Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK VYROBIT MAST Z KONOPÍ

OBSAH

Protizánětlivá mast na šlachy

Výrobky z léčivého konopí jsou známé již mnoho let. Masti z této rostliny obsahují aktivní látky zvané cannabinoidy, které vykazují hojivé a zklidňující účinky, navíc s působením proti bolesti. V ČR je dostupná konopná mast Carun, která je registrována jako zdravotnický prostředek, což by mělo zaručovat vyšší účinnost než u kosmetických prostředků. Účinek masti Carun se připisuje obsahu výtažku z celé rostliny konopí druhu Cannabis sativa. U nás je zcela legální, jelikož odrůda obsahuje méně než 0,3 % látky THC (tetrahydrocannabinol). Konopí je oblíbeným prostředkem u jedinců s bolestí kloubního preparátu či zánětem šlach, pomáhá i při různých poraněních a odřeninách. Další možné využití masti: na různé kožní obtíže, akné, opary, opruzeniny, lupénku, mykózy, suchou a podrážděnou pokožku, atopický ekzém anebo bércové vředy či popáleniny.

Zdroj: Protizánětlivá mast

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A KONOPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Balonova.

Mohu pouzivat při Warfarinu mast z konopí ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Medřický.

Prosím o sdělení, zda mohu používat mast z konopí na bolest kolena, užívám-li Warfarin. Děkuji

Zdroj: diskuze Warfarin a konopi

Tradiční konopná mast

Ingredience: sádlo a sušené konopí v poměru 1 : 1

Postup: Jako masťový základ se doporučuje tradiční vepřové sádlo, které má podobné složení jako lidský podkožní tuk. Sádlo z bylinek vytahuje jejich účinné látky a tyto látky v sobě uchovává a přenáší je do kůže. Běžně dostupné vepřové sádlo je tepelně upraveno škvařením. Účinnou látku můžete získat buď ze sušené konopné nati (technické konopí je běžně dostupné jako konopný čaj v lékárnách nebo prodejnách bylin), silnějšího účinku dosáhnete použitím čerstvé či sušené nati nebo samotných šištic samičích rostlin konopí indického. Připravte si stejné díly masťového základu a sušené byliny (použít můžete například hrnečky). Masťový základ rozehřejte ve vodní lázni, jakmile je tekutý, vsypejte do něj konopí. Nechte pár minut zahřívat, promíchejte a nechte volně zchladnout při pokojové teplotě. Vychladlou hmotu uložte na několik dní (ideálně týden) do tmavé místnosti. V průběhu této doby je možné mast několikrát znovu ohřát, promíchat a nechat zchladnout – získáte tak z konopí ještě více účinných látek. Nakonec hmotu opět rozehřejte a tekutou přeceďte přes síto s plenou. Takto přečištěnou mast můžete ještě za tepla nalít do připravených čistých skleněných nebo keramických (případně i plastových) kelímků, které po dokonalém zchladnutí dobře uzavřete. Hotovou mastičku uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Vydrží tak bez problémů přibližně rok.

Použití: Mast má protizánětlivé, hojivé, analgetické a uvolňující účinky. Vepřové sádlo taje cca při 55 °C a výborně absorbuje látky rozpustné v tucích, které se pak svrchní vrstvou kůže dostávají do těla. Nevýhodou je jeho krátká trvanlivost, žlukne a musí se skladovat v lednici. Spoustě lidem také vadí typické živočišné aroma.

Zdroj: Domácí výroba konopné masti ze sádla

Diskuze

V diskuzi KAŠTAOVA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tetyana.

Dobry den. SE da kaštanová mast z jara vyrobit i z květu kaštana , či jenom z listu ? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaštaova mast

Vzácný olej z bio konopí

Lisováním ze semen konopí se získává vzácný konopný olej. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné, protože si je samo neumí vyrobit. Jsou to především omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, cenné aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E a řada dalších minerálních látek. Konopný olej bývá hlavní účinnou složkou konopné kosmetiky. Má léčivé účinky, hojí, hydratuje, skvěle působí i na problematickou pleť a ceněné jsou i jeho antibakteriální účinky. Výborně se však uplatňuje i ve vlasové péči, resp. při potížích s vlasovou pokožkou, například padání vlasů, lupy, ekzémy.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.

Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast

Využití konopí v kosmetice

Konopný olej bývá součástí pleťových a regeneračních krémů, avšak bývá kombinován s dalšímu účinnými složkami jako je Koenzym Q10 nebo kyselina hyaluronová. Pronikají hlouběji do pokožky, vyhlazují vrásky a zlepšují celkový tonus pleti, ale pomáhá i s opary nebo suchou a popraskanou kůží.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Recept na smolnou mast

Potřebujete:

  • pryskyřici, včelí vosk, olivový olej
  • starou látku, nářadí
  • kastrol, hrnec a podobně

Postup:

Mízu oddělíme od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíme do starého hadru nebo kusu látky klepeme do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíme válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíme do hrnce a přidáme včelí vosk a olivový olej. Rozehřejeme na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíme přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijeme do skleněné nádoby, označíme ji a dobře uzavřeme.

Zdroj: Jak vyrobit mast ze smůly

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Těžké a unavené nohy

I s tak nepříjemným problémem jako jsou těžké a unavené nohy dokáže olej z bio konopí pomoci. Díky svému spojení s panthenolem, koenzymem Q10 a koloidním stříbrem se z něj stává téměř zázračný krém Varicann. Skvěle pomůže při dlouhodobých potížích i akutním problému, a navíc má schopnost osvěžit a ulevit na ošetřeném místě. Konopný olej tak skutečně využije každý bez ohledu na věk i pohlaví. Ideálním dárkem, který potěší, zkrášlí i pomůže od bolesti se tak může stát jakýkoli produkt konopné kosmetiky.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Koupele a masáže pokožky

Cannol konopný olejKonopný olej oceníme ale také samotný, například při koupelích nebo masážích. Skvěle nám uvolní svalstvo a dopřeje zaslouženou regeneraci, dokáže nás také zbavit křečí, bolesti svalů a pomůže i při rehabilitaci.

TIP: pokud máte potíže s padáním vlasů, vetřete do vlasové pokožky pár kapek přípravku Cannol. Tento výrobek obsahuje koncentrovaný konopný olej, dále olej z grapefruitu a mandarinky.

Klouby, šlachy a svaly

Příznivý vliv má i při masáži v oblasti svalů, kloubů a šlach nebo třeba po dlouhém a namáhavém pracovním dnu. Ženy ocení Dolorcann i po celodenním běhání na podpatcích a v takovém případě regenerační mast naneste večer, zabalte nohy do teplé ponožky a nechejte působit.

Zdroj: Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Jak vyrobit vagínu – video

Na tomto videu je možné vidět výrobu domácí vagíny.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Diskuze

V diskuzi PRÁSKOVÁ SÍRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Procházková.

Zápasíme se svrabem. Infektoscab na recept nepomohl a Juklova sirná mast obsahuje pouze 4% síry. Také zádné zlepsení. Ani Clarkia nepomáhá. Chceme si sami vyrobit sirnou mast. Kde koupit sirný prásek? Dagmar Procházková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Koupili jsme na likochem.cz

Zdroj: diskuze Prásková síra

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

prosim nevite nekdo jak se vyrabi smolna mast byla bych vam velice vdecna mela jsem ji jeste po pratete jenze dosla a ja bohuzel nemam recept a nikde nedokazu zjistit jak si ji zase vyrobit prosim o pomoc (smolna mast nebo nekdo rika mast ze smůly)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomoc

Černá mast na záněty

Na rozsáhlé hnisavé otevřené rány není vhodné používat černou mast. Černá mast je vhodná pouze k léčbě mírnějších infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Mast je možné nanést na gázu, přiložit na postiženou plochu a opatřit obvazem.

Zdroj: Ichtyolová mast

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

boulička na břiše psa- může to být také lipom- tzn. nezhoubný tukový nádorek, pokud je bulka pohyblivá pod kůží. Mám vlastní zkušenost, mám již 3.labradora a všichni to měli. Pokud se odoperuje, většinou narůstá pomalu znovu. Ale mám vyzkoušenou vynikající mast přímo na lipomy. Je to krušinová mast- můžete vyrobit snadno doma. Natírali jsme psovi velký lipom na zádech a po měsíci už úplně zmizel. Už je to rok a zatím nikde. chtělo by to ale trochu vyholit srst, aby se mastička dostala přímo na kůži a mazat 3x denně. Bylinky na mast koupíte buď v .bylinkářství nebo na internetu. Skládají se z: krušina, měsíček,třezalka a k tomu potřebujete dobré domácí sádlo. Návod k vaření vám zdarma pošlu na mail.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peter.

a viete mi prosim vas niekto poradit ako tu krusinovu mast presne vyrobit doma?..kolko coho potrebujem a v akom pomere na jej vyrobu..dakujem

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty

Alternativní recept na kaštanovou mast

Z jara, kdy teprve kaštany kvetou, se dá kaštanová mast vyrobit z mladých listů kaštanu jírovce. K tomu budeme potřebovat jen dvě ingredience: kokosový olej a listy jírovce. Kokosový olej je vhodný, protože tuhne při pokojové teplotě, ale snadno taje při tělesném teple. Ve vodní lázni opatrně rozehřejeme kokosový olej, aby se roztekl. Udržujeme olej při teplotě 60*C a přidáme do něj nasekané čerstvé zelené listy jírovce. Až budou listy v oleji hnědé a nebude na nich žádný náznak zelené barvy, tak je přecedíme a olej necháme ještě pak stát v teplé vodní lázni, aby se na dno usadily i jemné kousky a zbytky vody, které nesmějí být ve finální masti přítomné. Pak tekutý olej opatrně hadičkou přečerpáme do vhodné skleničky, ve které ho teprve necháme ztuhnout. Pozor, listy se musí v oleji jemně vyluhovat, ale ne smažit! Prudký žár zničí nebo změní léčivé složky v rostlinách i v oleji. Tato mast velmi dobře účinkuje na křečové žíly a metličkové žilky na nohách i tvářích.

Zdroj: Kaštanová mast

Kaštanová mast recept

Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.

Zdroj: Kaštanová mast

Kalciová mast – cena

Kalciová mast je volně prodejná. Zde je uvedena cena, za kterou lze kalciovou mast koupit na internetu: kalciová mast cena.

Zdroj: Jak působí kalciová mast

Kaštany a nebezpečí

Plody kaštanů jsou pro člověka jedovaté, proto ani mast a ani takto vyrobenou kaštanovou tinkturu nikdy nekonzumujeme!

Zdroj: Kaštanová mast

Použití

Černá mast se používá na kůži k léčbě infekčních a hnisavých kožních onemocnění, při drobných infikovaných poraněních a plísňových onemocněních, u omrzlin, proleženin, u počínajícího nežitu a při trudovině (akné).

Zdroj: Ichtyolová mast


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP