospěšné tuky a ty mořské navíc jód, jsou lehce stravitelné a lahodné.
Hejk na kari
Ingredience: 150 g hejka, sůl, kari, 20 g cibule, česnek, 10 g oleje
Postup: Porce hejka osolíme, vložíme do vymazaného pekáčku, posypeme kari kořením. Přidáme na drobno nasekanou cibuli a utřený česnek, pomažeme olejem a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě do měkka a během pečení můžeme podle potřeby podlévat vodou.
Množství – 170 g, E – 247, B – 28, T – 14, S – 2, chol – 120
Kapr na másle
Ingredience: 150 g kapra, sůl, citron, 10 g másla, pepř, sůl, nové koření, bobkový list
Postup: Porce kapra osolíme, vložíme na rozpuštěné máslo a přidáme koření. Podlijeme vodou a dusíme. Ke konci dušení přidáme šťávu z citronu.
Množství – 160 g, E – 234, B – 24, T – 14, S – 1, chol – 184
Rybí filé na grilu
Ingredience: 150 g rybího filé, sůl, sladká paprika, 5 g oleje, 2 g pažitky
Postup: Porce ryby osolíme a lehce posypeme mletou paprikou. Vložíme do grilu a grilujeme po každé straně 4 minuty. Hotové filé položíme na nahřátý talíř, pokapeme olejem a ozdobíme sekanou pažitkou.
Množství – 150 g, E – 156, B – 25, T – 6, S – 0, chol – 47
Základním pravidlem při stravování v případě, že trpíte žaludečními vředy, je nedráždivost. Vhodná je tedy zdravá, vyrovnaná a racionální dieta. Mléčné výrobky, zelenina a v menším množství ovoce by měly být součástí každodenní stravy. Základem je jíst pravidelně, v klidu a pohodě a dávat přednost několika menším porcím. Negativní roli mohou sehrát dráždivá a ostrá jídla, nadmíra citrusového ovoce a džusů. Stejně tak se nedoporučuje konzumace černé kávy, colových nápojů, alkoholu a samozřejmě kouření. Tyto pokrmy a nápoje mohou dokonce stát za vznikem žaludečních vředů, proto by si i zdraví lidé měli dávat pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Naopak vyvážená strava je velmi dobrou prevencí.
Recepty na 1 porci
Zapékané brambory
Ingredience: 50 g vařených brambor, 100 g brokolice, 30 g 30% eidamu, 15 g řepkového oleje, sůl, muškátový oříšek
Postup: Uvařené brambory nakrájíme na plátky, promícháme s uvařenou brokolicí a kořením. Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
Zahradnické hovězí
Ingredience: 120 g hovězího masa, 20 g mrkve, 10 g petržele, 10 g celeru, 10 g másla, sůl, drcený kmín
Postup: Omyté maso na sucho opražíme, podlijeme, osolíme, pokmínujeme a dusíme. ¾ hodiny před dokončením přidáme očištěnou nastrouhanou zeleninu. Na závěr přidáme máslo.
Nákyp z filé
Ingredience: 100 g rybího filé, 15 g másla, 5 g hladké mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 vejce, trochu mléka, sůl
Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, rozmícháme a povaříme. Filé podusíme v horké vodě do měkka, poté drobně pokrájíme a vložíme do provařeného základu. Přidáme žloutek, sůl, nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílku. Směsí naplníme vymaštěnou a strouhankou vysypanou formu a pečeme dozlatova v předehřáté troubě .
Rýžový salát
Ingredience: 150 g vařené rýže, 20 g sterilované mrkve, 20 g kukuřice, 35 g tuňáka ve vlastní šťávě, ½ vejce
Postup: Do uvařené rýže přidáme sterilovanou mrkev, kukuřici, tuňáka a půl vejce uvařeného natvrdo. Vše promícháme a podáváme studené.
Italské telecí
Ingredience: 100 g telecího masa, 10 g mouky, 10 g rajského protlaku, sůl
Postup: Maso nakrájené na kostky nasucho opečeme, osolíme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka, krátce před dokončením zahustíme zálivkou připravenou z vody a mouky, dochutíme rajským protlakem a provaříme.
Ingredience: 400 g celeru, 120 g ledového salátu, 50 g uzeného tofu, lžíci rostlinného oleje, 2 lžíce čerstvé sekané pažitky, sůl a pepř na ochucení.
Postup: Celer asi 20 minut povaříme, vyndáme a necháme vychladnout. Oloupeme jej a nastrouháme na hrubém struhadle. Ledový salát nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme k celeru. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a na oleji dozlatova opražíme. Přidáme k celeru a ledovému salátu a důkladně promícháme a ozdobíme pažitkou.
Filé z lososa v rozmarýnu
Ingredience: 400 g filé z lososa nebo jiné ryby, citron, sůl, mletý pepř, 1,5 dl rybího vývaru z kostky, 200 ml šlehačky, snítku rozmarýnu.
Postup: Rybu omyjeme a osušíme. Pokapeme šťávou z půlky citronu a ve vroucím vývaru ji povaříme 5 minut. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do vývaru přilijeme šlehačku a vaříme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a vymačkáme druhou polovinu citronu. Přidáme nasekaný rozmarýn a necháme přejít varem. Teplou rybu polijeme omáčkou a můžeme podávat s najemno nastrouhanou mrkví podušenou na oleji s cibulí.
Falešný bramborový salát z celeru
Ingredience: 3 dl sterilovaných okurek, 3 dl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetanu, sůl, pepř, může být citron a med.
Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžeme přidat i trochu citronové šťávy a med.
Postup: Prsa nakrájíme na nudličky, marinujeme v rozšlehaném bílku a opečeme na oleji. Cibule nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji a přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici. Asi pět minut opékáme. Přidáme hrášek, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou a citronovou šťávou.
Nemoc dna vyžaduje jiný pohled na složení jídla a proto i recept na jeho přípravu bude trochu nezvyklý. V jídelníčku při onemocnění dnou je třeba vyloučit masové šťávy, extrakty z masa, mladé druhy masa, vnitřnosti (podle aktuálního zdravotního stavu se může zařadit maso 1–2x týdně v polovičním množství, ale jen hovězí a vepřové zadní). Absolutně nevhodné jsou mořské ryby, sardinky, slanečci, rybí konzervy, zavináče, kaviár. Z rostlinných zdrojů jsou nevhodné luštěniny (čočka, fazole, hrách, fazole mungo), dále špenát, chřest, hrášek, fíky. Nedoporučuje se čokoláda, silné kakao, silný černý čaj, káva, alkohol. Z koření je nevhodná sladká paprika nebo pepř. Lze jíst mléčné výrobky, mléko, vejce, těstoviny, rýži, pečivo, brambory, obiloviny.
Příklady receptů, pro pacienty, které trápí dna:
Tzatziky
Ingredience: 250 g salátové okurky, kopr (svazek), 50 g česneku, 200 ml olivového (slunečnicového) oleje, 250 g tvarohu, 250 g bílého jogurtu, pepř, sůl, šťáva z citrónu (cca 40 ml)
Postup: Okurku omyjeme, nastrouháme, kopr omyjeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme, jemně nastrouháme a smícháme s koprem a olejem. Tvaroh s jogurtem vymícháme do hladka. Do umíchaného tvarohu s jogurtem přidáme nastrouhanou okurku a česnek smíchaný s koprem a olejem, opepříme, osolíme a zakapeme šťávou z citrónu.
Rybí salát
Ingredience: 100 g mrkve, 200 g jablek, 160 g upečeného filé, sůl, 20 g oleje, citrónová šťáva, 1 nízkotučný bílý jogurt, hlávkový salát
Postup: Očištěnou mrkev jemně nastrouháme, jablka omyjeme, odstraníme jadřince a dužinu hrubě nastrouháme. Filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme kosti a osolíme. Všechny suroviny pak zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme jogurtem naředěným olejem a salát promícháme. Necháme uležet v chladu a podáváme vychlazené. Podle chuti lze okořenit i špetkou mletého pepře.
Zeleninová polévka
Ingredience: 20 g řapíkatého celeru, 60 g polotučného mléka, 20 g pšeničné hladké mouky, 20 g mrkve, 1 špetka muškátového oříšku, 10 g čerstvého másla, 20 g petrželky, 1 kávová lžička soli, 0,5 l vody
Postup: Omyjeme, očistíme a nakrájíme zeleninu. Vložíme ji do studené vody, osolíme a vaříme doměkka. Na teflonové pánvi nasucho opražíme mouku rozmíchanou ve studeném mléce. Opraženou moukou zahustíme hotový zeleninový vývar a dobře provaříme. Opatrně dochutíme muškátovým oříškem a dle chuti dosolíme. Hotovou polévku zjemníme máslem a ozdobíme se
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.
Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.
Pondělí
Snídaně:
ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)
Úterý
Snídaně:
2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Atkinsonova dieta je velice oblíbenou dietou, kdy můžete během prvních dvou týdnů zhubnout až 7 kilogramů. Během diety je nutné dodržovat přísná pravidla.
Jídelníček je velice jednoduchý, pro mnoho lidí právě kvůli absenci sacharidů neudržitelný, protože většina z nás je zvyklá na jejich určitý příjem.
První dva týdny je jídelníček téměř bez sacharidů, přesněji jejich maximální povolený denní příjem je 20 gramů.
Dieta ABC je zaměřena na dovážení nízkokalorických jídel firmou abc Dieta. K zákazníkovi se distribuuje v 16 městech ČR 6x týdně na domluvené místo (zaměstnání, domov aj.) ve sjednaném čase, nebo si balíček pečlivě připravených pokrmů z čerstvých surovin můžete vyzvednout osobně. Obsahuje pět vakuovaných krabiček (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře s popisem obsahu a jeho kalorickou hodnotou). Sedmý den v týdnu je vyhrazen dietnímu odpočinku, aby si konzument mohl v tento den obměnit dietní způsob stravy dle svého gusta, s doporučením kalorické opatrnosti. Skladba i množství jídla se přizpůsobuje vašemu tělu i chuti. Pravidelná strava prospěje vašemu zdraví – udržíte si optimální váhu a budete se cítit svěže. Zároveň ušetříte čas a peníze, protože vám odpadne starost o nákup a vaření.
SNÍDANĚ: 2–3 plátky knäckebrotu, na něj namazáno cokoli (Rama, plátkovaný sýr, mazací sýr, lučina, pomazánkové máslo aj., prostě vše, co jste zvyklí mazat na chleba).
SVAČINA: Banán, jogurt (můžete i nízkotučný), vločky do bílého jogurtu s medem, jablko atd.
OBĚD: Bez polévky. Bílé maso s rýží nebo těstovinami. Krůtí maso je výtečné a nahradí vepřové.
SVAČINA: Zelenina, můžete chroupat mrkev, dát si okurkový salát s jogurtem, směs čerstvé zeleniny, kterou najdete doma – pokrájená a posypaná tvrdým sýrem anebo zalitá jogurtem.
Večeře: Kysané zelí, celozrnný rohlík, slunečnicový chleba, doma upečený nebo jiný, salátek.
Pangasius s cuketou a žampiony
Ingredience: pangasius, cuketa, žampiony, česnek, koření na ryby, citron
Příprava: Pangasia pokapeme citronem, necháme chvilku uležet, posypeme kořením na ryby. Plátky opečeme na polévkové lžíci oleje, poté vyndáme a ve výpeku opražíme cuketu a na plátky nakrájené žampiony, přidáme rozmačkaný česnek. Směs zeleniny zalijeme mlékem, ne smetanou, a pět minut povaříme.
Zeleninová a bramborová jídla:
Plněná paprika s omáčkou 4
Plněný zelný list s omáčkou 5
Grilovaná zelenina 3
Grilované hřiby 3
Špenátová omáčka 3
Špenát s mozzarellou 3
Mrkvový salát 1
Zelný salát 1
Salát z řepy 3
Mexický salát 2
Bramborový salát 2
Vařené brambory ve slupce, 200 g 1
Hranolky, 150 g 3
Bramborová kaše, 250 g 1
Chipsy, 50 g 3
Těstovinová a rýžová jídla:
Špagety s rajčatovou omáčkou 3
Boloňské špagety 4
Špagety carbonara 4
Lasagne 5
Makarony se sýrem 3
Zeleninové rizoto 4
Jídla z masa a ryb:
Vídeňský řízek 4
Cordon bleu 4
Svíčková 3
Guláš 3
Chilli con carne 3
Losos v těstíčku 4
Krabí koktejl 2
Rybí filé na másle 3
Kalamáry, 200 g 5
Mušle na bílém víně 2
Pečená ryba 2
Matjesy, 1 filet 2
Tuňák ve vlastní šťávě 1
Poznámka: Není-li uvedeno jinak, platí jedna malá porce (150–200 g).
Chleba a obložené pečivo:
Chleba, 1 krajíc 1
Houska, 1 ks 1
Croissant, 1 ks 2
Knäckebrot, 3 krajíce 1
Houska s marmeládou 2
Houska s medem 2
Houska se sýrem Cottage 2
Houska se šunkou 3
Houska s kuřecím masem 3
Sýrová topinka 3
Hamburger 5
Cheeseburger 5
Fishburger 4
Pizza Margarita, 250 g 5
Počítejte s tím, že bodové hranice dosáhnete velmi rychle a po zbytek dne budete o hladu. Proto si jídla a jejich kombinace dobře promyslete!
Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.
Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.
Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.
Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).
Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.
Pečivo
rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.