Kyselinotvorné potraviny
Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.
Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.
Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc
Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo
Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr
Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.
Zdroj: článek Odkyselení organismu stravou
Tabulka
Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)
Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.
Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).
Legenda k tabulce
1 = Adenin v mg na 100 g potraviny
2 = Guanin v mg na 100 g potraviny
3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny
4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny
5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny
6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny
7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny
NU = NU
|
Potravina
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
|
Obilniny a rýže
|
|
Chlebová mouka
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
25,8
|
30,3
|
Velmi nízká
|
|
Ječmen
|
21,6
|
22,7
|
0
|
0
|
44,3
|
52,1
|
Velmi nízká
|
|
Mouka na sladké pečivo
|
8,1
|
7,6
|
0
|
0
|
15,7
|
18,5
|
Velmi nízká
|
|
Mouka na pečivo
|
12,2
|
13,6
|
0
|
0
|
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny
Co má střední obsah purinů
STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:
U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:
- fazole bílé, suché 128; 127,1
- sója suchá 190; 139,1
- hovězí maso 120; 192
- hovězí maso, filé 110; 216,4
- hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
- hovězí maso, svaly 133; 292,1
- hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
- hovězí maso, rameno 110; 203,9
- černé fazole mungo, suché 222; 194,3
- kaviár (pravý) 144; 141,6
- kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
- kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
- vařená slepice, průměr 159; 149,2
- kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
- kachna, průměr 138; 146,2
- sardel 239; 560
- kapr 160; 330,9
- ryba průměr 109; 335,9
- treska jednoskvrnná 139; 425,2
- halibut 178; 439,9
- sleď obecný 190; 342,4
- sleď atlantik 210; 216,9
- sledě obecně 219; 197,6
- makrela 145; 191,2
- okoun 110; 311,3
- okouni obecně 241; 544,1
- treska tmavá 163; 473,4
- losos 170; 202
- sardinky 345; 693,2
- pstruh 297; 686,7
- tuňák 257; 273,7
- tuňák v oleji 290; 246,2
- husa 165; 116,7
- hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
- šunka, vařená 131; 248,1
- srdce ovce 241; 367,6
- koňské maso 200; 438,8
- ledviny 218; 419,6
- jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
- čočka suchá 127; 93,8
- lněné semínko 105; 67,4
- játra kuře 243; 426,3
- humr 118; 346,4
- plíce 147; 389,1
- slávky 112; 391,5
- hovězí srdce 256; 504,3
- hovězí ledvina 269; 569,5
- hovězí plíce 399; 961,4
- hovězí jazyk 160; 186
- hrách suchý 109; 84,2
- vepřová ledvina 334; 784,5
- vepřový jazyk 136; 208,2
- štika 140; 406,7
- semeno máku suché 170; 86
- vepřové břicho 100; 92,3
- vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
- vepřová kotleta s kostí 145; 260
- vepřová líčka 140; 170,4
- vepřová panenka 150; 334,8
- vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
- vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
- vepřové svaly 166; 374,9
- vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
- králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
- králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
- klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
- salám německý 104; 65,9
- játrový salám 165; 122,2
- párky z vepřového masa 101; 80,2
- hřebenatka 136; 505,8
- krevety 147; 397,9
- slezina obecně 343; 815,9
- slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
- telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
- telecí filé 140; 347,3
- telecí koleno s kostí 150; 353,2
- telecí stehno s kostí 150; 310,2
- telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
- telecí, krk s kostí 150; 326,9
- telecí rameno 140; 309,3
- zvěř
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Tabulka potravin podle obsahu purinů
Nemoci z překyselení organismu a seznam vhodných a nevhodných potravin
Nemoci z překyselení organismu
Některé nemoci si vyvoláváme svým mnohaletým chybným chováním. Revmatismus, dna, artritida, stejně jako řada dalších onemocnění, mají svou příčinu – překyselení organismu. Překyselený organismus nemůže být zdravý. Čím větší je toto zatížení, tím závažnější je onemocnění. Hlavní příčiny překyselení organismu:
Všeobecné
- špatná výživa (denaturované potraviny)
- špatné stravovací návyky
- špatný způsob života
Konkrétní příčiny
- příliš mnoho bílkovin
- cukr
- alkohol
- nikotin
- nasycené mastné kyseliny
- jedovaté látky v životním prostředí
- poživatiny (respektive jedy z poživatin)
- elektrosmog
- zloba a agrese
- stres a nahromaděná duševní zátěž
Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin obecně:
Alkohol, většina mléčných výrobků, vejce a těstoviny, maso, uzeniny a vnitřnosti, ryby a mořské plody, většina ořechů a semínek, většina obilovin, některé luštěniny, nezralé ovoce.
Seznam nejdůležitějších kyselinotvorných potravin konkrétně:
Alkohol, Ančovičky, Avokádo, Bílé víno (alkohol), Bonbony, Brambůrky, Broskve v v plechovce, Burské oříšky, Candát, Cukr, Černý čaj i ovocný čaj, Čajovka, Čočka, Čokoláda, Divoké prase, Dorty, Eidam, Ementál, Fritovací olej, Gorgonzola, Halibut, Hovězí maso, Hranolky, Humr, Husí maso, Játra, Ječmen, Jehněčí maso, Jelítko, Jitrnice, Kandované ovoce, Kapr, Kari koření, Kečup, Kešu ořechy, Klobása, Kokosový olej, Kokosový ořech, Králík, Krupice, Kuřecí maso, Langusta, Ledvinky, Limonády, Losos, Majonéza, Makrela, Marcipán, Máslové sušenky, Maso (obecně), Mleté maso, Müsli, Mušle, Nugát, Nezralé ovoce, Ovarové koleno, Ovocné bonbony, Ovocné víno, Pálenka, Para ořechy, Pečený sleď, Perník, Piniová semínka, Pistácie, Pivo, Pohanka, Rostbíf, Rum, Rýže bílá, Salám, Sardinky, Sleď, Sýry, Šampaňské, Špek, Špekáčky, Štika, Šunka, Telecí maso, Tuňák, Tvaroh, Tvrdý salám, Uzený losos, Úhoř, Vepřové maso, Vlašské ořechy, Vojtěška, Whisky, Zajíc, Žito.
Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin obecně:
Ovoce, některé luštěniny, zelenina, některé ořechy a semínka, bylinky, některé obiloviny, tuky, některé maso.
Seznam nejdůležitějších zásadotvorných a neutrálních potravin konkrétně:
Ananas, Angrešt, Artyčoky, Aspik, Avokádo, Bambusové klíčky, Banány, Borůvky, Brambory, Brokolice, Broskve, Brynza, Bylinkové čaje, Celer, Celozrnný chléb, Cibule, Citrony, Cuketa, Cukrová kukuřice, Čaj zelený, Černý rybíz, Červená řepa, Červené zelí, Česnek, Datle, Dýně, Dýňová semínka, Fazolky zelené, Fenykl, Grahamový chléb, Grapefruit, Hlávkové zelí, Hovězí filet, Chřest, Hrášek, Hrušky, Husí prsa, Jablko, Jablečná šťáva (přírodní), Jablečná dřeň, Jablečné víno, Jáhly
(...více se dočtete ve zdroji)
Zdroj: článek Rady na odkyselení organismu
Výborná celerová pomazánka à la humr
Ingredience: 3 mrkve, 1/2 bulvy celeru, 1/2 citronu, 1 červená cibule, majonéza (35%), celerová nať
Postup: Mrkev a celer nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou, přidáme nadrobno nasekanou červenou cibuli, osolíme, opepříme, promícháme, přidáme majonézu, zamícháme a máme hotovo. Vychlazenou směs použijeme jako pomazánku na chlebíčky, které zdobíme nakrájenou celerovou natí.
Zdroj: článek Celerová pomazánka - recept