Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

GUAJACURAN A IBALGIN

OBSAH

Infuze Guajacuran

Používá se na vyhřezlou meziobratlovou ploténku, při níž dochází k dráždění tamních nervů s neurologickými příznaky.

Účinná infuze obsahuje:

  • Guajacuran na uvolnění stažených svalů
  • Ketonal proti bolesti a zánětu
  • Mesocain proti bolesti i zánětu

Nevýhodou této infuze je, že Guajacuran má vedlejší účinky a může negativně ovlivnit pozornost, a pokud jste se na ambulantní infuzi dopravily vozem, buďte velmi opatrní. Pokud se po infuzích nebudete cítit malátní, auto řídit můžete.

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi INFUZNÍ LÉČBA ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
mám předepsáno 10infuzí s Novalginem a Guajacuranem.Je možno tuto infuzi dostavat každý den nebo musí být mezi tím nějaké volno?
Děkuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

CHtěla jsem se zeptat ,byla jsem před 14 dny na kapackach Dostala jsem novalgi a guajacuran ,5krat jenže jak l

jsem přijela domu od te doby mam kreče v nohach a nemužu sečdet okamžite se mi stahnou svaly v zadech a strašně dlouho mi trva než to rozejdu

Zdroj: diskuze Infuzní léčba zad

Guajacuran

Guajacuran je lék, který umí uvolňovat svalstvo (tedy myorelaxans). Jeho účinnou složkou je sloučenina guajfenesin. Guajfenesin uvolňuje stažené svalstvo a kromě toho působí lehce tlumivě na centrální nervový systém a snižuje úzkost. Prokázal se rovněž pozitivní účinek na dýchací soustavu, kdy tento lék zlepšuje odkašlávání hlenů.

Guajacuran se využívá při různých bolestivých stavech, které mohou souviset se zvýšeným svalovým napětím. Příkladem jsou bolesti hlavy související s krční páteří a dále pak obtíže při menstruaci a nadměrném stresu. Roztok Guajacuranu se s oblibou přidává do analgetických infuzí, které se podávají pacientům s bolestmi zad.

Guajacuran by měl být užíván dle doporučení lékaře. Vyrábí se v podobě tablet o síle 200 miligramů a běžná dávka jsou 1–3 tablety denně. Kromě tablet existuje Guajacuran i v podobě roztoku k nitrožilnímu podání. Nitrožilní podání je vhodné spolu s léky proti bolesti v podobě analgetické infuze.

Guajacuran je dobře snášen a nemívá velké vedlejší účinky. U některých lidí může způsobit poruchy pozornosti, silnější ospalost a svalovou slabost. Lék by neměl být podáván nemocným s myasthenií gravis.

Tento lék lze koupit bez předpisu, prodává se 30 tablet (200 mg).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad

Poradna

V naší poradně s názvem INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Mám napsané 6 infuzi 2 mám za sebou prozatím bolest nezabírá- Novalgin, Mesocain, Guajacuran, nevím obsah. Mám problém s bederní páteří po operaci 6 let pořád bolesti. Ted ještě levá ruka 2 prsty od malíčku- mravenčení , trnutí. Můžete poradit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčebný tělocvik a masáže by mohly pomoci. Pomůže vám to zhubnout a posílit svaly na břiše. Jak nižší váha, tak i aktivní břicho odstraní vaši bolest. Je důležité cvičit správně, proto alespoň ze začátku to dělejte pod vedením zkušeného fyzioterapeuta.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Infuze

Hradecká směs

Vertebrogenní algické syndromy jsou evergreenem všeobecné medicíny. Poměrně dobře reagují na infuzní léčbu kombinací salicylátu a myorelaxancia, která je známá pod názvem Hradecká směs neboli H-směs.

Složení infuze na bolest zad neboli H-směsi:

  • fyziologický roztok 1/1 500 ml
  • Natrium salicylicum inj. 1 amp.
  • Guajacuran inj. 1 amp.
  • 1% Mesocain amp. 20 ml
  • Celaskon 1 amp.

V i. v. podání v rozmezí 1 až 2 hodiny.

Vedlejší účinky

Před podáním mezokainu je vzhledem k možným alergickým reakcím vhodné provést test (aplikace malého množství s.c.).

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

2amp mesocain 2amp guajacuran 1amp veral.10 dní jednou denně a bylo mi dobře na tolik že jsem zvládl cestu domů autem 170km v polosede. Fakt prima koktejl.

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Náhrada za Myolastan

Distribuce uvádění Myolastanu na český trh byla ukončena 30. 5. 2013. Alternativa namísto něj se využívají například jiná centrálně myorelaxační léčiva, která tlumí blok a uvolňují svalové napětí.

Volně prodejné bez receptu: Guajacuran nebo Ataralgin, který má jednu z obsahových složek proti bolesti.

Receptové varianty: Mydocalm, Dorsiflex, Sirdalud, Muscoril či Baclofen, jejich účinky posiluje hořčík, můžete tedy použít Magnesii lactici, Magne B6, Magnetrans. Užívání zmíněných muskulatorních relaxátorů nenahrazuje analgetickou léčbu, kterou zabezpečí Brufen, Voltaren nebo Nalgesin S.

Zdroj: Myolastan

Diskuze

V diskuzi INFUZE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Buriánková.

Infúze noalgin, mesocain a guajacuran jsem brala 14 dní. Jak dlouho působí v těle?Jsou tyto léky i na povzbuzení? Děkuji za odpověď. Buriánková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Infuze na bolest

Nimesil a Ibalgin

Nimesil je lék ze skupiny nesteroidních protizánětlivých léků a je pouze na lékařský předpis.

Ibalgin je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však přípravek Ibalgin 400 musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl. Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu. Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu. Když se příznaky zhorší nebo se nezlepší do 3–5 dnů, poraďte se o dalším postupu s lékařem. Přípravek Ibalgin 400 obsahuje léčivou látku ibuprofen, která patří do skupiny takzvaných nesteroidních protizánětlivých léčiv. Zabraňuje tvorbě tkáňových působků, takzvaných prostaglandinů, které jsou zodpovědné za vznik bolesti a zánětu a uvolňují se v místě poškození tkáně. Ibuprofen zmírňuje bolest a zánět různého původu. Ibuprofen rovněž tlumí horečku, která provází například nemoci z nachlazení. Přípravek Ibalgin 400 se užívá například při bolesti hlavy, zubů, zad, při bolestivé menstruaci, při bolesti svalů a kloubů provázející chřipková onemocnění, při poranění měkkých tkání, jako je pohmoždění a podvrtnutí. Dále se Ibalgin 400 užívá při horečnatých stavech při chřipkových onemocněních a jako doplňková léčba horečnatých stavů při jiných onemocněních. V případě zánětlivých a degenerativních onemocnění kloubů a páteře (artritidě a artróze) nebo měkkých tkání pohybového ústrojí provázených bolestivostí, zarudnutím, otokem a kloubní ztuhlostí se přípravek používá pouze na doporučení lékaře. Přípravek je vzhledem k množství léčivé látky v jedné tabletě určen pro dospělé a dospívající nad 12 let. Pro děti ve věku 6–12 let je vhodný přípravek s obsahem 200 mg ibuprofenu (Ibalgin 200), dětem do 6 let věku je určen ibuprofen v suspenzi

Zdroj: Nimesil - vše co o něm chcete vědět

Diskuze

V diskuzi ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Užívám Eliguis na řed. krve a k tomu někdy Ibalgin na bolest zad, zdá se mi že se mi velmi sníží tlak a nastane aritmie, totéž s Tezeem na tlak. Je to možné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ředění krve

Svědění konečků prstů

Svědění konečků prstů může být způsobeno cévním onemocněním, proto je vhodné neurologické nebo cévní vyšetření. Také se může jednat o projevy syndromu karpálního tunelu nebo je příčinou problém s páteří. Cvičení je zde velmi důležité, eventuálně je možné na přechodnou dobu užívat Ibalgin (3x 1 tabletu).

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den a existuje něco nejakej prášek nebo něco na bolest mám doma dva kluky a sem sama nane tak že si nemohu dovolit někam chodit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste nahradit Paralen za Ibalgin 400 popřípadě Apo-ibuprofen 400 a užívejte jednu tabletu po šesti hodinách a zítra navštivte normálního zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Rizikové faktory

Často se vznik nosních polypů spojuje s chronickým zánětem nosní sliznice (chronické, alergické rýmy), s astmatem, u malých dětí může být příčinou dokonce cystická fibróza či ciliární diskineze (nepohyblivost řasinek), obojí jsou vážná onemocnění. Objevení polypů je někdy reakcí organismu na určité léky (Aspirin, Ibalgin).

Zdroj: Jak na polypy v nose

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Citlivost v oblasti vředu je dlouhodobou záležitostí a vy jste vyléčení zvládl perfektně, určitě vám lékař předepsal léky proti bolesti. Končetinu je dobré během dne odlehčovat a to tak, aby byla nad rovinou hrudníku. Pokud dlouhodobě sedíte a nebo máte nevyhnutelné cestování, pokuste se s nohami pohybovat, aby se napomohlo žilnímu návratu krve zpět do srdce. Denně provádějte cévní gymnastiku nejméně třikrát denně po dobu asi 3 minut - kružte nohami v kotnících, přitahujte špičky, krčte a natahujte prsty u nohou. Dobré je pohybovat nohami při každé příležitosti. Pomáhá i masáž v okolí rány. Na ráně během masáže nechte vlhký čtverec – namočený ve vodě. Do okolí rány naneste mastný krém a jemnými pohyby masírujte celé okolí rány, můžete pokračovat cca 5 cm do okolí rány a také celý zbytek končetiny ke kolenu. Vždy postupujte od spodu nahoru k srdci. Tím pomůžete i lymfatickému systému. Masáž by měla trvat alespoň 5 minut. Hlavně nezapomínejte si odpočinout a to nejméně na 2 hodiny po obědě s podloženými končetinami. Toto onemocnění vyžaduje trpělivost a pevné nervy :). Výborný je Ok balsám na masáže, ale je dražší. Držím palce, Světlana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Špor Karel.

Děkuji za rady,které využiji v další léčbě,ještě ale dotaz jaké léky klidní bolest,doktorka mně nic nenapsala a běžně dostupné léky nefungují ibalgin,apd.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Kam se zánětem šlach

Zánět šlach vyřeší odborníci na ortopedii, popřípadě na chirurgii. Vždy je důležité upřesnit diagnózu a k tomu je zapotřebí vyšetření kloubních změn a případné revmatické aktivity u revmatologa. Pokud vyšetření neprovede hned, je namístě noční aplikace krátké aluminiové dlažky na noc, krátkodobé užití mastí jako Dolgit, Ibalgin krém. Jinak léčba záleží na vyšetření revmatologa a ortopeda, případně chirurga.

Zdroj: Zánět šlach v ruce

Poradna

V naší poradně s názvem SVAL NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré odpoledne
děkuji za odpověď. Mám taky rašelinu, kterou mohu nahřívat v mikrovlnce a přikládat na rameno, na ruku. Mohu k tomu brát i Ibalgin proti bolesti?
Pěkný den.
Petr Krebs

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rašelina je dobrá, Ibalgin jen krátkodobě. Když by bolest byla nesnesitelná tak, že byste ji musel tlumit Ibalginem, tak raději běžte k lékaři, protože za normálního stavu byste to měl vydržet bez těchto léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sval na ruce

Zavolejte svému zubnímu lékaři

Na otok tváře 100% zabírá jednoduchá rada. Zavolejte svému zubnímu lékaři a ten jediný vám 100% pomůže. Můžete chladit, mrazit, kloktat, užívat léky proti bolesti, stejně vám kromě zubaře nikdo a nic nepomůže! Otok je známkou komplikace zubního kazu a šíření zánětu do okolních tkání, proto byste návštěvu zubního lékaře neměli odkládat. Do té doby se doporučuje užívat například Ibalgin 400 mg co 8 hodin, nebo Aescin (2-2-2).

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den.Proč lékaři neustále předepisují Warfarin, když jsou na ředění krve nové, lepší léky.Bojí se,že jim pojišťovna dá nový lék k úhradě.Jsme v tomto případě na úrovni rozvojových států.Jsem ročník 1935.Právě u nás starších,se uvádí větší možnost nežádoucích účinků.Děkuji Stanislav Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Červená.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné při užívání léku Xarelto, užívat léky jako je např. brufen nebo ibalgin. A ještě jedna otázka. Užívám seropram, a betaxu. To nevadí v kombinaci s Xarelto? Moc děkuji.

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Nimesil na zuby

Ibalgin a Nimesil mají stejný mechanismus účinku a jsou si velmi podobné a účinné na bolesti zubů při zánětu nebo po extrakci zubu. Za normálních okolností se kombinace těchto dvou léků nedoporučuje, ale nemusíte mít obavy, že byste si po jednorázovém užití obou léků v jeden den nějak ublížili.

Pokud máte velké bolesti, je možné Nimesil krátkodobě kombinovat s Novalginem nebo s Metamizolem. Pokud máte pár dní klidu a nevadí vám mírná únava, tak s Tramalem Retard.

Zdroj: Nimesil

Léčba otoku pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít různé příčiny. Vždy je tedy důležité zjistit tuto příčinu a dle ní zacílit léčbu.

Pomoc: Lze lokálně použít analgetika (gely Ibalgin, Dolgit a podobně), studené obklady, klid (neznamená to celodenní ležení na lůžku, ale obecně nepřetěžovat končetinu, nenosit těžká břemena, nechodit na dlouhé vzdálenosti). Přes noc se otok většinou vstřebá a přes den se opět objevuje. Na léčbu otoků je vhodný i Reparil gel (3x denně), který velmi dobře snižuje otoky a regeneruje cévní systém.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Novalgin infuze

Novalgin se používá v kombinační infuzní léčbě při silné akutní nebo chronické bolesti. Dávkování a způsob podání závisí v zásadě na požadovaném analgetickém účinku a stavu pacienta.

Novalgin v infuzní terapii se používá takto

I.v. 1xd:

  • fyz. roztok 500 ml
  • Novalgin 1 amp.
  • Tramal 100mg 1 amp.

Akutní lumbago i.v. 1xd:

  • 250ml FR
  • Mesocain 1% 1 amp.
  • Guajacuran
  • ev. Novalgin 5 ml
  • ev. Natrium acetylsalicylicum 1 amp.
  • ev. Dexamed 1 amp.

Záleží na rozsahu onemocnění a na volbě odborného lékaře.

Vedlejší účinky

Účinnou látkou tohoto přípravku je metamizol a ten je nutné předepisovat s opatrností u astmatických nebo atopických pacientů. Před podáním metamizolu je třeba provést podrobnou anamnézu. U pacientů, u nichž bylo zjištěno zvláštní riziko anafylaktoidních reakcí, smí být metamizol podán pouze po pečlivém zvážení možného rizika proti očekávanému užitku. Jestliže se i za těchto okolností metamizol podává, je nutný přísný lékařský dohled a musí být k okamžité dispozici prostředky ke zvládnutí šoku. Tyto reakce se mohou rozvinout během aplikace injekce nebo několik hodin po ní; obvyklé však bývá, že se objeví během první hodiny od podání.

Zdroj: Infuze na bolest

Nevhodné léky proti bolesti při léčbě Warfarinem

Lék Doreta proti bolestem může negativně ovlivnit účinky Warfarinu. Tato kombinace proto vyžaduje zvýšený lékařský dozor.

Warfarin v kombinaci s Ibalginem zvyšuje riziko krvácení, proto je Ibalgin k Warfarinu kontraindikovaný. Léky jako Ibalgin a jemu podobné výrazně zvyšují riziko vnitřního krvácení.

Lék Tramadol na bolest zvyšuje účinek Warfarinu.

Také kombinace Movalis a Warfarin se nedoporučuje, jelikož zvyšuje riziko poškození trávicího traktu a vnitřního krvácení.

Indobene gel smíte k Warfarinu použít 1–2x denně na bolestivá zánětlivá místa v tenké vrstvě a pouze na menší plochy těla. Gel by se neměl bez porady s lékařem používat déle než 5–7 dní v kuse.

Alavis se rovněž nedoporučuje brát bez předchozí konzultace s lékařem. Chondroprotektiva, která jsou v Alavisu Triple Blend obsažená, mohou ovlivnit účinek Warfarinu.

Aulin může také účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Ale podle výsledků krve může lékař Aulin k Warfarinu předepsat a upravit dávkování, je-li třeba.

Doreta může ovlivnit účinek Warfarinu, nicméně lékař tento přípravek k Warfarinu může předepsat, a je-li třeba, upravit dávkování léků.

Gel Lioton 100 000 není pro pacienty užívající Warfarin vhodný, jelikož může prodloužit dobu, za kterou dojde ke srážení krve (protrombinový čas).

Zdroj: Stacyl a Warfarin

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni

Warfarin a léky na bolest

Warfarin v kombinaci s Ibalginem zvyšuje riziko krvácení, proto je Ibalgin k Warfarinu kontraindikovaný. Také lék Tramadol zvyšuje účinek Warfarinu. Léky jako je Ibalgin a jemu podobné totiž výrazně zvyšují riziko vnitřního krvácení. Movalis si můžete k Warfarinu vzít pouze v opodstatněných indikacích na doporučení lékaře. Je zde nutná opatrnost při užívání obou léků současně, protože tato kombinace zvyšuje riziko poškození trávicího traktu a vnitřního krvácení. Indobene gel k Warfarinu smíte použít 1–2x denně na bolestivá zánětlivá místa v tenké vrstvě a pouze na menší plochy těla. Na bolestivá místa smíte používat i Dolgit krém v doporučeném množství, ale neměli byste ho nanášet častěji než 2x denně a používat déle než 1 týden. Gel byste neměli bez porady s lékařem používat déle než 5–7 dní v kuse. Aulin také může účinek Warfarinu nepříznivě ovlivnit. Doreta sice může ovlivnit účinek Warfarinu, nicméně ji lékař může k Warfarinu předepsat, a je-li třeba, upravit dávkování léků. Gel Lioton 100 000 není pro pacienty užívající Warfarin vhodný, jelikož může prodloužit dobu, za kterou dojde ke srážení krve (protrombinový čas).

Bezpečně se mohou užít léky na bolest, které srážlivost krve neovlivňují, například paracetamol (Panadol Novum, Paralen). Bez vědomí lékaře nesmíte brát na bolest žádné jiné léky než ty, které obsahují čistý paracetamol.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Apo-Ibuprofen na chřipku

Bez porady s lékařem je možné přípravek Apo-Ibuprofen 400 mg užívat při bolestivých stavech nerevmatického původu, např. při sportovních a jiných poraněních, při bolestech hlavy nebo zubů, při bolestivé menstruaci a ke zmírnění horečky a bolestí při nachlazení. Při léčbě chřipky Apo-Ibuprofenem 400 nikdy nekombinujte s těmito léky: Nurofen x Ibalgin x Brufen x Ibuprofen x Apo-Ibuprofen x Dolgit x Ibumax. Všechny tyto preparáty obsahují stejnou účinnou látku ibuprofenum, která by se potencovala a měla by vliv na výskyt nežádoucích účinků.

Pokud se bolesti nezmírní po 5 dnech, nebo horečka neustupuje po 3 dnech léčby přípravkem APO-IBUPROFEN 400 mg, nebo se obtíže zhorší, poraďte se o dalším postupu s lékařem. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Doporučené dávkování při léčbě zánětlivých a degenerativních onemocnění kloubů a páteře nebo mimokloubního revmatismu: Přípravek se u těchto onemocnění užívá na doporučení lékaře, který stanoví i dávkování. Dospělí a dopívající nad 12 let obvykle užívají 1–2 potahované tablety APO IBUPROFEN 400 mg 3krát denně. Odstup mezi jednotlivými dávkami je nejméně 4 hodiny.

Zdroj: Apo-Ibuprofen 400


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP