Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

HRADECKÁ SMĚS

OBSAH

Hradecká směs

Vertebrogenní algické syndromy jsou evergreenem všeobecné medicíny. Poměrně dobře reagují na infuzní léčbu kombinací salicylátu a myorelaxancia, která je známá pod názvem Hradecká směs neboli H-směs.

Složení infuze na bolest zad neboli H-směsi:

  • fyziologický roztok 1/1 500 ml
  • Natrium salicylicum inj. 1 amp.
  • Guajacuran inj. 1 amp.
  • 1% Mesocain amp. 20 ml
  • Celaskon 1 amp.

V i. v. podání v rozmezí 1 až 2 hodiny.

Vedlejší účinky

Před podáním mezokainu je vzhledem k možným alergickým reakcím vhodné provést test (aplikace malého množství s.c.).

Zdroj: Infuze na bolest

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Mražená mexická směs

Mražená mexická směs je výborný doplněk pikantních jídel.

Složení:

  • zelenina (93 %): fazolové lusky, vařené červené fazole (červené fazole, voda, cukr, jedlá sůl), rajčata, žlutá paprika, cibule, červená paprika
  • omáčka (7 %): voda, rajčata, rostlinný olej, jedlá sůl, bramborový škrob, černý pepř, chilli

Zdroj: Mexická směs

Diskuze

V diskuzi SUCHÝ BETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Dratnal.

Dobrý den,

mám na Vás prosbu - zda bych mohl dostat radu - potřebuji osadit cca 50 obrubníků a rozhoduji se zda si připravit směs sám, nebo koupit již hotovou směs - nedokáži ale spočítat kolik bych potřeboval přibližně pytlované směsi ( m3 ) nebo stěrku+písku+cementu.

Jestli můžete a budete ochotni mi sdělit Váš názor , budu moc rád.

S pozdravem Jiří Dratnal

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchý beton

Mexická vepřová směs

Ingredience: 3 vepřové kotlety, sterilovaná kukuřice, sterilovaná zelená paprika, sterilovaná červená paprika, solamyl, sůl, pepř, masox

Postup: Vepřové kotlety nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme dozlatova. Pak podlijeme vývarem z masoxu a dusíme doměkka. Ke konci přidáme červenou a zelenou papriku (nakrájené na kostičky), kukuřici a hlavně kečup. Pokud je směs řídká, zahustíme ji solamylem. Jedná se o rychlou variantu s vepřovým masem.

Zdroj: Mexická směs

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍCHANÍM PRAŠKOVÉ SÍRY S VODOU VZNIKÁ SMĚS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Babuš.

Co vznikne když smíchám praškovou síru s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se smíchá prášková síra s vodou za normální teploty tak vznikne obyčejná suspenze, protože síra při pokojové teplotě je tzv. alfa síra kosočtverečná (ortorombická) a ta je nerozpustná ve vodě. Když se ale tato suspenze zahřeje na 500 °C tak vznikne sulfan H2S a oxid siřičitý SO2, oboje jsou jedovaté látky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smíchaním praškové síry s vodou vzniká směs

Mexická pánev s rýží

Ingredience: 3 sáčky rýže, 1 lžička soli, 1 lžička kari koření, 1 bobkový list, 500 g mletého masa, špetka soli a pepře, špetka majoránky, 1 plechovka Bonduelle Mexicana (červené fazole s kukuřicí v chilli omáčce)

Postup: Rýži uvaříme v osolené vodě, přidáme lžičku kari koření a bobkový list. Na pánvi osmažíme maso, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Po opražení masa přilejeme směs z plechovky a necháme ještě krátce povařit. Směs masa a omáčky poté promícháme s rýží. Pokrm podáváme zdobený nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Mexická směs

Diskuze

V diskuzi TINKTURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janah.

Dobrý den,
na jaře jsem vyrobila vlastní tinkturu z více druhů stromů.
Vadí tato směs, nebo jí můžeme užívat?
děkuji
Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktury

Koření mexická směs

Mexické koření je pikantní směs k dochucení ostrých jídel. Vhodné je do fazolových jídel, plněných paprik, gulášů. Vyrábí se průmyslově.

Složení: sůl max. 50 %, glutaman sodný, paprika sladká, chilli, cibule, nové koření, kmín, pepř černý mletý

Koření si můžete vytvořit i doma:

Recept

Ingredience: 1 lžíce sušené chilli papričky, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky červené papriky, 1 lžička černého pepře, 1,5 lžičky mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1 lžička soli

Postup: Uvedené ingredience smíchejte v misce. Vzniklou směs koření skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Používejte při úpravě masa nebo do masových směsí či omáček na mexický způsob.

Zdroj: Mexická směs

Poradna

V naší poradně s názvem DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Klementová.

Dobrý den, strašně moc mě zajímá, jestli se při dně může pít melta. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Melta je kávovinová směs z kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Neobsahuje žádný kofein. Při dně by tento nápoj neměl činit žádné potíže, pokud se do něj nepřidá kakao.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Epsomská sůl a glycerin

Rovněž tato méně známá domácí léčba může pomoci s bolestivými hemoroidy. Pomocí jednoduchých složek vytvoříte směs, kterou aplikujete přímo na postižené oblasti.

Postup: Smíchejte 2 lžíce epsomské soli s 2 lžícemi glycerinu. Naneste směs na gázovou podložku a položte ji na bolestivou plochu. Nechte působit po dobu 15–20 minut. Opakujte každé čtyři až šest hodin, dokud se bolest nezmírní.

Zdroj: Nejlepší lék na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT PRAGANDU A SMES NA SALAMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Koštál.

D.den jsem z Vlašimska a chtel bych koupit pragandu ,
tři sáčky po 250g a 3 sáčky na výrobu salamu, udejte místo nákupu neb zašlete na
adr. Antonín Koštál,Družstevní 291,25765 Čechtice neb volejte 773877493 dik za info Ko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pragandu i kořenící směsi do salámů můžete koupit na internetu v mnoha obchodech. Jejich seznam je uveden zde:
- praganda: www.zbozi.cz/hledani…
- koření: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit pragandu a smes na salamy

Mexická zeleninová směs

Recept

Ingredience: 400 g vepřové kýty, 1 mexická zeleninová směs (700 g), 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, voda

Ingredience na marinádu: 1 lžíce ostrého kečupu, 1 lžíce chilli pikantní omáčky, 1 lžička sójové omáčky, ½ lžíce plnotučné hořčice, mletý černý pepř, ½ lžičky sušeného česneku

Postup: V misce rozmícháme kečup, chilli omáčku, sójovou omáčku, trošku hořčice, pepř, sušený česnek. Maso promícháme s marinádou a necháme v chladu chvíli odstát. Na oleji zpěníme na nudličky nakrájenou cibuli. Přidáme okapané marinované maso a chvíli opékáme. Poté maso zalijeme trochou vody a dusíme téměř doměkka. Přidáme mexickou zeleninovou směs (nebo směs sterilované fazole, sterilované kukuřice, čerstvé papriky), zalijeme trochou vody, v níž jsme rozmíchali mouku nebo škrob. Takto vaříme ještě asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Podáváme s rýží, případně směsí naplníme lokše či kukuřičné placky.

Zdroj: Mexická směs

Diskuze

V diskuzi BETONOVÁ SMĚS NA VENKOVNÍ POUŽITÍ POMĚR PÍSEK CEMENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří hauer.

potřeboval jsem poradit jaký beton mám namíchat na část základu z tvárnic jako věnec.Tvárnice jsou staré se dvěma dutinami.Věnec bude jen na jedné ze čtyř stran v rozměrech 150 x 100 x 3500 šířka výška délka. Tvárnice jsou do výšky 1m a na betonový pás bude postavena zeď z porobetonu do výšky cca 2m. Vše bude čelit vlivúm počasí ze západu.Jsem ve věku 74 l a nevím zda vám dotaz dorazí. Pokud se to povede budu rád a předem děkuji. S pozdravem Hauer Jiří

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

K přípravě betonu použijte Portlandský cement CEM I 42,5 R, říční písek frakce 0,5 až 3 mm, kamenivo frakce 10 až 20 mm, plastifikátor od firmy Den Braven a provzdušňovač. Beton připravte smícháním dvou dílů kameniva, dvou dílů písku a jednoho a půl dílu cementu. Přidáním plastifikátoru se sníží množství potřebné vody, proto ji přidávejte pomalu a jen tak, aby směs byla vlhká. Když bude směs přemokřená, tak to bude mít negativní dopad na výslednou pevnost a životnost betonu. Když to přeženete s vodou, tak jednoduše přidejte všechny ostatní přísady v uvedeném poměru. Beton připravte v míchačce a nechte míchat alespoň 15 minut, aby se uplatnil provzdušňovač, který ochrání beton před mrazem. Takový beton pak vydrží být pevný i více než sto let.

Zdroj: diskuze Betonová směs na venkovní použití poměr písek cement

Mexická směs s rýží

Ingredience: 1 větší cibule, ¼ pórku, 1 větší paprika (jakákoli), 1-2 stroužky česneku, 1 plechovka červených fazolí v chilli omáčce, 1 plechovka bílých fazolí (také lze použít předvařené bílé fazole), 1 plechovka kukuřice (mražená kukuřice je také skvělá), 1 rajský protlak, 1-2 lžíce oleje, 1-2 l vody (dle konzistence), chilli, provensálské koření, sůl

Postup: Cibuli, pórek a česnek nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme papriku a podlijeme vodou, přidáme fazole, kukuřici, sůl a koření, necháme povařit cca 10-15 minut. Ke konci varu přidáme rajský protlak. Podáváme s rýží.

Zdroj: Mexická směs

Diskuze

V diskuzi ACYLPYRIN A FRANCOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doubravova věra.

Prosím o radu-v receptech na směs francovka+acylpyrin /aspyrin/ se uvádí 10 tablet ale množství francovky ne chci to použít na bplaví klouby ,kolena. Děkuji za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Používá se lahvička Alpa Francovka 160ml.

Zdroj: diskuze Acylpyrin a francovka

Recept na přípravu

Ingredience: 100 gramů lnu a 10 gramů hřebíčku

Odeberte 10 dílů lněného semínka a 1 díl hřebíčku. Nakrájejte je do kávovaru a umelte vše, dokud nebudete mít prášek. Také si tuto směs můžete koupit v obchodě se zdravou výživou.

Zdroj: Lněné semínko a hřebíček proti parazitům

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ZASADOTVORNÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlada.

Patřím k těm, kdo užívá warfarin. Chtěl bych poprosit o zkušenosti s jeho užíváním a s možnou konzumací zásadotvorných potravin a pochutin. Jde mi např. také o kávovinovou směs Melta, arašídové křupky, různé masové paštiky a pomazánky. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem zásaditost potravin nehraje vůbec žádnou roli. Při léčbě Warfarinem je důležité udržet stále stejné množství přijatého vitamínu K. Potraviny, které jste vyjmenoval, neobsahují žádný vitamín K. Takže je můžete použít v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Zpravidla je třeba hlídat denní příjem potravin, které vyrostly (plody a rostliny).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a zasadotvorné potraviny

Dávkování

A jak připravenou směs používat? To je snadné: Na mul nebo plátýnko dáme kaši z aloe, kterou přiložíme na bolavé místo, přikryjeme mikrotenovým sáčkem a převážeme. Obklad je vhodný na noc – je dost silný, až ostrý. Kdo má choulostivější pokožku, měl by si před obkladem místo namazat kostivalovým krémem.

Zdroj: Aloe, Alpa, Acylpyrin - mazání

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA BĚLENÍ ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Efektivní domácí recept na bělení zubů je založen na směsi tvořené z těchto surovin:
- půl čajové lžičky prášku zvaného jedlá soda,
- půl čajové lžičky kyselé tekutiny - ocet
- a ještě na bělení zubů nesmí chybět sůl, stačí jí jen špetka.
Směs by měla vypadat jako pasta, kterou si potřete své žluté a ošklivé zuby a po chvíli z nich směs smyjte. Procedura ze zubů odstraní hnědý povlak na zubech, dále pak ze zubů smyje bakterie a ochrání chrup před kazem. Vtipné levné a jednoduché a navíc jde o velmi efektivní nápad na domácí bělení zubů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí recept na bělení zubů

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Zdroj: Perníkové koření

Výroba cukrového mýdla

Do misky nasypte hnědý cukr, přilijte trochu mandlového oleje a směs pomocí ručního mixéru promíchejte. Díky důkladnému mixování cukru vznikne luxusně našlehaný krém.

Přidejte tekuté tělové mýdlo DOVE, oves a zbytek mandlového oleje do misky se směsí a pomocí ručního mixéru opět vše zamíchejte. Přísady důkladně míchejte do té doby, než opět vznikne vláčný krém.

Přelijte směs s cukrovým mýdlem do plastové nádoby pomocí gumové stěrky. Plastová nádoba by měla mít bezpečné víko, které udrží cukrové mýdlo čerstvé a zamezí jeho znečištění.

Vezměte malé množství cukrového mýdla a použijte jej při koupeli. Opláchněte se, namydlete a následně třete kůži pomocí tohoto peelingu, poté zůstaňte v lázni, nebo se jen osprchujte.

Cukrové mýdlo uložte do chladničky. Cukrové mýdlo můžete uchovat až po dobu dvou týdnů. Po uplynutí této doby nevyužitou směs vyhoďte a vyrobte si novou.

Zdroj: Cukrové mýdlo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP