Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GODASAL 100 VEDLEJŠÍ ÚČINKY STACYL 100 JAKÝ JE ROZDÍL

OBSAH

Řízení

Přípravek Stacyl by neměl mít vliv na schopnost řídit dopravní prostředky a obsluhovat stroje.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem ANOPYRIN NEBO STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška nová.

Prosím,dle lékařky mám užívat Anopyrin 100.
V lékárně mi nabídli Stacyl..nevím proč Ale lékařka rikala at trvám na Anopyrinu...to take nevim důvod .
Podle mne je rozdíl v tom ,že Stacyl je bez receptu./to by mě vyhovovalo/.
Co byste doporučili. Děkuji za odpověď.
Beru 2.5mg Prestarium combi.
Tlak v normě. Ale vyssi chlesterol .

Mívám někdy potíže zažívací.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl i Anopyrin obsahují totožnou účinnou látku - kyselinu acetylsalicylovou. Jsou to dva stejné léčivé přípravky. Není rozdíl, jestli užíváte Stacyl nebo Anopyrin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stacyl nežádoucí ucinky

Stacyl a alkohol

Pití alkoholu může zvýšit riziko krvácení ze zažívacího traktu a prodloužit krvácivost.

Zdroj: Stacyl

Godasal 100 cena

Zde můžete vidět cenu léku Godasal.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A BRUSINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Flídrová.flidrova marie @seznam.cz.

Dobrý den,slyšela jsem v radiu,že brusinky působí proti účinkum Warfarinu,který užívám na ředění krve.Můžete mi říci,zda podporují ředění krve a nebo působí proti.Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Vojčík.

Jsou vhodné tyto kombinace léků?
1/ Zodac, Godasal, Betaloc, Cinarizin, Emanera, Rosucard

2/ Euthyrox, Amprilan, Stacyl, Atorvastatin, Omeprazol

Lze případně užít Aspirin a Paralen?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Vedlejší účinky

Nežádoucí účinky léku Stacyl vychází z indikační skupiny, do níž Stacyl patří. Lék poměrně logicky zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Stacylu velmi malé, roste až při kombinacích s jinými podobnými léky. Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, neboť hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LEXAURINEM PO 28 TABLETÁCH A LEXAURINEM PO 30 TABLETÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Konečný.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi lexaurinem 1,5 x 28 tabl. a lexaurinem 1,5x30 tablet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Homer Simpson.

2 tablety, vole?

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi lexaurinem po 28 tabletách a lexaurinem po 30 tabletách

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Stacyl.

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi GODASAL NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří turek.

prosím o sdělení,zda mohu godasal používat a to z důvodu,že užívám již TROMBEX 75 mg,dříve jsem s ním užíval STACYL 100 mg ale musel mi ho lékař na mojí žádost zrušit,bolel mě žaludek.Jsem 2 rokyy po mozkové mrtvici,mám parkinsonovu nemoc,diabetes ii. stupně a nyní středně těžkou axonalne demyelinizacní motorickosenzitivní polineuropatii na DK bilat,mám potíže z nohami a mám obavy z tromboz na nohách.Užívám léky BETALOC 200 mg 1 x,MEDOPEXOL 07 mg, 1 1/2 /2,EBRANTIL 60 mg 1 0 1,PRESTANCE 5 mg/5 mg 1 0 0,TROMBEX 75 mg 0 1 0,na cukrovku STANDAMET 500 mg a TRAJENTA 5 mg.Má vysoký krevní tlak a ischemckou srdeční potíží.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Havrlantová.

Je možno při užívání godasalu brát i vitamin K2+D3 forte.

Zdroj: diskuze Godasal na ředění krve

Léková skupina

Stacyl je jeden z léků na ředění krve. Patří do lékové skupiny zvané antiagregancia, tedy léčiv ovlivňujících srážlivost krve. Účinnou sloučeninou preparátu je kyselina acetylsalicylová.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM STACYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Moc prosím za odpověď, zda při užívání stacylu mohu jíst medvědí česnek a cibulovou nať.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl je lék podobný Acylpyrinu, oba obsahují stejnou léčivou látku kyselinu acetylsalicilovou. Není zde žádná významná potravinová interakce. Cibulovou nať i medvědí česnek můžete normálně konzumovat, i když užíváte Stacyl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám Stacyl

Vedlejší účinky Godasalu

Godasal zvyšuje riziko krvácivých stavů, při trvalém užívání lehce roste riziko krvácivé mozkové příhody a poškození sliznice žaludku, kterou kyselina acetylsalicylová dráždí. Riziko vzniku žaludečních vředů je však při užívání Godasalu velmi malé (riziko roste až při kombinacích s jinými podobnými léky). Léky na bázi kyseliny acetylsalicylové v žádném případě nesmí být podány dětem, kdy hrozí riziko vzniku Reyova syndromu.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Stacyl v těhotenství

Těhotné ženy nemají během těhotenství užívat kyselinu acetylsalicylovou, pokud lékař neurčí jinak. Přípravek Stacyl by se neměl užívat, jestliže jste v posledních 3 měsících těhotenství, pokud vám to nedoporučil lékař, a denní dávka v takovém případě nemá překročit 100 mg. Pravidelné užívání nebo vysoké dávky tohoto léčivého přípravku během pozdního těhotenství mohou způsobit vážné komplikace u matky nebo dítěte. Rovněž kojící ženy nemají užívat kyselinu acetylsalicylovou bez porady s lékařem.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBEX X WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

pět roků jsem brala warfarin, který mi nyní lékař změnil za trombex. Jaký je v těchto lécích rozdíl. Vím, že jsou to léky k ředění krve. Ale jaký je v nich rozdíl? Je některý z nich "lepší, horší, účinnější, méně účinný"? Vždy jsem si myslela, že warfarin je nejúčinnější a nyní mi lékař předepsal trombex. Před užíváním warfarinu jsem roky užívala Trombo Ass.
Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trombex obsahuje látku Klopidogrel, která působí přímo na určité receptory krevních destiček a ty pak nejsou schopny tvořit sraženiny. Kdežto Warfarin deaktivuje vitamín K, který je nezbytný ke spuštění celého procesu srážení krve, ale na krevní destičky nijak nepůsobí. Klopidogrel byl objeven teprve nedávno a používá se od začátku tohoto století. Klopidogrel, stejně jako Warfarin a Aspirin, je na seznamu základních léčivých přípravků Světové zdravotnické organizace, nejbezpečnějších a nejúčinnějších léků potřebných ve zdravotnickém systému. Mezi výhody Klopidogreu patří nízká kontraindikace s jinými léky a odpadá nutnost držet speciální dietu. Mezi nejvýznamnější nevýhody Klopidogrelu patří nesnášenlivost s Omeprazolem, a určitými léky na diabetes 2. typu. Dále Klopidogrel způsobuje bolest hlavy, nevolnost, snadné modřiny, svědění kůže a pálení žáhy. Proto je na místě opatrnost při výběru vhodného léku na pálení žáhy místo Omeprazolu. Rovněž volně prodejné léky proti bolesti, vyjma Paracetamolu, mohou společně s Klopidogrelem způsobit krvácení ve střevech, což se projeví jako krev ve stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Na co je lék Stacyl

Přípravek Stacyl se užívá ke snížení rizika tvorby krevních sraženin a tím k předcházení infarktů myokardu, cévních mozkových příhod, srdečních a cévních problémů u pacientů se stabilní nebo nestabilní anginou pectoris (typ záchvatovité bolesti na hrudníku). Užívá se také k prevenci tvorby krevních sraženin po určitých typech srdečních operací k rozšíření a uvolnění krevních cév. Tento léčivý přípravek není určen pro použití při akutních stavech. Používá se pouze jako léčba preventivní.

Jedna enterosolventní tableta obsahuje acidum acetylsalicylicum 100 mg.

Balení dostupné v ČR:

  • 100 mg x 60 por tbl ent
  • 100 mg x 100 por tbl ent

Zdroj: Stacyl

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

dobrý den, u naslouchadel Widex EVOKE je rozdíl v cenách dle počtu kanálů. Jaký je konkrétně rozdíl ve kvalitě typu EVOKE 220 má 10 kanálů a EVOKE 330 má 12 kanálů. Hodnoty pro audiogram do 2000 Hz jsou stejné. Co kanály umožnují


Wagner

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Je lepší Stacyl nebo Anopyrin

Lék Anopyryn stejně jako lék Stacyl patří do indikační skupiny antiagregancií. Liší se formou tablety, balením a dávkováním. Lék Stacyl má gastrorezistentní potah tablet, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí.

U léku Anopyrin se obecně podává na ředění krve dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně a nárazově tableta o síle 400 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech. V dávkách, ve kterých se lék Anopyrin většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se užívá u ischemické choroby srdeční jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod a u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

U léku Stacyl se obecně podává jedna tableta o síle 100 mg denně. Tablety se mají polykat v celku s dostatečným množstvím tekutiny, cca 1/2 sklenice vody. Vzhledem ke gastrorezistentnímu potahu, který brání dráždivému účinku přípravku na trávicí ústrojí, se tablety nemají drtit, lámat nebo žvýkat.

Zda je lepší lék Stacyl nebo Anopyrin, je u každého pacienta individuální a rozhodnutí je v kompetenci lékaře.

Zdroj: Stacyl

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Ředění krve Godasalem

Kyselina acetylsalicylová obsažená v léku Godasal tlumí funkci některých enzymů. V malých dávkách narušuje funkci krevních destiček vytvářet krevní sraženinu a tím působí proti srážení krve. Ve vyšších dávkách může snižovat horečku a působit proti bolesti.

Obecně se podává dlouhodobě jedna tableta o síle 100 miligramů denně na ředění krve a nárazově tableta o síle 500 miligramů 3–4x denně při horečce či bolestech.

Zdroj: Godasal na ředění krve

Může se Stacyl společně s Warfarinem?

V dávkách, ve kterých se Stacyl většinou podává, se projevují prakticky pouze jeho účinky na ředění krve. Z toho důvodu se předepisuje jako prevence infarktu a ischemických mozkových příhod, u anginy pectoris, u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin. Ve vyšší dávce lze podat i proti horečce a bolestem, na tyto obtíže se však podávají spíše jiné preparáty.

Dávkování záleží na předepisujícím lékaři, obecně se podává dlouhodobě jedna tableta Stacylu o síle 100 miligramů denně.

Účinek léčby může být ovlivněn, jestliže je kyselina acetylsalicylová užívána současně s jinými léky určenými k léčbě následujících stavů:

  • ředění krve / prevence tvorby krevních sraženin (například warfarin, heparin, klopidogrel)
  • odmítnutí orgánů po transplantaci (cyklosporin, takrolimus)
  • vysoký krevní tlak (například diuretika a ACE-inhibitory)
  • regulace srdečního rytmu (digoxin)
  • bipolárně afektivní (maniodepresivní) choroba (lithium)
  • bolest a zánět (například nesteroidní protizánětlivé léky NSAID, jako je ibuprofen, nebo steroidy)
  • dna (například probenecid)
  • epilepsie (valproát, fenytoin)
  • glaukom (acetazolamid)
  • zhoubné nádorové onemocnění nebo revmatoidní artritida (metotrexát; v dávce nižší než 15 mg týdně)
  • cukrovka (například glibenklamid)
  • deprese (selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu SSRI, jako je sertralin nebo paroxetin)
  • použití hormonů k substituční léčbě, když došlo ke zničení nadledvin nebo hypofýzy nebo byly tyto žlázy odstraněny, nebo k léčbě zánětu včetně revmatické choroby a zánětu střev (kortikosteroidy)

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že by se Stacyl společně s Warfarinem neměl podávat.

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Ředění krve a Anopyrin

Anopyrin patří mezi sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Patří sem zejména kyselina acetylsalicylová (ASA), která náleží do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně uspokojivě působí na snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací. Nejpoužívanějšími léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jsou Anopyrin a Godasal. Najdeme je v medikaci většiny pacientů léčících se se srdcem. K dispozici je ovšem i varianta injekční (Kardegic, Aspegic), která se obvykle jednorázově aplikuje v rámci odborné první pomoci při infarktu.

Zdroj: Ředění krve

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky očkování proti chřipce nebývají závažné, většinou jde o zarudnutí a otok v místě vpichu různé velikosti, které většinou samy vymizí, lze také přikládat studené obklady. Dále se vyskytuje pocit únavy či zvýšená teplota. Proto je vhodné v den očkování vyloučit jakoukoli fyzickou námahu a dodržet klidový režim.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Milurit a vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, spíše u pacientů s porušenými renálními nebo hepatálními funkcemi. Milurit se nesmí užívat v těhotenství ani v období kojení.

Zdroj: Milurit

Godasal nebo Warfarin

Jednotlivé typy léků mají své speciální indikace, které se ovšem mohou vzájemně překrývat. Určitý konkrétní chorobný stav tak může být obvykle léčen více typy protisrážlivých léků nebo jejich kombinacemi. Mezi situace vyžadující podávání protisrážlivých léků patří například zužování a uzávěry tepen (například ischemická choroba srdeční, angina pectoris, infarkt myokardu), vznik hluboké žilní trombózy, plicní embolie, ischemická cévní mozková příhoda, implantace umělé chlopně a mnoho dalších. Velmi obvyklé je podávání protisrážlivých léků v malých dávkách pacientům ležícím v nemocnicích jako prevence vzniku žilní trombózy.

Godasal patří do skupiny takzvaných protidestičkových (antiagregačních) léků – do této skupiny náleží sloučeniny, které tlumí schopnost krevních destiček se shlukovat (takzvaná agregace destiček). Řadí se sem především kyselina acetylsalicylová (ASA), která patří do skupiny nesteroidních protizánětlivých léků. ASA užívaná v malé dávce 100 miligramů denně má uspokojivý efekt ve snížení krevní srážlivosti, aniž by se ve velké míře vyskytovaly nežádoucí účinky. Efekt léku přetrvává několik dnů, a proto se musí vysadit s předstihem před plánovanou operací.

Warfarin tlumí jednu z cest koagulační kaskády tím, že blokuje tvorbu některých koagulačních faktorů v játrech. Jedná se o široce užívaný lék. Výhodou je možnost podávání v tabletkách, nevýhodou je pomalý nástup a ústup účinku (obvykle několik dnů). Účinnost Warfarinu se kontroluje z krevního náběru jako takzvaný Quick test neboli test INR. Hodnota INR vypovídá, kolikrát pomaleji se vlivem Warfarinu dotyčnému člověku sráží krev oproti normě. INR 1,7 tak znamená, že se krev sráží 1,7x pomaleji. Jako účinná a přitom bezpečná hladina Warfarinu se udává v INR hodnota 2–3, tedy krev srážející se 2–3x pomaleji než normálně.

Předávkování Warfarinem je i při správném užívání relativně časté. V případě potřeby rychlého snížení INR lze podat protilátku, kterou jsou preparáty obsahující vitamin K (obvykle lék Kanavit). Stejně tak lze podat mraženou plazmu, která obsahuje chybějící koagulační faktory. Vzhledem ke schopnosti Warfarinu těžce poškodit plod nesmí být Warfarin užíván v těhotenství.

Kombinace obou léků je možná. O indikaci vždy rozhoduje lékař dle aktuálního stavu pacienta. To platí i v indikaci, zda Warfarin či Godasal.

Zdroj: Godasal na ředění krve


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP