Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

INHALACE SLANÉ VODY V TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Vhodná inhalace při rýmě v těhotenství

V těhotenství se doporučuje při rýmě inhalace bylinková a slaná. Z bylinek použijte ty, které jsou pro vás příjemné a nevyvolávají nauzeu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Diskuze

V diskuzi 10DENNÍ OČISTA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renda.

Ma někdo zkušenosti s tim kdyz nechodite na velkou po vypiti slane vody? Už 3den nic...prvni ano.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Já jsem sůl vůbec nesnesla. Koupila jsem si senný čaj a po dobu deseti dní jsem ho pila ráno i večer. S vyprazdňováním jsem za celou dobu problém neměla, spíš mě hodně bolela hlava.

Zdroj: diskuze 10denní očista diskuze

Jak na bolest v krku v těhotenství

Při léčbě bolesti v krku se v těhotenství musí dávat pozor na volbu léků, aby nebyl ohrožen plod. Nejnebezpečnější dobou pro užívání jakýchkoliv léků je první trimestr, kdy dochází u plodu k vývoji většiny orgánů. Nejbezpečnější je kloktání slané vody nebo Vincentky. V pozdějším období je vhodné užívání Septisanu, Preventanu nebo Sinupretu. Před užíváním jakýchkoliv jiných léků, kapek nebo pastilek by se těhotná žena měla poradit se svým ošetřujícím lékařem. Účinné jsou i uvedené bylinky.

Zdroj: Jak na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Účinky inhalace slané vody

Inhalace slané vody uvolňuje a spouští rýmu. Nalijte do umyvadla horkou vodu, vsypte do ní 2 hrsti klasické kuchyňské soli, ponořte ruce až po lokty do této lázně a zároveň inhalujte připravenou směs. Po několika minutách by se měla rýma sama spustit. Pokud nejste příznivcem této metody, tak můžete vyzkoušet jiný druh inhalace. Na sporák postavte hrnec, nechte v něm vařit vodu se solí, doporučuje se 1–2 lžíce na 1 litr vody, a inhalujte, nejlépe s plenou na hlavě, aby neunikalo teplo kolem. Inhalovat můžete i z preventivních důvodů, v případě alergií či astmatu. Mnoho lékařů tvrdí, že slaná voda a vzduch pomáhají při léčbě dýchacích obtíží, a pokud nemáte peníze na každoroční dovolenou u moře, bude pro vás inhalace slané vody tou jedinou možnou terapií.

Zdroj: Inhalace slané vody

Teplá inhalace

Jak již bylo popsáno, teplá inhalace je nejznámější a nejdoporučovanější technikou babských rad a je velmi účinná při uvolňování nosních dutin. Dutiny se teplou parou uvolní a nahromaděný sekret odteče.

Do malé nádoby se nalije voda o teplotě 30–40 °C. Nad nádobou musíte být ve vzdálenosti 20–30 cm. Pro zvýšení účinnosti si můžete hlavu přikrýt ručníkem.

Můžete také použít konvici, kterou používáte na ohřev vody. Musíte ale zajistit, že hladina vody nedosáhne začátku krčku. Do ústí konvice pak vložte papírový kužel, kterým budete inhalovat léčivé výpary.

Pokud se k inhalaci používají léčivé bylinky, je vhodné si předem připravit výluh. Dobré výsledky mají inhalace silic jalovce, túje, eukalyptu, cedru. Dávkování esenciálního oleje pro inhalace je 3–5 kapek na sklenici vody. Dále lze použít roztok mořské soli, a to 3 polévkové lžíce na litr vody, nebo rozpusťte jednu lžičku jedlé sody ve sklenici vody.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem SLANÝ POCIT V PUSE DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Mám neustále slané rty když si je obliznu je fakt že nedodržují životosprávu bo jsem linek může to být tím že my chybí vitamíny? Pozoruji to už tři týdny co sem začal pracovat na hale kde bylo 50 stupňů jak v prádelně nikdy jsem to nezažil a dost piju pivo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud neužíváte žadné léky a jste jinak zdráv, tak slané rty budou mít svou příčinu v nadměrném pocení. Pot, který ochlazuje vaše tělo při práci v hale s 50°C, obsahuje mimo vody také sodík, chlorid a draslík. Když se voda z vaší pokožky odpaří zbydou na pokožce tyto minerály, které chutnají slaně. Slaný pot je normální stav, ovšem pokud k němu dochází ve zvýšené míře, může to mít za následek nerovnováhu v elektrolytech uvnitř vašeho těla (Hyponatrémie). To se dá jednoduše napravit tím, že si koupíte sportovní nápoj s minerály a budete ho pít místo vody vždy, když se nadměrně potíte. Předejdete tím nepříjemnostem z nerovnováhy elektrolytů, která se může projevit křečemi ve svalech, zmateností a bolestí hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slaný pocit v puse dekuji

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Studená inhalace rýmovníku

Stačí si utrhnout list, rozmačkat jej a pořádně se nadýchat výparů, nejúčinnější je totiž inhalace. Také dítě může inhalovat silice z rýmovníku.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,
poslední dobou bojovnice vůbec nejí a drží se jen u hladiny.Nevíte čím to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Takové chování bety bojovnice může způsobovat mnoho faktorů. Od špatné vody, přes nemoc, až po stres. Základem zdravé bety je vodní filtr a teplota vody 28 až 30°C. Betu zkontrolujte, jestli nemá chomáčky kolem úst a u řitního otvoru. Zároveň je třeba zkontrolovat ploutve, jestli netrpí bakteriologickým rozpadem ploutví. Každá nemoc vyžaduje jinou léčbu, některé postupy zahrnují vykoupání rybičky ve slané vodě, popřípadě ve vodě se Savem. Jiné zase použití antibiotik. Blíže vám poradí v akvaristice podle toho, co na betě zjistíte.

Zdroj: diskuze Nemoc

Druhy inhalace

Studená inhalace: Je vhodná k léčbě širokého spektra respiračních onemocnění, například při bronchitidě, laryngitidě, zápalu plic. Teplota inhalovaného roztoku se pohybuje mezi 22–26 stupni Celsia.

Teplá inhalace: Je doporučována zejména při léčbě nachlazení doprovázeného silnou rýmou. V tomto případě má roztok teplotu 38–42 stupňů Celsia. Teplá pára napomáhá prokrvování sliznice a tím i produkci sekretu.

Suchá inhalace: Inhalace se provádí pomocí mořské soli. K tomu slouží jemná mořská sůl, kterou napřed ohřejete na pánvi s vodou a poté ji vylejete do malé nádoby, ohnete se nad ní a vdechujete páru. Současně je nutné sůl pravidelně míchat. Pro dosažení co nejlepšího výsledku se do solného roztoku přidávají sušené léčivé bylinky.

Inhalátor – nebulizátor: Vytváří mlhu jemných aerosolových částic, které napomáhají léčbě horních i středních cest dýchacích a pozitivní výsledky přináší i při léčbě hlubokého zápalu plic. Mikroskopické částečky aerosolu totiž pronikají i do těch nejmenších plicních sklípků.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Vincentka nebo slaná voda

Nejznámější a nejosvědčenější minerálkou vhodnou pro inhalaci je luhačovická Vincentka. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Oba výrobky seženete v každé lékárně i v různých supermarketech. Pro preventivní účely se inhaluje minerální nebo slaná voda. Inhalace takové lázeňské minerálky je vhodná nejen jako prevence, ale i jako součást léčby. Pomáhá totiž v rozpouštění a vykašlávání hlenů. Ale mělo by jít o kyselky alkalické – ty obsahují zásadité minerální ionty, které jsou proti zahlenění nejúčinnější. To je ideální přírodní léčba při lehkém nachlazení nebo pro doléčení kašle či rýmy.

Když nemáte léčivou vodu po ruce, tak k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest postačí i převařená voda z kohoutku, ve které rozpustíte kuchyňskou sůl v poměru 9 gramů soli na 1 litr vody. Vznikne tak fyziologický roztok, který tělo dobře snáší.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Inhalace na bolest v krku

Na inhalaci při bolesti v krku se doporučuje použít nebulizátor. Nebulizátory jsou speciální pomůcky, které přeměňují roztok léčiva na aerosol. V současné době existují tři typy nebulizátorů:

  • ultrazvuk – doporučuje se k léčbě nazofaryngu, hrtanu, průdušek
  • komprese – je potřeba, pokud infekce postihuje průdušky a alveoly
  • elektrická síť – ideální pro léčbu dolních cest dýchacích a při bolestech v krku; tento typ zařízení se doporučuje používat u dětí, protože může pracovat v jakémkoli úhlu

Inhalace s rozprašovačem má při bolestech v krku přednost před parními a suchými postupy.

Výhody:

  • dostupnost a snadné použití
  • možnost použít různé léčivé látky
  • bezpečnost při používání
  • možnost přesného dávkování léků
  • možnost použití u malých dětí a starších osob, u nichž je obtížné provádět parní a suchou inhalaci
  • lze jej použít k inhalacím s léky, solí, minerální vodou, ale není vhodný pro použití bylinných odvarů

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Inhalátor na slanou vodu

Pro inhalaci slané vody je vhodný kompresorový inhalátor, který je určen k aerosolizaci u léků a slané vody a pro pacienta při různých respiračních onemocněních. Jeho používání léčbu urychluje, ale zároveň je inhalace slané vody skvělou prevencí těchto onemocnění. Inhalátor využijete při léčbě horních a dolních cest dýchacích (inhalátor na kašel).

Malý kompaktní inhalátor s nízkou hmotností a v moderním designu zaujme na první pohled. Investice do inhalátoru představuje jednoduché a vysoce účinné řešení, které vám umožní omezit používání antibiotik.

Kompresorový inhalátor se používá na:

  • nachlazení
  • astma
  • onemocnění dýchacího ústrojí

Léčivo se inhalací rychle dostane do plic, čímž se výrazně zvyšuje efektivita jeho působení v organismu.

Tento inhalátor je jednoduchý na obsluhu a prakticky bezhlučný, je vhodný i pro děti. Vyznačuje se hlavně nízkou spotřebou elektrické energie.

Pracovní podmínky:

  • teplota okolí: 5–40 °C
  • elektrické třídění: typ B, třída II
  • pracovní doba: maximálně 20 minut (se 40minutovou přestávkou před dalším použitím)
Součástí balení je:
  • maska pro dospělé
  • maska pro děti
  • náustek
  • rozprašovač s nádobkou na léčivo
  • adaptér
  • šňůrka na upevnění masky kolem hlavy
Technické údaje:
  • výkon: AC220V, 50 Hz
  • maximální frekvence rozprašovače: > 0,2 ml/min
  • maximální tlak kompresoru: > 0,15 MPa
  • průtok vzduchu v kompresoru: > 10 l/min
  • hladina zvuku: < 65 dB (A)

Kompresorový inhalátor se doporučuje používat maximálně 20 minut. Před dalším použitím je třeba nechat přístroj vypnutý cca 40 minut.

Čištění a údržba: Kompresorové příslušenství je možné dezinfikovat a tím i opětovně používat. Dezinfekce povrchu přístroje je možná běžným dezinfekčním prostředkem.

Název: Kompresorový inhalátor Yuwell 405B

Cena: 1 009 Kč

Recenze: Respondenti uvádějí, že přístroj je velmi jednoduchý na obsluhu. Jeho výhodou je, že obsahuje masku pro děti i pro dospělé.

Zdroj: Inhalace slané vody

Nejlepší inhalace na chronickou rýmu

Inhalace by se neměla provádět při chronické rýmě a při zánětu dutin, na který se dříve tato metoda léčby doporučovala. Dnes je prokázáno, že teplo a vlhko nám sice možná nakrátko dutiny uvolní, ale souběžně zesílí zánět. Chronická rýma patří do rukou lékaře, který stanoví diagnózu a případnou léčbu.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Inhalace Alpy

K inhalacím se hojně užívají éterické oleje, mezi které se řadí i Alpa. Má řadu účinků, mezi něž patří:

  • Ulehčení při rýmě a problémech dýchacích cest například při chřipce a nachlazení.
  • Má uvolňovací a relaxační účinky.

Pozor:

  • Inhalace Alpy může dráždit dýchací cesty malých dětí nebo vyvolat astmatický záchvat u astmatiků.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Inhalace majoránky

K inhalaci můžete použít rovněž celou řadu bylinek, viz v článku výše. Jednou z těch nejvhodnějších je jistě majoránka, která dezinfikuje sliznice a usnadňuje jejich prostupnost. Dokonce odstraňuje bolest a podráždění sliznic. Na obvyklou inhalaci postačí jedna polévková lžíce sušených nebo čerstvých bylinek, kterou rozmícháte v půllitru vody. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ani sušené bylinky, můžete použít pytlíkové bylinkové čaje.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Účinky

Proč tato nezvyklá inhalace funguje? Protože česnek má přírodní antibakteriální účinky. Při rozdrcení uvolňuje léčivou složku nazvanou allicin, která pomáhá při zahlenění a uvolňuje nosní cesty. Snižuje zánět, který přispívá k dráždivému kašli, působí proti zahlenění a rýmě.

Zdroj: Inhalace česneku

Inhalace rýmovníku

Dobrým pomocníkem při nachlazení je rýmovník, bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Má specifickou vůni připomínající směs máty, eukalyptu, meduňky a kafru. Jak již název napovídá, rýmovník účinkuje především při nachlazení, rýmě a bolestech v krku, a to díky obsahu účinných vonných silic. Zároveň má antioxidační vlastnosti. Kromě inhalace rozmačkaných listů rýmovníku si můžete připravit čaj, sirup anebo jej jednoduše zkusit žvýkat.

Zdroj: Inhalace na průdušky


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP