Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POZNAT RAKOVINU DĚLOŽNÍHO ČÍPKU

OBSAH

Co způsobuje rakovinu děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je způsobena virem takzvaného lidského papillomaviru (HPV). Tento virus je přenosný pohlavním stykem. Existuje mnoho typů tohoto viru, ale většina z nich nezpůsobuje rakovinu děložního čípku (některé například způsobují genitální bradavice). Tento virus můžete mít několik let, aniž byste o tom věděly, takže virus v klidu může začít ve vašem těle bujet a způsobit rakovinu děložního čípku. Proto je důležitá pravidelná kontrola. Například Pap testy dokážou objevit změny v buňkách děložního čípku dříve, než se změní v rakovinu.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA RAKOVINY DĚLOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tata.

dobrý den,měla manželka vedle genitálie bradavičku a měla nevím přesně rakovinu čípku,já ji nikdy nepodvedl a jí 100% věřím,mohla se tedy nakazit tou bradavičkou? jak dlouho trvá něž toto onemocnění propukne kolik let +-1 děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Rakovina děložního čípku se z běžné kožní bradavičky nedostane. Vaše manželka se mohla nakazit papilomavirem klidně již v ranném mládí, ještě před vaším vztahem. Tento virus přežívá v těle po velmi dlouhou dobu a u některých žen pak vyvolá rakovinu děložního čípku.

Zdroj: diskuze Příčina rakoviny děložního čípku

Jak lze rakovině děložního čípku předejít?

Pap testy jsou tím nejlepším způsobem, jak včas objevit změny buněk na děložním čípku, které mohou vést k rakovině. Pokud je vám 26 let nebo méně, můžete se nechat očkovat vakcínou proti lidskému papillomaviru. Tato vakcína vás chrání proti dvěma druhům viru, které způsobují rakovinu děložního čípku.

Virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří pohlavním stykem. Nejlepším způsobem prevence je tedy vyvarovat se nechráněného pohlavního styku a omezit počet sexuálních partnerů, čímž také předejdete nákaze pohlavně přenosnými infekcemi.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba většiny stadií karcinomu děložního čípku zahrnuje:

  • operaci (hysterektomii) a odstranění pánevních lymfatických uzlin nebo odstranění obou vaječníků a vejcovodů;
  • chemoterapii;
  • radiační terapii.

Počet chemoterapií závisí na rozsahu rakoviny. Procedury mohou být kombinovány. Jestliže podstoupíte hysterektomii, tak již nemůžete mít děti. Proto je důležité, aby byla rakovina diagnostikována včas a k hysterektomii nemuselo vůbec dojít.

Po zjištění rakoviny je běžné, že cítíte strach, smutek a zlost. Vyrovnat se s těmito pocity vám může pomoci komunikace s ženami, které již rakovinu děložního čípku prodělaly. Zeptejte se svého lékaře na podpůrné skupiny v blízkém okolí.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Moje spoužačka z gymplu prodělala ve dvaceti rakovinu děložního čípku, uzdravila se, ale nemůže mít děti. Já mám zatím jenom malého chlapečka, ale když si na to vzpomenu, je mi to moc líto. Dceru bych nechala očkovat. A myslím si že je nezodpovědné od tohoto očkování lidi zrazovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 65jv.

Je to 500,- na jednu dávku. Celkem 1 500,- Kč

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem HPV VIRUS U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hyneček.

Dobrý den,mám prosím dotaz,jak se může nakazit muž virem HPV aniž by měl jiný sexuální vztah s jinou ženou?? Je možné se nakazit třeba v sauně nebo někde na záchodě?? U manželky byl diagnostikován HPV 16 a ošetřující lékař ji řekl, že je možné se nakazit jen pohlavním stykem,ale já jsem si jist, že za celou dobu manželství jsem žádný jiný styk s jinou ženou neměl.Bohužel se k vůli tomu dostalo naše manželství do velmi kritického stavu.děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Viry HPV včetně typu 16 jsou hojně rozšířeny v celé dospělé populaci. Přenos začíná s prvními pohlavními styky v raném mládí. Pro přenos není důležitý úplný pohlavní styk, ale stačí jen dotyk pokožky genitálií. Přenos z WC nebo v sauně bez těsného kontaktu s nakaženým není možný. HPV nosíme v sobě bez zjevných příznaků. Mohl jste ho mít vy i vaše manželka již z doby prvních lásek.
HPV 16 u žen může způsobit rakovinu děložního čípku a u mužů zase rakovinu penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hpv virus u mužů

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT RAKOVINU PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina.

Fotodynamicka terapia- dobrý den, chcela by som sa prosím spýtať na túto terapiu. Diagnostikovali mi rakovinu prsníka, zajtra podstupujem prvú chemoterapi. Hľadám všetky možné účinne prostriedky na vyliečenieProsím vás aké sú predpoklady,že by som sa mohla pod dohľadom alebo konzultáciami môjho onkológa zúčastniť takejto liečby?Dakujem pekne a prajem pekný den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat rakovinu prsu

Jak je rakovina děložního čípku diagnostikována?

Pap testy jsou součástí pravidelného vyšetření pánve. Lékař seškrábe malý vzorek buněk z povrchu děložního čípku během cytologie, aby zjistil stav buněk. Pokud Pap test ukáže abnormální změny, lékař provede další testy. Také zkontroluje děložní čípek, zda se na něm nenachází prekancerózní nebo nádorové buňky. Jestliže se u vás objevují příznaky rakoviny děložního čípku, zejména krvácení po sexu, požádejte lékaře o provedení Pap testů, případně vám může odebrat vzorek tkáně (biopsie).

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Spíš dle lékárny - my platili za dávku 3.400,- (VZP od 1.10. přispívá 1.000,-).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

VZP už přispívá jen 500,-

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Diagnostika

Při podezření na rakovinu jazyka může lékař provést biopsii.

Každý, kdo se obává, že by mohl mít rakovinu jazyka, by se měl co nejdříve objednat k lékaři.

Při vyšetřování se vás lékař pravděpodobně zeptá na jakoukoli relevantní anamnézu, včetně rodinné anamnézy. Prohlédne vám jazyk a ústa. Vyšetří lymfatické uzliny, aby zjistil, zda nedochází k jejich zvětšení.

Pokud má lékař podezření, že je přítomna rakovina jazyka, provede biopsii. To představuje odebrání vzorku tkáně a odeslání na testování.

Pokud výsledky biopsie potvrdí rakovinu, lékař může doporučit CT nebo MRI vyšetření, které ukáže, zda se rakovina rozšířila do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Jaké jsou příznaky?

Abnormální cervikální buňky zřídka vyvolají nějaké typické příznaky, ale jakmile se změní v rakovinu, mohou se projevovat těmito symptomy:

  • krvácení z pochvy nebo změny menstruačního cyklu;
  • krvácení při pohlavním styku nebo tehdy, když přijde něco do kontaktu s děložním čípkem;
  • bolest při sexu;
  • vaginální výtok zabarvený krví.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi JE TO FAJN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanča.

Myslím, že je to velmi rozumné aby se očkovalo proit rakovině děložního čípku celogeneračně, vždyť je to nemoc ohrožující všechny ženy ne?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je to fajn

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA DELOŽNÍHO ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Vakciny stoji kolem 10 nebo 11 tisic Kc. Asi dle ordinace...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Spíš dle lékárny - my platili za dávku 3.400,- (VZP od 1.10. přispívá 1.000,-).

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Příznaky rakoviny prsu a jak rakovina prsu vypadá

Okem patrné změny prsu:

  • Změna ve velikosti či tvaru prsu může ukazovat na počátek rakoviny prsu.
  • Vtažení bradavky také napovídá o zhoubném bujení v prsu.
  • Otok, šupinatění, zarudnutí či „pomerančový“ vzhled kůže prsu také může být příznakem rakoviny prsu.

Pohmatem patrné změny zahrnují:

  • Hrbolek či ztluštění v části prsu nebo poblíž prsu, i v podpaždí může být projevem nádoru v prsu.
  • Přílišná citlivost bradavky také nasvědčuje na možnou rakovinu prsu.

Fotografie jak vypadá rakovina prsu se svými příznaky:

  • Ukázky toho, jak se rakovina prsu projevuje, jsou vidět na fotografiích zde.
  • Fotografie šupinatění prsu při rakovině prsu jsou vidět zde.
  • Fotografie symbolu rakoviny prsu jsou vidět zde.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Tvaroh na rakovinu

Nepomůže každému, ale některým lidem může pomoci v jejich boji proti rakovině.

Zdroj: Tvaroh je jednoduchý a přírodní lék na rakovinu

Přenos rakoviny děložního čípku

HPV je velmi běžný virus. Obsahuje DNA a je geneticky stabilní, to znamená, že infekci způsobené tímto virem lze dlouhodobě zabránit pomocí očkování. Existuje více než 100 typů HPV, z nichž se okolo 40 šíří pohlavním stykem. Z toho asi 15 jsou tzv. onkogenní typy, které mohou vést ke vzniku rakoviny děložního čípku a prekancerózním lézím na povrchu děložního čípku. Další, tzv. nízkorizikové typy mohou vyvolávat například benigní genitální bradavice. Mezi vysoce rizikové patří zejména typy 16 a 18 stojící za více než 70 % onemocnění. Společně s dalšími onkogenními typy 45 a 31 jsou zodpovědné za 80 % případů onemocnění rakovinou děložního čípku. Každé ženě hrozí riziko, že jí onemocní. HPV se přenáší sexuálním kontaktem, a to nejen pohlavním stykem, ale také kontaktem s kůží nakaženého partnera v genitální oblasti. Kondom, jenž je účinnou ochranou při jiných sexuálně přenosných nemocech, zde není dostatečným řešením. Během svého života se s HPV infekcí setká až 80 % sexuálně aktivních žen, z toho až 75 % infekcí je způsobeno onkogenními typy HPV. Řada žen neví, proč by měla chodit na pravidelné gynekologické prohlídky spojené s odběrem cytologického stěru. Stěr dokáže odhalit změněné buňky na povrchu děložního čípku a tím umožnit včasnou léčbu. Tato metoda byla představena už v polovině 30. let minulého století a používá se dosud v tzv. screeningových programech. V zemích, kde byly úspěšně zavedeny, se výrazně snížil výskyt rakoviny děložního čípku. Navzdory těmto programům ale rakovina děložního čípku nevymizela. Jejich úspěšnost závisí jednak na ženách a jejich ochotě docházet na pravidelné gynekologické prohlídky, ale rovněž i na spolehlivosti interpretace výsledků cytologického stěru, při nichž hraje hlavní roli lidský faktor.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Rizikové faktory vzniku rakoviny prsu

Při pátrání po příčinách rakovinu prsu byly odhaleny tyto některé faktory, které zvyšují riziko, že v prsu dojde k nádorovému bujení. Všechny známé rizikové faktory dohromady vysvětlují pouze malý zlomek všech onemocnění.

Hlavní faktory vzniku nádoru prsu:

  • Nádor prsu vyvolá nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nádor prsu je pravděpodobný, když se již vyskytl v rodině či u téhož pacienta.
  • Nádor prsu předchází hmatné změny ve tkáni prsu.
  • Rakovinu prsu urychlí genetické mutace.
  • Při přechodu jsou nejčastěji identifikovány nové případy nádoru prsu.
  • Ozáření prsu může podpořit vznik rakoviny prsu.
  • Denzita prsní tkáně - takzvaná absorpce rentgenového záření napomáhá ke vzniku nádoru v prsu.
  • Nadváha či obezita po přechodu a nedostatek pohybu přispějí ke vzniku nádoru prsu.
  • Vystavení organizmu chemickým látkám urychlí zhoubné bujení v prsu.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Na nádor prsu je lepší operace nebo chemoterapie?

Větší nádory by se neměly operovat. Vychází to ze zkušeností. Větší nádory jsou totiž nejcitlivější na chemoterapii a lékaři s ní dokáží eliminovat veškeré nádorové buňky ve 20 %, a u intenzivnějších režimů až v 60 % všech nemocných. Léčba je ale obtížná. Kdykoli se provede výkon zachovávající prs, musí se prs ozářit, protože by zde bylo riziko místní recidivy. Důležité je, že pokud dosáhneme úplného vymizení nádoru, u těchto nemocných toto onemocnění praktický nerecidivuje - žena je vyléčena.

Zdroj: Jak poznat rakovinu prsu

Příznaky rakoviny děložního čípku

Rakovině děložního čípku mohou předcházet předrakovinná stadia, která jsou bezpříznaková a odhalitelná pouze pravidelnými gynekologickými kontrolami. Její časné stadium nezpůsobuje bolesti ani jiné těžkosti. Problémy se objeví až při zvětšování nádoru a jeho prorůstání do pochvy a jiných orgánů, například močového měchýře a konečníku. Nádorové buňky se mohou dostat i do vzdálenějších částí těla, například plic. To může trvat řadu let, někdy i 10–20 let, proto se vyskytuje převážně u žen mezi 45.–55. rokem života. Mezi hlavní příznaky rakoviny děložního čípku patří krvácení mimo menstruační cyklus, zapáchající výtok z pochvy bílé barvy, bolesti v oblasti pánve, dolní části hřbetu a nohou. Kvůli útlaku žil v pánevní oblasti se rovněž objevují otoky dolních končetin. Častá je bolest při pohlavním styku a obtíže při močení a vyprazdňování. V pozdějším období se rakovina projeví i hubnutím a únavou.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP