Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JEN VE VZÁCNÝCH PŘÍPADECH MŮŽE DOJÍT K USMRCENÍ ROZTOČŮ DÍKY ALERGICKÉ REAKCI

OBSAH

Opakované napadení

Pokud jste již prodělali svrab a dojde k opakovanému napadení, dochází k téměř okamžitému svědění – alergická citlivost způsobuje okamžitou reakci na roztoče. Léčba je nutná, aby došlo k usmrcení veškerých roztočů a jejich vajíček. Jen ve vzácných případech může dojít k usmrcení roztočů díky alergické reakci.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A ZAZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ruzena.

Dobrý den. Beru lék Xarelto a mám ráda zázvor můžu ho jist u těchto léků.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto obsahuje účinnou látku Rivaroxaban a používá se na zpomalení srážlivosti krve. Díky tomu může tento lék zapříčinit krvácení. Zázvor rovněž může ve vzácných případech způsobit krvácení, a jeho užívání s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Rivaroxaban, se může toto riziko zvýšit. Pokud užíváte antikoagulační léčbu, ať už v podobě Xarelta, Pradaxy nebo Warfarinu, tak zázvor raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Prvotní napadení svrabem

Jakmile jste poprvé napadeni svrabem, trpíte svěděním, které trvá několik týdnů. Během této doby jste nakaženi, aniž byste to zpočátku věděli. V prvních týdnech se v těle teprve vyvíjí citlivost na roztoče, jejich vajíčka a výkaly. Poté, co se stanete citlivějšími, dochází k alergické reakci, která způsobuje svědění. Během léčby dochází k inhibici roztočů a postupnému zmírňování svědění. Návrat do práce či školy se obvykle doporučuje až po ukončení léčby. Léčba trvá několik dní, v závislosti na použitém přípravku. Pokud nedojde k usmrcení všech vajíček roztoče, může dojít k jejich vylíhnutí a znovuobnovení příznaků. Když není svrab léčen, dochází k množení roztočů, což vede ke zhoršení ran a svědění.

Zdroj: Jak poznat svrab

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SVĚDIVÉ VYRÁŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Neustále mě svědí a pálí oči. Také mi z nich pořád teče jako když brečim..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pálení očí nasvědčuje na alergickou reakci. Na to pomáhá oční roztok Zaditen, který je jen na předpis. Doporučuji nechat si oči prohlédnout očním lékařem a případně také udělat alergické testy na alergologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba svědivé vyrážky

Komplikace

Nejčastější komplikací svrabu je bakteriální kožní infekce, která je podobná impetigu. K této kožní infekci nejčastěji dochází během poškrábání (poškození) kůže, kdy může dojít k nakažení vlasových folikul. V těchto případech jsou nejúčinnějším lékem antibiotika. Příznaky komplikací zahrnují změnu tloušťky kůže, její zarudnutí a šupinatění nebo lesklost z přetrvávajícího škrábání.

Ve vzácných případech může dojít k nákaze krustou (druh svrabu). Tento typ svrabu je závažnou formou. Obvykle se vyskytuje u lidí s oslabeným imunitním systémem, zejména u lidí s HIV, kteří mohou mít extrémní zamoření, které se odhaduje až na desetitisíce roztočů v těle. U zdravých jedinců je předpokládané zamoření okolo 10 až 15 roztočů.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Příznaky svrabu

Máte-li toto kožní onemocnění, budete pravděpodobně trpět svěděním a podrážděním pokožky, které se postupně zhoršuje, a to až do doby, než dojde k usmrcení všech roztočů.

Prvotním projevem svrabu je tedy svědění pokožky, které nastává během noci nebo po koupeli a je doprovázeno suchou pletí. Svědění je způsobeno alergickou reakcí na roztoče. Někdy může dojít k velmi intenzivnímu svědění, zejména u malých dětí a starších osob. Podráždění kůže často vypadá jako vyrážka nebo kožní vřídky připomínající svým rozmístěním malé zakřivené koleje. Tyto příznaky jsou výsledkem tunelů roztoče pod horní vrstvou kůže. Někdy mohou být viditelné malé puchýře nebo samotní roztoči, kteří vypadají jako malá černá tečka na konci tunelu. U dětí se může objevit jen zarudlá a zanícená kůže, někdy s malými vřídky, které připomínají puchýře.

Symptomy se objevují zejména:

  • mezi prsty a na straně dlaně či zápěstí;
  • na vnější straně loktů a v podpaží;
  • kolem pasu a pupíku;
  • na hýždích;
  • kolem bradavek, po stranách prsou (u žen);
  • na genitáliích (u mužů).

U kojenců a malý dětí dochází ke svědění a podráždění kůže zejména v oblasti hlavy, krku a obličeje. Také se může objevit na dlaních a chodidlech. Drobná poranění v těchto oblastech připomínají puchýřky.

Fotogalerie svrabu

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět svrab: svrab fotogalerie.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Soukupová.

Po 3 denním užívání psyllia mi otekla půlka obličeje a po 3 dnech mi otekla druhá. Ta pravá se už lepší, ale byla jsem na kožním lékař se přiklánél k alergické reakci, ale dost dobře nevédél, co by to mohlo být. Doplněk mám v kapslích.
Dékuji za pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Příčiny

Ušní svrab (Otodectes cynotis) je nejčastějším roztočem napadajícím zvukovod psů. Toto vysoce přenosné onemocnění se rozšiřuje přímým kontaktem. Významným příznakem je svědivost a tvorba tmavě hnědého až černého mazu, jelikož sliny přítomných roztočů způsobují alergické svědivé reakce ve zvukovodu. Diagnózu potvrdí mikroskopické zjištění roztočů v ušním výtěru.

U psů je ušní svrab příčinou jen asi 5 % všech zánětů zvukovodu, na rozdíl od koček se ale u psů objevují příznaky dříve. Zdá se, že svědění, které u některých zvířat provází infekci otodektovým svrabem, je způsobeno alergickou reakcí na přítomnost roztočů spíše než parazitem samotným. U některých zvířat mohou příznaky vyvolat už dva roztoči, u jiných se objeví až při těžkém napadení nebo vůbec. Svědění se u zvířat projevuje třepáním hlavou a intenzivním škrábáním, které může vést až k poraněním.

Přítomnost parazitů také stimuluje tvorbu ušního mazu, který je nápadně tmavý a připomíná kávovou sedlinu. Strupy a maz obsahují živé roztoče a jsou proto infekční pro ostatní vnímavá zvířata. Na člověka toto onemocnění není přenosné. Neléčený svrab může vést k těžkým hnisavým zánětům zvukovodu, které mohou postihnout i bubínek nebo se šířit dále do středního ucha. Objeví-li se u domácího zvířete svědění nebo výtok ze zvukovodu, je nutné navštívit veterináře. Výše popisované příznaky mohou být způsobeny i jinými druhy roztočů, kvasinkami nebo plísněmi.

Zdroj: Ušní svrab u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DENNÍ POTŘEBA PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Děkuji za reakci na můj dotaz. Ještě Vás poprosím o jednu odpověď.
Při redukci váhy manžel přidal pohybovou aktivitu 30 min denně procházky a navýšil příjem bílkovin (cottage, tvaroh..1 g bílkovin na kg. ) Může dojít při rychlejší redukci váhy 2 kg za týden ke zvýšení kyseliny močové ?
Je něco na co si dát pozor při redukci váhy související s kyselinou močovou ?
Děkuji moc za Vaši odpověď. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je treba si uvědomit, že hubnutí rychlostí 2 kg za týden není vůbec zdravé. Při této rychlosti hubnutí dochází k nadměrné metabolizaci látek, které se roky ukládaly v měkkých tkáních a při rychlém hubnutí se rychle uvolňují a enormně zatěžují játra a ledviny. Dna je také spojena s nedostatečnou funkcí ledvin a takové hubnutí ji bude zhoršovat. Optimální rychlost hubnutí je 1 až 2 kg za měsíc. Ptáte-li se na posílení bílkovin ve stravě u pacienta se dnou, tak je potřeba zvolit vhodné zdroje bílkovin. Mezi ně patří vejce, ořechy, semena a ryby ze studených mořských vod. Mléčné výrobky jsou také vhodné, ale jen ty s nízkým a nebo žádným tukem.
Aby váš manžel neměl hlad, tak je dobré posílit potraviny s vyšším obsahem vlákniny, což je celozrnné pečivo a celozrnné těstoviny, ovoce bohaté na vitamín C a zelenina bez květáku, chřestu, špenátu a hub.
Pitný režim minimálně 3 litry denně je nutné udržet především pramenitou vodou, kávou a čajem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Denní potřeba purinů

Druhy reakcí po bodnutí hmyzem 

Toxická reakce po bodnutí hmyzem

U většiny lidí nastane po bodnutí hmyzem toxická rekce. Toxická reakce se projeví začervenáním kolem místa vpichu a malým otokem. Tato toxická reakce není nebezpečná. Toxická reakce v sobě skrývá nebezpečí jen v případě, že by došlo k píchnutí několika žihadel najednou, rámcově desítky až stovky, tak pak může dojít také k vážnému stavu ohrožující život, protože dochází až k hemolýze krve a může také docházet k poškození ledvin, díky jedu od bodavého hmyzu. Jed je přítomen v každém bodnutí, ale ve velmi malém množství, takže je v podstatě látka tělu neškodlivá. Nejvíce jedu předá ve svém píchnutí včela. U toxické reakce vyloženě nehrozí anafylaktický šok.

Alergická reakce po bodnutí hmyzem

Máme několik stupňů této alergické reakce. U lehkých alergických reakcí po bodnutí hmyzem někdy dojde ani k otoku, a někdy zas třeba máme jen různé červené fleky po těle, které svědí. Proti takovým reakcím a i proti svědění, pomůže nějaké antihistaminikum, které máme většinou od lékaře nebo dnes je už i volně prodejné, jako například Zirtec, Claritin, Fenistil gel, Dithiaden a spousta nových dalších.
Při horší alergické reakci po bodnutí hmyzem se objevuje kašel a lehká dušnost, bronchospasmus, což může být nebezpečné hlavně pro astmatiky. Astmatici při těchto příznacích po bodnutí hmyzem použijí okamžitě nějaký inhalační sprej, který mají doma k dispozici. Dále se po bodnutí hmyzem dostavuje obluzené vědomí, dostavuje se průjem nebo i křeče v břiše. Je to stav podobný silné nevolnosti. Včelí bodnutí má také výrazný vliv na krevní tlak a po bodnutí včelou může dojít k dramatickému poklesu krevního tlaku. Tento pokles krevního tlaku po včelím bodnutí může přejít až v kolaps krevního oběhu, který pak odvrátí již jen většinou aplikace hydrokortizonu (glukokortikoid), což je vysoce účinná látka tlumící alergickou a zánětlivou reakci.
Při nejsilnějším stupni průběhu alergické reakce po bodnutí hmyzem dochází i k inkontinenci, štípnutý jedinec se pomočí, pokálí, může být i v bezvědomí. K tomu ještě špatně dýchá, což může být umocněno žihadlem v dutině ústní, která se zduří a ještě více omezí možnost dýchání. Toto už je stav, kdy je potřeba volat rychlou záchrannou lékařskou službu. V této chvíli jde v postatě o život, a jde o minuty, takže je potřeba okamžitě jednat a na nic nečekat, volat záchranku! Pokud nastanou tyto poslední příznaky, tak zde již žádné antihistaminikum nepomáhá, tedy takové to běžné, které seženeme v lékárně. Zde již je potřeba zásah lékaře, protože štípnutému jedinci opravdu žádná tableta už nepomůže.
 

Zdroj: Alergie po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem NAFTALENEM NA SVRAB? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, na jak dlouho je nutné zavřít použité šatstvo do pytle s naftalenovými tabletami?Toto mi doporučil lékař, nechci nic podcenit, jen si bohužel nevím rady s tím, co nosit na sobě dále. Bude-li stačit přes noc, tři nebo pět dní?? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Naftalín usmrcení svrabu urychlí, s ním stačí prádlo udržet v pytli na 4 až 5 dní a potom ho vyprat.

Zdroj: diskuze Naftalenem na svrab?

Jak vypadají štípance od roztočů

Kousnutí od roztoče je vyloučeno, protože roztoči nekoušou ani neštípou. Není proto ani možné zobrazit fotografie, na kterých jsou štípance na těle od roztočů. Ale můžete si zde na fotografiích prohlédnout, jak vypadají kožní projevy vyvolané jejich přítomností: fotografie příznaků přítomnosti roztočů.

Zdroj: Kousnutí od roztoče

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY NA RTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

dobry den dela se mi na spodnim rtu bolak ktery mokva a praska a tece s toho krev a hnis. dr me leci pednisonem ale ted se mi ten bolak udelal po 5 denni pauze znova. da se to lecit i necim jinym nez temi leky??? moc dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Boláky na rtech jdou léčit i jinak, než jen prednisolem. Lék prednizol totiž pomáhá jen tím, že tlumí alergickou reakci. A pokud berete prednisol nepřetržitě a boláky se i tak vyskytují, tak je jasné, že u vás asi nepůjde o alergii. Proto by bylo vhodné dojít na kožní a ukázat jim to i s medikací. Vaše příznaky spíše ukazují na bouřlivý průběh oparu na rtu - herpes simplex.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech

Co dělat v případě závažné alergické reakce u dětí?

  • Je třeba neprodleně oznámit mimořádnou alergickou událost dětskému lékaři.
  • Při alergickém záchvatu musí dítě ležet rovně, ale se zdviženýma nohama.
  • Při alergických problémech s dýcháním je třeba zvýšit trup dítěte.
  • Pokud se dítě uklidní, tak může být i o samotě.
  • Léky, které jsou předepsaná, tak by měly být podávány.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanesa.

Dobry den,minuly tyden jsem zjistila,ze mam svrab..Dostala jsem mast ze siry,kterou jsem se mazala 3dny..ale svedeni neprestalo,je mozne ze mi svrab zmizek,ale nejaky cas svedeni zustane??Predem dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění u svrabu přetrvá ještě několik dní po usmrcení zákožky svrabové. Používejte mast podle doporučení svého lékaře a vydržte ještě týden být trpělivá. Pak by to mělo přestat. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP