Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HODNOTY UREA A KREATININ

OBSAH

Urea kreatinin

Kreatinin v moči se využívá pro posouzení funkce ledvin, pro orientační standardizaci látek vylučovaných močí vzhledem k objemu moče a pro orientační posouzení výživy a svalové hmoty.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY UREA A KREATININ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SJ.

Dobry den, jedna se o dve diety? V nekterych clancich se uvadi, ze by se dietni strava pri onemocneni ledvin mela skladat ze 1/3 z masa a mlecnych vyrobku a ze 2/3 priloh, zeleniny. Neni tedy ve vyse uvedenem receptu 400 g masa prilis? Dekuju.SJ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý případ onemocnění ledvin u psů je jiný a bude vyžadovat jiné dietní potřeby. Nejlepší způsob, jak vyladit množství proteinů ve stravě nemocného psa, je zařazení diety a následné překontrolování hodnot urea a kreatininu. Jsou-li stále vysoké, tak teprve pak přikročit k ubírání denního příjmu proteinů.
Přílišný nedostatek bílkovin ve stravě může být škodlivý a zhoršit zdraví psa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty urea a kreatinin u psa

Kreatinin v krvi hodnoty

  • Novorozenci 0–6 týdnů: 12,0–48,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Kojenci 6 týdnů – 1 rok: 21,0–55,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Děti 1–15 let: 27,0–88,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Muži 15–110 let: 44,0–110,0 μmol/l (SÉRUM)
  • Ženy 15–110 let: 44,0–104,0 μmol/l (SÉRUM)

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manzel Oskar.

Jak co nejrychleji snizit kreatin v krvi, nyní je 429,9 sedimentace 60/102 mocovina 16,4 CRP 5,2 Také krev v moči. Děkuji za radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MIlan Breczko.

Jak snížit hodnoty kreatininu v krvi ,momentálně mam hladinu 128 qmol/l .

Děkuji za rady

UREA 5,9
kreatinin 128
V_GF_MDRD 0,87
V-cKD-EPl 0,94
S_Kyselina močová 404
S_Bilirubin 7,3
s_ALT 0,78
s_AsT 0,43
s_GGT 0,36
s_P§A 0,73


MIlan Breczko

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Příčiny

  • Nízký objem krve nebo krevní tlak;
  • Infekce;
  • Horečka;
  • Trauma (např. popáleniny);
  • Toxicita kortikosteroidů;
  • Dieta s vysokým obsahem bílkovin;
  • Gastrointestinální krvácení;
  • Akutní nebo chronické onemocnění ledvin;
  • Obstrukce moči.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Vysoký kreatinin u psa

Je běžné, že u psů, kteří přicházejí na konzultaci, veterináři nacházejí vysoký kreatinin. I když instinktivně v těchto případech budou myslet na onemocnění ledvin, před stanovením diagnózy vždy musí vzít v úvahu, zda je přítomen některý z nerenálních faktorů ovlivňujících hodnotu kreatininu.

Jakmile je toto provedeno, je důležité posoudit výsledky dalších parametrů, které mohou být u psů s onemocněním ledvin zvýšeny: Symetrický dimetylarginin (SDMA), hustota moči, proteinurie, fosfatémie.

Pokud se výsledky rozcházejí, je nejvhodnější analýzu zopakovat, jakmile je pes stabilizovaný. U psů s akutním poškozením ledvin a v závislosti na závažnosti je možné, že se hodnoty vrátí k normálu za několik hodin nebo dní. Nebo se může stát opak a ve stejném časovém období je zesílen výskyt těchto abnormálně vysokých hladin sloučenin obsahujících dusík, jako je močovina a kreatinin.

Pokud máme podezření, že pes má chronické onemocnění ledvin doprovázené zvýšenou hladinou močoviny, nitrátů a kreatininu v krvi, a pokud nebylo mírné a nebylo možné jej upravit hydratací, bude zvýšení koncentrace kreatininu přetrvávat, jakmile bude pes hydratován.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Kreatinin v séru

Kreatinin v séru je obvykle o něco vyšší u mužů než u žen. Stanovení kreatininu v séru je dobrým indikátorem a využívá se při sledování průběhu onemocnění ledvin včetně dialyzovaných pacientů. Při poklesu glomerulární filtrace se vylučování kreatininu snižuje. Jeho hodnoty v séru začínají stoupat nad horní hranici normy až při snížení glomerulární filtrace pod 50 %. Z toho je zřejmé, že pro rozpoznání časného stadia poškození ledvin je samotné stanovení sérového kreatininu málo citlivé.

Zdroj: Kreatinin

Diskuze

V diskuzi KREATININ LABORATORNÍ HODNOTY 420 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bláha.

Stále u mě dochází ke zvyšujícím hodnotám kreatininu,lékař mě hrozí dialýzou.Je možné jiné řešení?Jak je možno tyto hodnoty snížit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kodl.

Jak pozoruji, tady nikdo nic kloudného neví ani neporadí ...

Zdroj: diskuze Kreatinin laboratorní hodnoty 420

Hodnoty testu urea

Referenční rozmezí:

  • Pro novorozeňata ve věku do 1 měsíce jsou referenční hodnoty od 1,7 do 5 mmol/l.
  • Pro ženy jsou hodnoty močoviny v krvi od 2 do 6,7 mmol/l.
  • Pro muže jsou hodnoty močoviny od 2,8 do 8,3 mmol/l.

Vysoké hladiny močoviny svědčí o špatné funkci ledvin. To může být způsobeno akutním nebo chronickým onemocněním ledvin. Existuje však mnoho věcí kromě onemocnění ledvin, které mohou ovlivnit hladiny močoviny, jako je snížený průtok krve ledvinami, jako je městnavé srdeční selhání, šok, stres, nedávný srdeční infarkt nebo těžké popáleniny, krvácení z gastrointestinálního traktu, stavy, které způsobují obstrukci proudění moči nebo dehydratace.

Nízké hladiny močoviny nejsou běžné a obvykle nejsou důvodem k obavám. Mohou být pozorovány u závažného onemocnění jater nebo podvýživy, ale nepoužívají se k diagnostice nebo sledování těchto stavů. Nízké hladiny močoviny jsou také pozorovány v normálním těhotenství.

Hladina močoviny se zvyšuje s věkem a také s množstvím bílkovin ve vaší stravě. Diety s vysokým obsahem bílkovin mohou způsobit abnormálně vysoké hladiny močoviny. Diety s velmi nízkým obsahem bílkovin mohou způsobit abnormálně nízké hladiny močoviny. Nižší hladiny močoviny jsou také pozorovány u kojenců a malých dětí.

Léky, které mohou zhoršit funkci ledvin, mohou zvýšit hladinu močoviny. Vaše močovina a kreatinin mohou být monitorovány, pokud užíváte určité léky.

Zdroj: Urea hodnoty

Hodnoty močoviny u psa

Močovina, urea, je výsledným produktem při zpracování bílkovin v těle a její přebytečné množství je vylučováno močí. Její normální hodnota v krvi se pohybuje zhruba mezi 3,3–8,5 mmol/l.

Zdroj: Zvýšená močovina v krvi u psů

Diskuze

V diskuzi PROČ JE VYSOKÝ KREATIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva Dornaková.

Dobrý večer,mám prosbu, zda je při léčbě cukrovky druhého typu špatný, že má múj přítel vyšší hodnoty kreatinu.Mohli byjste mně napsat zda ano nebo ne. Děkuji za laskavost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Dobrý den,

prvně je potřeba si uvědomit, že kreatin a kreatinin jsou dvě odlišené látky. Kreatinin vzniká odbouráváním kreatinu v ledvinách. Pokud má tedy Váš přítel zvýšené hodnoty kreatininu (který asi v dotazu myslíte), znamená to, že ledviny nepracují tak by mě by měli a nedokáží dostatečně kreatinin vyfiltrovat a odstranit z krve.
Zda je tento stav vážný nebo ne, Vám nedokážu říct. Záleží jak moc jsou hodnoty zvýšené oproti normálnímu stavu, a také jak dlouho.
Rozhodně to ale není nic pozitivního a je potřeba tuhle situaci nepodcenit a aktivně ji řešit. RZ

Zdroj: diskuze Proč je vysoký kreatin

Referenční hodnota v krevní plazmě: 0,06–0,10 mmol/l

Kreatin se rychle spotřebovává při zvýšené fyzické námaze. Uvolní se energie a molekula kreatinu se přemění na odpadní produkt – kreatinin. Mnozí již o této látce slyšeli v souvislosti s laboratorním vyšetřením činnosti ledvin. Kreatinin se vylučuje z našeho těla pouze ledvinami, slouží tedy jako poměrně vhodný indikátor jejich činnosti.

Před vyšetřením hladiny kreatininu je třeba vyloučit zvýšenou fyzickou námahu. Ta totiž vede ke zvýšení hladiny kreatininu v krvi. Hodnoty vyšetření by tak falešně naznačovaly zhoršenou funkci ledvin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Azotémie a Urémie u psů

Azotemie je definována jako nadměrná hladina sloučenin dusíkatých látek, jako je močovina, kreatinin a další tělesné odpadní sloučeniny v krvi. Může být způsobena vyšší než normální produkcí látek obsahujících dusík (při dietě s vysokým obsahem bílkovin nebo gastrointestinálním krvácením), nesprávnou filtrací v ledvinách (onemocnění ledvin) nebo reabsorpcí moči zpět do krevního řečiště.

Urémie mezitím také vede k hromadění odpadních produktů v krvi, ale je způsobena nesprávným vylučováním odpadních produktů močí v důsledku abnormální funkce ledvin.

Příznaky

  • Slabost;
  • Únava;
  • Zvracení;
  • Průjem;
  • Deprese;
  • Dehydratace;
  • Zácpa;
  • Hubnutí (kachexie);
  • Ztráta chuti k jídlu (anorexie);
  • Zápach z úst (halitóza);
  • Ubývání svalů;
  • Podchlazení;
  • Špatná srst;
  • Nepřirozený nedostatek barvy v kůži;
  • Nepatrná červená nebo fialová skvrna na povrchu kůže jako výsledek drobného krvácení z krevních cév v kůži (petechie);
  • Únik krve z prasklých cév do okolní tkáně za vzniku fialové nebo černomodré skvrny na kůži (ekchymózy).

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa

Diskuze

V diskuzi UREA 10 2 AŽ 10,8 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Plná.

Nikdy jsem neměla takové hodnoty,ale že mě nebylo poslední dobou dobře,jsem šla k
lékaři.Myslela jsem,že je to od štítné žlázy s kterou se léčím,ale náhodou jsem se podívala na výsledky.
Proto prosím o sdělení jaké jsou vlastně normální výsledky urei anebo zvýšené.

Děkuji Vám.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Urea 10 2 až 10,8

Kreatinin a kreatin

Nepleťte si pojmy kreatinin a kreatin. Kreatin je látka, která je primárně tvořena v játrech a transportována do svalů, kde se využívá jako zdroj energie pro svalovou aktivitu. Jakmile se dostane do svalu, část kreatinu je spontánně přeměněna na kreatinin. Množství kreatinu a kreatininu závisí na svalové hmotě, proto muži mají obvykle vyšší hladinu než ženy. Kreatin je v dnešní době dostupný jako doplněk stravy. V případě, že budete užívat kreatin, hladina kreatininu v krvi se vám zvýší. Měli byste oznámit lékaři všechny doplňky stravy, které užíváte, aby mohl laboratorní nález správně vyhodnotit.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Diskuze

V diskuzi PATER PLESKAC LECENI RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina zabloudilova.

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Je mě 76 let. Na laboratorním výsledku jsem měla:
P/S Kreatinin 119
qS-GF Kreatinin 0,63
Je toro třeba léčit,nebo stačí jen více pít a dieta, aby se stsv zlepšil.
V posledních 5 měsících jsem měla 5x zánět moč.měchýře a užívala antibiotika.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty

Co je to urea

Urea je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Močovina vzniká v játrech a je vylučována močí. Koncentrace urey v séru závisí na množství bílkovin přijímaných potravou, na stupni katabolismu exogenních i endogenních proteinů, na ureosyntetické schopnosti hepatocytů, na stavu hydratace a míře vylučování ledvinami. Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.

Hodnoty urea v lidském těle

Hladina urey v séru závisí na věku (nižší je u dětí - pozitivní dusíková bilance díky růstu) i na pohlaví (vyšší je u mužů). Po 40. roce života se koncentrace pozvolna zvyšuje. Hodnoty močoviny se mění i během dne. Mezi 8. ‑ 14. hodinou se mohou hodnoty lišit o 20 %, rozdíly ze dne na den mohou být 15 ‑ 21 %. Terapeutické podávání velkých dávek steroidních hormonů (glukokortikoidy zvyšují odbourávání aminokyselin) nebo intenzivní trénink sportovců vede ke zvýšené syntéze urey. Snížené koncentrace jsou normální v těhotenství. Důvodem jsou jednak zvýšené ztráty urey močí, způsobené zvýšenou glomerulární filtrací, jednak pozitivní dusíková bilance při výstavbě bílkovin plodu. Koncentrace klesá při redukci svalové hmoty. Tělesná poloha koncentraci urey neovlivňuje.

Zdroj: Urea hodnoty

Co je to kreatinin

Kreatinin je látka vznikající ve svalech jako konečný produkt odbourávání kreatinfosfátu, který je energetickou zásobárnou pro svalový stah. Kromě vlastní tvorby se kreatinin dostává do organismu potravou. Vylučován je převážně ledvinami, zpět do krve z moče se nevstřebává. Denní tvorba a vylučování kreatininu je pro danou osobu konstantní, závisí hlavně na množství svalové hmoty, tvorbě kreatininu ve svalech, míře vylučování ledvinami a na dietě. Stanovení koncentrace kreatininu se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin.

Zdroj: Kreatinin

Dieta na snížení kreatininu

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi, a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Také pravidelně cvičte, protože tím nejen spalujete kalorie, ale i vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Proč se vyšetřuje kreatinin

Kreatinin je chemický odpadní produkt kreatinu. Kreatin je chemická látka vytvořená tělem a používá se k dodávání energie především svalům.

Toto vyšetření se provádí, aby se zjistilo, jak dobře fungují vaše ledviny. Za normálních okolností je kreatinin zcela odstraněn z těla ledvinami. Pokud funkce ledvin není normální, hladina kreatininu ve vaší krvi se zvýší. Je to proto, že močí se vylučuje méně kreatininu.

Váš lékař si může objednat test kreatininu z následujících důvodů:

  • Pro stanovení diagnózy, pokud máte známky nebo příznaky onemocnění ledvin.
  • Pro screening onemocnění ledvin, pokud máte cukrovku, vysoký krevní tlak nebo jiné stavy, které zvyšují riziko onemocnění ledvin.
  • Ke sledování léčby nebo progrese onemocnění ledvin.
  • Sledování nežádoucích účinků léků, které mohou zahrnovat poškození ledvin nebo změněnou funkci ledvin.
  • Ke sledování funkce transplantované ledviny.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Normální hodnoty

Kreatinin vstupuje do krevního řečiště a je z něho filtrován konstantní rychlostí. Množství kreatininu ve vaší krvi by mělo být relativně stabilní. Zvýšená hladina kreatininu může být známkou špatné funkce ledvin.

Sérový kreatinin se uvádí jako mikromol kreatininu na litr krve (mikromol/l).

Normální výsledek je:

  • pro muže 64 až 104 µmol/l;
  • pro ženy 49 až 90 µmol/l.

Ženy mají často nižší hladinu kreatininu než muži. Je to proto, že ženy mají často méně svalové hmoty než muži. Hladina kreatininu se liší podle velikosti člověka a svalové hmoty.

Výše uvedené příklady jsou běžná měření výsledků těchto testů. Rozsahy normálních hodnot se mohou v různých laboratořích mírně lišit. Některé laboratoře používají různá měření nebo testují různé vzorky. Poraďte se se svým lékařem o významu vašich konkrétních výsledků testů.

Zdroj: Kreatin v krvi hodnoty

Léčba

Typ léčby doporučený vaším veterinárním lékařem bude záviset na základní příčině onemocnění, i když konečným cílem je zastavit primární onemocnění, ať už jde o azotemii nebo uremii. Například v případě močové obstrukce se váš veterinář pokusí překážku uvolnit, aby umožnil normální průchod moči. Kromě toho, pokud je pes dehydratovaný, budou mu podány intravenózní tekutiny ke stabilizaci zvířete a napravení deficitu elektrolytů.

Následná péče o psa

Celková prognóza tohoto onemocnění závisí na stupni poškození ledvin, akutních či chronických stavech onemocnění ledvin a léčbě. Protože se však většina léků vylučuje ledvinami, psi s onemocněním nebo selháním ledvin vyžadují zvláštní péči při výběru správných léků, aby se zabránilo dalšímu poškození ledvin. Bez předchozí konzultace s veterinárním lékařem nepodávejte psovi žádné léky. Kromě toho neměňte značku nebo dávku léku předepsanou vaším veterinárním lékařem bez předchozí konzultace.

Budete muset sledovat výdej moči svého psa doma a u některých pacientů musí majitelé výdej moči řádně zaznamenat. Tento záznam výdeje moči pomůže vašemu veterináři určit progresi onemocnění a celkovou výkonnost ledvin při současné terapii. Váš veterinář může opakovat laboratorní testy k měření hladin močoviny a kreatininu 24 hodin po zahájení intravenózního podávání tekutin.

Zdroj: Hodnoty urea a kreatinin u psa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP