Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE PROJEVUJE SYFILIS

OBSAH

Test na syfilis

Diagnóza se obvykle stanovuje prostřednictvím krevních testů. Bakterie je ale možné rozeznat i pod mikroskopem. Pokud se u vás vyskytnou vřídky na anebo v okolí vaginy, penisu a úst, může to indikovat infekci bakterií, která způsobuje syfilis. Tento test vám umožní rychle a spolehlivě zjistit, zda jste se nakazili zmiňovanou chorobou. Zde naleznete informace ohledně testu na syfilis.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tak ji teď nic neříkej a běž na kožní sám. Tam si to nech ošetřit a přestaň už to řešit! Sám si akorát ublížíš, jak vidíš. Nech to na doktorech.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Takze test na syfilis neni nutny prosim vas ?

Zdroj: diskuze Sifilis?

Léčba

Léčba u syfilis je antibiotická, většinou penicilinová. Při léčbě je nutný časný záchyt postižených. Je třeba vyhledávat prameny nákazy a přeléčit oba sexuální partnery. V terapii se používá penicilin, který se aplikuje do svalu několik dnů podle určených schémat. Při alergii jej lze zaměnit za doxycyklin, erythromycin nebo ceftriaxon. Nemocní musí být po léčbě pravidelně sledováni i několik let.

Neléčená syfilis nebo domácí léčba (doma) mohou po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu. V pozdějších stadiích může dojít k duševním poruchám a smrti.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Davidd.

Takze syfilis to byt stoprocentne nemuze ? U syfilisu jde vydet i zive maso nebo tak jestli jsem spravbe cetl ne ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jistotu prokáže test, který jsem zmiňoval, takže si ho udělej, ať máš jistotu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Léčba syfilisu

V současné době je lues (syfilis) léčena na dermatovenerologickém oddělení, kde jsou po potvrzené diagnóze aplikována antibiotika, obvykle penicilin, v případě penicilinové alergie se využívá tetracyklin. Pacienti léčení na syfilidu by se měli zdržet pohlavního styku. Jejich sexuální partneři by měli být testováni, a pokud je to nutné, tak i léčeni. Délka léčby se liší podle délky trvání choroby. Antibiotika se obvykle užívají po dobu dvou až tří týdnů. Současně s nemocným musí být vyšetřeni a přeléčeni i všichni jeho sexuální partneři. Léčbu vždy předepisuje a řídí pouze lékař. Pokud není syfilis léčena, může způsobit vážné a trvalé problémy, jako je demence, slepota nebo smrt.

Zdroj: Syfilis

Prevence

Nejúčinnějším bojem proti syfilidě je prevence, která spočívá v zodpovědném sexuálním chování. Hlavní podmínkou je omezení počtu sexuálních partnerů. Riziko získání pohlavní choroby narůstá geometricky s počtem milostných dobrodružství. Jediným spolehlivým prostředkem k zabránění přenosu je kondom. Rozhodně by jej měli používat všichni, kteří nemají stálého sexuálního partnera. Neléčená syfilis může vést k nevratnému poškození srdce a nervového systému. V nejtěžších případech končí úmrtím nemocného. Při jakýchkoli pochybnostech nebo přímém podezření na infekci je vhodné bez otálení navštívit lékaře.

Zdroj: Syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Davidd.

Cetl jsem ze to syfilis nebude ale nejsem si jisty mel sem nechraneny styk s klukem ale oba poprve njkdy to s nikym jeste nedelal on zadnymi znamkami o pohlavne prenosnych nemocech nema ja sem mel na penise uz tak rok malou bulku asi zvetsena zlazka doktor na to ani nic nerikal ale z niceho nic se to trochu zvetsilo a kdyz sem to mackal tak to bolelo a vylezl bily hnis.potom sem to nemackal a jen to mazu framikoinem vred tam mam uz asi 2-3 tydny je podstatne uz mensi ale newim zda to nemuze byt ten syfilis:/// k lekari se bojim je mi 15 let..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být i tukový nádorek - lipom, který je normálně neškodný. Tím, jak jsi to mačkal tak se to zanítilo a dopadlo to, jak to vidíš teď. Framykoin je dobrá léčba a mělo by se to ustálit. Při tom vymáčknutí asi ještě něco zbylo a nyní se to zapouzdřuje, proto je to začervenalé. Když bys to chtěl úplně odstranit, tak se to dělá chirurgicky s minimální jizvou. Zajdi si na kožní a nech si to ošetřit. Penis a varlata jsou běžnými součástmi lidského těla a lékař k nim přistupuje, stejně jako by to byla ruka nebo jiná část těla. Stejně tak bys to měl chápat i ty. Mít pěkný penis a varlata se ti do budoucna určitě hodí, takže to stojí za to odhodlání, jít s tím ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Co způsobuje neléčený syfilis

V současnosti lze syfilis pomocí antibiotik dobře léčit. Nutnou podmínkou úspěchu je ale včasná diagnóza a zahájení odpovídající terapie. Neléčená infekce může způsobit nevratné poškození mozku, nervů, kostí, kloubů a tělesných orgánů. V nejtěžších případech způsobuje úmrtí nemocného. K postižení nervového systému dochází pomalu. Po několika letech se objeví porucha citlivosti a nervových reflexů. Současně se mění osobnost nemocného. Je možné u něj pozorovat maniodepresivní chování s postupným rozvojem syfilitické demence. Konečným stadiem syfilitického poškození nervového systému je takzvaný tabes dorsalis. Nemocný ztrácí citlivost na bolest, má těkavé pohyby, trpí poruchou chůze a samovolným unikáním stolice a moči. Postižení kardiovaskulárního systému se projeví zánětem srdce, vznikem výdutí aorty a nedomykavostí aortální chlopně. Nemocný je tak ohrožen na životě vykrvácením při prasknutí výduti nebo rozvojem infarktu přetěžovaného srdce.

Zdroj: Syfilis

Jak vypadá vřed

Vřed vzniká po proniknutí bakterií do organismu, a to po narušení povrchu kůže nebo sliznic. K tomu dochází nejčastěji v ústech nebo na genitálu. Na místě, kudy pronikne do těla, se začne množit, a tak vzniknou příznaky typické pro první stadium syfilis. V tomto místě dochází k tvorbě tvrdého vředu (ulcus durum), který je nebolestivý, má velikost většinou do 2 cm a při zmáčknutí z něj teče čirá tekutina. Jeho vzniku předchází výskyt červené nebo červenorůžové ohraničené vyrážky vystupující nad povrch, u níž dochází ke zvředovatění. Bývá nejčastěji na genitálu nebo v oblasti úst, případně v okolí konečníku.

Existuje ale i řada alternativních projevů, které nemusejí být tak jednoznačné, a proto je dobré o nich vědět. Například na sliznicích může místo klasického vředu vznikat nevystouplá oděrka, která snadno unikne pozornosti. U žen může místo vzniku vředu (ale i současně s ním) dojít k otoku velkých stydkých pysků, u mužů obdobně předkožky. Vředy se také mohou vyskytovat mnohočetně. Dále se může jednat o vřed bolestivý. Pokud dojde k průniku bakterie skrz sliznici močové trubice, bývá vřed schován a projeví se poté jako výtok. Během dalších dvou týdnů po vzniku vředu následuje zvětšení lymfatických uzlin, v případě vředu na genitálu to jsou uzliny v tříslech. Většinou bývají zvětšeny jen na jedné straně. Poté se infekce šíří krví a mízními cévami a postihuje mízní uzliny a další orgány. Podle postižení jednotlivých orgánů následně dochází k dalším projevům nemoci. Zde můžete vidět obrázky, jak vypadá vřed u syfilis.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINEK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym333.

Zdravim je mi 18 let a udelal sem mi tak pred 5ti dny pupinek na penisu nevim jestli je to vazne nebo neni prvni sem myslel ze to je akné ale to asi nee , přiložena fotografie by mela pomoct, bojim se ze ze to je vazne a mohla by to byt přenosné ale ja to nedokazu posoudit ,, bolet to nebolí..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle může být i syfilis. Záleží, jestli došlo ke kontaktu s druhou osobou za poslední měsíc. Jestli jo, tak je nutné zajít na kožní a nechat to vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Jak se přenáší

Přenos je možný především nechráněným pohlavním stykem, zvláště s náhodným partnerem, dále častým střídáním sexuálních partnerů (prostituce). Dále sem patří drogová závislost, kdy by teoreticky mohlo dojít k nákaze infikovanou jehlou, a hlavně k drogové závislosti patří ve většině případů nezodpovědné chování, které usnadňuje vznik výše zmíněných rizikových faktorů. Posledním možným způsobem je přenos z matky na plod v těhotenství.

Jak již bylo popsáno, nejčastěji k nákaze dojde při pohlavním styku s infikovaným jedincem (k nákaze dojde asi u jedné třetiny osob). Dále je možný přenos z matky na plod při proniknutí bakterií placentou (transplacentární přenos). Dříve hrozilo i riziko přenosu při krevní transfuzi, což je dnes ale takřka nemožné díky podrobným rozborům krve dárce. Přenos kontaminovanými předměty je také spíše teoretický, jelikož Treponema pallidum je vysoce citlivá na jakékoli vnější vlivy a mimo hostitele velice rychle hyne.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Ale prave ze se to bojim rict mamce ze sem mel stim klukem pohlavni styk bylo to proste s blbosti ale on syfilis mit nemuze protoze nema ani nemel zadne priznaky;) a maly vred asi tukova bulka sem tam mel uz strasne dlouho nekolik mesicu mozna i let a zadne problemy sem nemel jen kdyz to trochu narostlo tak sem to zacal mackat a pak se to zvetsilo.myslite ze syfilisticky vred by mohl byt utvoren z primo ze vredu ktery sem tam uz mel? Dekuji za odpoved ale strasne se nakazy bojim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak ji teď nic neříkej a běž na kožní sám. Tam si to nech ošetřit a přestaň už to řešit! Sám si akorát ublížíš, jak vidíš. Nech to na doktorech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Syfilis

Syfilis je pohlavně přenosná infekce způsobená bakterií Treponema pallidum. Syfilis se přenáší hlavně sexuálním kontaktem, a to bez ohledu na to, zda se jedná pouze o líbání nebo přímo o pohlavní styk. Onemocnění se však může přenášet také krevními produkty nebo z nemocné matky na plod. Vysoký počet infikovaných se v dnešní době přisuzuje především prostituci, zvýšené promiskuitě, rizikovým sexuálním praktikám a poklesu používání bariérových metod ochrany. Inkubační doba nemoci je 9 až 90 dnů. Syfilis není přenosný třeba prostřednictvím toaletních prkének, při sdílení nádobí, příborů a oblečení nebo v horké koupeli.

Příznaky

Syfilis se projevuje pestrou škálou příznaků. Má schopnosti napodobit celou řadu dalších onemocnění. Pokud pacient včas nezahájí léčbu, v pozdním stadiu může nemoc způsobit smrt nebo invaliditu pacienta. Příznaky syfilidy se liší v závislosti na tom, v jakém vývojovém stadiu se infekce zrovna nachází.

Primární fáze: Syfilis se nejprve projeví vznikem šankru, což je tvrdý červený vřed, který nebolí ani nesvědí. Postižená osoba ho obvykle objeví v oblasti genitálií a konečníku, v ojedinělých případech se ale může vyskytovat také na rtech, v krku nebo na mandlích.

Sekundární fáze: Zhruba po týdnu od prvních projevů dochází ke zduření mízních uzlin. Vřed postupně mizí a nemoc po 4‒10 týdnech přechází do druhé fáze, kdy se infekce šíří do celého těla. Sekundární stadium je typické rozptýlenou červenou vyrážkou, která postihuje trup, dlaně, chodidla i ústa. Pokud se vyrážka objeví ve vlasech, mohou vám začít i vypadávat.

Časté doprovodné projevy:

  • malátnost;
  • zvýšená teplota;
  • bolest v krku;
  • bolest kloubů;
  • úbytek váhy.

Latentní fáze: V případě, že se syfilis v prvních dvou stadiích neléčí, do dvou let zmizí viditelné příznaky a nemoc postoupí do latentní fáze. Ta je charakteristická pouze mírnými projevy, případně je zcela bez symptomů. Nakažlivost nemocného je pro okolí mnohem nižší než v ostatních stadiích onemocnění, syfilis však poškozuje jeho organismus. Latentní období končí zhruba po 10‒20 letech.

Terciární fáze: Pokud nemoc postoupí až do terciárního stadia, dochází opět k aktivním projevům. Ty zahrnují zvláště neurologické a kardiovaskulární symptomy. Typicky se objevují také gummata (červenofialová ložiska na postižených místech), způsobená zvláštním typem chronického zánětu. Mohou vředovatět, vylučovat hnis a jejich výskyt ve spojení s poškozením nervových tkání a orgánů často vyústí v psychologické problémy (poruchy řeči nebo demence).

Foto

Zde můžete vidět fotografie onemocnění.

Zdroj: Nejčastější pohlavní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINEK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonym333.

Ano doslo vcera ke kontaktu vcera to byl zrovna mesic jak moc je vážný syfilis ? Musel bych lezet v nemocnici nebo se na to berou nejake prasky a muzu normalne chodit na studium ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když se potvrdí syfilis, tak se aplikují silná antibiotika formou injekce do zadku. Každý den jedna injekce po dobu 7 dnů. Při léčbě je možné pokračovat ve studiu, bez fyzické námahy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Stadia

V místě vstupu infekce se vytvoří po určité době vřed, následuje rozšíření infekce do celého těla projevující se celkovými příznaky, různými vyrážkami na sliznicích a kůži, vypadáváním vlasů. Časná fáze onemocnění je vystřídána obdobím bez příznaků, teprve po několika letech následuje postižení orgánů, nejčastěji kůže, srdce a velkých cév a centrální nervové soustavy. Charakteristická jsou i condylomata lata – tuhé, ploché, hladké a mokvavé zapáchající papuly (pupínky).

Syfilis má čtyři stadia: primární, sekundární, latentní a terciární.

Primární fáze: Primární fáze syfilis obvykle začíná bolestí na kůži, která byla vystavena infekci – většinou na genitáliích, konečníku nebo ústech. Nakažení jedinci se v primární fázi jinak necítí špatně, syfilis se ale nadále šíří po celém těle. Bolest spontánně mizí po 4–6 týdnech.

Sekundární fáze: Společné příznaky sekundární fáze se projevují bolestí hlavy, ztrátou chuti k jídlu a může se objevit vyrážka červenohnědé barvy. Jinými příznaky sekundární fáze jsou vředy v ústech, nose a krku, na přirození nebo v záhybech kůže. Časté jsou otoky lymfatických uzlin a může dojít k nerovnoměrnému vypadávání vlasů. Všechny příznaky druhé fáze syfilis mizí bez léčby do 3 týdnů až 9 měsíců, ale infekce nadále přetrvává v těle.

Latentní (tichá) fáze syfilis: Latentní (tichá) fáze syfilis nastane poté, co příznaky sekundární fáze zmizely, a může trvat od několika let až do 50 let.

Terciální fáze: V konečném stadiu se syfilis vyskytuje asi u třetiny z těch, kteří nejsou léčeni. Mohou již být postiženy mnohé orgány. Mezi časté příznaky patří horečka, bolestivé, špatně se hojící kožní vředy, bolesti kostí, onemocnění jater a anémie. Terciární syfilis může také ovlivnit nervový systém (což má za následek ztrátu mentálních funkcí) a aortu (v důsledku srdečního onemocnění).

Jak již bylo řečeno, syfilis se přenáší i z matky na plod v těhotenství. Pokud se těhotná matka nakazí během těhotenství, jsou následky mnohem horší, než když byla matka už nakažena. Čerstvá nákaza může zapříčinit potrat nebo předčasný porod mrtvého plodu. Dítě se rodí s orgánovými změnami. Kůže je ochablá, vrásčitá a je posetá načervenalou vyrážkou. V okolí úst, na čele a na dlaních se nacházejí lesklé červené infiltrace, které se mění na trhlinky a zhojí se jizvami. Z nosu vytéká krvavě hnisavý sekret. Často dochází k destrukci nosu a patra v důsledku napadení chrupavek. Postiženy jsou i kosti, lymfatické uzliny, játra, slezina a centrální nervová soustava.

Příznaky syfilis se u dětí mohou objevit i později, a to až po 4. roce života. Charakteristickým projevem je takzvaný Hutchinson triad (Hutchinsonovy zuby – soudkovité zuby), dále hluchota a keratitida (zánět rohovky). Postiženy bývají i ostatní orgány. Poškození nervového systému se projeví poruchami intelektu, řeči a může vzniknout paralýza.

Pokud u sebe objevíte příznaky onemocnění, měli byste hned při prvních projevech neprodleně vyhledat lékaře. Může to být pro mnohé určitě nepříjemné, jedná se o intimní záležitost (a leckdy navíc získanou při náhodném styku), ale je potřeba si uvědomit, že při neléčení dochází k postupu nemoci, která může mít v konečné fázi smrtelné následky. Dále je pak samozřejmě člověk zdrojem infekce pro své okolí (sexuálního partnera/partnery). Léčba syfilidy v počátečním stadiu je velice jednoduchá, na rozdíl od stadií dalších, kdy může dojít k nevratným změnám, které už lékaři nejsou schopni napravit.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David .

Dobry den mam obavu ze syfilisu ale spis si myslim ze je to zanicena mazova zlazka.prosim o radu jesi je to Syfilis:///
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotky to spíše vypadá na zánět folikulu na pokožce šourku ve stádiu zhojení. Obrázky, jak vypadá vřed u syfilitidy na pohlaví, jsou vidětvidět zde: www.google.com/searc…
Pro jistotu si raději nechte udělat krevní test na syfilis. A nebo si ho proveďte sám pomocí testovací sady, kterou můžete koupit tady: www.prozdravi.cz/syf…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sifilis?

Příčiny syfilisu

Původcem onemocnění je bakterie Treponema pallidum. K přenosu obvykle dochází při vaginálním, análním nebo orálním pohlavním styku s nakaženou osobou. Bakterie vstupují do organismu drobnými rankami na sliznicích pohlavních orgánů, konečníku nebo úst. Dalším způsobem nákazy je přenos infekce z nemocné matky na plod. Vzniká tak vrozená syfilida, která má jiné projevy než získaná. Po vstupu do organismu se Treponemy dostávají lymfatickými cestami do uzlin a poté do krevního oběhu. Krevním řečištěm se dále šíří do orgánů vzdálených od místa vstupu infekce.

Zdroj: Syfilis

Jak vypadá syfilis

Onemocnění probíhá v několika na sebe navazujících stadiích. Přibližně 3 týdny od nákazy se v okolí místa vstupu infekce (nejčastěji na pohlavních orgánech) objeví tvrdý nebolestivý hrbolek, který se rychle mění ve vřed. Současně s jeho vznikem zduří lymfatické uzliny v tříslech. Ani vřed obvykle nebolí a do několika týdnů sám, i bez léčby, zmizí. Stadium tvrdého vředu se označuje jako primární.

Projevy druhého stadia se objevují zhruba za dalších 6 až 12 týdnů. Po celou předchozí dobu se bakterie nepozorovaně šířily po těle a množily se. Svoji přítomnost mohou oznámit celou řadou různých projevů. K typickým příznakům patří zduření lymfatických uzlin a červená kožní vyrážka postihující celé tělo i končetiny včetně dlaní a plosek nohou. V kožních záhybech mohou vznikat rozpadlé vřídky – kondylomata. Ke kožním projevům se přidávají celkové příznaky v podobě bolesti hlavy a horečky. Po několika měsících obtíže opět samy vymizí. U části nemocných však již ve druhém stadiu dochází k postižení jater, ledvin, mozkových plen, očí, kostí nebo kloubů. Druhé stadium představuje nejvyšší riziko přenosu infekce na další osobu.

Třetí stadium syfilidy nastupuje po několika měsících nebo dokonce letech od posledních obtíží. Charakterizuje ho vznik takzvaných gummat. Jsou to tvrdé hrbolky v kůži a ve sliznicích. Tato ložiska zánětu se mohou rozpadat a vředovatět. Kromě viditelných míst se mohou gummata vyskytovat i v kostech a tělesných orgánech. K nejzávažnějším projevům pokročilé syfilidy patří postižení nervového a kardiovaskulárního systému.

Vrozená syfilida se projevuje poruchou vývoje zubů, lebky a kostí. Kromě znetvořeného obličeje je nápadným znakem zvětšení jater a sleziny, vyrážka a krvácení do kůže. Při postižení nervového systému trpí nemocné děti slepotou a hluchotou. Napadené kosti výrazně bolí a neumožňují pohyb.

Zdroj: Syfilis

Jak poznám syfilis

Diagnóza nemoci se potvrzuje buďto pomocí sérologického vyšetření krve nebo mozkomíšního moku (dříve i takzvaným BWR testem – v současné době již považován za zastaralý), a to v kterékoli fázi choroby (v řadě rozvinutých zemí prakticky výhradní způsob diagnostikování), nebo pomocí mikroskopického nálezu původce (v I. a II. fázi choroby, odběr vzorku se provádí z prvotního vředu nebo bílého enantému v ústech). Prvním krokem při vyšetření je získání podrobné anamnézy se zaměřením na časový vývoj obtíží nemocného. Důležitý je údaj o rizikovém chování (střídání partnerů, nechráněný pohlavní styk) v minulosti. Přitom je nutné si uvědomit, že díky pozdnímu nástupu projevů třetího stadia mohlo k infekci dojít i před několika lety. Následuje fyzické vyšetření s určením rozsahu postižení. Přítomnost bakterií lze přímo zjistit pomocí mikroskopu. Vyšetřuje se stěr z kožních vředů. Treponemy ale nemusí být tímto způsobem zachytitelné. Také jejich laboratorní kultivace je obtížná. Suverénní diagnostickou metodou pro syfilidu je proto průkaz protilátek vůči treponemám v krvi nemocného. Postižení srdce nebo nervového systému prokáže některá ze zobrazovacích metod (ultrazvuk, CT, MR) a neurologické vyšetření.

Zdroj: Syfilis

Co je rakovina

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy krabovina. Rakovina je onemocnění, při kterém dochází k nekontrolovanému růstu určité skupiny buněk. Obecně lze říci, že u každého typu buněk, jenž v lidském organismu existuje, může dojít k rakovinnému bujení. Nádorová onemocnění se dělí podle náležitosti buněk k určitým základním typům.

Zdroj: Jak se projevuje rakovina

Léčba

Léčba se může rozdělit na prevenci a na zabránění dalšímu rozvoji komplikací u již nemocných osob. Akutní koronární stavy se řeší vždy pod dohledem lékaře na specializovaných pracovištích. V prevenci nám budou pomáhat nejvíce potravinové doplňky, úprava životosprávy a vyvážený pohyb. Zdravá strava patří k důležitým opatřením. Začněte cvičit. Vyvážený pohyb nebo chůze prospívá cévám. Snažte se také omezit kouření.

Zdroj: Jak se projevuje ucpávání cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP