Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

HRNÍČEK


Kokoška pastuší tobolka čaj

Při bolestivé menstruaci se používá čaj z natě, kdy jednu čajovou lžičku kokošky přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, scedíme a pijeme 2–3x denně jeden hrníček, užíváme maximálně jeden měsíc.

Při klimakteriu pijeme čaj z natě, který si připravíme z jedné čajové lžičky natě kokošky, kterou přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat, přecedíme a pijeme dva hrníčky denně po dobu čtyř týdnů, pak léčebnou kúru přerušíme na tři týdny, po třech týdnech můžeme v léčebné kúře opět pokračovat s dodržováním stejných intervalů v jejím přerušování.

Na nízký krevní tlak se pije čaj z natě. Tento čaj připravíme tak, že jednu čajovou lžičku natě přelijeme 250 ml vroucí vody, necháme 5 minut louhovat, přecedíme a pijeme denně jeden hrníček čaje ve stejný denní čas, kokoška reguluje krevní oběh, proto je možné ji podávat i při vysokém krevním tlaku.

Poranění a rány se léčí čajem z natě, na silně krvácející rány potřebujeme jednu čajovou lžičku kokošky, kterou zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a pijeme 2–3x denně po doušcích jeden hrníček.

Na průjem použijeme čaj z natě, dáme tři čajové lžičky natě, přelijeme 500 ml vroucí vody a necháme 1 minutu louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně jeden hrníček čaje.

Zdroj: článek Kokoška pastuší tobolka

Dávkování

Dávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání.

Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme.

Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny.

Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje.

Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí.

Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.

Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme.

Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček.

Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem.

Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly.

Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme.

Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v pom

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kloktání šalvěje

Šalvějový čaj

Šalvějový čaj připravíme tak, že jednu čajovou lžičku listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a pijeme 2–3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.

Zdroj: článek Všechno možné o šalvěji

Recepty pro lidi bez žlučníku

Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.

Šestizrnné cereálie

Ingredience

  • 1/2 hrnku ječmenných vloček;
  • 1/2 hrnku zrn červené pšenice;
  • 1/2 hrnku hnědé rýže;
  • 1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
  • 3 lžíce quinoa;
  • 2 lžíce lněného semínka;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1 1/2 litru vody.

Postup

Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.

Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.

Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem

Ingredience

  • 1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
  • 1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
  • 1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
  • 1 lžička čerstvého estragonu;
  • 2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
  • 3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
  • 3/4 hrnku divoké rýže;
  • 1 1/2 hrnku suchého bílého vína.

Postup

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.

V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.

Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.

Pečená treska s citronem a kapary

Ingredience

  • 4 filety z tresky;
  • 1 citron;
  • 1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
  • hrníček horké vody z vodovodu;
  • 1 lžíce másla, změklého;
  • 1 lžíce univerzální mouky;
  • 4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.

Postup

Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.

Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na po

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Seznam potravin

Hrášek

Množství bílkovin: 8 g v 1 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Hrášek má v sobě 8krát více bílkovin než špenát. Zároveň je v něm vysoká hodnota vitamínu C, která pokryje téměř ze 100 % jeho denní potřebu. Pokud máte dostatek bílkovin a vitamínu C, bude váš imunitní systém fungovat výborně. Přidávejte hrášek do salátu nebo k vajíčkům, zvýšíte tím jejich výživnost.

Guava

Množství bílkovin: 4,2 g v 1 hrnku (8 % doporučené denní dávky)

Guava je ovoce s nejvyšším obsahem proteinu, hrnek guavy ho obsahuje více než 4 gramy a spolu s 9 g vlákniny má celkem jen 112 kalorií. Zároveň má 6krát více vitamínu C, než je jeho denní potřeba. 1 hrnek guavy vydá za 7 středně velkých pomerančů! Toto tropické ovoce je třeba oloupat a sníst. Také ho můžete přidat do jakéhokoliv salátu nebo nakrájet na plátky a ponořit do vody, tím vytvoříte speciální nápoj, který detoxikuje vaše tělo. Nebo si z něj připravte mražený krém a přidejte do něj jen nezbytně nutné množství cukru.

Konopná semena

Množství bílkovin: 6 g na polévkovou lžíci (11 % doporučené denní dávky)

Konopná semena se chuťově podobají slunečnicovým semínkům. Při stejné hmotnosti mají konopná semena vyšší obsah bílkovin než například hovězího maso anebo ryby. Zároveň obsahují nenasycenou mastnou kyselinu, která je velmi dobrá pro fungování srdce. Tyto ořechy najdete v obchodě se zdravou výživou nebo v sekci přírodních produktů v klasickém supermarketu.

Čočka

Množství bílkovin: 18 g v 1 hrnku (36 % doporučené denní dávky)

Jeden hrníček čočky má stejný obsah bílkovin jako tři vejce a přitom méně než 1 g tuku. Díky vysokému obsahu vlákniny má také velkou sytící schopnost a urychluje spalování tuků. Lidé, kteří jedí čočku 4krát týdně, ztrácejí rychleji na váze a hodnota cholesterolu v jejich těle je nižší. Jezte tedy čočku jako přílohu nebo si z ní uvařte polévku.

Kozí sýr

Množství bílkovin: 5 g na 30g porci (9 % doporučené denní dávky)

Všechny mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny, ale tento sýr je skutečnou proteinovou jedničkou. Z jedné porce získáte skoro 10 % svého denního příjmu bílkovin a tělu dodáte 76 kalorií. Přidejte kozí sýr do salátu a zalijte jej octovou zálivkou. Abyste zvýšili rychlost spalování tuků, jezte jej spolu s melounem nebo cizrnou. Také ho můžete použít spolu se sýrem feta, rukolou a rajčaty při výrobě domácí pizzy.

Dýňová semínka

Množství bílkovin: 8 g v 1/2 hrnku (14 % doporučené denní dávky)

Polovina hrnečku semínek má o 20 % více bílkovin než vejce. Obsahují i vysoké množství železa, draslíku, fosforu, hořčíku a zinku. Při

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Recept na čaj z bobkového listu

Čaj se připraví ze dvou bobkových listů. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají 5 minut louhovat (1/4litrový hrníček). Pijte třikrát denně.

Zdroj: článek Čaj z bobkového listu

Potraviny proti zácpě

Zdravá strava musí obsahovat i živé nezpracované elementy, například ovoce, zelenina, ořechy, semínka, klíčky. Pro správnou aktivitu střev je nepostradatelná vláknina. Ta je ve velké míře obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách (nejvíce v sóje), celozrnném pečivu a obilninách, ovesných vločkách a pšeničných otrubách. Vlákninu je nutno do organismu přidávat pozvolna a je nutno zvýšit příjem tekutin na šest až osm sklenic vody denně. Pokud začnete jíst více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže, jako plynatost, nadýmání, které do dvou až tří týdnů zmizí. Při užívání pšeničných otrub nepřekračujte zpočátku dávku 1 polévková lžíce denně a dostatečně pijte, aby byla stolice měkká.

Projímavé účinky mají švestky. Můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Též se doporučuje každý den ke snídani osminka litru švestkové šťávy smíchaná s troškou jablečného moštu. Mezi další projímavé ovoce patří datle a fíky. Slabší projímavý účinek mají meruňky a broskve. Odvar nebo macerát z lněných semínek je vynikajícím lékem pro střeva. Odstraňuje zácpu, normalizuje činnost střevní mikroflóry a zabraňuje vzniku kvasných a hnilobných procesů. Odvar připravíte pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody. Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Dejte si pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, avšak u někoho může způsobovat naopak zácpu. U některých lidí způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů. Také mák pomůže proti zácpě – snězte půl hrníčku až hrníček mletého nebo celého máku. Samozřejmě to neřeší příčinu zácpy, ale funguje to jako relativně rychlá pomoc.

Zdroj: článek Rychlá pomoc na zácpu

Příznaky zvýšeného cukru v krvi

Mezi počáteční příznaky cukrovky patří časté močení, otupělost, nadměrná žízeň a hlad.

Charakteristické příznaky zvýšené hladiny cukru:

  • žízeň, ale opravdu velká, člověku nestačí jen jeden hrníček a žízeň ho budí i v noci
  • polyurie (časté močení), noční močení, často u malých dětí, které již na noc nepotřebovaly plenu, ale nyní se opět začaly počurávat; moč je lepkavá, sladká
  • hubnutí při normální chuti k jídlu, během krátké doby to může být i několik kilogramů
  • únavnost, malátnost
  • přechodné poruchy zrakové ostrosti
  • poruchy vědomí až bezvědomí
  • dech páchnoucí po acetonu, prohloubené dýchání
  • opakované infekce močových cest

Nejčastějším typem diabetu u dětí je diabetes mellitus I. typu. Ten vzniká v důsledku destrukce beta-buněk Langerhansových ostrůvků v pankreatu, které produkují inzulin. V důsledku toho dochází k nedostatku inzulinu a vzniká celoživotní závislost na jeho zevním podávání. Ke zničení beta-buněk dochází na podkladě buněčného autoimunitního procesu, který lze prokázat nálezem protilátek v krvi.

Zdroj: článek Zvýšený cukr v krvi

Zdravé množství jahod

Je v pořádku jíst 20 jahod denně?

Optimální velikost jedné porce jahod je asi 1 hrníček nebo asi sedm až deset jahod, v závislosti na jejich velikosti. 20 jahod by představovalo dvě až tři porce ovoce. Toto množství nemusí být nutně škodlivé, ale někteří lidé mohou zaznamenat vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství jahod, jako je plynatost, průjem, zácpa nebo jiné zažívací potíže.

Co se stane, když sníte příliš mnoho jahod?

Navzdory svým nutričním výhodám mají jahody často vysoký obsah cukru a obsahují 8,12 mg cukru na šálek. Jahody mohou obsahovat zbytky pesticidů. Nadměrná konzumace jahod může u některých lidí způsobit žaludeční potíže, pálení žáhy, průjem, reflux, nadýmání a alergické reakce.

Zdroj: článek Stolice po konzumaci jahod

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová


hrnek
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
hrníčková bublanina z bílého jogurt
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.